Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 3469
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 5 d’abril de 2017, per la qual es publica el resultat de la fiscalització i les recomanacions dels informes 114/2016, 115/2016, 116/2016 i 117/2016 dels comptes generals dels consells insulars de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera, respectivament, corresponents a l’exercici 2013

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Dia 11 de març de 2016, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar els informes 114/2016, 115/2016, 116/2016 i 117/2016 dels comptes generals dels consells insulars de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera, respectivament, corresponents a l’exercici 2013.

2. Dia 14 de juny de 2016, la presidenta del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent als dits informes, que va tenir lloc amb la presentació i el debat dels informes a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 7 de juny de 2016.

Fonaments de dret

1. L’article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

2. L’article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que s'ha duit a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,

Resolc

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els resultats de la fiscalització i les recomanacions dels informes 114/2016, 115/2016, 116/2016 i 117/2016 dels comptes generals dels consells insulars de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera, respectivament, corresponents a l’exercici 2013, que s’adjunten com a annexos I, II, III i IV.

 

Palma, 5 d’abril de 2017

El síndic major

Joan Rosselló Villalonga

   

ANNEX I. INFORME 114/2016 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR DE MALLORCA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2013

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular de Mallorca corresponent a l’exercici 2013 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2015. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria dels Consells Insulars i la Universitat.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2013 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són aplicables a la gestió dels fons públics.

3. ABAST DEL TREBALL

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Mallorca i les seves entitats dependents i vinculades. Aquest conjunt d’entitats és el següent:

Consell Insular (Administració general)

Entitats dependents:

Organismes autònoms: Institut de l’Esport Hípic de Mallorca, Institut Mallorquí d’Afers Socials, Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca

Societat mercantil: Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU

Fundacions: Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, Fundació Mallorca Turisme, Fundació Teatre Principal de Palma

Consorcis: Consorci Eurolocal-Mallorca, Consorci de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de Mallorca, Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

Entitats vinculades: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Fundació Castell d’Alaró, Fundació Es Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani, Fundació Jardí Botànic de Sóller, Fundació Musical Àrea de Creació Acústica, Fundació Santuari de Lluc, Fundació Teatre del Mar, Fundació Cultural Coll Bardolet, Institució Pública Antoni Maria Alcover, Consorci del Castell de Sant Carles, Consorci Ciutat Romana de Pol·lèntia, Consorci Música de les Illes Balears Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears, Consorci Institut d’Estudis Baleàrics, Consorci per a la Protecció i Acollida de Disminuïts Psíquics Profunds, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears.

Hi ha entitats que no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe atès que, tot i que el Consell n’exerceix la presidència o n’és membre amb representació al Patronat o a la Junta Rectora, durant l’exercici 2013 no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap altre tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat l’activitat. Aquestes entitats són: Fundació Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears, Fundació per a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, Fundación Instituto para la Sostenibilidad de Recursos, Fundació Museu Tèxtil Sa Fàbrica Nova de Sóller, Fundació Teatre Principal d’Inca, Fundació Toni Catany, Fundació Jocs Mundials Universitaris Palma 1999, Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, Consorci d’Aigües del Pla de Mallorca, Consorci Centre Balears Europa, Consorci per a la Construcció del Velòdrom de Palma, Consorci per al Foment de l’Esport de Manacor (dissolt el 08/06/13), Consorci per al Foment de l’Esport de Marratxí (dissolt el 02/08/13), Consorci del Joc Hípic de Mallorca (extingit el 18/04/13), Consorci per a la Millora de les Infraestructures Turístiques i per al Foment de la Desestacionalització de l’Oferta de l’Illa de Mallorca, Consorci Urbanístic per a la Millora i Embelliment de la Platja de Palma, Consorci Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears

B. Àmbit objectiu

L’abast del treball realitzat és el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

Com a resultat del treball realitzat, l’Informe inclou l’opinió de l’SCIB sobre si el Compte de l’Administració del Consell Insular de Mallorca presenta la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal aplicable.

La fiscalització realitzada no inclou cap anàlisi específica amb relació als contractes i a les subvencions de l’exercici 2013.

Tot i que no formen part de l’opinió, pel que fa a les entitats dependents s’exposen, si escau, els aspectes més significatius dels informes d’Intervenció i d’auditoria relatius als comptes anuals. Així mateix, s’inclouen unes fitxes amb dades pressupostàries i patrimonials de cada una de les entitats, i uns altres quadres agregats que es consideren adients.

Es reprodueix l’opinió que es reflecteix en els informes de la Intervenció i d’auditoria externa de les entitats dependents amb la finalitat de donar-los més publicitat i transparència, si bé la Sindicatura no assumeix com a pròpies les opinions que manifesten ja que no han estat objecte de revisió.

S’enumeren les entitats vinculades i s’elabora un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

D’acord amb les Directrius tècniques de fiscalització, es fa una fiscalització de l’organisme autònom administratiu IMAS, anàloga a la realitzada a l’Administració general, del qual també s’expressa opinió, atès que té un pressupost superior al 25 % de l’import total corresponent al de l’Administració del Consell.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA, REGLA DE DESPESA I SOSTENIBILITAT FINANCERA

L’art. 1 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF) estableix que l’objecte d’aquesta Llei és l’establiment dels principis rectors, que vinculen tots els poders públics i als quals s’ha d’adequar la política pressupostària del sector públic orientada a l’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera, com a garantia del creixement econòmic sostenible i la creació d’ocupació, en desplegament de l’art. 135 de la Constitució espanyola.

L’article 11.4 de la Llei orgànica 2/2012 estableix que les corporacions locals han de mantenir una posició d’equilibri o superàvit pressupostari sense preveure excepcions i, en aplicació de l’article 15 d’aquesta mateixa Llei orgànica, el Consell de Ministres de 20 de juliol de 2012 fixa els objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les Administracions Públiques i de cadascun dels seus subsectors per al període 2013-2015. Pel que fa a l’exercici 2013, per a les corporacions locals es va establir com objectiu d’estabilitat pressupostària l’equilibri pressupostari (0,0 % del PIB) i es va fixar un objectiu de deute públic del 3,8 % del PIB.

Això no obstant, l’evolució adversa de l’economia espanyola l’any 2012 fa que les institucions comunitàries ampliïn en dos anys més el termini per corregir el dèficit excessiu a Espanya, cosa que permet que aquesta correcció es faci de manera gradual, amb l’adequació dels objectius d’estabilitat i deute públic de 2013 al conjunt del sector públic i a cada un dels subsectors que l’integren. Per a les corporacions locals es manté el mateix objectiu d’estabilitat pressupostària (0,0 % del PIB) i s’incrementa l’objectiu de deute públic fins al 4 % del PIB.

D’altra banda, l’exercici 2013 és el primer per al qual s’estableix l’objectiu de compliment de la regla de despesa per a tots els subsectors de les administracions públiques, amb l’excepció de les administracions de la Seguretat Social. Això significa que la despesa computable de l’Administració de l’Estat, de les comunitat autònomes i de les corporacions locals no pot superar la taxa de referència de creixement del producte interior brut a mitjà termini de l’economia espanyola, calculada per al 2013 pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, d’acord amb la metodologia utilitzada per la Comissió Europea, i fixada en l’1,7 %.

Estabilitat pressupostària

Segons l’informe de la Intervenció referent a l’aprovació del pressupost del 2013, el Consell va aprovar-lo amb equilibri en termes d’estabilitat pressupostària. A nivell consolidat, i després de practicar els ajusts en termes de comptabilitat nacional, la diferència entre els ingressos no financers (capítols 1-7) i les despeses no financeres (capítols 1-7) mostra una capacitat de finançament de 30.524 milers d’euros.

Durant l’execució, la Intervenció posa de manifest que, a partir de la modificació de crèdit núm. 2 (expedient núm. 1 d’incorporació de romanents aprovat el 05/03/13) s’incompleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària en termes consolidats. No obstant això, no escau elaborar un pla econòmic financer fins que no es liquidi el pressupost amb incompliment, d’acord amb el criteri de la Subdirecció General de Relacions Financeres amb Entitats Locals a partir de la Llei orgànica 2/2012, de 27 abril.

Finalment, en el moment de la liquidació pressupostària, l’informe de la Intervenció, consolidat i amb ajusts SEC’95, conclou que el Consell presenta capacitat de finançament i, per tant, no cal elaborar cap pla econòmic financer. El saldo pressupostari no financer (capacitat de finançament) és de 35.931 milers d’euros. La conclusió de l’informe és que la liquidació consolidada del Consell i dels seus organismes autònoms compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària.

Regla de despesa

La regla de la despesa es regula en l’article 12 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. L’informe de la Intervenció a nivell consolidat amb ajusts SEC’95 indica que la corporació compleix la regla de la despesa, atès que la taxa de variació de la despesa del 2013 (155.602 milers d’euros) respecte de la del 2012 (168.871 milers d’euros) és del ‑7,9 %.

Deute públic

Pel que fa al límit del deute públic, la Intervenció considera que, atès que no s’ha aprovat el límit en termes d’ingressos no financers, resulta impossible comprovar el compliment de l’objectiu de deute en termes de PIB local i, per tant, resulten aplicables els límits legals que estableix el TRLHL per al nou endeutament. L’informe de la Intervenció indica que l’endeutament consolidat se situa en el 73,79 % dels ingressos corrents consolidats i que, per tant, es compleix l’objectiu de deute.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2013 del Consell Insular i de les entitats dependents és la següent:

El Compte general de 2013 es va aprovar definitivament el 13/11/14 i es va retre telemàticament el 21/11/14 (en ambdós casos fora del termini establert legalment).

S’han retut els comptes, els estats i els annexos que integren el Compte general del Consell. No s’ha retut la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i regla 101 de la INCL).

Institut de l’Esport Hípic de Mallorca: els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma no consolidada, d’acord amb el TRLRHL i la INCL.

Institut Mallorquí d’Afers Socials: els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma no consolidada, d’acord amb el TRLRHL i la INCL.

Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca: els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma no consolidada, d’acord amb el TRLRHL i la INCL.

Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria externa.

Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria externa.

Fundació Mallorca Turisme: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria externa.

Fundació Teatre Principal de Palma: ha retut els comptes anuals sense cap informe d’auditoria externa o control financer.

Consorci Eurolocal-Mallorca: ha retut els comptes anuals i un informe de control de la Intervenció General del Consell.

Consorci de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de Mallorca: ha retut els comptes anuals i un informe de control de la Intervenció General del Consell.

Consorci de Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial: ha retut els comptes anuals i un informe de fiscalització de la liquidació del pressupost.

Incidències:

El Compte general del Consell es va aprovar i es va retre fora del termini establert legalment.

No s’ha retut la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i regla 101 de la INCL).

No consta que s’hagin realitzat informes d’auditoria externa o de control financer dels comptes de les entitats dependents Fundació Teatre Principal de Palma i Ràdio Televisió de Mallorca, SAU.

El Consell no ha inclòs dins el càlcul de verificació de l’objectiu d’estabilitat pressupostària de forma consolidada en el moment de la liquidació dels pressuposts totes les entitats que la IGAE ha sectoritzat i classificat a l’efecte del compliment del principi d’estabilitat pressupostària. En concret, no ha inclòs en el càlcul les entitats següents:

Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU

Fundació Teatre Principal

Fundació Mallorca Turisme

Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga

Consorci Eurolocal-Mallorca

Consorci de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de Mallorca

Consorci de Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

Segons l’article 32 de la Llei orgànica 2/2012, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, les corporacions locals han de destinar el superàvit pressupostari, entès com la capacitat de finançament en termes del sistema europeu de comptes, a reduir l’endeutament net. Durant el 2013, el Consell ha aprovat modificacions de crèdit per un import de 37.674 milers d’euros, que corresponen a l’import de la capacitat de finançament de l’exercici 2012, per habilitar els crèdits necessaris per fer-se càrrec d’aquesta obligació. No obstant això, durant l’exercici no s’han reconegut obligacions per aquest concepte i, per tant, s’ha incomplert l’obligació de reduir l’endeutament net.

El Consell no va reconèixer en el seu moment la formació bruta de capital derivada de la inversió en la reforma i l’equipament del Teatre Principal de Palma, finançada mitjançant una subvenció pluriennal atorgada pel CIMA a la Fundació Teatre Principal de Palma, per fer-se càrrec de la devolució del préstec concertat per al finançament de les obres. Si bé ha anat registrant l’import de les quotes pagades, manca per imputar l’import del capital pendent d’amortitzar que, a 31/12/13, és de 17.192 milers d’euros. En conseqüència, el Consell haurà de tenir en compte aquest ajust en el pròxim càlcul de la capacitat/necessitat de finançament que es realitzi a l’efecte de comprovar el compliment de l’objectiu de dèficit.

El Consell no ha tengut en compte els ajusts entre el saldo pressupostari no financer i el dèficit o superàvit de comptabilitat nacional següents, que redueixen la capacitat de finançament:

- Consolidació de transferències amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per un import de 28.635 milers d’euros.

- Tractament dels interessos en comptabilitat nacional per un import de 479 milers d’euros.

L’efecte net dels ajusts anteriors suposa una reducció de la capacitat de finançament en 29.114 milers d’euros, si bé se segueix complint l’objectiu d’estabilitat pressupostària.

En el càlcul per verificar el compliment de la regla de despesa, el Consell ha duplicat l’ajust d’eliminació de despeses en concepte de transferències a l’IMAS, primer com a despesa per transferència interna i després com a despesa amb finançament afectat. L’import de l’ajust duplicat el 2013 i el 2012 és de 75.368 i 56.040 milers d’euros, respectivament. Si s’elimina l’efecte d’aquest error, la taxa de variació de les despeses computables és del 2,69 %, superior a l’1,7 % establert per l’Estat. En conseqüència, s’hauria incomplert la regla de despesa.

Recomanacions:

Elaborar estats comptables consolidats dels comptes del Consell amb totes les entitats que s’integren dins del seu àmbit de control, sigui quina sigui la forma jurídica d’aquestes, tal com disposa l’article 209.4 del TRLRHL, a fi de mostrar la imatge fidel de la unitat econòmica que constitueixen i posar a l’abast del ciutadà aquesta informació en el seu portal web.

Aprovar i retre el Compte general dins del termini establert, amb el contingut i amb el compliment dels requisits establerts en la INCL i en la normativa aplicable.

Trametre els comptes anuals de les entitats dependents amb els informes de control intern i extern corresponents.

Realitzar els ajusts pertinents per donar la imatge fidel de la situació del Consell respecte del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària, regla de despesa i sostenibilitat financera.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar a la presidenta del Consell i a la persona que ocupava aquest càrrec durant el període fiscalitzat perquè hi poguessin formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que considerassin adients (art. 30 del Reglament de la Sindicatura). El 5 de febrer de 2016 el Consell va presentar les al·legacions, que figuren com a annex a aquest Informe.

Les al·legacions s’han analitzat i s’ha suprimit o modificat part de l’Informe quan s’han acceptat. Si no s’ha alterat aquest ni s’ha emès opinió és perquè són explicacions que confirmen els fets i les valoracions de l’Informe, o perquè no s’han justificat adequadament els criteris o les afirmacions de l’al·legació, o perquè es manifesta la voluntat d’esmenar la deficiència en el futur. Excepcionalment, quan la raó de no acceptar l’al·legació ha estat diferent a les abans esmentades, aquesta raó es fa constar amb una nota a peu de pàgina dins l’Informe.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. OPINIÓ FINANCERA I DE LEGALITAT

Abast

1. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha fiscalitzat el Compte de l’Administració del Consell Insular de Mallorca de l’exercici 2013, que comprèn el balanç de situació, el compte del resultat econòmic patrimonial, l’estat de la liquidació del pressupost i la memòria. La Intervenció del Consell és responsable de la formació del Compte, d’acord amb el marc normatiu d’informació financera aplicable i que es detalla en l’annex I.1. Excepte per les limitacions esmentades en els paràgrafs 2-7 següents, el treball de fiscalització s’ha efectuat d’acord amb els objectius i l’abast que s’esmenten en els apartats I.2 i I.3 anteriors.

Limitacions de l’abast

2. L’inventari de béns i drets del Consell no reflecteix totes les dades exigides per la INCL i el Reglament de béns de les entitats locals, i no es pot relacionar amb la comptabilitat de l’exercici.

3. El Consell, històricament, no ha comptabilitzat cap import en concepte d’amortitzacions i, atès que no disposa d’un detall de la composició del seu immobilitzat material i immaterial amb les dates d’alta, no es pot determinar el defecte d’amortització de l’immobilitzat.

4. El saldo del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» és de 498.261 milers d’euros. No consta informació de les inversions ja finalitzades que s’han de donar de baixa, i traspassar al compte de patrimoni «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

5. No s’ha obtingut resposta a la circularització de les entitats bancàries Banesto i Banco Santander. Encara que s’han pogut comprovar els saldos que figuren en el Compte general mitjançant procediments alternatius, la manca de resposta no permet assegurar que hi pugui haver altres operacions que puguin afectar el Compte general.

6. La informació rebuda dels assessors jurídics respecte dels litigis i les reclamacions interposats contra el Consell, amb un import total de 516.655 milers d’euros, no permet estimar les hipotètiques conseqüències econòmiques que puguin tenir en el Compte general a 31/12/13.

7. Històricament, les despeses de manteniment i de conservació de les carreteres i autopistes s’imputen en un 50 % als capítols 2 i 6 (el 68 % al capítol 6 en el cas de les autopistes d’Inca i Llucmajor). S’haurien de revisar aquests percentatges, per imputar al capítol 2 les despeses reiteratives i no susceptibles d’inventari i al capítol 6 les que suposen un increment de capacitat, de rendiment o d’allargament de la seva vida útil.

Excepcions amb efectes pressupostaris

8. El Consell ha reconegut indegudament en l’exercici una bestreta a compte del sistema de finançament de l’exercici 2014 per un import de 25.000 milers d’euros.

9. El projecte amb finançament afectat núm. 2013.2.23140.1, corresponent a l’aportació a l’IMAS, inclou unes previsions inicials d’ingressos superiors a les que s’han formalitzat mitjançant alguns dels convenis. Com a conseqüència d’això, els coeficients de finançament són superiors als que realment correspon i, per tant, la desviació negativa del projecte és superior, en 11.701 milers d’euros, a la que correspondria. Per tant, el resultat pressupostari ajustat s’hauria de reduir per aquest import.

10. El romanent de tresoreria per a despeses generals queda condicionat per les incidències exposades en l’Informe, i especialment per les relatives al reconeixement incorrecte dels drets de les bestretes del Fons interinsular de finançament (125.000 milers d’euros) i pel defecte de provisió del saldo de cobrament dubtós (460 milers d’euros). Això faria que el dit romanent passàs a ser negatiu.

Excepcions amb efectes patrimonials

11. El Consell controla les infraestructures derivades del contracte de concessió d’obra pública per a la construcció, conservació i explotació de la carretera Palma-Manacor i, per tant, el cost de les infraestructures (164.146 milers d’euros) hauria de figurar en l’actiu del balanç de situació. Per això, a 31/12/13, els epígrafs «Infraestructures i béns destinats a l’ús general», «Altres deutes a llarg termini» del balanç, «Despeses financeres i assimilables» i «Ingressos i beneficis d’altres exercicis», del compte de resultats, es troben infravalorats per un import de 113.078,53 milers d’euros, 141.019,10 milers d’euros, 10.699 milers d’euros i 18.045 milers d’euros, respectivament. Addicionalment, l’epígraf «Altres despeses de gestió» del compte de resultats es troba sobrevalorat per un import de 803 milers d’euros. Atès que la dita infraestructura està actualment en ús, l’import imputat a «Infraestructures i béns destinats a l’ús general» hauria de ser traspassat a continuació al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

12. Com en exercicis anteriors, el 2013 s’ha seguit el criteri d’activar interessos de demora en els comptes «200. Terrenys i béns naturals» i «201. Infraestructures i béns destinats a l’ús general». D’acord amb la INCL, aquests interessos no compleixen els requisits per ser considerats immobilitzat, sinó que s’haurien de registrar com una despesa. Per aquesta raó, l’epígraf «2. Infraestructures i béns destinats a l’ús general» del balanç es troba sobrevalorat per un import de 7.028 milers d’euros, dels quals 994 milers d’euros s’han activat el 2013 i 6.034 es varen activar en exercicis anteriors.

13. El Consell no tenia constituïda cap provisió per a riscs i despeses a 31/12/13. Amb posterioritat al tancament, s’han resolt demandes judicials iniciades l’exercici 2013, o anteriors, en les quals s’ha condemnat el Consell al pagament d’un import total de 5.727 milers d’euros.

14. El Consell no reconeix el passiu derivat de la subvenció pluriennal concedida a la Fundació Teatre Principal de Palma per fer-se càrrec de la devolució del préstec sol·licitat per al finançament de les obres de reforma i l’equipament escènic, el qual, a 31/12/13, suposa un capital pendent d’amortitzar de 17.192 milers d’euros.

Excepcions amb efectes pressupostaris i patrimonials

15. El Consell ha inclòs en els deutors pressupostaris les bestretes a compte del sistema de finançament dels consells reconegudes dins els exercicis 2009, 2010, 2012 i 2013 per un import total de 125.000 milers d’euros, dels quals 100.000 milers d’euros corresponen a exercicis tancats i 25.000 milers d’euros, a l’exercici corrent. En aplicació del principi de prudència, s’hauria d’haver proposat el reconeixement del dret en el moment en què es rebessin les quantitats.

16. El compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» té, al final d’exercici 2013, un saldo de 3.743 milers d’euros. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en:

- 4.116 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013 i anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

- 1.852 milers d’euros informats per creditors del Consell a les respostes a les sol·licituds de conformitat de saldos pendents de pagament a 31/12/13 i que el Consell no té registrats.

Incompliments de legalitat

17. L’aprovació i la rendició del Compte general del Consell s’ha produït fora del termini legalment establert.

18. En cap dels tres expedients d’incorporació de romanents, aprovats abans de l’aprovació de la liquidació pressupostària corresponent al 2012, no es justifica ni s’expressa el caràcter excepcional de la incorporació de romanents realitzats abans de l’aprovació de la liquidació (BEP 14.2). A més, no queda justificat en els expedients, en el moment de la seva aprovació, l’existència de recursos financers suficients d’acord amb el que estipula l’article 182.1 del TRLRHL.

19. Durant l’exercici s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdit corresponents a factures de l’exercici corrent per un import de 737 milers d’euros amb informes de fiscalització amb objeccions essencials perquè no s’ha seguit el procediment establert per tramitar-les.

Opinió

Tret dels efectes dels ajusts que podrien haver-se considerat necessaris si s’haguessin pogut completar els procediments descrits en els paràgrafs 2-7 anteriors, i tret dels efectes de les excepcions descrites en els paràgrafs 8-19 anteriors, el Compte de l’Administració del Consell Insular de Mallorca presenta, en general, la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal que li són aplicables.

Amb independència del que s’indica en els paràgrafs anteriors, cal ressaltar les altres incidències detallades en els apartats següents de l’Informe, que els òrgans responsables han de tenir en compte i, si escau, corregir.

2. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

A l’igual que l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-  Històricament no es comptabilitza cap import en concepte d’amortitzacions (regles 18, 19, 20 i 56 de la INCL).

- No s’ha traspassat cap quantitat del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general» per les inversions ja finalitzades.

- El saldo final de 2005 del compte «200. Terrenys i béns naturals» (22.072 milers d’euros) de les inversions destinades a l’ús general es va traspassar, per error, al saldo inicial de 2006 del compte «220. Terrenys i béns naturals de l’immobilitzat material». En l’exercici 2012, amb la intenció de corregir aquest error, es varen traspassar erròniament 22.072 milers d’euros del compte «200. Terrenys i béns naturals» al compte «220. Terrenys i béns naturals de l’immobilitzat material» amb l’efecte de duplicar l’errada inicial. Per això, en aquest compte consten 44.144 milers d’euros que haurien de ser reclassificats al compte «200. Terrenys i béns naturals».

- Segons la memòria de 2007, es va rebre en cessió l’immoble Can Prohom-Son Mico, el qual encara no s’ha donat d’alta en l’inventari i, a més, no s’ha registrat l’assentament comptable corresponent pel valor venal (regla 24 de la INCL).

- El Consell va aprovar (05/03/09) la segregació dels terrenys i la cessió, en concepte d’aportació fundacional, de part del terreny on està ubicat el poliesportiu de Sant Ferran al Consorci per a la Construcció del Velòdrom de Palma. No s’ha registrat comptablement la baixa de l’immobilitzat amb càrrec al compte «108. Patrimoni lliurat en cessió».

- En l’exercici 2011, el Consell va activar la compra d’equips de protecció individual (EPI) per valor de 568 milers d’euros com a immobilitzacions materials sense donar de baixa els equips substituïts. Això fa que l’epígraf d’immobilitzacions materials estigui sobrevalorat per aquesta quantitat que hauria de ser ajustada a resultats d’exercicis anteriors.

- En el compte d’immobilitzat material «227. Equips informàtics» s’han comptabilitzat històricament adquisicions de programes informàtics i de llicències que són immobilitzat immaterial. L’import acumulat corresponent als programes informàtics i llicències inclosos en el compte «227. Equips informàtics», que s’haurien de reclassificar en el compte «215. Aplicacions informàtiques», és de 1.229 milers d’euros.

Així mateix, de manera similar a exercicis anteriors, s’observen les incidències següents:

- Les xifres finals de l’immobilitzat no financer de l’inventari no es poden relacionar amb les de la comptabilitat (diferència de 191.912 milers d’euros), i tampoc les altes i les baixes de l’exercici (diferència 25.237 milers d’euros). El detall de l’inventari no inclou la majoria de les dades requerides per a cada epígraf (art. 20-26 del Reglament de béns de les entitats locals, aprovat pel RD 1372/1986).

- En l’exercici 2013 s’ha seguit el criteri d’activar el 50 % de l’import dels certificats dels contractes de conservació i de manteniment de la xarxa de carreteres i el 68 % dels certificats dels contractes de conservació i de manteniment de les autopistes d’Inca i de Llucmajor. No obstant això, només determinats costs (l’adequació dels sistemes de contenció d’obres de fàbrica i les instal·lacions de pantalles acústiques i de protecció contra incendis) de l’autopista de Llucmajor són activables. S’haurien de revisar aquests percentatges, a fi d’imputar a la despesa de l’exercici les de naturalesa reiterativa i no susceptibles d’inventari i activar les que suposen un increment de capacitat, de rendiment o d’allargament de la vida útil.

- Com en exercicis anteriors, s’ha seguit el 2013 el criteri d’activar interessos de demora en els comptes «200. Terrenys i béns naturals» i «201. Infraestructures i béns destinats a l’ús general». D’acord amb la INCL, aquests interessos no compleixen els requisits per ser considerats immobilitzat, sinó que s’haurien de registrar com una despesa. Per aquesta raó, l’epígraf «2. Infraestructures i béns destinats a l’ús general» del balanç es troba sobrevalorat per un import de 7.028 milers d’euros, dels quals 994 milers d’euros s’han activat el 2013 i 6.034, en exercicis anteriors.

En els acords de concessió d’obra pública, i segons la normativa comptable, l’entitat que la concedeix ha de registrar la infraestructura si controla o regula quins serveis públics s’hi presten, i si controla qualsevol participació residual significativa de l’actiu al final del termini de l’acord. En aquest sentit, el Consell controla les infraestructures derivades del contracte de concessió d’obra pública per a la construcció, la conservació i l’explotació de la carretera Palma-Manacor i, per tant, el cost de les infraestructures (164.146 milers d’euros) haurien de figurar en el balanç, el seu finançament en el passiu del balanç (141.019 milers d’euros) i les despeses financeres meritades (28.744 milers d’euros) i les diferències amb les despeses de manteniment (‑803 milers d’euros) en el compte de resultats. Per tant, a 31/12/13, els epígrafs «Infraestructures i béns destinats a l’ús general», «Altres deutes a llarg termini» del balanç, «Despeses financeres i assimilables» i «Ingressos i beneficis d’altres exercicis», del compte de resultats, es troben infravalorats per un import de 113.078,53 milers d’euros, 141.019,10 milers d’euros, 10.699 milers d’euros i 18.045 milers d’euros, respectivament, mentre que l’epígraf «Altres despeses de gestió» del compte de resultats, es troba sobrevalorat per un import de 803 milers d’euros. Atès que actualment la dita infraestructura es troba en ús, l’import imputat a «Infraestructures i béns destinats a l’ús general» hauria de ser traspassat a continuació al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

2. Immobilitzat financer. Incidències:

A l’igual que l’exercici anterior, el compte «252. Crèdits a llarg termini» té un saldo de 170 milers d’euros que no ha tingut moviment i que prové d’exercicis anteriors, i del qual no s’han pogut conèixer la naturalesa i la cobrabilitat. Ateses aquestes circumstàncies, la seva recuperabilitat és improbable i, per tant, d’acord amb les normes de valoració establertes per la INCL, se n’hauria de corregir el valor, amb la dotació d’una provisió en el compte «298. Provisió per a insolvències de crèdits a llarg termini» de 170 milers d’euros.

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- L’epígraf «4.1 Valors mobiliaris» dels «Béns de caràcter financer» de l’inventari de 2013 és de 1.999 milers d’euros i té una diferència neta amb els registres comptables de 1.230 milers d’euros, motivada, principalment, pels imports dels valors mobiliaris que apareixen duplicats en l’inventari. D’altra banda, aquest encara manté les aportacions que es varen fer l’any 1983 a Fires i Congressos de Balears, SA, la qual es va dissoldre l’any 1993 i no té actualitzat els valors i el nombre de títols que té el CIMA del Banco Popular Español.

- L’epígraf «A.VI.1. Cartera de valors a llarg termini» de l’actiu del balanç està sobrevalorat en un import de 358 milers d’euros. D’una banda, s’hauria de dotar una provisió en el compte «297. Provisió per depreciació de valors negociables a llarg termini» per l’import de 300 milers d’euros i, de l’altra, s’haurien de donar de baixa les accions d’IBABSA cedides a la CAIB (58 milers d’euros).

No s’han comptabilitzat en el compte «548. Imposicions a curt termini» els interessos dels dipòsits bancaris meritats i no vençuts a 31 de desembre (regles 64 i 70.b de la INCL).

3. Deutors. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- El Consell ha inclòs en els deutors pressupostaris les bestretes a compte del sistema de finançament dels consells reconegudes els exercicis 2009, 2010, 2012 i 2013 per un import total de 125.000 milers d’euros, dels quals 100.000 milers d’euros corresponen a exercicis tancats i 25.000 milers d’euros, a l’exercici corrent. En aplicació del principi de prudència, s’hauria d’haver proposat el reconeixement del dret en el moment en què es rebessin les quantitats. Les reconegudes en els exercicis 2012 i 2013, per 25.000 milers d’euros cadascuna, ho han estat sense cap acord de concessió previ per part de la CAIB.

- El Consell no ha registrat la totalitat dels ingressos de l’exercici 2013 corresponents al cànon de concessió de Son Reus, a la gestió de residus de demolició, a la venda de paper-cartró, als convenis amb Ecovidre i amb Ecoembalajes España, SA, i a l’ús i gestió de Raixa per la Fundació Biodiversitat per un import total de 994 milers d’euros. Per tot això, els epígrafs «Deutors no pressupostaris», del balanç, i «Vendes i prestacions de serveis», «Altres ingressos de gestió ordinària» i «Transferències d’empreses públiques i altres ens públics de l’Estat», del compte de resultats, s’haurien d’augmentar en 852, 281, 571 i 142 milers d’euros, respectivament.

- La provisió de cobrament dubtós està menysvalorada en l’import, en almenys 460 milers d’euros, pels drets reconeguts nets pendents de cobrament que els deutors no confirmen en les respostes a la circularització de deutors, nets de provisions per insolvències, en concepte de sanció de patrimoni històric, recàrrec provincial de l’IAE de l’Ajuntament de Palma i un conveni de competència turística amb l’Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) pels imports de 42, 349 i 69 milers d’euros, respectivament.

4. Inversions financeres temporals. Incidències:

No s’han comptabilitzat en el compte «548. Imposicions a curt termini» els interessos dels dipòsits bancaris meritats i no vençuts a 31 de desembre (regles 64 i 70.b de la INCL).

5. Tresoreria. Incidències:

En l’arqueig figuren 17 comptes bancaris sense moviments durant l’any i amb saldo zero, que no han confirmat els bancs, amb els números següents: 213, 801, 802, 803, 804, 806, 807, 809, 810, 811, 812, 814, 815, 821, 825, 862 i 865.

No s’ha rebut confirmació bancària de dues entitats financeres (Banco Santander i Banesto). Si bé s’han pogut verificar els saldos que figuren en l’arqueig mitjançant procediments alternatius, la manca de resposta no ens permet assegurar que no hi hagi altres operacions que puguin afectar el Compte general.

B. Passiu

1. Fons propis

2. Provisions per a riscs i despeses. Incidències:

La informació rebuda dels assessors jurídics respecte dels litigis i de les reclamacions interposats contra el Consell, amb un import total de 516.655 milers d’euros, no permet estimar les hipotètiques conseqüències econòmiques que puguin tenir en el Compte general a 31/12/13.

El Consell no té constituïda cap provisió per a risc i despeses a 31/12/13. Amb posterioritat al tancament, s’han resolt demandes judicials iniciades l’exercici 2013, o anteriors, en les quals s’ha condemnat el Consell al pagament d’un import total de 5.272 milers d’euros.

3. Creditors. Endeutament. Incidències:

El saldo comptable referit a l’endeutament (188.876 milers d’euros) presenta una diferència de 146 milers d’euros entre l’import consignat en l’estat de l’endeutament de la memòria i el confirmat amb les entitats bancàries (188.730 milers d’euros).

No s’ha rebut confirmació bancària de dues entitats financeres. Si bé s’han pogut verificar els saldos vius dels préstecs mitjançant procediments alternatius, la manca de resposta no ens permet assegurar que no hi hagi altres operacions que puguin afectar el Compte general.

El compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» té al final de l’exercici 2013 un saldo de 3.743 milers d’euros, que recull les obligacions derivades de despeses realitzades o de béns i serveis rebuts que no han estat aplicats al pressupost, quan escau la dita aplicació. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en 4.116 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013 i exercicis anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

El Consell històricament no ha comptabilitzat, al tancament, les despeses de personal meritades i no vençudes corresponents a la paga extra per pagar el mes de juny l’exercici següent. A 31/12/13 i 31/12/12, aquestes despeses suposen uns imports aproximats de 395 i 373 milers d’euros, respectivament. Per consegüent, el saldo del compte «411. Creditors per despeses meritades» es troba infravalorat en 395 milers d’euros i els saldos dels comptes «679. Despeses i pèrdues d’exercicis anteriors» i «640. Sous i salaris» es troben infravalorats per 373 i 22 milers d’euros, respectivament.

De la circularització realitzada en l’àrea de creditors a curt termini, no s’ha rebut confirmació de saldos de 9 dels 32 creditors, per un import de 3.655 milers d’euros (12,7 % del saldo circularitzat). Tot i que no s’han aplicat procediments alternatius específics sobre el saldo esmentat, sí que s’han realitzat proves genèriques de detecció de passius no registrats. Així mateix, de les confirmacions rebudes, no s’han pogut conciliar les següents:

CIMA 2013: DETALL DE CREDITORS NO CONCILIATS (milers d’euros)

NIF creditor

Nom creditor

Saldo CIMA

Saldo creditor

Diferència

P0703900A          

Ajuntament de Muro

737

1.064

-327

P0706500F          

Ajuntament de Vilafranca

482

545

-63

A81948077          

Endesa Energía, SA Unipersonal

4

469

-466

U62882642          

UTE FCC - LUMSA

2.122

3.848

-1.725

TOTAL

3.345

5.927

-2.582

A més, de les confirmacions rebudes que han estat conciliades es desprèn que hi ha factures per un import de 1.852 milers d’euros, no registrades pel CIMA a 31 de desembre de 2013, i que tampoc no consten en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost».

El Consell no reconeix el passiu derivat de la subvenció pluriennal concedida a la Fundació Teatre Principal de Palma per fer-se càrrec de la devolució del préstec sol·licitat per al finançament de les obres de reforma i l’equipament escènic que, a 31/12/13, suposa un capital pendent d’amortitzar de 17.192 milers d’euros.

L’estalvi net del Consell, corregit amb les incidències que consten en l’apartat d’execució del pressupost (les quals, com a mínim, s’estimen en una disminució de 25.000 milers d’euros), implicaria que aquesta magnitud passaria a ser negativa en 15.055 milers

Recomanacions:

Tenir cura que els actius de l’inventari general de béns i de drets estiguin identificats i valorats, que s’hi reflecteixin les correccions valoratives per efectuar (amortitzacions), i que la seva suma correspongui a l’import de comptabilitat. Així mateix, tenir cura que el Ple aprovi, dins del termini establert, l’inventari, d’acord amb la normativa aplicable.

Comptabilitzar l’amortització històrica dels béns activats a l’immobilitzat en els comptes del subgrup 28.

Classificar les adquisicions de llicències i programes informàtics com a immobilitzat immaterial, i separar l’import dels equips, que ha de figurar en l’immobilitzat material.

Verificar les inversions ja finalitzades classificades en els comptes del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» i fer els traspassos corresponents al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

Comptabilitzar, al tancament de l’exercici, en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost», totes les despeses realitzades, béns o serveis rebuts durant l’exercici que, per diverses circumstàncies, no s’han pogut aplicar al pressupost.

3. COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC PATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat econòmic patrimonial de l’exercici que figura en els quadres anteriors.

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-Diverses factures emeses pel Consell en concepte de servei de transport i recollida de vidre, paper i cartró (1.352 milers d’euros) es comptabilitzen incorrectament en el subgrup 75, com a ingressos per transferències i subvencions, i haurien de figurar en el compte «705. Prestacions de serveis».

- El cost de la gestió del servei de residus urbans de Mallorca, que Tirme, SA, presta al Consell (en règim de gestió indirecta de serveis públics), és subvencionat per la CAIB, que el 2013 ha reconegut obligacions per 1.908 milers d’euros que ha pagat directament a la societat concessionària. El Consell no ha reconegut cap ingrés ni despesa per aquest concepte; no obstant això, d’acord amb el principi comptable de no-compensació, el Consell hauria d’haver reconegut un ingrés i una despesa de 1.908 milers d’euros.

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents a fi de corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

4. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

S’ha de posar de manifest que en l’informe de la Intervenció relatiu a l’aprovació del pressupost destaquen les reserves següents:

-Amb relació a la dotació del capítol 1 Despeses de personal: «amb la documentació subministrada, amb la manca d’una dotació íntegra de places de la relació de llocs de feina i tenint en compte els deficients mecanismes de control de gestió de les despeses de personal, aquesta Intervenció no pot informar amb seguretat que hi hagi crèdit suficient o que aquest sigui suficient per a tot l’exercici.»

-Amb relació a les dotacions dels capítols 4 i 7 Transferències corrents i de capital, i concretament respecte de les subvencions nominatives: «... en moltes d’elles no queda justificat que el seu objecte sigui clarament el foment d’una activitat d’utilitat pública o d’interès social o de promoció d’una finalitat pública tal com exigeix l’article 2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. [...] Per altra banda, no queda justificada l’exempció de publicitat i concurrència en algunes d’elles.»

Dels 17 expedients de modificació de crèdit revisats destaquen les incidències següents:

A l’igual d’exercicis anteriors, s’observa:

-En els expedients de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit no consta una memòria global que justifiqui tots els punts que estableix la BEP 10.3, d’acord amb l’art. 37.2 del RD 500/1990.

De la revisió dels expedients de l’exercici fiscalitzat s’observa:

-Les modificacions aprovades per resolució de la consellera no s’han comunicat al Ple en la sessió immediatament posterior (tal com estableixen les bases d’execució), sinó que s’ha fet en la sessió del 12/03/15.

-En cap dels tres expedients d’incorporació de romanents, aprovats abans de l’aprovació de la liquidació pressupostària corresponent al 2012, no es justifica ni s’expressa el caràcter excepcional de la incorporació de romanents realitzats abans de l’aprovació de la liquidació (BEP 14.2). A més, no queda justificada en els expedients, en el moment de la seva aprovació, l’existència de recursos financers suficients d’acord amb el que estipula l’article 182.1 del TRLRHL.

B. Execució del pressupost

1. Execució d’ingressos. Incidències:

El Consell ha reconegut dins l’exercici de forma indeguda en el capítol 4 una bestreta a càrrec del nou sistema de finançament definitiu dels consells insulars per un import de 25.000 milers d’euros, sense cap acord de concessió previ per part de la CAIB.

Com en exercicis anteriors el Consell comptabilitza en el capítol 4 un total de 1.352 milers d’euros per transferències i subvencions del servei de transport i recollida de vidre i paper i cartró, que és una prestació de serveis i s’hauria de comptabilitzar en el capítol 3.

La diferència entre els drets reconeguts pel Consell envers la CAIB i les obligacions que aquesta reconeix a favor del Consell és de 28.959 milers d’euros. Les principals partides incloses dins aquesta diferència són les següents:

- 25.000 milers d’euros reconeguts en el capítol 4 per la bestreta a compte del Fons interinsular de finançament de serveis per a l’exercici 2013, que la CAIB no ha atorgat ni abonat (vegeu la primera incidència d’aquest apartat).

- 3.067 milers d’euros corresponents al recàrrec IAE dels ajuntaments (2.724 milers d’euros) i a llicències de caça (343 milers d’euros), que el Consell reconeix indegudament a nom de la CAIB en els capítols 1 i 3.

- 457 milers d’euros en concepte de participació en ingressos d’apostes esportives, que el Consell reconeix a nom de la CAIB i comptabilitza en una partida de transferències procedents de l’Estat.

- 1.481 milers d’euros corresponents al conveni de manteniment de places de discapacitats del 2012/2013 (804 milers d’euros corresponent a l’anualitat 2012 i 677 milers d’euros de diferència en l’anualitat 2013).

- 913 milers d’euros corresponents a convenis en matèria social del 2012 i 2011: conveni per acolliment i integració població immigrada 2012 (400 milers d’euros), conveni programa ocupació «Ergon» 2011/2012 (391 milers d’euros), programa de formació col·lectius vulnerables 2012 (97 milers d’euros) i prevenció maltractament sexual infantil 2011 (25 milers d’euros).

- La CAIB reconeix una obligació de 1.908 milers d’euros, de subvenció de la gestió del servei dels residus urbans de l’illa de Mallorca, que Tirme, SA, presta al Consell (en règim de gestió indirecta de serveis públics), arran del conveni «Inversions Pla Director Sectorial de Residus.» El Consell no reconeix el dret corresponent, atès que la CAIB realitza l’ingrés directament a la concessionària.

2. Execució de despeses. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-D’igual manera que en els ingressos, no es reconeixen 1.908 milers d’euros per al pagament de la gestió del servei de residus urbans de l’illa de Mallorca, que Tirme, SA, presta al Consell en règim de gestió indirecta de serveis públics i que subvenciona la CAIB, que fa el pagament directament a la concessionària.

- Durant l’exercici 2013 s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdits per un import de 1.469 milers d’euros corresponents a despeses d’exercicis anteriors, amb informes de fiscalització amb objeccions essencials.

Durant l’exercici 2013 el Ple ha aprovat reconeixements extrajudicials de crèdits corresponents a factures de l’exercici corrent per un import de 737 milers d’euros, amb informes de fiscalització amb objeccions essencials perquè no han seguit el procediment legalment establert per tramitar-les.

El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no en suposa la validació o l’esmena, ja que l’acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que hi pugui haver.

- A 31 desembre de 2013 hi ha registrades en el compte «413. Creditors pendents d’aplicar a pressupost» factures per un import de 3.743 milers d’euros; això no obstant, en l’exercici següent, el 2014, només es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdits per un import de 1.872 milers d’euros.

A partir de la circularització de proveïdors s’ha detectat que el Consell no ha reconegut obligacions corresponents a factures per un import de 1.852 milers d’euros que tampoc no s’han registrat en el compte «413. Obligacions pendents d’aplicar al pressupost».

-Les despeses de manteniment i de conservació de les carreteres i autopistes s’imputen al 50 % als capítols 2 i 6 (el 68 % al capítol 6 en el cas de les autopistes d’Inca i Llucmajor). S’haurien de revisar aquests percentatges, a fi d’imputar al capítol 2 les despeses reiteratives i no susceptibles d’inventari i al capítol 6 les que suposen un increment de capacitat, de rendiment o d’allargament de la seva vida útil.

Pel que fa als 20 expedients de despesa analitzats, s’han posat de manifest les incidències següents:

· En 17 expedients no s’indica la data en què han estat conformades les factures, en contra del que estipulen les bases d’execució.

· Dos dels expedients corresponen a serveis de caràcter recurrent i es tramiten com a contracte menor, els quals no poden tenir una durada superior a un any ni ser objecte de pròrroga.

· Dos dels expedients han estat aprovats mitjançant reconeixement extrajudicial de crèdit.

· D’un expedient, se n’ha aprovat la despesa sense seguir la tramitació establerta en el TRLCSP.

· En un expedient no consta l’acord de disposició de la despesa corresponent.

C. Pressuposts tancats

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

Com en exercicis anteriors, el Consell hauria de revisar i, si escau, regularitzar els saldos pendents de cobrament anteriors a 2008, que sumen 18.454 milers d’euros (el 12,5 % del pendent total), aplicant el procediment establert en la BEP núm. 60.

2. Pressuposts tancats de despeses. Incidències:

La darrera regularització de saldos pendents de pagament d’exercicis tancats es va realitzar el 2005. Dels exercicis 1991-2009 resta un pendent de pagament de 2.014 milers d’euros (un 28,1 % del total del pendent). L’exigibilitat d’aquests saldos és dubtosa, per això caldria la seva revisió i, si escau, instrumentar l’expedient corresponent de depuració de saldos.

D. Pressuposts d’exercicis posteriors

1. Ingressos pluriennals. Incidències:

El Consell manté un conveni amb la CAIB per al manteniment de les carreteres de Mallorca amb uns ingressos futurs prevists de 2014 a 2019 de 151.950 milers d’euros. Si bé el Consell té registrats els ingressos futurs que es deriven d’aquest conveni, la distribució de les anualitats corresponents als exercicis 2014, 2018 i 2019 no coincideix amb la que figura en l’addenda del conveni de 25/03/13.

El Consell té registrats ingressos futurs derivats de dues subvencions atorgades pel SOIB a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials en matèria de formació i inserció de col·lectius vulnerables per un import de 40 i 172 milers d’euros, respectivament.

2. Despeses pluriennals. Incidències:

La despesa pluriennal corresponent a la retribució variable de la concessió de la carretera Palma-Manacor que s’imputa al capítol «6. Inversions reals» corresponent al període 2014-2042 (476.757 milers d’euros) no està reflectida en l’estat de despeses pluriennals ni en la memòria del Compte general.

En la relació d’expedients pluriennals que figura en la memòria del Compte general no consta l’expedient de despesa derivat de la subvenció pluriennal atorgada a la Fundació Teatre Principal de Palma per fer-se càrrec de la devolució del préstec que va finançar les obres de reforma i de l’equipament escènic, amb un import pendent d’amortitzar a 31/12/13 de 17.192 milers d’euros i venciment l’any 2029.

L’anualitat de 2014 de l’expedient 9/2012 (projecte de construcció del desdoblament de la carretera Ma30 i millora de l’enllaç entre l’eix central i la Ma30 i nous accessos al centre comercial al terme municipal de Marratxí) no figura en la relació de despeses pluriennals integrant del Compte general del Consell, ja que el Consell l’ha registrada com una disposició de crèdit de 2013 per un import de 16.796 milers d’euros.

En la memòria i en la llista trameses manca incloure les despeses futures derivades del deute viu a 31/12/13 amb entitats de crèdit (188.730 milers d’euros).

E. Despeses amb finançament afectat. Incidències:

El Consell ha afectat el finançament del Fons de compensació interinsular als projectes núm. 2013.2.33510.1 (aportació Teatre Principal de Palma), 2013.2.94300.1, 2013.2.94300.2 i 2013.2.94300.3 (projectes per a Plans d’obres i serveis). Segons l’article 4.5 de la Llei 2/2002, del sistema de finançament definitiu de consells insulars, aquest fons té caràcter de finançament incondicionat i, per tant, no es compleix la regla 46 de la INCL, que estableix que pel fet de ser una despesa amb finançament afectat s’ha de finançar, en tot o en part, amb recursos concrets; i que en cas de no realitzar-se la despesa no es poden percebre, o si s’han percebut s’han de reintegrar als agents que la varen aportar.

El projecte amb finançament afectat núm. 2013.2.23140.1, corresponent a l’aportació a l’IMAS, inclou unes previsions inicials d’ingressos superiors a les que s’han formalitzat mitjançant alguns dels convenis. Com a conseqüència d’això, els coeficients de finançament són superiors als que realment correspon i, per tant, la desviació negativa del projecte és superior a la que correspondria en 11.701 milers d’euros. Per això, el resultat pressupostari ajustat s’hauria de reduir per aquest import.

F. Resultat pressupostari. Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe, de les quals cal destacar, especialment, les següents:

-El reconeixement indegut de la bestreta del Fons interinsular de finançament (25.000 milers d’euros).

-El saldo significatiu del compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost» (3.743 milers d’euros), el qual s’hauria d’incrementar, com a mínim, en l’import de 4.116 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013 i exercicis anteriors que s’han registrat el 2014.

-L’excés de desviacions negatives de finançament del projecte 2013.2.23140.1 corresponent a les transferències a l’IMAS per un import d’11.701 milers d’euros.

G. Romanent de tresoreria. Incidències:

El romanent de tresoreria queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe, de les quals cal destacar, especialment, les següents:

-Els 125.000 milers d’euros per drets de cobrament reconeguts de manera incorrecta dins l’exercici 2013 i anteriors, per les bestretes del Fons interinsular de finançament.

-El defecte de provisió del saldo de cobrament dubtós (460 milers d’euros).

Si es considerassin totes aquestes incidències el romanent de tresoreria per a despeses generals seria negatiu, cosa que suposaria la prohibició de realitzar noves inversions dins l’exercici següent finançades amb endeutament.

Recomanacions:

Vetllar per l’ordenació i la instrucció adequades dels expedients de modificació de crèdit.

Realitzar i aportar les memòries justificatives dels crèdits extraordinaris, i dels suplements de crèdit d’acord amb el que estableix la normativa.

Preveure i comptabilitzar directament en el pressupost de l’IMAS els ingressos procedents de convenis signats per aquest ens.

Conciliar periòdicament els saldos pendents amb la CAIB, amb l’IMAS i amb la resta d’entitats dependents, de manera que es detectin i resolguin les diferències.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, a fi d’evitar haver de recórrer amb habitualitat a la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdit per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Analitzar els deutes pendents de cobrament i les obligacions pendents de pagament antics i, si escau, regularitzar els que calguin.

Procurar que el sistema d’informació dels compromisos d’ingressos i de despeses d’exercicis posteriors reculli tota la informació sobre ingressos futurs.

Revisar els projectes amb finançament afectat amb desviacions positives de finançament en què no hi ha hagut execució en els darrers anys a fi de regularitzar-los, si escau.

Revisar la imputació comptable i pressupostària correcta dels components del romanent de tresoreria, atesa la importància d’aquesta magnitud en la gestió dels exercicis futurs i les potencials restriccions que se’n poden derivar pel que fa a la concertació de l’endeutament per finançar noves inversions en exercicis posteriors.

5. MEMÒRIA

Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-La informació retuda de la mitjana dels treballadors no detalla el nombre de funcionaris i el de personal laboral.

-En la informació de la gestió indirecta dels serveis públics s’esmenta FCC, SA – Lumsa, SA UTE (lot/zona 1 i 2) sense que consti la informació, que estableix la INCL, relacionada amb el servei públic que presta.

-No s’informa dels béns rebuts o lliurats en règim de cessió temporal o adscripció, amb l’especificació del valor net comptable i el tipus. En els comptes «103. Patrimoni rebut en cessió» i «108. Patrimoni lliurat en cessió» figuren 816 milers d’euros i 305 milers d’euros, respectivament.

-No s’informa de determinats fets que tenen, o poden tenir, una transcendència econòmica significativa per al Consell, com és el fet que aquest té reconegut un deute (125.000 milers d’euros) per les bestretes de la CAIB a compte del sistema de finançament dels consells insulars reconegudes en els exercicis 2009, 2010, 2012 i 2013.

-No s’informa tampoc sobre les subvencions rebudes pendents de justificació, tal com estableix la INCL.

-Hi ha diferències entre la informació que es dóna en la memòria amb relació a les entitats públiques en què participa el Consell i el certificat aportat.

Així mateix, de manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-El quadre de la memòria «Informació de les operacions no pressupostàries de tresoreria. Deutors» no inclou els subcomptes «5581. Provisions de fons per bestretes de caixa fixa pendents de justificació» (3 milers d’euros) i «5585. Altres deutors per lliurament per a provisions de fons» (43 milers d’euros). D’altra banda, aquest quadre inclou el compte «548. Imposicions a curt termini i interessos meritats pendents de venciment» (29.810 milers d’euros), que ja figura en el quadre de la memòria «Inversions financeres».

-El quadre de la memòria «Operacions no pressupostàries de tresoreria. Creditors» no inclou el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» (3.743 milers d’euros).

-Pel que fa al quadre de finançament (part I), l’import de les cancel·lacions anticipades o traspàs a curt termini dels préstecs rebuts, per un import de 39.112 milers d’euros, ha de figurar com a aplicació de fons i no com a origen en negatiu. A més, els fons aplicats en concepte de despeses financeres del quadre de finançament (part I) i la disminució de capital circulant per préstecs rebuts a curt termini del quadre de finançament (part II) són superiors en 66 milers d’euros als imports que resulten dels moviments corresponents dels estats financers.

-La memòria no informa de la liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de l’exercici 2012.

La memòria no inclou, tal com prescriu la INCL, indicadors de gestió que permetin avaluar l’economia, l’eficàcia i l’eficiència en la prestació, almenys, dels serveis finançats amb taxes o preus públics.

L’estat de compromisos d’ingressos futurs que consta en la memòria no reflecteix de forma correcta la modificació de les anualitats dels convenis per finançar carreteres amb la CAIB, modificats per l’addenda de 25/03/13.

La memòria no conté informació relativa a demandes judicials contra el Consell per responsabilitat patrimonial, expropiacions i, en general, reclamacions de quantitat, algunes de les quals iniciades amb posterioritat al tancament de l’exercici 2013. Un resum d’aquestes figura en l’apartat «Provisions per a riscs i despeses», dins la secció «2. Balanç» d’aquest Informe. El resultat de la resolució d’aquestes demandes i les quanties que el CIMA pogués, si escaigués, haver de sufragar són incerts.

Recomanacions:

Formular la memòria amb tota la informació comptable que estableix la INCL, així com la que sigui necessària per poder interpretar correctament els comptes anuals i perquè aquests reflecteixin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el següent:

Organismes autònoms: Institut de l’Esport Hípic de Mallorca (IEHM), Institut d’Afers Socials de Mallorca (IMAS), Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca

Societat mercantil: Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU

Fundacions: Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, Fundació Mallorca Turisme, Fundació Teatre Principal de Palma

Consorcis: Consorci Eurolocal-Mallorca, Consorci de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de Mallorca, Consorci de Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

De l’organisme autònom IMAS s’ha fet una fiscalització anàloga a la realitzada a l’Administració general, atès que té un pressupost superior al 25 % del pressupost del Consell.

Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU, no ha aportat cap informe d’auditoria financera dels seus comptes de l’exercici 2013. Cal indicar que, segons aquests comptes anuals, es tracta d’una empresa en concurs de creditors i en fase de liquidació. L’obertura d’aquesta liquidació es va acordar segons consta en l’acta de 5 de novembre de 2012. En l’acta de la Junta General de 12/06/14, d’aprovació dels comptes anuals de l’exercici 2013, l’administració concursal manifesta que no es va realitzar l’auditoria dels comptes de l’exercici 2013 per estalviar costs, tenint en compte la situació de la societat com empresa en liquidació.

A l’igual que en l’exercici anterior, el 2013 l’empresa no ha duit a terme cap activitat. Durant aquest exercici, la societat només ha mantingut els serveis mínims per poder atendre les necessitats del concurs i aquests serveis es mantindran fins que es liquidi finalment la societat.

Cal recordar que l’informe d’auditoria financera de l’exercici 2012 contenia una opinió favorable amb l’excepció següent:

− «2. D’acord amb la nota 2 de la memòria adjunta, l’entitat es troba en un procediment concursal en fase de liquidació. En el moment d’elaborar aquest informe, no és possible determinar el valor de liquidació final de la finca de Son Puig, que està registrada en l’actiu per un valor net comptable de 4.303.440 euros. Per tant, es desconeix si en el moment de tramitació poden derivar-se diferències entre el valor comptable i el valor de venda definitiu.»

Amb relació a l’excepció descrita, la nota 4.a.1 de la memòria dels comptes anuals de 2013 informa que la valoració de la finca s’ha realitzat en funció del seu valor de venda esperat d’acord amb els condicionaments especials recollits en el Pla de Liquidació. S’ha sol·licitat, el 16/11/13, al Jutjat Mercantil núm. 1 de Palma la subhasta judicial de la finca; no obstant això, en el moment de formular els comptes anuals, encara no se n’ha fixat la data.

Cal destacar, a més, la sentència que condemna la societat a pagar un principal de 7.768 milers d’euros més els interessos corresponents a Tema Concesionaria, SA, en concepte d’impossibilitat sobrevinguda per executar un contracte. Atesa la situació de la societat, el demandant reclama que s’atribueixin les responsabilitats econòmiques al Consell, com únic accionista.

El 28 d’octubre de 2014 l’Audiència Provincial ha emès la sentència en què condemna els administradors a satisfer de forma conjunta i solidària part dels interessos generats pel deute reconegut.

La Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet ha retut l’informe d’auditoria financera, el qual conté una opinió favorable que expressa dues limitacions i una excepció:

«2. A 31 de desembre de 2013 i 2011 la Fundació té registrada amb contrapartida de dotació fundacional la cessió d’ús per temps indefinit de l’immoble on realitza la seva activitat, atorgada pel Consell de Mallorca en el moment de la seva constitució, per import de 160.850 euros i que s’inclou en els comptes anuals abreujats adjunts a aquest informe, dins l’epígraf d’immobilitzat material, per un valor net comptable a 31 de desembre de 2013 i 2012 de 120.388 euros i 122.009 euros, respectivament. A data d’aquest informe la Fundació no ha proporcionat evidència documental que permeti satisfer-nos sobre els criteris de valoració utilitzats en la seva constitució, que justifiqui el valor atorgat en el moment de la seva aportació.

»3. Tal com esmenta la nota 20 de la memòria adjunta, la Fundació té enregistrat un saldo creditor amb el Consell de Mallorca per un import d’euros 72.155, tot i que segons la resposta rebuda a la sol·licitud de confirmació externa enviada al Consell de Mallorca a 31 de desembre de 2013 no existeix cap saldo pendent per aquest concepte. A data d’emissió del present informe no s’ha pogut obtenir evidència suficient que permeti satisfer-nos del saldo esmentat anteriorment i per tant es desconeix si seria necessari realitzar ajustaments que poguessin afectar els comptes anuals de l’exercici finalitzat el 31 de desembre de 2013.

»4. La Fundació, en compliment del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, no ha satisfet ni enregistrat la nòmina corresponent a la paga extraordinària del mes de desembre de 2012. Tot i això, la Fundació no ha inclòs aquesta informació a la memòria abreujada adjunta ni l’import de l’esmentada paga extraordinària, tal com exigeix el marc normatiu d’informació financera aplicable, import que no ha estat possible quantificar.»

La Fundació Mallorca Turisme ha retut l’informe d’auditoria financera, el qual conté una opinió favorable amb el paràgraf d’èmfasi següent:

«Sense que afecti la nostra opinió d’auditoria, es posa l’atenció respecte del que s’esmenta a la nota 1 de la memòria abreujada adjunta amb relació a l’Acord del Patronat de la Fundació de data 18 de setembre de 2012 d’iniciar els tràmits legals per a l’extinció de la Fundació, així com l’acord de la transmissió dels actius de la Fundació al Consell de Mallorca, com a mínim pel seu valor net comptable i la liquidació dels deutes pendents de la Fundació, tal com indica la nota 5 de la memòria abreujada adjunta, perquè una vegada finalitzat aquest procés es dissolgui la Fundació.»

La Fundació Teatre Principal de Palma no ha tramès cap informe de control financer, de la Intervenció ni d’auditoria financera.

L’Institut Hípic de Mallorca, l’Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca, el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, el Consorci Eurolocal-Mallorca i el Consorci de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de Mallorca han retut un informe de control de la Intervenció General del Consell, que és favorable.

Incidències:

Ni la Fundació Teatre Principal de Palma ni la societat Ràdio Televisió de Mallorca, SAU, no han tramès cap informe de control financer, de la Intervenció ni d’auditoria financera.

Recomanacions:

Efectuar un informe de control financer o una auditoria de l’exercici de cada una de les entitats dependents i trametre’l a l’SCIB.

Fer un seguiment estricte i adoptar les mesures adients en relació amb les excepcions posades de manifest en els informes de control financer i en els d’auditoria.

2. DADES AGREGADES DE LES ENTITATS DEPENDENTS

A. Drets de cobrament de les entitats dependents respecte del Consell. Incidències:

Hi ha diferències entre els drets de cobrament respecte del Consell que consten en els comptes de les entitats dependents i les obligacions registrades pel Consell. Cal destacar el deute amb la Fundació Teatre Principal de Palma per un import de 1.426 milers d’euros no reconegut pel CIMA.

B. Evolució dels fons propis i dels resultats de les entitats dependents

C. Passius exigibles de les entitats dependents

D. Aportacions rebudes per les entitats dependents. Incidències:

Hi ha discrepàncies entre les obligacions reconegudes pel Consell respecte de les aportacions atorgades a les entitats dependents i els drets que aquestes reconeixen.

E. Evolució de les despeses de personal de les entitats dependents

Recomanacions:

Realitzar conciliacions periòdiques dels saldos pendents entre les entitats dependents i el Consell.

3. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades són: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Fundació Castell d’Alaró, Fundació Es Baluard, d’Art Modern i Contemporani, Fundació Jardí Botànic de Sóller, Fundació Musical ACA, Fundació Santuari de Lluc, Fundació Teatre del Mar,  Fundació Cultural Coll Bardolet, Consorci del Castell de Sant Carles, Consorci Ciutat Romana de Pol·lèntia, Consorci per a la Música de les IB «Orquestra Simfònica de les IB Ciutat de Palma», Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears, Consorci Institut d’Estudis Baleàrics, Consorci per a la Protecció i Acollida de les Persones Disminuïdes Profundes de IB, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Institució Pública Antoni Maria Alcover.

IV. INSTITUT MALLORQUÍ D’AFERS SOCIALS

1. OPINIÓ FINANCERA I DE LEGALITAT

Abast

1. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha fiscalitzat els comptes anuals de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), que comprèn el balanç de situació, el compte del resultat econòmic patrimonial, l’estat de la liquidació del pressupost i la memòria. La Intervenció del Consell és responsable de la formació del Compte d’acord amb el marc normatiu d’informació financera aplicable i que es detalla en l’annex I.1. Excepte per les limitacions esmentades en els paràgrafs 2 i 3 següents, el treball de fiscalització s’ha efectuat d’acord amb els objectius i l’abast que s’esmenten en els apartats I.2 i I.3 anteriors.

Limitacions de l’abast

2. No s’ha aportat l’inventari de béns i drets de l’IMAS, exigit pel Reglament de béns de les entitats locals.

3. L’IMAS, històricament, no ha comptabilitzat cap import en concepte d’amortitzacions i, atès que no disposa d’un detall de la composició del seu immobilitzat material i immaterial amb les dates d’alta, no es pot determinar el defecte d’amortització de l’immobilitzat.

Excepcions amb efectes patrimonials

4. L’IMAS ha reconegut com a ingressos les bestretes rebudes de la CAIB en relació amb el conveni per desenvolupar serveis i actuacions dirigides a persones discapacitades per un import de 1.846 milers d’euros. No obstant  això, a 31/12/13, la despesa de les activitats realitzades corresponents a aquest conveni ha estat per un import de 891 milers d’euros i, en aquest sentit, s’han produït unes desviacions positives de finançament per un import de 955 milers d’euros. D’acord amb els principis comptables de meritació de correlació d’ingressos i despeses, només s’hauria de registrar com a ingrés l’estimació corresponent a l’activitat realitzada durant l’exercici. Per tant, a 31/12/13 els epígrafs «Altres deutes a curt termini» i «Ingressos per transferències i subvencions» es troben infravalorat i sobrevalorat, respectivament, en 955 milers d’euros.

Excepcions amb efectes pressupostaris i patrimonials

5. El compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» té al final de l’exercici 2013 un saldo de 873 milers d’euros. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en:

- 585 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013 i anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

- 477 milers d’euros informats per creditors del Consell a les respostes a les sol·licituds de conformitat de saldos pendents de pagament a 31/12/13 i que el Consell no té registrats.

Incompliments de legalitat

Com a resultat del treball efectuat, les activitats realitzades i la informació reflectida en els comptes anuals de l’exercici 2013, aquests resulten conformes, en els aspectes significatius, amb la normativa aplicable a la gestió dels fons públics, excepte pel que es detalla a continuació:

6. L’aprovació i la rendició dels comptes anuals de l’IMAS s’han produït fora del termini legalment establert.

7. No s’ha aportat l’inventari de béns i drets de l’IMAS, exigit pel Reglament de béns de les entitats locals.

8. Durant els exercicis 2013 i 2014 s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdit corresponents a factures de l’exercici corrent per un import de 1.653 milers d’euros amb informes de fiscalització amb objeccions essencials perquè no s’ha seguit el procediment establert per tramitar-les.

Opinió

Tret dels efectes dels ajusts que podrien haver-se considerat necessaris si s’haguessin pogut completar els procediments descrits en els paràgrafs 2 i 3 anteriors, i tret dels efectes de les excepcions descrites en els paràgrafs 4-8 anteriors, els comptes anuals de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials presenten, en general, la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal aplicables.

Amb independència del que s’indica en els paràgrafs anteriors, cal ressaltar les altres incidències detallades en els apartats següents de l’Informe, que els òrgans responsables han de tenir en compte i, si escau, corregir.

2. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- No es disposa d’un inventari de béns i drets d’acord amb el Reglament de béns de les entitats locals (RD 1372/1986).

- No es comptabilitza cap quantitat en concepte d’amortitzacions (regles 18 i següents de la INCL per a l’immobilitzat no financer).

Així mateix, de manera similar a l’exercici anterior, en l’exercici 2013 s’han seguit comptabilitzant factures de reparacions i reposicions, sense que en aquest segon cas s’hagin donat de baixa els elements substituïts dins de les immobilitzacions materials. En aquest sentit, a 31/12/13, les immobilitzacions materials es troben sobrevalorades en 911 milers d’euros, dels quals 665 milers d’euros provenen d’exercicis anteriors i 246 milers d’euros corresponen a l’exercici 2013.

2. Deutors

3. Tresoreria

B. Passiu

1. Fons propis

2. Provisions per a riscs i despeses. Incidències:

L’IMAS no té constituïda cap provisió per a riscs i despeses a 31/12/13. No obstant això, i d’acord amb la informació subministrada, hi ha reclamacions laborals i reclamacions contractuals que, amb posterioritat, han tingut sentències desfavorables a l’IMAS, i que en el cas de la reclamació laboral és ferma. Per aquest motiu, i d’acord amb el principi de prudència, s’hauria de registrar una provisió per a riscs i despeses per un import de 346 milers d’euros per cobrir el risc que representen les reclamacions citades.

3. Creditors. Endeutament. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- El saldo del compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» té al final de l’exercici 2013 un saldo de 873 milers d’euros, que recull les obligacions derivades de despeses realitzades o de béns i serveis rebuts que no han estat aplicats al pressupost, i esqueia aquesta aplicació. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en 585 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

- A 31/12/13, el saldo del compte «411. Creditors per despeses meritades» (0 euros) s’hauria d’incrementar en 175 milers d’euros corresponents a ajuts i subvencions per finançar accions realitzades durant l’exercici 2013 que, a 31/12/13, l’IMAS tenia pendent d’aprovar.

El saldo del compte «476. Organismes de previsió social, creditors» té al final de l’exercici 2013 un saldo de 626 milers d’euros. Aquest saldo s’hauria de disminuir en contrapartida a ingressos del compte del resultat econòmic patrimonial per un import de 85 milers d’euros.

De la circularització realitzada en l’àrea de creditors a curt termini, no s’ha rebut confirmació de saldos de 4 dels 30 creditors circularitzats, per un import total de 4.337 milers d’euros (11,7 % del saldo circularitzat); tot i que no s’han aplicat procediments alternatius específics sobre el saldo esmentat, sí que s’han realitzat proves genèriques de detecció de passius no registrats. Així mateix, de les confirmacions rebudes, no s’han pogut conciliar les següents:

IMAS 2013: DETALL DE CREDITORS NO CONCILIATS (en milers d’euros)

NIF creditor

Nom creditor

Saldo IMAS

Saldo creditor

Diferència

P0404000I

Ajuntamet de Palma

15.714

15.974

-260

Q5755006C          

Consorci Aprop (Son Tugores)

986

822

164

TOTAL

16.700

16.796

-96

A més, de les confirmacions rebudes que han estat conciliades es desprèn que hi ha factures per un import de 477 milers d’euros, que l’IMAS no ha registrat a 31 de desembre de 2013 i que tampoc no consten en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost».

Durant el 2013, l’IMAS ha reconegut com a ingressos les bestretes rebudes de la CAIB en relació amb el conveni per desenvolupar serveis i actuacions dirigides a persones discapacitades per un import de 1.846 milers d’euros. No obstant això, a 31/12/13 la despesa de les activitats realitzades corresponents a aquest conveni ha estat per un import de 891 milers d’euros i, en aquest sentit, s’han produït unes desviacions positives de finançament per un import de 955 milers d’euros. D’acord amb els principis comptables de meritació i de correlació d’ingressos i despeses, només s’hauria de registrar com a ingrés l’estimació corresponent a l’activitat realitzada durant l’exercici. Per tant, a 31/12/13 els epígrafs «Altres deutes a curt termini» i «Ingressos per transferències i subvencions» es troben infravalorat i sobrevalorat, respectivament, en 955 milers d’euros.

Recomanacions:

Elaborar l’inventari general de béns i drets de l’IMAS i conciliar-lo amb la comptabilitat.

Reflectir comptablement en el subgrup 29 l’amortització històrica dels béns activats a l’immobilitzat.

Revisar detingudament, almenys a la data de tancament de l’exercici, les adquisicions de béns o serveis produïdes al final de l’exercici que no s’han imputat al pressupost a fi d’imputar-les al compte del resultat econòmic patrimonial. De manera similar, per a les subvencions concedides que estan pendents de justificar o de revisar al tancament de l’exercici, efectuar una estimació de la despesa que suposaran i imputar-la al compte del resultat econòmic patrimonial.

3. COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC PATRIMONIAL

Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, en els apartats corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat econòmic patrimonial de l’exercici.

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents a fi de corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

4. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

En els 8 expedients de modificacions de crèdit revisats s’ha detectat el següent:

- No s’ha donat compte al Ple del Consell de cap expedient de modificació de crèdit aprovat per la Presidència de l’IMAS.

- En l’expedient de modificació de crèdit núm. 19, corresponent a una transferència de crèdit, la memòria només justifica les transferències al capítol 1 (345 milers d’euros) i no esmenta les transferències al capítol 2 (410 milers d’euros).

B. Execució del pressupost

1. Execució d’ingressos.

2. Execució de despeses. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- Durant el 2013 es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdit per un import de 1.370 milers d’euros, dels quals 660 milers d’euros corresponen a l’exercici 2012 i anteriors.

- Durant el 2014 es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdit per un import de 1.116 milers d’euros, dels quals 943 milers d’euros corresponen a l’exercici 2013.

El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no en suposa la validació o esmena, ja que l’acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que hi pugui haver.

C. Pressuposts tancats

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior s’observa la incidència següent:

L’IMAS hauria de revisar i, si escau, regularitzar els saldos pendents de cobrament anteriors a 2009, que sumen 1.465 milers d’euros (el 43,7 % del pendent total) i per als quals hi ha provisions d’insolvències per un import de 1.285 milers d’euros.

2. Pressuposts tancats de despeses

D. Pressuposts d’exercicis posteriors

1. Ingressos pluriennals.

2. Despeses pluriennals

E. Despeses amb finançament afectat.

F. Resultat pressupostari. Incidències:

El resultat pressupostari queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les incidències següents:

- Els reconeixements extrajudicials de crèdit del 2014, que corresponen a despeses de 2013 (943 milers d’euros).

- El saldo del compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost», que té al final de l’exercici 2013 un saldo de 873 milers d’euros. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en 585 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

G. Romanent de tresoreria. Incidències:

El romanent de tresoreria s’hauria de modificar com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe.

Recomanacions:

Reconèixer els drets per cobrar que estiguin suportats documentalment d’acord amb els principis comptables i les bases d’execució.

Establir amb el Consell uns criteris clars de pressupostació i comptabilització dels ingressos procedents de convenis signats amb la CAIB, de manera que cada entitat reconegui els ingressos que li pertoquen.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, a fi d’evitar la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Analitzar els deutes pendents de cobrament i les obligacions pendents de pagament antics i, si escau, regularitzar els que pertoquin.

5. MEMÒRIA

Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- No s’ha formulat una memòria individualitzada dels comptes anuals de l’exercici 2013. No obstant això, la informació de l’IMAS s’inclou a la memòria dels comptes anuals del Consell de Mallorca.

- Amb relació a la mitjana dels treballadors informada en la memòria retuda, no es detalla el nombre de funcionaris i de personal laboral. A més, la xifra que apareix a la memòria de mitjana de treballadors està sobrevalorada.

- En el quadre «Operacions no pressupostàries de tresoreria. Creditors» de la memòria no s’ha inclòs el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» (873 milers d’euros).

- Tot i que la memòria inclou informació sobre les desviacions de finançament, aquesta informació no està en el format, ni inclou la totalitat de dades, que prescriu la INCL.

La memòria només inclou, com a indicadors de gestió, el cost de la institució per habitant. S’hi haurien d’incloure més indicadors de gestió que permetin avaluar l’economia, l’eficàcia i l’eficiència en la prestació, almenys, dels serveis finançats amb taxes o preus públics.

 

ANNEX II. INFORME 115/2016 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR DE MENORCA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2013

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular de Menorca corresponent a l’exercici 2013 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2015. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria dels Consells Insulars i la Universitat.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2013 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries aplicables a la gestió dels fons públics.

3. ABAST DEL TREBALL

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Menorca i les seves entitats dependents i vinculades.

Les entitats afectades per la fiscalització d’aquest Informe són les següents:

Administració general

Entitats dependents: Organismes autònoms: Consell Econòmic i Social de Menorca i Institut Menorquí d’Estudis

Societats mercantils dependents: Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut de Menorca

Fundacions dependents: Fundació Destí Menorca i Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca

Consorcis dependents: Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca, Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó, Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca, Consorci Sociosanitari de Menorca

Entitats vinculades: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Inmobiliaria Casa de Menorca, SA, Gesmultiplex, Menorca, SL, Fundación Democracia y Gobierno Local, Fundació Menorquina de l’Òpera, Fundació Teatre Principal de Maó, Consorci del Museu Militar de Menorca i Patrimoni Històric del Port de Maó i Cala Sant Esteve, Consorci Penya-segats del Port de Maó, Consorci per al Desenvolupament Esportiu de Ciutadella, Consorci d’infraestructures de les Illes Balears, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears

L’Institut de la Joventut de Menorca és una empresa pública amb naturalesa d’entitat de dret públic creada per la CAIB (Decret 35/2006) i transferida al Consell (Llei 21/2006), que la manté sota la mateixa forma jurídica.

El Ple del CIME, mitjançant acord de 17/12/12, va aprovar cedir gratuïtament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la totalitat de les accions de la seva titularitat de la societat Institut de Biologia Animal (IBABSA); aquest Acord va ser elevat a escriptura pública el 26 de març de 2013.

Hi ha entitats que no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe, atès que, tot i que el Consell n’exerceix la presidència o n’és membre amb representació al Patronat o a la Junta Rectora, durant l’exercici 2013 no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap altre tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat l’activitat. Aquestes entitats són: Fundació Ca n’Oliver, Fundació Enciclopèdia de Menorca, Fundació Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears, Fundació per a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, Fundació Turisme de Menorca, Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Consorci del Joc Hípic de Menorca, Consorci Centre Balears Europa, Consorci Menorca Reserva de la Biosfera, Consorci Pati de sa Lluna, Consorci Institut d’Estudis Baleàrics, Consorci per a la Protecció i Acollida de Persones Disminuïdes Psíquiques Profundes de les Illes Balears.

B. Àmbit objectiu

L’abast del treball realitzat ha estat el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

Com a resultat del treball realitzat, l’Informe inclou l’opinió de l’SCIB sobre si el Compte de l’Administració del Consell Insular de Menorca presenta la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal que li és aplicable.

La fiscalització realitzada no inclou cap anàlisi específica amb relació als contractes i les subvencions de l’exercici 2013.

Tot i que no formen part de l’opinió, de les entitats dependents s’exposen, si escau, els aspectes més significatius dels informes de la Intervenció i d’auditoria externa dels comptes anuals, si bé la Sindicatura no assumeix com a pròpies les opinions que s’hi manifesten ja que no han estat objecte de revisió. Així mateix, s’inclouen unes fitxes amb dades pressupostàries i patrimonials de cada una de les entitats i uns altres quadres agregats que es consideren adients.

S’enumeren les entitats vinculades i s’exposa un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA, REGLA DE DESPESA I SOSTENIBILITAT FINANCERA

L’art. 1 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF), disposa que l’objecte d’aquesta Llei és l’establiment dels principis rectors, que vinculen tots els poders públics i als quals s’ha d’adequar la política pressupostària del sector públic orientada a l’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, com a garantia del creixement econòmic sostenible i la creació d’ocupació, en desplegament de l’art. 135 de la Constitució espanyola.

L’article 11.4 de la Llei orgànica 2/2012 estableix que les corporacions locals han de mantenir una posició d’equilibri o superàvit pressupostari sense preveure excepcions i, en aplicació de l’article 15 d’aquesta mateixa Llei orgànica, el Consell de Ministres de 20 de juliol de 2012 va fixar els objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions públiques i cadascun dels seus subsectors per al període 2013-2015. Pel que fa a l’exercici 2013, per a les corporacions locals es va establir com a objectiu d’estabilitat pressupostària l’equilibri pressupostari (0,0 % del PIB) i es va fixar un objectiu de deute públic del 3,8 % del PIB.

Això no obstant, l’evolució adversa de l’economia espanyola l’any 2012 va fer que les institucions comunitàries ampliassin dos anys més el termini per corregir el dèficit excessiu a Espanya, cosa que permet que aquesta correcció es faci de manera gradual, amb l’adequació dels objectius d’estabilitat i deute públic de 2013 per al conjunt del sector públic i per a cada un dels subsectors que l’integren. Per a les corporacions locals es manté el mateix objectiu d’estabilitat pressupostària (0,0 % del PIB) i s’incrementa l’objectiu de deute públic fins al 4 % del PIB.

D’altra banda, l’exercici 2013 és el primer per al qual s’estableix l’objectiu de compliment de la regla de despesa per a tots els subsectors de les administracions públiques, amb l’excepció de les administracions de la Seguretat Social. Això significa que la despesa computable de l’Administració de l’Estat, de les comunitat autònomes i de les corporacions locals no pot superar la taxa de referència de creixement del producte interior brut a mitjà termini de l’economia espanyola, calculada per al 2013 pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, d’acord amb la metodologia utilitzada per la Comissió Europea, fixada en l’1,7 %.

Estabilitat pressupostària

L’informe de la Intervenció que avalua el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària del pressupost inicial del Consell afirma que es compleix, atès que hi ha una capacitat de finançament de 5.498 milers d’euros (els ingressos dels capítols 1-7 són superiors a les despeses previstes en els capítols 1-7).

L’informe de la Intervenció que avalua el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària, de la regla de la despesa, del període de pagament a proveïdors i del límit del deute de la liquidació del pressupost 2013, a nivell consolidat amb ajusts SEC’95, indica que la corporació té, al tancament de l’exercici, una capacitat de finançament de 3.851 milers d’euros (els ingressos dels capítols 1-7 són superiors a les despeses dels capítols 1-7) i, per tant, no cal elaborar el pla econòmic financer.

Regla de despesa

La regla de la despesa es regula en l’article 12 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. L’informe de la Intervenció que avalua el seu compliment indica que la corporació incompleix la regla de la despesa, per la qual cosa s’ha d’elaborar un pla econòmic financer que faci possible el compliment de la regla de la despesa en les liquidacions del pressupost de l’any 2014 i 2015.

Deute públic

Pel que fa al límit del deute públic, l’esmentat informe indica que l’endeutament se situa en el 98,74 % dels ingressos corrents consolidats. Per tant, atès que l’endeutament s’ha situat entre el 75 i el 110 % ha d’aprovar-se un pla de reducció del deute que faci possible assolir l’objectiu del 75 % en el termini de 5 anys. El Ple del CIME, en sessió de 27 d’octubre de 2014, va aprovar el Pla de reducció del deute públic i el va trametre al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

Finalment, l’informe de la Intervenció assenyala que la liquidació pressupostària de l’exercici 2013, a nivell consolidat, presenta un superàvit en termes de comptabilitat nacional de 3.851 milers d’euros i que el romanent de tresoreria per a despeses generals consolidat puja a 3.573 milers d’euros. L’informe conclou que, d’acord amb el que disposa l’article 32 de la Llei orgànica 2/2012, del dit superàvit s’ha de destinar un import de 988 milers d’euros a reduir l’endeutament net, si bé se’n condiciona la realització a les disponibilitats reals de tresoreria de la corporació.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2013 del Consell Insular i les seves entitats dependents és la següent:

Consell Insular

El Compte general de 2013 es va aprovar definitivament el 29/09/14 i es va retre el 06/10/14, per tant, es va aprovar i retre en termini.

El CIME no ha elaborat la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics, ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i regla 101 de la INCL).

Consell Econòmic i Social de Menorca: ha retut els comptes formant part del Compte general, de forma no consolidada.

Institut Menorquí d’Estudis: ha retut els comptes formant part del Compte general, de forma no consolidada.

Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria.

Institut de la Joventut de Menorca: ha retut els comptes anuals.

