Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE PALMA
Núm. 4326
Àrea d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Pla Estratègic de subvencions anys 2017, 2018 i 2019
La Junta de Govern de Palma en data 26 d’abril de 2017 va acordar el següent:
1r.- Aprovar l'adjunt Pla Estratègic de Subvencions de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics per a l’any 2017, 2018 i 2019, conforme amb el que disposa l'article 8.1, de la Llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions.
Palma, 31 de març de 2017
El cap de departament de la Secretaria General del Ple,
p.d. Decret de batlia núm. 3000 de 26 de febrer de 2014
(BOIB núm. 30 de 04-03-2014)
Antoni Pol Coll
Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics
PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS 2017, 2018 i 2019
Índex
- Preàmbul
- Marc normatiu
- Naturalesa jurídica i requisits bàsics
- Àmbit d'aplicació
- Període de vigència del Pla estratègic de subvencions
- Principis orientadors
- Prioritats estratègiques de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics
- Objectius específics amb relació als àmbits de competència de l’Àrea
- Subvencions
- Finançament i dotació econòmica de les diferents línies de subvenció
- Actuacions previstes
- Annexos:
Preàmbul
En la seva exposició de motius, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions estableix per a les administracions públiques la necessitat d'elaborar plans estratègics de subvencions que relacionin els objectius i els efectes que es pretenen aconseguir amb els costs previsibles i les seves fonts de finançament, per tal d'adequar les necessitats públiques que s'han de cobrir a través de les subvencions amb les previsions de recursos disponibles, amb caràcter previ al seu naixement, de forma plurianual.
Aquesta norma també estableix els principis que han regir la gestió de les subvencions, els quals són:
a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.
b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'administració atorgant.
e) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.
El Pla estratègic de subvencions de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics està estretament lligat a l’estratègia global de participació de l’Ajuntament de Palma, que té entre els seus principals objectius la millora de la participació i la implicació de la ciutadania en la presa de decisions i en les polítiques públiques.
Aquest Pla estratègic de subvencions respon també a l’objectiu d’enfortir el teixit associatiu, com a peça clau per a la participació, la qualitat democràtica i la cohesió social. Amb aquestes consideracions es pretén que aquest Pla estratègic de subvencions contribueixi a enfortir la participació social i cívica dels col·lectius als quals es dirigeix, més enllà de la dotació econòmica de les subvencions que s’hi preveuen.
El Decret de batlia d’organització dels serveis administratius de l’Ajuntament de Palma, de 16 de juny de 2015, estableix que l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets té al seu càrrec Igualtat, Lgtb, Joventut, Drets Cívics, Majors, Famílies, Migracions i cooperació internacional.
Marc normatiu
Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions
Reglament orgànic de participació ciutadana (BOIB núm. 187, de 31/12/2004)
Ordenança de subvencions de l’Ajuntament de Palma, aprovada pel Ple de l’Ajuntament en sessió ordinària del 26 de febrer de 2015 i publicada al BOIB núm. 35, de 12 de març de 2015.
L’art. 4 de l’Ordenança municipal de subvencions desenvolupa els continguts mínims que han de constar al pla o plans, l'abast temporal, els objectius i els efectes que es pretenen; el termini de consecució, els costs previsibles i les fonts de finançament; el període de vigència; el posterior control i l’avaluació; el control financer que pugui realitzar Intervenció i l’informe d’autoavaluació del Pla.
Llei de procediment administratiu
La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu de les administracions públiques, és supletòria per a aquells actes de tràmit no prevists per la Llei general de subvencions.
Naturalesa jurídica i requisits bàsics
El Pla estratègic de subvencions de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics de l'Ajuntament de Palma és un instrument de planificació. El seu caràcter és programàtic, no normatiu.
L'aprovació del Pla estratègic de subvencions no genera cap dret a favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir cap indemnització o compensació econòmica si el Pla no es du a la pràctica en els mateixos termes.
Per a l'establiment efectiu de les subvencions previstes en aquest Pla és un requisit bàsic incloure les consignacions pressupostàries corresponents en els pressupostos anuals, així com aprovar les bases reguladores de la seva concessió, en el marc de les d'execució del Pressupost.
Àmbit d'aplicació
S'entén per subvenció, a l’efecte d'aquest Pla, tota disposició dinerària realitzada per l'Ajuntament de Palma a favor de persones públiques o privades i que compleixin els següents requisits:
1.Que s’entregui sense contraprestació directa dels beneficiaris.
2.Que l’entrega estigui subjecta al compliment d'un determinat objectiu, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja desenvolupats o a desenvolupar, o la concurrència d'una situació. El beneficiari ha de complir les obligacions materials i formals que se s'hagin establert.
3.Que el projecte, l'acció, la conducta o la situació finançada tingui per objecte el foment d' una activitat d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública.
El Pla estratègic de subvencions de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics comprèn:
- Les actuacions dirigides a donar suport econòmic per a reforçar la participació i la realització de projectes i activitats d’acord amb els objectius de l’Àrea.
- Altres actuacions complementàries de reforç al teixit associatiu previstes al Reglament orgànic de participació ciutadana, i concretament les dirigides a garantir el dret a la informació i a la participació, i el deure d’impulsar entre les entitats el foment de l’ús de les TIC al servei de la participació. També es recull en aquest Pla estratègic el dret de les entitats a demanar i obtenir en tot moment el suport de l’Ajuntament en la realització del projecte que se subvenciona.
Període de vigència del Pla estratègic de subvencions
D’acord amb l’art. 4.2. de l’Ordenança i l’art. 11.4 de l’RGLS, els plans estratègics han de contenir una previsió per a un període de vigència de tres anys, per això, es preveu la vigència d’aquest Pla pels anys 2017, 2018 i 2019.
Principis orientadors
Participació i proximitat
S’ha de garantir que aquest Pla estratègic arriba a totes les entitats interessades per totes les vies de què disposa l’Ajuntament.
L’Ajuntament de Palma ha de recuperar els canals de diàleg i comunicació amb el teixit associatiu i posar a l’abast els mitjans tècnics, tecnològics i humans necessaris per a garantir l’accessibilitat de tots els col·lectius a les actuacions previstes al Pla, d’acord amb la seva necessitat i realitat, prestant suport tècnic i tecnològic quan sigui necessari.
S’ha de tendir progressivament a una major implicació i participació de la ciutadania i de les entitats en el disseny, el seguiment i l’avaluació del Pla estratègic desubvencions.
Es pretén que aquest pla serveixi alhora per a potenciar la implicació de les entitats en la presa de decisions a través dels òrgans de participació formals i altres canals.
Transparència
S’ha de garantir la transparència en totes les fases d’informació, execució, seguiment i avaluació. L’Ajuntament ha de retre comptes a la ciutadania sobre la implementació del pla i els efectes que ha tingut.
Eficàcia i qualitat
El Pla estratègic de subvencions ha de considerar la realitat de les persones, col·lectius i de les associacions i entitats que en seran possibles beneficiaris.
En aquest context s’han de considerar progressivament les relacions i les coordinacions amb altres serveis i institucions que intervenen en els propis àmbits, de forma que s’evitin duplicitats i es millorin els resultats.
Impacte a la ciutat i resultats a les persones
El Pla estratègic de subvencions i les convocatòries que conté han de contribuir a l’eradicació de les desigualtats entre els col·lectius que encara avui les pateixen, d’acod amb els objectius de l’Àrea.
Mitjançant les actuacions que s’hi recullen i el seu seguiment s’han de poder constatar els seus resultats en la millora de la qualitat de vida de les persones beneficiàries, en la qualitat de la participació i/o en la contribució a la convivència i a la cohesió social de la ciutat.
Apoderament
Reforçar el teixit associatiu com a element bàsic d’articulació democràtica de la societat, defugint els clientelismes i apostant per l’autonomia i la llibertat de les asociacions.
Accés a les TIC
Treure partit de la potencialitat que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació per a propiciar la participació. Aquest objectiu ha d’anar acompanyat d’accions que redueixin la fractura digital existent entre la ciutadania.
Prioritats estratègiques de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics
- Promoure la participació de la ciutadania en la determinació de les prioritats i en el disseny de les polítiques municipals pròpies de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics.
- Aportar visibilitat, capacitar i apoderar les persones i els col·lectius que per raó de sexe, orientació sexual o origen ho requereixin.
- Treballar amb el conjunt de la ciutadania per a millorar la convivència i promoure la coresponsabilitat en la prevenció i l’eradicació de situacions de discriminació o segregació per raó de sexe, orientació sexual, edat o origen.
Objectius específics amb relació als àmbits de competència de l’Àrea
Persones majors:
▪ Fomentar la relació directa amb les associacions de persones majors que desenvolupen projectes i activitats adreçades a incrementar la participació social de les persones majors de 50 anys.
▪ Promoure accions dins la línia d’envelliment actiu: optimitzar les oportunitats de salut, participació i seguretat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen segons la definició de l’OMS (Ginebra, OMS, 2002).
