Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 4819
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre el condicionament terreny per a treballs agrícoles Finca Binigarba, T.M. Ciutadella. (221a/14)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i en el tràmit de consulta preceptiva a l’òrgan ambiental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears d’acord amb l’establert a l’article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, es publica l’Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 6 d’abril de 2017,

"ATÈS

1.Que el projecte consisteix en el condicionament del terreny per a millora dels treballs agrícoles de la finca Binigarba, Ciutadella, mitjançant terraplenat, extracció de 30 cm de terres, capa d’argiles de 10 cm i emplenat amb les terres extretes enriquides amb un 10% de terres argiloses.

2.Que el projecte està inclòs en l’annex I de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, projectes subjectes a avaluació d’impacte ambiental.

3.Que les parcel·les on s’ha d’ubicar el projecte estan classificades  segons el PTI de Menorca, com a àrees d’interès agrari (AIA).

4.Que la zona està afectada per vulnerabilitat a la contaminació d’aqüífers moderada i APR d’erosió. També es troba afectada per espai de la Xarxa Natura 2000 (ZEPA).

5.Que s’ha presentat l’estudi d’impacte ambiental, d’acord amb els requeriments de l’informe del Servei d’Assessorament Ambiental del 12 de juny de 2015.

6.Que la documentació ambiental presentada incorpora tota una sèrie de mesures correctores per a reduir els impactes.

7.Que tots els informes emesos són favorables.

ACORDA

informar favorablement el projecte de condicionament de terreny per a treballs agrícoles, sempre i quan es compleixin les mesures preventives i correctores de l’estudi d’impacte ambiental  i de la documentació complementària així, com els condicionants següents:

1.D’acord amb l’informe del Servei de Mines:

“No es podrà aprofundir més de tres metres d’alçada a cap punt de les actuacions en relació al perfilat actual, la qual cosa haurà de ser revisada per l’òrgan substantiu, mitjançant estudi topogràfic del promotor, anterior i posterior a l’actuació proposada.

No es podrà fer servir cap tipus de sistema de tractament posterior del material extret (ni classificació, ni mòlta, ni altres).

L’òrgan substantiu haurà d’implantar les mesures efectives de control per assegurar que tot el material que s’extregui de la finca Binigarba es destini exclusivament a l’ompliment per a restauració de la pedrera esmentada al projecte i no es procedeixi a la seva venda o reutilització.”

2.D’acord amb l’informe del Departament de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca:

“Per tal de garantir la protecció del jaciment SST-10, el projecte executiu haurà de preveure la realització d’una prospecció del terreny per part d’un arqueòleg professional que el delimiti i concreti les propostes de prevenció tal com estipulen l’article 1 de la normativa que acompanya el Catàleg de protecció del patrimoni històric de Ciutadella del PGOU de Ciutadella i l’article 116.3 de les seves ordenances.”

3.D’acord amb l’informe del Servei de Planificació al Medi Natural:

“S’haurà de fer una inspecció prèvia diària a l’inici de les tasques que s’hagin de dur a terme amb maquinària pesant dels terrenys on s’actuarà aquell dia, amb la finalitat de detectar individus de Testudo hermanii i, en cas de trobar algun individu, es traslladarà a zona segura

Els materials utilitzats per a condicionar els terrenys, hauran de procedir d’excavacions fetes en terrenys miocènics i, en cap cas, es podran fer servir els aplecs existents a la zona d’altres unitats geològiques de Menorca.

Com a mínim una setmana abans de l’inici de les obres, s’haurà d’informar a l’Agent de Medi Ambient de la zona (AMA 109934) de la data de començament de les actuacions i aquest en supervisarà el compliment de les mesures correctores i compromisos adquirits pel promotor.

L’aplicació dels productes fitosanitaris es farà d’acord amb els compromisos i el protocol establert a l’EARA però sense perjudici de les determinacions contingudes al RD 1311/2012, de 14 de setembre, pel qual s’estableix el marc d’actuació per assolir un ús sostenibles dels productes fitosanitaris, i posteriors modificacions.”

També es recomana, segons l’informe del Servei de Planificació al Medi Natural, la substitució del cultiu intensiu de blat d’indi (Zea mays) que no permet la reproducció de determinades espècies d’aus d’interès comunitari, per raigràs (Lolium hybridum).

Per una altra banda es recorda que, segons l’informe del Servei de Mines, la resolució corresponent de l’òrgan substantiu haurà d’estar condicionada a que l’autoritat minera inclogui proposta a l’efecte d’ordre de l’autoritat minera a l’explotació minera receptora del material de Binigarba.

També es recorda que amb caràcter previ a l’autorització s’hauran d’incorporar a l’expedient els informes preceptius de les Àrees de Prevenció de Risc."

 

Palma, 18 d’abril de 2017

El presidente de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias