Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 13908
Correcció d’errates referent a la ubicació de l’edicte 13302 en el BOIB 149, de data 26 de novembre de 2016, relatiu al sumari Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança reguladora de l’estacionament de vehicles a les vies públiques amb limitació horària sense tarifa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En la secció III del Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 149, de 26 de novembre de 2016, es publicà l’edicte Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança reguladora de l’estacionament de vehicles a les vies públiques amb limitació horària sense tarifa. Aquest edicte s’hauria d’haver publicat en la secció I.

Per això, i de conformitat amb l’article 109.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s’ha d’esmenar l’error, per la qual cosa es torna a publicar íntegrament en la secció pertinent.

 

Palma, 2 de desembre de 2016

 

La secretària general

María Teresa Suárez Genovard

 

“Aprovada inicialment pel ple d’aquest Ajuntament del passat 11 d’agost de 2016, la modificació de l’Ordenança reguladora de l’estacionament de vehicles a les vies públiques amb limitació horària sense tarifa, exposada al públic mitjançant la publicació de l’anunci corresponent en el BOIB núm. 105 de data 18 d’agost de 2016, i aprovada definitivament pel ple d’aquest Ajuntament el dia 7 d’octubre d’enguany, es publica el text íntegre de l'esmentada Ordenança, que entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació, un cop s’ha adequat la redacció a les propostes de millora i recomanacions de l’informe d’impacte de gènere de l’Institut Balear de la Dona, de data 31 d’octubre de 2016.

ORDENANÇA REGULADORA DE L’ESTACIONAMENT DE VEHICLES A LES VIES PÚBLIQUES MUNICIPALS AMB LIMITACIÓ HORÀRIA SENSE TARIFA

Aquesta Ordenança es dicta sobre la base de les competències reconegudes als ajuntaments per l’article 7 del Reial Decret Legislatiu 339 / 1990, de 2 de març, pel qual s’aprova el Text Articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat Vial.

Article 1. Objecte de l’ordenança

En concret l’objecte d’aquesta Ordenança, de conformitat amb el que disposa la lletra b) de l’article 7 de l'esmentat Reial Decret Legislatiu 339 / 1990, de 2 de març, pel qual s’aprova el Text Articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, consisteix en la regulació l’ús de les vies urbanes, fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre totes les persones usuàries amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l’ús dels carrers com a zona de vianants, així com l’establiment de mesures d’estacionament limitat, amb la finalitat de garantir la rotació dels aparcaments, prestant especial atenció a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen reduïda la seva mobilitat i que utilitzen vehicles, tot això amb la finalitat d’afavorir la seva integració social.

La regulació de l’aparcament que ara es pretén es farà mitjançant la limitació del temps d’estacionament, creant el que s’anomena zona d’estacionament controlada (d’ara endavant ZEC).

Article 2. Zones d’utilització

Els carrers de CALA D'OR en què s’establirà aquesta regulació són els relacionats en l’annex I d’aquesta Ordenança.

Es podran establir nous carrers o espais públics concrets susceptible de ser utilitzats d’aparcament, o suprimir / modificar els ja existents mitjançant Decret de Batlia.

Les vies públiques que constitueixin zona d’aplicació d’aquesta Ordenança seran objecte de la senyalització reglamentària, tant vertical com horitzontal. Se senyalitzaran horitzontalment, únicament els espais en què es permetrà l’estacionament del vehicle.

S’estableixen tres tipus de grups de persones usuàries:

1) Grup 1: Persones residents al carrer afectat per la zona ZEC

Podran aparcar lliurement al carrer de la seva residència, però no podran estar estacionats al mateix lloc més de 36 hores.

Les persones usuàries que vulguin estar considerades com de Grup 1 han de sol·licitar a l'Ajuntament la targeta corresponent. Només s’expedirà una targeta per habitatge situat al carrer corresponent i per un sol vehicle. Si en un habitatge hi ha més d’un vehicle, els que excedeixin tendran consideració de grup 2.

Els requisits per obtenir la targeta són els següents:

- Estar empadronat/ada amb més de 6 mesos d’antiguitat en un dels carrers afectats per la zona ZEC i tenir el vehicle domiciliat en el mateix domicili.

- Estar al corrent de pagament de l'impost de circulació.

2) Grup 2: Persones residents al municipi de Santanyí.

Totes les persones residents amb més de 6 mesos d’antiguitat al municipi de Santanyí tendran dret a aparcar lliurement a la zona ZEC amb un màxim d'1 hora i 30 minuts sense moure el cotxe de lloc. A partir d’aquest temps hauran de moure el cotxe de lloc i podran estar 1 hora i 30 minuts més, i així successivament.

Aquestes persones usuàries per ser considerades d’aquets grup hauran de sol·licitar a l'Ajuntament un rellotge especial amb distintiu de persona resident i la matrícula del vehicle.

Els requisits per obtenir aquest distintiu són els següents:

- Estar empadronat/-ada amb més de 6 mesos d’antiguitat al municipi de Santanyí i tenir el vehicle domiciliat al mateix domicili.

- Estar al corrent de pagament de l'impost de circulació.

3) Grup 3: Qualsevol persona.

Qualsevol persona, sigui persona resident (sense que hagi sol·licitat estar inclòs en un dels dos grups anteriors) o persona no resident, gaudirà d’aparcament gratuït de 60 minuts.

Després haurà de moure el vehicle de lloc i podrà estar 60 minuts més, i així successivament.

La persona interessada, per poder gaudir dels 60 minuts gratuïts, ha de col·locar a un lloc visible des de l’exterior un tiquet on consti l’hora d’arribada que obtindrà de la màquina expenedora.

Article 3. Calendari i horari d’estacionament limitat

L’estacionament limitat regirà l'1 d’abril al 31 d’octubre de cada any, de dilluns a dissabte excepte diumenges i festius, amb l’horari següent:

Dilluns a divendres:

10:00 a 13:30 hores / 16:30 a 20:00 hores

Dissabtes:

10:00 a 13:30 hores

Diumenges i festius lliure.

Article 4. Funcionament del servei

La comprovació del compliment del temps d’estacionament s’efectuarà per comprovant horari que la persona usuària haurà de deixar a la vista de la manera que es detalla a continuació:

El conductor o la conductora del vehicle haurà de col·locar el tiquet indicatiu de l’hora d’arribada, de forma visible des de l’exterior, a la part davantera del vehicle, al seu interior, sobre el quadre de comandament, perquè pugui ser fàcilment identificat per la Policia Local o per les persones controladores del Servei, a més del corresponent distintiu de persona resident, en cas de gaudir d’aquesta condició.

Transcorregut el període de temps la persona usuària haurà de retirar el seu vehicle de l’estacionament, podent estacionar per un període igual en un altre aparcament.

Article 5. Persones residents

Podran obtenir el distintiu de persona resident:

A. Les persones residents grup 1)

Les persones físiques titulars de vehicles que tenguin el seu domicili dins de l’àrea d’aplicació d’aquesta ordenança, sempre que coincideixi el domicili que aparegui al permís de circulació amb el que figuri al Padró d'Habitants.

Les persones físiques, empadronades dins de l’àrea d’aplicació d’aquesta Ordenança, que acreditin ser conductors/conductores habituals de vehicles quan els permisos de circulació constin a nom de persones jurídiques.

Les persones residents de les zones ZEC complementaran una sol·licitud que serà facilitada a les oficines de les dependències municipals a la qual hauran d’adjuntar inexcusablement la següent documentació:

Original i fotocòpia per a la compulsa de:

- Document Nacional d'Identitat o NIE.

- Permís de circulació del vehicle.

- Últim rebut de l'impost municipal de vehicles de tracció mecànica.

- En el cas de vehicles si el permís de circulació està a nom d’empreses, adjuntar contracte o assegurança de responsabilitat civil, on la persona sol·licitant quedi reflectida com a conductor/-ara habitual i únic/-a del mateix, i en el cas de no poder aportar aquest requisit, certificació de persona responsable de l’empresa propietària del vehicle on consti que el conductor/-a habitual del mateix és la persona sol·licitant de la targeta de persona resident.

Un cop comprovada la documentació pel personal designat de les oficines de l'Ajuntament, la persona interessada rebrà lliurament de la targeta de persona resident, que ha d’adherir de forma visible a l'interior del vehicle, a la part davantera. Només podrà pertànyer a aquest grup un vehicle per habitatge.

La persona resident podrà aparcar amb condició de tal en el seu carrer, prèvia concessió municipal del distintiu corresponent.

La persona resident podrà aparcar per un temps màxim de 36 hores, haurà de moure el vehicle passat aquest temps i podrà tornar aparcar-hi pel mateix període de temps amb l’obligació d’aparcar en un altre aparcament.

B. Les persones residents grup 2)

Les persones físiques titulars de vehicles que tinguin el seu domicili dins del municipi de Santanyí, sempre que coincideixi el domicili que aparegui en el permís de circulació amb el que figuri en el Padró d'Habitants.

Les persones físiques, empadronades dins del municipi de Santanyí, que acreditin ser conductores habituals de vehicles en el cas que els permisos de circulació constin a nom de persones jurídiques.

Les persones residents hauran d’emplenar una sol·licitud que serà facilitada a les oficines de les dependències municipals a la qual hauran d’adjuntar inexcusablement la següent documentació:

Original i fotocòpia per a la compulsa de:

- Document Nacional d'Identitat o NIE.

- Permís de circulació del vehicle. Certificat d’empadronament.