▪ Incrementar les activitats intergeneracionals com una forma de participació comunitària.
Joventut:
▪ Fomentar el funcionament i les activitats que realitzen les entitats juvenils, associacions, joves i grups de joves, a través de les quals es pugui organitzar i canalitzar la participació dels joves de Palma, per a dur a terme programes, projectes i activitats en matèria de joventut, així com les federacions i els agrupaments d’entitats juvenils sense ànim de lucre que amb els seus projectes i actuacions dinamitzen l’oci de la ciutat i promouen la participació dels joves creant un marc idoni per l’educació no formal i complementant la tasca que l’Ajuntament du a terme per a oferir un temps d’oci saludable i educatiu.
▪ Promoure la participació de les entitats juvenils en la prestació de serveis per a joves de la ciutat.
▪ Fomentar la igualtat d’oportunitats en l’accés als serveis i programes.
▪Educar en valors a través de l’oci, la informació, la participació i l’associacionisme (equitat de gènere, lluita contra la discriminació, emancipació…).
Igualtat:
▪ Donar suport a les entitats per a atendre i contribuir a l’apoderament de les persones que exerceixen la prostitució (PEP).
Cooperació internacional:
▪ Sensibilitzar i educar per al desenvolupament i el foment dels drets humans, les relacions nord-sud, la problemàtica general dels pobles i col·lectius empobrits, i la lluita contra el racisme i la xenofòbia.
▪ Contribuir al desenvolupament de països empobrits.
Subvencions
L’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics de l'Ajuntament de Palma, en coherència amb les prioritats estratègiques i objectius específics, estableix subvencions, per als exercicis de 2017, 2018 i 2019, en els següents àmbits i per a les línies i els programes que es detallen a continuació:
Àmbit |
Línies/ programes de subvenció |
PERSONES MAJORS |
Programes, projectes i activitats adreçades a associacions de persones majors de Palma |
JOVENTUT |
Programes, projectes i activitats en matèria de joventut Federacions i agrupaments d’entitats juvenils de Palma |
IGUALTAT |
Projectes de suport a les entitats que presten atenció i treballen per a l’apoderament de les persones que exerceixen la prostitució (PEP) |
COOPERACIÓ INTERNACIONAL |
- Projectes i activitats de sensibilització i promoció dels Drets Humans - Conveni per a instrumentalitzar l’aportació al Fons Mallorquí de Solidaritat. - Conveni per a instrumentalitzar l’aportació a l’Associació d’Amics del Poble Saharauí de les Illes Balears. |
Finançament i dotació econòmica de les diferents línies de subvenció
Per a atendre les obligacions econòmiques que es derivin de les convocatòries es reservarà anualment, d'acord amb les possibilitats pressupostàries, una quantitat amb càrrec a les partides del pressupost de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics. Aquestes quantitats es revisaran anualment, després de cada convocatòria, en funció de les necessitats de les entitats i de la disponibilitat pressupostària.
Al pressupost corresponent de 2017 es reserven les següents quantitats:
Persones majors:
20.23128.480.09 FAMÍLIES, MIGRACIONS I GENT GRAN.- ASS. I FEDER. PERS. MAJORS 175.000,00
Joventut:
20.33710.489.01 JOVENTUT. SUBV. PROGRAMES, PROJECTES I ACTIVITATS 49.000,00
20.33710.489.02 JOVENTUT. SUBV. FEDERACIONS I AGRAPAMENTS 49.000,00
20.33710.489.03 JOVENTUT. PREMIS JOVES DE CONCURSOS 2.000,00
Igualtat:
20.23123.480.00 SUBVENCIONS PER A PROJECTES PEP 135.000,00
Cooperació internacional:
20.23120.467.00 APORTACIÓ AL FONS MALLORQUÍ DE SOLIDARITAT 66.320,45
20.23120.480.02 CONVENI ASSOCIACIÓ AMICS DEL POBLE SAHARAUI 15.000,00
20.23120.480.00 COOPERACIÓ INTERNACIONAL. CONVOCATÒRIA SUBVENCIONS 62.000,00
Actuacions previstes
1. Informació i recollida de propostes d’entitats
Durant tot el període d’execució d’aquest Pla s’aniran recollint les aportacions i els suggeriments de les associacions i entitats afectades, amb la finalitat d’ajustar progressivament les actuacions a la seva realitat i les seves necessitats. Les formes de participació es determinaran per a cada col·lectiu o àmbit d’intervenció i preveuran tant els òrgans de participació estable (consells sectorials, consells de Districte) com d’altres formes específiques i adients a cada situació (grups de discussió, consultes puntuals).
