Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Núm. 13054
Resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques per la qual s’aprova el contingut del projecte tipus d’activitat itinerant

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears, disposa que el projecte tipus d’activitat itinerant s’ha de redactar d’acord amb l’annex 2 de la Llei i amb el contingut que es defineixi per resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, tal com fixa la disposició addicional cinquena de la Llei.

2. D’altra banda, la disposició addicional segona de la Llei estableix que la Junta Autonòmica d’Activitats de les Illes Balears ha de difondre en la seva pàgina web les normes d’aplicació de la Llei 7/2013 i els criteris d’interpretació, d’acord amb el foment de l’ús de les noves tecnologies en l’exercici de les competències pròpies de les diverses administracions públiques.

Fonaments de dret

1. La disposició addicional segona i la disposició addicional cinquena de la Llei 7/2013.

2. L’article 41.2 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificada per la Llei 12/2010, de 12 de novembre, de modificació de diverses lleis per a la transposició a les Illes Balears de la Directiva 2006/123/CE, de 12 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell, relativa als serveis en el mercat interior.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar el contingut mínim del projecte tipus d’activitats itinerants, que figura en l’annex adjunt.

2. Ordenar la publicació d’aquesta Resolució i l’annex adjunt en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en la pàgina web de la Junta Autonòmica d’Activitats de les Illes Balears (http://activitats.caib.es).

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució –que exhaureix la via administrativa- es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà que es publiqui, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 de octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació de la Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 7 de novembre de 2017

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques,

Catalina Cladera i Crespí

 

 

ANNEX

Contingut mínim del projecte tipus d’activitats itinerants

El projecte d'activitats itinerants ha de contenir, com a mínim, una estructura composta de: memòria, plànols, plec de condicions i altres documents.

El projecte d'activitats itinerants s’ha de basar principalment en la descripció de les diferents operatives, així com els condicionants que s'estableixen i les mesures correctores aplicades en les operacions de:

— Muntatge.

— Desmuntatge.

— Operació de l'atracció.

— Manteniment.

Sempre a fi d'evitar possibles molèsties, nocivitat, insalubritat i perillositat.

Contingut del projecte

I. Memòria

1. Objecte del projecte

1.1. Descripció i identificació de l'activitat.

Ha de contenir la descripció clara de l'objecte de l'activitat itinerant que s’ha de desenvolupar, amb la finalitat d'avaluar les possibles causes de molèsties, nocivitat, insalubritat o perillositat, especialment les que poden afectar tant a usuaris o usuàries, com a treballadors o treballadores, o a terceres persones, i cal indicar les mesures globals de l'atracció, així com la superfície que ocupa.

En tots els casos s'ha d'identificar l'activitat de forma clara i precisa. Perquè no doni lloc a dubtes ni equívocs, ha de quedar assegurada la identitat de l'activitat i per a això, com a mínim, s’ha d’acompanyar de documentació fotogràfica suficient, així com els plànols que asseguren la seva descripció i identificació, independentment d'altres mètodes establerts, com poden ser números de bastidor, matrícules, etc.

Ha d'indicar l'any de fabricació i les possibles reformes importants que s’hagin efectuat.

1.2. Tramitació i classificació de l'activitat

S'ha de classificar l'activitat segons la Llei 7/2013. Així mateix s'ha d'indicar quines infraestructures i serveis són necessaris per a la seva instal·lació.

1.3. Normativa de compliment obligat

S'ha d'enunciar la normativa que afecta l'activitat itinerant.

1.4. Emplaçament

a) Idoneïtat de la ubicació

S'han de justificar les condicions i les característiques que ha de reunir la ubicació:

— Distàncies mínimes (a instal·lacions elèctriques, arbratge, edificacions i elements similars).

— Necessitats de serveis (aigua, clavegueram, electricitat i infraestructures similars).

— Acotament de les zones de l'atracció i del públic.

b) Resistència del terreny

S'han de justificar les condicions físiques del terreny, i s’han d’indicar clarament les premisses mínimes i les condicions d'instal·lació en funció del terreny.

c) Característiques del disseny

S’han de descriure detalladament els diferents mecanismes i elements que integren la instal·lació, de manera que permetin assegurar les condicions de seguretat, higiene i comoditat necessàries per als usuaris o usuàries i els espectadors o espectadores.

d) En les atraccions en què hi hagi risc de projecció o de caiguda d'usuaris o usuàries s'ha d’indicar quin sistema de doble seguretat hi ha instal·lat per a la subjecció de persones i cabines, habitacles o gòndoles o se’n ha de justificar la no necessitat.

