Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 2185
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, per la que es formula l’informe d’impacte ambiental del projecte de construcció d’una piscina en el polígon 18, parcel·la 21, a la finca Califòrnia, TM de Maó (Exp. 137a/2016)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 22 de febrer de 2017, i d’acord amb l’article 6 del Decret 29/2009, de 8 de maig d’organització, funcions i règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (endavant CMAIB) i l’Acord del Ple de la CMAIB sobre la delegació de competències del Ple en el seu President (BOIB núm. 168 de 14/11/2015), RESOLC FORMULAR:

L’informe d’impacte ambiental, del  projecte de construcció d’una piscina en el polígon 18, parcel·la 21, a la finca Califòrnia, TM de Maó, promogut per Antonio Martínez y Corina Junquera en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

 Aquest projecte es tramita segons la Llei 21/2013, de 9 desembre de 2015, d’avaluació ambiental (BOE núm. 296 de 11/12/2013) d’acord amb l’article 7 Àmbit d’aplicació de l’avaluació d’impacte ambiental apartat 2.b Seran objecte d’una avaluació d’impacte ambiental simplificada els projectes no inclosos ni a l’annex I ni a l’annex II que puguin afectar de forma apreciable, directa o indirectament, a Espais Protegits Xarxa Natura 2000.

D’acord amb l’anterior el projecte serà objecte d’una Avaluació d’Impacte Ambiental Simplificada i, per tant, s'haurà de seguir la tramitació ambiental establerta al títol II, capítol II, secció 2ª de l’esmentada Llei.

Segons el punt c) de l’apartat sisè de la Circular del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 4 de novembre de 2015, sobre tramitació de les avaluacions ambientals (BOIB núm. 172 de 21/11/2015), si un projecte es preveu que pugui afectar apreciablement als espais de la XN 2000, la DG d’Espais Naturals i Biodiversitat ho declararà en una resolució en la qual instarà al promotor a presentar davant l’òrgan substantiu els documents escaients d'acord amb la Llei 21/2013 per tal d’iniciar el procediment d’avaluació d’impacte ambiental simplificada que inclourà l’estudi d’avaluació de les repercussions al que fa referència l’article 39.2 de la LECO.

Per a aquest projecte es va emetre Resolució de la directora general d’Espais Naturals i Biodiversitat de 16 de maig de 2016, per la qual es declarà l’afecció als Espais de Xarxa Natura 2000.

2. Descripció i ubicació del projecte

Es tracta de la construcció d’una piscina amb sistema de filtració biològica per un habitatge unifamiliar aïllat situat a la finca Califòrnia, parcel•la 21 del polígon 18, en el terme municipal de Maó. La superfície total cadastral de la parcel•la és de 378.294 m2.

S’accedeix a la zona per un camí antic de poca amplada.

Les obres consisteixen en la construcció d’una piscina de 44 m2, una zona de depuració natural amb plantes aquàtiques de 8,95 m2, un àrea pavimentada perimetral de 45,69 m2 i una rampa d’accés de 10,54 m. S’inclou la construcció d’una paret seca de nova obra d’uns 14 m. La superfície afectada per les tasques de desbrossament de vegetació s’estima segons el projecte en uns 90 m2.

L’aigua utilitzada per l’ompliment de la piscina prové de l’aljub d’aigües pluvials. El sistema de depuració consisteix en un equip de recirculació eficient d’aigua, de baix consum energètic i de baix renou.

La piscina s’ubica a una zona baixa a les proximitats de la vivenda al costat de la paret seca existent que delimita el camí d’accés a la vivenda. L’actuació s’ha dissenyat a distint nivell de la vivenda respectant l’orografia natural del terreny.

Segons el PTI de Menorca l’actuació s’ubica a sòl rústic protegit Àrea d’Especial Interès (ANEI) a una zona afectada per risc d’erosió mitjana (NTT) i d’alt risc d’incendi i de vulnerabilitat d’aqüífers baixa dins un perímetre de restriccions moderades d’un pou d’abastiment urbà. La zona d’actuació es troba a prop d’una zona de policia de torrent. El projecte es desenvolupa dins l’àmbit del LIC i ZEPA ES0000235 De s’Albufera a La Mola.

Els promotors del projecte són Antonio Martínez i Corina Junquera i l’òrgan substantiu Urbanisme, Obra Pública i Mobilitat de l’Ajuntament de Maó.

3. Consultes a les administracions publiques afectes i persones interessades

D’acord amb l’article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s’han realitzat consultes a les següents administracions previsiblement afectades per a la realització del projecte:

a) Servei de Planificació al Medi Natural (07/10/2016).

b) Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (10/10/2016).

c) Departament d’Ordenació Territorial i Turística (11/10/2016).

A la data de l'emissió de la present Resolució només s’ha rebut informe favorable del Servei de Planificació (19/01/2017) sobre l’activitat a realitzar sempre i quan es compleixin les prescripcions proposades així com les ja incloses en el document ambiental.

4. Anàlisi dels criteris de l’annex III de la Llei 21/2013

S’han analitzat els criteris de l’annex III de la Llei 21/2013 d'AIA i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, concretament:

Característiques del projecte: Es tracta d'un projecte que no presenta dimensions gaire considerables i no suposa una generació important de residus ni grans inconvenients des del punt de vista ambiental. La piscina  inclou una zona de depuració biològica amb plantes aquàtiques ornamentals i l’aigua utilitzat pel seu ompliment prové de l’aljub d’aigües pluvials. El sistema de depuració consisteix en un equip de recirculació eficient d’aigua, de baix consum energètic i de baix renou. Les parets seques de nova obra, terrasses, rampes i accessos a la piscina  seran construïts amb materials naturals.