2. Aprovació de les convocatòries de subvencions en règim de concurrència competitiva, anuals o plurianuals, i de les bases que les regulen, en els termes que estableixen la Llei 38/2003, general de subvencions i l’Ordenança municipal de subvencions
Es preveu la publicació de les convocatòries següents en els terminis que s’indiquen:
Persones majors |
|
Convocatòria de subvencions per a programes, projectes i activitats adreçades a associacions de persones majors de Palma. |
Publicació de la convocatòria dins del primer trimestre de l’exercici en curs. Presentació de sol·licituds en el termini de 30 dies naturals, comptats des de l’endemà de la publicació al BOIB. El termini per a justificar les subvencions finalitzarà el primer trimestre de l'exercici següent al de la convocatòria |
Joventut |
|
Convocatòria de subvencions per a programes, projectes i activitats en matèria de Joventut.
Convocatòria de subvencions a federacions i agrupaments d’entitats juvenils de Palma. |
Una vegada aprovades les convocatòries les persones o entitats interessades que compleixin els requisits podran presentar les sol·licituds en el termini de 30 dies naturals, comptats des de l’endemà que es publiquin al BOIB. El període d'execució de les activitats subvencionables serà al comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre de l'exercici en el qual s'aprova la convocatòria. El termini per justificar les subvencions finalitzarà el primer trimestre de l'exercici següent al de la convocatòria. |
Igualtat |
|
Convocatòria de subvencions a projectes per a donar suport, atenció i contribueixin a l’apoderament de les persones que exerceixen la Prostitució (PEP). |
Les bases es publicaran dins del primer trimestre de l’exercici en curs. Aprovada la convocatòria, les entitats interessades que compleixin els requisits podran presentar les sol·licituds en el termini de 30 dies naturals, comptats des de l’endemà que es publiquin al BOIB. El termini per a justificar les subvencions finalitzarà el darrer trimestre del mateix exercici al de la convocatòria. |
Cooperació internacional |
|
Convocatòria de subvencions per a projectes i activitats de sensibilització i promoció dels Drets Humans |
Aprovació i publicació de les bases reguladores i convocatòria dins el primer trimestre de l’exercici en curs. Presentació de sol·licituds en el termini de 30 dies naturals, comptats des de l’endemà de la publicació al BOIB. El termini per a justificar les subvencions finalitzarà el darrer trimestre del mateix exercici al de la convocatòria. |
3. Subscripció d’un conveni amb el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació (durant l’exercici en curs)
D’acord amb l’article 12 de l’Ordenança general de subvencions de l’Ajuntament de Palma sobre concessió directa de subvencions i atesa la seva previsió al Pressupost municipals.
3bis. Subscripció d’un conveni amb l’Associació d’Amics del poble sahrauí de les Illes Balears.
D’acord amb l’article 12 de l’Ordenança general de subvencions de l’Ajuntament de Palma sobre concessió directe de subvencions i atesa la seva previsió al pressupost Municipal.
4. Accions per a garantir la màxima difusió de les convocatòries entre els col·lectius i les associacions
A més dels procediments d’informació i publicació prevists normativament es farà difusió a través del web municipal i per via telemàtica de cada una de les convocatòries, com a mínim entre les entitats que constin al Registre municipal d’entitats ciutadanes, i també als òrgans de participació de l’Ajuntament de Palma.
5. Informació i orientació
Des de l’Àrea d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics es facilitarà a les entitats que ho sol·licitin informació i orientació respecte de les convocatòries de subvencions de l’Àrea i també a la seva difusió, el seu impacte i la seva visibilitat.
L’informació s’ajustarà a la disponibilitat de personal de l’Àrea. En el cas de que hi hagin varies entitats interessades es podran fer sessions informatives grupals ad hoc, si escau.
6. Resolució de les convocatòries
D’acord amb l’art. 25.4 de la Llei 38/2003, general de subvencions i l’art. 34.4 de l’Ordenança municipal de subvencions, el termini màxim de resolució i notificació és de sis mesos. Aquest termini es computa des que es publica la convocatòria, llevat que sigui convocatòria oberta. En aquest cas el termini màxim per a resoldre i per a presentar sol·licituds es compta des de la data que s'especifica a la convocatòria.
7. Seguiment i control
Els òrgans responsables de cada convocatòria seran els responsables del control i el seguiment de les convocatòries incloses en aquest Pla.
