Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'EIVISSA

Núm. 6521
Aprovació definitiva del Reglament Municipal del Voluntariat de l'Ajuntament d'Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini de trenta dies de l’exposició pública del Reglament Municipal del Voluntariat de l’Ajuntament d’Eivissa, sense que s’hagi presentat cap reclamació, s’exposa el text íntegre de l’esmentada modificació, als efectes previstos als articles 103 i 113 de La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears:

«REGLAMENT MUNICIPAL DEL VOLUNTARIAT

AJUNTAMENT D'EIVISSA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

MARC NORMATIU

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació.

Article 2. Definició del voluntariat municipal.

Article 3. Funcions i tasques del voluntariat municipal.

Article 4. Drets i deures del voluntariat.

Article 5. Deures de l’ Ajuntament amb el voluntariat.

Article 6. L’Agència del Voluntariat. Definició i objecte.

Article 7. Funcions de l’Agència del Voluntariat i les Àrees implicades en l’organització del voluntariat municipal.

Article 8. De l’organització del voluntariat municipal.

Article 9. Formació del voluntariat municipal.

DISPOSICIÓ FINAL

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Ajuntament d'Eivissa aprovà el Reglament Municipal del Voluntariat (acord plenari del dia 30 de març publicat al BOIB núm. 43 del 11 d’abril de 2017) que regula la relació de la corporació municipal amb el voluntariat que desenvolupava tasques en els àmbits social, mediambiental, cultural i esportiu.

El present Reglament regula la participació de la ciutadania en accions de voluntariat dins de programes desenvolupats per l’ Ajuntament i tenint en compte les especificitats de les distintes àrees així com el foment del voluntariat al municipi d'Eivissa.

MARC NORMATIU

En el marc general, l’article 9.2 de la Constitució Espanyola diu que correspon als poders públics facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social.

La Carta social europea (revisada) proposa, a l’article 14, estimular la participació de les persones en l’acció i el manteniment dels serveis públics del estat del Benestar.

La Llei estatal 45/2015, del Voluntariat (BOE núm. 247 de 15/10/2015), fixa com a objectiu promoure i facilitar la participació solidaria dels ciutadans/anes en actuacions de voluntariat, en el sí d’organitzacions sense ànim de lucre publiques o privades.

Dins del nostre marc autonòmic, la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears estableix a l’article 38 m) que són competències dels municipis fomentar la participació de la ciutadania, el teixit associatiu i el voluntariat social en la prevenció i resolució dels problemes en matèria de serveis socials.

També la Llei de Voluntariat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Llei 3/1998, de 18 de maig (BOIB núm. 70 de 28‐5‐1998) estableix el marc normatiu que regula i garanteix l’acció voluntària. A l’article 18 s’estableix: “els ajuntaments impulsaran i col∙laboraran en les activitats de les entitats de voluntariat que actuïn dins el seu àmbit territorial i articularan els mecanismes de participació d’aquestes en la vida municipal”.

Pel que fa al voluntariat menor d’edat, la Llei 45/2015 del Voluntariat, estableix a l'article 8 que els menors d'edat podran tenir condició de voluntaris sempre que es respecti el seu interès superior segons està previst en la legislació d'aplicació i acompleixin els requisits exigits als punts 2.a i 2.b d'aquest article. Igualment la Llei 17/2006, de 13 de novembre, integral de l’atenció i dels drets de la infància la l’adolescència de les Illes Balears (BOIB núm. 163 de 18 de novembre) regula els principis rectors que han de regir les actuacions públiques i privades en l’exercici de les competències en matèria de promoció i protecció dels drets de les persones menors d’edat.

REGLAMENT MUNICIPAL DEL VOLUNTARIAT

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació.

1. El reglament municipal del voluntariat té per objecte regular, promoure i facilitar la participació dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat d'Eivissa en actuacions de voluntariat que desenvolupi directament l’Ajuntament d'Eivissa i/o les entitats públiques i organismes autònoms municipals, així com el foment del voluntariat al municipi d'Eivissa.

2. L’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament és el municipi d'Eivissa.

Article 2. Definició del voluntariat municipal.

1. S’entén per voluntariat, als efectes del present Reglament, el conjunt d’activitats d’interès general, desenvolupades per persones físiques en el marc de les activitats organitzades per l’Ajuntament d'Eivissa, si no es duen a terme en virtut d’una relació laboral, funcionarial, mercantil o qualsevol altra retribuïda, que compleixi els següents requisits:

a. Que tengui caràcter altruista i solidari.

b. Que la seva realització sigui lliure, sense que la seva causa es tengui per obligació personal o deure jurídic.

c. Que es dugui a terme sense contraprestació econòmica, sense perjudici del dret al reemborsament de les despeses que el compliment de l’activitat voluntària ocasioni.

d. Que es desenvolupin en el marc de programes, projectes o activitats concrets organitzats per l’Ajuntament d'Eivissa.

2. En queden excloses les actuacions voluntàries aïllades, esporàdiques o prestades al marge de l’Ajuntament d'Eivissa, executades per raons familiars, d’amistat o veïnals.

3. No es considerarà voluntariat municipal aquell que desenvolupi la seva activitat com a tal a organitzacions privades sense ànim de lucre o a altres administracions públiques, sense excloure la possibilitat de rebre orientació i suport del Casal del voluntariat.

4. L’activitat de voluntariat no podrà en cap cas substituir al treball retribuït.

Article 3. Funcions i tasques del voluntariat municipal.

1. L’actuació del voluntariat municipal s’emmarca en l’àmbit de la prestació voluntària de serveis dins els programes de voluntariat i les accions desenvolupades en àrees municipals.

2.  Les funcions del voluntariat poden ser les d’informar, difondre, donar suport, col∙laborar, realitzar tasques concretes del programa o projecte en el que estigui assignat, avaluar, i aquelles que es derivin de l’acció voluntària acordada.

3.  Les tasques a realitzar pel voluntariat poden ser:

a. La realització de les activitats acordades entre els professionals de referència i la persona voluntària, pròpies dels programes als quals estigui adscrit.

b. La col·laboració en l'avaluació dels projectes, dins els programes, i de les actuacions en què s’incorpora.

c. La col·laboració en la divulgació de les campanyes de sensibilització relacionades amb el voluntariat que es posin en marxa.

Article 4. Drets i obligacions del voluntariat.

1. Drets del voluntariat:

a. Rebre, tant amb caràcter inicial com permanent, la informació, formació, orientació i suport i en el seu cas, medis necessaris per exercir les funcions que se li assignin.

b. Ser tractat sense discriminació, respectant la seva llibertat, dignitat, intimitat i creences.

c. Participar activament en el projecte en què s’insereixi col∙laborant en l’execució i avaluació dels programes, d’acord amb les seves normes d’aplicació.

d. Ser assegurat contra els riscs bàsics, d’accident i/o malaltia derivats directament de l’exercici de l’activitat voluntària.

e. Ser rescabalat de les despeses realitzades en el compliment de les seves funcions.

f. Disposar d’una acreditació de la seva condició de voluntari.

g. Realitzar la seva activitat en condicions de seguretat i higiene en funció de les característiques d’aquella.

h. Ser reconeguts pel valor social de la seva contribució, podent obtenir una certificació acreditativa de la tasca realitzada.

i. Obtenir el canvi de programa, projecte, activitat o beneficiari assignat si és possible i, sempre amb causes justificades que ho aconsellin, per executar millor la seva activitat.

2. Obligacions del voluntariat:

a. Complir els compromisos adquirits amb les àrees o serveis en les què s’integrin i respectar‐ne els fins i la normativa;

b. Guardar respecte de tercers i mantenir la confidencialitat de la informació rebuda i coneguda en el desenvolupament de la seva activitat voluntària.

c. Rebutjar qualsevol contraprestació material que pugui rebre del beneficiari o d’altres persones relacionades amb la seva acció.

d. Respectar els drets dels beneficiaris de la seva activitat voluntària.

e. Participar en les tasques formatives previstes per l’organització de forma concreta per a les activitats i funcions confiades, així com a les que amb caràcter permanent calguin per mantenir la qualitat dels serveis que prestin.

f. Seguir les pautes i instruccions proporcionades pels professionals o tècnics responsables del programa o l’acció en el seu desenvolupament.

g. Utilitzar degudament l’acreditació i distintius de l’organització.

h. Respectar els recursos materials que posin a la seva disposició les organitzacions i tenir‐ne cura.

i. Continuar amb la seva activitat, en cas de renúncia, fins que puguin prendre les mesures necessàries per evitar un dany als beneficiaris de l’acció desenvolupada.

j. Comunicar amb antelació la no assistència a les activitats.

k. Participar en l'avaluació dels projectes, programes i activitats relacionades amb les seves tasques.

Article 5. Obligacions de l’ Ajuntament amb el voluntariat.

a. Complir els compromisos adquirits en la fulla d’inscripció al voluntariat.

b. Subscriure una pòlissa d’assegurança, adequada a les característiques i circumstàncies de l’activitat desenvolupada, que cobreixi els riscos a les persones voluntàries i als tercers implicats, produïts en l’exercici de l’actuació encomanada o com a conseqüència d’aquesta.

c. Proporcionar al voluntariat la formació i la informació necessàries per al desenvolupament correcte de les seves activitats.

d. Cobrir les despeses derivades de la prestació del servei i dotar al voluntariat dels mitjans i recursos adequats per al compliment de les seves funcions.

e. Garantir al voluntariat les mateixes condicions higièniques, sanitàries i de seguretat previstes per al personal remunerat, en l’exercici de les seves activitats.

f. Complir amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal, i especialment en els articles 10 i 12.3.

Article 6. Casal del Voluntariat. Definició i objecte.

Definició i objecte: Casal del Voluntariat és un servei municipal creat amb l’objecte de desenvolupar les tasques d’informació, difusió, coordinació i suport a totes aquelles persones, entitats, associacions interessades en el treball voluntari per a l’interès social, dins les àrees generals d’actuació de serveis socials, igualtat, medi ambient, cultura, dinamització lingüística, joventut, esports, cooperació, educació i qualsevol altra àrea susceptible de treball voluntari, de necessitat o interès general o de naturalesa similar i ajustada a la llei.

Les tasques d’informació, difusió, coordinació i suport que es duguin a terme amb associacions, entitats, institucions o persones individuals hauran de versar sobre la tasca de voluntariat i els valors associats o implícits.

Els objectius generals del Casal del Voluntariat són:

‐ Sensibilitzar la societat sobre valors i accions fonamentats en l’altruisme, la solidaritat i el civisme.

‐ Fomentar la iniciativa social en el desenvolupament d’accions de voluntariat.

‐ Facilitar l’articulació del sector del voluntariat, tan pel que fa a associacions com a persones interessades.

‐ Conèixer la realitat de les actuacions, recursos, necessitats i demandes socials existents en aquest àmbit.

‐ Facilitar la informació de la societat en general respecte a aquestes necessitats i els recursos existents i de les entitats i persones interessades.

‐ Possibilitar l’accés a una formació adequada per a les persones que participin en l’acció voluntària organitzada.

‐ Realitzar una recerca d’informació sobre necessitats i recursos existents i dades útils per a totes les actuacions pròpies del Casal del voluntariat en general

Article 7. Funcions del Casal del Voluntariat i les Àrees implicades en l’organització del voluntariat municipal.

7.1. Funcions del Casal del Voluntariat respecte a les distintes Àrees municipals i respecte a les persones interessades en fer voluntariat:

1. Funcions de suport a les distintes Àrees municipals:

a) Donar orientació a les àrees que vulguin disposar de programes de voluntariat.

b) Establir un model global de gestió del voluntariat municipal a partir de les necessitats i interessos expressats per les distintes Àrees municipals respecte a voluntariat.

c) Donar orientació als programes de voluntariat de les distintes Àrees, detectar‐ne necessitats i proposar‐ne millores.

d) Dur a terme la intermediació entre els programes de voluntariat municipals i les persones interessades en participar‐hi, a través d’una borsa de voluntariat.

e) Facilitar certificats respecte a la formació rebuda.

2. Funcions de suport a las persones i entitats del voluntariat interessades en fer voluntariat:

a) Realitzar campanyes d’informació i difusió sobre voluntariat adreçades a la ciutadania.

b) Orientar a les persones i entitats del voluntariat interessades en els programes de voluntariat municipals que poden ser més adients als seus interessos i necessitats.

c) Organitzar i coordinar distintes activitats de formació (cursos, reunions de coordinació ,xerrades, etc) per a les persones que participen en els programes de voluntariat municipal de les distintes àrees.

d) Dur el registre d’altes i baixes de persones voluntàries en tots els programes de voluntariat municipal.

e) Realitzar activitats de sensibilització i reconeixement a la tasca voluntària.

7.2. Funcions de les distintes Àrees municipals.

Les Àrees i/ o Regidories de l’Ajuntament que vulguin acollir voluntaris hauran de:

a) Definir un programa de voluntariat que doni suport a les iniciatives desenvolupades des de cada Regidoria, que doni resposta a una necessitat detectada des de l’àrea i/o regidoria i que s’adeqüi en el seu plantejament a la normativa existent sobre voluntariat en entitats públiques.

b) Concretar un calendari de les activitats i les tasques del voluntariat a desenvolupar per part de les persones voluntàries.

c) Designar, de entre els participants al programa, la persona voluntària, més adequada per a desenvolupar la tasca prevista.

d) Dur el seguiment de l’acció de voluntariat concreta.

e) Facilitar els recursos materials necessaris propis de cada tasca voluntària (materials diversos, elements identificatius específics, materials de difusió, altres similars).

f) Proporcionar al Casal del Voluntariat la informació necessària per a facilitar el control i bon funcionament del procés de l’acció voluntària, així com la relativa a les incidències que puguin esdevenir amb el voluntariat municipal que puguin donar lloc a la baixa dins el programa o a la pèrdua de la condició de voluntari o voluntària municipal.

Article 8. De l’organització del voluntariat municipal.

1. Requisits de les persones voluntàries.

Podran ser voluntaris/àries i incorporar‐se com a tals, totes les persones físiques majors de 18 anys, i menors (a partir de 16 anys) degudament autoritzades pels seus pares o tutors, que compleixin els requisits d'accés pertinents als programes del voluntariat, on s'especifiqui els coneixements i la formació necessària de les persones que vulguin participar als programes del voluntariat.

*Les persones que treballin amb menors (cuidadors, monitors, educadors, cangurs, conductors de vehicles escolars, etc...) han d’acreditar que no tenen antecedents per delictes de natura sexual.

Aquest certificat de Delictes de Natura Sexual, de tramitació gratuïta, s’expedeix en compliment de la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció de la infància i l’adolescència. És vàlid únicament a Espanya, per tant, no s’ha d’apostillar ni es legalitza.

2. Assignació de la persona voluntària a la tasca a desenvolupar

L’assignació es realitzarà a proposta del Casal Voluntariat. En el cas en què el voluntari/a assignat sigui menor d’edat, l’Àrea i Departament municipal haurà de vetllar pel compliment de la normativa relativa als menors.

3. Incorporació de la persona voluntària a la tasca.

‐ La incorporació de la persona voluntària es farà sempre mitjançant sol·licitud de la persona interessada

‐ El servei municipal responsable del programa, projecte o activitat, farà la valoració oportuna a l'objecte de l'assignació de tasques, ajustant els perfils de les persones voluntàries a les necessitats pròpies de cada actuació.

‐ El Casal del voluntariat canalitzarà les peticions de les persones interessades en realitzar accions de voluntariat als diferents programes municipals a través de la seva inscripció a la borsa de voluntariat i adjuntant còpia de DNI o passaport, sempre en el marc de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal, i especialment dels articles 10 i 12.3.

El Casal del voluntariat farà una primera orientació per assignar el voluntariat als programes més adients, ajustant el perfil a les necessitats de cada projecte.

4. Acreditació.

‐ El voluntariat municipal haurà de disposar de distintius que acreditin la seva condició.

