Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
SERVEI DE SALUT DE LES ILLES BALEARS
Núm. 12573
Resolució del director general del Servei de Salut de les Illes Balears de 2 de novembre de 2017 per la qual s’estableix el procediment relatiu a la prestació de determinats productes del Catàleg de material ortoprotètic de les Illes Balears i el procediment d’adhesió d’associacions i/o establiments dispensadors
Antecedents
1. El Govern de les Illes Balears té atribuïdes les competències en matèria de sanitat i consum en el marc de la Constitució espanyola de 1978 i de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears. L’1 de gener de 2002, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va assumir les competències de la gestió sanitària i, amb això, l’oportunitat de dur a terme una gestió més propera a la realitat social.
2. El Servei de Salut té entre els seus objectius fonamentals participar en la definició de les prioritats de l’atenció sanitària a partir de les necessitats de salut de la població, donar efectivitat al catàleg de prestacions i serveis que es posa al servei de la població a fi de protegir la salut, millorar la qualitat del servei a la ciutadania i garantir que les prestacions es gestionen de manera eficient.
3. Per garantir els principis d’igualtat, accessibilitat i mobilitat que exigeixen la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears, i altres disposicions aplicables, el Servei de Salut ha d’establir els mitjans necessaris per poder accedir a la prestació ortoprotètica que forma part de la cartera de serveis.
4. En l’annex VI del Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, pel qual s’estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per actualitzar-la, es regula la cartera de serveis comuns de la prestació ortoprotètica.
5. Per mitjà del Decret 41/2009, de 26 de juny, es va aprovar el Catàleg de material ortoprotètic de les Illes Balears, que inclou els articles, el finançament a càrrec de l’administració sanitària, l’aportació de l’usuari, etc., i regula la manera en què el Servei de Salut de les Illes Balears ha de facilitar el material als pacients inclosos en el seu àmbit de cobertura.
6. Atesa la gran demanda per poder accedir a la prestació d’una manera més fàcil i considerant que haver d’atendre la càrrega econòmica que genera adquirir el material ortoprotètic prescrit crea un desequilibri important en l’economia domèstica, el Servei de Salut —sensible a la problemàtica plantejada— pretén establir un procediment que permeti als usuaris obtenir el material necessari sense haver de fer cap desemborsament —que, en qualsevol cas, el Servei de Salut els reintegra.
En virtut de les consideracions anteriors i fent ús de les atribucions que em confereix el Decret 39/2006, de 21 d’abril, pel qual s’aproven els estatuts de l’ens públic Servei de Salut de les Illes Balears, dict la següent
Resolució
1. Establir el procediment (vegeu l’annex 1) per dispensar als usuaris autoritzats pel Servei de Salut de les Illes Balears els productes inclosos en el Catàleg de material ortoprotètic vigent que figuren en l’annex 2 sense haver de desemborsar prèviament l’import corresponent, ja que se’n farà càrrec el Servei de Salut mitjançant els establiments adherits.
2. Determinar que aquesta resolució té efecte des de l’endemà d’haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució, d’acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. També s’hi pot interposar qualsevol altre recurs que es consideri procedent.
No obstant això, les persones interessades poden optar per interposar contra aquesta resolució un recurs de reposició davant el mateix òrgan que la dicta en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la data de publicació. En aquest cas no es podrà interposar el recurs contenciós administratiu fins que no s’hagi dictat una resolució expressa o presumpta sobre el recurs de reposició, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Palma, 2 de novembre de 2017
El director general,
Julio Miguel Fuster Culebras
Annex 1
1. Destinataris
Els destinataris d’aquest servei són els ciutadans i les empreses que compleixin els requisits que es detallen en l’apartat 2.
2. Requisits
2.1. Ciutadans
Els usuaris del Servei de Salut de les Illes Balears que tenguin dret a percebre l’ajut estipulat en el Catàleg de material ortoprotètic de les Illes Balears que es va aprovar per mitjà del Decret 41/2009, de 26 de juny, pel qual es regula la prestació ortoprotètica.
