Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE CULTURA, PARTICIPACIÓ I ESPORTS

Núm. 4070
Resolució de la consellera de Cultura, Participació i Esports per la qual s’aprova el model de declaració responsable per a la posada en marxa i el funcionament d’una instal·lació juvenil a Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Fets

1. L’article 52 de la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, regula el règim de presentació de la declaració responsable per a la posada en marxa d’una instal·lació juvenil a les Illes Balears. L’apartat 2 d’aquest precepte disposa que la declaració es pot fer mitjançant un model normalitzat i que ha d’incloure un apartat en què la persona o entitat interessada declari, sota la seva responsabilitat, que disposa dels requisits establerts per la normativa aplicable.

2. L’apartat 4 de l’article 11 del Decret 58/2011, de 20 de maig, pel qual s’estableixen els principis generals en matèria d’instal·lacions juvenils radicades a l’àmbit territorial de les Illes Balears, determina que la declaració responsable s’ha de fer mitjançant impresos normalitzats que el consell insular corresponent ha de tenir permanentment publicats i actualitzats, i que s’ha de presentar en la forma prevista en l’article 16, apartat 4, de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. Mitjançant la Resolució del conseller d’Educació, Cultura i Universitats de dia 23 de novembre de 2011, es va aprovar el model de declaració responsable per a la posada en marxa i el funcionament d’una instal·lació juvenil, de conformitat amb el que estableix l’apartat 14 de l’article 17 de la Llei 21/2006, de 15 de desembre, d’atribució de competències als consells de Menorca i d’Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure, que especifica que correspon al Govern, dins l’àmbit de l’illa de Mallorca, la titularitat i l’exercici de les potestats específiques atribuïdes a la resta de consells insulars.

4. Amb posterioritat a aquesta Resolució, l’apartat 5 de l’article 13 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, modificada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, i per la Llei 45/2015, de 14 d’octubre, de voluntariat, exigeix l’obligació d’aportar certificats negatius del Registre central de delinqüents sexuals a totes les persones professionals i voluntàries que treballen en contacte habitual amb menors.

 L’apartat 3 de l’article 9 del Reial decret 1110/2015, d’11 de desembre, pel qual es regula el Registre central de delinqüents sexuals, estableix el procediment per sol·licitar aquests certificats i disposa que les persones d’origen estranger o que tinguin una altra nacionalitat han d’aportar, a més, un certificat negatiu de condemnes penals expedit per les autoritats del seu país d’origen o d’on siguin nacionals respecte dels delictes inclosos en l’apartat 1 de l’article 3 del Reial decret esmentat.

5. D’altra banda, el Decret 8/2004, de 23 de gener, pel qual es despleguen determinats aspectes de la llei d’ordenació d’emergències a les Illes Balears estableix el catàleg d’activitats, infraestructures i centres que han d’adoptar mesures d’autoprotecció,

6. Finalment, s’ha detectat la necessitat de disposar de més dades de la persona o entitat que explota la instal·lació juvenil de les que es demanen en la declaració responsable vigent.

És necessari incorporar aquests aspectes en la declaració responsable per a la posada en marxa i el funcionament de les instal·lacions juvenils radicades a Mallorca.

Fonaments de dret

1. El capítol VI del títol IV de la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, modificada per la Llei 12/2010, de 12 de novembre, de modificació de diverses lleis per a la transposició a les Illes Balears de la Directiva 2006/123/CE, de 12 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell, relativa als serveis en el mercat interior (BOIB núm. 171, de 25 de novembre), i pel Decret llei 10/2012, de 31 d’agost, pel qual es modifica el Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, i s’estableixen mesures addicionals per garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat, que regula les instal·lacions juvenils a les Illes Balears.

 2. El Decret 58/2011, de 20 de maig, pel qual s’estableixen els principis generals en matèria d’instal·lacions juvenils radicades a l’àmbit territorial de les Illes Balears.

 3. La Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, protecció jurídica del menor, modificada per la Llei 26/2015 , de 28 de julio, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, i per la Llei 45/2015, de 14 d’octubre, de voluntariat, que estableix l’obligació que s’aportin certificats negatius del Registre Central de Delinqüents Sexuals per a totes les persones professionals i voluntàries que treballen en contacte habitual amb menors.

 4. L’apartat 3 de l’article 9 del Reial decret 1110/2015, d’11 de desembre, pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals, el qual estableix el procediment per sol·licitar aquests certificats i disposa, a més, que les persones d’origen estranger o que tinguin una altra nacionalitat han d’aportar, a més, un certificat negatiu de condemnes penals expedit per les autoritats del seu país d’origen o d’on siguin nacionals respecte dels delictes relacionats en l’apartat 1 de l’article 3 del Reial decret esmentat.

 5. L’apartat 10 d de l’article 2 del Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 1/2016, de 16 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, el qual disposa que la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, mitjançant la Direcció General d’Esports i Joventut, exerceix les competències relatives a la participació i les associacions juvenils, a la coordinació de polítiques de joventut i a l’anàlisi i l’estudi de la realitat dels joves.

 6. L’apartat 14 de l’article 17 de la Llei 21/2006, de 15 de desembre, d’atribució de competències als consells de Menorca i d’Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure, que especifica que correspon al Govern de les Illes Balears, dins l’àmbit de l’illa de Mallorca, la titularitat i l’exercici de les potestats específiques atribuïdes a la resta de consells insulars.

