Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 13936
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per a la qual es formula l'informe d'impacte ambiental del projecte de substitució d'una torre de telecomunicacions en el Puig de sa Cova Negra (T. M. Capdepera) promogut per Multimedia de les Illes balears SA (109a/2017)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 14 de novembre de 2017, i d'acord amb l'article 6 del Decret 29/2009, de 8 de maig d'organització, funcions i règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (endavant CMAIB) i l'Acord del Ple de la CMAIB sobre la delegació de competències del Ple en el seu President (BOIB núm. 168 de 14/11/2015),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental, del projecte de substitució d'una torre de telecomunicacions en el Puig de sa Cova Negra (T. M. Capdepera) promogut per Multimedia de les Illes balears SA, en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

El projecte es tramita com una avaluació d'impacte ambiental simplificada ja que s'inclou al Grup 7, (Altres projectes), punt 8 de l'annex II, de la Llei 12/2016, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, "Infraestructures de telecomunicació ubicades en sòl rústic amb la qualificació d'ANEI i ARIP, espais naturals protegits a l'empara de la Llei 42/2007 i espais de rellevància ambiental de la Llei 5/2005".

Com s'ha esmentat, la infraestructura es troba a sobre sòl rústic ANEI.

2. Descripció i ubicació del pla

El projecte consisteix en la substitució d'una torre de telecomunicacions del Puig de sa Cova Negra (Capdepera) que va caure el febrer de 2017 com a conseqüència d'un temporal. L'actual torre és lleugerament més alta que l'anterior (3.5 metres més) i permetrà oferir un servei de TDT amb major qualitat i seguretat als usuaris. La nova estructura és més estable.

La torre es troba a un indret considerat ANEI, sobre sòl rústic amb APR d'incendis, erosió i esllavissament. Just a la vora d'alzinar protegit. No afecta espais de rellevància ambiental de la LECO.

Avaluació dels efectes previsibles

El projecte implica la substitució d'una torre que va caure per una altra amb unes característiques molt semblants però estructuralment més robusta i estable. L'impacte paisatgístic que es produirà es pot considerar a tots els efectes gairebé idèntic al que tenia l'estructura anterior. L'Estudi d'impacte ambiental contempla una sèrie de mesures correctores respecte a aquest punt. També s'avalua la possible afectació a aigües, atmosfera i sòls pel projecte de substitució de la torre i el desmantellament de les quatre torres provisionals. Pel que fa al projecte constructiu, implica l'eliminació d'una solera i creació d'una nova, de dimensions reduïdes (2.6x2.6 m). L'afectació a la flora i la fauna és molt limitada, en tractar-se de terreny ja afectats per obres anteriors. El risc de contaminació del sòl es limitaria a la fase de formigonat dels fonaments de la nova estructura, però es proposen mesures en aquest sentit.

4. Consultes a les administracions publiques afectes i persones interessades

S'ha consultat la Direcció Insular de Territori i Paisatge, el Servei d'Estudis i Planificació, el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl i el Servei de Protecció d'Espècies.

A data de l'emissió del present informe, només s'ha rebut resposta del Servei de Protecció d'Espècies, que informa favorablement amb un condicionant i una recomanació.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat el criteris de l'annex III de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte: El projecte consisteix en la substitució de la torre de telecomunicacions del Puig de sa Cova Negra (Capdepera), atès que la que hi havia va caure com a conseqüència d'un temporal el febrer de 2017. De llavors ençà les funcions han estat realitzades per quatre torres de menors dimensions instal·lades per diferents operadors. Tanmateix, el servei ofert no té la qualitat exigible i cal ubicar-hi una nova torre, amb les millores tècniques necessàries per abastir correctament les telecomunicacions de la zona i evitar que es repeteixi l'accident. La nova torre farà servir la mateixa caseta de telecomunicacions ja construïda.

2. Ubicació del projecte: El projecte es troba ubicat a les parcel·les 628 (la torre) i 313 (la caseta) del polígon 12 de Capdepera, al Puig de sa Cova Negra, de Capdepera. L'àmbit és ANEI (AANP) i es troba a la vora d'alzinar protegit pel Decret 130/2001. No afecta espais de rellevància ambiental protegits per la LECO (XN2000 i Espais Naturals Protegits). Es troba dins APR d'incendis, erosió i esllavissada. A la vora també hi trobam l'hàbitat Oleo-Ceratonion, no prioritari segons la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE).

3. Característiques del potencial impacte: L'impacte es concentra a una zona molt determinada. Consistirà en l'eliminació de la solera que donava suport a l'anterior estructura i construcció d'una nova al mateix punt. Per tant, es farà una obra menor. La superfície de la nova solera serà de 2.60x2.60 m. S'eliminarà la vegetació d'una petita zona (zona d'influència). L'indret no presenta espècies rellevants des del punt de vista de conservació, llevat de les dues indicades a l'informe del Servei de Protecció d'Espècies.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte de substitució d'una torre de telecomunicacions en el Puig de sa Cova Negra (T. M. Capdepera) atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013 sempre que es compleixin les mesures correctores proposades a l'Estudi d'Impacte Ambiental Simplificat i els següents condicionants:

Prèviament a l'inici de les obres, caldrà comptar amb els informes favorables del Servei de Gestió Forestal i protecció del Sòl (pel que fa a l'APR d'incendis) i del Servei d'Estudis i Planificació (pel que fa a l'APR d'esllavissament). Alhora s'hauran d'acceptar i executar els condicionants que es pugin derivar dels informes anteriors, més els referits a APR d'erosió.

Durant les tasques de desbrossament de la zona d'influència de la torre de telecomunicacions caldrà respectar els arbres de dimensions rellevants que hi hagi.

Tal i com s'indica a l'informe del Servei de Protecció d'Espècies de 10/10/2017 RE CMAIB 1037:

Cal fer una prospecció prèvia a l'entrada de maquinària pesada a la zona, i retirar les tortugues que es detectin dipositant-les a una zona propera amb condicions ambientals semblants.

Per al garballó, es recomana no fer malbé els peus existents.

Segon. Es publicarà el present informe d'impacte ambiental a la seu electrònica de la CMAIB i al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'AA. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al Subcomitè d'AIA.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte, si és el cas, d'autorització de projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'obtenció de l'autorització.

 

Palma,  a 4 de desembre de 2017

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias