Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS
Núm. 3636
Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca (2017-2020)
El 30 de març de 2017, el vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports va dictar la següent resolució:
El Consell Insular de Mallorca exerceix les competències en matèria de Patrimoni Històric des de l’entrada en vigor de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, de traspàs de les competències de Cultura, Patrimoni, Promoció Sòciocultural, Dipòsit de llibres i Esports de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Entre aquestes competències es troba la de vetllar per la conservació del patrimoni cultural.
D’acord amb el que estableix l’apartat e) de l’article 3 del Decret de Presidència del Consell Insular de Mallorca, de data 10 de juliol de 2015, d’organització del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 109 de 18/07/2015) modificat per l’acord de 24 de febrer de 2016 (BOIB núm. 27 de 27/02/16), una de les atribucions del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports és exercir les competències relatives al patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic.
Dins el marc d’aquestes competències, el Ple, a la sessió de 12 de desembre de 2016, va aprovar el Programa de conservació de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (BOIB núm. 3, de 07/01/2017) que té per objecte, entre d’altres, promoure la restauració, condicionament i posterior posada en valor de les torres costaneres de l’illa de Mallorca.
L’art. 99.2 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears estableix que: Les determinacions del Pla insular de gestió del patrimoni històric seran vinculants per a les determinacions actuants en relació amb l’atorgament de subvencions i amb el finançament de projectes d’obres o serveis que afectin béns d’interès cultural o catalogats, sense perjudici del que disposi el mateix pla.
L’objecte de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears (LPHIB) és la protecció, la conservació, l’enriquiment, el foment, la investigació i la difusió del patrimoni històric perquè pugui ser gaudit pels ciutadans (art. 1) i que, en defensa del patrimoni històric, actuen: el principi de col·laboració, tant amb les administracions públiques com amb els particulars (art. 2 i 3) així com el deure de conservació per part dels propietaris, titulars de dret o simples posseïdors dels béns d’interès cultural o béns catalogats (art.26). Els poder públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni històric de titularitat pública i privada (art. 22.3)
El Títol IX de la LPHIB tracta les mesures de foment i difusió; entre les de foment s’hi troba la inversió cultural en forma d’ajuts a la conservació, la restauració, la millora i la posada en valor del patrimoni històric. L’article 81 estableix que les administracions públiques col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per conservar-los, recuperar-los i difondre’ls, mitjançant la prestació de l’assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s’escau, la concessió d’ajudes de tipus econòmic i financer.
Dins l’àmbit competencial assenyalat, s’ha elaborat el Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca (2017-2020 que té per objecte promoure la restauració, condicionament i posterior posada en valor de les torres costaneres de l’illa de Mallorca, adreçada a les persones físiques o jurídiques propietàries d’aquests béns d’interès cultural.
La protecció patrimonial ve emparada pel Decret de 22 d’abril de 1949 sobre protecció dels castells espanyols (BOE núm. 125, de 5/5/1949) que després es va fer extensiu a tota l’arquitectura defensiva -incloses les torres de defensa-; la disposició addicional segona la Llei 16/1985, de 16 de juliol, del Patrimoni històric espanyol els protegeix com a béns d’interès cultural (BIC) i, amb la disposició addicional primera de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, passen ser considerats BIC del patrimoni històric de les Illes Balears.
Atès l’informe de necessitat emès per la directora insular de Patrimoni el 3 de març de 2017.
Atesa la memòria justificativa i l’informe jurídic ambdós emesos el 7 de març de 2017.
Vist que la tramitació i gestió d’aquest expedient de cooperació tècnica per part del Consell Insular de Mallorca se subjecta als principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat, no discriminació, eficàcia i eficiència.
Vist que per fer front a la cooperació tècnica es destina el personal del Servei de Patrimoni Històric i que aquestes feines no suposen increment de cost al pressupost del Consell Insular de Mallorca ni a la despesa complementària.
Per tot el que s’ha exposat i en ús de les atribucions conferides,
RESOLC
I.- Aprovar el Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca (2017-2020) que s’adjunta i forma part integrant de la present resolució.
II.- Ordenar la seva publicació en el BOIB.
Contra aquesta resolució que no posa fi a la via administrativa es pot interposar recurs d’alçada davant la Presidència del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d’UN MES, comptador a partir del dia següent al de la recepció de la present notificació.
Contra la desestimació expressa del recurs d’alçada podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la recepció de la notificació de la desestimació de l’esmentat recurs.
Un cop transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs sense que s’hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs d’alçada, sense limitació temporal, mentre no hagi resolució expressa.
No obstant l’anterior, es pot exercitar, si n’és el cas, qualsevol altre recurs que s’estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.
Palma, 6 d’abril de 2017
El cap del Servei Jurídic de Patrimoni Històric
(Per delegació de competències de la Secretaria General
en virtut del Decret de Presidència de 17/09/2015;
BOIB núm. 141 de 26/09/2015)
Miguel Barceló Llompart
Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca (2017-2020)
Primera. Objectiu
L’objectiu d’aquest Programa és promoure la rehabilitació i/o restauració de les torres costaneres del sistema de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca, (2017-2020) ,d’acord amb el Programa de conservació de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca, aprovat pel Ple del Consell Insular de Mallorca a la sessió de 12 de desembre de 2016 (BOIB núm. 3, de 07/01/2017).