7. La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

8. El  Decret 8/2004, de 23 de gener, pel qual es despleguen determinats aspectes de la llei d’ordenació d’emergències a les Illes Balears.

Resolució

1. Aprovar el model de declaració responsable que ha de subscriure l’entitat o persona interessada a posar en funcionament una instal·lació juvenil a Mallorca, el qual s’adjunta com a annex.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Cultura, Participació i Esports en el termini d’un mes comptador des de l’endemà haver-se publicat, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Palma, 11 d’abril de 2017

La consellera de Cultura, Participació i Esports

Francesca Tur Riera

 

ANNEX

Declaració responsable per a la posada en marxa i el funcionament d’una instal·lació juvenil a Mallorca

Dades de la persona interessada o de qui la representa

CP

 

Població

 

Telèfon

 

Fax

 

Representant legal (si n’hi ha)

 

NIF

 

Adreça electrònica

 

Nom i llinatges / Raó social de la persona o l’entitat propietària de la instal·lació (en cas que sigui diferent a qui l’explota)

 

NIF / CIF

 

Dades de la instal·lació

CP

 

Població

 

Telèfon

 

Fax

 

Adreça electrònica

 

Pàgina web

 

Tipus d’instal·lació [Marcau l’opció que correspongui.]

Tipus instal·lació:

o Amb allotjament. Tipus:*

_________________________

o Sense allotjament. Tipus:**

____________________________

o De caràcter permanent

o De caràcter temporal

Període de funcionament:

 

*

Alberg juvenil, campament juvenil, casa de colònies, residència juvenil, refugi juvenil, granges escola amb allotjament.

**Aules de natura; casals, espais per a joves o centres infantils o juvenils de temps lliure; granges escola sense allotjament.

Documents que s’adjunten (marcau les opcions que corresponguin)

Fotocòpia del document que acredita la representació de la persona que presenta la declaració responsable, si s’escau.

Fotocòpia del NIF, si la sol·licitud es presenta en nom d’una persona jurídica.

Fotocòpia de l’acta de constitució de l’entitat o de l’escriptura pública de constitució de l’entitat inscrita en el registre corresponent, si la sol·licitud es presenta en nom d’una persona jurídica.

Fotocòpia dels estatuts, si la sol·licitud es presenta en nom d’una persona jurídica.

La memòria descriptiva actualitzada de la instal·lació en la qual hi figuren les característiques.

 

Declaració

1. Declar sota la meva responsabilitat que es compleixen els requisits que estableix la normativa per a l’obertura i el funcionament de la instal·lació juvenil.

2. Manifest, d’acord amb el que disposa l’article 11 del Decret 58/2011, de 20 de maig, pel qual s’estableixen els principis generals en matèria d’instal·lacions juvenils radicades a l’àmbit territorial de les Illes Balears, que dispòs de la documentació següent:

a) La llicència d’obertura i d’activitats lliurada per l’organisme competent (quan és legalment exigible).

b) La memòria descriptiva de la instal·lació juvenil, en la qual consten les característiques, les condicions i les places de la instal·lació, així com, en general, els aspectes que regula el capítol V del Decret 58/2011.

c) El certificat del Registre de la Propietat sobre la titularitat i les possibles càrregues de l’immoble, el contracte de cessió o arrendament o qualsevol altre document que en justifica l’ús per part de la persona o l’entitat interessada.

d) Un informe de la Direcció General de Recursos Hídrics sobre l’adequació de la instal·lació de sanejament i la disposició final de l’efluent (quan no es disposa de xarxa de clavegueram).

e) El certificat de potabilitat de l’aigua destinada al consum humà, que s’ha d’actualitzar anualment, obtingut mitjançant els resultats analítics d’un laboratori acreditat.

f) El contracte de subministrament elèctric i/o de gas o el certificat d’adequació de la instal·lació a la normativa aplicable (si escau).

g) El certificat relatiu al compliment de la normativa vigent en matèria de supressió de barreres arquitectòniques expedit per un tècnic competent (si escau).

h)  El Reglament de règim intern elaborat pel titular de la instal·lació en el qual es regulen les normes de convivència del centre.

i) La pòlissa vigent d’assegurança de responsabilitat civil per cobrir els riscs derivats de la utilització de la instal·lació davant d’usuaris i tercers, que preveu uns límits mínims de 150.000,00 € per víctima i de 600.000,00 € per sinistre.j)    El pla d’autoprotecció degudament segellat per la conselleria competent en matèria d’emergències, si s’escau, o el pla d’emergències contra incendis i evacuació, si el primer no és obligatori.

k)  Certificació negativa relativa a tot el personal de la instal·lació de no estar inscrit en el Registre Central de Delinqüents Sexuals, regulat pel Reial Decret 1110/2015, d’11 de desembre (BOE núm. 312, de 30 de desembre) i, en el cas de persones d’origen estranger o que tenguin una altra nacionalitat, certificacions negatives, a més, de condemnes penals expedit per les autoritats del seu país d’origen o d’on siguin nacionals respecte dels delictes relacionats en l’apartat 1 de l’article 3 del Reial decret esmentat.

 Palma, _____ d _______________ de 20____

[signatura]