Per a cada convocatòria/àmbit d’actuació s’emetran informes, coincidint amb les diferents fases d’execució. Aquests informes es publicaran al web de l’Ajuntament de Palma i se’n donarà compte als òrgans de participació territorial i sectorial adients.
8. Avaluació
L’avaluació del Pla estratègic ha de servir per a fer els ajusts necessaris a les convocatòries i els procediments, de forma que siguin coherents amb les situacions sobre les quals es pretén incidir. S’hauran d’analitzar els resultats obtinguts, la utilitat pública o social, el grau de compliment dels objectius i l’eficàcia de les actuacions.
El contingut de les conclusions es recollirà en un informe en el qual, a la vista de l’avaluació realitzada es farà constar la procedència de mantenir o revisar el Pla.
L’avaluació es farà en finalitzar l’exercici pressupostari, a partir dels següents indicadors:
Indicadors per a l’avaluació del Pla
- Compliment del Pla
Es valoraran les bases reguladores i les convocatòries, i la seva execució en termini.
- Grau de compliment dels objectius
- Participació de les associacions i entitats en el Pla
Es valorarà el nombre i el tipus d’espais de participació que s’han posat a disposició de les entitats per a fer arribar els suggeriments i les propostes de millora durant tot el període d’execució del Pla.
- Informació i accessibilitat
Es valoraran els circuits d’informació utilitzats i la seva eficàcia.
- Cobertura de demandes de suport tècnic i tecnològic
Es valoraran el nombre i el tipus de les demandes formulades i cobertes pel suport tècnic, i les formes de prestació.
Per a cada àmbit o convocatòria es consideraran, a més, els indicadors d’avaluació que s’especifiquen als respectius annexos.
ANNEXOS
ANNEX 1
PERSONES MAJORS
Situació de punt de partida/ context
Afrontar l’envelliment de la població és un repte de les administracions públiques. Es calcula que l’any 2050 més del 25% de la població serà major de 65 anys.
Aquesta realitat requereix politiques locals adequades a un col·lectiu molt nombrós, divers i amb realitats i necessitats heterogènies. És un grup de població cronològicament envellit però funcionalment jove. La seva participació directa ha d’orientar les accions i complementar les iniciatives de les administracions.
Pel que fa al teixit associatiu de Palma, consten inscrites 61 associacions i 3 federacions de persones majors (RMEC). Això no obstant, la seva participació als òrgans de participació municipal és, a dia d’avui, escassa.
Les pròximes convocatòries (2017, 2018 i 2019) s’adreçaran a les associacions de persones majors de la ciutat de Palma que realitzin programes, projectes i activitats dins la línia d’envelliment actiu i la promoció d’activitats intergeneracionals.
Efectes que es pretén aconseguir
Mantenir un contacte permanent i directe amb les associacions de persones majors de la ciutat de Palma, amb l’objectiu de donar suport a projectes i activitats d’interès públic que promocionin l’envelliment actiu i la participació social de les persones majors.
Cal que aquestes activitats complementin i ampliïn les ofertes de la iniciativa pública i siguin una via de participació de la ciutadania, d’enriquiment de la vida comunitària i de consolidació del teixit associatiu.
Es valorarà positivament la inclusió en les programacions de la perspectiva de gènere, d’accions per al foment de la igualtat, de treball en xarxa amb d’altres serveis i entitats territorials, de promoció del voluntariat i de participació cívica en les estructures participatives de la ciutat, així com la inclusió del treball amb noves tecnologies com a eix transversal que permeti millorar la participació i l’autonomia dins els domicilis i l’entorn pròxim.
Línies de subvenció
Aquesta convocatòria de subvenció se centra en la següent línia:
• Els programes d’activitats habituals i les activitats puntuals dins d’àmbit de l’envelliment actiu i activitats intergeneracionals que duguin a terme les associacions de persones majors de Palma i que tinguin com objecte principal els següents temes:
- Millora de la salut des de les vessants física i social per a fomentar l’activitat física i relacional.
- Millora de la qualitat de vida des de les vessants cognitiva i emocional per al foment de l’autonomia personal.
- Augment de la participació social dins el seu entorn pròxim i a nivell de ciutat.
- Difusió d’informació que incrementi la seguretat i l’autonomia personal de les persones majors.
• Els programes i els projectes de col·laboració amb d’altres entitats i serveis dels diferents àmbits (social, sanitari, cultural...) que afavoreixin la integració i la participació social.
• Els projectes i les accions intergeneracionals que afavoreixin la participació social i comunitària.
• La inclusió de forma transversal als programes, projectes, tallers i accions de la perspectiva de gènere, la promoció de la igualtat, la promoció del voluntariat i la utilització de noves tecnologies.