Fundació Destí Menorca: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria.

Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria.

Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca: ha retut els comptes i els informes de la Intervenció.

Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó: ha retut els comptes i els informes de la Intervenció.

Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca: ha retut els comptes i els informes de la Intervenció.

Consorci Sociosanitari de Menorca: ha retut els comptes i els informes d’Intervenció.

Incidències:

La inscripció de la societat vinculada Gesmultiplex Menorca, SL, pendent des de l’any 2007, inexplicablement encara no s’ha produït.

El CIME no ha retut al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques el pla econòmic financer (per incompliment de regla de la despesa) exigit per l’art. 21 de la Llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

El CIME no ha elaborat la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics, ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i regla 101 de la INCL).

No consta que s’hagi realitzat l’informe d’auditoria externa o de control financer dels comptes de l’Institut de la Joventut de Menorca. Tot i que l’auditoria financera no és obligatòria, l’Institut no està eximit de la presentació d’un informe de control financer elaborat per la Intervenció.

El Compte general no s’ha formulat en el termini legalment establert (art. 212.1 del TRLRHL).

Recomanacions:

Esmenar els impediments a fi d’aconseguir la inscripció en el Registre Mercantil de Gesmultiplex Menorca, SL o, si escau, acordar-ne l’extinció.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar a la Presidència del Consell i a la persona que ocupava aquest càrrec durant el període fiscalitzat perquè hi poguessin formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que considerassin adients (art. 30 del Reglament de la Sindicatura). El 5 de febrer de 2016 es varen presentar les al·legacions del Consell.

Les al·legacions s’han analitzat i s’ha suprimit o modificat part de l’Informe quan s’han acceptat. Si no s’ha alterat aquest ni s’ha emès opinió és perquè són explicacions que confirmen els fets i les valoracions de l’Informe, o perquè no s’han justificat adequadament els criteris o les afirmacions de l’al·legació, o perquè es manifesta la voluntat d’esmenar la deficiència en el futur. Excepcionalment, quan la raó de no acceptar l’al·legació ha estat diferent a les abans esmentades, aquesta raó es fa constar amb una nota a peu de pàgina dins l’Informe.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. OPINIÓ FINANCERA I DE LEGALITAT

Abast

1. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha fiscalitzat el Compte de l’Administració del Consell Insular de Menorca de l’exercici 2013, que comprèn el balanç de situació, el compte del resultat econòmic patrimonial, l’estat de la liquidació del pressupost i la memòria. La Intervenció del Consell és responsable de la formació del Compte, d’acord amb el marc normatiu d’informació financera aplicable. Excepte per les limitacions esmentades en els paràgrafs 2 i 3 següents, el treball de fiscalització s’ha efectuat d’acord amb els objectius i l’abast que s’esmenten en els apartats I.2 i I.3 anteriors.

Limitacions de l’abast

2. El saldo del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» és de 71.786 milers d’euros. No consta informació de les inversions ja finalitzades que s’han de donar de baixa, i traspassar al compte de patrimoni «109. Patrimoni lliurat a l’ús general» a 31/12/13.

3. No s’ha obtingut tota la informació que permeti tenir evidència suficient i adequada en relació amb l’efecte que els litigis i les reclamacions existents contra el Consell puguin tenir en el Compte a 31/12/13, atès que no s’han rebut les respostes de tots els advocats i que, de la informació retuda, no tota es troba degudament quantificada.

Excepcions amb efectes patrimonials

4. No obstant la limitació expressada en el punt anterior, de l’anàlisi de  la relació de litigis judicials retuda pel Consell i de les respostes dels advocats rebudes es desprèn que la provisió dotada és insuficient en, almenys, 8.304 milers d’euros.

5. Ateses la recurrència de les aportacions a favor del Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística en Sòl Rústic de l’Illa de Menorca, la quantitat acumulada (1.124 milers d’euros) i l’evolució dels resultats del Consorci, el retorn del dipòsit presenta un elevat grau d’incertesa.

Excepcions amb efectes pressupostaris i patrimonials

6. El Consell té pendent de cobrament respecte de la CAIB, d’exercicis tancats, un import de 8.177 milers d’euros, dels quals 3.527 milers d’euros no estan reconeguts per la CAIB. Els més antics (2002-2009) sumen 2.752 milers d’euros i s’haurien d’ajustar.

Incompliments de legalitat

7. El Consell no ha adoptat cap de les mesures establertes en l’art. 193 del TRLRHL per corregir l’efecte de l’aprovació de la liquidació del pressupost de l’exercici anterior amb romanent de tresoreria negatiu.

8. El Consell no ha formulat el pla econòmic financer (per incompliment de la regla de la despesa) exigit per l’art. 21 de la Llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

9. Durant l’exercici, el Consell ha fet ús del Fons de contingència mitjançant transferències de crèdit per atendre despeses que no tenen el caràcter de no discrecional.

10. Durant els exercicis 2013 i 2014 s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdit corresponents a factures de l’exercici corrent per un import de 419 milers d’euros amb informes de fiscalització amb objeccions essencials perquè no s’ha seguit el procediment establert per tramitar-les.

Opinió

Tret dels efectes dels ajusts que podrien haver-se considerat necessaris si s’haguessin pogut completar els procediments descrits en els paràgrafs 2 i 3 anteriors i tret dels efectes de les excepcions descrites en els paràgrafs 4-10 anteriors, el Compte de l’Administració del Consell Insular de Menorca presenta, en general, la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal aplicables.

Amb independència del que s’indica en els paràgrafs anteriors, cal ressaltar les altres incidències detallades en els apartats següents de l’Informe, que els òrgans responsables han de tenir en compte i, si escau, corregir.

2. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- Hi ha diferències entre el balanç i l’inventari (a 31/12/13, 225 milers d’euros), que s’han d’aclarir i corregir.

- Les altes i les baixes registrades comptablement durant l’exercici no coincideixen amb les imputades a l’inventari (la diferència és de 18 milers d’euros).

- El saldo del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» és de 71.786 milers d’euros. No consta informació de les inversions ja finalitzades que s’han de donar de baixa, i traspassar al compte de patrimoni «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

- Hi ha en l’immobilitzat material 117 milers d’euros corresponents a béns lliurats en cessió (velers, caiacs, càmeres web, pantalles tàctils, etc.) a la Fundació Destí Menorca que no estan registrats en el compte «108. Patrimoni lliurat en cessió».

- En l’inventari del CIME consten béns amb valor net comptable positiu, els quals han deixat d’amortitzar-se per considerar que aquest valor residual és el que s’espera obtenir d’aquests béns al final de la seva vida útil. L’import residual d’aquests béns correspon al 5 % del seu valor d’adquisició i representa un total de 303 milers d’euros en l’immobilitzat material. Aquest import hauria d’haver-se imputat a resultats, atès que no es té la certesa que es pugui obtenir aquest benefici de la venda dels actius.

2. Immobilitzat financer. Incidències:

Ateses la recurrència de les aportacions a favor del Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística en Sòl Rústic de l’Illa de Menorca, la quantitat acumulada (1.124 milers d’euros) i l’evolució dels resultats del Consorci, el retorn del dipòsit presenta un elevat grau d’incertesa. D’altra banda, aquest import està comptabilitzat en un compte de dipòsits constituïts a llarg termini, mentre que s’haurien de registrar en un compte de crèdit a llarg termini.

3. Deutors. Incidències:

Durant l’exercici s’han regularitzat saldos d’exercicis anteriors. No obstant això, encara hi ha saldos dels exercicis 2009 i anteriors, per un import de 5.697 milers d’euros, que corresponen majoritàriament a comptes per cobrar de la CAIB (5.680 milers d’euros). Aquests saldos podrien haver prescrit, per la qual cosa s’haurien d’analitzar i, si escau, regularitzar.

D’acord amb la memòria, dins l’exercici 2013 s’ha fet un reconeixement de drets excessiu corresponent al recàrrec provincial de l’IAE de l’Ajuntament de Maó, per la qual cosa els drets pendents de cobrament a 31/12/13 estan sobrevalorats en 115 milers d’euros. Aquesta incidència es veurà corregida dins l’exercici 2014.

4. Inversions financeres temporals

5. Tresoreria. Incidències:

En la rendició telemàtica s’inclouen dos comptes amb “la Caixa” que, d’acord amb les respostes bancàries, varen ser cancel·lats durant l’exercici 2013.

D’altra banda, el Banco Santander certifica un compte amb saldo de 10,49 euros que no apareix en la rendició telemàtica. El 2012 el CIME va resoldre la cancel·lació d’aquest compte, però no es va cancel·lar efectivament fins a l’any 2015.

B. Passiu

1. Fons propis

2. Provisions per a riscs i despeses. Incidències:

No s’ha obtingut tota la informació que permeti tenir evidència suficient i adequada en relació amb l’efecte que els litigis i les reclamacions que hi ha contra el Consell puguin tenir en el Compte general a 31/12/13, atès que no s’han rebut les respostes de tots els advocats i que, de la informació retuda, no tota es troba degudament quantificada. De la relació de litigis judicials retuda pel Consell i de les respostes dels advocats es desprèn que la provisió dotada és insuficient en, almenys, 8.304 milers d’euros. Dins aquesta manca de provisió s’inclouen 323 milers d’euros corresponents al 25 % de la paga extraordinària del mes de desembre de 2012.

La dotació de l’exercici de la provisió per a responsabilitats conté un import de 275 milers d’euros (corresponent a la provisió del préstec concedit a Quesería Menorquina, SL), el qual s’hauria d’haver classificat en el compte «598. Provisió per a insolvències de crèdits a curt termini».

3. Creditors. Endeutament. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior, s’observa la incidència següent:

-L’import del deute amb la Seguretat Social al tancament de l’exercici per les quotes a pagar meritades durant desembre 2013 és inferior a les liquidacions de l’esmentat període (en 313 milers d’euros).

L’estalvi net del Consell ha de ser corregit, com a mínim amb una disminució de 256 milers d’euros derivada de les incidències que consten en l’apartat d’execució del pressupost.

De la circularització realitzada en l’àrea creditors a curt termini, no s’ha retut confirmació de saldos d’un dels 21 creditors, el qual presenta un saldo zero en la comptabilitat del CIME; i tampoc no s’ha pogut verificar la raonabilitat del saldo esmentat mitjançant l’aplicació d’altres procediments alternatius. Així mateix, de les confirmacions rebudes, la següent no s’ha pogut conciliar:

CIME 2013: DETALL DE CREDITORS NO CONCILIATS (en milers d’euros)

NIF CREDITOR

NOM DEL CREDITOR

SALDO CIME

SALDO CREDITOR

DIFE-RÈNCIA

00478335G

E.S.S.

0

s.d.(1)

TOTAL

0

(1) La informació rebuda no permet determinar el saldo segons el creditor a 31/12/13.

Així mateix, de les confirmacions rebudes que han estat conciliades es desprèn que hi ha factures, per un import de 256 milers d’euros, que el CIME no ha registrat a 31 de desembre de 2013 i que tampoc no consten en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost».

D’acord amb la Memòria, a 31 de desembre de 2013, no s’han reconegut passius derivats de la construcció del Centre Sociosanitari de Santa Rita per un import de 108 milers d’euros.

Recomanacions:

Continuar la revisió de les incorporacions d’immobilitzat de manera que restin classificades d’acord amb la seva naturalesa i el que disposa la INCL.

Replantejar el finançament del Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística en Sòl Rústic de l’Illa de Menorca amb una alternativa realista a l’actual sistema, de manera que es pugui assolir el finançament de l’organisme.

Comptabilitzar cada préstec en un compte individualitzat, tant pel que fa a les quantitats pendents a llarg termini com a les pendents a curt termini.

Comptabilitzar, al tancament de l’exercici, en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost», totes les despeses realitzades, béns o serveis rebuts durant l’exercici que, per diverses circumstàncies, no s’han pogut aplicar al pressupost.

Analitzar els moviments anteriors a l’exercici 2008 del compte «108. Patrimoni lliurat en cessió» i, si escau, realitzar els ajusts necessaris per reflectir la realitat patrimonial.

3. COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC PATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat econòmic patrimonial de l’exercici que figura en els quadres anteriors.

Com en l’exercici anterior:

- En els comptes del subgrup «62. Serveis exteriors» manca comptabilitzar despeses corresponents als mesos de novembre i desembre (vigilància, neteja, telefonia, subministraments...) per un import estimat de 389 milers d’euros.

- El compte «623. Serveis professionals independents» inclou despeses corresponents a altres serveis (comunicacions, reparacions i conservació, transport, etc.), quantificades en 964 milers d’euros.

- El Consell no ha constituït cap provisió per a les despeses de personal meritades i no vençudes a 31 de desembre (corresponents a pagues extres) per un import aproximat de 94 milers d’euros.

En el compte «620. Despeses de R+D» es registren 18 milers d’euros corresponents a concerts de la Banda de Música de Ferreries (3 milers d’euros) i a administració i manteniment del sistema informàtic (15 milers d’euros), que haurien d’estar registrats en els comptes «629. Comunicacions i altres serveis» i «622. Reparacions i conservació», respectivament.

Els comptes «628. Subministraments» i «629. Comunicacions i altres serveis» inclouen despeses d’exercicis anteriors que s’haurien d’haver classificat en el compte 679 per un import de 25 milers d’euros.

El compte «678. Despeses extraordinàries» inclou 36 milers d’euros de despeses que corresponen a exercicis anteriors i que s’haurien d’haver registrat en el compte «679. Altres depeses i pèrdues d’exercicis anteriors».

El compte «662. Interessos de deutes a llarg termini» inclou despeses per avals per un import de 28 milers d’euros que s’haurien d’haver comptabilitzat en el compte «669. Altres despeses financeres».

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents per corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

4. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

L’aprovació del pressupost de l’exercici 2013 s’ha efectuat fora de termini, el 21/01/13. No obstant això, no consta cap resolució del president del Consell referent al pressupost prorrogat ni el preceptiu informe de la Intervenció (art. 169 del TRLHL i 21 del Decret 500/1990).

El Consell no ha adoptat cap de les mesures establertes en l’art. 193 del TRLRHL per corregir l’efecte de l’aprovació de la liquidació del pressupost de l’exercici anterior amb romanent de tresoreria negatiu.

Dels 6 expedients de modificació examinats s’han d’assenyalar les incidències següents:

- El CIME ha tramitat una transferència de crèdit amb càrrec al Fons de contingència per atendre despeses que no tenen el caràcter de no discrecional, la qual cosa implica que es fa un ús indegut d’aquest fons. Aquestes despeses són:

- Pagament del deute amb Cesgarden, SL (135 milers d’euros).

- Petites millores (realitzades a través de contractes menors) a la Residència de Gent Gran de Maó (20 milers d’euros) i al Centre Sociosanitari Santa Rita (10 milers d’euros).

- Despesa derivada d’actuacions en matèria de transport públic regular de passatgers per carretera, provinent d’anys anteriors que excedia les previsions del present pressupost (100 milers d’euros).

- Necessitat, per part del Consorci de Protecció de la Legalitat Urbanística en Sòl Rústic a l’Illa de Menorca, de més finançament respecte del previst inicialment per atendre la diferència entre despeses i ingressos d’aquesta entitat durant aquest exercici (100 milers d’euros).

- La modificació de crèdit amb càrrec al Fons de contingència ha estat tramitada com una transferència de crèdit, però s’ha reflectit pressupostàriament com un suplement de crèdit amb càrrec a una baixa per anul·lació.

- Pel que fa a algunes de les despeses incloses en la modificació del paràgraf anterior, no queden prou justificades les raons que impossibiliten demorar les despeses suplementades (art. 177 del TRLRHL), i són despeses que es podrien haver previst (petites millores a la Residència de Gent Gran de Maó i al Centre Sociosanitari de Santa Rita per un import de 30 milers d’euros).

A l’igual dels exercicis anteriors, el Consell, mitjançant les bases d’execució, obre totes les partides pressupostàries de l’estructura establerta en l’Ordre de 20 de setembre de 1989, encara que sigui sense dotació, cosa que produeix l’efecte que les modificacions per crèdits extraordinaris esdevinguin innecessàries.

B Execució del pressupost

1. Execució d’ingressos. Incidències:

L’annex II.4.10 mostra la conciliació dels drets reconeguts per transferències de la CAIB durant l’exercici 2013 i de les obligacions per transferències a favor del Consell reconegudes per la CAIB durant el mateix període. Les diferències més destacables són les següents:

- Drets reconeguts pel Consell que es troben en fase D en la comptabilitat de la CAIB (182 milers d’euros).

- El Consell ha reconegut drets durant l’exercici 2013 que la CAIB no ha reconegut corresponents als expedients següents:

- Exp. CAIB 2013/14 - Aportació CAIB per un import de 1.240 milers d’euros

- Exp. CAIB 2013/17 - Places concertades en centres per a persones amb discapacitat per un import de 500 milers d’euros

- Exp. CAIB 2011/10 - Inversions estatutàries per un import de 1.637 milers d’euros

2. Execució de despeses. Incidències:

Les objeccions de legalitat més significatives en l’execució del pressupost 2013, en opinió de la Intervenció del Consell, són:

-Manaments de pagaments extrapressupostaris que excedeixen el límit de pagaments pendents d’aplicació establert en la base d’execució del pressupost 28.2. (300 milers d’euros).

- Disconformitats amb la contractació de personal atès que no s’acredita la necessitat urgent i inajornable que estableix l’article 23 de la Llei de pressuposts generals de l’Estat.

- Disconformitat amb l’aprovació d’un programa de productivitat per als anys 2013-2015, ja que no es garanteix que aquesta retribució es determini en funció de circumstàncies objectives relacionades directament amb el desenvolupament del lloc de feina (art. 5.2 del RD 861/1986).

- Deficiències en els documents ADO: aprovats amb duplicat de factura i import o NIF incorrecte.

- Nota desfavorable de la Secretaria i la Intervenció envers el reconeixement extrajudicial de crèdits (143 milers d’euros) per compensar el concessionari per la reducció en el preu dels bitllets del servei públic regular de viatgers per carretera, atès que no hi ha hagut una modificació contractual prèvia.

Pel que fa a aquesta darrera objecció, cal precisar que l’interventor, respecte del pressupost de l’any anterior, ja va expressar una nota desfavorable sobre la proposta de modificació del règim tarifari vigent en el transport públic regular de viatgers per carretera en no estar prevista la compensació a pagar als concessionaris afectats.

Durant l’exercici 2013 s’han aprovat expedients de reconeixement extrajudicial de crèdit per 570 milers d’euros, dels quals 196 milers d’euros corresponen a despeses d’exercicis anteriors; la resta (373 milers d’euros) correspon a despeses de l’exercici 2013. L’exercici 2014 es varen fer reconeixements extrajudicials de crèdit corresponents a l’exercici 2013 i anteriors, per un import de 46 milers d’euros.

El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no en suposa la validació o l’esmena, ja que l’acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que hi pugui haver.

En els 15 expedients de despesa examinats, s’han trobat les incidències següents:

· En 4 expedients hi ha acumulació de fases ADO sense que corresponguin a cap dels supòsits detallats en les bases d’execució.

· En 2 expedients manca la signatura en alguns dels documents comptables.

· 8 expedients s’han tramitat com a contractes menors quan, atès el volum de despeses generades per aquest servei, haurien d’estar subjectes a licitació. 

C. Pressuposts tancats

1. Pressuposts tancats d’ingressos

L’antiguitat dels saldos pendents de cobrament d’exercicis anteriors es detalla per exercicis. Els més antics són de 2002. Els deutes amb més de quatre anys d’antiguitat sumen 5.697 milers d’euros i suposen un 56,3 % del total. Aquests saldos s’haurien de revisar i, si escau, corregir.

El Consell té un pendent de cobrament respecte de la CAIB d’exercicis tancats de 7.784 milers d’euros (6.948 milers d’euros a 31/12/12), dels quals la CAIB no reconeix 3.527 milers d’euros. Com s’ha exposat en informes anteriors, això és degut, principalment, a les partides pendents següents:

- 240 milers d’euros per ampliar les obres del Centre Residencial Trepucó (2002).

- El saldo pendent per més aportació de la transferència de carreteres de l’exercici 2005 (1.574 milers d’euros).

- 742 milers d’euros reconeguts pel Consell el 2007 per atribució de competències (disposició addicional vuitena de la Llei 16/2001, de carreteres), mentre que la CAIB no reconeix aquests deutes per diferències d’interpretació (els imports pendents obeeixen a l’actualització del cost efectiu de la transferència, d’acord amb la Llei 16/2001, atès que han transcorregut els primers 3 anys de vigència).

- 631 milers d’euros reconeguts pel Consell el 2012 per inversions estatutàries, mentre que la CAIB no reconeix aquests deutes.

D’altra banda, la CAIB té un pendent de pagament respecte del CIME d’exercicis tancats de 8.177 milers d’euros (3.709 milers d’euros a 31/12/12), dels quals 3.921 milers d’euros no consten com a pendent de cobrament en la comptabilitat del CIME. La principal partida correspon a l’atribució de competències corrents de l’exercici 2012 per un import de 3.270 milers d’euros.

2. Pressuposts tancats de despeses

D. Pressuposts d’exercicis posteriors

1. Ingressos pluriennals

2. Despeses pluriennals. Incidències:

El detall de compromisos de despesa amb càrrec a pressupost d’exercicis posteriors retut pel CIME presenta un saldo superior en 36 milers d’euros respecte del detall de la rendició telemàtica.

Les liquidacions definitives de la participació en els ingressos de l’Estat dels exercicis 2008 i 2009, que varen suposar un deute davant de l’Estat amb venciments el 2020 i 2021, respectivament, no apareixen en l’estat de pressupost d’exercicis futurs.

Hi ha una diferència de 77 milers d’euros entre els compromisos de despesa per a exercicis futurs per interessos de préstecs i els imports dels interessos segons les taules d’amortització de préstecs aportades pel Consell.

En els 4 expedients de despesa pluriennal examinats, s’han trobat les incidències següents:

- En cap el document AD està signat.

- En tres dels expedients revisats manca l’informe de la Intervenció.

E. Despeses amb finançament afectat. Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-Els imports de les desviacions de finançament generades per les despeses amb finançament afectat són incorrectes i no coincideixen amb les calculades per determinar el romanent de tresoreria i el resultat pressupostari de l’exercici.

- No sempre consta en la informació de cada unitat de despesa, per a cada una de les anualitats, l’aplicació o aplicacions pressupostàries de despesa mitjançant les quals s’hagi de realitzar (regla 48.3 de la INCL).

- Entre les partides d’ingressos afectats, en consten 16 per un import de 2.623 milers d’euros, de les quals no s’han calculat les desviacions de finançament. Els d’import més significatiu són:

- Servei de prevenció i extinció d’incendis (ajuntaments): 911 milers d’euros

- Neteja de platges (ajuntaments): 490 milers d’euros

Per aquests serveis, es reben els ingressos dels ajuntaments, sense que es relacioni amb la despesa finalista efectuada.

- Hi ha 25 projectes de finançament afectat ja executats totalment, que totalitzen 235 milers d’euros de desviacions positives acumulades al tancament, pendents de ser retornats als agents finançadors. El Consell ha de regularitzar aquesta situació.

- La informació dels projectes de despesa finançats amb recursos afectats iniciats abans de 2002 (3 projectes) no té el format estipulat en la INCL. Segons la Intervenció, aquests projectes estan a punt de tancar-se i únicament resta la devolució de l’import requerit per l’agent finançador. El Consell ha de regularitzar aquesta situació.

D’acord amb la Memòria, a 31 de desembre de 2013, no s’han reconegut deutes derivats de la construcció del Centre Sociosanitari de Santa Rita per un import de 108 milers d’euros. La comptabilització d’aquesta despesa suposaria reduir les desviacions positives de finançament acumulades a 31/12/13.

F. Resultat pressupostari. Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les incidències següents:

- No s’han registrat en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost» almenys 256 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis d’exercicis anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

- Les referents a les desviacions de finançament de l’exercici.

G. Romanent de tresoreria. Incidències:

El romanent de tresoreria queda desvirtuat a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les referents a les desviacions de finançament de l’exercici pel que afecta la determinació de l’excés de finançament afectat.

Recomanacions:

Revisar els saldos per cobrar de pressuposts tancats, i tramitar i aprovar els expedients corresponents de regularització d’acord amb la normativa vigent.

Implantar el seguiment de les desviacions de finançament a la totalitat dels projectes amb finançament afectat, per assegurar el control de l’aplicació correcta.

Regularitzar la situació en els expedients dels projectes de despesa finançats amb recursos afectats ja finalitzats o que finalment no es duran a terme, i que presenten desviacions acumulades positives.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, per evitar la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Realitzar conciliacions periòdiques amb la CAIB i, si escau, regularitzar les operacions que pertoquin a fi d’assolir una concordança comptable.

5. MEMÒRIA

Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- El quadre de finançament de la memòria no inclou una nota amb el resum de les correccions al resultat, per conciliar el resultat comptable de l’exercici amb els recursos procedents de les operacions que es mostren en el quadre de finançament.

- Els indicadors de gestió establerts en el punt 21.c del model de memòria de la INCL es presenten en blanc.

- En les normes de valoració de l’immobilitzat material no s’indiquen els criteris sobre la comptabilització dels costs d’ampliació, modernització i millores.

- El total de les variacions del capital circulant presentat en el quadre de finançament (‑1.445 milers d’euros) no coincideix amb la diferència entre els orígens i les aplicacions de recursos de l’exercici, indicada en el quadre esmentat (36.626 milers d’euros).

- Hi ha una diferència de 77 milers d’euros entre els compromisos de despesa per a exercicis futurs per interessos de préstecs i els imports dels interessos segons les taules d’amortització de préstecs aportades pel Consell.

La memòria no informa de la situació en què es troba el deute impagat del préstec concedit a Quesería Menorquina, SLU, quan es formulen els comptes anuals. Aquesta empresa es troba en concurs de creditors des de 2012 i no pot retornar el préstec, atès que és un crèdit concursal i només es poden retornar en la forma que resulta de la legislació aplicable.

Recomanacions:

Formular la memòria amb tota la informació comptable que estableix la INCL, així com la que sigui necessària per poder interpretar correctament els comptes anuals i perquè aquests reflecteixin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el següent:

Organismes autònoms: Consell Econòmic i Social de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis

Societats mercantils dependents: Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA  

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut de Menorca.

Fundacions públiques dependents: Fundació Destí Menorca i Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca

Consorcis dependents: Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca, Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó, Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca i Consorci Sociosanitari de Menorca.

Els aspectes més significatius de les auditories dels comptes anuals i dels informes de la Intervenció de les liquidacions dels pressuposts que s’han tramès de les entitats dependents són els que s’exposen seguidament. Cal fer palès que l’SCIB no ha revisat ni els informes d’auditoria externa ni els de la Intervenció, per la qual cosa no pot assumir com a pròpies les opinions i excepcions que s’hi posen de manifest.

Consell Econòmic i Social: l’informe de la Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable.

Institut Menorquí d’Estudis: l’informe de la Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable.

Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA: l’opinió de l’informe d’auditoria és favorable i no conté excepcions.

Institut de la Joventut de Menorca: no s’ha tramès l’informe d’auditoria.

Fundació Destí Menorca: l’opinió de l’informe d’auditoria és favorable i no conté excepcions.

Destaca, de la memòria de la Fundació Destí Menorca, l’apartat de fets rellevants posteriors al tancament, on es diu que «s’està estudiant fusionar la Fundació Destí Menorca amb Fundació Turisme». Aquesta iniciativa finalment no es va dur a terme. La Fundació Destí Menorca (que el 2015 passa a anomenar-se Fundació Foment del Turisme de Menorca) va modificar els estatuts a fi de donar entrada, en els seus òrgans de govern, al sector privat.

Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca: l’opinió de l’informe d’auditoria és favorable i no conté excepcions.

Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca: l’informe de la Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable i el d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària de la liquidació del pressupost de l’exercici 2013 conclou que el Consorci, sense perjudici de més anàlisi de qüestions puntuals que puguin sorgir i d’ampliació de l’informe si així se sol·licita, compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, ja que presenta una capacitat de finançament positiva per import de 592 milers d’euros.

Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó: l’informe de la Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable i el d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària de la liquidació del pressupost de l’exercici 2013 diu que el Consorci, sense perjudici de més anàlisis de qüestions puntuals que puguin sorgir i d’ampliació de l’informe si així se sol·licita, assoleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, ja que presenta una capacitat de finançament per import de 633 milers d’euros.

Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca: l’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable i el d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària de la liquidació del pressupost de l’exercici 2013 diu que la liquidació, sense perjudici de més anàlisi de qüestions puntuals que puguin sorgir i d’ampliació de l’informe si així se sol·licita, compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, atès que presenta una situació de superàvit.

Consorci Sociosanitari de Menorca: l’informe de la Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable. En el seu apartat VI s’avalua l’equilibri per assolir el que disposa la Llei d’estabilitat pressupostària, del qual resulta una capacitat de finançament de 97 milers d’euros, i en conseqüència s’assoleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària.

Incidències:

No consta que s’hagi realitzat l’informe d’auditoria externa o de control financer dels comptes de l’Institut de la Joventut de Menorca.

L’informe de la Intervenció del CIME respecte de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, amb referència al que disposa el seu article 36 quant al redimensionament del sector públic local conclou que «les entitats Consorci Sociosanitari de Menorca i Fundació Persones amb Discapacitat Illa de Menorca han d’aprovar un pla de correcció per tal que, a 31/12/14, puguin assolir una posició d’equilibri financer. En cas contrari, s’hauran de dissoldre dins dels sis mesos següents a l’aprovació dels comptes anuals i de la liquidació del pressupost de l’exercici 2014, o quedaran automàticament dissoltes dia 1 de desembre de 2015». El Pla no va ser aprovat posteriorment.

Recomanacions:

Retre els informes de control intern i extern de totes les entitats dependents.

2. DADES AGREGADES DE LES ENTITATS DEPENDENTS

A. Drets de cobrament de les entitats dependents respecte del Consell. Incidències:

Hi ha diferències entre els drets de cobrament respecte del Consell que consten en els comptes de les entitats dependents i les obligacions que ha registrat el Consell.

B. Evolució dels fons propis i dels resultats de les entitats dependents

C. Passius exigibles de les entitats dependents

D. Aportacions rebudes per les entitats dependents. Incidències:

Hi ha discrepàncies entre les obligacions reconegudes pel Consell respecte de les aportacions atorgades a les entitats dependents i els drets reconeguts per aquestes. S’han d’assenyalar les incidències següents:

- La Fundació Destí Menorca declara haver rebut del Consell 2.148 milers d’euros en concepte de transferències corrents, 46 milers d’euros més dels que consten en la liquidació del pressupost d’aquest.

- Entre les obligacions reconegudes pel Consell en favor del Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca i els drets reconeguts per aquest hi ha una diferència de 574 milers d’euros per transferències de capital (no reconeguts pel CIME) corresponents a la certificació de despesa i sol·licitud de reemborsament de Fons de Cohesió-Feder 2007-2013. El Consell informa en la memòria del seu Compte general de les circumstàncies d’aquesta diferència.

- El Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó té reconeguts drets per transferències corrents per un import inferior al que figura en la liquidació pressupostària del Consell (diferència de 25 milers d’euros corresponent a l’anualitat restant del 2012 pel conveni amb el Menorca Bàsquet SAD per a la promoció de l’esport d’elit).

E. Evolució de les despeses de personal de les entitats dependents

Recomanacions:

Realitzar conciliacions periòdiques dels saldos pendents entre les entitats dependents i el Consell.

Reconèixer els drets de cobrament respecte del Consell de forma simultània o, si més no, després que aquest reconegui comptablement l’obligació corresponent.

3. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades són: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Inmobiliaria Casa de Menorca, SA, Gesmultiplex Menorca, SL Fundación Democracia y Gobierno Local, Fundació Menorquina de l’Òpera, Fundació Teatre Principal de Maó, Consorci del Museu Militar de Menorca i Patrimoni Històric del Port de Maó i Cala Sant Esteve, Consorci Penya-segats del Port de Maó, Consorci per al Desenvolupament Esportiu de Ciutadella, Consorci d’Infraestructures de les Illes Balears, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears.

 

ANNEX III. INFORME 116/2016 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR D’EIVISSA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2013

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular d’Eivissa corresponent a l’exercici 2013 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a l’any 2015. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria de Consells Insulars i Universitat.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2013 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són aplicables a la gestió dels fons públics.

3. ABAST DEL TREBALL

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular d’Eivissa i les seves entitats dependents i vinculades, que s’indiquen a continuació. Encara resten entitats dependents i vinculades que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la denominació, la composició i l’àmbit territorial a la desaparició del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i a la creació dels consells insulars de cada una d’aquestes illes (mentrestant es mantenen dins l’àmbit del Consell Insular d’Eivissa).

Les entitats afectades per aquesta fiscalització són les següents:

Consell Insular (Administració general)

Entitats dependents:

Organisme autònom: Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera

Societat mercantil: Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut d’Eivissa i Formentera

Fundació pública dependent: Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera

Consorcis dependents: Consorci Mobilitat per Eivissa i Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa

Entitats vinculades: Gestión Urbanística de Baleares, SA; Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL; Fundació Promoció Esportiva d’Eivissa i Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat

Hi ha entitats que no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe, atès que, tot i que el Consell n’exerceix la presidència o n’és membre amb representació en el Patronat o la Junta Rectora, durant l’exercici 2013 no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap altre tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat la seva activitat. Aquestes entitats són: Fundació per a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, Fundació per al Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears, Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears, Fundació del Centre Pitiús d’Estudis Avançats, Consorci Centre Balears Europa, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Consorci Institut d’Estudis Baleàrics, Consorci per a la Reconversió Territorial i Paisatgística de Determinades Zones d’Eivissa, Consorci per a la Gestió de Serveis Locals de l’Illa d’Eivissa, Consorci Formentera Desenvolupament, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears.

B. Àmbit objectiu

L’abast del treball realitzat, amb la incidència exposada en el paràgraf anterior, ha estat el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

Com a resultat del treball realitzat, l’Informe inclou l’opinió de l’SCIB sobre si el Compte de l’Administració del Consell Insular d’Eivissa presenta la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal aplicable.

Tot i que no formen part de l’opinió, de les entitats dependents s’exposen, si escau, els aspectes més significatius dels informes d’Intervenció i d’auditoria externa dels comptes anuals. Així mateix, s’inclouen unes fitxes amb dades pressupostàries i patrimonials de cada una de les entitats, i uns altres quadres agregats que es consideren adients.

Es reprodueix l’opinió que es reflecteix en els informes d’Intervenció i d’auditoria externa de les entitats dependents amb la finalitat de donar-los més publicitat i transparència, si bé la Sindicatura no assumeix com a pròpies les opinions que manifesten ja que no han estat objecte de revisió.

S’enumeren les entitats vinculades i s’exposa un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA, REGLA DE DESPESA I SOSTENIBILITAT FINANCERA

L’art. 1 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF), estableix que el seu objecte és l’establiment dels principis rectors, que vinculen tots els poders públics, als quals s’ha d’adequar la política pressupostària del sector públic orientada a l’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, com a garantia del creixement econòmic sostenible i la creació d’ocupació, en desplegament de l’art. 135 de la Constitució espanyola.

L’article 11.4 de la Llei orgànica 2/2012 estableix que les corporacions locals han de mantenir una posició d’equilibri o superàvit pressupostari sense preveure excepcions, i en aplicació de l’article 15 d’aquesta mateixa Llei orgànica el Consell de Ministres de 20 de juliol de 2012 fixa els objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions públiques i de cadascun dels seus subsectors per al període 2013-2015. Pel que fa a l’exercici 2013 i per a les corporacions locals, es va establir com a objectiu d’estabilitat pressupostària l’equilibri pressupostari (0,0 % del PIB) i es va fixar un objectiu de deute públic del 3,8 % del PIB.

Això no obstant, l’evolució adversa de l’economia espanyola l’any 2012 fa que les institucions comunitàries ampliïn en dos anys més el termini per a la correcció del dèficit excessiu a Espanya, cosa que permet que aquesta correcció es faci de manera gradual, adequant els objectius d’estabilitat i deute públic de 2013 per al conjunt del sector públic i per a cada un dels subsectors que l’integren. Per a les corporacions locals es manté el mateix objectiu d’estabilitat pressupostària (0,0 % del PIB) i s’incrementa l’objectiu de deute públic fins al 4 % del PIB.

D’altra banda, l’exercici 2013 és el primer per al qual s’estableix l’objectiu de compliment de la regla de despesa per a tots els subsectors de les administracions públiques, amb l’excepció de les administracions de la Seguretat Social. Això significa que la despesa computable de l’Administració de l’Estat, de les comunitat autònomes i de les corporacions locals no pot superar la taxa de referència de creixement del producte interior brut a mitjà termini de l’economia espanyola, calculada per al 2013 pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, d’acord amb la metodologia utilitzada per la Comissió Europea, fixada en l’1,7 %.

Estabilitat pressupostària

Pel que fa al Consell, l’evolució de l’objectiu d’estabilitat pressupostària al llarg de l’exercici 2013 ha estat la següent:

L’informe d’Intervenció que avalua el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària del pressupost inicial del Consell afirma que s’assoleix el dit objectiu. A nivell consolidat, la diferència entre els ingressos no financers (capítols 1-7) i les despeses no financeres (capítols 1-7) mostra un superàvit de 3.765 milers d’euros.

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost consolidat de 2013, el qual no s’ha calculat aplicant ajusts necessaris segons el Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals (SEC), afirma que la corporació té, al tancament de l’exercici, capacitat de finançament d’11.042 milers d’euros (els ingressos dels capítols 1-7 són superiors a les despeses dels capítols 1-7), motiu pel qual es compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària de conformitat amb el que estableix l’article 16.2 del Reial decret 1463/2007, pel qual es va aprovar el reglament que desenvolupa la Llei d’estabilitat pressupostària en la seva aplicació a les entitats locals.

Regla de despesa

La regla de la despesa es regula en l’article 12 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. L’informe d’Intervenció no avalua si el Consell ha complert, en la liquidació del pressupost de 2013, la regla de la despesa.

Deute públic

Respecte del deute, l’informe d’Intervenció assenyala que de la liquidació del pressupost de 2013 resulta un estalvi net positiu de 6.843 milers d’euros i que, d’una altra part, el romanent de tresoreria per a despeses generals puja a 9.963 milers d’euros. L’article 32 de la Llei orgànica 2/2012, segons la redacció establerta per la Llei orgànica 9/2013, de control del deute comercial en el sector públic, estableix que, en cas de superàvit en la liquidació pressupostària, aquest s’ha de destinar a reduir l’endeutament i, per tant, l’informe d’Intervenció proposa cancel·lar préstecs per un import de 6.875 milers d’euros.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

Consell Insular:

El Consell va aprovar el Compte general del Consell Insular d’Eivissa de l’exercici 2013 per Acord del Ple de 27 de juny de 2014, d’acord amb l’article 212.4 del TRLRH, després de la seva exposició pública, publicada en el BOIB núm. 60, de 3 de maig de 2014.

El Compte general esmentat es va retre telemàticament el 5 de novembre de 2014 (fora de termini).

S’han tramès els comptes, els estats i els annexos que integren el Compte general del Consell. No s’ha tramès la memòria justificativa del cost i del rendiment dels serveis públics (art. 211.a del TRLRHL i Regla 101.3.a de la INCL); no obstant això, s’ha tramès l’informe de l’interventor d’11 de març de 2014 amb dades per a la seva realització.

Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera: els comptes s’han retut com a part del Compte general, de forma no consolidada. No s’ha tramès la memòria.

Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU: ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria externa.

Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera: ha retut els comptes anuals incomplets (només ha retut el balanç abreujat, el compte de pèrdues i guanys abreujat i l’estat de canvis en el patrimoni net; i no ha retut la memòria dels comptes anuals). Tampoc no ha retut l’informe d’Intervenció o d’auditoria.

Consorci Mobilitat per Eivissa: ha retut els comptes anuals i l’informe d’Intervenció, però no ha completat la rendició del Compte general a través de la plataforma de rendició de comptes del Tribunal de Comptes.

Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa: ha retut els comptes anuals i l’informe d’Intervenció, però no ha realitzat la rendició del Compte general a través de la plataforma de rendició de comptes del Tribunal de Comptes.

Incidències:

Encara resten entitats que eren dependents del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la denominació, la composició i l’àmbit territorial a la desaparició d’aquest Consell i a la creació dels nous consells insulars. No és possible avaluar l’efecte que, pel que fa al Compte de l’Administració del Consell Insular d’Eivissa, es podria derivar de l’adscripció definitiva.

La modificació estatutària de canvi de denominació de Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU, no ha estat objecte d’inscripció en el Registre Mercantil, per la qual cosa no pot tenir plena eficàcia davant de tercers, sense perjudici dels efectes interns amb relació a la necessitat del compliment de la voluntat societària de modificació dels estatuts o, si escau, de l’adopció de l’acord de deixar-los sense efecte.

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost consolidat de 2013 que avalua el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària no s’ha calculat aplicant ajusts necessaris segons el Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals (SEC). En els càlculs efectuats en l’Informe tampoc no s’ha tingut en compte l’agregació de la liquidació del pla de la societat dependent Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU. Aquesta societat sí que s’havia inclòs en l’informe que avaluava el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària per a l’aprovació del pressupost.

L’informe d’Intervenció que avalua el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària no conclou si el Consell ha complert, en la liquidació del pressupost de 2013, la regla de la despesa, que es regula en l’article 12 de la Llei orgànica 2/2012, i tampoc no calcula la ràtio que suposa l’endeutament sobre els ingressos consolidats.

Si bé la xifra d’endeutament a llarg termini, a 31 de desembre de 2013, ascendia a 12.961 milers d’euros i el romanent de tresoreria per a despeses generals calculat és de 9.963 milers d’euros, només es preveu reduir l’endeutament a llarg termini en 6.875 milers d’euros. La reducció de l’endeutament prevista s’ha realitzat al llarg de 2014 per la totalitat de l’import.

No s’ha tramès la memòria justificativa del cost i del rendiment dels serveis públics (art. 211.a del TRLRHL i Regla 101.3.a de la INCL); no obstant això, s’ha tramès l’informe de l’interventor, de 14 d’abril de 2014, amb dades per a la seva realització.

Recomanacions:

Elaborar estats comptables consolidats dels comptes del Consell amb totes les entitats que s’integren dins del seu àmbit de control, sigui quina sigui la forma jurídica d’aquestes, tal com disposa l’article 209.4 del TRLRHL, a fi de mostrar la imatge fidel de la unitat econòmica que constitueixen i posar a l’abast del ciutadà aquesta informació en el seu portal web.

Analitzar i clarificar el sector públic insular de les Pitiüses a fi de suprimir les entitats que actualment no tenen contingut i, si escau, adaptar-les a la nova estructura territorial que suposa la creació d’un consell insular per a cada illa, des de l’any 2008.

Procedir a la inscripció en el Registre Mercantil de les modificacions estatutàries de canvi de denominació de Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU, o adoptar l’acord de deixar-les sense efecte.

Avaluar l’acompliment de l’objectiu d’estabilitat en les diferents fases del cicle pressupostari.

Retre el Compte general del Consell en termini, juntament amb els comptes anuals de totes les entitats dependents amb els informes de control intern i extern corresponents.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar a la Presidència del Consell i a la persona que ocupava aquest càrrec durant el període fiscalitzat perquè hi poguessin formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que considerassin adients (art. 30 del Reglament de la Sindicatura). El 21 de gener de 2016, es varen presentar les al·legacions del Consell, que figuren com a annex a aquest Informe.

Les al·legacions s’han analitzat i s’ha suprimit o modificat part de l’Informe quan s’han acceptat. Si no s’ha alterat aquest ni s’ha emès opinió és perquè són explicacions que confirmen els fets i les valoracions de l’Informe, o perquè no s’han justificat adequadament els criteris o les afirmacions de l’al·legació, o perquè es manifesta la voluntat d’esmenar la deficiència en el futur. Excepcionalment, quan la raó de no acceptar l’al·legació ha estat diferent a les abans esmentades, aquesta raó es fa constar amb una nota a peu de pàgina dins l’Informe.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. OPINIÓ FINANCERA I DE LEGALITAT

Abast

1. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha fiscalitzat el Compte de l’Administració del Consell Insular d’Eivissa de l’exercici 2013, que comprèn el balanç de situació, el compte del resultat econòmic patrimonial, l’estat de la liquidació del pressupost i la memòria. La Intervenció del Consell és responsable de la formació del Compte d’acord amb el marc normatiu d’informació financera que li és aplicable. Excepte per les limitacions esmentades en els paràgrafs 2-7 següents, el treball de fiscalització s’ha efectuat d’acord amb els objectius i l’abast que s’esmenten en els apartats I.2 i I.3 anteriors.

Limitacions de l’abast

2. L’inventari de béns i drets del Consell no reflecteix totes les dades exigides per la INCL i el Reglament de béns de les entitats locals, i no es pot relacionar amb la comptabilitat de l’exercici.

3. El Consell, si bé des de 2012 ha comptabilitzat les amortitzacions de l’exercici del seu immobilitzat material i immaterial, no ha registrat l’amortització acumulada corresponent als exercicis anteriors a 2012. Atès que no disposa d’un detall de la composició del seu immobilitzat material i immaterial amb les dates d’alta, no es pot determinar el defecte d’amortització de l’immobilitzat.

4. El saldo del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» és de 79.932 milers d’euros. No consta informació de les inversions ja finalitzades que s’han de donar de baixa i traspassar al compte de patrimoni «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

5. No hem obtingut resposta a la circularització de les entitats bancàries Banca March, Bankinter i Banco Santander. Si bé hem pogut comprovar els saldos que figuren en el Compte general mitjançant procediments alternatius, la manca de resposta no ens permet assegurar que puguin existir altres operacions que puguin afectar el Compte general.

6. El Consell duu el seguiment i el control de 12 projectes de despeses amb finançament afectat d’acord amb el que estableix la INCL. No obstant això, projectes significatius no s’han integrat en aquest seguiment. Tot això compromet el càlcul del resultat pressupostari ajustat i del romanent de tresoreria.

7. Els informes d’Intervenció d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària en el pressupost inicial i en la posterior liquidació del pressupost a nivell consolidat no contenen els ajusts establerts en el Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals (SEC95).

Excepcions amb efectes pressupostaris

8. El romanent de tresoreria per a despeses generals queda condicionat per les incidències exposades en l’Informe, i especialment per les relatives a les desviacions de finançament afectat de l’exercici, pel defecte de provisió del saldo de cobrament dubtós (6.736 milers d’euros), i per les despeses meritades durant l’exercici no registrades (6.605 milers d’euros).

Excepcions amb efectes patrimonials

9. El Consell manté en el compte «221. Construccions» certificats d’obra corresponents a centres d’ensenyament per un import de 10.820 milers d’euros enregistrats dins els exercicis 2004-2005. La titularitat d’aquests centres correspon a la CAIB o a l’ajuntament respectiu, per la qual cosa no haurien de figurar en el balanç del Consell.

10. El Consell té 11.110 milers d’euros pendents de cobrament respecte de la CAIB que aquesta no reconeix. Les partides més significaves són les següents:

- Les bestretes, pendents de pagament per part de la CAIB, per un import total de 9.000 milers d’euros, a compte del finançament dels exercicis 2011 i 2012. Atès el contingut de la disposició addicional segona de la Llei 3/2014, de nou finançament dels consells insulars, i en aplicació dels principis comptables públics de prudència i de correlació d’ingressos i de despeses, el reconeixement d’aquests drets s’hauria d’haver registrat en el moment del seu cobrament.

- Dins la resta, els saldos més antics (2006-2009) sumen un total de 579 milers d’euros i s’haurien de regularitzar.

11. Els saldos de deutors d’exercicis tancats, anteriors a 31 de desembre de 2009, sumen un total de 3.828 milers d’euros, que podrien haver prescrit, per la qual cosa s’haurien d’analitzar els saldos i, si escau, regularitzar-los. Dins aquests saldos cal destacar els mantinguts amb el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques (1.409 milers d’euros), la CAIB (579 milers d’euros), ABAQUA (388 milers d’euros) i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (75 milers d’euros), que no han estat reconeguts per aquestes administracions i entitats públiques.

12. De la informació tramesa pels assessors jurídics del Consell es desprèn que hi ha  riscs per litigis iniciats abans del tancament de l’exercici, no coberts per cap provisió comptable, per un import estimat, almenys, de 12.840 milers d’euros.

13. La major part de les entitats dependents presenten fons propis negatius (a 31/12/13 aquests ascendeixen a 12.422 milers d’euros), cosa que pot implicar la realització d’aportacions futures del Consell per garantir la continuïtat de la seva activitat i, fins i tot, a plantejar la seva viabilitat.

14. Els fons propis negatius del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa es podrien veure incrementats per l’existència a 31 de desembre de 2013, segons el balanç de situació, de creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost per un import de 2.779 milers d’euros (compte 413) i de pagaments pendents d’aplicació per un import de 1.827 milers d’euros (compte 555). A més, atesa la rellevància de les consideracions i limitacions expressades en l’informe d’Intervenció referent als seus comptes anuals del període 2008-2012, els fons propis podrien veure’s afectats per altres passius contingents no registrats a 31/12/13.

Excepcions amb efectes pressupostaris i patrimonials

15. Durant l’exercici 2013 s’han formalitzat expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits per un import de 3.978 milers d’euros, cosa que ha suposat imputar pressupostàriament despeses d’exercicis anteriors per un import de 3.673 milers d’euros. Això és contradictori amb el fet que el saldo al final de 2012 del compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» fos de 417 milers d’euros. El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la validació o esmena de l’acte, ja que continua sent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que hi pugui haver.

16. El compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» té, a finals de l’exercici 2013, un saldo de 425 milers d’euros. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en:

- 424 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013 i anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2014.

- 1.064 milers d’euros informats pels creditors del Consell en les respostes a les sol·licituds de conformitat de saldos pendents de pagament a 31/12/13 i que el Consell no té registrats.

- 5.117 milers d’euros, per despeses meritades durant l’exercici o exercicis anteriors no reconegudes, import detectat en la revisió de les despeses reconegudes durant l’exercici.

Incompliments de legalitat

17. Encara resten entitats que eren dependents del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la denominació, la composició i l’àmbit territorial a la del Consell Insular de Formentera. Cal realitzar les actuacions necessàries per actualitzar-ne la situació.

18. L’avaluació del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària en la liquidació del pressupost no s’ha calculat aplicant els ajusts necessaris segons el Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals (SEC). En els càlculs efectuats tampoc no s’ha tingut en compte l’agregació de la liquidació del pressupost de la societat dependent Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU. La dita avaluació no conclou si el Consell ha complert, en la liquidació del pressupost de 2013, la regla de la despesa, ni calcula la ràtio que suposa l’endeutament sobre els ingressos consolidats.

19. Durant l’exercici s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdit corresponents a factures de l’exercici corrent per un import de 306 milers d’euros amb informes de fiscalització amb objeccions essencials perquè no s’ha seguit el procediment establert per tramitar-los.

20. La rendició del Compte general del Consell s’ha produït fora del termini legalment establert.

Opinió

Tret dels efectes dels ajusts que podrien haver-se considerat necessaris si s’haguessin pogut completar els procediments descrits en els paràgrafs 2-7 anteriors, i tret dels efectes de les excepcions descrites en els paràgrafs 8-20 anteriors, el Compte de l’Administració del Consell Insular d’Eivissa presenta, en general, la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal aplicable.

Amb independència del que s’indica en els paràgrafs anteriors, cal ressaltar les altres incidències detallades en els apartats següents de l’Informe que els òrgans responsables han de tenir en compte i, si escau, corregir.

2. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

De manera semblant a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

-L’import de l’immobilitzat no financer inclòs en l’inventari de béns i drets no coincideix (en 28 milers d’euros) amb l’immobilitzat d’aquest tipus comptabilitzat, ni presenta la mateixa estructura. La INCL (regla 16) estableix que les entitats han de disposar d’un inventari i que, si no hi ha una correlació adient entre aquest i la comptabilitat, s’ha d’elaborar un inventari específic de caràcter comptable que identifiqui de forma individualitzada els béns i els drets i les correccions de valor per practicar.

- No es porta un seguiment ni una comptabilització de les baixes d’immobilitzat. En l’inventari general de béns i drets, des de l’1/01/13 fins al 31/12/13, figuren baixes (152 milers d’euros) que no han estat comptabilitzades.

- La revisió de les altes d’immobilitzat no financer ha detectat incorreccions en la classificació comptable per un total de 211 milers d’euros.

- Hi ha activacions realitzades en exercicis anteriors que es mantenen comptabilitzades en comptes incorrectes:

»La comptabilització de l’adquisició de diferents propietats, comptabilitzades en el compte “221. Construccions” sense distingir la part del terreny que s’hauria d’haver registrat en el compte “220. Terrenys i béns naturals”.

»El Consell manté en el compte “221. Construccions” certificats d’obra corresponents a centres d’ensenyament per un import de 10.820 milers d’euros registrats dins els exercicis 2004-2005. La titularitat d’aquests centres correspon a la CAIB o a l’ajuntament respectiu, per la qual cosa no haurien de figurar en el balanç del Consell.

»El compte “221. Construccions” inclou els interessos de la compra ajornada de la parcel·la de l’antiga comandància militar (226 milers d’euros), que s’haurien d’haver comptabilitzat com a despeses dels exercicis en què es varen meritar (2006-2009).

- El Consell ha imputat 552 milers d’euros al capítol «6. Inversions reals» que s’haurien d’haver imputat al capítol «2. Despesa corrent en béns i serveis»; patrimonialment, això suposa una sobrevaloració de l’immobilitzat i una infravaloració de les despeses de l’exercici per aquest import.

- No s’ha traspassat cap quantitat del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general» per les inversions ja finalitzades.

Si bé el Consell va comptabilitzar per primera vegada en l’exercici 2012 les amortitzacions del seu immobilitzat, només s’han registrat les dotacions corresponents als exercicis 2012 i 2013, sense que hagi regularitzat les dotacions no realitzades en exercicis anteriors. A més, el Consell no ha amortitzat les altes d’immobilitzat no financer de l’exercici, cosa que, patrimonialment, provoca un defecte de despesa per dotació a l’amortització de 103 milers d’euros (regla 18 de la INCL).

El Consell va cedir l’ús de gran part de l’edifici de l’antiga comandància militar a la Universitat de les Illes Balears, en virtut d’un conveni signat el 17 de setembre de 2012. No obstant això, no s’ha registrat el traspàs del valor net comptable del bé cedit de l’immobilitzat no financer en el compte «108. Patrimoni lliurat en cessió», sense perjudici que aquest bé continuï figurant en l’inventari del Consell amb indicació del cessionari i de les condicions de la cessió (regla 24 de la INCL).

El 25 d’octubre de 2013, el Ple ordinari del Consell va aprovar la cessió a l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu de la titularitat, la gestió i l’administració d’un tram de l’antiga carretera PM-810. Això no obstant, no s’ha registrat el traspàs del valor net comptable del bé cedit de l’immobilitzat no financer al compte «108. Patrimoni lliurat en cessió».

