Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SÓLLER

Núm. 11676
Ordenança de Protecció dels espais, elements verds i mobiliari urbà al terme municipal de Sóller

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Els sistemes urbans són espais artificials però la tendència està encaminada a incorporar nous elements per tal de naturalitzar-los. Aquests elements naturals requereixen un manteniment específic i la conscienciació de la ciutadania de la necessitat de protecció per tal de mantenir-los en bones condicions i puguin ser gaudits per la població, al nostre terme municipal.

TÍTOL I. OBJECTE I ÀMBIT D’APLICACIÓ

Article 1.- L’objecte d’aquesta Ordenança és la protecció dels espais verds del nostre municipi i el foment del respecte cap a l’entorn natural i els elements naturals de l’entorn urbà. Inclou tant els elements vegetals (arboris, arbustius i herbacis), jardins, places enjardinades, petits jardins entorn a monuments i illetes viaries, així com els sòls sobre els quals es troben emplaçats i els elements estructurals que s’instal·len a les places i parcs del nostre municipi com papereres, jocs infantils, bancs, tanques.

Sense perjudici del que estableix el Pla General d'Ordenació Urbana de Sóller, el Ple municipal, dins l'àmbit de les seves competències i en base a criteris de singularitat, raresa, edat, mida, morfologia i valor paisatgístic i històric podrà catalogar o descatalogar a efectes d'aquesta Ordenança arbres singulars i agrupacions d'arbres i arbustos.

L’Ordenança inclou també la regulació dels usos d’aquests espais i els drets i prohibicions per als ciutadans.

Article 2. - L’àmbit d’aplicació de la present Ordenança comprèn tots els espais verds públics urbans del terme municipal de Sóller com parcs, places, illetes enjardinades, alineacions d’arbres de les vies públiques i passejos, jardineres, i d'altres anàlegs. També afectarà a aquells espais privats que es detallen en els articles 24 i 25 que no es mantinguin en les condicions adients i puguin suposar un perill o un focus de contaminació.

Article 3. - La localització de les noves zones verdes s'ajustarà al que estableix el Pla General d'Ordenació Urbana de Sóller i mantindran aquells elements naturals, com la vegetació original existent, cursos d'aigua o zones humides, configuracions topogràfiques del terreny i qualsevol altre acord amb les característiques ecològiques de la zona, prioritzant la flora local.

TÍTOL II. CONSERVACIÓ, DEFENSA I PROTECCIÓ DELS ELEMENTS VEGETALS URBANS

Article 4.- L’Ajuntament de Sóller assumeix les tasques de plantació i manteniment dels elements vegetals públics del municipi i de les instal·lacions necessàries per a la seva subjecció (jardineres, sòls, escocells, etc.)

Article 5. - L'Ajuntament de Sóller s'encarregarà per si o a través de tercers, de la contractació d'una empresa encarregada de tractar els elements vegetals públics del municipi amb material fitosanitari el més ecològic possible, sense substàncies de síntesi, no nociu o innocu per al Medi Ambient.

Capítol I.- Arbrat urbà

Article 6.- Cap ciutadà, per pròpia iniciativa, pot plantar, podar, trasplantar, arrencar o tallar cap arbre ni arbust que formi part d’un espai verd municipal ja sigui un parc, un carrer, una plaça o una jardinera sense autorització dels serveis tècnics municipals. Si alguna tasca de poda o estassada d’un arbre resulta ser urgent per motius de seguretat o motiu extraordinari, es pot presentar una sol·licitud a les dependències municipals de l’Ajuntament de Sóller. Qualsevol obra que requereixi actuacions de protecció o modificació extraordinària dels elements vegetals ha de comptar amb l’autorització dels serveis tècnics municipals, que tramitaran les mesures adients que, en qualsevol cas, aniran a càrrec del propietari o promotor de l’obra.

L’incompliment d’aquest article suposarà una infracció d'aquesta Ordenança, que pot ser lleu si l’actuació no suposa una alteració de l’estat fisiològic de l’element vegetal; greu, si suposa l’alteració de l’estat fisiològic, i molt greu si suposa la destrucció de l’element vegetal.

Article 7.- Queda prohibit:

1. Fermar els arbres amb cap tipus d’element (filferro, corda, roba, etc.) sense justificació ni autorització municipal.

2. Penjar cap tipus de propaganda als arbres, subjectar cables, pancartes i qualsevol altre element que pugui perjudicar l’arbre sense autorització municipal. La subjecció del cablejat per raons d’interès públic es troba lligada a la supervisió dels serveis tècnics adients.

3. Encendre foc o aproximar alguna font de calor a les rodalies dels elements vegetals.

Quan s’hagi de fer foc, amb autorització municipal, en una zona pròxima a arbres, aquests s’hauran de protegir de la forma que indiquin els serveis tècnics municipals.

4. Pujar als arbres, sacsejar-los, arrabassar branques i/o fulles, fer gravats de qualsevol tipus a l’escorça o arrencar-la.

5. Abocar àcids, sabons, detergents o qualsevol altre tipus de líquid nociu per a l’arbre.

6. Tirar residus de qualsevol tipus als escocells dels arbres.

7. Dipositar materials de construcció, enderrocs o altres elements similars en un radi mínim d’un metre de qualsevol arbre ja que podria dificultar la nutrició de l’arbre i l’accés dels operaris per tal de realitzar el manteniment habitual.

La realització d’alguna d’aquestes accions expressament prohibides suposa una infracció a aquesta Ordenança; que pot ser lleu, si l’actuació no suposa una alteració de l’estat fisiològic de l’element vegetal; greu si suposa l’alteració de l’estat fisiològic, i molt greu si suposa la destrucció o mort de l’element vegetal.

Article 8.- Els veïnats podran sembrar flors de temporada als escocells dels arbres sempre que la proposta sigui autoritzada pels serveis tècnics municipals.

Article 9.- Les associacions de veïnats podran posar-se en contacte amb els serveis tècnics municipals per fer la proposta d’arbrat d’una via pública. Les propostes seran recollides i avaluades i es tindran en compte per a pròximes actuacions, a excepció dels elements catalogats.

Article 10. - Obertura de síquies i excavacions

1. Les obres d’obertura de síquies a la via pública, per a la instal·lació o manteniment de qualsevol servei (clavegueram, enllumenat, comunicacions, etc.) s’han de fer de tal manera que ocasionin el mínim dany als arbres de la via pública.

2. En cas de noves instal·lacions, si no hi ha cap altre lloc més adient per on fer passar la síquia, aquesta s’haurà de situar a una distància mínima d’un metre des de l’eix de l’arbre.

3. Quan es duguin a terme obres en un terreny pròxim a una zona on hi hagi arbres o quan els vehicles de l’empresa constructora hagin de circular-hi a prop, abans de l’inici de l’obra s’han de protegir els troncs dels arbres afectats. Les proteccions s’hauran de retirar un cop acabada l’obra.

4. Si com a conseqüència d’una excavació resulten afectades arrels d’un gruix superior a cinc centímetres, s’han de tallar les arrels, i deixar uns talls nets i llisos, que s’han de cobrir amb un producte cicatritzant.

5. Si en alguna d’aquestes obres, per raons justificades resultàs perjudicat algun arbre, serà d’obligació compensar a l’Ajuntament pel valor d’aquest arbre i les plantacions que estiguin afectades.

Capítol II.- Jardineres

Article 11. - Es fomentarà, sempre que sigui possible, l’ús de jardineres de fundició, pedra o fusta.

Article 12. - Les plantes que ornamentin les jardineres hauran d’estar adaptades a la manca d’aigua i sempre que sigui possible es faran servir plantes autòctones.

Article 13.- Està prohibit:

1. Collir flors i/o fruits, arrabassar o fer malbé qualsevol element vegetal ubicat a les jardineres de la via pública.

2. Tirar qualsevol tipus de residu (llosques, envasos, clovelles, papers, etc.) al sòl de la jardinera.

3. Pintar i fer malbé de qualsevol altra manera les jardineres situades a la via pública.

4. Desplaçar les jardineres del seu lloc original sense autorització expressa dels serveis tècnics municipals.

Aquestes accions suposen una vulneració a la present Ordenança i per tant es poden sancionar.

Article 14.- Els particulars i empreses no poden col·locar jardineres a la via pública sense autorització. En tot cas, es pot fer una proposta de col·locació als serveis tècnics municipals que n’avaluaran la proposta, considerant la normativa sobre accessibilitat i ocupació de via pública vigent.

Els serveis municipals podran fer retirar una jardinera situada a la via pública sense autorització municipal, la infracció d’aquest article suposa una infracció greu a la present Ordenança.

Capítol III. Parcs i places públiques

Article 15.- L’Ajuntament té la tasca de vetllar per mantenir en tot moment els parcs i les places públiques en bon estat de conservació i en les condicions adequades per a poder-lo gaudir i aprofitar.

Article 16.- És un deure dels ciutadans i visitants respectar els espais verds públics i les seves instal·lacions complementaries.

Es prohibeix especialment:

1. Passar per damunt de les plantacions, trepitjar-les o cavar-les i danyar les plantes i les flors. Trepitjar un espai verd només estarà permès en aquells espais que estiguin especialment senyalitzats per aquest fi recreatiu i en la zona de tapís verd del Parc municipal.

2. Pujar als arbres, sacsejar-los, arrabassar branques i/o fulles, fer gravats de qualsevol tipus a l’escorça o arrencar-la i vessar-hi qualsevol tipus de líquid que no sigui aigua.

3. Collir flors i fruits.

4. Tirar qualsevol tipus de residu fora de les papereres. Està especialment prohibit triar llosques a les zones de joc infantil.

5. Encendre foc. Amb excepció del dissabte de Sant Antoni i en altres dates concretes, sempre i quan s’hagi fet una sol·licitud a l’Ajuntament indicant la ubicació del fogueró i els tècnics donin el vist-i-plau tant de la ubicació com de les dimensions. Si hi ha elements vegetals pròxims al punt d’ubicació del fogueró, s’hauran de protegir de la manera que indiquin els serveis tècnics municipals.

Article 17.- Està permès que els ciutadans puguin passejar amb cans pels parcs municipals, sempre i quan vagin correctament fermats o conduïts i els seus propietaris recullin els excrements i els depositin als contenidors o papereres adients.

Article 18.- Per a celebrar actes públics o de lleure organitzats per entitats municipals o privades s’ha de demanar autorització a l’Ajuntament de Sóller i cal responsabilitzar-se en tot cas dels desperfectes que es puguin ocasionar.

TÍTOL III. LES PLANTACIONS I EL MANTENIMENT DELS ELEMENTS VEGETALS

Capítol IV.- Les plantacions de nous elements vegetals

Article 19.- La localització de les noves zones verdes s’haurà d’ajustar al que estableixi la normativa urbanística.

Article 20.- Per tal de adornar nous espais amb elements vegetals es tindran en compte les següents recomanacions:

1. Sempre que sigui possible es triaran espècies vegetals adaptades ecològica i fisiològicament a les condicions ambientals i d’infraestructura del municipi, per tal d’evitar despeses pel manteniment.

2. Per adornar jardineres i parterres amb elements vegetals que no siguin de temporada es prioritzaran aquelles espècies que estiguin adaptades a la manca d’aigua.

3. Es prioritzaran les espècies autòctones per sobre de les espècies exòtiques. Es triaran espècies que estiguin perfectament aclimatades a la zona, utilitzant el major nombre possible d'espècies autòctones i el mínim d'espècies que requereixin cures especials, per tal d'evitar despeses excessives d'aigua i disminuir les cures de manteniment.

4. No s'utilitzaran espècies que estiguin declaradament exposades a plagues o malalties de caràcter crònic i que, per tant, puguin ser focus d'infecció.

Capítol V.- El manteniment dels elements vegetals

Article 21.- El manteniment dels espais verds públics és competència de l’Ajuntament de Sóller. Es seguiran les següents recomanacions:

1 El reg dels espais verds s’haurà de realitzar, sempre que sigui possible, en hores de mínima insolació o el vespre.

2 Per a la defensa vegetal dels diferents espais verds cal fomentar el control integrat de plagues. Per tant, només s’ha de recórrer eventualment a productes no de síntesi quan sigui estrictament necessari i utilitzant els productes que menys pertorbin als ecosistemes, es donarà prioritat als elements naturals de control de “lluita biològica”.

TÍTOL IV. PROTECCIÓ DEL MOBILIARI URBÀ

Article 22.- El mobiliari urbà dels espais verds consta, generalment, de bancs, faroles, jocs infantils, papereres, tanques, proteccions, fonts, i elements decoratius diversos. Aquests elements del mobiliari urbà s’han de mantenir en bon estat de conservació. Els responsables del deteriorament o destrucció de qualsevol element del mobiliari urbà s’han de fer càrrec de la reposició i se’ls aplicaran les sancions administratives adients.

Article 23.- Serà objecte de sanció l’ús inadequat dels elements a què es refereix l'article anterior.

S’estableixen les següents prohibicions i limitacions:

1. Arrabassar qualsevol element del mobiliari urbà.

2. Desplaçar qualsevol element del mobiliari urbà de la seva posició original.

3. Pintar amb qualsevol tipus de pintura o fer inscripcions.

4. Adherir ferratines o cartells informatius de qualsevol tipus.

5. Realitzar qualsevol acte que sigui contrari al seu ús normal i perjudiqui la seva conservació.

6. Deixar qualsevol tipus de residu a damunt dels elements del mobiliari urbà.

7. Jocs infantils. Els jocs infantils s’han d’emprar en funció de la franja d’edat pels quals han estat fabricats, de tal manera que no suposar un perill per als usuaris o el deteriorament dels jocs.