Òrgan gestor/ responsable
Secció d’Igualtat i Drets Cívics
Mecanismes de participació, informació i difusió prevists
Informació prèvia als consells de districte, publitramesa electrònica a totes les associacions, contactes telefònics, publicació al web municipal.
Seguiment i avaluació de la convocatòria
Amb la valoració qualitativa i quantitativa de les memòries tècniques i les conclusions extretes es proposarà, si escau, la continuació, la substitució o la modificació de determinats criteris i punts de les bases de la convocatòria, així com dels diferents apartats que inclouen, amb l'objecte de millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència en relació amb la consecució dels objectius plantejats.
Les conclusions del seguiment d'aquesta convocatòria podran quedar reflectides en la redacció del següent pla estratègic mitjançant les modificacions oportunes.
Valoració qualitativa
Es farà una valoració qualitativa a partir de la valoració de les memòries tècniques d'activitats presentades per les associacions en les justificacions de la subvenció, d’acord amb els requisits de justificació de la convocatòria.
Indicadors quantitatius dels programes, projectes i activitats
• nombre de sol·licituds presentades/acceptades/denegades
• nombre d'activitats habituals/puntuals
• nombre de persones participants/sexe
• nombre d’activitats coincidents amb les línies plantejades/per associació
Informe anual
Amb el resultat de la valoració quantitativa i qualitativa, el segon trimestre de cada any s'emetrà un informe en el qual es recollirà la relació d'activitats realitzades i l'eficàcia i l’eficiència dels recursos destinats en relació amb la consecució dels objectius prevists.
Crèdit i consignació pressupostària
Per a atendre les obligacions de contingut econòmic que es deriven de la concessió de les subvencions en matèria de joventut hi haurà crèdit adequat i suficient a les partides següents del Pressupost general de despeses de l’Ajuntament de Palma de l'exercici corresponent.
Al Pressupost es consigna la partida següen pels exercicis 2017, 2018 i 2019:
20.23128.480.09 FAMÍLIES, MIGRACIONS I GENT GRAN.- ASS. I FEDER. PERS. MAJORS 175.000,00
ANNEX 2
JOVENTUT
Situació de punt de partida/ context
De les dades de què disposem, procedents de les memòries dels serveis de Joventut, es dedueix que les principals necessitats del joves són les següents:
- treball
- formació, bàsicament orientada al treball
- ocupació del temps lliure
Ateses les competències de l’Ajuntament en aquestes temàtiques, la finalitat primordial de les convocatòries de subvencions en matèria de joventut es dirigirà a l’àmbit del temps lliure, amb la introducció de tots els elements que converteixen el lleure en un espai educatiu per al foment dels valors que enforteixen la democràcia, la convivència i la participació de la societat.
La ciutat de Palma té una àmplia tradició d’entitats, associacions i col·lectius de joves que fan feina per a la dinamització de l’oci. Poc a poc han donat pas a projectes i programes que dins el marc del temps lliure i d’oci han esdevingut espais per a l’educació no formal i l’educació informal quant als valors democràtics i participatius.
També es compta amb un ampli col·lectiu de músics i artistes dinàmics i innovadors que en molts de casos formen part de la proposta cultural de la ciutat i enriqueixen els espais dedicats a la l’oci de la ciutat amb diferents formes d’expressió artística.
L’oci i la cultura necessiten aquest procés dinamitzador que permet la seva actualització i s’han de cercar les formules per aproximar-los a la població juvenil, ja que és mitjançant aquests dos elements que es pot facilitar la seva participació en la vida i el funcionament de la ciutat.
Efectes que es pretén aconseguir
Aquestes subvencions es fonamenten en el interès general de donar suport als joves, a les entitats juvenils i a les federacions i agrupaments d’entitats juvenils sense ànim de lucre perquè, amb els seus projectes i les seves actuacions, dinamitzin l’oci de la ciutat i promoguin la participació dels joves, creant un marc idoni per a l’educació no formal alhora que complementen la tasca que l’Ajuntament du a terme per a oferir un temps d’oci saludable i educatiu.
Línies de subvenció
A) Programes, projectes i activitats en matèria de joventut
Aquesta convocatòria de subvenció consta de tres modalitats subvencionables:
Modalitat 1
- Els programes d’activitats habituals i/o les activitats puntuals dins l’àmbit de les iniciatives educatives i de dinamització del lleure.
- Per a aquesta convocatòria es consideraran temes d’especial valor els següents:
- Les activitats formatives, de reciclatge i de perfeccionament dirigides als monitors, directors i/o voluntaris de l’associació o entitat, en l’àmbit del temps lliure.