Segona. Finançament
1.- El Consell Insular de Mallorca en redactarà els projectes tècnics, aportant tant el personal tècnic com la mà d’obra per executar-los mitjançant les brigades de picapedrers restauradors del Servei de Patrimoni Històric del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports.
La propietat es farà càrrec de la resta de despeses (materials, transport i d’altres) així com d’obtenir les llicències i els permisos necessaris.
Les obligacions d’ambdues parts es concretaran mitjançant la signatura d’un conveni (segons el model de l’annex III).
2.- Aquesta cooperació tècnica del Consell Insular de Mallorca és compatible amb la concessió d’altres ajuts, sens perjudici de l’obligació de les persones beneficiàries de comunicar-ho al Consell Insular de Mallorca.
3.- L’import dels ajuts que es concedeixin no pot superar, en cap cas, de manera aïllada o amb concurrència amb altres ajuts, el cost de l’activitat.
Tercera. Temporalització
Aquest Programa té caràcter de pluriennal, corresponent als anys 2017, 2018, 2019 i 2020. Si una vegada elaborat el Pla d’actuació, i distribuït en les anualitats previstes, fos d’impossible execució es pot tramitar l’expedient corresponent de reajustament d’anualitats.
Quarta. Col·laboració institucional
La Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears en el títol IX sobre mesures de foment i difusió i, més concretament, a l’article 81 sobre el principi de col·laboració, diu que les administracions públiques col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per conservar-los, recuperar-los i difondre’ls, mitjançant la prestació de l’assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s’escau, la concessió d’ajudes de tipus econòmic i financer. L’article 22.3 estableix que els poders públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni històric de titularitat pública i privada.
Per donar compliment a la llei de patrimoni històric, el Consell Insular de Mallorca aporta personal tècnic del Servei de Patrimoni Històric que duran a terme les tasques de rehabilitació, restauració i/o consolidació segons els projectes redactats pels arquitectes del Servei de Patrimoni Històric. Al tractar-se d’una cooperació tècnica, per dur a terme les actuacions previstes mitjançant conveni ni s’ha d’aprovar despesa, ni s’ha d’adquirir cap compromís de despesa, ni s’ha de fer cap despesa pròpiament dita. Durant la vigència del conveni no sorgirà cap obligació de pagament ni cap reconeixement d’obligació amb contingut econòmic.
Cinquena. Caràcter de la cooperació tècnica
Aquesta cooperació, mitjançant personal adscrit al Servei de Patrimoni Històric, té caràcter discrecional, voluntari i eventual, és lliurament revocable i reductible en tot moment per les causes previstes en aquest Programa; no genera cap dret a l’obtenció de subvencions i no es pot al·legar com a precedent.
La selecció de les torres susceptibles d’entrar dins el Programa pluriennal es durà a terme mitjançant règim de concurrència competitiva, i d’acord amb els principis d’objectivitat, eficàcia, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat.
Sisena. Destinataris
1.- Poden acollir-se les persones físiques i jurídiques, públiques i/o privades, propietàries de torres costaneres.
Només poden sol·licitar la restauració d’una torre costanera.
2. No poden tenir obert cap expedient sancionador de l’Administració per haver incomplert la normativa en altres intervencions.
Setena. Béns culturals objectes de l’actuació
Són les torres costaneres del sistema de defensa, vigilància i alerta de l’illa de Mallorca.
Del conjunt de torres dels segles XVI i XVII que es consideren coetànies a l’època del Dr. Joan Binimelis (1539-1615), creador del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta, s’inclouen aquelles que són susceptibles de restauració pel fet de presentar un estat de deteriorament notable però que no suposa perill de col·lapse estructural (grup que presenta menor urgència) i d’aquelles que precisen restauració urgent pel fet que el seu estat de deteriorament ja és pròxim al col·lapse estructural. D’ambdós grups s’inclou relació que constitueix l’annex I d’aquest Programa.
No són objecte de subvenció aquelles torres costaneres que presentin les següents característiques:
- Les sol·licituds de restauració de torres costaneres en què el grau de deteriorament sigui qualificat de ruïnós o amb un grau de deteriorament que n’impossibiliti una restauració fidedigna a l’estat original o quan només resti la base de la torre. Aquest aspecte es determinarà mitjançant el corresponent informe tècnic
- Les sol·licituds de restauració de torres costaneres que hagin sofert modificacions i/o intervencions no adients que siguin irreparables i conseqüentment hagin perdut el seu interès històric i/o tècnic. Aquest aspecte es determinarà mitjançant el corresponent informe tècnic
- Les sol·licituds de restauració de torres costaneres que estiguin situades a indrets que dificultin accedir-hi a una distància màxima de 5 m amb vehicle rodat per fer-hi les obres de restauració
Vuitena.-Sol·licitud i documentació
Les sol·licituds s’han de formalitzar en un únic model d’instància, que figura com annex II d’aquest Programa, i que es pot recollir a les dependències del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, plaça de l’Hospital, 4, 07012 de Palma (centre cultural de la Misericòrdia), o descarregar-la de l’adreça següent: www.conselldemallorca.net.
Juntament amb la sol·licitud, s’han d’adjuntar els documents següents:
1.Còpia de l’escriptura de propietat o nota simple registral, en el cas de particulars, o document acreditatiu de la titularitat, en el cas de les administracions públiques.
2.Còpia del DNI-NIF/passaport, si es tracta d’una persona física o CIF, si es tracta d’una persona jurídica.