‐ A proposta del servei municipal responsable del programa, projecte o activitat es realitzarà el nomenament de voluntari municipal per part de l'òrgan competent.

‐ Posteriorment, es lliurarà l’acreditació personal concreta per l’activitat a desenvolupar. Aquesta acreditació haurà de ser retornada a l’Ajuntament en acabar l’acció voluntària i quedarà anul·lada a tots els efectes. La persona voluntària serà responsable única de l’ús que es pugui fer del seu carnet.

Aquesta acreditació haurà de ser retornada a l'Ajuntament en acabar l'acció voluntària i quedarà anul·lada amb caràcter general. La persona voluntària serà responsable única de l'ús que es pugui fer del seu carnet.

5. Assegurança.

L’Ajuntament ha de subscriure una pòlissa d’assegurança que cobreixi els riscos i possibles accidents produïts en l’exercici de l’actuació del voluntariat encomanada o com a conseqüència d’aquesta, tant pel que fa als voluntaris/àries, com pel que fa a les possibles responsabilitats civils davant terceres persones.

6. Baixes dins el programa del voluntariat.

- La relació de col·laboració voluntària amb el programa de voluntariat municipal finalitzarà a petició de la pròpia persona interessada, per mort d’aquesta, per declaració d’incapacitat, per inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics per sentència ferma, sol∙licitud de baixa temporal o definitiva, per expulsió del programa o pèrdua d’algun requisit d’accés a la incorporació del voluntari/ària.

‐ Es considera baixa temporal la suspensió de l’activitat com a conseqüència de l’incompliment dels deures establerts, l’absència inferior a tres mesos amb motius justificats que hagin estat comunicats oportunament.

‐ Serà causa de baixa definitiva la petició de baixa voluntària per escrit per part de la persona interessada, l’exclusió del servei, degudament motivada i prèvia audiència del voluntari/ària, per no compareixença sense causa justificada a l’activitat que té assignada o per l’ incompliment, amb caràcter greu, dels deures als quals es compromet mitjançant l’acord d’incorporació.

‐ Són causes d’expulsió del programa el mal ús de la condició de voluntari/ària, la incorrecció o negligència en el desenvolupament de l’acció de voluntariat, i qualsevol altra en contra de la naturalesa pròpia del voluntariat.

Un cop acordada la baixa i notificada a la persona interessada, aquesta ha de retornar el carnet de voluntari/ària. En tot cas, a petició de la persona interessada s’ha de lliurar un document en què constin els serveis prestats i la causa per la qual es va acordar la baixa.

7. Mecanismes de control.

El servei municipal responsable del programa de voluntariat municipal haurà de dur a terme el seguiment i l'avaluació de l'acció voluntària als seus programes.

8. Funcionament de col·laboració amb entitats.

Amb les entitats i associacions sense ànim de lucre que vulguin col∙laborar amb projectes que l’Ajuntament du a terme, es signarà un acord de col·laboració on s’especificarà concretament quina durada tendrà el projecte i quines seran les tasques que l’entitat durà a terme. Igualment es contemplarà la possibilitat de la signatura de convenis de col·laboració anuals amb aquestes entitats.

Article 9. Formació del voluntariat municipal.

L’Ajuntament d'Eivissa coordinarà la realització d’accions formatives que es realitzin amb l’objectiu d’aconseguir que l’acció dels voluntaris/àries pugui ser de qualitat.

Aquesta formació es realitzarà tenint present, per una banda, una formació bàsica i general sobre el fet del voluntariat i, per altra, d’altres formació més específiques, que recullin les característiques i necessitats pròpies de les diferents àrees i activitats on es realitzen accions de voluntariat.

Aquesta formació pot ser impartida a partir de cursos, tallers, conferències o les iniciatives de formació que millor s’adaptin als distints programes municipals.

DISPOSICIÓ FINAL

El present Reglament entrarà en vigor el mateix dia en que es publiqui al Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat el que estableix la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases de Règim local.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

A partir de l’entrada en vigor d’aquest Reglament queda derogada la normativa anterior referent al Voluntariat.

 

Eivissa, 14 de juny de 2017

L’ALCALDE,

Rafael Ruiz González