8. Papereres. Els residus que s’hagin de llançar s’han de tirar a dins la paperera, no es podran col·locar a damunt ni a terra. Està prohibida qualsevol manipulació de les papereres, fer inscripcions, adherir ferratines o pintar-les. No s’hi poden dipositar bosses de fems, les quals han de dipositar-se dins els contenidors de voravia específics o de recollida selectiva.

9. A les fonts ornamentals està prohibit, banyar-se. També està prohibida la col·locació i introducció d’elements estranys al funcionament de la font.

10. Manipulació de la xarxa de reg i dels seus elements.

TÍTOL V. ELS ESPAIS VERDS I LES PLANTACIONS PRIVADES I ELS TERRENYS NO URBANITZATS

Article 24.- Els articles que es recullen sota aquest títol afecten els espais verds i les plantacions privades, els solars i els terrenys urbans sense edificar o els que tenen construccions aturades i abandonades. Tots aquests espais i terrenys han de complir també amb les disposicions normatives urbanístiques vigents d’aplicació.

Article 25.- És obligació dels propietaris dels espais anomenats en l’article anterior mantenir-los en condicions adequades, aquestes condicions es detallen a continuació:

1.- Els elements vegetals (branques d’arbres i masses arbustives) no podran ocupar la via pública quan puguin causar molèsties o suposin un risc per als vianants. Les tasques de poda i desbrossat aniran a càrrec del propietari.

2.- S’ha d’evitar l’acumulació de tot tipus de residus, conforme a l’ordenança de neteja i tancament de solars.

3.- Els elements vegetals s’han de mantenir en les condicions fitosanitàries adequades.

Article 26.- L’Ajuntament podrà inventariar aquells arbres o conjunt d’arbres que per les seves característiques, singularitats, peculiaritats, antiguitat o historia mereixin ser conservats. Així, el propietari del terreny no podrà talar cap dels arbres o plantacions incloses en el catàleg, sense l’autorització municipal.

TÍTOL VI. INFRACCIONS I SANCIONS

Article 27.- Es consideren infraccions administratives, d’acord amb el contingut d’aquesta Ordenança, les accions o omissions que la contravinguin. Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 28- En els procediments sancionadors que s’instrueixen per infraccions previstes a la present ordenança, les informacions aportades per la Policia Local i altres funcionaris competents donen fe dels fets, de les situacions o les activitats a fi d'adoptar la resolució procedent, llevat de proves en sentit contrari.

Article 29.- El procediment sancionador el podrà iniciar d’ofici l’Ajuntament o a conseqüència d’una denúncia de qualsevol persona, sempre que es descrigui la infracció, el presumpte infractor, lloc i data en què s’ha comès. En el cas que la denúncia resulti temeràriament injustificada, les despeses que origini la inspecció aniran a càrrec del denunciant.

Article 30. - L’òrgan competent per imposar les sancions és la Junta de Govern de l’Ajuntament de Sóller.

Article 31.- L’exercici de la potestat sancionadora s’ajustarà als principis següents: de legalitat, d’irretroactivitat, de tipicitat, de responsabilitat i proporcionalitat.

Per l’aplicació de les sancions s’atendrà al grau de culpabilitat, entitat de la falta comesa, perillositat i impacte ambiental que impliqui la infracció, reincidència i reiteració d’altres circumstàncies atenuants o agravants que hi ocorrin. S’entén que hi ha reincidència quan l’infractor ha estat sancionat, per resolució ferma, per raó d’haver comès més d’una infracció de la mateixa natura dins el període de l’any immediatament anterior.

Article 32.- Són responsables totes les persones físiques o jurídiques que duguin a terme les accions o omissions tipificades així en aquesta ordenança.

Article 33.- Les infraccions regulades per aquesta ordenança molt greus prescriuen als 8 mesos; les greus als 6 mesos, i les lleus, als 4 mesos, comptant el termini des de la fi real de la conducta infractora.

Les sancions molt greus i greus prescriuen en els mateixos terminis assenyalats al paràgraf anterior, les lleus als dos mesos, comptant des de l’endemà del dia que la resolució sancionadora adquireixi fermesa en totes les vies.

Article 34.- L’import de les multes i de les despeses ocasionades per l’execució subsidiària de les activitats de restauració dels béns danyats, com a conseqüència de les infraccions previstes en la present ordenança, es poden exigir per via de constrenyiment administratiu.

Article 35.- La prescripció d’infraccions i de sancions no afecta l’obligació de restaurar la realitat física alterada ni la d’indemnitzar pels danys i perjudicis causats.

