Torna

Butlletí Oficial de les Illes Balears

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Núm. 9672
Resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de 28 d'agost de 2017 de modificació de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques d’1 de febrer de 2017 per la qual s’aproven els exercicis i els temaris que s’exigiran en les proves selectives per a l’ingrés en els cossos, les escales i les especialitats de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears corresponents a les ofertes públiques d’ocupació dels anys 2014, 2015, 2016

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Mitjançant la Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques d'1 de febrer de 2017 es van aprovar els exercicis i temaris que s'han d'exigir en les proves selectives per a l'ingrés en els cossos, les escales i les especialitats de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les IllesBalears corresponents a les ofertes públiques d'ocupació dels anys 2014, 2015 i 2016.

2. Mitjançant l'acord de 14 de juliol de 2017 (BOIB núm. 86, de 15 de juliol) el Consell de Govern aprovà l'oferta pública d’ocupació corresponent a l'any 2017. Entre les places vacants que s'han de cobrir hi ha 1 plaça pel torn lliure i 2 places pel torn de promoció interna del cos facultatiu superior, especialitat enginyer agrònom. S'ha decidit unificar les ofertes públiques dels anys 2014, 2015, 2016 i 2017 i convocar les vacants conjuntament per simplificació i optimització.

Atès que en la Resolució esmentada en el punt 1 no hi ha el temari corresponent a aquesta especialitat, és necessari aprovar-lo per tal que les persones aspirants a aquestes places puguin preparar-se adequadament.

Per tal de permetre la simplicitat i la unicitat es considera més convenient modificar la Resolució d'1 de febrer de 2017 i incorporar-hi el nou temari. D'aquesta manera es mantenen en un sol text tots els temaris de les proves selectives d'accés.

Aquesta modificació ha estat negociada amb les organitzacions sindicals més representatives de la Mesa Sectorial de Serveis Generals de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en virtut de la competència que m’atorga l’article 6.3 c de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Modificar el títol de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques d'1 de febrer de 2017 per la qual s’aproven els exercicis i els temaris que s’exigiran en les proves selectives per a l’ingrés en els cossos, les escales i les especialitats de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears corresponents a les ofertes públiques d’ocupació dels anys 2014, 2015, 2016, amb el tenor següent:

Allà on diu:

“...corresponents a les ofertes públiques d'ocupació dels anys 2014, 2015 i 2016”

Ha de dir: 

“...corresponents a les ofertes públiques d'ocupació dels anys 2014, 2015,  2016 i 2017”

2. Modificar l'apartat II.2 de l'annex 2 de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques d'1 de febrer de 2017 per incorporar-hi un nou temari de matèries específiques, en concret el 2.4 bis, cos facultatiu superior, escala enginyeria, especialitat enginyer agrònom, el contingut del qual figura en l'annex d'aquesta Resolució.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat, d’acord amb l’article 123 de la Llei 39/2015, de 2 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la Resolució, d’acord amb els articles 8.2 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 28 d'agost de 2017

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques

Catalina Cladera i Crespí

 

ANNEX

2.4 bis Cos facultatiu superior, escala enginyeria, especialitat enginyer agrònom

Tema 1. El sector agrari i alimentari. Conceptes bàsics. Evolució històrica. Les macromagnituds del sector agrari espanyol i del balear. L’ús del sòl i aspectes de la seva distribució. El sector agrari i alimentari espanyol. El sector agrari i alimentari a les Illes Balears. La població activa agrària de les Illes Balears: característiques, composició, distribució territorial i actitud envers la innovació. La Renda Agrària a Espanya i a les Illes Balears.

Tema 2. Les estadístiques agràries. Metodologia i fonts d'informació. La programació d'estadístiques agràries a la Unió Europea, a Espanya i a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La seva necessitat i utilitat. Cens Agrari i enquesta d'explotacions agràries. El Registre d'explotacions agràries de les Illes Balears: funcions i organització.