1.5. Condicions generals per al desenvolupament de l'activitat

a) Condicions del públic (pes màxim i mínim, estatura, edat i qualsevol altra condició física o psíquica que es consideri adient).

b) Condicions meteorològiques (vent, pluja, neu i circumstàncies similars).

c) Condicions i manual d'ús (s’han d’indicar les normes de funcionament i de règim intern de l'activitat).

d) Exercici de l'activitat. És imprescindible la descripció detallada i clara del cicle complet de l'activitat i dels serveis que presta o de qualsevol altra circumstància significativa. S'han d’especificar les accions que s'han d’exercir per a cada actor amb tots els passos que s’han de realitzar en la prestació del servei. S'han d'indicar els mecanismes d’aturada d'emergència.

e) Condicions específiques per al muntatge de l'atracció fora d'un recinte firal amb serveis.

1.6. Plantilla i capacitat

La memòria ha d’indicar el nombre de persones que presten serveis en l'activitat i les funcions concretes que hi desenvolupen. També s’ha d’indicar:

— La capacitat màxima de públic.

— El nombre de cabines, habitacles o gòndoles.

— La capacitat per cabines, habitacles o gòndoles.

— La capacitat total.

També s’han de detallar els mitjans de protecció personal que en cada cas es requereixen, així com el compliment de la normativa vigent en salut laboral, i s’han d’indicar els condicionaments necessaris partint de les característiques pròpies de l'activitat.

1.7. Combustible i energia

Classes, quantitat, tipus, condicions de subministrament, emmagatzemament i ús.

S'han d’indicar en cada cas les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries pròpies de l'activitat i les derivades de la instal·lació i el muntatge i per al seu exercici.

1.8. Instal·lacions sanitàries, higièniques i d'aigua potable

Tant per al muntatge com per a l'exercici de l'activitat s’han d’indicar, justificar i condicionar les previsions sobre això. S’ha d’indicar, si s’escau, les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries, així com les tasques d'higienització, manteniment, desinfecció, etc.

Tant per al muntatge com per a l'exercici de l'activitat s’han d’indicar, justificar i condicionar les previsions que es refereixen al subministrament d'aigua. S’han d’indicar, si s’escau, les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries.

1.9. Electricitat i il·luminació

Tant per al muntatge com per a l'exercici de l'activitat s’han de descriure clarament els mitjans de què es disposa. S’han d’indicar, si s’escau, les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries i les condicions per al muntatge de l'activitat i per al seu exercici.

1.10. Ventilació, climatització, calefacció i aigua calenta sanitària

Tant per al muntatge com per a l'exercici de l'activitat s’han de descriure clarament els mitjans de què es disposa. S’han d’indicar, si s’escau, les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries.

1.11. Risc d'incendi, de deflagració o d‘explosió

Tant per al muntatge com per a l'exercici de l'activitat, s’han de descriure les mesures i els mitjans previstos per a la prevenció i la protecció contra incendis, i cal justificar-ne l’adequació a les normes i als reglaments vigents que siguin d'aplicació en la matèria.

En tot cas, aquests mitjans s’han de descriure clarament, i cal indicar-ne el tipus, el número, la capacitat i altres característiques; així mateix s'ha de justificar el compliment de la reglamentació específica.

S’ha de justificar l'evacuació dels usuaris i les usuàries i cal  indicar el temps requerit per dur-ho a terme, tot tenint en compte la resistència al foc dels elements estructurals i els mitjans necessaris.

1.12. Seguretat laboral i altres riscos col·lectius

Tant per al muntatge com per a l'exercici de l'activitat s’han de descriure i s’han establir les mesures preventives, correctores i de control. S’han d’indicar en cada cas les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries.

1.13. Altres instal·lacions

Les que es prevegin per al desenvolupament de l'activitat, ajustades a la normativa legal aplicable.

1.14. Pla d'autoprotecció

En cas de ser necessari, segons la legislació vigent d'emergències a les Illes Balears, s’ha d’incloure un pla d'autoprotecció redactat de conformitat amb la normativa esmentada.

1.15. Manteniment

S’han d’indicar les condicions de manteniment preventiu (pla de manteniment diari, setmanal, mensual i anual).

S’ha d’incloure una relació de tots els passos que s’han de seguir per muntar l'atracció, i per assegurar la seguretat estructural i mecànica adequada a les condicions del terreny que es puguin donar.

També s'han d’explicar detalladament totes les tasques de manteniment dels elements de l'activitat una vegada instal·lada.

S'han d’indicar els terminis màxims per reemplaçar les peces que puguin patir desgast o aquelles les qualitats de les quals de resistència, duresa, etc. disminueixin amb l'ús o qualsevol altre factor.

1.16. Elements que poden provocar molèsties, insalubritat, nocivitat i incidències en el medi ambient

S'han d'adaptar a la normativa vigent els apartats següents:

a) Sorolls i vibracions. S’ha d’incloure una anàlisi d'emissió i transmissió de sorolls i vibracions, justificant les mesures preventives, correctores i de control que s’adoptin.

b) Emissió de contaminants a l'atmosfera. S’ha d'estudiar i justificar la producció de contaminants i l'emissió a l'atmosfera, i s’han de consignar els nivells per a cada tipus de contaminants i les mesures preventives, correctores i de control que s’adoptin.

c) Olors. Quan es preveu la producció de males olors s'han d'indicar les mesures preventives, correctores i de control que s’adoptin per evitar-les.

d) Residus líquids. S'han de detallar la composició i les condicions dels residus líquids i, si s’escau, el sistema de depuració que s’adopti, el punt final d'abocament i/o la necessitat de gestors autoritzats, així com la necessitat de la xarxa municipal de clavegueram públic.

e) Residus sòlids. S'han d'indicar la composició i la quantitat generada, a més del sistema de recollida amb indicació de la necessitat o no de gestors autoritzats, així com el tractament i l’eliminació.

f) Altres impactes potencials. S’han d’indicar, justificar i condicionar les previsions sobre aquest punt.

2. Annexos a la memòria

— Pla de control de qualitat i manteniment.

— Estudi de Seguretat i Salut o Estudi Bàsic, si s’escau, que ha de contenir i establir les mesures preventives, correctores i de control, tant pel que fa al muntatge com a l'explotació de l'activitat. S’han d’indicar en cada cas les autoritzacions específiques i/o sectorials necessàries.

II. Plànols

El projecte ha de contenir tants plànols delimitats com siguin necessaris per a la definició de l'activitat en detall.

Plànol de condicions d'emplaçament

Plànol de les condicions d'emplaçament de l'activitat, amb indicació de les superfícies de seguretat i de les distàncies a possibles elements de l'entorn immediat (línies elèctriques, edificacions, altres activitats, altres instal·lacions i similars).

Plànol de planta i secció

Plànols de planta i secció en els quals s'ha de desenvolupar l'activitat que expressin la distribució de zones. Així mateix s’han d’indicar les diferents instal·lacions, la maquinària i les mesures preventives, correctores i de control que s'han previst i que són necessàries per a una valoració dels efectes de l'activitat itinerant.

Plànol de detalls de sistemes de seguretat

Plànols amb els detalls dels sistemes de seguretat, en què quedi prou clar el seu funcionament i muntatge.

Plànols d'instal·lacions

Esquemes elèctrics i d'altres instal·lacions (aigua, gas, frigorífiques, combustibles, protecció contra incendis i d'altres).

Plànols de detalls

Altres dades de detall que el o la projectista consideri adients.

III. Plec de condicions

III.1. Plec de clàusules administratives

Disposicions generals.

III.2. Plec de condicions tècniques particulars

Descripció exhaustiva dels processos de muntatge i desmuntatge que complementen l'apartat 1.16 de la memòria, amb indicació de les fases que s’han de seguir, eines i personal mínim adscrit per a aquestes tasques, amb protocol d'assegurament de compliment de condicions d'instal·lació i protocols en cas de superar-se els paràmetres de funcionament permesos. S’ha d’acreditar que en el muntatge es compleix la Directiva 2009/104/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de setembre de 2009, relativa a les disposicions mínimes de seguretat i de salut per a la utilització pels treballadors en el treball dels equips de treball (segona Directiva específica d'acord amb l'article 16, apartat 1, de la Directiva 89/391/CEE).

Regles addicionals

1. Quan es tracti d’una activitat itinerant major, d’acord amb el que preveu l’article 54. 2 c de la Llei, l'organisme de control acreditat ha de certificar, com a mínim, els següents punts:

— Que l'activitat compleix amb la normativa que li és d'aplicació segons el cas.

— Que es garanteix la seguretat estructural de l’activitat així com  la seguretat de les persones en la seva operació i utilització.

— Que el projecte presentat per a la inscripció correspon efectivament a la realitat de l'activitat que s’hi descriu.

— Que el projecte presentat descriu adequadament i compleix amb la normativa quant a les operacions de:

— Muntatge.

— Desmuntatge

— Operació de l'atracció.

— Manteniment.

Així com les mesures previstes per evitar les possibles molèsties, nocivitat, insalubritat i perillositat.

Les certificacions anteriors no poden tenir una antiguitat superior a sis mesos respecte a la data de presentació en el Registre autonòmic d’activitats itinerants.

2. En el cas d’activitats itinerants que tenguin una norma UNE d’obligat compliment que en cobreixi el muntatge, l’operació i el manteniment, el projecte tipus d’activitats es pot substituir per una certificació d’un organisme de control que acrediti el compliment d’aquesta activitat en concret.