Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 12805
Resolució del President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears d'arxiu, per caducitat, de l'expedient núm. 11359/2007 relatiu al Pla Parcial Son Puigdorfila Sud SUNP 24-01, TM Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.En data 6 de juny de 2007, amb registre d’entrada núm. 11359/07, va tenir entrada a la Conselleria de Medi Ambient sol·licitud d’inici del procediment d’avaluació ambiental estratègica relativa al pla esmentat a l’assumpte.

2.Una vegada realitzat el tràmit de consultes de l’article 88 de la llei 11/2006, de 14 de setembre, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, mitjançant reunió tècnica celebrada en data 10 d’octubre de 2007, es va redactar document de referència que es va trametre a l’Ajuntament de Palma en data 1 d’abril de 2008.

A l’acta de la reunió es posa de manifest que no es pot continuar el procediment d’AAE del pla parcial degut a la suspensió del procediment substantiu.

3.En data 5 de novembre de 2014 té entrada escrit de Miguel Ramis Clar dirigit al Conseller de Medi Ambient de data 31 d’octubre de 2014, afirmant actuar en representació de Son Puigdorfila Sur, SL, al qual exposa que ja es donen les condicions per seguir la tramitació de l’expedient i sol•licita ratificació de l’informe emès per la CMAIB.

4.En data 11 de desembre de 2014 (RS CAMAiT 37859) es tramet ofici a Son Puigdorfila Sur, SL comunicant que es pot redactar l’Informe de Sostenibilitat Ambiental amb les prescripcions del document de referència de data 18/02/2008 adaptant-lo a la normativa sobrevinguda, tot allò sempre i quan no s’incorporin modificacions substancials al Pla Parcial, la qual cosa donaria lloc a la celebració d’una reunió sobre l’evacuació de la consulta a les administracions públiques afectades, prevista a l’art. 88 de la Llei 11/2006.

5.En data 29 de juliol de 2016 es tramet ofici a l’Ajuntament de Palma i a Son Puigdorfila Sur, SL sol•licitant informació en relació a si el procediment ha de seguir endavant o si es desisteix de la sol•licitud.

6.En data 8 d’agost de 2016 es rep escrit de Miguel Ramis Clar manifestant l’interès en no desistir de la petició formulada i que el motiu de no haver redactat l’ISA és perquè s’està a l’espera de la contestació per part de l’Ajuntament a esmenes presentades en data 20 d’abril de 2016.

7.En data 27 d’octubre de 2016 té entrada ofici de l’Ajuntament de Palma informant que s’ha presentat documentació per part del promotor del SUNP consistent en projecte de PAU en data 20 d’abril de 2016, que s’han emès informes tècnics i jurídic, i “que s’han traslladat a la Gerència d’Urbanisme per tal de que es donin les instruccions pertinents de cara a prosseguir la tramitació”.

8.En data 17 de novembre de 2016 es tramet a l’Ajuntament de Palma i a Son Puigdorfila Sur, SL requeriment de presentació de l’ISA atorgant, d’acord amb l’article 92 de la llei 30/1992, un termini de tres mesos, amb l’advertiment que en cas contrari es procedirà a declarar la caducitat del procediment.

9.En data 13 de desembre de 2016 es rep escrit de Miguel Ramis Clar, afirmant actuar en representació de Son Puigdorfila Sur, SL, al qual adjunta els informes tècnic i jurídic emesos per l’Ajuntament de Palma que, segons manifesta, indiquen les modificacions substancials realitzades al Pla Parcial i que per aquest motiu no s’ha realitzat l’informe de sostenibilitat ambiental.

Fonaments de dret

1.L'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix l'obligació que té l'Administració de dictar resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la.

2.L'article 87 de la Llei 30/1992 preveu que posaran fi al procediment la resolució, el desistiment, la renúncia al dret en què es fonamenta la sol•licitud, quan aquesta renúncia no estigui prohibida per l'ordenament jurídic, i la declaració de caducitat.  També produirà la terminació del procediment la impossibilitat material de continuar-lo per causes sobrevingudes. La resolució que es dicti ha de ser motivada en tot cas.

3.L’article 92 de la Llei 30/1992, preveu que en els procediments iniciats a sol•licitud de la persona interessada, quan el procediment es paralitzi per causa que sigui imputable a aquesta, l’Administració li ha d’advertir que, transcorreguts tres mesos, se’n produirà la caducitat. Consumit aquest termini sense que el particular requerit realitzi les activitats necessàries per a reprendre la tramitació, l’Administració ha d’acordar l’arxivament de les actuacions i ha de notificar-ho a la persona interessada. Contra la resolució que en declari la caducitat, són procedents els recursos pertinents.