3.Si la sol·licitud es presenta en nom d’una altra persona, s’ha d’aportar certificat que acrediti la representació i còpia del DNI de qui signa tant la sol·licitud com la resta de documentació administrativa.
4.Reportatge fotogràfic de l’estat actual de la torre (interiors i exteriors, mínim 5 fotografies).
5.Declaració responsable signada pel sol·licitant o pel seu representant legal relativa a les subvencions o ajudes obtingudes i/o sol·licitades d’altres institucions públiques o privades per realitzar la mateixa activitat, el model s’adjunta com a annex IV d’aquestes bases.
6.Declaració responsable de no trobar-se en la situació prevista a l’art. 11 de la Llei 11/2016 de 28 de juliol (annex V)
7.La presentació de la sol·licitud comporta l’autorització del sol·licitant perquè el Consell Insular de Mallorca obtengui de manera directa l’acreditació de les circumstàncies d’estar al corrent de les obligacions tributàries, amb la Seguretat Social i amb el Consell Insular de Mallorca a través de certificats telemàtics. Si el sol·licitant denega expressament el consentiment perquè l’òrgan instructor demani aquests certificats, els ha d’aportar ell mateix juntament amb la sol·licitud.
Novena. Termini de presentació
El termini per presentar les sol·licituds és de 30 dies hàbils, comptadors a partir de l’endemà de la publicació d’aquest programa en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Desena. Lloc de presentació
Les instàncies s’han de presentar, dins el termini establert, al Registre General del Consell Insular de Mallorca, ubicat a la plaça de l’Hospital, 4 de Palma (Edifici de la Misericòrdia) o a qualsevol de les oficines del Registre General del Consell Insular de Mallorca.
Així mateix, es podrà presentar a qualsevol altre punt de conformitat amb l’establert en l’art. 16 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d’octubre de 2015). En aquests supòsits, s’ha de comunicar aquesta circumstància a l’òrgan concedent dins el mateix dia, mitjançant fax dirigit al Servei de Patrimoni Històric del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports (número de fax: 971 21 96 20).
Als efectes de determinar la data en què s’ha presentat, a la sol·licitud haurà de figurar el segell d’entrada a l’oficina de registre corresponent. No s’admetran com a mitjans de presentació de sol·licituds els serveis de missatgeria privats.
La manca de comunicació prèvia així com la manca de segell del registre on s’hagi presentat l’original de la sol·licitud adreçada al Consell Insular de Mallorca provocarà que es tingui com a data d’entrada la del Registre General del Consell insular de Mallorca i ,si n’és el cas, l’exclusió automàtica de la sol·licitud.
Onzena. Esmena de documentació
Si la sol·licitud o la documentació fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular de Mallorca requerirà als interessats la rectificació o millora de la documentació presentada. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l’endemà a la recepció del requeriment d’esmena de la sol·licitud, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s’entendrà que ha desistit de la seva petició de conformitat amb l’article 68 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre de 2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Dotzena. Criteris objectius de valoració
Per tal de procedir a la valoració dels projectes, els interessats han d’haver presentat la sol·licitud i tota la documentació requerida dins el termini establert a la base novena i han de permetre la visita a la torre de les persones que conformen la comissió tècnica de valoració, si aquesta ho considera necessari.
Són motius d’exclusió:
- Les sol·licituds que es presentin fora del termini establert al punt vuitè o incompleixin el que es disposa al primer paràgraf i al punt desè
- Les recollides al punt setè d’aquest Programa
Per valorar les sol·licituds, s’estableixen els criteris següents:
1. Estat de conservació. Es valoraran amb puntuació creixent conforme augmenta el mal estat de conservació. D’1 a 6 punts.
a. Torres que en la relació a l’annex I s’ubiquen dins la categoria B-3 de la valoració d’estat de conservació publicada per l’Índex del Patrimoni Cultural Europeu: de 4 a 6 punts
b.Torres que en la relació a l’annex I s’ubiquen dins la categoria B-2 de la valoració d’estat de conservació publicada per l’Índex del Patrimoni Cultural Europeu: de 1 a 3 punts
El màxim que es pot obtenir amb aquest criteri és 6 punts.
2.Entorn. Es valoraran amb la puntuació més alta les torres costaneres situades al seu entorn original, on no s’hagin fet noves construccions que desvirtuïn l’espai que les envolta (aquest espai es calcula amb un perímetre de 1.000 metres al voltant de la torre). D’1 a 3 punts.
a. Entorn original: es valorarà amb 3 punts
b. Entorn semitransformat: s’entén per entorn semitransformat, els indrets que, tot i conservar l’espai més proper original, presenten en el seu entorn (a partir de 500 m fins a 1.000 m), construccions posteriors a 1960 que desvirtuen aquest espai. Es valorarà amb 2 punts
c. Entorn transformat: s’entén per entorn transformat, els indrets que presenten edificacions de construcció posterior a 1960 i/o altres equipaments que distorsionen aquests espais i que estan situats a menys de 500 m de la torre. Es valorarà amb 1 punt
El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 3.
3.Disponibilitat per a la visita pública. D’1 a 3 punts.