Tema 3. La producció d'ametlla i garroves a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, mercats, perspectives i oportunitats. Distinció entre la producció d'ametlla en secà i la de reguiu.

Tema 4. La producció de farratges extensius i intensius a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives.

Tema 5. La producció de cítrics a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, reestructuració, mercats i perspectives.

Tema 6. La producció de raïm a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, regulació, problemàtica, mercats, perspectives i oportunitats.

Tema 7. La producció de fruita dolça a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives.

Tema 8. La producció d'olivera a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, mercats, perspectives i oportunitats.

Tema 9. La producció de cereals a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives. El conreu d'organismes modificats genèticament a les Illes Balears.

Tema 10. La producció hortícola a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, productes, principals zones de conreu, rendiments, problemàtica, mercats, perspectives i oportunitats.

Tema 11. La producció de flors i plantes ornamentals a les Illes Balears. Dimensió, problemàtica, perspectives i oportunitats. Panoràmica a les Illes Balears del sector de la jardineria: els vivers de planta ornamental, els centres de jardineria i les empreses de manteniment de zones verdes.

Tema 12. El sector de conreus bioenergètics. Tipus, espècies i característiques. Principal zones de conreu, rendiments i problemàtica a escala mundial. L'estratègia de la Unió Europea. La situació i importància a Espanya. Les perspectives per a les Illes Balears.

Tema 13. La producció de llet de vaca a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, regulació, principals zones de producció, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives.

Tema 14. La producció de boví a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de producció, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives.

Tema 15. La producció d'oví a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, principals zones de producció, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives.

Tema 16. La producció de porcí a les Illes Balears. Tipologia de les explotacions. Dimensió, regulació, principals zones de producció, rendiments, problemàtica, mercats i perspectives.

Tema 17. Les explotacions d'equí a les Illes Balears. Tipologia, dimensió i problemàtica. Rendibilitat i aportació per al sector primari tradicional, perspectives i oportunitats.

Tema 18. Efectes de la insularitat en l'agricultura, la ramaderia i l'agroindústria  de les Illes Balears. Amenaces i oportunitats per a les principals produccions de tota la cadena de valor del sector agroindustrial. Possibles solucions o compensacions.

Tema 19. L’organització administrativa agrària espanyola. El paper de l’Administració general de l’Estat i de les comunitats autònomes en el disseny i execució de la política agrària comunitària, nacional i autonòmica. Principis constitucionals, estatutaris i mecanismes de coordinació. Estructura i competències de la conselleria competent en matèria d’agricultura a les Illes Balears. Empreses públiques adscrites a la conselleria competent en matèria d’agricultura i medi ambient a les Illes Balears: funcions. El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA). Els consells insulars. El Consell Agrari. Les funcions dels ajuntaments en l'àmbit agrari.

Tema 20. L’associacionisme agrari. Fórmules associatives. Les cooperatives. Les societats agràries de transformació. Les organitzacions de productors. Altres figures associatives. Marc legal i mesures de foment. Les organitzacions agràries a les Illes Balears. Les Agrupacions de Defensa Vegetal, la seva regulació, implantació i finançament a les Illes Balears.

Tema 21. L’empresa agrària. Característiques diferencials. Estructura productiva. Tipologia: agricultura de secà, de reguiu extensiu, de reguiu intensiu, ramaderia extensiva, ramaderia intensiva, agroindustrial i agroalimentària. Paràmetres econòmics aplicats per al seu establiment, seguiment i avaluació de viabilitat (marge brut, unitats de dimensió econòmica UDE, valor de la producció, costs, TIR, etc. ).

Tema 22. Els mitjans de producció utilitzats en l’empresa agrària: les llavors i plantes de reproducció vegetativa, fertilitzants i maquinària i equips. Tipologia i característiques. Tècniques d’aplicació. Problemàtica agroambiental. La tecnologia: importància, classes i incidència en els mitjans de producció agrària. Noves tecnologies agràries. Menció de casos de les Illes Balears en els epígrafs anteriors.

Tema 23. La Seguretat social agrària: evolució, finançament, cotitzacions i prestacions. Tipus de règims aplicables al sector agrari. La Fiscalitat Agrària. Tipus d’imposts i efectes vinculats amb el sector primari: IVA i mòduls de l’IRPF. 

Tema 24. El sòl. Factors formadors. El sòl com a factor de producció en l’agricultura. Tècniques per a l’estudi del sòl. Tipologia dels sòls de les Illes Balears. Erosió i efecte de l'agricultura en el manteniment, la conservació del sòl i la seva gestió sostenible. El sòl i la tecnologia per als usos agrícoles. El conreu i les  tècniques més i menys impactants amb exemples de les Illes Balears

.Tema 25. L’energia en la producció agrària. Consums, estructura i cost. Tipus d’energia i combustibles: característiques. L’estalvi energètic en l'empresa agrària. Les energies alternatives i renovables en l'agricultura. Especial referència a la producció d'energia amb subproductes agraris. L'estalvi energètic en l'agricultura.

Tema 26. Ús agrari de l’aigua a les Illes Balears. Consums, estructura i estacionalitat. La relació aigua-sòl-planta. Balanç hídric. L’estalvi d’aigua i les tècniques de reg. La gestió sostenible dels recursos hídrics i la seva implicació per a l'agricultura illenca. El cost de l’aigua. La qualitat de les aigües per al reg amb exemples de les Illes Balears.

Tema 27. La política agrària i la política econòmica. Justificació de la intervenció de l'Administració en l'agricultura. Principals objectius i instruments. Classificació, contingut, abast i eficàcia dels instruments de la política agrària. Objectius convencionals de la política agrària: proveïment, productivitat i rendes. Nous objectius: qualitat i seguretat alimentària, estalvi energètic, conservació del medi ambient. La política agroalimentària. Ampliació d’objectius.

Tema 28. Instruments clàssics i moderns de la intervenció de l'Administració en el sector agroalimentari. Classificació i contingut, abast i eficàcia dels instruments de la política agrària. Instruments de les comunitats autònomes per implementar polítiques agràries en funció de les seves competències, exemples sobre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 29. La Política Agrícola Comuna (PAC): principis, objectius i reformes. Instruments de la PAC: organitzacions comuns de mercat, fons financers i altres instruments. La política exterior agrària de la Unió Europea. Situació actual i perspectives de futur. La gestió i control dels fons de la PAC. La distribució nacional i sectorial de la despesa de la PAC. L'organisme pagador de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 30. La condicionalitat, la modulació i el desacoblament de les ajudes de la PAC. La Reforma de la PAC, horitzó 2020. El marc financer pluriennal 2014-2020. Principals aspectes de la reforma. El nou sistema de pagaments directes: règim de pagament bàsic i altres pagaments relacionats, règim simplificat per a petits agricultors. Les noves ajudes associades. Disposicions horitzontals: agricultor actiu, activitat agrària i reducció dels pagaments. Convergència interna. Establiment dels nous drets de pagament bàsic. Reserva nacional de drets de pagament bàsic. Altres pagaments desacoblats vinculats al règim de pagament bàsic. Ajudes associades a la producció a Espanya. Aplicació a les Illes Balears.

Tema 31. L'Organització Comú de Mercats dels productes agraris (OCMA). Característiques i principals productes regulats. Mesures de mercat interior: intervenció pública, emmagatzematge privat, règims d'ajuda i disposicions sobre comercialització. Règim de comerç exterior. Organitzacions de productors i organitzacions interprofessionals. Incidència a les Illes Balears.

Tema 32. Política de preus i política de rendes. Mesures de sosteniment dels preus agraris. Evolució de la política de sosteniment dels preus agraris. Preus agraris i inflació. Altres polítiques de rendes. Seguretat Social i la política fiscal vinculades a les peculiaritats del sector agrari. Les subvencions agràries. Normativa reguladora de les subvencions agràries.