Ubicació del projecte: L’actuació es desenvolupa a sòl rústic protegit ANEI a una zona afectada per risc d’erosió mitjana (NNT) i d’alt risc d’incendi. Es troba a una zona de vulnerabilitat d’aqüífers baixa dins perímetre de restriccions moderades d’un pou d’abastiment, a prop de una zona policia de torrent. El projecte es desenvolupa dins l’àmbit del LIC i ZEPA ES0000235 De s’Albufera a La Mola.

Pel que fa a la possible afecció de l’actuació a XN 2000 consta  l’informe favorable del Servei de Planificació (19/01/2017) que indica que l’execució del projecte provocarà la pèrdua de 110 m2 de l’Hàbitat d’Interès Comunitari (HIC) 9320 Boscos d’Olea i Ceratonia (ullastrar) i que no es considera que la pèrdua d’aquest petita superfície d’ullastrar pugui ocasionar un canvi en la categoria d’estat global de conservació de l’estructura i funció de l’hàbitat. En aquest sentit, l’informe inclou condicionants en relació a l’ús d’espècies forestals autòctones d’individus de planta procedents de la zona nord-est de Menorca. Consultat el Servei de Protecció d’Espècies hi ha constància de l’existència d’un niu de soter (Aquila pennata) a uns 200 m de distància de la zona on es vol construir la piscina i per a la realització d’obres s’evitarà el període de nidificació d’aquesta espècie, entre l’1 d’abril i 15 de juliol.

Es considera que les mesures corresponents a l’apartat 6.2.1. del document ambiental dels possibles impactes sobre les aigües superficials i subterrànies, d’acord a la normativa estatal de la Llei d’Aigües, són suficients pel que fa a la proximitat de l’actuació a una zona policia de torrent i la seva ubicació dins perímetre de restriccions moderades d’un pou d’abastiment urbà. A més s’inclouen mesures especials per prevenció d’incendis, concretament a l’apartat 6.3 per la proximitat de la zona d’actuació a una zona d’alt risc d’incendis.

Finalment, al document ambiental es proposen mesures ambientals correctores i protectores per minimitzar la superfície afectada i restaurar les condicions naturals dels espais afectats temporalment.

Característiques del potencial impacte: El projecte d’àmbit reduït no tindrà efectes transfronterers ni es preveu que impliqui impactes ambientals significatius.

5.Conclusions de l’Informe d’impacte ambiental

Primer. No subjectar a avaluació d’impacte ambiental ordinària el Projecte de construcció d’una piscina en el polígon 18, parcel•la 21, a la finca Califòrnia, TM de Maó, promogut per Antonio Martínez i Corina Junquera  atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d’acord amb els criteris de l’annex III de la Llei 21/2013 sempre i quan s’apliquin les mesures preventives i correctores  contingudes en el document ambiental de juliol de 2016 i es compleixin els condicionants següents:

1. Les obres es realitzaran fora de l’època de perill d’incendis forestals, és a dir, entre 1 maig i 15 d’octubre (Decret 125/2007, de 5 d’octubre).

2. Les plantes aquàtiques que  s’utilitzaran per a la depuració biològica hauran de ser autòctones, com la bova (Typha angustifolia) i en cap cas s’utilitzaran plantes ornamentals invasores com el jacint d’aigua (Eichhornia crassipes).

3. D’acord a l’informe del Servei de Planificació (19/01/2017):

a.Les tasques de desbrossament de la vegetació i d’excavació i encofrat del got de la piscina, que són les acústicament més impactants, no es  duran a terme entre l’1 d’abril i el 15 de juliol.

b. Les tasques de sembra d’espècies forestals autòctones es faran amb individus de planta procedents de la zona nord-est de Menorca.

Es recorda:

1.Que en cas de realitzar obres d’adequació del camí d’accés a la zona d’actuació pel pas de vehicles i maquinària s’haurà de comptar amb informe favorable del Servei de Planificació de la DG d’Espais Naturals i Biodiversitat.

2.També s’haurà de comptar amb informe favorable del Servei de Gestió Forestal abans d’atorgar la autorització per a aquest projecte pel que fa APR d’incendis.

3.Que abans l’inici de les obres s’hauran de retirar manualment els exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni) que es puguin trobar a les rodalies de les zones d’intervenció i alliberar-les en àrees més allunyades que siguin les adequades

4.Que la normativa d’aplicació en matèria de residus generats per les obres del projecte correspon al RD 105/2008, d’1 de febrer, pel que es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició (BOE núm. 38 de 13/02/2008), al PDS per a la gestió de residus no perillosos de Menorca (BOIB núm. 109 de 03/08/2006) i l’Ordre de la consellera de Medi Ambient, de 28 de febrer de 2000, de mesures transitòries per l’autorització d’instal·lacions de valorització i eliminació de residus de construcció i demolició.

Tot això, sense perjudici del compliment del que estableixi la legislació urbanística, ordenació del territori i altres normatives específiques que siguin d’aplicació.

Segon. Es publicarà la present resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’AA.

Tercer. L’informe d’impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s’hagués procedit a l’autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d’acord amb el que disposa l’article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L’informe d’impacte ambiental no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l’acte , si és el cas, d’autorització de projecte, d’acord amb el que disposa l’article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'obtenció de l'autorització.

 

Palma, 23 de febrer de 2017

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias