Secció I. Disposicions generals
CONSELL INSULAR DE FORMENTERA
Núm. 11260
Instrucció tècnica del Pla Territorial Insular—Normes subsidiàries de Formentera relativa a la tramitació de les intervencions arqueològiques preventives i d’urgència
La Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 6 d’octubre de 2017, va aprovar la següent instrucció tècnica:
Instrucció tècnica del Pla Territorial Insular—Normes subsidiàries de Formentera relativa a la tramitació de les intervencions arqueològiques preventives i d’urgència
1. Els estudis sobre la seqüència constructiva dels immobles amb protecció patrimonial i els controls arqueològics del sòl prescrits pel Consell Insular de Formentera amb motiu de la realització d’obres han de ser autoritzats pel mateix Consell i s’han de desenvolupar d’acord amb el que estableix el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.
2. Els estudis arqueològics, tant dels edificis com del sòl, es tramitaran com a intervencions arqueològiques preventives, d’acord amb l’article 9.3 del mencionat Decret 14/2011. Per obtenir l’autorització per part del Consell Insular de Formentera el promotor ha de presentar la següent documentació:
a. Instància de sol·licitud d’autorització de la intervenció arqueològica, signada pel promotor.
b. Proposta d’intervenció, redactada pel tècnic responsable, que com a mínim haurà de contenir:
- Els antecedents i la documentació històrica i/o arqueològica prèvia del lloc on s’ha d’intervenir.
- Una proposta d’actuació, l’equip d’intervenció i la metodologia que s’hi ha d’aplicar.
c. Declaració de responsabilitat del tècnic director de la intervenció.
d. Acreditació de la titulació que habilita el tècnic responsable per exercir la pràctica arqueològica.
3. Una vegada notificada l’autorització a la part promotora, a la direcció tècnica i al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, es podran realitzar les actuacions necessàries per elaborar l’estudi, amb l’obligació de comunicar prèviament al Consell Insular de Formentera el dia de l’inici de la intervenció, d’acord amb l’article 8.2.b del Decret 14/2011. Aquelles intervencions que comportin moviment de terres amb maquinària s'hauran de realitzar una vegada concedida la llicència d'obres, el desenvolupament de la qual quedarà explícitament condicionat al resultat del seguiment arqueològic i a l'aprovació de l'informe preliminar. En cas d'aparició de restes arqueològiques, s'estarà al que disposa l'article 61 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.
4. Dins del termini de 15 dies a comptar des de la finalització de la intervenció, el promotor, junt amb el tècnic responsable, estan obligats a lliurar al Consell Insular de Formentera l’informe preliminar derivat de dita actuació (article 11 del Decret 14/2011). Aquest document serà indispensable per continuar la tramitació de l’expedient de llicències d’obres que va motivar la prescripció de l’estudi arqueològic de l’immoble o el control arqueològic del sòl.
5. Els continguts mínims dels informes preliminars de les intervencions arqueològiques preventives tramitades pel Consell Insular de Formentera, de cara a la seua posterior aprovació per part de l’òrgan competent, són els que estableix l’article 11.2 del Decret 14/2011:
a. El registre sistemàtic de dades mitjançant els instruments de descripció precisos perquè siguin analitzades.
b. El sistema de registre de la seqüència cronològica i estratigràfica utilitzada.
c. La documentació gràfica més rellevant (plantes, seccions, dibuixos) per avaluar el jaciment, amb especial cura dels elements, estructures o estrats que es poden veure afectats amb la continuació de l’obra, si és el cas.
d. La documentació fotogràfica més significativa o suficient per il·lustrar correctament el procés d’investigació dut a terme i les troballes més significatives.
e. La valoració de la possible afecció sobre el patrimoni històric i una proposta d’actuació.
6. Els continguts mínims de les memòries científiques de les intervencions arqueològiques preventives tramitades pel Consell Insular de Formentera, de cara a la seua posterior aprovació per part de l’òrgan competent, són els que estableix l’article 14.3 del Decret 14/2011, en relació amb l’article 11.4.
7. A més a més, i sempre en el marc dels continguts establerts en els dos punts anteriors, la Comissió Específica d’Arqueologia estableix la necessitat d’assolir els següents requisits bàsics, tots ells derivats de la bona praxi en matèria de recerca arqueològica, com a criteri a l’hora de valorar els informes preliminars i les memòries científiques derivades de les intervencions arqueològiques:
a. Els documents han d’estar organitzats i estructurats de manera clara, paginats i indexats, i han de presentar una separació rigorosa entre la part descriptiva i la interpretació de les evidències documentals.
b. La persona signant en la declaració de tècnic responsable aportada per tramitar l’autorització de la intervenció arqueològica haurà de figurar com a directora de l’actuació i redactora de l’informe preliminar i de la memòria científica, sense perjudici d’incorporar altres signants, sempre que s’especifiqui la seua funció.
c. En tots els documents s’ha d’exposar la metodologia que ha servit de base per a la intervenció arqueològica, així com una descripció detallada del procés seguit des de l’inici fins al final.
d. En el sistema de registre s’hauran d’utilitzar identificacions neutres i objectives, com ara caràcters numèrics i/o alfabètics, per tal d’evitar nomenclatures que comportin connotacions interpretatives. En qualsevol cas, s’hauran d’evitar duplicitats dins d’una mateixa intervenció.
e. La documentació fotogràfica ha de justificar la totalitat de la intervenció realitzada, des del moment previ a l’inici de l’actuació fins al final de la intervenció.
f. Les fotografies han d’incorporar les referències mètriques corresponents, així com l’orientació geogràfica quan s’escaigui i les referències identificatives de la intervenció arqueològica i de les unitats estratigràfiques visibles.
g. La planimetria ha de permetre tant la localització general com l’anàlisi detallada de la zona on s’ha desenvolupat la intervenció arqueològica. En qualsevol cas, els plànols han d’incorporar la referència mètrica i l’orientació geogràfica corresponent. Les seccions hauran d’especificar la identificació de les unitats estratigràfiques.
h. En cas d’utilitzar la metodologia de registre estratigràfic coneguda com a mètode de Harris, el procediment s’haurà de completar amb l’elaboració de la corresponent matrix, per tal de plasmar la complexitat de relacions dins de la seqüència estratigràfica documentada.
i. En les intervencions en el subsòl en les quals apareguin estructures, a l’informe preliminar s’haurà d’adjuntar planimetria en la qual se superposi la localització de les restes i les edificacions/obres previstes.
j. Totes les correccions i revisions de documents presentats per donar resposta a requeriments d’esmena anteriors s’hauran de presentar en forma d’un únic text refós d’informe preliminar o memòria científica, a fi de facilitar la visió conjunta i evitar que es generin documents formats per diferents addendes.
k. En les intervencions arqueològiques en les quals es localitzin restes humanes, caldrà incorporar a l’equip una persona especialista en antropologia física que participi de manera directa en el procés d’excavació.
8. En cas que la documentació presentada no compleixi els requisits anteriors, es requerirà a la part promotora i a la direcció tècnica de la intervenció arqueològica l’esmena de les mancances detectades. Una vegada que aquestes s’hagin solucionat, la documentació s’elevarà a la Comissió Específica d’Arqueologia per a la seua valoració prèvia a la resolució per part de l’òrgan competent del Consell Insular de Formentera.
9. Els estudis històrics dels immobles no queden subjectes al que estableix el mencionat Decret 14/2011. No obstant això, i tenint en compte que la part de la seqüència constructiva i la històrica es complementen mútuament per obtenir una visió més completa de l’existència dels immobles, s’estableix que l’estudi històric s’incorpori a l’estudi de l’evolució constructiva, tant en l’informe preliminar com en la memòria científica final.
10. Els estudis històrics hauran de contemplar, com a mínim:
a. Buidat de les notes històriques del Registre de la Propietat, amb transcripció de les primeres anotacions. S’hauran de tenir en compte les finques matrius en cas d’existir segregacions.
b. Buidat de la documentació que puguin posseir els titulars: escriptures, testaments o d’altres documents.
c. Consulta dels padrons municipals i eclesiàstics.
d. Incorporació de la informació oral que es pugui recopilar sobre l’immoble, amb la corresponent fitxa dels informadors que l’han facilitada.
Contra aquests acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a partir de l’endemà de la publicació en el BOIB. Tot això sense perjudici que hom utilitzi qualsevol altre recurs que estimi procedent en dret, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques. Així mateix, s’indica que la interposició dels recursos pertinents no suspèn l’eficàcia de la disposició impugnada.
Formentera, 10 d'octubre de 2017
El president del Consell Insular de Formentera
Jaume Ferrer Ribas