Tema 33. Les assegurances agràries. La política d’assegurances agràries: principis, normes que la regeixen i tipus. El sistema d’assegurances agràries combinades: institucions que intervenen en la seva aplicació i desenvolupament. Els plans anuals d’assegurances agràries: finalitats, continguts i participació autonòmica. Nivells d’implantació de les assegurances agràries a Espanya i a les Illes Balears. L'actuació de l'Estat en la reparació dels danys catastròfics i el paper de les comunitats autònomes.

Tema 34. La política d’estructures agràries. Antecedents i evolució: les reformes agràries. Millora de l’explotació agrària. La llei de modernització de les explotacions agràries. Objectius, instruments i abast de la política d’estructures. Instruments convencionals per millorar la productivitat agrària. Modernització d'explotacions, relleu generacional en l'empresa agrària i agricultura en zones rurals desfavorides. Plans de reestructuració sectorial. Altres polítiques de reforma. Actuacions a les Illes Balears.

Tema 35. La política agrària i el desenvolupament sostenible. Evolució dels compromisos i acords internacionals en matèria de desenvolupament sostenible i conservació de la naturalesa. Conceptes, principis i normes que regeixen el desenvolupament sostenible i la conservació de la naturalesa. Política agroambiental, indicadors i condicionalitat de les ajudes públiques a l'agricultura. Regulació dels controls de la condicionalitat. Consideració del desenvolupament sostenible en la política de desenvolupament rural.

Tema 36. La nova conformació del medi rural i el desenvolupament territorial. El desenvolupament rural integrat. El futur del desenvolupament rural a Espanya i a les Illes Balears. El finançament del desenvolupament rural. El Marc Nacional de Desenvolupament Rural. El Pla de Desenvolupament Rural (PDR 2014-2020) de les Illes Balears i les seves prioritats. El paper del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) relacionat amb el PDR.

Tema 37. La política mediambiental europea. Evolució històrica. Objectius i principis. Finançament. L'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA). Programes d'acció ambiental. Principals aspectes de la política mediambiental relacionats amb el sistema agroalimentari i repercussions a les Illes Balears.

Tema 38. El sector agrari i el medi ambient: influències de l'agricultura en el medi ambient. L'agricultura i els béns públics mediambientals. Repercussions de la legislació mediambiental europea, espanyola i autonòmica en l'activitat agrària. Equilibri agricultura-medi ambient. Sostenibilitat de l'agricultura i la  ramaderia, amb referències de les Illes Balears en els epígrafs anteriors.

Tema 39. El sector agrari i el canvi climàtic. Fonts d'emissió de gasos d'efecte hivernacle en l'agricultura i la ramaderia. Magnitud, importància relativa i evolució d'aquestes emissions del sector agrari a Espanya i a les Illes Balears. Els compromisos d'Espanya en matèria de canvi climàtic: mitigació i adaptació al canvi climàtic. Objectius de reducció d'emissions per al 2020 i posteriors. L'acord de París: implicacions per al sector agrari.

Tema 40. L'Avaluació d'Impacte Ambiental. Legislació de la Unió Europea, estatal i de les Illes Balears. La seva incidència en els projectes d'enginyeria i infraestructura rural. La prevenció i el control integrat de la contaminació. Normativa d'aplicació. L'autorització ambiental integrada. La seva incidència  en les activitats agràries. Les millors tècniques disponibles.

Team 41. La Directiva marc de l’aigua. La Llei d’aigües: abocaments, autoritzacions i concessions. El Pla Hidrològic de les Illes Balears. Les comunitats de regants. Problemàtica de les comunitats de regants a les Illes Balears.

Tema 42. La contaminació de les aigües i la vulnerabilitat dels aqüífers de les Illes Balears. L'efecte de l'agricultura i la ramaderia en la contaminació, sobreexplotació i salinització dels aqüífers illencs. Procediments generals de tractament de l’aigua. Normativa reguladora.

