Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 11063
Acord del Consell de Govern de 6 d’octubre de 2017 d’autorització de la transmissió d’una llicència de comunicació audiovisual amb modulació de freqüència a Capdepera, amb emissió a 99,2 MHz, a favor d’Ibiza Global Radio TV, SL
Fets
1. L’1 d’agost de 1989 es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE núm. 182) l’Acord del Consell de Ministres de data 28 de juliol de 1989 pel qual es va atorgar a l’empresa Hora Nova, SA, la concessió administrativa, en règim de gestió indirecta, del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència a la localitat de Capdepera i freqüència 99,2 MHz, per un termini de deu anys renovables per períodes iguals successius.
2. Per l’Acord del Consell de Govern de 8 d’octubre de 2010 (BOIB núm. 152, de 21 d’octubre), es va acordar la transformació d’aquesta concessió en llicència per a la prestació del servei de comunicació audiovisual radiofònica mitjançant ones hertzianes terrestres.
3. El 3 de juliol de 2017 va entrar a la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic un escrit (RE núm. 8835) signat pel senyor Pedro Rullan Serra, en nom i representació d’Hora Nova, SA, i el senyor Antonio Planells Riera com a representant d’Ibiza Global Radio TV, SL, respectivament mitjançant el qual sol·liciten transmetre la titularitat de la llicència indicada a la societat Ibiza Global Radio, SL.
4. La societat adquirent de la llicència és l’empresa Ibiza Global Radio, SL, amb NIF B‑57502502 i domicili al camí Vell de Sant Mateu, 3, Polígon es Raspallar – Sector 1, 07800 Eivissa, pertanyent en un 88,00 % al Grupo Prensa Pitiusa, SL, y en un 12 % a la societat BEAT TV Limited, de nacionalitat anglesa. Aquesta empresa és titular de la següent llicència de comunicació audiovisual per a la prestació de serveis de radiodifusió sonora, de caràcter local, amb modulació de freqüència a les Illes Balears:
Llicència |
Ibiza Globa Radio, SL |
Eivissa – 100,8 MHz |
5. La societat que transmet la seva llicència disposa de la llicència de comunicació audiovisual, en modulació de freqüència:
Llicència |
Hora Nova, SA |
Capdepera – 99,2 MHz |
6. En cas de dur-se a terme la venda sol·licitada, l’empresa Ibiza Global Radio, SL, quedaria amb les llicències següents:
Llicències |
Eivissa – 100,8 MHz |
Alcúdia – 100,2 MHz (*) |
Inca – 100,6 MHz (*) |
Manacor – 105,6 MHz (*) |
Capdepera – 99,2 MHz |
Palma – 98,8 MHz (*) |
(*) en tràmit de transmissió a expedient separat
Fonaments de dret i consideracions jurídiques
1. La Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual, d’acord amb la seva disposició final sisena, té caràcter de legislació bàsica. No obstant això, en el marc del desenvolupament legislatiu atribuït a les comunitats autònomes, en tot allò que no resulti contrari a la Llei 7/2010, continua sent d’aplicació el Decret 36/2008, de 4 d’abril, que regula el règim jurídic aplicable a l’atorgament de títols habilitants per a la prestació del servei de radiodifusió sonora per ones terrestres i a la inscripció d’aquests títols en el Registre de Títols Habilitants per a la Radiodifusió Sonora en l’àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
2. D’acord amb l’apartat 1 de l’article 2 de la Llei 7/2010, la persona física o jurídica que té el control efectiu sobre l’elecció dels programes i continguts té la consideració de prestador del servei. En aquest cas, si es fa la transmissió es tractaria d’Ibiza Global Radio, SL.
3. L’article 25 de la Llei 7/2010 estableix els requisits que s’han de complir per ser titular d’una llicència de comunicació audiovisual.
4. L’article 26 de la Llei 7/2010 estableix les limitacions a què està sotmès el titular d’una llicència de comunicació audiovisual.
