Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE MARRATXÍ
Núm. 4379
Aprovació modificació Ordenança Municipal de Publicitat
El Ple de l’Ajuntament de Marratxí, en sessió ordinària de dia 31 de gener de 2017, va aprovar inicialment la modificació de l’Ordenança Municipal de Publicidad.
Havent finalitzat el període d’informació pública sense que s’hagi presentat cap reclamació o suggeriment, i de conformitat amb el que disposa l’article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local, l’Acord inicial esmentat s’entén definitivament adoptat.
D’acord amb el que estableix l’article 70.2 de la Llei 7/1985, a continuació es publica aquest Acord i el texte íntegre de les modificacions de l’Ordenança.
Acord
PRIMER.- Aprovar inicialment l’Ordenança municipal de Publicitat.
SEGON.- Obrir un termini d’informació pública de 30 dies amb publicació al BOIB, al tauló d’anuncis i a la pàgina web de l’Ajuntament i procedir de conformitat amb allò previst a la llei 7/1985 de Bases de Règim Local i la llei 20/2006 Municipal i de Règim Local de les Illes Balears i la resta de normativa d’aplicació, resolent les reclamacions, objeccions i observacions per a l’aprovació definitiva. Si no es presenta cap reclamació o suggeriment, l’acord inicialment adoptat s’entendrà definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés.
ORDENANÇA MUNICIPAL DE PUBLICITAT
EXPOSICIO DE MOTIUS
L’activitat publicitària consistent en la instal·lació de cartells de propaganda o altres elements anàlegs precisa d’una regulació específica als efectes de poder disposar d’uns criteris uniformes d’aplicació. D’aquesta forma, l’article 48 de la Llei 2/2014 d’Ordenació i Ús del Sòl (LOUS) ha indicat que els municipis podran formular i aprovar ordenances de publicitat, sempre respectant aquells aspectes materials que la pròpia Llei reserva als instruments de planejament urbanístic. El Reglament aprovat pel Consell de Mallorca que desenvolupa la LOUS també contempla als seus articles 132, 135 i 136 la referida possibilitat, l’objecte de les mateixes i la tramitació a seguir.
Pel que fa a la regulació urbanística existent, les vigents NNSS dediquen un únic article (248) per tal de definir les característiques que han de complir els anuncis, rètols i cartells publicitaris. També s’estableix una prohibició expressa d’instal·lació a determinades ubicacions, assenyalant que, per motiu de protecció del paisatge urbà, per la seva excessiva proliferació, l’Ajuntament podrà acordar la prohibició d’instal·lar cartells publicitaris a un determinat sector.
Atès que resulta convenient desenvolupar i clarificar les condicions per a dur a terme la referida instal·lació dels suports publicitaris, es redacta la següent Ordenança, que es divideix en els següents capítols i disposicions.
CAPITOL I. Objecte i àmbit d’aplicació.
Art. 1.- La present Ordenança té per objecte regular les condicions a les que s’hauran de sotmetre les instal·lacions publicitàries realitzades mitjançant la instal·lació de suports fixos o no que es realitzin al terme municipal de Marratxí i siguin visibles des de la via pública o espais públics.
CAPITOL II. De l’autorització de les activitats publicitàries.
Art. 2.- La instal·lació dels suports publicitaris estaran subjectes a l’obtenció de llicència prèvia o títol habilitant corresponent en els termes de l’article 134.1.i) de la LOUS i de la normativa de desenvolupament, així com aquella que la pugui modificar o substituir. Així mateix, el promotor haurà d’aportar la documentació precisa segons la normativa urbanística d’aplicació, considerant-se als efectes de tramitació i resolució com a una actuació urbanística.
En qualsevol cas, la sol·licitud per a dur a terme l’activitat a domini públic requerirà l’expressa autorització del titular del mateix.
Art. 3.- Les instal·lacions d’anuncis, rétols i cartells publicitaris hauran de complir amb les determinacions de l’article 248 de les NNSS i les de la present Ordenança.
CAPITOL III.- Règim del sòl i NNSS
Secció primera. Sòl urbà.
Art. 4.- Es permet la instal·lació de suports publicitaris a sòl urbà sense més restriccions que les previstes a aquesta Ordenança i les disposicions de les NNSS, sense perjudici de les autoritzacions que es necessitin d’altres organismes i del compliment de la resta de normativa d’aplicació.
Art. 5. Per motiu de protecció del paisatge urbà i adaptació al mateix, no es podran instal·lar suports publicitaris als següents indrets:
- Solars i finques situats als nuclis històrics de Pòrtol, sa Cabaneta, es Pla de na Tesa, es Pont d’Inca i Marratxinet, llevat que es tracti de l’anunci de l’activitat pròpia del local o de l’immoble.
- Edificis catalogats i espais lliures privats dels solars edificats.
- Solars situats a zones a on l’únic ús admès és el residencial.
- Nuclis històrics, aquells emplaçaments que puguin impedir o dificultar la contemplació dels espais públics, dels edificis catalogats i de perspectives urbanes o paisatgístiques de caràcter monumental, típic o tradicional.
- En les finques que continguin masses d’arbres.
- Davant les finestres o portes d’accés a balcons o terrasses de forma que limitin directament les llums o les vistes dels ocupants d’algun immoble.
- A llocs a on impedeixin o dificultin l’accessibilitat a l’interior dels edificis.
- Els espais a on estigui prohibit per les NNSS o la resta de normativa d’aplicació.
Secció segona. Sòl urbanitzable i rústic.
Art. 6.- No s’autoritzen activitats publicitàries a aquest tipus de sòls, llevat de les de contingut institucional o informatiu relativa a usos que es duguin a terme a aquests sòls.
CAPITOL IV.- Adaptació i protecció de l’entorn.
Art. 7.- Les instal·lacions publicitàries tant pel seu contingut com per la seva configuració s’han d’adaptar al seu entorn. A tal efecte, l’Ajuntament pot exigir la utilització de materials i sistemes constructius determinats per a aconseguir aquesta adaptació.
Art. 8.- No es poden autoritzar activitats publicitàries amb suports que no estiguin en les adequades condicions estètiques i ambientals.
Art. 9.- No s’autoritzaran suports que no compleixin amb les corresponents mesures de seguretat o que incorporin materials susceptibles de causar incendis.
Art. 10.- En cap supòsit els suports publicitaris poden interferir en el visual dels edificis catalogats.
CAPITOL V.- De les activitats publicitàries i les seves instal·lacions.
Secció Primera. Activitats publicitàries a elements sortints no permanents.
Art. 11.- Es poden autoritzar activitats publicitàries a elements sortints no permanents si aquests elements es constitueixen com a objectes publicitaris i hi ha una correspondència clara entre l’element, l’activitat publicitària i l’activitat del local, i que tots tres comptin amb les corresponents llicències o títols habilitats per a l’activitat pertinents.
Secció Segona. Condicions dels objectes publicitaris.
Art. 12.- Les instal·lacions dels cartells i rètols han de complir les següents determinacions:
1.- Dels cartells publicitaris amb suports a béns privats.
1.1. Els cartells publicitaris han d’incorporar la informació mínima referent a la llicència, el seu titular i la data de concessió.
1.2. Les seves dimensions i la seva situació han de ser tals que en cap cas se superi l’alçària reguladora corresponent al lloc on se situa, o la més baixa si n’hi ha més d’una; tampoc es poden situar a una alçària inferior a 2,50 m. Per damunt la rasant de la vorera, i al seu vol en relació amb el plànol vertical situat sobre l’alineació de l’edificació o del tancament en el cas d’ordenació aïllada no pot superar els 15 cm.
1.3. La seva construcció ha de ser resistent a l’acció dels agents atmosfèrics i geofísics, especialment pel que fa al vent; ha de quedar tapada a la vista o integrada estèticament en el conjunt segons el projecte que es presenti. Aquesta integració s’ha de complir amb els elements auxiliars de l’estructura com són les passarel·les.
1.4. L’activitat de publicitat exterior mitjançant cartells es pot realitzar d’acord amb la classe de sòl i condicions establertes als articles 4 i 5 d’aquesta Ordenança i en aquests tipus de suports:
-tancaments provisionals de solars sense edificar o parcialment edificats.
