Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE PORTMANY

Núm. 7492
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de la remor i les vibracions del municipi de Sant Antoni de Portmany

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de la remor i les vibracions del municipi de Sant Antoni de Portmany

El Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, en la sessió ordinària celebrada el 29 de juny de 2017, va acordar aprovar expressament amb caràcter definitiu la redacció final del text de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de la remor i les vibracions del municipi de Sant Antoni de Portmany, una vegada resoltes les reclamacions presentades i incorporades les modificacions derivades de les reclamacions estimades. La qual cosa es fa pública per a general coneixement, en compliment del que disposa l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

«Modificació de l'Article 14 (Declaració de zones de protecció acústica especial), del següent tenor literal:

«1. Han de declarar-se zona de protecció acústica especial, les zones en què es produeix un nivell sonor alt a causa del gran nombre d'activitats recreatives, espectacles o establiments públics que hi ha; l'activitat de les persones que en fan ús; el soroll del trànsit, així com qualsevol altra activitat, permanent o temporal, que incideixi en la saturació del nivell sonor de la zona, encara que considerada individualment cada activitat compleixi els nivells que s'estableixen en aquesta Ordenança.

2. Correspon a l'Ajuntament, d'ofici o a petició del veïnat, d'acord amb el que estableix la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, proposar la declaració de les zones de protecció acústica especial, per a la qual cosa haurà d'aportar un informe tècnic elaborat pels tècnics municipals, que poden sol·licitar assistència tècnica externa, que com a mínim contingui la següent informació:

a) Plànol de delimitació de la zona afectada, en el qual s'inclouran els establiments existents, indicant la dimensió aproximada de les façanes, així com el tipus de llicència i horari que tenguin establert.

b) Relació i situació espacial de les activitats que influeixen en l'aglomeració de persones fora dels locals.

c) Estudi que valori els nivells continus equivalents durant el període en què es manifesten les molèsties (dia, tarda o nit) i una comparativa d’aquests amb els valors límit establerts a les taula A o A0 de l'Annex II. Per a la realització d'aquest estudi s'han de fer mesuraments al nombre de punts suficients definits a partir d'un pla de mostreig, sempre amb un mínim de dos, situats a quatre metres d'altura o als balcons o finestres d'habitatges i separats entre ells més de 25 metres. En cada un d'aquests punts ha de mesurar-se el Leq (A), de forma contínua, durant tot el període horari d'avaluació (dia, tarda o nit). Aquests mesuraments han de repetir-se en cada punt almenys durant dos dies consecutius corresponents a dues setmanes diferents, no pot haver-hi un termini superior a 15 dies entre mesures.

d) En l'estudi es reflectirà la ubicació dels punts de mesurament, així com una valoració de les possibles causes i orígens dels nivells sonors obtinguts i l'àrea que delimita la zona acústicament saturada.

e) Una proposta de les mesures concretes que s'aplicaran a la zona, d'acord amb les mesures que fixa l'article 31 de la Llei 1/2007, per a complir els objectius de qualitat acústica previstos en l'Annex II d'aquesta Ordenança.

3. Si dels mesuraments a què es refereix la lletra c) de l'apartat 2 d'aquest article resulta que a la meitat més un dels punts (exemple: de 2 punts en els 2, de 3 punts en 2, de 4 punts en 3, de 5 punts en 3 ...) i en els dos dies d'avaluació (de cadascuna de les dues setmanes diferents) es sobrepassen en més de 10 dB (a) els valors límit de les taules A o A0 de l'Annex II al període d'avaluació seleccionat o l'índex LAeq, 1 hora, en període de nit, en més de 15 dB (a) els valors límit de les taules A o A0 de l'annex II, l'Ajuntament declararà la zona com a zona de protecció acústica especial.

4. La proposta se sotmetrà al tràmit d'informació pública durant un període d'un mes, per la qual cosa s'ha de publicar un anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en dos dels diaris d'informació general de major difusió a la comunitat autònoma, en el qual ha de constar el lloc on es pot consultar l'expedient. Així mateix, s'ha d'obrir un tràmit d'audiència de l'expedient per tal que les associacions més representatives puguin presentar les al·legacions que considerin pertinents, d'acord amb el que estableix la Llei 27/2006.

5. Després del tràmit d'audiència i d'informació pública, l'Ajuntament ha d'aprovar la declaració de zona de protecció acústica especial i el remetrà al Consell Insular d'Eivissa. L'acord de declaració es publicarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears i ha d'entrar en vigor, llevat que es disposi una altra cosa, l'endemà d'haver-lo publicat.

6. A les zones declarades de protecció acústica especial s'ha de perseguir la reducció progressiva dels nivells d'immissió fins a assolir els objectius de qualitat sonora que s'indiquen en l'Annex II d'aquesta Ordenança.