- El lloguer de la seu social de l’associació o entitats, i el dels espais que siguin necessaris per a dur a terme les activitats del projecte, si s’acredita aquesta necessitat.
- La difusió, el merxandatge i el disseny i manteniment de planes web o d’altres aplicacions de sofware que tenguin com a finalitat donar a coneixer les entitats i associacions i la tasca que duen a terme, amb especial esment a la legislació vigent i als objectius i valors d’aquesta convocatoria
Modalitat 2
- Les activitats que es duguin a terme durant els períodes de vacances dels joves, en les seves diferents variants (colònies, campaments, activitats d’aventura, camps de treball, colònies urbanes, etc.)
- El lloguer dels espais que siguin necessaris per a la realització de les activitats.
- La difusió i el merxandatge que tengui com a finalitat donar a coneixer les activitats que es duen a terme, amb especial esment a la legislació vigent i als objectius i valors d’aquesta convocatoria
Modalitat 3
Els projectes, les activitats i les iniciatives promogudes per joves creadors o dirigides a la seva capacitació, la seva formació i la difusió de la seva obra dins l’àmbit artístic i/o de l’expressió cultural. Es poden sol·licitar ajudes per a les següents activitats i despeses:
Activitats |
Possibles despeses subvencionables |
Participació a certàmens, exposicions o concursos |
Trasllat i transport de l’obra i/o materials |
Lloguer de sales i muntatge d’exposicions |
Lloguers de sales i material de muntatge |
Realització d’un book fotogràfic o catàleg |
Sessions fotogràfiques i edició, maquetació i impressió |
Cursos de formació especialitzada complementària a l’oficial |
Matrícula de cursos |
Material per a assajos, actuacions i funcions |
Atrezzo, vestuari, escenografia, lloguer de sales i transport |
Disseny i edició de material publicitari |
Cartells i altres publicitats impreses, anuncis a premsa especialitzada, disseny i manteniment de webs i/o altres aplicacions de software i merxandatge |
Les iniciatives i les propostes dels grups musicals juvenils i/o els solistes que tinguin com a contingut principal les següents activitats i despeses:
Activitats |
Possibles despeses subvencionables |
Realització de concerts fora de Mallorca |
Bitllets, transport de material, allotjament i desplaçaments |
Realització de concerts a Mallorca |
Lloguer de sales i d’equips de so, il·luminació, transport, assegurances |
Enregistrament de temes |
Lloguer d’estudis, enregistrament, masterització i mescles |
Autoedició de CD i videoclips |
Còpies, cel·lofana, galleta, llibrets, drets de l’SGAE |
Cursos de formació especialitzada complementària a l’oficial |
Matrícula de cursos |
Disseny i edició de material de publicitat del grup o solista |
Cartells i altres publicitats impreses, anuncis a premsa especialitzada, disseny i manteniment de webs i/o altres aplicacions de sofware i merxandatge (amb especial esment als objectius i valors d’aquesta convocatoria) |
B) Federacions i agrupaments d’entitats juvenils de Palma
Donar suport a les federacions i agrupaments d’entitats juvenils sense ànim de lucre que actuïn dins l’àmbit juvenil a la ciutat de Palma, per a dur a terme projectes i activitats d’interès general dins la línia de la dinamització, la prevenció i la informació, en un marc ampli d’educació integral de la persona i donant resposta a les necessitats socioculturals dels joves d’entre 12 i 30 anys de Palma.
Aquesta convocatòria de subvenció consta de dues modalitats subvencionables:
Modalitat 1
Manteniment general de la federació, l’agrupament o el moviment
S’hi poden incloure les despeses de lloguer d’instal·lacions, llum, aigua, telèfon, altres subministraments o contractacions imprescindibles per al desenvolupament de l’entitat (assegurances, extintors, etc), personal d’administració, reparacions, i material fungible. Totes aquestes despeses o compres s’hauran de fer dins l’any de l’exercici de la convocatòria.
Modalitat 2
Projectes i activitats
S’hi poden incloure les iniciatives de dinamització del lleure que duguin a terme les federacions, els agrupaments o els moviments i es dirigeixin al col·lectiu de joves associats i també als no-associats de Palma. També corresponen a aquesta modalitat les iniciatives relaciones amb la dinamització del lleure duites a terme per agrupaments, clubs o entitats menors.
Tots aquests projectes i/o activitats s’han de desenvolupar dins l’àmbit del lleure, han de tenir un caire educatiu i s’han de dirigir a joves de 14 a 30 anys.
