Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE DESENVOLUPAMENT LOCAL

Núm. 2730
Conveni d’encomanda de gestió de l’ajuntament de Manacor a favor del Consell de Mallorca del servei de prevenció i extinció d’incendis i salvament

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Palma, 10 de març de 2017

REUNITS

D’una part, el senyor Miquel Ensenyat Riutort, president del Consell de Mallorca, que actua en nom i representació d’aquesta institució, d’acord amb el que preveu l’article 20.1 del vigent Reglament orgànic del Consell de Mallorca i l’article 9.2, lletra q) de la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de consells insulars.

I, de l’altra, el senyor Pedro Rosselló Cerdà, batle president de l’Ajuntament de Manacor, que actua en nom i representació de l’esmentat Ajuntament de Manacor d’acord amb el que preveu l’article 21.1, lletra b), de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.  

Ambdues parts es reconeixen mútuament la capacitat jurídica i d’obrar plena, i

 MANIFESTEN

1. Que ambdues parts firmaren un conveni en data 21 de març de 1985 en matèria de prevenció i extinció d’incendis i salvament.

2. Que aquest conveni de data 21 de març de 1985 ha sofert dues modificacions i que a l’actualitat, pel temps transcorregut, ambdues parts troben més adient signar un nou conveni que substitueixi l’anterior que no modificar-lo.

3. Que l’article 26.1, c, de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del Règim Local, preveu que els municipis de població superior a 20.000 habitants hauran de prestar el servei de prevenció i extinció d’incendis en el seu terme municipal.

4. Que actualment el Consell de Mallorca presta aquest servei en els municipis de població superior a 20.000 habitants (excepte Palma) sense repercutir el seu cost a aquests municipis.

5. Que hi ha un interès per ambdues parts en regularitzar aquesta situació, i que els municipis de població superior a 20.000 habitants col·laborin econòmicament, mitjançant una aportació econòmica anual, a sufragar el cost del Servei de Bombers que ha de suportar el Consell de Mallorca.

6. Aquesta aportació econòmica anual municipal es podrà fer elegint cada ajuntament una de les següents opcions:

Opció A.- Un percentatge sobre el pressupost municipal.

Opció B.- Un percentatge proporcional a la població de cada ajuntament sobre la població total dels ajuntaments de Mallorca de més de vint mil habitants (excepte Palma), els quals es repartiran el 7% del cost anual del Servei de Bombers del Consell de Mallorca

7. Aquesta encomanda de gestió es regirà pel que disposa l’article 15 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i els articles 63 i 64 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. La realització de l’activitat encomanada, pel seu contingut material, tècnic i econòmic, no suposa cessió de la titularitat de la competència ni dels elements substantius del seu exercici.

8. Que l’Ajuntament de Manacor, per mitjà d’acord plenari de data 3 de juny de 2016, ha acordat encomanar la gestió a favor del Consell de Mallorca de la prestació, en el seu terme municipal, del servei de prevenció i extinció d’incendis i de salvament i optar per l’opció A per participar en el cost del servei.

9. Que el Consell de Mallorca, mitjançant acord plenari de data 23 de desembre de 2016, ha acordat acceptar l’encomanda de la prestació del servei de prevenció i extinció d’incendis i salvament de l’Ajuntament de Manacor i aprovar com a forma de finançament d’aquesta l’opció A.

Per tot això, ambdues parts acorden subscriure el present conveni, que es regirà per les següents:

CLÀUSULES

PRIMERA.- El Consell de Mallorca prestarà el servei de prevenció i extinció d’incendis i de salvament en el terme municipal de Manacor per encomanda de gestió de l’Ajuntament de Manacor

SEGONA.- L’Ajuntament de Manacor haurà de participar en el cost del servei de prevenció i extinció d’incendis del Consell de Mallorca acollint-se a una de les dues opcions següents:

Opció A.- Un percentatge sobre el pressupost municipal.

L’Ajuntament de Manacor farà una aportació econòmica anual destinada a sufragar el cost del Servei de Bombers del Consell de Mallorca en la quantitat del zero coma cinc per cent (0,5 %) del seu pressupost general consolidat d’ingressos corrents (capítol 1 a 5, menys contribucions especials i altres ingressos afectats).

Aquesta quantitat s’ingressarà, una vegada liquidada per part del Consell de Mallorca, en els terminis de l’article 62.2 de la Llei General Tributària. La falta de pagament legitimarà al Consell de Mallorca per actuar amb les prerrogatives previstes a l’article 2.2 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Per garantir el compliment d’aquesta obligació econòmica, l’Ajuntament de Manacor tindrà en compte el següent:

1.- S’estableix l’obligació de l’ajuntament d’emetre i notificar al Consell de Mallorca el certificat, degudament signat per la intervenció municipal amb el vist-i-plau de la Batlia, dels ingressos corrents que configuren la base de càlcul amb anterioritat al dia 1 de març de cada exercici econòmic. Transcorregut dit termini sense disposar del corresponent certificat el Consell de Mallorca podrà emetre la corresponent liquidació provisional tenint en compte les dades del darrer pressupost aprovat. En el supòsit de que a 1 de març de l’exercici en curs no s’hagi aprovat el pressupost general, el certificat s’emetrà una vegada aprovat en el termini de 20 dies des de la seva entrada en vigor.