Tema 43. Reutilització d’aigües residuals depurades en l'agricultura i en les zones verdes. Avantatges i riscs. La llei de camps de golf. Els llots de depuració d’aigües residuals: normativa reguladora i usos agrícoles. Exemples i problemàtica a les Illes Balears dels epígrafs anteriors.

Tema 44. La gestió de purins i dejeccions d’animals. Tipologia. Riscs mediambientals d'aplicació a les Illes Balears. Tractament. Compostatge. Aprofitament agrícola. Aplicació en sòls agraris. Normativa reguladora. Conseqüències i riscs a les Illes Balears.

Tema 45. La Llei d'espais naturals a les Illes Balears. Restriccions d'usos i d'infraestructures agràries. La política de conservació de la naturalesa. La biodiversitat i l'agricultura. La gestió dels espais naturals i la compatibilitat amb les activitats d'agricultura i ramaderia. Normativa. Amenaces i oportunitats. Exemples de casos d'aplicació a les Illes Balears.

Tema 46. Els residus agraris (al marge de purins i dejeccions d'animals). Caracterització, problemàtica i aprofitaments potencials. Els residus agraris i l'economia circular en una regió insular. La gestió dels envasos de productes fitosanitaris a Espanya i a les Illes Balears.

Tema 47. Els cereals cultivats a les Illes Balears. Espècies i varietats. Tècniques de conreu: llaurada, sembra, adobament i herbicides. Calendari. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 48. Els conreus farratgers (anuals i pluriennals) a les Illes Balears. Espècies i varietats. Tècniques de conreu: alternatives farratgeres, llaurada, sembra, adobament, herbicides i reg. Conservació del farratge: fenificació, ensitjament i deshidratació. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i  tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 49. Els cítrics a les Illes Balears. Espècies, varietats i portaempelts. Tècniques de conreu: llaurada, plantació, poda, adobament, herbicides i reg. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 50. La vinya a les Illes balears. Varietats i portaempelts. Preparació del sòl. Marcs i sistemes de plantació. Pràctiques de conreu. Poda i adobament. Verema. Normativa sobre plantacions. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i  tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 51. L’olivera a les Illes Balears. Varietats. Preparació del sòl. Marcs i sistemes de plantació. Pràctiques de conreu distingint plantacions tradicionals i intensives i la seva incidència en l'obtenció d'oli de qualitat. Poda i adobament. Recol·lecció. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i  tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 52. Els fruiters de fruita dolça a les Illes Balears. Espècies i varietats més importants. Principals portaempelts utilitzats. Calendari. Tècniques de conreu: llaurada, plantació, poda, adobament, herbicides i reg. Sistemes de formació. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 53. El conreu de la patata. Principals varietats. Exigències. Preparació del terreny. Sembra. Calendari i alternances, segons els diferents cicles. Tècniques de conreu. Mecanismes de lluita contra les gelades. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears i de la patata d'exportació.

Tema 54. El conreu de la tomàtiga. Principals varietats. Exigències. Preparació del terreny. Sembra. Calendari i alternances. Tècniques de conreu. Estructures de modificació del clima. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears i particularment de la tomàtiga de ramellet.

Tema 55. L’horticultura d'hivernacle a les Illes Balears (llevat de la tomàtiga). Principals espècies i varietats. Exigències. Preparació del terreny. Sembra. Calendari i alternances. Tècniques de conreu. Tipologia i característiques de les estructures de modificació del clima. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 56. L’horticultura d'exterior a les Illes Balears (llevat de la patata i tomàtiga). Principals espècies i varietats. Exigències. Preparació del terreny. Sembra. Calendari i alternances. Tècniques de conreu. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb  exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 57. Les llavors i les plantes de reproducció vegetativa. Tècniques de sembra i plantació. Tècniques de selecció i millora. El control i la certificació del material vegetal. Els registres oficials i la normativa. Problemàtica del sector productor de llavors i plantes de viver a les Illes Balears.