Per a aquesta convocatòria es consideraran temes d’especial valor els següents:
- la participació social
- l’equitat de gènere
- l’atenció a la diversitat,
- la convivència intergeneracional
- la cultura de la nostra comunitat
- el desenvolupament d’uns hàbits de vida saludable
- la difusió dels Drets de la infancia i l’adolescencia
No s’hi poden incloure programes dirigits a l’alfabetització i/o a les matèries curriculars i acadèmiques, les activitats docents (complementàries o d’ampliació d’estudis) ni els programes dirigits específicament a joves amb necessitats especials o inadaptació social. Tampoc s’hi poden incloure viatges d’estudis, peregrinacions o activitats de caire religiós, activitats de partits polítics o sindicats, o activitats de vacances relacionades amb l’aprenentatge de idiomes o el reforç escolar.
Òrgan gestor/ responsable
D’acord amb l’art. 27.4 de l’Ordenança de subvencions l’òrgan instructor és el cap de la Secció de Joventut.
L’òrgan competent per a concedir subvencions en l'àmbit de l'Ajuntament de Palma serà l’òrgan competent per a l'autorització de la despesa segons el que disposin les bases d'execució del pressupost vigent.
Període d’execució
El període d'execució de les activitats subvencionables serà al comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre de l'exercici en el qual s'aprova la convocatòria.
Les subvencions d’aquesta convocatòria són postpagables per a les activitats puntuals; per tant, l’ordre per al pagament d’aquestes subvencions es donarà després d’haver verificat que s’hagi justificat de forma correcta l'aplicació dels fons concedits. Per a la resta d’activititats es podrà fer un avançament com a mínim del 10% de l’import en el moment de l’acord de l’expedient de concessió. L’import restant de la subvenció s’abonarà una vegada s’hagi justificat la totalitat del projecte i la Junta de Govern acordi justificat el projecte subvencionat.
Mecanismes de participació, d’informació i de difusió prevists
La proposta de resolució provisional es publicarà al web municipal i al tauler d’anuncis de la Secció de Joventut, carrer de l’Almudaina, 7 A, 3r.
Seguiment i avaluació de les convocatòries
Amb la valoració qualitativa i quantitativa de les memòries tècniques i les conclusions extretes d'aquesta es proposarà, si escau, la continuació, la substitució o la modificació de determinats criteris i punts de les bases de cadascuna de les convocatòries, amb les seves modalitats de subvenció, així com dels diferents apartats que inclouen, per tal de millorar-ne l’eficàcia i l’eficiència en relació amb la consecució dels objectius plantejats.
Les conclusions del seguiment d'aquest pla podran quedar reflectides en la redacció del següent pla estratègic mitjançant les modificacions oportunes.
Valoració qualitativa
Es farà una valoració qualitativa a partir de la valoració de les memòries tècniques d'activitats presentades per les entitats en les justificacions de la subvencions, d’acord amb els requisits de justificació de cada una de les convocatòries.
Valoració quantitativa: indicadors per a cada convocatòria de subvenció
Programes, projectes i activitats
Federacions i agrupaments d'entitats juvenils
Informe anual
Amb el resultat de la valoració quantitativa i qualitativa, el segon trimestre de cada any s'emetrà un informe en el qual es recollirà la relació d'activitats realitzades, i l'eficàcia i l’eficiència dels recursos destinats en relació amb la consecució dels objectius prevists.
Premis Joves
Amb la finalitat de promocionar la creació cultural i/o artística entre els joves de Palma, i d’acord amb els objectius de la Regidoria d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics es crearan concursos literaris o artístics amb atorgament de premis, així com també es col·laborarà mitjançant la dotació de “Premis Joves” a concursos organitzats per altres Àrees de l’Ajuntament tal com es ve produïnt des de fa 5 anys amb el concurs Palma Fotogràfica dins les festes Sant Sebastià.
Crèdit i consignació pressupostària
Per a atendre les obligacions de contingut econòmic que es deriven de la concessió de les subvencions en matèria de joventut hi haurà crèdit adequat i suficient a les partides següents del Pressupost general de despeses de l’Ajuntament de Palma de l'exercici corresponent:
20.33710.489.01 JOVENTUT. SUBV. PROGRAMES, PROJECTES I ACTIVITATS 49.000,00
20.33710.489.02 JOVENTUT. SUBV. FEDERACIONS I AGRAPAMENTS 49.000,00
20.33710.489.03 JOVENTUT. PREMIS JOVES DE CONCURSOS 2.000,00