2.- El pressupost general inclourà totes les entitats dependents de l’ajuntament en els termes de la legislació vigent.

3.- En el supòsit de no tenir el pressupost general aprovat per l’exercici en curs, o de no emetre el certificat assenyalat a l’apartat primer, la quota serà objecte de liquidació provisional en funció del darrer pressupost aprovat. Posteriorment, una vegada aprovat el pressupost general, es regularitzarà la quota resultant definitiva.

4.- El Consell de Mallorca queda facultat en virtut d’aquest conveni per compensar-les automàticament amb altres obligacions econòmiques que aquest tingui amb l’Ajuntament de Manacor

Opció B.- Un percentatge proporcional a la població de cada ajuntament sobre la població total dels ajuntaments de Mallorca de més de vint mil habitants (excepte Palma), els quals es repartiran el 7% del cost anual del Servei de Bombers del Consell de Mallorca.

L’Ajuntament de ........farà una aportació econòmica anual corresponent al següent percentatge: ......., que s’aplicarà sobre el 7% de les despeses del cost del Servei de Bombers del Consell de Mallorca. El percentatge de participació de l’Ajuntament de ..............sobre el 7% de les despeses esmentat es determinarà per una sola vegada, a la firma del conveni, proporcionalment a la seva població sobre la població total dels ajuntaments de més de vint mil habitants (excepte Palma). Les dades de població seran les de l’Institut Nacional d’Estadística.

Anualment, el Consell de Mallorca farà el càlcul del cost total del Servei de Bombers i del 7% d’aquest cost, el qual comunicarà a l’Ajuntament de ............mitjançant l’oportuna liquidació perquè faci la corresponent aportació.

Aquesta quantitat s’ingressarà, una vegada liquidada per part del Consell de Mallorca, en els terminis de l’article 62.2 de la Llei General Tributària. La falta de pagament legitimarà al Consell de Mallorca per actuar amb les prerrogatives previstes a l’article 2.2 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

TERCERA.- L’Ajuntament de Manacor col·laborarà en la formació i en la recollida de les dades necessàries per al Servei de Bombers, per tal de fer la pertinent programació i planificació del servei.

QUARTA.- L’Ajuntament de Manacor posarà a disposició del Servei de Bombers del Consell de Mallorca, prèvia tramitació del corresponent expedient de cessió, l’edifici i les instal·lacions del Parc de Bombers del seu municipi, en el cas que compti amb un Parc en el seu terme municipal.

CINQUENA.- L’aportació econòmica de l’Ajuntament de Manacor prevista a la clàusula segona es destinarà íntegrament a despeses de manteniment i d’inversió del Servei de Bombers del Consell de Mallorca.

SISENA.- El Consell de Mallorca, dels seus propis fons, s’obliga a destinar a inversions del Servei de Bombers les quantitats necessàries per al bon funcionament del servei.

SETENA.- El Consell de Mallorca, mitjançant acord plenari, podrà renunciar a aquesta encomanda de gestió en el cas d’incompliment de les obligacions econòmiques previstes en aquest conveni per part de l’Ajuntament de Manacor. També podrà renunciar en el cas d’incompliment greu de la resta d’obligacions contemplades en aquest conveni per part de l’Ajuntament de Manacor, o quan, per circumstàncies sobrevingudes, es justifiqui suficientment la impossibilitat de dur-la a terme per part del Consell de Mallorca sense menyscabament de l’exercici de les seves competències pròpies.

L’Ajuntament de Manacor, en el cas d’incompliment greu de les obligacions previstes en aquest conveni per part del Consell de Mallorca, podrà revocar aquesta encomanda de gestió.

Tant la renúncia del Consell de Mallorca com la revocació de l’Ajuntament de Manacor s’ha de comunicar a l’altra part amb una antelació de tres mesos, i, si es duen a terme la renúncia o la revocació, es farà la corresponent liquidació.

També es podrà rescindir en qualsevol moment per mutu acord entre ambdues parts.

VUITENA.- Aquest conveni tendrà una durada de deu anys, prorrogable de mutu acord entre les parts per períodes de cinc anys abans de la finalització del termini d’aquest conveni o de qualsevol de les ulteriors pròrrogues.

NOVENA.- Aquest conveni té naturalesa administrativa i les qüestions litigioses que poden sorgir de la seva interpretació i aplicació queden subjectes als jutjats i als tribunals contenciosos administratius de Palma.

DESENA.- Aquest conveni substituirà el signat entre ambdues parts amb data 21 de març de 1985 en matèria de prevenció i extinció d’incendis i salvament, el qual quedarà sense vigència el dia de la firma del present conveni.

ONZENA.- Tant la formalització del conveni com qualsevol dels supòsits de l’extinció s’han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

       El president del Consell de Mallorca                           El batle president de l’Ajuntament de Manacor

Miquel Ensenyat Riutort                                                         Pedro Rosselló Cerdà