Tema 58. Importància i conservació dels recursos fitogenètics. La salvaguarda dels recursos genètics. Expedicions de recol·lecció. Gestió del banc de germoplama. Les varietats locals a les Illes Balears, caracterització i conservació. Principals espècies i varietats de plantes cultivables autòctones de les Illes Balears. Els organismes modificats genèticament, problemàtica i normativa reguladora.

Tema 59. L’ametller a les Illes Balears. Varietats i portaempelts. Preparació del sòl. Marcs i sistemes de plantació. Pràctiques de conreu. Poda i adobament. Recol·lecció. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb  exemples concrets de les Illes Balears. Cal distingir en els epígrafs anteriors les plantacions de secà de les de reguiu.

Tema 60. El garrover a les Illes Balears. Varietats. Preparació del sòl. Marcs i sistemes de plantació. Pràctiques de conreu. Poda i adobament. Recol·lecció. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb  exemples concrets de les Illes Balears.

Tema 61. Les flors i plantes ornamentals a les Illes Balears. Principals espècies. Tècniques de producció, conreu i manteniment. Plagues, malalties, alteracions fisiològiques i tractament, amb  exemples concrets de les Illes Balears.  Els parcs i jardins a les Illes Balears, manteniment i principals plagues, malalties, alteracions fisiològiques i requeriments específics per al  tractament.

Tema 62. Fertilitzants. Tipus i tècniques de fertilització. Consum en l'agricultura espanyola i a les Balears. Normativa que regula la comercialització dels fertilitzants a Espanya. Limitacions econòmiques i mediambientals per al seu ús: ús racional dels fertilitzants, el cas concret de l'horticultura intensiva a les Illes Balears. La Directiva de nitrats.

Tema 63. Maquinària i equips agraris. Mecanització de l'agricultura espanyola i de les Illes Balears. Homologació i requisits per a la comercialització de la maquinària a Espanya. El Registre oficial de maquinària agrícola. Línies d'ajuda per a la modernització de la maquinària. Les competències de les comunitats autònomes i dels consells insulars en l'àmbit del registre oficial de maquinària agrícola.

Tema 64. L'agricultura i la ramaderia convencional, la producció integrada i l'agricultura ecològica. Definicions. Avantatges i inconvenients. Principals produccions respectives a Espanya i a les Illes Balears. Entitats reguladores de l'agricultura ecològica i integrada, funcions i normativa reguladora. Controls i certificació. Problemàtica i perspectives de futur a les Illes Balears.

Tema 65. La sanitat vegetal a Espanya. Organització administrativa, distribució de competències, estructura orgànica i funcional. La Llei de sanitat vegetal, contingut bàsic i implicacions. El Comitè Fitosanitari Nacional, àmbits d'actuació, funcions i accions. Punts d'Inspecció Fronterers de sanitat vegetal (PIF).

Tema 66. La sanitat vegetal en frontera. Importació. Directiva 2000/29/CE i Reial decret  58/2005, de 21 de gener. Organismes de quarantena: principals amenaces presents o potencials per a les Illes Balears. Productes regulats i punts d'entrada autoritzats. Determinació del Risc Fitosanitari: riscos emergents segons el trinomi país/producte/organisme nociu, paper de l'EFSA i de la FVO.

Tema 67. La sanitat vegetal interior: Directiva 2000/29/CE i Reial decret 58/2005 de 21 de gener, aspectes relatius al règim fitosanitari intracomunitari. El passaport fitosanitari: moviment intracomunitari de vegetals, productes vegetals i d'altres. Programes nacionals d'eradicació i control dels organismes nocius de vegetals: Reial decret 1190/1998, de 12 de juny. Situació fitosanitària a les Illes Balears: principals plagues i malalties d'interès, mecanismes de detecció i plans de prevenció i d'acció contra els organismes nocius per als vegetals.