2.2. Establiments dispensadors
a. Els establiments dispensadors han de complir amb caràcter general els requisits exigits per la normativa vigent aplicable en cada moment; concretament, s’han d’ajustar al Reial decret 1591/2009, de 16 d’octubre; al Reial decret 437/2002, de 10 de maig; al Reial decret 1277/2003, de 10 d’octubre; al Decret 100/2010, de 27 d’agost, i a altres normes que hi siguin aplicables.
b. Cada establiment adherit, amb caràcter voluntari, a aquest procediment (vegeu l’annex 4) acredita per mitjà dels documents originals o còpies l’autorització o la comunicació sanitària de funcionament —segons cada cas— i la llicència de fabricació corresponent en el cas dels establiments que hagin de fabricar productes a mida. En aquest cas, de cada establiment dispensador de productes a mida l’empresa ha d’aportar una relació en la qual han de figurar la identitat i la signatura del tècnic responsable i també les persones (i el càrrec que ocupen) que seran responsables d’efectuar la diligència de dispensació en el document de prescripció.
c. A la documentació exigida en el punt anterior cal afegir una declaració (vegeu l’annex 5) que l’empresa i els seus treballadors no incorren en cap de les incompatibilitats previstes per la Llei 3/2015, de 30 de març, reguladora de l’exercici d’alt càrrec de l’Administració General de l’Estat; per la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, i pel Reial decret 598/1985, de 30 d’abril, sobre incompatibilitats del personal al servei de l’Administració de l’Estat, de la Seguretat Social i dels ens, els organismes i les empreses dependents, i per altres normes que hi siguin aplicables.
3. Resolució de les sol·licituds dels establiments d’adhesió
En un termini màxim de sis mesos comptadors des de la data d’entrada de la sol·licitud d’adhesió a aquest procediment en el Registre dels Serveis Centrals del Servei de Salut, el director general ha de dictar i notificar una resolució motivada per la qual concedeixi o denegui la sol·licitud d’habilitació. La falta de resposta dins aquest termini suposa que la sol·licitud s’ha d’entendre estimada per silenci administratiu. El procediment d’adhesió ha de seguir els tràmits establits per la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
4. Dispensació
4.1. El procés de dispensació comença quan l’usuari presenta a l’establiment que hagi triat —entre les entitats que s’adhereixin al procediment— la documentació que es descriu a continuació, que li permet accedir a la prestació ortoprotètica sense haver de desemborsar prèviament l’import dels articles, excepte les aportacions que estableixi la normativa estatal :
- Document d’identificació de l’usuari o de la persona autoritzada.
- Prescripció emesa pel facultatiu especialista (exemplar destinat al Servei de Salut) i document d’autorització administrativa.
- Targeta sanitària.
En casos excepcionals, el Servei de Salut pot autoritzar articles que, encara que no figurin en aquest annex, tenguin una repercussió greu sobre l’usuari. El Servei de Salut pot sol·licitar la informació que consideri convenient per donar una resposta a aquests casos. Aquesta autorització sempre ha de ser prèvia i s’ha de gestionar des dels Serveis Centrals del Servei de Salut.
4.2. Els establiments adherits poden dispensar els productes inclosos en l’annex 2 que hagin estat prescrits en el document establit oficialment per algun dels professionals següents:
- facultatius especialistes del Servei de Salut;
- facultatius especialistes de centres concertats autoritzats, en els casos en què el pacient hi hagi estat derivat pel Servei de Salut;
- inspectors mèdics del Servei de Salut.
4.3. Així mateix, l’establiment ha de verificar l’adequació entre la prescripció, l’autorització administrativa i l’article prescrit. Si hi ha discrepàncies entre la descripció de l’article i el codi, la primera té preferència sobre el segon.