Totes les torres costaneres estan declarades Bé d’Interès Cultural (BIC), per la qual cosa, en virtut de l'article 24 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, la propietat està obligada permetre visites: «almenys quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats». Es valoraran amb la puntuació més elevada les torres costaneres en les quals la propietat (una vegada hagin estat restaurades) incrementi la disponibilitat per a les visites. L’horari de les visites, en cap cas serà inferior a 4 hores per dia. De 0 a 2 punts.
a. 1 dia més dels obligatoris per mes: 1 punt
b.2 dies o més dels obligatoris per mes: 2 punts
c. 3 dies o més dels obligatoris per mes: 3 punts
El màxim de punts que es pot obtenir amb aquest criteri és de 3
Un cop s’ha fet la valoració de totes les sol·licituds, s’ha de fer relació de les torres objecte de restauració ordenades per puntuació obtinguda. En cas d’empat, primaran en l’ordre les sol·licituds que hagin obtingut una puntuació més alta al criteri 1 (valoració de l’estat de conservació) i, si continua havent-hi un empat, les sol·licituds que hagin obtingut la puntuació més alta amb el criteri 2 (valoració de l’entorn). I, si encara hi ha empat, es donarà preferència a la sol·licitud que hagi tingut entrada en el registre en primer lloc dins els dies hàbils establerts d’acord amb l’article 31.2 b) de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre i la documentació s’hagi aportat completa, sense necessitat de fer cap requeriment. Si persisteix l’empat, i aquesta documentació fos incompleta, es prioritzarà aquella sol·licitud amb menys deficiències.
Tretzena. Comissió tècnica de valoració i procediment de concessió
Integraran la Comissió de Valoració les persones que es relacionen a continuació:
Presidència:
· Titular: Francesc Miralles Mascaró, vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports
· Suplent: Francisca Coll Borràs, directora insular de Patrimoni
Vocals:
· Titular: Guillem Daviu Pons, cap del Servei Tècnic de Patrimoni Històric
· Suplent: Concepción Pons Irazazabal, tècnica de grau mitjà del Servei de Patrimoni Històric
· Titular: Jaume Cardell Perelló, cap de secció d’Arqueologia i Etnologia del Servei de Patrimoni Històric
· Suplent: Gabriel Ordinas Marcè, tècnic de patrimoni etnològic del Servei de Patrimoni Històric
· Titular: Francisca Cursach Pastor. cap de secció d’Arquitectura del Servei de Patrimoni Històric
· Suplent: Carles Moranta Jaume, tècnic arquitecte del Servei de Patrimoni Històric
· Titular: Antonio Lozano Ruíz, cap de secció de Béns Culturals del Servei de Patrimoni Històric
· Suplent: Francesca Tugores Truyol, tècnica de Patrimoni Artístic del Servei de Patrimoni Històric
· Titular: Aina Serrano Espases, coordinadora de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Servei de Patrimoni Històric
· Suplent: Jerònia Florit Zuazaga, tècnica de grau mitjà de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Servei de Patrimoni Històric
Secretaria:
· Titular: Elena Moll Vidal, TAG del Servei de Patrimoni Històric
· Suplent: Serafina Munar Gregorio, TAG del Servei de Patrimoni Històric
A títol consultiu podran assistir a les reunions de la Comissió d’Avaluació altres tècnics del Servei de Patrimoni Històric.
Tots els acords d’aquesta Comissió s’han d’adoptar per majoria simple i és necessària la presència de la meitat dels seus membres. En tot cas, és obligatòria la presència del president i de la secretaria, titulars o suplents, per adoptar acords vàlids.
Tots els membres de la Comissió Tècnica d’Avaluació tenen veu i vot, excepte la persona que s’encarrega de la Secretaria, que té veu però no vot.
La Comissió Tècnica d’Avaluació té les atribucions següents:
- Examinar les sol·licituds i la documentació presentada
- Fer les visites necessàries a les torres costaneres que permetin aplicar, amb el màxim rigor, els criteris de valoració que s’estableixen en el punt dotze
- Proposar la desestimació i/o exclusió de les sol·licituds d’acord amb els criteris que s’estableixen en aquest Programa
- Valorar les sol·licituds d’acord amb els criteris que s’estableixen en aquest Programa
- Tenint en compte el disposat el punt setè, fer una primera relació de torres a restaurar, a la qual s’hi faran successives incorporacions conforme vagin acabant les obres a les torres de la relació inicial
- Presentar l’acta amb la relació de torres al secretari tècnic per a què elevi la seva proposta al vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports perquè resolgui.
Catorzena. Tramitació, resolució, termini i notificació
La tramitació administrativa correspon al Servei de Patrimoni Històric del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports que ha de dur a terme totes les actuacions i els actes de tràmit necessaris per vetllar pel compliment dels requisits establerts al Programa. i al conveni signat entre parts.
La Comissió Tècnica de Valoració és l’òrgan col·legiat a qui correspon examinar les sol·licituds presentades i emetre l’informe proposta que ha d'incloure el llistat de les torres objecte de restauració amb indicació del beneficiari, DNI/CIF, concepte i punts obtinguts, a més de la resta de sol·licituds desestimades o excloses. Aquest informe proposta s’eleva i serveix com a base per elaborar la resolució del vicepresident i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports.
2. El termini màxim de resolució és de sis mesos, comptadors des de la finalització del període de presentació de sol·licituds, transcorreguts els quals sense que se n’hagi dictat resolució, s’entendrà desestimada la sol·licitud, sense que això alliberi de l’obligació de l’administració de dictar resolució expressa.
3. La resolució amb el llistat d’admissió i d’exclusió de les torres objecte de restauració serà notificat als interessats, i es publicarà al BOIB i a la pàgina web del Consell de Mallorca.
Quinzena. Justificació
S’ha d’acreditar l’execució dels projectes amb els següents documents:
Per part del Consell de Mallorca:
- Memòria d’actuació justificativa d’haver complit el projecte, de les activitats que s’hi han fet i dels resultats obtinguts una vegada acabada l’actuació
- Reportatge fotogràfic
- Informe emès des del Servei de Patrimoni Històric que acrediti que s’han complert els objectius establerts
- Certificat d’estar al corrent amb l’Agència Tributària, amb la Seguretat Social i amb el Consell Insular de Mallorca del titular de la torre
Per part del titular de la torre:
- Detall d’altres ingressos o subvencions que han finançat l’activitat amb indicació de l’import i la seva procedència
- Relació de despeses que el beneficiari ha suportat
Setzena. Obligacions dels beneficiaris
Són obligacions de la propietat, tant si són béns particulars com públics:
- Notificar l’acceptació o la renuncia al Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, en un termini no superior a cinc dies hàbils comptats a partir d’haver rebut el projecte tècnic, el pressupost i l’esborrany del conveni de l’element que es vol restaurar
En cas que no hi hagi cap resposta de la propietat durant aquest termini, s’entén que renuncia automàticament a l’ajuda esmentada
- Signar el conveni amb el Consell Insular de Mallorca segons el model que s’adjunta a l’annex III
- Fer-se càrrec de les despeses dels materials, del transport i d’altres despeses corresponents a la restauració
- Assumir el proveïment d’aigua per a l’obra, i la retirada i tractament dels residus derivats de l’execució de l’obra de restauració
- Mantenir en bon estat l’element restaurat
- No fer intervencions que no pertoquin en l’element restaurat ni alterar-ne l’ús
- Permetre la visita al personal del Consell Insular de Mallorca que ha de fer el projecte tècnic i el pressupost, facilitant-los la informació pertinent
- Permetre fer, en el lloc i en les dates que el Consell Insular de Mallorca determina, diverses rodes de premsa, amb l’objectiu de presentar als mitjans de comunicació els treballs fets o en vies d’execució.
- Permetre deixar constància durant la restauració que aquesta es realitzà amb l’ajut del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca, també s’identificaran altres organismes que contribueixin a la restauració, si n’és el cas
- Sol·licitar, a l’Ajuntament del municipi on es localitza la torre, el permís d’obres que calgui, una vegada es compti amb la corresponent autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni Històric, que serà facilitada d’ofici pel Consell de Mallorca.
- Permetre accedir amb vehicle rodat fins a la torre als operaris del Consell Insular de Mallorca que duran a terme la restauració i a les persones i vehicles de transport de materials i d’altres equipaments necessaris per dur a terme la restauració de la torre
- Durant el període de la restauració, si escau, cedir l’ús d’una zona de 20 metres al voltant de la torre, amb la finalitat de facilitar les tasques de restauració
- Permetre al personal del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, una vegada restaurat l’element, les visites d’inspecció corresponents durant els vint anys següents a la restauració amb la finalitat de garantir que la propietat compleix les obligacions especificades en aquest Programa
- Permetre que el Consell Insular de Mallorca, una vegada conclosos els treballs de restauració de la torre costanera col·loqui en un lloc visible una placa o similar, de dimensions màximes de 21 x 30 cms (DIN A 4), en el qual s’exposi que la restauració de l’element ha estat feta pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a l’empara del Programa de restauració de les torres costaneres. La col·locació d’aquesta placa haurà de comptar amb l’autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni Històric
- Una vegada restaurada la torre, les visites a què fa referència l’article 34.1 c) de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, han de ser gratuïtes dins els 20 anys posteriors a la restauració de la torre. Aquesta gratuïtat s’estén també al nombre de visites proposades pel beneficiari d’aquest Programa a què fa referència el punt 3 de l’apartat onzè (disponibilitat de la visita pública). El conveni que es signi especificarà, si escau, les condicions en què s’han de practicar les visites.
Dissetena. Revocació i reintegrament
Seran causa de revocació i/o reintegrament l’incompliment de les obligacions establertes al present Programa i al conveni signat a l’efecte.
En el supòsit que es declari la procedència de reintegrament, es considerarà quantitat rebuda a reintegrar, l’import equivalent al cost dels treballs de l’equip tècnic i de la mà d’obra aportats pel Consell Insular de Mallorca que figuren al projecte acceptat pel beneficiari.
Divuitena. Infraccions i sancions
El règim d’infraccions i sancions administratives aplicables serà l’establert a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears i a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Dinovena. Recursos
Contra aquesta resolució que no posa fi a la via administrativa es pot interposar recurs d’alçada davant la Presidència del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d’un mes, comptador a partir del dia següent al de la recepció de la present notificació.
Contra la desestimació expressa del recurs d’alçada podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la recepció de la notificació de la desestimació de l’esmentat recurs.
Un cop transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs sense que s’hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs d’alçada, sense limitació temporal, mentre no hagi resolució expressa.
No obstant l’anterior, es pot exercitar, si n’és el cas, qualsevol altre recurs que s’estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.