-a interiors de solars.
La instal·lació de cartells ha de ser compatible amb l’existència d’edificació acabada.
1.5. Els cartells que incorporin il·luminació, a més de les limitacions pròpies dels cartells tenen les corresponents a rètols lluminosos.
2.- Els rètols comercials.
2.1 Els rètols a planta baixa s’han de situar de forma que cap dels seus punts estigui a una alçària inferior als 2,50 m. Per damunt la rasant de la vorera, amb un vol de fins a 0,15 metres per a carrers de menys de 20 m i de 0,90 per als carrers de 20 m o més. En tot cas la vorera ha de tenir un metre d’ample.
Si no hi ha vorera o és inferior a 1 m d’ample, la Batlia, previ informe tècnic justificat, determinarà l’alçària i el vol màxim que poden tenir els rètols adossats, atès el trànsit de vehicles i de vianants.
Els rètols bandera poden volar amb un màxim de 0,60 si l’ample de la vorera és d’almenys 1,5 m i la seva ubicació ha de respectar com a mínim els 2,5 m per damunt la rasant de la vorera. A carrers de 4 m o menys o amb voreres d’ample inferior a 1 m no s’admet la instal·lació de rètols bandera; tampoc se n’admeten a carrers sense voreres. No s’admetran a sòl urbà classificat com CA i EA, excepte farmàcies i activitats d’interès públic.
2.2 Les condicions de desenrotllament de l’activitat i de les seves instal·lacions són regulades per les corresponents ordenances municipals.
2.3 Per a establiments d’oficina de farmàcia, d’ús de seguretat d’edificis i locals de titularitat de les administracions públiques i d’ús sanitari, situats a edificis reculats i flanquejats per edificis o altres construccions i/o per altres elements físics que, situats a la zona de reculada, no permetin en tot moment una visió fàcil dels establiments des de punts moderadament llunyans, es permet que els rètols corresponents es col·loquin damunt la vorera de la via pública, situant els seus suports al límit de la vorera amb la zona de reculada i complint el que disposen els anterior apartats d’aquest mateix article.
CAPITOL VI.- De les infraccions a l’Ordenança.
Secció primera. Normativa d’aplicació.
Art. 13. L’incompliment de les normes de la present Ordenança tindrà la consideració d’infracció urbanística i els hi serà d’aplicació la Llei 2/2014 d’Ordenació i Ús del Sòl (LOUS).
Secció segona. De la suspensió i el restabliment de la situació urbanística alterada.
Art. 14. La Batlia o l’òrgan delegat pot adoptar en el cas d’incompliment de la present Ordenança les mesures previstes a l’article 150 i següents de la LOUS.
Secció tercera.
Art. 15. Les sancions per incompliment de la present Ordenança i el procediment per a la seva imposició s’ajustaran a allò previst al Títol VIII de la LOUS.
DISPOSICIONS ADDICIONALS.
Disposició Addicional primera.
1.- Les activitats publicitàries i les seves instal·lacions estan subjectes, a més del que s’expressa al text d’aquesta Ordenança, a la següent regulació:
A. Publicitat mitjançant cartelleres.
A tancaments provisionals de solars en alineació de façana.
S’autoritzen quan se situen a una distància mínima de 3 m respecte de la paret mitjanera. Aquest espai haurà de tenir el tractament que es regula a l’apartat f) següent.
La publicitat mitjançant cartelleres s’admet a tancaments provisionals de solars independentment de la seva destinació urbanística al planejament vigent, amb subjecció a les condicions següents:
a) El tancament s’ha d’adaptar a les NNSS i s’ha de construir amb materials que ofereixin seguretat i conservació decorosa, amb acabats tals com obra vista, arrebossats pintats o estucats o plafons de formigó tractat.
b) Les cartelleres s’han de situar damunt el tancament, alineades damunt el seu pla i sense sobresortir-ne en cap cas.
c) Es permet només una línia o bateria de cartells col·locats damunt una franja situada entre 2 i 5 m. de la rasant del carrer o espai públic. La línia o bateria de cartells ha de guardar unes proporcions regulars. En qualsevol cas, la cartellera publicitària no ha d’excedir d’una alçària de 3 m des de la seva base.
d) No es permet que els elements de suport i estructurals de les cartelleres siguin visibles des de les vies o espais públics i, per tant, quan es pugui percebre la part lateral o posterior d’aquestes instal·lacions s’han de revestir de forma que resultin uniformes i homogènies.
e) Si disposen d’il·luminació, els aparells, quan siguin exteriors a la instal·lació s’han de situar a la coronació dels cartells i respondre a una solució uniforme i homogènia per al conjunt dels instal·lats al solar. En qualsevol cas, hauran de complir amb la normativa sobre voladís de les NNSS i la normativa sobre contaminació lumínica.
f) Les cartelleres s’han de situar separades per espais intermedis regulats. Aquests espais han de ser d’obra, posts, planxes, tires, bandes, làmines o elements similars que donin un aspecte homogeni, regular i ordenat al conjunt, així com un resultat formal harmònic i coherent amb l’entorn. La proporció d’espais intermedis ha de ser com a mínim un 15% i la de cartelleres com a màxim un 85% de la línia o banda total. No cal mantenir aquesta proporció a solars de dimensions iguals o inferiors a 10 m.
g).El conjunt de les cartelleres i els elements de suport i estructurals ha d’oferir la resistència i la seguretat necessàries per evitar-ne la caiguda, amb una atenció especial a l’efecte del vent.
A tancaments de protecció d’obres
La publicitat mitjançant cartelleres s’admet als tancaments de precaució d’obres de nova planta, reforma o rehabilitació d’edificis, com també d’enderrocament, durant el transcurs de les obres, d’acord amb les regles següents:
a). Les cartelleres s’han de situar damunt el tancament reglamentari i poden sobresortir del pla d’aquest un màxim de 15 cm i estar col·locades a una alçària mínima de 2,50 m.
b). S’admeten unes quantes fileres o bateries de cartelleres enrasades a la seva coronació de forma que la part superior se situï com a màxim a l’alçària reguladora determinada com a límit d’alçària per a les edificacions pel planejament aprovat per a la finca si es tracta d’obres de nova planta o bé fins a l’alçaria de l’edifici en cas de reforma total d’aquest o d’enderrocament.
Quan les obres de reforma o rehabilitació es refereixen a una part de l’edifici (coberta, façanes, etc.) o a algun dels seus locals o dependències i l’edifici està ocupat totalment o parcial, s’autoritza l’activitat publicitària mitjançant aquestes instal·lacions si no causen molèsties ni tanquen vistes a la resta de dependències habitades de l’edifici. És necessària la conformitat dels seus ocupants i que s’hagi obtingut l’autorització corresponent de la comunitat de propietaris.
c). Si disposa d’il·luminació s’ha de subjectar a les prescripcions assenyalades a la regla e de l’apartat anterior.
d). Pel que fa a la seguretat i la solidesa, s’han de subjectar a les prescripcions assenyalades a la regla g de l’apartat anterior.
e). Les cartelleres i els elements de sustentació s’han de retirar al mateix temps que el tancament de protecció.
A les façanes d’edificis
Queda expressament prohibit.
Als tancaments definitius de finques
Queda expressament prohibit.
B. Publicitat mitjançant rètols, plaques o escuts
Als tancaments provisionals de solars
Els rètols als tancaments provisionals de solars s’admeten amb les mateixes condicions que les assenyalades per a les cartelleres i amb les mateixes restriccions compositives dimensionals i d’ubicació.
Als tancaments de protecció d’obres
Els rètols a tancaments de protecció de tot tipus d’obres s’autoritzen amb les mateixes condicions i restriccions que les assenyalades per a les cartelleres.
A l’interior de solars
Es regeix per les mateixes normes que les cartelleres.
A les façanes dels edificis
A l’efecte de la present Ordenança es distingeixen dues situacions:
a. A la planta baixa. S’entén per planta baixa d’una façana la part de la seva superfície que estigui en aquesta situació d’acord amb la normativa del planejament vigent a cada zona.
Les façanes de les plantes subterrànies que a causa del desnivell de les vies o dels terrenys puguin quedar descobertes o les façanes de plantes semisubterrànies construïdes a l’empara de disposicions anteriors al planejament actual vigent queden subjectes a les mateixes restriccions que per a la planta baixa.