El 4 de desembre de 2013 es va signar el conveni de col·laboració entre el CIEI i la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars d’Eivissa en matèria de recollida selectiva de residus, l’objecte del qual és la donació, per part del Consell, de dues deixalleries mòbils a la Mancomunitat, valorades en 151 milers d’euros. Aquestes dues instal·lacions han estat adquirides durant el 2013, finançades mitjançant fons europeus, i no han estat donades de baixa de l’immobilitzat no financer del CIEI contra pèrdues extraordinàries de l’exercici, en el moment de la seva donació.

El balanç de sumes i saldos tramès no inclou els assentaments corresponents a l’amortització de l’immobilitzat no financer inclosos en el balanç i en el compte de resultat econòmic patrimonial.

2. Immobilitzat financer. Incidències:

No s’ha donat de baixa la inversió registrada en les accions de la societat liquidada, Serveis Patrimonials Econòmics i Rehabilitacions per a Eivissa, SA (SPOCTUR). Aquesta baixa suposaria una reducció del resultat patrimonial de l’exercici en 61 milers d’euros, el qual s’hauria de reduir en 16 milers d’euros addicionals, que han estat registrats directament com una reducció del patrimoni del CIEI, com a conseqüència de la integració en la comptabilitat del Consell dels actius i els passius de la societat liquidada.

Així com succeïa en l’exercici anterior, en l’epígraf d’inversions financeres permanents, no s’ha registrat la participació de 2 milers d’euros del CIEI en la societat Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL. Aquesta participació es troba comptabilitzada en l’epígraf d’inversions financeres temporals. Atès que varen ser adquirides en l’exercici 2007, no es pot considerar una inversió a curt termini.

3. Deutors. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

- Durant l’exercici s’han recaptat 8 milers d’euros de saldos dels exercicis 2009 i anteriors. La resta pendent al tancament, que suma un total de 3.828 milers d’euros, podria haver prescrit, per la qual cosa s’haurien d’analitzar els saldos i, si escau, regularitzar-los.

- En l’epígraf de deutors pressupostaris figuren comptabilitzades:

La bestreta pendent de pagament per part de la CAIB, registrada durant el 2010, a compte del finançament de l’any 2011 per un import de 4.500 euros, concedida per la CAIB segons l’Acord del Consell de Govern de 03/12/10, la qual la CAIB no ha reconegut pressupostàriament. Atès el contingut de la disposició addicional segona de la Llei 3/2014, de nou finançament dels consell insulars, i en aplicació del principi comptable de prudència, el reconeixement d’aquests drets s’hauria d’haver posposat al moment del seu cobrament.

La bestreta a compte del Fons Interinsular de l’exercici 2012, comptabilitzada el 2011, per un import de 4.500 euros, sense l’empara de cap acord de concessió per part de la CAIB. Per aquest motiu aquest dret hauria de ser anul·lat.

- De la resta dels saldos amb la CAIB (18.776 milers d’euros), un total de 15.700 euros correspon a exercicis tancats, 579 milers d’euros dels quals tenen una antiguitat anterior a 31 de desembre de 2009 i no es troben reconeguts per la CAIB, i, per tant, haurien de ser regularitzats.

- El Consell té registrats saldos deutors amb el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques (1.409 milers d’euros), ABAQUA (388 milers d’euros) i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (165 milers d’euros). En els tres casos es tracta de drets registrats en exercicis anteriors, que no presenten cap cobrament durant l’exercici. Tots aquest saldos, excepte 90 milers d’euros de l’IDI, que són de 2010, tenen antiguitat anterior a 31 de desembre de 2009.

Respecte del conveni d’encàrrec de gestió de les competències assumides pel Consell Insular de Formentera en matèria de benestar i assistència social (drets d’exercicis tancats per un import de 1.553 milers d’euros, dels quals 921 milers d’euros són anteriors a l’exercici 2010):

- El Consell té comptabilitzats 473 milers d’euros en deutors pressupostaris, provinents de l’exercici 2008, que el Consell Insular de Formentera no ha reconegut mai com a obligació pendent de pagament.

- Durant els exercicis 2011, 2012 i 2013, el Consell no ha registrat cap dret derivat de l’esmentat conveni atès que, a data de tancament de la liquidació del pressupost, encara no s’havien emès les actes de la comissió paritària per determinar l’import dels serveis realitzats, ateses les discrepàncies sorgides sobre els usuaris atesos durant aquest període. No obstant això, el Consell Insular de Formentera va registrar obligacions dins l’exercici 2012 per aquest concepte (186 milers d’euros) que resten pendents de pagament.

Pels motius anteriorment detallats, la totalitat dels saldos per cobrar reconeguts amb el Consell de Formentera (1.553 milers d’euros) han de ser considerats de cobrament dubtós.

Atès que la provisió per a deutors de cobrament dubtós s’ha dotat només en els percentatges mínims establerts per la legislació en vigor, s’estima un defecte de provisió de 6.736 milers d’euros, fonamentalment per la necessitat de dotar el 100 % de les bestretes reconegudes pendents de cobrar de la CAIB a compte del finançament de 2011 i 2012 (5.625 milers d’euros), la totalitat dels saldos pendents amb el Consell de Formentera (418 milers d’euros) i els saldos pendents de cobrament anteriors al 31 de desembre de 2009 (693 milers d’euros).

4. Inversions financeres temporals

5. Tresoreria. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior:

- En les respostes bancàries figuren 4 comptes que no apareixen en el quadre de tresoreria de la memòria, que corresponen a l’entitat “la Caixa” (tres comptes corrents i un compte recaptador restringit, amb un saldo total de 0,1 milers d’euros).

- Dins l’arqueig de tresoreria, amb un saldo total de zero euros, s’inclouen 4 comptes restringits de pagament (comptes financers) que varen ser cancel·lats en exercicis anteriors i que, per tant, ja no figuren a comptabilitat, ni han estat certificats pels bancs (dos corresponen al Banc de Sabadell, un al BBVA i un a l’antic Banesto).

En la informació de tresoreria del Compte general no s’inclouen arqueigs d’efectiu de les caixes del Consell que, a 31 de desembre de 2013, presentaven un saldo de 40 milers d’euros.

B. Passiu

1. Fons propis

2. Provisions per a riscs i despeses. Incidències:

D’acord amb la informació tramesa pels assessors jurídics del Consell, hi ha riscs per sentències i litigis iniciats abans de 31 de desembre de 2013 per un import estimat, almenys, de 12.840 milers d’euros més interessos, no coberts per cap provisió.

3. Creditors. Endeutament. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

-En la conciliació dels saldos pendents de pagament amb el Consell Insular de Formentera figuren drets reconeguts pel Consell Insular de Formentera en exercicis anteriors a 2009, per un import de 1.373 milers d’euros, que el Consell Insular d’Eivissa no té registrats en el seu passiu. El Consell Insular de Formentera ha constituït una provisió per la totalitat d’aquests saldos i, el 27 d’abril de 2014, el Ple del Consell de Formentera ha acordat donar de baixa aquests drets a favor seu, per la totalitat de l’import de 1.373 milers d’euros, i donar de baixa també les obligacions reconegudes a favor del CIEI (per un import de 1.259 milers d’euros).

- L’import del deute viu a 31/12/13 de l’estat d’endeutament retut i comptabilitzat amb l’entitat Sa Nostra (ara BMN) referent al préstec subscrit l’any 2001, és superior en 49 milers d’euros a l’indicat en la resposta de la circularització bancària.

- El saldo del compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost» (425 milers d’euros) és inferior en 424 milers d’euros a la suma de les factures corresponents a l’exercici 2013 i anteriors, que han estat objecte de reconeixement extrajudicial de crèdit durant l’exercici 2014 (849 milers d’euros).

- No es comptabilitzen els interessos meritats i no vençuts de les operacions de préstec. Aquesta previsió, per comptabilitzar en el compte «526. Interessos curt termini de deutes amb entitats de crèdit», és de 50 milers d’euros (regles 64 i 70.b de la INCL).

De la circularització realitzada en l’àrea de creditors a curt termini, no s’ha rebut confirmació de saldos de 4 dels 18 creditors circularitzats, per un import total de 883 milers d’euros, que representa el 35,34 % del saldo circularitzat; si bé s’ha analitzat la raonabilitat del saldo esmentat mitjançant l’aplicació de procediments alternatius, consistents a verificar les obligacions reconegudes pel CIEI durant l’exercici 2014 dels creditors esmentats.

De les confirmacions rebudes i dels procediments alternatius realitzats es desprèn que hi ha factures, per un import de 1.064 milers d’euros, no registrades pel CIEI a 31 de desembre de 2013.

L’estalvi net del Consell, corregit amb les incidències que consten en l’apartat d’execució del pressupost (les quals s’estimen, com a mínim, en una disminució de 7.029 milers d’euros), implicaria que aquesta magnitud passaria a ser negativa en 173 milers d’euros al tancament.

Recomanacions:

Conciliar els béns i els drets de l’inventari general amb els actius comptabilitzats.

Comptabilitzar no sols la dotació de l’exercici, sinó l’amortització històrica dels béns activats en els immobilitzats immaterial i material en els comptes corresponents del subgrup 28.

Fer un seguiment de les baixes produïdes en l’immobilitzat i comptabilitzar-les, a fi de reflectir en el balanç els immobles que realment formen part del patrimoni actual del Consell.

Traspassar l’import de les inversions de les operacions de cessions de crèdit al seu titular, una vegada finalitzada i posada en funcionament l’obra objecte del contracte.

Comptabilitzar acuradament les incorporacions d’immobilitzat de manera que restin classificades d’acord amb la seva naturalesa i el que disposa la INCL.

Verificar les inversions ja finalitzades classificades en els comptes del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» i fer els traspassos corresponents al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

Comptabilitzar, al tancament de l’exercici, en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost», totes les despeses realitzades, els béns o els serveis rebuts durant l’exercici que, per diverses circumstàncies, no s’han pogut aplicar al pressupost.

Registrar, al tancament, les provisions necessàries per cobrir el risc derivat de passius contingents.

Analitzar i, si escau, regularitzar els saldos de deutors que han prescrit i els registrats amb altres institucions que aquestes no reconeixen.

Comptabilitzar a final d’exercici l’import dels interessos meritats i no vençuts.

3. COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC PATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat econòmic patrimonial de l’exercici que figura en els quadres anteriors.

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- No es comptabilitzen els interessos meritats i no vençuts de les operacions de préstec. Aquesta previsió, per comptabilitzar en el compte «526. Interessos a curt termini de deutes amb entitats de crèdit», és de 50 milers d’euros (regles 64 i 70.b de la INCL). Això suposa que les despeses financeres estan infravalorades en aquest import.

- La classificació errònia dins l’exercici de part de les altes d’immobilitzat provoca que, respecte de les incorporacions amb naturalesa no activable, almenys 552 milers d’euros hagin de formar part de les despeses del compte de resultats.

- S’han detectat passius exigibles per un total de 6.605 milers d’euros meritats durant l’exercici o en períodes anteriors sense reconeixement comptable al tancament.

- El compte «620. Despeses en investigació i desenvolupament» registra, al tancament, un saldo de 139 milers d’euros que no es correspon amb la naturalesa de la despesa que s’ha de registrar en aquest compte. El Consell ha emprat aquest compte com a contrapartida genèrica per a gran part de les despeses registrades en el compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» sense tenir en compte la naturalesa de la despesa.

- El compte «624. Transports» recull quotes del contracte per arrendament amb manteniment de 4 vehicles autobomba (234 milers d’euros) que s’haurien d’haver registrat en el compte «621. Arrendaments i cànons». A més, el saldo al tancament no inclou la despesa corresponent a les quotes de novembre i desembre de 2013 (43 milers d’euros), i sí inclou dues quotes de 2012 (43 milers d’euros).

- S’estima un defecte en la despesa per la dotació de la provisió per a deutors de cobrament dubtós de 6.736 milers d’euros, i pel que fa a la de riscs i despeses, de 12.840 milers d’euros.

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents per corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

4. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions

Incidències:

L’annex de les inversions tramès no identifica, per a cada un dels projectes d’inversió, els imports de les anualitats ni els anys d’inici ni de finalització (art. 19 del RD 500/1990).

De manera semblant a l’exercici anterior:

- En les transferències de crèdit no es pot analitzar si les que afecten partides finalistes estan aplicades a partides del mateix codi, atès que no es duu una codificació independent de la majoria dels projectes de despesa.

- Hi ha transferències de crèdit de capital a corrent (410 milers d’euros), la qual cosa pot provocar un finançament de despesa corrent amb recursos afectats, ja que no es porta un seguiment adequat de totes les despeses amb finançament afectat.

Amb relació als 5 expedients de modificacions examinats, s’ha d’assenyalar la incidència següent:

-En l’expedient 1/2013 d’incorporació de romanents de crèdit, pel que fa als recursos financers per a la incorporació del romanent de crèdit, no hi consta cap documentació que justifiqui els 1.895 milers d’euros de compromisos ferms d’aportació afectats.

B. EXECUCIÓ DEL PRESSUPOST

1. Execució d’ingressos. Incidències:

La conciliació entre els drets reconeguts pel Consell envers la CAIB i les corresponents obligacions que aquesta reconeix envers el Consell mostra diferències, i les més destacables són les següents:

- Drets reconeguts pel Consell (6.076 milers d’euros) que la CAIB va reconèixer en l’exercici anterior.

- Obligacions reconegudes per la CAIB el 2013, els drets reconeguts de les quals el Consell no havia reconegut al tancament:

»Un total de 3.533 milers d’euros que el Consell reconeix en l’exercici 2014.

- Obligacions reconegudes per la CAIB el 2013, els drets reconeguts de les quals el Consell va reconèixer en exercicis anteriors:

»1.034 milers d’euros d’obligacions reconegudes per la CAIB, per convenis d’atenció a discapacitats 2011 i manteniment Cas Serres.

L’import amortitzat durant l’exercici (395 milers d’euros) dels préstecs comptabilitzats arran de les liquidacions per reintegrar de la participació del Consell en els tributs de l’Estat corresponents als exercicis 2008 i 2009 s’ha registrat pressupostàriament com a drets anul·lats del capítol 9, sense observar la nota informativa 1/2010 de la IGAE, segons la qual la imputació pressupostària de les devolucions d’ingressos s’ha de fer amb càrrec a les aplicacions del pressupost d’ingressos que es dedueixin de les liquidacions i les compensacions que efectuï el Ministeri d’Economia i Hisenda.

2. Execució de despeses. Incidències:

Durant l’exercici 2013 s’han aprovat 7 expedients de reconeixement extrajudicial de crèdit per 3.978 milers d’euros, dels quals 3.672 milers d’euros corresponen a despeses pressupostàries d’exercicis anteriors; la resta (306 milers d’euros) correspon a despeses de l’exercici 2013.

En l’exercici 2014 s’han reconegut extrajudicialment 849 milers d’euros, els quals corresponen, en la seva totalitat, a obligacions de l’exercici 2013 i anteriors.

El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no en suposa la validació o l’esmena, ja que l’acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que hi pugui haver.

Dels 12 expedients de despesa examinats s’han posat de manifest les incidències que es resumeixen en el quadre següent:

· En 6 expedients manquen documentació, informes o tràmits establerts en les bases d’execució.

· En 1 expedient la despesa s’ha imputat a un concepte pressupostari incorrecte.

· En 1 expedient no consta l’aprovació de l’encàrrec de gestió que origina la despesa.

· En 3 expedients no s’ha registrat la comptabilització de la totalitat de la despesa meritada dins l’exercici.

· En 1 expedient la tramitació no s’ha realitzat d’acord amb el procediment de contractació aplicable.

· 1 expedient s’ha tramitat com a reconeixement extrajudicial de crèdit.

C. PRESSUPOSTS TANCATS

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

De forma similar a l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

-El Consell presenta saldos de drets reconeguts d’exercicis tancats des de l’any 1999. Els saldos pendents dels exercicis 1999-2009 (3.828 milers d’euros, que suposen el 18.32 % del total) podrien haver prescrit; s’haurien d’analitzar i, si escau, regularitzar-los. Durant el 2013, els drets d’aquest període només han suposat una recaptació de 8 milers d’euros (el 0,2 % del seu saldo inicial), i els drets anteriors a 2006 no han presentat cap moviment.

- El Consell té un pendent de cobrament respecte de la CAIB, d’exercicis tancats, de 15.700 milers d’euros (12.211 milers d’euros a 31/12/12), 11.110 milers d’euros dels quals la CAIB no ha reconegut. D’aquests saldos que la CAIB no ha reconegut, un total de 579 milers d’euros és anterior a 31 de desembre de 2009.

- Dins aquests saldos pendents de cobrament d’exercicis tancats, no reconeguts per la CAIB, hi figuren comptabilitzades les bestretes, per un import total de 9.000 milers d’euros, a compte del finançament dels exercicis 2011 i 2012:

»La bestreta pendent de pagament per part de la CAIB, registrada durant el 2010, a compte del finançament de l’any 2011 per un import de 4.500 euros, concedida per la CAIB segons l’Acord del Consell de Govern de 03/12/10.

»La bestreta a compte del Fons Interinsular de l’exercici 2012, comptabilitzada el 2011, per import de 4.500 euros, sense l’empara de cap acord de concessió per part de la CAIB. Per aquest motiu aquest dret hauria de ser anul·lat.

2. Pressuposts tancats de despeses. Incidències:

De manera similar a exercicis anteriors, el Consell presenta saldos d’obligacions reconegudes d’exercicis tancats des de 2004. Segons el període de prescripció que estableix l’article 25.b de la LGP per exigir el pagament dels deutes de les administracions públiques, s’haurien de regularitzar, si escau, els saldos anteriors a 31/12/09 (12 milers d’euros).

D. PRESSUPOSTS D’EXERCICIS POSTERIORS

1. Ingressos pluriennals. Incidències:

No s’ha tramès cap relació dels expedients d’ingressos pluriennals, i els compromisos d’ingressos posteriors de la memòria s’han retut en blanc.

El Consell no fa un control ni un seguiment adequats dels ingressos pluriennals, cosa que impedeix emplenar la informació exigida en la memòria i, al mateix temps, dificulta l’elaboració i l’execució dels pressuposts anuals.

2. Despeses pluriennals. Incidències:

No es pot identificar el nombre d’expedients de compromisos de despesa amb càrrec a exercicis posteriors tramitats durant l’exercici, atès que el Consell no ha tramès aquesta informació desglossada.

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- No es fa un control i un seguiment adequats de les despeses pluriennals, cosa que dificulta l’elaboració i el seguiment del pressupost.

- Els compromisos de despesa amb càrrec a pressuposts d’exercicis futurs de la memòria no inclouen:

»1.760 milers d’euros corresponents a l’arrendament i manteniment de quatre vehicles autobomba. “la Caixa”, en la seva resposta a la circularització bancària, inclou un import total pendent de 935 milers d’euros.

»Despeses futures (capital i interessos) associades a les operacions d’endeutament vigents (deute viu de 16.921 milers d’euros).

Durant la revisió dels expedients de despesa s’ha posat de manifest l’existència de les següents despeses de caràcter pluriennal:

- Dos expedients de despeses pluriennals, no registrats, aprovats pel Ple del Consell, el 30 d’agost de 2001 i el 30 de març de 2009, a favor del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, amb uns imports pendents de pagament, a 31 de desembre de 2013, de 2.885 i 10.966 milers d’euros, respectivament.

- També s’ha posat de manifest l’existència de despeses de caràcter pluriennal derivades dels convenis de col·laboració signats amb el Consorci Mobilitat per Eivissa per a la creació d’infraestructures esportives a Eivissa, Sant Rafel i Santa Gertrudis, d’1 de setembre de 2005 (capital del préstec pendent d’amortitzar, 3.740 milers d’euros), i per a la millora dels camins rurals als municipis, de 23 de desembre de 2005 (capital del préstec pendent d’amortitzar, 1.299 milers d’euros).

E. DESPESES AMB FINANÇAMENT AFECTAT

Incidències:

No es fa el seguiment i el control, d’acord amb el que disposa la INCL i la normativa pressupostària aplicable, d’una part dels projectes de despesa amb finançament afectat, concretament:

- Les despeses de capital amb finançament afectat per un import previst de 5.457 milers d’euros reflectides en l’annex d’inversions del pressupost tramès.

- Les despeses amb finançament afectat associades als convenis signats amb la CAIB, per al desenvolupament de les inversions de l’Estat a les Illes Balears, ni dels projectes finançats mitjançant fons de cohesió, ni dels ingressos derivats de les contribucions especials per a l’ampliació i la millora del Servei Insular d’Extinció d’Incendis.

F. RESULTAT PRESSUPOSTARI

Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les incidències següents:

- En el seu càlcul s’ajusten les desviacions de finançament de l’exercici calculades (positives per 4.111 milers d’euros i negatives per 4.706 milers d’euros). Això no obstant, en aquest càlcul no s’han inclòs projectes de despesa amb finançament afectat dels quals no es fa cap seguiment, cosa que desvirtua completament l’import del resultat pressupostari ajustat (regla 50.3 de la INCL).

- Les relatives als reconeixements extrajudicials de crèdits aprovats durant els exercicis 2013 i 2014, i que tindrien un efecte positiu en el resultat pressupostari del 2013 de 2.824 milers d’euros.

- Les relatives a les despeses meritades durant l’exercici 2013 i anteriors no reconegudes pel CIEI per un import de 5.117 milers d’euros.

- Les relatives a obligacions o factures certificades pels creditors circularitzats no registrades pel CIEI per un import de 1.064 milers d’euros.

G. ROMANENT DE TRESORERIA

Incidències:

El romanent de tresoreria de l’exercici queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les incidències següents:

- Les referents a les desviacions acumulades de finançament dels projectes de despesa dels quals no es fa seguiment.

- L’efecte del defecte de provisió pels drets de difícil cobrament, el qual s’estima en 6.736 milers d’euros.

- Les relatives a les obligacions no reconegudes i ja meritades el 2013, posades de manifest en els procediments extrajudicials de crèdit aprovades durant 2014, en els certificats dels proveïdors i en la revisió dels expedients de despesa (amb un efecte acumulat de 7.029 milers d’euros).

En el cas que, pels motius exposats en els punts anteriors, el romanent de tresoreria per a despeses generals fos negatiu, suposaria la prohibició de realitzar noves inversions l’exercici següent finançades amb endeutament (article 9.2 del RDL 5/2009, de 24 d’abril).

Recomanacions:

Realitzar conciliacions periòdiques de saldos pendents amb la CAIB, de manera que no es produeixin diferències entre els drets de cobrament i les obligacions reconegudes per ambdues institucions.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, a fi d’evitar haver de recórrer amb habitualitat a la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Esbrinar la situació dels drets i de les obligacions de pressuposts tancats més antics i regularitzar els que han prescrit.

Assegurar la correcció de la informació dels ingressos i de les despeses pluriennals, atesa la transcendència d’aquestes dades per a la pressupostació precisa dels exercicis posteriors.

Fer el control i el seguiment de tots els projectes de despesa amb finançament afectat, de forma completa i adequada, segons les disposicions de la INCL, a fi de poder determinar amb exactitud el resultat de l’exercici i la part afectada del romanent de tresoreria.

5. MEMÒRIA

Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

- L’apartat «1.3. Activitat principal de l’entitat» no ha estat emplenat.

- L’apartat «1.4. Entitats dependents del subjecte comptable» no figura emplenat i, per tant, no s’informa de les entitats dependents (organismes autònoms, entitats públiques empresarials i societats participades al 100 %).

- No s’informa de les entitats dependents amb participació inferior al 100 %, ni d’altres organismes en què participa, ni de les fundacions de què forma part del Patronat.

- No s’informa de les principals fonts de finançament de l’entitat i de la seva importància relativa.

- No s’informa sobre els serveis públics gestionats de forma indirecta.

- No s’informa sobre les normes de valoració aplicades en l’elaboració del compte general.

- La memòria recull totes les inversions registrades dins de l’immobilitzat material com a immobilitzat en curs, encara que es tracta realment d’immobilitzat acabat.

- Les altes de l’exercici corresponents a inversions destinades a l’ús general, immobilitzacions immaterials i materials s’inclouen en la columna de transferències o traspàs d’altres comptes i no en la d’entrades o dotacions.

- Els quadres de les immobilitzacions immaterials i de les materials no inclouen els comptes d’amortització.

- No s’informa dels béns rebuts en cessió.

- Pel que fa a l’endeutament, no es presenta informació relativa als interessos explícits de deute en moneda nacional.

- En l’apartat «17. Ingressos i despeses» no es dóna cap tipus d’informació sobre les subvencions rebudes pendents de justificació ni sobre els imports significatius de transferències i subvencions concedides.

- El quadre retut en l’apartat «18. Informació respecte de valors rebuts en dipòsit» inclou 25.510 milers d’euros per avals rebuts, dels quals no s’ha pogut obtenir el detall del saldo a 31 de desembre. A més, apareixen 1.735 milers d’euros com altres valors en dipòsit amb signe negatiu, contrari a la seva naturalesa, dels quals tampoc no s’ha obtingut el detall.

- L’apartat 20.3.B (compromisos d’ingrés amb càrrec a pressuposts d’exercicis posteriors) s’ha retut en blanc.

- L’apartat 21.C (indicadors de gestió) s’ha retut en blanc.

- L’apartat 22 (fets posteriors als tancament) s’ha retut en blanc.

- El quadre de finançament de la memòria no inclou els recursos procedents de les operacions, ni els aplicats en les operacions (aquestes partides es mostren a zero, malgrat que el Consell ha tingut ingressos i despeses durant l’exercici), i a més no s’inclou una nota amb el resum de les correccions al resultat, per conciliar el resultat comptable de l’exercici amb els recursos procedents de les operacions segons el quadre de finançament.

- El total de les variacions del capital circulant presentat en el quadre de finançament (6.791 milers d’euros) no coincideix amb la diferència entre els orígens i les aplicacions de recursos de l’exercici, indicada en el quadre esmentat (‑19.913 milers d’euros) ni amb el càlcul de l’SCIB de la variació del capital circulant (5.589 milers d’euros).

El Consell no informa del nombre mitjà d’empleats en l’exercici, tant funcionaris com personal laboral.

Ni tampoc informa de les liquidacions de la participació en els tributs de l’Estat dels exercicis 2012 i 2013, que resulten per percebre, 894 milers d’euros (liquidació de l’exercici 2012), i per pagar, 526 milers d’euros (liquidació de l’exercici 2013).

No informa sobre la inclusió durant l’exercici 2013, del CIEI i els seus organismes dependents, en el mecanisme extraordinari de pagament a proveïdors, establert en el RDL 8/2013, per un import de 2.183 milers d’euros.

No informa de fets significatius duts a terme durant l’exercici 2014, com ara l’amortització anticipada de l’endeutament del CIEI, per aplicació del romanent de tresoreria positiu de l’exercici 2013 i el cobrament de deutes de la CAIB, per un import de 9.013 milers d’euros, a través del Fons de Liquiditat Autonòmica.

Recomanacions:

Incloure en la memòria tota la informació comptable que estableix la INCL, així com tota la necessària perquè el Compte general reflecteixi la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el següent:

Organisme autònom:

-Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera

Societats mercantils dependents:

-Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU

Empresa pública dependent:

-Institut de la Joventut d’Eivissa i Formentera

Fundació pública dependent:

-Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera

Consorcis dependents:

-Consorci Mobilitat per Eivissa

-Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa

L’Institut de la Joventut d’Eivissa i Formentera no és objecte d’anàlisi en aquest apartat d’entitats dependents ni en els quadres agregats, atès que no consta que hagi realitzat cap activitat.

El Consell no ha informat l’SCIB de la participació en l’entitat Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL. D’altra banda, el Consell inclou, en el certificat d’entitats vinculades, les entitats següents: Consorci Mobilitat per Eivissa, Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera, i Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa. La Sindicatura considera que són totes entitats dependents, atesos que el Consell n’ocupa les presidències, que tenen el mateix domicili que el Consell i que la participació del Consell és del 50 %, 40 % i 49,6 %, respectivament, en les tres primeres entitats, i que en el Consorci de Gestió Sociosanitària, en què la participació de les entitats consorciades no es troba determinada, el finançament majoritari prové del Consell.

Els aspectes més significatius dels informes de la Intervenció i d’auditoria externa d’aquestes entitats, si escau, són els que s’exposen seguidament. Cal fer palès que la Sindicatura no ha revisat ni els informes d’auditoria externa ni els de la Intervenció, per la qual cosa no pot assumir com a pròpies les opinions i les excepcions que s’hi posen de manifest.

Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera: s’ha rebut un informe de la liquidació del pressupost 2013 de la tresorera-administradora. No s’ha tramès cap informe de la Intervenció, si bé el patronat s’inclou en l’informe de la Intervenció d’estabilitat pressupostària del Consell.

Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU: s’ha tramès l’informe d’auditoria externa dels comptes anuals de l’exercici 2013 i la seva opinió és favorable. L’informe de la Intervenció de l’estabilitat pressupostària a nivell consolidat no inclou aquesta societat. L’informe de 2012 qüestionava la viabilitat d’aquesta entitat a causa de la disminució de forma significativa de l’activitat de l’empresa.

Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera: no s’ha rebut cap informe de la Intervenció ni d’auditoria.

Consorci Mobilitat per Eivissa: s’ha tramès l’informe de la Intervenció amb relació als comptes anuals i l’informe d’avaluació del compliment de l’objectiu de estabilitat pressupostària, els quals són favorables. El seu Compte general corresponent a l’exercici 2013 encara no ha estat retut a través de la Plataforma de rendició telemàtica de les entitats locals en el moment d’elaborar aquest Informe.

Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa: s’ha tramès l’Informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost, que presenta les incidències següents:

- La contractació del personal del Consorci no s’ha ajustat a la normativa aplicable per a la selecció i la contractació dels empleats públics.

- La contractació de la prestacions de serveis no ha complert les disposicions establertes en el TRLCSP.

- Els crèdits definitius del pressupost no han estat suficients per atendre les despeses en béns i serveis, motiu pel qual el compte «413. Despeses pendents d’imputar a pressupost» s’ha incrementat en 207 milers d’euros durant l’exercici. L’import total de despeses pendents d’aplicar al pressupost a 31 de desembre de 2013 és de 2.779 milers d’euros.

- El romanent de tresoreria de l’exercici és negatiu en 1.926 milers d’euros, si bé en el seu càlcul les obligacions pendents de pagament han minorat en 1.827 milers d’euros per l’import del compte «555. Pagaments pendents d’aplicació definitiva», tots procedents d’exercicis anteriors.

També s’ha tramès l’informe de la Intervenció amb relació als comptes anuals, que és favorable, si bé s’especifica que durant l’exercici 2013 la Intervenció ha emès diverses objeccions a l’empara de l’article 219.2 del TRLRHL (intervenció prèvia limitada).

L’informe sobre estabilitat pressupostària indica que la liquidació del pressupost del Consorci de l’exercici 2013 incompleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, i es posa de manifest una necessitat de finançament de 2.794 milers d’euros (que suposa un 55 % dels ingressos no financers) i que, per tant, la Junta Rectora ha de preparar un pla econòmic financer que permeti en el termini d’un any el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa.

El Compte general del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa corresponent a l’exercici 2013 encara no ha estat retut a través de la plataforma de rendició telemàtica de les entitats locals en el moment d’elaborar aquest Informe.

El Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa no havia formulat el Compte general des de la seva constitució al final de 2007. El 3 d’octubre de 2013, la Junta Rectora del Consorci va aprovar els comptes generals corresponents als exercicis 2008, 2009, 2010, 2011 i 2012, després d’iniciar a partir de juny de 2012 una reconstrucció de la comptabilitat de l’entitat des de la seva constitució.

Com a conseqüència de la reconstrucció de la comptabilitat d’exercicis ja tancats, l’informe de la Intervenció sobre els comptes generals de 2008, 2009, 2010, 2011 i 2012 incloïa importants limitacions de l’abast i excepcions, que continuen tenint efecte sobre el patrimoni net del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa a 31 de desembre de 2013. Aquestes incidències es resumeixen a continuació:

- Incompliment continuat en la rendició i la formulació del Compte general del Consorci des de l’inici de la seva activitat en l’exercici 2008.

- A causa de la manca de nombrosa documentació administrativa i originals de factures i altres documents de despesa per les deficiències en l’elaboració, la tramitació i la custòdia d’expedients administratius, es va reconstruir la comptabilitat, des de l’inici de l’activitat del Consorci el 2008 fins al juny de 2012, sobre la base dels extractes bancaris, els quals, en alguns casos, varen constituir l’única base justificativa.

- Inexistència, durant el període referit, d’expedients administratius en la tramitació de la despesa. La pràctica habitual consistia en la signatura de la factura i en l’ordenació de la transferència sense cap altre tràmit.

- No constància de l’existència de cap informe de caràcter jurídic o econòmic financer d’advertència d’il·legalitat per part del Servei Jurídic o de la Intervenció en el període comprès entre l’1 de gener de 2008 i el 26 de juny de 2012.  

- Impossibilitat de reflectir en la comptabilitat la imatge fidel de l’immobilitzat material del Consorci, a causa de la inexistència d’un inventari del seu patrimoni ni de cap acord amb relació al règim de cessió o adscripció dels immobles relatius a les residències de Can Blai i Can Raspalls, en els quals el Consorci du a terme l’activitat. L’immobilitzat registrat en el balanç de situació a 31 de desembre de 2012 (34 milers d’euros) corresponia únicament a les compres d’equipaments durant el període 2008-2012. Per aquests mateixos motius, tampoc no es varen dotar les corresponents amortitzacions de l’immobilitzat comptabilitzat. Durant l’exercici 2013 no s’han registrat noves incorporacions d’immobilitzat material ni les amortitzacions corresponents.

- Existència de diversos litigis presentats per diverses empreses per impagament de factures, en els quals també es reclamen els interessos per demora en el pagament. A 31 de desembre de 2012 es va dotar una provisió per responsabilitats per l’import meritat d’interessos de demora en pagament a proveïdors, per un import de 536 milers d’euros, que continua comptabilitzada a 31 de desembre de 2013, sense cap actualització.

- Incompliment, durant el període referit, de les regles 31 i següents de la INCL, així com de les bases d’execució del pressupost, en el règim de justificació i reposició de fons de bestretes de caixa fixa emprat en el Consorci. A més, no s’havien aprovat els comptes justificatius presentats pels responsables, per la qual cosa no es varen poder comptabilitzar.

- No s’havien adoptat mesures d’adequació al Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, ni a la Llei 2/2012, de 29 de juny, de pressuposts generals de l’Estat en allò que afecta la jornada laboral dels empleats públics.

- El Consorci no havia tramitat cap expedient de contractació de subministraments ni de serveis, tot i que superava l’import màxim per a contractes menors.

- Es va constatar la contractació de personal sense l’existència de cap procediment de selecció ni places existents a la plantilla de personal aprovada per la Junta Rectora. La contractació de bona part del personal del Consorci ha incomplert els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a l’ocupació pública.

El 5 de desembre de 2014, el Consell de Govern de la CAIB va aprovar l’extinció del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa, emmarcat dins una modificació de la tercera fase del Projecte de Reestructuració del Sector Públic Instrumental de la CAIB.  El 29 de desembre de 2014 la Junta del Consorci va aprovar iniciar els tràmits necessaris perquè la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència assumís la gestió de les residències de Can Blai i Can Raspalls. Per Resolució de la consellera de Família i Serveis Socials de 30 de desembre de 2014, la Fundació ha assumit la gestió i el personal d’aquests centres a partir de l’1 de gener de 2015.

El 18 de maig de 2015, la Junta del Consorci va acordar d’aprovar la liquidació del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa a 31 de desembre de 2014; de fixar l’import total del deute del Consorci a la dita data en 6.183 milers d’euros a distribuir entre les entitats consorciades a raó d’un 66,73 % imputable a la CAIB i un 33,27 % imputable al CIEI, i d’acordar les compensacions de drets i obligacions recíprocs de les entitats consorciades amb el consorci, amb el càlcul de les aportacions que s’havien de fer al Consorci, del qual resultava que la CAIB havia d’aportar 1.939 milers d’euros i que el CIEI tenia un dret de cobrament davant del Consorci de 99 milers d’euros. Per últim, es va acordar que aquests percentatges de distribució fossin aplicables a totes les despeses sobrevingudes amb posterioritat .

El 29/10/15 el Consell de Govern de la CAIB ha autoritzat liquidar part del deute del Consorci i ha disposat amb aquesta finalitat una transferència de 1.790 milers d’euros, corresponent a les factures derivades del procés de liquidació de les quals hi ha constància que s’hagin efectuat, amb independència que s’exhaureixi el termini de presentació de noves factures pendents i de la seva aprovació per part de la comissió liquidadora.

Recomanacions:

Analitzar i clarificar el sector públic insular de les Pitiüses a fi de suprimir les entitats que actualment no tenen contingut.

Efectuar informes econòmics financers o auditories externes de l’exercici de cada una de les entitats dependents i trametre’ls a l’SCIB.

Vetllar pel compliment estricte de les disposicions legals en matèria econòmica financera aplicables al Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa.

2. DADES AGREGADES DE LES ENTITATS DEPENDENTS

A. Drets de cobrament de les entitats dependents respecte del Consell. Incidències:

El deute del Consell a 31/12/13, no reconegut per aquest i sí per les entitats dependents, correspon a:

- Respecte de Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU (FECOEF), diferència en el saldo: figuren 110 milers d’euros no reconeguts pel Consell corresponents a facturació de serveis prestats pel FECOEF, dels quals:

»30 milers d’euros corresponen a factures d’exercicis anteriors. D’aquestes, un total de 26 milers d’euros té una antiguitat superior a 5 anys, i s’haurien de donar de baixa pel FECOEF.

»Quant a les diferències corresponents a la facturació de 2013, el CIEI ha reconegut 17 milers d’euros durant el 2014.

- Respecte de la Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera, aquesta reconeix drets per cobrar, procedents d’exercicis anteriors, per un import de 14 milers d’euros, que el Consell Insular d’Eivissa no té registrats.

- Respecte del Consorci Mobilitat per Eivissa, hi ha una diferència en transferències de capital (514 milers d’euros) i en transferències corrents (15 milers d’euros). Les transferències de capital reconegudes pel Consorci i no pel Consell es corresponen amb les amortitzacions dels préstecs corresponents a l’exercici 2013 dels dos préstecs subscrits pel Consorci per fer-se càrrec de les inversions en camins rurals i en infraestructures.

- Respecte del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa, aquest no ha reconegut una transferència de 9 milers d’euros per la gestió de 15 places residencials a Can Raspalls, reconeguda pel Consell Executiu del CIEI el 19 de desembre de 2013.

B. Evolució dels fons propis i dels resultats de les entitats dependents. Incidències:

S’ha de destacar que la major part de les entitats dependents presenten fons propis negatius, cosa que pot implicar la realització d’aportacions futures del Consell per garantir la continuïtat de la seva activitat i plantejar fins i tot la seva viabilitat.

El Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa presenta uns fons propis negatius, a 31 de desembre de 2013, de 5.214 milers d’euros, un resultat econòmic financer negatiu per un import de 195 milers d’euros, un resultat pressupostari negatiu de 49 milers d’euros i un romanent de tresoreria negatiu per un import de 1.926 milers d’euros. Aquests resultats negatius es podrien veure incrementats per l’existència a 31 de desembre de 2013, segons el balanç de situació, de creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost per un import de 2.779 milers d’euros (compte 413) i de pagaments pendents d’aplicació per un import de 1.827 milers d’euros (compte 555) i, per 744 milers d’euros de pagaments en concepte de reclamacions de la Seguretat Social realitzats directament per la CAIB no comptabilitzats

Els fons propis del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa també es poden veure afectats pels efectes de les mancances comptables i de control intern, en exercicis anteriors, que es varen posar de manifest durant la reconstrucció de la comptabilitat del termini comprès des de l’inici de la seva activitat, el 2008, fins al juny de 2012, atesa la importància de les limitacions de l’abast i les excepcions contingudes en l’informe de la Intervenció sobre els comptes generals dels exercicis 2008, 2009, 2010, 2011 i 2012 (vegeu el detall en l’apartat III.1 d’aquest informe).

Les xifres comparatives que es mostren en el balanç de situació del Compte general de 2013 del Consorci Mobilitat per Eivissa inclouen un resultat de l’exercici 2012 (6.069 milers d’euros) que no coincideix amb els que presentava el seu Compte general de 2012 (1.651 milers d’euros). No obstant això, la xifra de fons propis totals que es presenta en les xifres comparatives del balanç no mostra variació respecte de la de l’any anterior, ja que no s’ha comptabilitzat la distribució del resultat dels exercicis 2010, 2011 i 2012 (que sumen 6.069 milers d’euros, en total) contra el compte de resultats d’exercicis anteriors i, per tant, aquesta diferència es trobava registrada en el compte «resultats d’exercicis anteriors» que a 31 de desembre de 2012 presenta un saldo de ‑12.033 milers d’euros.

El resultat de 2013 que es mostra en el balanç del Patronat de Turisme d’Eivissa i Formentera (187 milers d’euros) no coincideix amb el resultat segons el compte de pèrdues i guanys de l’exercici (153 milers d’euros), atès que tampoc no s’ha registrat la distribució contra el compte de resultats d’exercicis anteriors dels resultats des d’exercicis anteriors.

C. Passius exigibles de les entitats dependents. Incidències:

El Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa presenta, a 31 de desembre de 2013, un fons de maniobra negatiu per un import de 4.698 milers d’euros, la qual cosa implica que no té suficients recursos per satisfer les obligacions a curt termini.

Dins els passius a curt termini del Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa s’inclouen factures pendents d’aplicar al pressupost per un import de 2.779 milers d’euros. El total d’obligacions reconegudes durant el 2013 ha ascendit a 5.116 milers d’euros. El romanent de tresoreria negatiu de l’exercici 2013, 1.926 milers d’euros, s’ha calculat sense tenir en compte aquest import pendent d’aplicar a pressupost.

A 31 de desembre de 2013, el Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa té registrats pagaments pendents d’aplicació definitiva per un import de 1.827 milers d’euros, segons l’informe definitiu de liquidació del Comissió Liquidadora del Consorci a 31 de desembre de 2014. Aquest import, procedent d’exercicis anteriors a 2013, es correspon fonamentalment amb els pagaments realitzats en la formalització pels imports abonats pel CIEI i la CAIB, amb motiu d’expedients de responsabilitat solidària per l’impagament per part del Consorci de quotes de la Seguretat Social. Això no obstant, en la documentació presentada per la CAIB s’ha posat de manifest l’existència de 744 milers d’euros de pagaments addicionals realitzats per la CAIB per aquest concepte que no es troben registrats.

La Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera no té registrat dins els seus passius el deute de 951 milers d’euros al Consell Insular d’Eivissa per la seva adhesió al mecanisme extraordinari de pagament a proveïdors de l’exercici 2013.

D. Aportacions rebudes per les entitats dependents. Incidències:

El Consorci Mobilitat per Eivissa ha registrat drets reconeguts en concepte de transferències de capital per un import de 514 milers d’euros i corrents per un import de 15 milers d’euros, les quals el Consell no ha registrat. Aquests drets es corresponen a les anualitats d’amortització de 2013 de dos préstecs subscrits pel Consorci per finançar les inversions en la millora de camins rurals i en instal·lacions esportives, més els interessos meritats durant l’exercici 2013. La despesa reconeguda pel CIEI, per aquests conceptes, fins al 31 de desembre de 2013, només inclou les quotes d’amortitzacions d’aquests préstecs fins a l’exercici 2012. Durant l’exercici 2014 el CIEI ha reconegut a favor del Consorci de Mobilitat per Eivissa transferències corresponents a les anualitats del 2013 d’aquests préstecs, més els interessos corresponents per un import de 377 milers d’euros

E. Evolució de les despeses de personal de les entitats dependents

Recomanacions:

Realitzar conciliacions periòdiques dels saldos pendents entre les entitats dependents i el Consell.

3. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades (no depenen directament del Consell, però aquest hi té participació en el patrimoni fundacional o en els òrgans de govern) incloses en l’àmbit subjectiu d’aquest Informe i els membres que hi participen són els següents:

Gestión Urbanística de Baleares, SA, Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL, Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, Consorci Institut d’Estudis Baleàrics, Fundació Promoció Esportiva d’Eivissa.

  

ANNEX IV. INFORME 117/2016 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2013

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular de Formentera corresponent a l’exercici 2013 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2015. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria dels Consells Insulars i la Universitat.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2012 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són aplicables a la gestió dels fons públics.

3. ABAST DEL TREBALL

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Formentera i les seves entitats dependents i vinculades. Aquest conjunt d’entitats és el següent:

Consell Insular (Administració general)

Entitats dependents:

Organisme autònom: Patronat de Turisme de Formentera

Entitats vinculades: Consorci Formentera Desenvolupament

Hi ha entitats vinculades que no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe perquè, tot i que el Consell n’és membre amb representació al Patronat o Junta Rectora, durant l’exercici no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap altre tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat la seva activitat. Aquestes entitats són: Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera, Fundació Balear d’Atenció i Suport a la Dependència, Fundació d’Ajuda a la Reinserció de les Illes Balears, Consorci d’Aigües de Formentera, Consorci Mobilitat per Eivissa, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials d’Eivissa i Formentera, Consorci de l’Audiovisual de les Illes Balears-IB Cinema.

B. Àmbit objectiu

L’abast del treball realitzat, amb la limitació exposada en el paràgraf anterior, ha estat el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

Com a resultat del treball realitzat, l’Informe inclou l’opinió de l’SCIB sobre si el Compte de l’Administració del Consell Insular de Formentera presenta la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal que li és aplicable.

La fiscalització realitzada no inclou cap anàlisi específica amb relació als contractes i subvencions de l’exercici 2013.

Tot i que no forma part de l’opinió, de l’entitat dependent organisme autònom Patronat de Turisme de Formentera, l’Informe exposa els aspectes més significatius dels comptes anuals de l’exercici. Així mateix, s’hi inclouen unes fitxes amb les seves dades pressupostàries i patrimonials.

S’enumeren les entitats vinculades i s’exposa un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

En l’exercici 2013 encara no han quedat adequadament reflectits, en els documents i els estats que integren els respectius comptes generals, els efectes derivats de la desaparició del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i de l’Ajuntament de Formentera, i les seves substitucions pel Consell Insular d’Eivissa i pel Consell Insular de Formentera.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

L’art. 1 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF), estableix que l’objecte d’aquesta Llei és l’establiment dels principis rectors que vinculen tots els poders públics, als quals s’ha d’adequar la política pressupostària del sector públic orientada a l’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera, com a garantia del creixement econòmic sostenible i la creació d’ocupació, en desplegament de l’art. 135 de la Constitució espanyola.

L’article 11.4 de la Llei orgànica 2/2012 estableix que les corporacions locals han de mantenir una posició d’equilibri o superàvit pressupostari sense preveure excepcions i, en aplicació de l’article 15 d’aquesta mateixa Llei orgànica, el Consell de Ministres de 20 de juliol de 2012 fixa els objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions públiques i de cadascun dels seus subsectors per al període 2013-2015. Pel que fa a l’exercici 2013, per a les corporacions locals es va establir com objectiu d’estabilitat pressupostària l’equilibri pressupostari (0,0 % del PIB) i es va fixar un objectiu de deute públic del 3,8 % del PIB.

Això no obstant, l’evolució adversa de l’economia espanyola l’any 2012 fa que les institucions comunitàries ampliïn en dos anys més el termini per a la correcció del dèficit excessiu a Espanya, cosa que permet que aquesta correcció es faci de manera gradual, adequant els objectius d’estabilitat i deute públic de 2013 per al conjunt del sector públic i per a cada un dels subsectors que l’integren. Per a les corporacions locals es manté el mateix objectiu d’estabilitat pressupostària (0,0 % del PIB) i s’incrementa l’objectiu de deute públic fins al 4 % del PIB.

D’altra banda, l’exercici 2013 és el primer per al qual s’estableix l’objectiu de compliment de la regla de despesa per a tots els subsectors de les administracions públiques, amb l’excepció de les administracions de la Seguretat Social. Això significa que la despesa computable de l’Administració de l’Estat, de les comunitat autònomes i de les corporacions locals no pot superar la taxa de referència de creixement del producte interior brut a mitjà termini de l’economia espanyola, calculada per al 2013 pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, d’acord amb la metodologia utilitzada per la Comissió Europea, fixada en l’1,7 %.

Estabilitat pressupostària

Pel que fa al Consell, l’evolució de l’objectiu d’estabilitat pressupostària al llarg de l’exercici 2013 ha estat la següent:

L’informe de la Intervenció sobre el pressupost inicial del Consell indica que aquest pressupost compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, atès que hi ha un superàvit de finançament de 1.922 milers d’euros (els ingressos prevists dels capítols 1-7 són superiors a les despeses previstes en els capítols 1-7).

No consta l’informe de la Intervenció respecte del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària en la fase d’execució del pressupost.

L’informe de la Intervenció de la liquidació del pressupost, sense consolidar amb ajusts SEC’95, indica que s’ajusta al compliment del principi d’estabilitat pressupostària (els ingressos dels capítols 1-7 són superiors en 3.366 milers d’euros a les despeses dels capítols 1-7, import obtingut després dels ajusts prevists en termes SEC’95). Per tant, no cal elaborar un pla econòmic financer.

Malgrat el que s’ha exposat en els paràgrafs anteriors, cal fer palès que, a l’hora d’avaluar la capacitat de finançament, el càlcul només es refereix al pressupost del Consell i no al consolidat amb l’organisme autònom dependent.

Regla de despesa

La regla de la despesa es regula en l’article 12 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. L’informe de la Intervenció de liquidació del pressupost 2013 indica que de l’informe d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa es desprèn que la liquidació del pressupost s’ajusta al compliment del principi d’estabilitat pressupostària i s’ajusta a la regla de la despesa, per la qual cosa no s’ha d’elaborar un pla econòmic financer.

Deute públic

L’informe de la Intervenció indica que el capital viu pendent d’amortització a 31 de desembre de 2013 (7.126 milers d’euros) suposa el 36,8 % dels drets reconeguts nets per operacions corrents.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2013 del Consell Insular i de la seva entitat dependent és la següent:

Consell Insular

El Compte general de l’exercici 2013, l’ha aprovat el Ple de la corporació el 28 de novembre de 2014 i es va trametre a l’SCIB el 25 de juliol de 2014 (sense aprovar), mitjançant la Plataforma de rendició telemàtica.

S’han tramès els comptes, els estats i els annexos que integren el Compte general del Consell. No s’han tramès la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis.

Patronat de Turisme de Formentera

Els comptes s’han retut amb el Compte general, de forma no consolidada, d’acord amb el que estableixen el TRLRHL i la INCL.

Incidències:

El càlcul respecte de la capacitat de finançament, a l’efecte de l’estabilitat pressupostària, només es refereix a la liquidació del pressupost del Consell i no al consolidat amb l’organisme autònom dependent.

L’informe d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa en el qual es basa la Intervenció del Consell per determinar el compliment d’aquests objectius no informa, en cap cas, sobre si el Consell ha complert, en la liquidació del pressupost de 2013, la regla de la despesa ni tampoc calcula la ràtio que suposa l’endeutament sobre els ingressos consolidats.

Si bé el resultat de la liquidació del pressupost 2013 és positiu (3.366 milers d’euros), no consta en els informes de la Intervenció que el Consell prevegi reduir l’endeutament, tal com regula l’article 32 de la Llei orgànica 2/2012.

El Compte general de l’exercici 2013, l’ha aprovat el Ple de la corporació el 28 de novembre de 2014, cosa que incompleix la tramitació prevista en l’article 212 del TRLRHL. Així i tot, el Compte general de 2013 es va trametre a l’SCIB el 25 de juliol de 2014 (sense aprovar), mitjançant la Plataforma de rendició telemàtica.

No s’han tramès la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i regla 101 de la INCL).

Recomanacions:

Elaborar estats comptables consolidats dels comptes del Consell amb totes les entitats que s’integren dins del seu àmbit de control, sigui quina sigui la forma jurídica d’aquestes, tal com disposa l’article 209.4 del TRLRHL, per mostrar la imatge fidel de la unitat econòmica que constitueixen i posar a l’abast del ciutadà aquesta informació en el seu portal web.

Analitzar i clarificar el sector públic insular de les Pitiüses a fi de suprimir les entitats que actualment no tenen contingut i, si escau, adaptar-les a la nova estructura territorial que suposa la creació d’un consell insular per a cada illa.

Avaluar el compliment de l’objectiu d’estabilitat a nivell consolidat en les diferents fases del cicle pressupostari.

Incloure en els informes de compliment d’estabilitat pressupostària la informació i els càlculs que estableix la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar al president del Consell, perquè hi pogués formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que consideràs adients (art. 30 del Reglament de la Sindicatura). Exhaurit el termini concedit, no s’ha rebut cap al·legació, document ni justificant amb relació a les actuacions esmentades.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. OPINIÓ FINANCERA I DE LEGALITAT

Abast

1. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha fiscalitzat el Compte de l’Administració del Consell Insular de Formentera de l’exercici 2013 que comprèn el balanç de situació, el compte del resultat econòmic patrimonial, l’estat de la liquidació del pressupost i la memòria. La Intervenció del Consell és responsable de la formació del Compte d’acord amb el marc normatiu d’informació financera que li és aplicable i que es detalla en l’annex I.1. Excepte per les limitacions esmentades en els paràgrafs 2 i 3 següents, el treball de fiscalització s’ha efectuat d’acord amb els objectius i l’abast que s’esmenten en els apartats I.2 i I.3 anteriors.

Limitacions de l’abast

2. El Consell no compta amb un inventari de béns i drets tal com exigeixen la INCL i el Reglament de béns de les entitats locals i, per tant, no es poden relacionar els béns amb la comptabilitat de l’exercici.

3. El saldo del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» és de 38.176 milers d’euros. No consta informació de les inversions ja finalitzades que s’han de donar de baixa, i traspassar al compte de patrimoni «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

Excepcions amb efectes pressupostaris

4. No es reconeix, en el capítol 9 del pressupost, la despesa per l’import de les amortitzacions anticipades el 2014 de la totalitat dels préstecs ICO pendents de venciment al 31 de desembre de 2013 (5.000 milers d’euros).

Excepcions amb efectes patrimonials

5. No s’han reflectit en el balanç de situació els efectes derivats de l’Acord de 28/02/08 de la Comissió Mixta Paritària per a la formulació de la proposta de transferències al Consell Insular de Formentera, que estableix l’adscripció a aquest d’una part de l’inventari del desaparegut Consell Insular d’Eivissa i Formentera (14.699 milers d’euros).

6. D’acord amb la informació tramesa pels assessors jurídics del Consell, hi ha riscs per litigis en curs, en concepte de responsabilitat patrimonial i d’altres estimats per l’SCIB en 8.588 milers d’euros, no coberts per cap provisió.

Excepcions amb efectes pressupostaris i patrimonials

7. El compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost» té al final d’exercici 2013 un saldo de 320 milers d’euros. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en:

- 234 milers d’euros corresponents a adquisicions de béns i serveis de 2013 i anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2015.

- 4.155 milers d’euros per despeses meritades durant l’exercici o exercicis anteriors no reconegudes detectades en la revisió de les despeses reconegudes durant l’exercici.