5. L’article 29 de la Llei 7/2010 regula els negocis jurídics sobre llicències de comunicació audiovisuals. Concretament estableix:
1. La formalització de negocis jurídics l’objecte dels quals sigui una llicència de comunicació audiovisual requereix autorització prèvia de l’autoritat audiovisual competent i estan subjectes, en tot cas, al pagament d’una taxa que ha de determinar el Govern, per a les llicències d’àmbit estatal, o les comunitats autònomes, per a la resta dels supòsits. Aquesta autorització només pot ser denegada quan el sol·licitant no acrediti el compliment de totes les condicions legalment establertes per a la seva obtenció o no se subrogui en les obligacions del titular anterior.
2. La transmissió i arrendament estan subjectes, a més, a les condicions següents:
a) Per a la formalització dels dos negocis jurídics han d’haver transcorregut almenys dos anys des de l’adjudicació inicial de la llicència.
[...]
e) Al compliment de l’oferta mitjançant la qual es va obtenir l’adjudicació de la llicència.
6. D’acord amb els articles 25, 26 i 29 de la Llei 7/2010, i un cop analitzada la documentació aportada a l’expedient, juntament amb els antecedents que consten en la Direcció General, queda acreditat que es compleixen els requisits exigits legalment per poder autoritzar el negoci jurídic objecte de la memòria justificativa emesa pel director general de Desenvolupament Tecnològic, de 29 de setembre de 2017.
7. L’article 37 de la Llei 7/2010 estableix les limitacions que han de complir els titulars de llicències administratives del servei de radiodifusió sonora terrestre per garantir el pluralisme en el mercat audiovisual radiofònic.
La societat a la qual es transmetran les llicències seria titular de diverses llicències a diversos indrets geogràfics distants (Eivissa, Alcúdia, Inca, Capdepera, Manacor i Palma, tot i que quatre estan encara en procés de tramitació), i amb la transmissió de la llicència objecte de la memòria ja esmentada es compleix amb les condicions establertes per l’article 37 esmentat.
En conseqüència, el negoci jurídic de transmissió s’adequa a les previsions en matèria de garantia del pluralisme, per al manteniment d’un mercat audiovisual competitiu, transparent i plural.
8. La Llei 5/2013, d’1 d’octubre, audiovisual de les Illes Balears, té per objecte, entre d’altres, regular la comunicació audiovisual en l’àmbit competencial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears d’acord amb l’Estatut d’autonomia i amb la normativa bàsica estatal.
9. L’article 38 de la Llei 5/2013 crea el Registre de Prestadors de Serveis de Comunicació Audiovisual.
10. D’acord amb el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, corresponen a la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, mitjançant la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic, les competències en els àmbits de planificació i ordenació dels sectors de les telecomunicacions, radiodifusió televisiva i sonora.
11. L’article 22 de la Llei autonòmica 5/2013 esmentada estableix que la realització de negocis jurídics que tenguin per objecte una llicència de comunicació audiovisual requereix l’autorització prèvia del Consell de Govern.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, en la sessió del dia 6 d’octubre de 2017 adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:
Primer. Autoritzar la transmissió de la llicència per a la prestació del servei de comunicació audiovisual de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència a la localitat de Capdepera (99,2 MHz), per part de l’empresa Hora Nova, SA (com a transmetent), a favor de la societat Ibiza Global Radio TV, SL (com a adquirent).
Aquesta autorització queda condicionada a l’aportació davant la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic del contracte de transmissió de la llicència esmentada, signat pels representants legals de les societats interessades.
Segon. Ordenar la inscripció dels canvis autoritzats en el Registre de Prestadors de Serveis de Comunicació Audiovisual de les Illes Balears, d’acord amb l’article 38 de la Llei 5/2013, d’1 d’octubre, audiovisual de les Illes Balears.
Tercer. Notificar aquest Acord a les entitats interessades i ordenar-ne la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini màxim d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-ne rebut la notificació, o bé directament un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini màxim de dos mesos comptadors des de l’endemà de la notificació, tot això de conformitat amb els articles 53.1 a i 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; l’article 112 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions Públiques, i els articles 10.1 a, 46 i altres disposicions concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 6 d’octubre de 2017
La secretària del Consell de Govern,
Pilar Costa i Serra