4.4. La fabricació a mida, l’adaptació i la dispensació dels productes s’han d’ajustar estrictament a la prescripció del facultatiu segons el document oficial de prescripció; les rectificacions i els ajusts consignats per l’especialista són a càrrec de l’establiment dispensador. Les discrepàncies que puguin sorgir entre l’establiment dispensador i l’especialista prescriptor amb relació a les rectificacions dels productes sanitaris les ha de resoldre l’òrgan de gestió de la prestació ortoprotètica, amb un informe previ dels serveis d’inspecció encarregats de supervisar aquesta prestació.
4.5. Els documents de prescripció tenen un termini de validesa de noranta (90) dies, corresponents al període entre la data de prescripció i la dispensació de l’article.
4.6. A l’efecte de la dispensació, es consideren nuls els documents de prescripció següents:
- Els documents el període de validesa dels quals hagi vençut.
- Els documents en els quals falti alguna de les dades o alguna de les signatures que s’han de consignar en l’espai de prescripció, en el del facultatiu prescriptor, en el de la identificació del pacient i en el de visat quan el producte en requereixi preceptivament.
- Els documents que no vagin acompanyats de l’autorització administrativa i dels documents establits en aquest acord.
- Els documents que presentin esmenes o guixades no autoritzades per una signatura ad hoc del prescriptor.
4.7. Una vegada dispensat l’article prescrit, l’establiment ha de consignar les dades contengudes en l’apartat “Dades del centre dispensador” del model de prescripció, ja que són necessàries per acreditar i justificar la dispensació de l’article.
4.8. L’usuari —o la persona autoritzada— que rebi la prestació ha de signar l’apartat corresponent de la prescripció i del document d’autorització per acreditar que ha rebut l’article i consignar-hi el nom, els llinatges i el número del document d’identitat; a més, ha d’abonar a l’establiment dispensador l’aportació corresponent a l’usuari en els casos en què ho estableixi la norma reguladora de la prestació.
5. Productes fets a mida
5.1. Si es tracta d’un producte fabricat a mida, l’entrega de l’article ha d’anar acompanyada de les instruccions d’ús, i l’etiqueta ha de consignar “producte fabricat a mida”. Quan es tracti d’adaptacions de productes sanitaris fets en sèrie, els productes han de dur el símbol “CE”, obligatori d’acord amb el Reial decret 1591/2009.
5.2. Quan es tracti de productes sanitaris a mida o productes que requereixin una adaptació específica per a l’usuari o bé quan s’hagi indicat així en l’apartat d’observacions de la prescripció, el prescriptor ha de comprovar que els articles s’ajusten amb rigor a les indicacions que havia fet i que s’adapten perfectament a l’usuari.
5.3. En aquests supòsits, l’establiment ha d’entregar a l’usuari l’article juntament amb el document de la prescripció (exemplar per al Servei de Salut) i li ha d’indicar que, una vegada que el metge prescriptor hagi revisat l’article, l’usuari ha de tornar amb la prescripció signada i amb el vistiplau de l’especialista. En aquest cas, l’usuari ha de signar en l’apartat corresponent del document d’autorització per al subministrament de la prestació sense desemborsament previ; aquest document ha de quedar en poder de l’establiment dispensador.
5.4. Si el producte s’ajusta a la prescripció, als criteris mèdics i als requisits establits en el Catàleg, el facultatiu ha de signar la prescripció en l’apartat del vistiplau. Si l’article no s’ajusta als criteris o als requisits, ha de derivar el pacient al proveïdor perquè aquest hi faci les modificacions pertinents.
5.5. El procés d’adaptació —i, en conseqüència, la dispensació— acaba quan el facultatiu prescriptor expressa el vistiplau al document de prescripció. Una vegada formalitzat el vistiplau del metge, l’usuari ha de tornar a l’establiment dispensador i entregar-hi la prescripció amb el vistiplau, a més de signar en aquest document la recepció de l’article.