Article 36.- Són infraccions lleus:

1.- Les pertorbacions lleus a la salubritat o ornat públic.

a) Plantar qualsevol element vegetal en un espai verd municipal o escocell sense autorització prèvia. Article 6

b) Collir flors o fruits. Article 13.1

c) Desplaçar les jardineres sense autorització municipal. Article 13.4.

d) Tirar residus al sòl de les jardineres o als escocells dels arbres. Articles 7.6 i 13.2.

e) Tirar residus fora de les papereres. Article 16.4 i 23.8.

f) Deixar qualsevol tipus de residu a sobre dels elements del mobiliari urbà. Article 23.6.

g) Abocar qualsevol tipus de líquid als escocells del arbres que no sigui aigua clara. Articles 7.5 i 16.2.

2.- Els danys lleus ocasionats als equipaments, infraestructures, instal·lacions o elements d’un servei o espai públic.

a) Fermar els arbres amb qualsevol tipus d’element sense autorització municipal. Article 7.1.

b) Pujar als arbres, sacsejar-los, arrabassar branques i/o fulles i fer gravats a l’escorça o arrencar-la. Articles 7.4 i 16.2.

c) Pintar el mobiliari urbà. Article 13.3 i 23.3.

d) Desplaçar les jardineres sense autorització municipal. Article 13.4.

e) Trepitjar les zones enjardinades o ornamentades amb àrids. Article 16.1.

3.- Les pertorbacions lleus del normal funcionament d’un servei públic:

a) Desplaçar qualsevol element del mobiliari urbà de la seva posició original. Article 23.2.

b) Emprar els jocs infantils de manera indeguda. Article 23.7.

c) Banyar-se i jugar amb l’aigua de les fonts ornamentals. Article 23.9.

Article 37.- Són infraccions greus:

1.- La reincidència en dues o més infraccions lleus.

2.- Les pertorbacions greus a la salubritat o ornat públic:

a) Adherir ferratines o cartells informatius als elements vegetals i als elements del mobiliari urbà. Articles 7.2 i 23.4.

b) Deficient estat de conservació i estat fitosanitari dels espais enjardinats privats. Article 25.

3.- Els danys greus ocasionats als equipaments, infraestructures, instal·lacions o elements d’un servei o espai públic.

a) Penjar propaganda, subjectar cables, pancartes i qualsevol altre element que pugui perjudicar l’arbrat públic. Article 7.2.

b) Podar o trasplantar qualsevol element vegetal d’un espai verd municipal o de l’arbrat viari públic. Article 6.

4.- Les pertorbacions greus del normal funcionament d’un servei públic:

a) Col·locar jardineres a la via pública per iniciativa privada sense autorització. Article 14.

b) Malfraig a les papereres. Article 23.8.

c) Manipulació de la xarxa de reg i els seus elements. Article 23.10.

Article 38.- Són infraccions molt greus:

1.- La reincidència en dues o més infraccions greus.

2.- Els actes de deteriorament greu o rellevant d’espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i elements, siguin mobles o immobles, no derivats d’alteracions de la seguretat ciutadana:

a) Arrancar, tallar o trasplantar qualsevol element vegetal d’un espai verd municipal, jardineres i arbrat viari. Articles 6 i 13.1.

b) Arrabassar qualsevol element del mobiliari urbà. Article 23.1.

c) Encendre foc sense autorització municipal. Article 7.3. i 16.5.

3.- L’impediment o la greu i rellevant obstrucció del normal funcionament d’un servei públic:

a) Tirar llosques a les zones de joc infantil. Article 16.4.

b) Accedir amb cans i altres animals de companyia a les zones de joc infantil.

Article 39.- Sancions:

Les actuacions que suposin una infracció al que estableix l’Ordenança estaran sancionades de la forma següent:

a) A les infraccions lleus se’ls hi aplicarà una multa que pot arribar fins al 25% del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció entre 50,00 i 750,00 euros.

b) Les infraccions greus es podran sancionar amb una multa que pot arribar fins al 50% del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció de 750,01 fins a 1.500,00 euros.

c) Les infraccions molt greus podran ser sancionades amb multes que oscil·len entre el 50% i el 100% del màxim que estableix la llei. És a dir, es pot aplicar una sanció des de 1.500,01 fins a 3.000,00 euros.

Per establir les quanties exactes, es tindran en compte aspectes tals com la intensitat dels danys causats, la intencionalitat, la reincidència, el grau de pertorbació, etc.

  

Soller, 20 d'octubre de 2017

 

El batle

Jaume Servera Servera