S’autoritzen rètols a plantes baixes amb un sortint màxim de 0,15 m damunt el pla de la façana i amb una alçada mínima de 2,5 m., si la seva implantació no romp la continuïtat de la façana ni amaga elements d’interès o significatius de l’edifici.
Als fronts i als laterals de les marquesines i elements sortints autoritzats per les normes urbanístiques vigents es permet l’aparició de rètols de forma que amb la seva instal·lació no se superin els sortints màxims prevists per als elements i que la seva gruixa o alçària no excedeixi de 0,50 m.
Així mateix s’admeten rètols de lletres o signes retallats sense fons o amb fons no opac damunt marquesines i elements similars, de forma que no sobresurtin del perímetre d’aquests i la gruixa o alçària total del conjunt format per marquesines i el rètol no superi els 0,70 m.
De forma anàloga, s’admet amb les mateixes limitacions que els rètols o signes se situïn per davall la marquesina, penjant-ne, si la part inferior se situa damunt el nivell de la vorera o espai públic a una alçària màxima de 2,50 m, amb les mateixes limitacions anteriors i sempre que la vorera tingui un metre d’ample.
Quant a la composició, s’han de tenir en compte les mateixes consideracions generals que s’han assenyalat en apartats anteriors.
b. A plantes pis. S’entén per planta pis d’una façana la part de la seva superfície corresponent a les plantes que tinguin tal concepte d’acord amb el planejament vigent.
Les plantes intermèdies construïdes a l’empara de disposicions anteriors a les vigents NNSS tenen la consideració de planta pis a la part que ultrapassi l’alçària màxima que per la zona correspon a la planta baixa.
A tancaments definitius de finques
S’admeten tan sols rètols de lletres o signes retallats sense fons o amb fons opac, amb les mateixes condicions que les assenyalades a plantes baixes de façana, si es refereixen únicament a la denominació genèrica de l’edifici, la finca o l’establiment, o a l’activitat que s’hi realitza.
Disposició addicional segona
L’Ajuntament pot exigir quan ho consideri necessari la col·locació en un lloc visible de la instal·lació publicitària d’un placa numerada que contingui la informació que estableixi amb caràcter general o segons les diferents modalitats, i que amb aquesta finalitat entregarà l’Administració municipal.
En particular, s’estableix amb caràcter obligatori per a la publicitat mitjançant cartelleres la fixació per part del titular de la llicència d’una placa a la part inferior del marc, en un lloc visible, a la qual s’indiqui l’empresa anunciadora, el número d’expedient de llicència d’instal·lació i la data de concessió.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA ÚNICA Els titulars d’activitats d’usos publicitaris que es realitzin actualment mitjançant la instal·lació de suports fixos, regulats a la present Ordenança, sense la llicència municipal preceptiva, han de regularitzar la seva situació sol·licitant la pertinent llicència per a ajustar les instal·lacions a la present Ordenança en el termini d’un any comptat des de la seva entrada en vigor. En el cas que es tracti d’instal·lacions d’usos publicitaris no legalitzables o que estiguin situades sobre domini públic sense autorització el titular de l’activitat haurà d’ executar la retirada en el termini màxim de 6 mesos. Un cop transcorregut aquest termini l’Ajuntament, quan sigui procedent i previs els tràmits oportuns, n’ordenarà la retirada i l’executarà subsidiàriament a costa del titular en cas d’incompliment.
DISPOSICIÓ DEROGATORIA
Queda derogada qualsevol disposició reglamentària contrària a la present Ordenança i, especialment, l’article 75 bis de l’Ordenança reguladora de l’ús, aprofitament i circulació a vies i espais d’us comunal.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Queden derogades totes les disposicions municipals que regulin matèries incloses a la present Ordenança en tot quant s’hi oposi.
Segona. La present Ordenança entrarà en vigor al dia següent de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, una vegada complit el que disposen els articles 65.2 i 70.2 de la Llei 7/1985.
Marratxí, 18 d’abril de 2017
El batle
Joan Francesc Canyelles Garau