Vintena. Normativa d’aplicació
La Llei 8/2000 de 27 d’octubre, de consells insulars (BOIB núm. 134, de febrer de novembre de 2000); el Reglament orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat per acord del Ple de dia 2 de juliol de 2001 (BOIB núm. 102, de 15 d’agost de 2001), modificat pels acords de Ple de 8 de març de 2004, de 28 de juliol de 2008, de 13 d’octubre de 2011, de 14 de febrer de 2013, de 9 d’octubre de 2014, i 12 de desembre de 2016; el Decret de Presidència del Consell Insular de Mallorca, de data 10 de juliol de 2015, d’organització del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 109 de 18 de juliol de 2015), modificat per l’acord de 24 de febrer de 2016 (BOIB núm. 27 de 27 de febrer de 2016); i la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d’octubre de 2015); La Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (BOE núm. 236, de 2 d’octubre de 2015) i la resta de normativa que hi sigui d’aplicació .
ANNEX I
Relació de les torres de defensa, vigilància a alerta que poden ser objecte del Programa de restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca, (2017-2020)
MOLT URGÈNT RUÏNA PROGRESSIVA (Segons IPCE - R3) |
MOLT URGÈNT RUÏNES CONSOLIDADES (Segons IPCE - R2) |
URGENT ESTAT DE CONSERVACIÓ ”REGULAR” (SEGONS IPCE – B-3) |
NO URGENT PERÒ NECESSARI ESTAT DE CONSERVACIÓ “BO” (SEGONS IPCE – B-2) |
ESTAT de CONSER- VACIÓ “MOLT BO" (SEGONS IPCE – B1) |
|||||
58. Torre des morro des forat |
Escorca |
59.Torre de na Seca |
Escorca |
16. Torre de Cala Pi |
Llucmajor |
15. Torre des Cap Blanc |
Llucmajor |
51 Sa talaia d’Albercuch |
Pollença |
87. Torre de ses Illetes |
Calvià |
84. Torre de Cala Figuera |
Calvià |
45. Sa Penya Roja |
Alcúdia |
17. Torre de s’Estalella |
Llucmajor |
57. Torre de Sa Mola de Tuent |
Escorca |
|
|
36. Torre de Son Jaumell |
Capdepera |
56. Torre de Sa Calobra |
Escorca |
28. Torre de Portocristo |
Manacor |
60. Sa Torre Picada |
Sóller |
|
|
|
|
67. Torre de Sa Pedrisa |
Deià |
31. Torre nova des Cap Vermell |
Capdepera |
69. Talaia de ses Ànimes |
Banyalbufar |
|
|
|
|
71. Torre nova de s’Evangèlica |
Andratx |
37. Torre d’Aubarca |
Artà |
81. Castellot de Sta. Ponça |
Calvià |
|
|
|
|
72. Torre de Cala en Basset |
Andratx |
38. Talaia Moreia |
Artà |
85. Torre de Portals Vells |
Calvià |
|
|
|
|
|
|
42. Torre Major |
Alcúdia |
86. Torre de Sa Porrassa |
Calvià |
|
|
|
|
|
|
65. Torre des Port de Sóller |
Sóller |
|
|
|
|
|
|
|
|
68. Torre de Son Galceran |
Valldemossa |
|
|
|
|
|
|
|
|
77. Torre de Sa Mola d’Andratx |
Andratx |
|
|
ANNEX II
PROGRAMA PER A LA RESTAURACIÓ DE LES TORRES DEL SISTEMA COSTANER DE DEFENSA, VIGILANCIA I ALERTA DE MALLORCA (2017-2020)
SOL·LICITUD
Llinatges i nom: ....................................................................................
NIF/CIF: ................................................................................................................
Domicili: Carrer/Plaça .....................................................................................................
Núm.: .......... Pis: .......... Porta: ........... Codi postal: .......................................
Localitat: ................................. Municipi: .......................................................
Telèfon fixo: ..................................... Telèfon mòbil: ..........................................
Adreça electrònica: .....................................................................................................
EXPOSA:
1. Que ostenta la propietat de la torre costanera..........................................................................................................
2. Que vol dur a terme els següents treballs de restauració:
..........................................................................................................................................
3. Que presenta les següents particularitats:
Número de visites mensuals:..................................................................................
Dies de la setmana de les visites.............................................................................
Horari:.................................................................................................................
(Tot i que únicament siguin els 4 dies mínims, s’han d’especificar els dies del mes i l’horari)
4. Que adjunta la documentació requerida a les bases.
5.- Que, abans d’iniciar-se els treballs, es compromet a signar el conveni previst a l’annex III del Programa de restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (2017-2020).
6.- Que autoritzo al Consell Insular de Mallorca a sol·licitar i obtenir, davant l’Agència Estatal d’Administració Tributària, la Tresoreria General de la Seguretat Social i el propi Consell Insular de Mallorca les dades relatives al compliment de les seves obligacions tributàries.
SOL·LICITA:
Acollir-se al Programa de restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (2017-2020) del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca en les condicions especificades a l’esmentat Programa.
Palma,......... de ...................de ....................
Signat,
VICEPRESIDENT PRIMER I CONSELLER EXECUTIU DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS
ANNEX III
CONVENI ENTRE EL CONSELL DE MALLORCA I .................................................................PER A LA RESTAURACIÓ DE LA TORRE ..................................................................................... EN EL MARC DEL PROGRAMA PER RESTARAR LES TORRES DEL SISTEMA COSTANER DE DEFENSA, VIGILANCIA I ALERTA DE MALLORCA, (2017-2020)
Palma, ..... de ....... de 201.....
REUNITS
D’una banda, el Sr. .........................., vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports, actuant en nom i representació del Consell Insular de Mallorca, amb CIF S-0711002-F, i domicili a la plaça de l’Hospital, 4, 07012 de Palma.
I d’altra banda, ............................, amb NIF......................, , i domicili al carrer................... qui ostenta la propietat sobre la torre costanera .................................................
EXPOSEN
Que d’acord amb el Decret de Presidència del Consell Insular de Mallorca, de data 10 de juliol de 2015, d’organització del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 109 de 18 de juliol de 2015) modificat per l’acord de 24 de febrer de 2016 (BOIB núm. 27 de 27 de febrer de 2016), una de les atribucions del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports és exercir les competències relatives a patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic. Per desenvolupar aquestes competències, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports desplega mitjans tant humans com a tècnics per acomplir l’estudi, la conservació, la restauració i la posada en valor dels elements que formen part del patrimoni arquitectònic de l’illa. En el marc d’aquestes atribucions, ha impulsat el Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta, 2017-2020.
Que la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears en el títol IX sobre mesures de foment i difusió, i més concretament a l’article 81, sobre el principi de col·laboració, diu que les administracions públiques col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per conservar-los, recu
perar-los i difondre’ls, mitjançant la prestació de l’assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s’escau, la concessió d’ajudes de tipus econòmic i financer.
Que l’article 22.3 de la llei esmentada estableix que els poders públics promouran, per tots els mitjans al seu abast, la conservació, la consolidació i la millora dels béns integrants del patrimoni històric de titularitat pública i privada.
Que es adient que les institucions públiques tinguin cura d’aquests béns patrimonials, amb la contrapartida, per part de la propietat, de permetre’n la visita pública i gratuïta, a més d’altres obligacions relacionades en aquest conveni.
Que pel Decret de 22 d’abril de 1949 sobre protecció dels castells espanyols (BOE núm. 125, de 5 de maig de 1949) que després es va fer extensiu a tota l’arquitectura defensiva -incloses les torres de defensa-; la disposició addicional segona la Llei 16/1985, de 16 de juliol, del patrimoni històric espanyol els protegeix com a béns d’interès cultural (BIC) i, amb la disposició addicional primera de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, les torres costaneres i de vigilància passen a ser considerades BIC del patrimoni històric de les Illes Balears.
Ambdues parts es reconeixen mútuament la capacitat legal necessària per signar aquest conveni i, d’acord amb les següents
CLÀUSULES
PRIMERA.- El bé patrimonial objecte de l’actuació de restauració és la torre.........., número BIC (R.I.) ..................,número ..... del Catàleg de Bens Culturals de l’Ajuntament..........
SEGONA.- Règim de visites una vegada restaurada la torre:
La propietat permetrà les visites públiques i gratuïtes a favor del Consell Insular de Mallorca, o organisme en el qual delegui, per un període de 20 anys, a grups no superiors a 30 persones, excepció feta de les visites escolars que no superaran les 60 persones. Les visites de grups esclars hauran d’anar acompanyades dels mestres.
S’estableix el dret a favor del Consell Insular de Mallorca, o organisme en el qual delegui, per un període de 20 anys, a gestionar i organitzar les..................visites mensuals (mínim de número de visites mensuals és de 4 i 4 dies diferents).
Les visites es duran a terme els dies:..............................................
L’horari de les visites serà ...........................
El recorregut dels visitants es realitzarà a peu o en vehicle fins les proximitats de la torre. (S’adjunta mapa de l’itinerari annex 1 d’aquest conveni).
Els visitants no podran sortir ni de l’itinerari marcat al mapa ni d'una àrea al voltant de la torre de 10 metres.
Les visites s’hauran de concertar a través del Consell Insular de Mallorca o organisme en el qual delegui.
Les vistes únicament es realitzaran sota la supervisió d’una o més persones del Consell Insular de Mallorca o organisme en el qual delegui.
TERCERA.- Són obligacions del beneficiari:
a) Les definides al Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta, 2017-2020:
- Fer-se càrrec de les despeses dels materials, del transport i d’altres despeses corresponents a la restauració
El pressupost serà aproximat, ja que és impossible fer un pressupost tancat en uns treballs d’aquestes característiques.
- Assumir el proveïment d’aigua per a l’obra, i la retirada i tractament dels residus derivats de l’execució de l’obra de restauració
- Mantenir en bon estat l’element restaurat
- No realitzar intervencions que no pertoquin en l’element restaurat ni alterar-ne l’ús tradicional
- Permetre l’accés al personal del Consell Insular de Mallorca que ha de redactar el projecte tècnic i el pressupost, facilitant-los la informació pertinent per a la restauració
- Donar la conformitat al projecte tècnic i al pressupost
- Permetre fer, en el lloc i en les dates que determini el Consell Insular de Mallorca, diverses rodes de premsa amb l’objectiu de presentar als mitjans de comunicació els treballs realitzats o en vies d’execució
- Permetre deixar constància durant la restauració que aquesta es realitzà amb l’ajut del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca, també s’identificaran altres organisme que contribueixin a la restauració, si n’és el cas
- Comptar amb l’autorització corresponent de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca
- Comptar amb el permís d’obres
- Permetre l’accés amb vehicle rodat fins a la torre als operaris del Consell Insular de Mallorca que duran a terme la restauració i a les persones i vehicles de transport de materials i d’altres equipaments necessaris per dura a terme la restauració de la torre
- Durant el període de la restauració, si escau, cedir l’ús d’una zona de 20 metres al voltant de la torre, amb la finalitat de facilitar les tasques de restauració
- Permetre al personal del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, una vegada restaurat l’element, les visites d’inspecció corresponents durant els vint anys següents a la restauració amb la finalitat de garantir que la propietat compleix les obligacions especificades en aquest Programa
- Permetre que el Consell Insular de Mallorca, una vegada conclosos els treballs de restauració de la torre costanera col·loqui en un lloc visible una placa o similar, de dimensions màximes de 21 x 30 cms (DIN A 4), en el qual s’especifiqui que la restauració de l’element ha estat feta pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a l’empara del Programa de restauració de les torres costaneres. La col·locació d’aquesta placa haurà de comptar amb l’autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni Històric
b) Donar a conèixer aquest conveni cas de transmissió de la propietat
Les obligacions derivades de les particularitats d’aquesta restauració són les següents:.......................................................