D’acord amb la tramitació que estableix la llei 11/2006, de 14 de setembre, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, per a les avaluacions ambientals estratègiques, en data 1 d’abril de 2008 es tramet a l’Ajuntament de Palma el document de referència previst a l’article 88.

Degut a la suspensió del procediment substantiu que es descriu a l’acta de la reunió de 10 d’octubre de 2007 sobre la consulta prèvia, el procediment ambiental queda paralitzat.

No és fins dia 5 de novembre de 2014 que Miguel Ramis Clar, afirmant actuar en representació de Son Puigdorfila Sur, SL, comunica que amb l’aprovació definitiva de l’adaptació del Pla General de Palma al Pla Territorial ja es donen les condicions per continuar amb la tramitació del procediment d’avaluació ambiental, i sol•licita la ratificació del document de referència emès en 2008.

La CMAIB, mitjançant escrit tramès en data 11 de desembre de 2014 a Son Puigdorfila Sur, SL, comunica que es pot redactar l’ISA d’acord amb el document de referència esmentat, adaptant-lo a la normativa sobrevinguda,  sempre que no s’incorporin modificacions substancials al Pla Parcial, la qual cosa donaria lloc a la celebració d’una reunió sobre l’evacuació de la consulta a les administracions públiques afectades, prevista a l’art. 88 de la Llei 11/2006.

Per tant, per tal de reactivar el procediment, les actuacions necessàries són la redacció de l’ISA o, en cas d’introduir-se modificacions substancials, tornar al punt de partida previst a l’article 88.1 de la llei 11/2006 per tal que la CMAIB redacti un nou document de referència.

Des d’aquesta comunicació de la CMAIB en desembre de 2014 s’han tramés diferents escrits, tant per part de l’Ajuntament de Palma com de Son Puigdorfila Sur, SL, informant de les actuacions que s’han dut a terme dins el procediment substantiu, que són tendents a l’elaboració i definició del pla parcial i que, tal i com assenyala l’escrit de Son Puigdorfila Sur, SL presentat dia 13 de desembre de 2016, ha estat objecte de modificacions substancials.

No s’ha dut a terme, en conseqüència, cap actuació que possibiliti la reactivació del procediment d’avaluació ambiental, que ha estat paralitzat més temps del que es pot considerar raonable, quan de totes maneres, de confirmar-se la substancialitat de les modificacions que s’estan introduint, hauria de tornar al punt de partida.

La sentència del Tribunal Suprem de 16 de juliol de 2008 (RJ 2008\3444) assenyala el següent:

“Se precisa para que tenga lugar la caducidad del procedimiento, prevista en el artículo 92.1 de la LJCA, lo siguiente: a) que se trate de procedimientos iniciados a solicitud del interesado, b) que se produzca la paralización del procedimiento, c) que esta paralización ha de obedecer a causa imputable al interesado, rechazándose la aplicación de la caducidad cuando la causa no le es atribuible, d) la paralización o inactividad ha de referirse a trámites que resultan imprescindibles y esenciales para dictar la resolución, e) ha de haberse realizado una advertencia expresa de la Administración sobre la caducidad en el plazo de tres meses, siendo este requerimiento el momento que marca el principio del plazo careciendo de relevancia la paralización anterior, y, en fin, f) debe hacerse una declaración expresa de la caducidad, cuando ya ha expirado el plazo sin que el interesado requerido haya realizado la actividad que se estima necesaria para reanudar la tramitación.”

Així, vist que el procediment d’avaluació ambiental es troba paralitzat per causa no imputable a aquesta administració, no haguent-se dut a terme les actuacions necessàries per reactivar-lo, procedeix, una vegada atorgat el termini previst a l’article 92 de la llei 30/1992 a tal efecte, declarar la caducitat del procediment.

4.L'Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de data 30/10/2015 de delegació de competències del Ple en el seu President (1.b. Declarar, previ informe jurídic, la caducitat del procediment d’avaluació d’impacte ambiental i del procediment d’avaluació ambiental estratègica). BOIB núm.168 de 14/11/2015.

Per tot això, i vist l’informe jurídic amb proposta de resolució de 8 de novembre de 2017, dict la següent:

Resolució

1.Declarar la caducitat del procediment d’avaluació ambiental estratègica relatiu al Pla Parcial Son Puigdorfila Sud SUNP 24-01, TM Palma, per no haver presentat la documentació necessària per a reprendre la tramitació, en els termes de l’article 92 de la llei 30/1992.

2.Arxivar l'expedient núm. 11359/2007.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució - que exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

  

Palma, 8 de novembre de 2017 

El President de la CMAIB
Per delegació del Ple (BOIB núm. 168, 14/11/2015)
Antoni Alorda Vilarrubias