7. L'Ajuntament ha d'elaborar un pla de zona per adoptar totes o algunes de les mesures que s'indiquen a continuació:

a) Suspendre la concessió de llicències d'activitat que puguin agreujar la situació.

b) No permetre la modificació o ampliació d'activitats, llevat que comportin la disminució dels valors d'immissió.

c) Prohibir la circulació d'alguna classe de vehicles o restringir-ne la velocitat, o limitar-ne la circulació en horaris determinats, d'acord amb les altres administracions competents.

d) Establir horaris restringits per a les activitats responsables, directament o indirectament, dels alts nivells de contaminació acústica.

e) Establir límits d'emissió a l'exterior més restrictius que els de caràcter general, i exigir mesures correctores complementàries als titulars de les activitats.

f) Qualsevol altra mesura que es consideri adient per reduir els nivells de contaminació acústica.

8. Les mesures adoptades en els plans de zona es mantendran en vigor mentre no es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la resolució de l'òrgan que va dictar la declaració de zona de protecció acústica especial per la qual cessa aquesta declaració, fonamentada en un informe tècnic que acrediti que s'han recuperat els nivells superats.

9. En la resolució de cessament, amb la finalitat que no es repeteixin les circumstàncies que varen motivar la declaració de la zona de protecció acústica especial, s'inclourà un programa d'actuacions encaminat a complir els objectius que preveu l'article 15 de la Llei 1/2007. No obstant això, si a la mateixa zona es constata de nou la superació del nivell límit, l'Administració competent l'ha de declarar una altra vegada zona de protecció acústica especial, d'acord amb el procediment abreujat que s'estableixi per reglament.

10. L'Ajuntament, d'ofici o a petició de les persones afectades, pot fer nous mesuraments en els punts indicats a l'informe tècnic, i ha de posar aquesta informació a disposició pública per tal que qualsevol persona pugui consultar-la.

11. Si les mesures correctores incloses en el pla que s'apliquen en una zona de protecció acústica especial no poden evitar l'incompliment dels objectius de qualitat acústica, l'Administració competent ha de declarar la zona concreta com a zona de situació acústica especial. En aquesta zona s'aplicaran noves mesures correctores específiques dirigides a millorar la qualitat acústica a llarg termini i, en particular, a complir els objectius de qualitat acústica que corresponen a l'espai interior».

  • Modificació de l'article 20 (Condicions dels edificis de protecció del soroll i les vibracions), apartat 4, del següent tenor literal:

"Els locals situats en els edificis d'ús residencial o contigus a aquests han de complir l'article 41 b de la Llei 1/2007, que regula l'aïllament acústic que se'ls exigeix, llevat que s'indiqui un altre valor més restrictiu, a l'article 40 d'aquesta Ordenança, en funció del tipus d'activitat. "

  • Modificació de l'article 40 (Classificació de les activitats permanents), del següent tenor literal:

"Article 40.- Classificació de les activitats permanents i aïllaments acústics

1. A l’efecte d'aquesta Ordenança les activitats es classifiquen en els tres tipus següents:

a) Tipus 1: activitats permanents amb un nivell d'immissió a l'interior del local inferior o igual a 74 dB (A). Correspon a activitats sense equips de reproducció o amplificació sonora o audiovisual ni música ni actuacions en directe.

b) Tipus 2: activitats permanents amb un nivell d'immissió a l'interior del local de 75 a 84 dB (A). Correspon a activitats amb equips de reproducció o amplificació sonora o audiovisual o amb música.

c) Tipus 3: activitats permanents amb un nivell d'immissió a l'interior del local de 85 a 100 dB (A). Correspon a espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, amb música o actuacions musicals en directe o sense, entre d'altres.

S'entén per nivell d'immissió el nivell sonor màxim, LAeq, que es genera en l'activitat, mesurat en un lloc representatiu degudament justificat, segons el procediment que s'estableix en l'Annex IV d'aquesta Ordenança. En els locals de concurrència pública el nivell sonor es mesurarà a la part central de la zona de públic on hi hagi el major nivell sonor i amb tots els serveis a ple rendiment.

2. Amb caràcter general, les activitats incloses en qualsevol tipus d'activitat que estiguin ubicades en edificis amb ús residencial o contigus a aquests, han de disposar dels aïllaments acústics mínims definits a la següent taula:

Tipus d'activitat

Horari de funcionament

Aïllament acústic mínim

A habitatges DnTA

A exteriors DA

Tipus 1

Horari diürn

55

35

Horari nocturn

55

35

Tipus 2

Horari diürn

60

35

Horari nocturn

65

40

Tipus 3

Horari diürn

70

45

Horari nocturn

75

45

3. Quan per les condicions d'aïllament acústic d'una instal·lació o activitat, es permeti l'operació d'aquesta en condicions d'horari diürn, queda prohibida qualsevol tipus d'activitat, tant de servei al públic com qualsevol altra funció de tipus auxiliar, com poden ser, neteja i avituallament de l'establiment, funcionament de qualsevol emissor existent i permanència dins de l'establiment de persones alienes al titular, durant l'horari comprès entre les 23 i 8 hores, havent de procedir al tancament total de l'establiment a les 23 h.

4. D'acord amb les especificacions de la norma UNE-EN-ISO 16283-1, o norma que la substitueixi, aquesta exigència de valors mínims d'aïllament acústic a soroll aeri, únicament serà aplicable quan hi hagi un únic paràmetre separador entre el local en el qual s'exerceixi l'activitat i el recinte receptor dedicat a ús residencial, allotjament zona dormitoris, educatiu, sanitari, cultural o religiós, sense presència de recintes intermedis dedicats a altres usos diferents, entre l'activitat i aquest recinte receptor. Per això només serà pertinent el mesurament de l'aïllament a soroll aeri i el contrast dels resultats obtinguts amb els valors mínims que es fixen en aquest apartat, quan el recinte emissor i el receptor estiguin separats per un parament, sigui aquest horitzontal, vertical o inclinat .

5. Si s'han de dur a terme mesuraments per comprovar les exigències de l'aïllament acústic al soroll aeri entre locals, s'han de realitzar in situ d'acord amb la metodologia establerta a la norma UNE-EN-ISO 16283-1, o qualsevol altra que la substitueixi, i avaluada segons la mateixa, en un rang de freqüències mínim de 100 Hz a 5 kHz.

6. En el cas de mesuraments d'aïllament acústic de façanes d'activitats es col·locarà la font de soroll a l'interior del local i s'empraran almenys tres posicions de micròfon a l'interior del local, a la zona compresa entre la font i la façana, i tres posicions de micròfon a l'exterior del local, a 1,5 metres de la façana, distribuïts uniformement al llarg d'ella. Si hi ha més d'una façana els aïllaments acústics s'avaluaran per a cadascuna d'elles per separat. Els mesuraments es realitzaran en les bandes de terç d'octava entre 100 i 5000 Hz, i el valor global de la diferència de nivells, DA (dBA), es calcularà segons la següent expressió:

                           n

DA= -10 ·  lg Ʃ 10 (LAr,i-D,i)/10[dBA]

                        i = 1

En què:

D,i diferència de nivells en la banda de freqüència i, [dB];

i recorre totes les bandes de freqüència de terç d'octava de 100 a 5000 Hz;

LAr,i valor de l'espectre normalitzat de soroll rosa, ponderat A, segons la següent taula:

fi

 LAr,i

fi

 LAr,i

Hz

dBA

Hz

dBA

100

-30,1

800

-11,8

125

-27,1

1000

-11,0

160

-24,4

1250

-10,4

200

-21,9

1600

-10,0

250

-19,6

2000

-9,8

315

-17,6

2500

-9,7

400

-15,8

3150

-9,8

500

-14,2

4000

-10

630

-12,9

5000

-10,5

7. Als locals en els quals s'originen sorolls d'impacte, no es poden transmetre als habitatges confrontants valors de nivell global de pressió de soroll d'impacte estandarditzats, L'nT, superiors a 40 dB en horari diürn i 30 dB en horari nocturn, mesurat segons s'indica en els següents punts:

a) Es farà servir el procediment de mesurament i valoració definit per la Norma UNE EN ISO 16283-2, o norma que la substitueixi, amb les següents particularitats. S'utilitzarà com a font generadora de sorolls d'impacte una màquina d'impactes normalitzada conforme a l'esmentada norma.

b) La dita màquina d'impactes s'ubicarà almenys en quatre posicions distribuïdes al local emissor, en les zones susceptibles de produir sorolls per via estructural. Aquestes posicions s'indicaran en un croquis.

c) Per a cada posició de màquina, es realitzaran tres mesuraments de 10s, a la sala receptora. El micròfon es situarà sobre un trípode i a més de 0,5 metres de les parets del recinte receptor.

d) Posteriorment s'apagarà la màquina d'impactes i es realitzarà un mesurament del soroll de fons en les mateixes posicions de mesura per poder realitzar les correccions oportunes.

e) Per al mesurament del temps de reverberació en el recinte receptor, s'emprarà almenys una posició de font i tres posicions de micròfon. A cada posició de micròfon es prendran almenys dos valors.

f) El valor global del nivell de pressió de soroll d'impacte estandarditzat, L'nT (dB), es calcula segons el que estableix la norma UNE EN ISO 717-2, o norma que la substitueixi.

8. Els valors d'aïllament acústic indicats en aquest article són d'aplicació per a les activitats de nova obertura o quan es duguin a terme modificacions de caràcter substancial que donin lloc a l'expedició de noves llicències o autoritzacions administratives o a la modificació de les existents i les activitats amb expedient sancionador obert, que s'han d'adaptar a aquests requeriments en el termini de temps convingut per l'Ajuntament. En la resta de casos, s'haurà almenys complir el que indica Capítol III Avaluació del soroll i les vibracions d'aquesta Ordenança. "

  • Inclusió en la taula B de l'Annex II, Objectius de qualitat acústica, de la següent frase situada després de la taula:

"Els objectius de qualitat acústica aplicables a l'espai interior es refereixen a una alçada de 1,2 a 1,5 metres".»

Contra aquest acord, s'hi pot interposar el recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, amb seu a Palma, en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquest anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Tot això sens perjudici que es pugui exercir qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

 

Sant Antoni de Portmany, 5 de julio de 2017

L'alcalde

José Tur Torres