QUARTA.- Són obligacions del Consell Insular de Mallorca:
a) Redactar el projecte de restauració de la torre per un arquitecte
b)Assumir la direcció i l’execució de l’obra, mitjançant el personal propi (tècnics i Brigada d’Obres) del Servei de Patrimoni Històric del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports
c) Sol·licitar de la Comissió Insular de Patrimoni Històric la preceptiva i prèvia autorització administrativa per tal que la propietat pugui gestionar el corresponent permís municipal d’obres
d) Iniciar els treballs de restauració de la torre a partir de seixanta dies comptadors des de la data de signatura d’aquest conveni, tret de causes justificades
e) Finalitzar les obres de restauració de la torre en el període establert al projecte de restauració, termini que es podrà prolongar per causes justificades
f) Respectar el règim de visites establert a la clàusula segona, durant un període de 20 anys
g) Gestionar i organitzar les visites públiques i gratuïtes a la torre segons la clàusula segona o delegar-ho en un altre organisme
CINQUENA.- El règim de visites públiques i gratuïtes que s’estableix mitjançant aquest conveni serà vigent des de l'acabament dels treballs de restauració de la torre i una vegada emès el certificat de final d’obra.
Aquest règim es podrà revisar i modificar en qualsevol moment, de comú acord.
SISENA- En cas de produir-se qualsevol problema en l’ús de l’espai restaurat o que afecti a la propietat que no s’hagi previst en el present conveni, es reunirà una comissió mixta formada per un representant del Servei de Patrimoni Històric de Consell Insular de Mallorca i el beneficiari i, en cas d’intervenció en la restauració de la torre per part d’un altre organisme, un representant d’aquest, que analitzaran el problema i adoptaran les mesures oportunes per resoldre’l.
SETENA.- Seran causa de revocació i/o reintegrament l’incompliment de les obligacions establertes al Programa i al present conveni.
En el supòsit que es declari la procedència de reintegrament, es considerarà quantitat rebuda a reintegrar l’import equivalent al cost dels treballs de l’equip tècnic i de la mà d’obra aportats pel Consell Insular de Mallorca que figuren al projecte acceptat pel beneficiari.
VUITENA.- Una vegada finalitzi el termini de vigència d’aquest conveni, s’entendrà renovat automàticament, per períodes renovables de cinc anys, si no hi ha denúncia expressa per alguna de les parts, amb una antelació prèvia de tres mesos a la finalització del mateix.
I, en prova de l’anterior, signen aquest Conveni per triplicat i a un sol efecte, en el lloc i la data abans esmentats.
El vicepresident primer
i conseller executiu
de Cultura, Patrimoni i Esports La propietat
ANNEX IV
DECLARACIÓ RESPONSABLE RELATIVA A LES SUBVENCIONS O AJUDES OBTINGUDES I/O SOL·LICITADES D’ALTRES INSTITUCIONS PÚBLIQUES O PRIVADES, PER REALITZAR LA MATEIXA ACTIVITAT
Persona física/jurídica sol·licitant:
Nom i llinatges/nom o raó social NIF / CIF: |
|
Domicili: |
carrer o plaça:
|
núm.: pis: localitat: |
|
codi postal: telèfon: fax: Correu electrònic: |
|
Nom i llinatges del representant de la persona jurídica:
NIF: telèfon: |
DECLARA:
Que amb relació al projecte de restauració de la torre______________________________________ inclosa dins el Programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (2017-2020).
a) ð No ha demanat/rebut altres suports econòmics per a aquesta activitat
b) ð Ha demanat els següents suports econòmics per a aquesta activitat:
Entitat subvencionadora________________________________________
Quantia________ Rebuda ð Concedida i no rebuda ð Denegada ð No resoltað
Que adjunt la documentació exigida al Programa.
Signatura _____________________________
Data: _____________________, ____ d_________________ de ________
VICEPRESIDENT PRIMER I CONSELLER EXECUTIU DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS
ANNEX V
DECLARACIÓ RESPONSABLE de no trobar-se en la situació prevista en l’article 11 de la Llei 22/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes
El Sr./la Sra…………………………………………….., titular del DNI…………… com a representant legal de l’entitat ………………………………………. amb CIF…………………..
DECLAR
Que l’entitat…………………………… amb CIF…………………………., no ha estat sancionada o condemnada, en els tres darrers anys, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionada per resolució administrativa ferma o per sentència judicial ferma, de conformitat al previst a la Llei 22/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes.
(Signatura)
A.........,.........., d .......................... de 201........