8. El Consell no ha registrat un import de 3.159 milers d’euros (inclòs en l’import de l’excepció anterior) corresponent a la despesa pel servei de transferència de residus de Formentera a Eivissa del període que va des de maig de 2010 a desembre de 2013 i que ha estat objecte de reclamació judicial pel concessionari del servei per la part corresponent a l’exercici 2011 i 2012 (2.602 milers d’euros).

9. Les liquidacions definitives de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de 2008 i de 2009 varen ser per reintegrar. Els saldos de les liquidacions definitives de 2008 i 2009, pendents de reintegrament a 31/12/13, són de 108 milers d’euros i de 535 milers d’euros, respectivament. Per consegüent, el saldo dels creditors a llarg termini s’hauria d’incrementar en 643 milers d’euros.

Incompliments de legalitat

10. El Compte general del Consell Insular de Formentera corresponent a l’exercici 2013 ha estat tramès a l’SCIB el 25/07/14 sense haver estat aprovat pel Ple, cosa que incompleix l’article 212 del TRLRHL. Posteriorment, el Ple del Consell ha aprovat el Compte general en data 28/11/14.

11. L’informe d’avaluació del compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa en el qual es basa la Intervenció del Consell per determinar el compliment d’aquests objectius no informa, en cap cas, sobre si el Consell ha complert, en la liquidació del pressupost de 2013, la regla de la despesa ni tampoc calcula la ràtio que suposa l’endeutament sobre els ingressos consolidats.

12. Si bé el superàvit de la liquidació del pressupost 2013 és positiu (3.366 milers d’euros), no s’ha obtingut constància que el Consell prevegi reduir l’endeutament, tal com regula l’article 32 de la Llei orgànica 2/2012.

13. El Consell va formalitzar el 2009 una operació d’endeutament a llarg termini (4.747 milers d’euros) a l’empara del RDL 5/2009, de mesures extraordinàries i urgents per al sanejament de deutes pendents amb empreses i autònoms per part de les entitats locals. L’informe de la Intervenció, exigit per l’article 9.3 del RDL 5/2009 amb referència al compliment del Pla de Sanejament de cada un dels exercicis que estigui en vigor, és desfavorable en la liquidació del pressupost de 2013, atès que no es compleix l’objectiu d’estalvi net previst en el Pla per a l’exercici.

14. Durant l’exercici 2015 s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdit corresponents a factures de l’exercici corrent per un import de 470 milers d’euros amb informes de fiscalització amb objeccions essencials perquè no s’ha seguit el procediment establert per tramitar-les.

Opinió

Tret dels efectes dels ajusts que podrien haver-se considerat necessaris si s’haguessin pogut completar els procediments descrits en els paràgrafs 2 i 3 anteriors, i tret dels efectes de les excepcions descrites en els paràgrafs 4-14 anteriors, el Compte de l’Administració del Consell Insular de Formentera presenta, en general, la informació d’acord amb els principis comptables i la normativa legal aplicables.

Amb independència del que s’indica en els paràgrafs anteriors, cal ressaltar les altres incidències detallades en els apartats següents de l’Informe, que els òrgans responsables han de tenir en compte i, si escau, corregir.

2. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

L’Acord de la Comissió Mixta Paritària per a la formulació de la proposta de transferències al Consell Insular de Formentera de 28/02/08 estableix l’adscripció a aquest nou ens d’una part de l’inventari de l’antic Consell Insular d’Eivissa i Formentera. Aquests béns, valorats en 14.699 milers d’euros, segueixen sense reflectir-se en els comptes de l’immobilitzat ni en l’inventari.

El Consell no disposa d’un inventari de béns i drets que detalli de forma individual els diversos elements de l’immobilitzat que té registrats en la seva comptabilitat, i tampoc no disposa d’un inventari comptable (regles 16.1 i 2 de la INCL).

No s’ha traspassat cap quantitat del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general». Les inversions ja finalitzades i que es troben recollides en els comptes del subgrup 20 s’han de donar de baixa, i traspassar al compte de patrimoni esmentat en el paràgraf anterior.

No s’ha registrat la cessió gratuïta a l’IBAVI (conveni 06/07/10) de la finca propietat del Consell situada a Sant Ferran, la qual s’ha destinat a la promoció i la construcció d’habitatges de protecció pública.

El total dels certificats d’obra de l’ampliació de l’IES Marc Ferrer, comptabilitzats dins els exercicis 2011 i 2012 per un import de 598 milers en el compte «221. Construccions» s’haurien d’haver registrat en el compte «230. Immobilitzat gestionat per altres administracions» i donar de baixa en l’immobilitzat pel total de l’import, atès que la titularitat de l’immoble és propietat de la CAIB.

El Consell amortitza els elements d’immobilitzat sense tenir en compte les altes de l’exercici, que s’haurien d’amortitzar quan l’actiu estigués en condicions de funcionament (document 6 dels principis comptables públics).

El Consell no ha registrat dins la comptabilitat l’amortització dels elements d’immobilitzat immaterial.

Hi ha classificacions errònies d’altes com a immobilitzat material que haurien de ser classificades com a despeses (17 milers d’euros de serveis professionals i 28 milers d’euros de reparacions i manteniment). Per contra, s’ha registrat com a despesa de reparacions i manteniment el certificat final d’una obra que s’hauria de donar d’alta com a inversió destinada a l’ús general (28 milers d’euros). D’altra banda, s’ha registrat com a despesa la substitució d’un immobilitzat en lloc de donar de baixa l’immobilitzat antic i la seva amortització i activar el nou com a immobilitzat material (22 milers d’euros).

2. Immobilitzat financer

3. Deutors. Incidències:

Com en l’exercici anterior el Consell té saldos de la CAIB d’exercicis tancats pendents de cobrament, coberts per una provisió al 100 % (738 milers d’euros). No es té constància documental que s’hagi fet cap reclamació que condueixi a cobrar aquestes quantitats pendents o, si escau, a anul·lar-les.

Les liquidacions d’IVA del 1r, 2n i 3r trimestres de 2013 es presenten a l’AEAT en blanc. En el 4t trimestre, el Consell presenta la liquidació amb les dades acumulades de tot l’exercici.

4. Tresoreria. Incidències:

A l’igual que en exercicis anteriors l’entitat financera “la Caixa” informa d’un compte restringit de recaptació sense saldo al tancament de l’exercici i que no figura en l’estat de tresoreria. D’una altra banda, l’entitat BMN informa d’un compte corrent amb saldo 1,43 euros que tampoc no figura en l’estat de tresoreria.

L’entitat Banco Popular informa d’un compte recaptador, sense saldo al tancament de l’exercici, que no figura en l’estat de tresoreria.

El Consell no elabora l’estat de conciliació bancària, ja que considera que són coincidents els saldos bancaris i els comptables. Per contra, sí que consten diferències de saldos pendents de conciliar (7 milers d’euros).

B. Passiu

1. Fons propis. Incidències:

Com en exercicis anteriors, no s’ha reflectit l’alta en els fons propis per l’adscripció de part dels béns de l’inventari de l’antic Consell Insular d’Eivissa i Formentera al Consell Insular de Formentera (14.699 milers d’euros), com a conseqüència de l’Acord de la Comissió Mixta Paritària de 28/02/08.

2. Provisió de riscs i despeses. Incidències:

D’acord amb la informació tramesa pels assessors jurídics del Consell, hi ha riscs per litigis en curs, en concepte de responsabilitat patrimonial i d’altres estimats per l’SCIB en 8.588 milers d’euros, no coberts per cap provisió.

3. Creditors. Endeutament. Incidències:

De la circularització realitzada en l’àrea de creditors a curt termini, no s’ha rebut confirmació de saldos de 3 dels 16 creditors circularitzats, per un import total de 17 milers d’euros, que representa l’1,92 % del saldo circularitzat; i tampoc no s’ha pogut verificar la raonabilitat del saldo esmentat mitjançant altres procediments alternatius.

Així mateix, de les confirmacions rebudes que han estat conciliades es desprèn que hi ha factures, per un import de 4.155 milers d’euros, no registrades pel CIFO a 31 de desembre de 2013. Els imports més significatius són els següents:

- El creditor UTE GIREF, empresa concessionària del servei de transferència de residus de Formentera a Eivissa, inclou factures de l’exercici 2013 per un import de 929 milers d’euros, més 2.236 milers d’euros pendents d’exercicis anteriors (vegeu l’apartat d’execució de despeses).

- El creditor Cespa Compañía Española de Servicios Auxiliares, SA, inclou factures de l’exercici 2012 per un import de 833 milers d’euros. L’exercici 2015, el Consell regularitza aquesta diferència amb l’aprovació, d’una banda, del reconeixement de 379 milers d’euros en concepte d’indemnització per enriquiment injust a favor del creditor i, d’una altra, de la regularització de preus de les anualitats de 2008 a 2012 en virtut del contracte 12/2006 (444 milers d’euros).

- El creditor Vías y Construcciones, SA, inclou una factura de l’exercici 2013 de 128 milers d’euros de l’obra de l’aparcament soterrat de la plaça d’Europa des Pujols.

El compte 413 presenta al tancament un saldo de 320 milers d’euros, que està format per les despeses efectuades sense tenir consignació pressupostària o sense sotmetre’s al procediment administratiu d’execució del pressupost. Aquest saldo s’ha d’augmentar, com a mínim, en 234 milers d’euros, per adquisicions de béns i serveis de 2013 i exercicis anteriors, que s’han registrat dins l’exercici 2015. A més, per les diferències observades en la incidència anterior, també hauria de presentar un import més elevat.

Les liquidacions definitives de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de 2008 i de 2009 varen ser per reintegrar. El saldo de la liquidació definitiva de 2008 pendent de reintegrament a 31/12/13 és de 108 milers d’euros i el saldo de la liquidació definitiva de 2009 és de 535 milers d’euros. Segons els principis de meritació i prudència s’han de comptabilitzar, i, per això, el resultat econòmic patrimonial de l’exercici i els creditors a llarg termini s’haurien de reduir i incrementar, respectivament, en 643 milers d’euros pendents de reintegrar a 31/12/13.

Encara que fins a l’exercici 2014 no s’han estès les actes de la comissió paritària encarregada de determinar els imports de 2011 i 2013 referents al conveni d’encàrrec de gestió en matèria de benestar i assistència social amb el CIEI, el Consell, segons el conveni, té constància de tots els serveis prestats durant els dos exercicis esmentats i pot realitzar un càlcul aproximat. Per tant, segons els principis de meritació i prudència s’haurien d’incrementar els creditors a curt termini i reduir el resultat econòmic patrimonial en, aproximadament, 412 milers d’euros.

El Consell va formalitzar el 2009 una operació d’endeutament a llarg termini (4.747 milers d’euros) a l’empara del RDL 5/2009, de mesures extraordinàries i urgents per al sanejament de deutes pendents amb empreses i autònoms per part de les entitats locals. L’article 9.3 del RDL 5/2009 exigeix un informe de la Intervenció amb referència al compliment del Pla de Sanejament que requereix l’operació d’endeutament en la liquidació del pressupost de cada un dels exercicis que estigui en vigor. Aquest informe és desfavorable en la liquidació del pressupost de 2013, atès que no es compleix l’objectiu d’estalvi net en el Pla per a l’any 2013.

En la comptabilitat del Consell Insular d’Eivissa figura un dret per cobrar del Consell de Formentera de 473 milers d’euros, pel conveni d’encàrrec de gestió (signat el 2008) per al desenvolupament de les competències assumides per la creació del Consell Insular de Formentera, que aquest no té pendent de pagament. L’exercici 2015 el Ple del CIEI aprova la baixa d’aquest dret, arran de l’acord recíproc entre els dos consells de donar de baixa els drets i les obligacions existents en la comptabilitat a 31 de desembre de 2013.

No s’ha pogut verificar el capital viu de l’estat d’endeutament relatiu al Fons per al finançament de pagament als proveïdors concertat amb les entitats bancàries BBVA, BMN, Banco Popular i Banc Sabadell, perquè no es detalla aquesta informació en les seves respostes a la circularització bancària realitzada.

L’estalvi net del Consell ha de ser corregit, com a mínim, amb una disminució de 1.243 milers d’euros derivada de les incidències que consten en l’apartat d’execució del pressupost.

No s’han comptabilitzat en el compte «526. Interessos a curt termini de deutes amb entitats de crèdit» els interessos dels préstecs meritats i no vençuts a 31 de desembre (regles 64 i 70.b de la INCL). S’estima el seu import en 31 milers d’euros.

Les garanties constituïdes en efectiu pels adjudicataris de contractacions amb el Consell es comptabilitzen com a fiances rebudes a curt termini, sense tenir en compte si el venciment del termini de garantia és a curt o a llarg termini. El saldo al tancament de l’exercici d’aquestes garanties és de 266 milers d’euros, dels quals 90 milers d’euros són fiances dels anys 2002 a 2011.

Recomanacions:

Registrar en els apartats corresponents del balanç de situació els efectes sobre la comptabilitat derivats de la desaparició del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i la creació del Consell Insular de Formentera.

Reflectir els actius en un inventari general de béns i drets, en el qual aquests constin identificats i valorats, i la suma es correspongui amb la comptabilitat.

Fer un seguiment i una comptabilització de les baixes d’immobilitzat.

Verificar les inversions ja finalitzades classificades en els comptes del subgrup «20. Inversions destinades a l’ús general» i fer els traspassos corresponents al compte «109. Patrimoni lliurat a l’ús general».

Diferenciar comptablement, dins l’immobilitzat material, els béns afectes al patrimoni públic del sòl.

Analitzar i, si escau, regularitzar els saldos pendents de pagament més antics i que no tenen moviment.

Analitzar i, si escau, regularitzar els saldos de cobraments i pagaments pendents d’aplicació més antics.

Valorar l’existència de riscs per litigis en curs, en concepte de responsabilitat patrimonial i d’altres, no coberts per cap provisió.

3. COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC PATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat econòmic patrimonial de l’exercici que figura en els quadres anteriors.

Com en l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

L’import que s’ha comptabilitzat en el compte «621. Arrendaments i cànons» (447 milers d’euros) inclou despeses diverses (imposts, allotjaments, serveis de neteja, etc.) que s’han imputat incorrectament a aquest compte de despesa. El mateix succeeix en el compte «623. Serveis professionals», al qual s’imputen despeses que corresponen a serveis de reparació i manteniment o a altres serveis.

Els interessos dels préstecs ICO es registren en un compte d’altres despeses financeres i no en un compte d’interessos de deutes a llarg termini (405 milers d’euros).

El Consell no registra una provisió per a les despeses de personal meritades i no vençudes a 31 de desembre (corresponents a pagues extres) per un import aproximat de 51 milers d’euros.

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents a fi de corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

Revisar la parametrització dels enllaços entre comptabilitat patrimonial i pressupostària, de manera que totes les despeses pressupostàries que formin part del compte de resultats s’incloguin en el compte patrimonial adient.

4. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

Com en l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

En l’annex d’inversions no queda especificat, per a cada un dels projectes, el tipus de finançament, l’any de finalització previst i la vinculació dels crèdits assignats (art. 19 del RD 500/1990).

Hi ha 3.295 milers d’euros que corresponen a modificacions de crèdits fetes en partides sense crèdit inicial. El Consell, mitjançant les bases d’execució, obre totes les partides pressupostàries de l’estructura establerta en l’Ordre de 20 de setembre de 1989, encara que sigui sense dotació, cosa que fa que les modificacions de crèdit per crèdits extraordinaris esdevinguin totalment innecessàries.

El Consell Insular de Formentera no ha previst en l’aprovació del seu pressupost la dotació diferenciada d’un fons de contingències per atendre necessitats de caràcter no discrecional i no previstes en el pressupost inicialment aprovat que puguin sorgir al llarg de l’exercici (art. 31 de la Llei orgànica 2/2012).

Dels 4 expedients de modificació examinats s’ha d’assenyalar que en l’expedient 1/13, d’incorporació de romanents de crèdit, no figura el certificat d’existència de romanent de crèdit suficient de l’exercici anterior (regla 40 de la INCL). Aquest certificat ha d’estar referit, per a cada aplicació pressupostària, al nivell de vinculació jurídica dels crèdits vigents en l’exercici de procedència.

B. EXECUCIÓ DEL PRESSUPOST

1. Execució d’ingressos. Incidències:

Com en l’exercici anterior, en les bases d’execució del pressupost 2013 no consta cap regulació de la gestió del pressupost d’ingressos (art. 9 del RD 500/1990).

2. Execució de despeses. Incidències:

Dels projectes prevists en l’annex d’inversions només s’han reconegut obligacions per import de 500 milers d’euros, tot i que l’import previst en els crèdits inicials era de 5.100 milers d’euros. La diferència respecte del total d’obligacions reconegudes en el capítol 6 correspon a projectes d’inversió que no s’havien inclòs en l’annex d’inversions (374 milers d’euros) o que restaven pendents de realitzar (2.490 milers d’euros).

El Consell no ha registrat un import de 3.159 milers d’euros corresponent a la despesa pel servei de transferència de residus de Formentera a Eivissa del període que va des de maig 2010 a desembre 2013 i que ha estat objecte de diverses reclamacions judicials pel concessionari (vegeu l’apartat de provisions per a riscs i despeses i l’apartat de creditors).

Durant l’exercici 2015 es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdits de l’exercici 2013 i d’anteriors, almenys per un import de 470 milers d’euros. El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la validació o l’esmena de l’acte, ja que continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que hi pugui haver.

L’amortització anticipada de part dels préstecs ICO es realitza com una operació extrapressupostària de tresoreria i, per tant, no s’ha reconegut en el capítol 9 del pressupost de despeses l’import de les cancel·lacions (3.145 milers d’euros).

Segons la informació de la memòria, s’han reconegut obligacions per un import de 21.607 milers d’euros, fins a l’exercici 2013, del projecte 2008-2016, corresponent al conveni amb la CAIB derivat del Fons Específic d’Inversions al Consell Insular de Formentera. Per contra, en el certificat de la despesa, justificat a la CAIB, consta un import inferior (diferència de 681 milers d’euros).

Amb relació als 20 expedients de despeses requerits per analitzar, s’han d’assenyalar les incidències següents:

· En 2 expedients manca documentació relativa a l’aprovació de la despesa.

· En 17 expedients alguns dels documents no estan signats.

· 4 expedients s’han tramitat com a contracte menor, quan pel volum de despeses generades pel mateix concepte amb el proveïdor haurien d’haver estat objecte de licitació.

C. PRESSUPOSTS TANCATS

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

Com en l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

- Hi ha cobraments o regularitzacions dels exercicis 1991 a 1999 (420 milers d’euros) que no minoren els deutes corresponents pendents, sinó que els comptabilitzen amb signe negatiu. Això fa que no es cancel·lin els deutes originals i que es dificulti la identificació de les quantitats pendents de cobrament.

- Els deutes amb més de quatre anys d’antiguitat (4.869 milers d’euros) suposen el 68,4 % del total de deutors de pressuposts tancats. No obstant això, no s’aprova cap baixa o anul·lació de drets de cobrament d’exercicis tancats, encara que sí que s’incrementa de manera significativa la dotació a la provisió per dubtós cobrament. El Ple del Consell aprova l’exercici 2015 la baixa dels expedients de drets reconeguts del CIEI coberts amb provisió (1.373 milers d’euros).

2. Pressuposts tancats de despeses. Incidències:

Com en l’exercici anterior, no tenen moviment els saldos pendents de pagament d’exercicis anteriors al Consorci Aigües de Formentera (117 milers d’euros de l’exercici 2005), al Patronat de la Salut Mental (61 milers d’euros per aportacions des del 1997 al 2001), a Aglomerados Ibiza, SA (87 milers d’euros dels 2001), i al Club de Surf Formentera (35 milers d’euros des del 2001 al 2004). No consta que s’hagi iniciat cap actuació per notificar el deute i/o declarar-ne la prescripció.

D. PRESSUPOSTS D’EXERCICIS FUTURS

1. Ingressos pluriennals. Incidències:

El Consell no porta un control ni un seguiment adequats dels ingressos pluriennals, cosa que impedeix emplenar la informació exigida en la memòria i, al mateix temps, dificulta l’elaboració i l’execució dels pressuposts anuals.

Entre els compromisos d’ingressos concertats pel Consell, dels quals l’SCIB té constància, destaquen els següents amb vigència posterior al tancament:

- Els imports de les obres del conveni en matèria de carreteres signat amb el Ministeri de Foment i que preveu el pagament de 1.200 milers d’euros en el període de 2014.

- Els imports per percebre pel conveni signat amb la CAIB (25.000 milers d’euros) per a la realització d’actuacions i inversions a l’illa de Formentera en el marc del Fons específic d’inversions.

- Els imports per percebre pel conveni signat amb la CAIB l’11/03/11 per 3.000 milers d’euros, finançat pel Ministeri de Turisme.

- Els imports per percebre en virtut de l’Acord amb la Direcció General del Fons de Cohesió de la UE (948 milers d’euros).

2. Despeses pluriennals. Incidències:

El Consell no fa un control i un seguiment adequats de les despeses pluriennals, cosa que impedeix emplenar la informació exigida en la memòria i, al mateix temps, dificulta l’elaboració i l’execució dels pressuposts anuals.

Entre els compromisos de despesa concertats pel Consell, dels quals l’SCIB té constància, destaquen els següents:

- El deute pendent (capital i interessos) associat a les operacions d’endeutament en vigor, per un import total de 7.176 milers d’euros (deute viu).

- La despesa pendent de realitzar a 31/12/13, corresponent als projectes de despesa inclosos en l’annex d’inversions o finançats amb recursos afectats (4.600 milers d’euros).

E. DESPESES AMB FINANÇAMENT AFECTAT

Incidències:

Com en els exercicis anteriors, els codis que figuren en l’annex d’inversions del pressupost no coincideixen amb els que formen part dels quadres en què es detalla el finançament afectat (regla 47 de la INCL).

En el projecte 2010-03 corresponent al soterrament de contenidors (Fons Feder, subprojecte 01 - EJE5 assistència tècnica) no es calcula la desviació de finançament acumulada negativa (25 milers d’euros).

En el projecte 2008-2016 corresponent al Conveni amb la CAIB derivat del Fons específic d’inversions al Consell Insular de Formentera, no es calculen les desviacions de finançament de l’exercici i acumulades per un dels agents finançadors (-3 i 15 milers d’euros respectivament).

En l’exercici 2014 la Secretaria d’Estat de Turisme ha informat desfavorablement sobre part de les despeses justificades (255 milers d’euros) del conveni d’inversions estatutàries (rehabilitació carrers de Roca Plana i adjacents) corresponents a l’exercici 2012, atès que aquestes despeses no es corresponen amb les actuacions del conveni.

F. RESULTAT PRESSUPOSTARI

Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les incidències següents:

- Les despeses registrades durant l’exercici al compte «413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost» (320 milers d’euros).

- Les factures no registrades pel servei de transferència de residus de Formentera a Eivissa (923 milers d’euros).

- L’amortització anticipada de part dels préstecs ICO realitzada com una operació extrapressupostària (3.145 milers d’euros).

El Consell registra els fets econòmics de manera diferida al moment de la seva producció, cosa que provoca una carència en la qualitat de la informació per a la gestió del pressupost, així com un desconeixement de la situació econòmica financera de la corporació en cada moment.

G. ROMANENT DE TRESORERIA

Incidències:

El romanent de tresoreria de l’exercici queda desvirtuat com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren en aquest Informe. En particular, cal destacar especialment les incidències següents:

- Les desviacions negatives de finançament acumulades no calculades en els projectes 2010-03 i 2008-16 (25 i 15 milers d’euros, respectivament).

- Els saldos pendents de registrar en el pressupost corrent i tancat amb, almenys, 4.155 milers d’euros.

Recomanacions:

Incloure en el pressupost inicial la dotació del fons de contingències que estableix l’article 31 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Registrar comptablement els fets econòmics de manera simultània a la seva producció, a fi de conèixer en tot moment la situació econòmica financera de la corporació.

Efectuar un seguiment de l’antiguitat dels deutes pendents de cobrament per evitar-ne la prescripció.

Revisar els saldos de pressuposts tancats i tramitar i aprovar els expedients de regularització corresponents, tant dels pendents de cobrament com dels de pagament, d’acord amb la normativa vigent.

Implementar un sistema d’informació dels compromisos d’exercicis posteriors que doni fiabilitat a les dades i que permeti emplenar l’apartat corresponent de la memòria i tramitar els expedients d’aprovació corresponents de totes les despeses de caràcter pluriennal, per assegurar que són tingudes en compte en l’elaboració de pressuposts posteriors.

Introduir els expedients pluriennals en l’aplicació informàtica de comptabilitat, a fi que, amb l’existència d’una dada única, no es produeixin errors ni diferències.

Implantar el seguiment de les desviacions de finançament a la totalitat dels projectes amb finançament afectat, per assegurar-ne el control de l’aplicació correcta.

Realitzar les anotacions comptables pertinents per corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

5. MEMÒRIA

Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

-No consta en l’estat de deute de la memòria, en l’apartat d’interessos explícits, la informació dels interessos meritats dels préstecs ICO concertats durant l’exercici 2012.

- No s’informa de l’import, les característiques, ni les dades identificatives dels perceptors de les transferències i de les subvencions concedides amb import significatiu.

- Hi ha diferències entre la informació que es dóna a la memòria amb relació a les entitats públiques en les quals participa el Consell i el certificat aportat.

- La memòria no conté informació relativa a demandes judicials contra el Consell per responsabilitat patrimonial, expropiacions i, en general, reclamacions de quantitat, algunes de les quals iniciades amb posterioritat al tancament de l’exercici 2013. Un resum d’aquestes figura en l’apartat «Provisions per a riscs i despeses», dins la secció «2. BALANÇ» d’aquest Informe. S’ha de destacar l’existència d’una reclamació per danys i perjudicis per 26.509 milers d’euros per modificació de les normes subsidiàries de planejament de Formentera.

- El quadre de finançament de la memòria no inclou una nota amb el resum de les correccions al resultat, per conciliar el resultat comptable de l’exercici amb els recursos procedents de les operacions que es mostren en el quadre de finançament.

- La memòria no informa de les despeses d’exercicis posteriors (punt 20.3.a) ni dels ingressos d’exercicis posteriors (punt 20.3.b).

- Els indicadors de gestió establerts en el punt 21.c del model de la memòria de la INCL es presenten en blanc.

- L’epígraf «4. Normes de valoració», pel que fa a les relatives a l’immobilitzat immaterial, determina que els béns que figuren en aquest epígraf del balanç s’amortitzen en funció de la seva vida útil, però no detalla la taula amb els percentatges d’amortització.

- L’epígraf dels projectes de despesa (punt 20.1.a.3) conté la informació no actualitzada.

Recomanacions:

Formular la memòria amb tota la informació comptable que estableix la INCL, així com la que sigui necessària per poder interpretar correctament els comptes anuals i perquè aquests reflecteixin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat està format per un únic organisme autònom, el Patronat de Turisme de Formentera. L’organisme esmentat ha retut els comptes sense aprovar i no ha tramès cap informe financer ni d’auditoria externa.

Incidències:

El Compte del Patronat de Turisme de Formentera corresponent a l’exercici 2013 ha estat tramès a l’SCIB el 25/07/14, sense aprovar, i, amb posterioritat, va ser aprovat pel Ple en data 28/11/14, cosa que incompleix el termini previst en l’article 212 del TRLHL.

No s’ha aportat l’informe de la Intervenció relatiu a la liquidació del pressupost.

Recomanacions:

Efectuar un informe de control financer o una auditoria de l’exercici de l’entitat dependent i trametre’l a l’SCIB.

2. ENTITAT VINCULADA

L’entitat vinculada és:

· Consorci Formentera Desenvolupament.