6. Dispensació a pacients hospitalitzats
6.1. L’establiment ha de disposar tot allò necessari per fer possibles i efectives l’elaboració, l’adaptació i la dispensació a pacients hospitalitzats als quals es prescrigui algun dels productes que figuren a l’annex 2 quan, per raons assistencials, sigui imprescindible dispensar-los-el abans de l’alta hospitalària.
6.2. A l’efecte, l’hospital ha d’establir un sistema de torns rotatoris amb els establiments dispensadors adherits i que ho sol·licitin expressament. Aquesta sol·licitud l’ha de formalitzar l’establiment dispensador o bé l’empresa, especificant per a quins dels establiments dispensadors que representa sol·licita la participació. La sol·licitud suposa acceptar els terminis i les condicions d’entrega que l’hospital estableixi; per tant, l’incompliment reiterat exclourà tots els establiments dispensadors representats per l’empresa de participar en el sistema de torns durant un període de sis mesos. L’exclusió es farà efectiva per mitjà d’una resolució motivada de la Direcció de l’hospital o del Servei de Salut.
6.3. Així mateix, l’empresa adherida a aquest procediment que representi diversos establiments pot excloure per raons d’interès propi algun dels seus establiments dispensadors (o tots) de participar en el sistema de torns rotatoris. En aquest cas, n’ha d’informar per escrit la Direcció de l’hospital. Aquesta decisió tendrà efecte a partir de la data en què es notifiqui el justificant de recepció.
6.4. Per als articles que no estan inclosos en l’annex 2 és aplicable aquesta mateixa norma sobre pacients hospitalitzats.
7. Termini d’entrega i garantia dels articles
7.1. Els terminis d’entrega i de garantia dels articles a l’usuari són els que s’estableixen per a cada article en el Catàleg de material ortoprotètic. S’entén per termini d’entrega immediat un màxim de 48 hores.
7.2. L’entrega del producte s’ha de completar amb un certificat de garantia i composició del producte sanitari dispensat i un full d’instruccions d’ús i conservació i d’advertiments per evitar-ne el mal ús.
7.3. Durant el període de garantia, són a càrrec de l’establiment dispensador les rectificacions necessàries per mantenir l’efectivitat terapèutica del producte que tenguin relació amb defectes dels materials emprats o amb l’elaboració i/o l’adaptació d’aquest a les necessitats del pacient.
7.4. El període de garantia es computa des de la data de dispensació, excepte quan es tracti de productes fets a mida, de productes que requereixin una adaptació individualitzada o de rectificacions que s’hi hagin de fer; en aquests casos es computa des de la data del vistiplau del facultatiu prescriptor.
8. Pagaments
8.1. El Servei de Salut abonarà a l’empresa adherida l’import de l’article ortoprotètic subministrat al pacient d’acord amb l’autorització emesa, tenint en compte les quantitats màximes establides en el Catàleg de material ortoprotètic.
8.2. L’import màxim que s’ha d’abonar és el que figura en el Catàleg de material ortoprotètic com a “aportació màxima del Servei de Salut”. Quan hi escaigui, l’usuari ha d’abonar a l’establiment dispensador l’import que figura en el Catàleg com a “aportació de l’usuari”. La suma d’ambdues quanties no pot superar la quantitat que figura en la columna “import” del Catàleg.
8.3. La dispensació de productes amb un import establit segons un pressupost (s/p) a causa de no tenir fixat un import màxim en el Catàleg ha d’estar precedida inexcusablement de l’aprovació del pressupost emès per l’establiment dispensador, de la qual cosa s’ocupa el responsable designat pel Servei de Salut. En aquest document de conformitat han de figurar el nom i la signatura del responsable, la data en què s’emet i el segell de l’organisme.
8.4. Si la Conselleria de Salut aprova unes altres tarifes, els preus màxims que el Servei de Salut haurà de satisfer són els que s’estableixin en la disposició corresponent.