Tema 68. Els plaguicides: tipologia i característiques. Legislació que els regula. La contaminació amb plaguicides. Els tractaments fitosanitaris. Tècniques de tractament: tipus, avantatges i inconvenients. Evolució i perspectives. Problemàtica de l’aplicació de plaguicides. La lluita biològica. El cas de les Illes Balears.

Tema 69. L'ús sostenible dels productes fitosanitaris: Directiva 2009/128/CE i Reial decret 1311/2012. El Pla d'Acció Nacional d'ús sostenible dels productes fitosanitaris. Implementació de la Gestió Integrada de Plagues a Espanya. Programes de vigilància de la comercialització i l'ús dels productes fitosanitaris. El ROPO.

Tema 70. La ramaderia extensiva lligada a la terra a les Illes Balears. Principals produccions. Problemàtica socioeconòmica, espècies i genotips. Mitjans i condicions de producció. Sistemes de producció. Sistemes de pastura, de maneig i de reproducció. Pla sanitari. Normativa reguladora. Perspectives de futur.

Tema 71. La ramaderia intensiva a les Illes Balears. Principals produccions. Problemàtica socioeconòmica, espècies i genotips. Mitjans i condicions de producció. Sistemes de producció, de maneig i de reproducció. Pla sanitari. Normativa reguladora. Perspectives de futur.

Tema 72. L'alimentació animal. Tipus i característiques. Tecnologia. Incidència en la producció agrària. El sector productor i la distribució de pinsos a Espanya i a les Illes Balears. La seva problemàtica. El benestar animal: objectius, actuacions i normativa.

Tema 73. Les construccions agràries. Tipus i finalitats. Materials de construcció i criteris de disseny funcionals. Condicionaments tècnics, mediambientals i urbanístics (amb referències de les Illes Balears). El Codi Tècnic de l’Edificació.

Tema 74. La llei agrària de les Illes Balears. Els plans territorials insulars d'urbanisme. La matriu d'usos. Les administracions competents en les autoritzacions d'obres de naturalesa agrària i la normativa que les regula. Les exoneracions dels paràmetres urbanístics per a les finalitats agrària i complementària.

Tema 75. Els projectes d'enginyeria i la seva aportació per al desenvolupament rural. Concepte i finalitats més habituals dels projectes d'enginyeria rural a les Illes Balears. Metodologia per a la seva elaboració. Contingut i estructura formal. Avaluació de l'Impacte Ambiental. L’execució dels projectes. Pla de seguretat i salut. Direcció, supervisió i control d'execució dels projectes per part de l'Administració que els ha contractat. Mesuraments, certificacions i recepció d'obres. Normativa reguladora.

Tema 76. La valoració agrària. Objectes de la valoració agrària. Mètodes clàssics i moderns de valoració. Mètode analític evolucionat. Ajust del tipus de descompte. Determinació de la renda de la terra. Valors objectiu, subjectiu i probable de mercat. Mètodes estadístics. Mètodes de la comparació de les funcions de distribució. Valoració de finques rústiques i d'instal·lacions agràries.

Tema 77. Sistemes d'informació geogràfica. Àrees d'aplicació i mitjans de transmissió. El sistema d'Informació Geogràfica Cadastral, SIGCA. La fotogrametria i la teledetecció de satèl·lits aplicades a l'agricultura. Fonaments i aplicacions per a l'estimació de collites, registres i controls. En concret, l'aplicació a controls de les ajudes de la PAC.

Tema 78. La conservació, l’emmagatzematge i la primera transformació de productes agraris. Principals productes i sistemes. Instal·lacions, processos i tecnologies, amb una menció especial a la patata. Centrals hortofructícoles. Normativa reguladora

.Tema 79. Les indústries agroalimentàries. Panorama de la indústria agroalimentària a les Illes Balears. Problemàtica. Incentius regionals, nacionals i comunitaris a la industrialització agroalimentària. La biotecnologia en la indústria agroalimentària: incidència i interès. Principals tècniques i aplicacions. Els additius i coadjuvants tecnològics a la indústria alimentària.