8.5. La quantia màxima estimada per un període de vigència des de l’endemà de la data de publicació en el BOIB fins al 31 de desembre de 2017 i les partides pressupostàries corresponents són les que es detallen a continuació:
Concepte |
Partida pressupostària |
Exercici de 2017 |
Pròtesis |
G/412B01/48606/00 |
280.000 € |
Cadires de rodes |
G/412B01/48607/00 |
170.000 € |
8.6. L’empresa i/o associació col·laboradora a efectes de cobrar les prestacions ha de remetre al Servei de Salut cada mes una relació de les factures emeses als usuaris (vegeu l’annex 3) adjuntant-hi els documents següents:
- Documents originals de prescripció, en els quals han de figurar les dades corresponents a l’establiment dispensador i la signatura de l’usuari com a justificant de l’entrega del producte.
- Autorització del Servei de Salut per al subministrament d’articles sense desemborsament de l’usuari (signada per l’usuari com a conformitat d’haver rebut l’article).
- Pressupost autoritzat, si n’ha fet falta.
- Còpia de la factura emesa a nom de l’usuari (assegurat o beneficiari). En la factura original s’ha de consignar “Segons la Resolució d’adhesió”.
8.7. La relació de les prestacions s’ha d’ordenar segons el número d’expedient del document d’autorització administrativa del Servei de Salut o pel nom de l’usuari.
8.8. Si es detecten errors en el contengut de les dades, es comunicaran a l’establiment pertinent perquè les corregeixi.
8.9. No seran vàlids els documents de prescripció en els quals s’apreciï alguna de les circumstàncies següents:
- Que presentin alguna de les causes d’invalidesa per a la dispensació que es descriuen en l’apartat 4.6.
- Falta del vistiplau del facultatiu prescriptor en els casos en què aquest tràmit sigui obligatori.
- Quan l’establiment dispensador hagi fet de manera incorrecta o incompleta la diligència de dispensació.
- En general, quan no s’hagi respectat el procés establit en el punt 4 i d’això es derivi la falta d’algun tràmit del qual hagi de quedar constància en el document de prescripció o d’algun document que l’hagi d’acompanyar inseparablement.
8.10. Per mitjà d’una resolució del director general del Servei de Salut es reconeixeran les prestacions de material ortoprotètic subministrat als usuaris que es detallen en la relació presentada per l’establiment adherit, una vegada comprovat que s’ajusta als criteris establits i als preus fixats en el Catàleg.
9. Inspeccions
9.1. El Servei de Salut es reserva el dret de dur a terme les inspeccions i les comprovacions que consideri oportunes sobre el bon funcionament i el compliment del servei que és l’objecte d’aquest acord.
9.2. Així mateix, les empreses dispensadores han de tenir a disposició dels usuaris fulls de reclamacions, queixes o suggeriments i han d’enviar al Servei de Salut una còpia dels fulls que hagin presentat els usuaris i la resposta que els hagin donat.
10. Protecció de dades
10.1. Les parts estan obligades a respectar les disposicions i les exigències establides en la normativa reguladora de la protecció de dades de caràcter personal (Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre; Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei 15/1999; Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l’autonomia del pacient i de drets i deures en matèria d’informació i documentació clínica), a més dels criteris sobre aquesta matèria prevists per la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears, i per la resta de la normativa de desplegament.
10.2. Així mateix, les parts manifesten que coneixen el caràcter estrictament confidencial i el conjunt de deures que la protecció legal atorga a les dades de tipus personal a les quals tendran accés per raó de l’activitat que és l’objecte d’aquest procediment, i per això es comprometen a aplicar les mesures de seguretat i altres requeriments legals inherents al nivell de seguretat alt, exigit per a aquest tipus de dades de conformitat amb la Llei orgànica 15/1999 i el Reial decret 1720/2007.
Annex 2
Els articles que són l’objecte d’aquesta resolució es relacionen a continuació; estan especificats amb el codi troncal, però els 5 dígits finals seran determinats per la prescripció específica.
Pròtesis externes:
- 06 18 _ _ _ _ _
- 06 24 _ _ _ _ _
- 06 90 _ _ _ _ _
- 06 30 _ _ _ _ _
Ajudes per l’audició:
- 21 45 _ _ _ _ _
Cadires de rodes i accessoris:
- 12 21 27 000
- 12 24 90 900 i 12 24 90 003 en cas de paràlisi cerebral infantil
Annex 3
Informació que han de recollir els diferents camps de les relacions:
- Identificació fiscal de l’entitat adherida (denominació, NIF), número de la relació i data, a més del període dels articles facturats.
- Detall de la relació:
o Codi de l’article subministrat.
o Descripció segons el Catàleg de material ortoprotètic.
o Quantitat.
o Llinatges i nom de l’usuari (assegurat o beneficiari).
o Número de la factura emesa a l’usuari.
o Import de l’ajut màxim que ha de satisfer el Servei de Salut (imposts inclosos), detallant el preu total de l’article i, si hi escau, la quantia corresponent a l’aportació de l’usuari.
o Import total de la relació.
o Referència del compte bancari de l’establiment subministrador.
Annex 4
Empresa dispensadora adherida
Nom de l’empresa:...............................................................................................................
Domicili ..................................................................... Núm., pis i porta............................
Codi postal:.................... Localitat :...................................................................................
Municipi:....................................................... Província:.....................................................
Telèfon:............................................................. Fax:..........................................................
Adreça electrònica:..............................................................................................................
Establiments dispensadors inclosos
Denominació comercial:......................................................................................................
Domicili ..................................................................... Núm., pis i porta............................
Codi postal:.................... Localitat :...................................................................................
Municipi:....................................................... Província:.....................................................
Telèfon:............................................................. Fax:..........................................................
Annex 5
Model de sol·licitud d’adhesió al procediment per dispensar productes del Catàleg de material ortoprotètic del Servei de Salut de les Illes Balears
Llinatges del representant de l’empresa:.............................................................................
Nom: ..................................................... Núm. doc. identitat: ............................................
Nom de l’empresa representada:.........................................................................................
Data de l’acreditació de representació per mitjà de poder notarial:....................................
EXPÒS:
1. Que l’empresa que represent no incorre en cap de les incompatibilitats previstes en la normativa vigent.
2. Que, amb relació a la dispensació de productes ortoprotètics, l’empresa que represent compleix els requisits establits en el Reial decret 1591/2009, el Reial decret 437/2002, el Reial decret 1277/2003 i el Decret 100/2010.
3. Que l’empresa que represent es responsabilitza de la confidencialitat de la informació a la qual pugui tenir accés a causa de les actuacions previstes en aquest acord, de conformitat amb la Llei orgànica 15/1999. Aquesta responsabilitat inclou tant la persona responsable dels fitxers com el personal d’aquesta empresa que intervengui en qualsevol fase del tractament de les dades.
SOL·LICIT:
Que l’empresa que represent sigui inclosa en el procediment de facturació de productes ortoprotètics adherint-se com a establiment homologat per a la dispensació de productes del Catàleg de material ortoprotètic de les Illes Balears a pacients inclosos en l’àmbit de cobertura de la Resolució, amb la qual cosa accepta expressament les condicions que s’hi estableixen.
................................ ,...... d ..................................... de 20......
[rúbrica]
Dades de l’empresa
1) Denominació
Nom de l’empresa:......................................................................... CIF: ............................
Domicili ..................................................................... Núm., pis i porta............................
Codi postal:.................... Localitat :...................................................................................
Municipi:....................................................... Província:.....................................................
Telèfon:............................................................. Fax:..........................................................
2) Personal
Llinatges del gerent:............................................................................................................
Nom: ..................................................... Núm. doc. identitat: ............................................
Tècnic i titulació (en els casos en què es requereixi):
3) Tipus d’establiment i documentació requerida