Tema 80. Tècniques de producció de vins i cerveses. Matèries primeres. Operacions bàsiques. Tipus de productes, característiques i processos propis d’obtenció. Anàlisi del sector industrial del vi a Espanya i a les Illes Balears: debilitats i fortaleses. Implicacions mediambientals.

Tema 81. Tècniques de producció d’oli d'oliva. Matèries primeres. Operacions bàsiques. Tipus de productes, característiques i processos propis d’obtenció. Anàlisi d'aquest sector industrial a Espanya i a les Illes Balears: debilitats i fortaleses. Implicacions mediambientals.

Tema 82. Tècniques de producció de carns i derivats. Matèries primeres. Operacions bàsiques. Tipus de productes, característiques i processos propis d’obtenció. Anàlisi d'aquest sector industrial a Espanya i a les Illes Balears: debilitats i fortaleses. Implicacions mediambientals. Normativa reguladora.

Tema 83. Tècniques de producció de llet envasada per a la venda al consumidor i d'altres productes lactis. Matèries primeres. Operacions bàsiques. Tipus de productes, característiques i processos propis d'obtenció. Anàlisi d'aquest sector industrial en Espanya i a les Illes Balears: debilitats i fortaleses. Implicacions mediambientals.

Tema 84. La investigació i la innovació tecnològica agrària. Concepte, objectius i importància. La investigació i la innovació tecnològica agrària a la Unió Europea, a Espanya i a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estat actual, principals programes, despeses i perspectives. Autoritats i organismes d’investigació agrària a Espanya: funcions, línies d'actuació i competències. Autoritats, instituts i organismes d'investigació agrària a les Illes Balears: funcions, línies d'actuació i competències.

Tema 85. Abast i conseqüències per a les Illes Balears de la planificació actual de la investigació agrària a la Unió Europea i a Espanya. El Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria de les Illes Balears (2013-2017), contingut bàsic i referències per a l'agricultura i la ramaderia. La transferència de coneixement en l'àmbit agrari a les Illes Balears, la seva problemàtica i el paper del sector primari dins l'especialització intel·ligent de les Illes Balears (RIS3).

Tema 86. Metodologia de l'activitat investigadora. Implicacions i referències per a la recerca en agricultura i ramaderia de les Illes Balears. Estat de la recerca, perspectives i principals línies d'investigació vinculades al sector agrari de les Illes Balears desenvolupades pels diferents centres de coneixement (nacionals i autonòmics).  

Tema 87. La comercialització agrària i alimentària. Aspectes que condicionen la comercialització en origen i destí dels productes agraris. Les associacions de productors agraris i la comercialització en origen. Canals tradicionals i alternatius de la comercialització en destí. La transparència dels mercats i la formació i informació de preus. Tipificació i normalització. Situació actual i referències de les Illes Balears.

Tema 88. La seguretat alimentària a la Unió Europea i a Espanya. Normativa reguladora i àmbit d'aplicació. Autoritats i organismes competents i funcions. El sistema d'alerta ràpida, gestió de crisis i situacions d'emergència. Normativa reguladora. El principi de precaució i la seva aplicació.

Tema 89. La qualitat dels aliments: definició, principis i diferenciació. Les normes de qualitat dels productes agraris: característiques i requisits. El control de qualitat en els aliments. El control oficial. El control voluntari: organismes de certificació. Traçabilitat dels productes agraris i autocontrol. La defensa de la qualitat. Normativa reguladora dels epígrafs anteriors.

Tema 90. La legislació alimentària a Espanya: el Codi Alimentari espanyol. Concepte i estructura. Les normes de qualitat en l'actualitat. Procediment d'adopció de normes de qualitat. Política i legislació europea d'informació alimentària  que es facilita al consumidor.