- Últim rebut de l'impost municipal de vehicles de tracció mecànica.

Un cop comprovada la documentació pels serveis tècnics d’aquest Ajuntament, la persona interessada rebrà un distintiu de persona resident, que ha d’adherir de forma visible a l’interior del vehicle, a la part davantera.

Totes aquestes autoritzacions que poden obtenir les persones residents (Grup 1 i Grup 2) les hauran de renovar cada any amb una sol·licitud de renovació que hauran d’acompanyar amb el rebut de l'impost municipal de vehicles de tracció mecànica en vigor.

Així mateix, en cas de canvi de vehicle també s’haurà de sol·licitar nova autorització, amb la documentació corresponent a aquest nou vehicle.   

Article 6. Comprovació del compliment i denúncia i infraccions

La comprovació del compliment i denúncia de les infraccions comeses respecte d’aquest servei, correspon a la Policia Local, encara que també es podrà realitzar per persones controladores que efectuaran la comprovació del compliment de la regulació dels estacionaments que, en tot moment, hauran d’anar perfectament uniformades i estar acreditades.

Aquest personal podrà ser propi de l'Ajuntament, empresa municipal o d’una empresa privada contractada per a aquest menester.

La missió d’aquestes persones controladores és tant la d’informar les persones usuàries del funcionament de la regulació, com la de comunicar a la Policia Local les transgressions observades en el desenvolupament del servei, als efectes sancionadors o d’un altre tipus que sigui procedent.

Article 7. Infraccions

Constituiran infracció a aquesta Ordenança:

a) Estacionar sense col·locar el tiquet indicatiu de l’hora d’arribada o no col·locar-lo en lloc visible.

b) Superar el temps d’estacionament autoritzat.

c) Estacionar fora del perímetre assenyalat en la calçada (senyalització horitzontal) com a plaça d’aparcament.

d) Romandre estacionat més del temps permès tenint en compte el grup de pertinença.

e) No coincidir la matrícula del vehicle amb la impresa a la targeta / adhesiu de "Persona resident".

f) L’ús de targeta / adhesiu o distintiu de "Persona resident" falsificada o manipulada.

Les infraccions descrites en aquest article es denunciaran pels / per les agents de la Policia Local o per les persones controladores dedicades a la comprovació del compliment de la regulació d’aparcaments, en aplicació de l'art. 73 del Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març, segons text donat per Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en matèria sancionadora.

Les sancions a aplicar a aquestes infraccions seran les establertes en tot moment per l'Ajuntament de Santanyí, a l’empara del que indica el Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març segons text donat per Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en matèria sancionadora i aprovat en l'Ordenança Municipal corresponent.

Article 8. Grua

El servei de grua municipal retirarà de la via al Dipòsit Municipal aquells vehicles que romanguin estacionats en llocs habilitats per l’autoritat municipal, com d’estacionament amb limitació horària, sense col·locar el distintiu que ho autoritza o quan se sobrepassi el triple del temps a què tenien dret d’acord amb el que estableix aquesta Ordenança Municipal, partint del que disposa l’art. 85 del Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març segons text donat per Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en matèria sancionadora.

Article 9. Sancions, mesures correctores

SANCIONS

1. Les infraccions tipificades en l’article 7 d’aquesta Ordenança tendran la qualificació de lleus i seran denunciades d’acord amb el Reial Decret 1.428 / 2003, de 21 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament General de Circulació per a l’aplicació i desenvolupament del Text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 339 / 1990, de 2 de març, modificat per la Llei 18 / 2009, de 23 de novembre, en matèria sancionadora i el Reglament del procediment sancionador en matèria de trànsit.

2. La comissió d’infraccions tipificades en aquest article seran sancionades amb multes segons les quanties que seguidament s’indiquen: apartats a), c), f) 90,00 euros, apartats b), d) i e) 50,00 euros, instruint l’expedient sancionador de conformitat amb el que estableix la Llei 18 / 2009, de 23 de novembre, que modifica la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària en matèria sancionadora. Tot això, sense perjudici d’exigir el pagament de les corresponents taxes fixades en les tarifes de l'Ordenança per la via de constrenyiment segons estableix el Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, en relació amb l’article 27.6 de la Llei 8/1989, de 13 d’abril, Reguladora de Taxes i Preus Públics, ni de l’exigència del pagament de les taxes corresponents a la retirada de vehicles pels serveis de grua municipal, un cop transcorregut el temps màxim d’estacionament permès per aquesta Ordenança.

Article 10. Zona d’utilització general

Sense perjudici del que estableix l’article 2 de l'Ordenança reguladora, els carrers i places de la localitat de CALA D'OR en què s’estableix aquest servei són:

Vies públiques

Avinguda Benvinguts

Carrer Ariel

Avinguda Bèlgica

Plaça ses Puntetes

Carrer Vedrà

Carrer Picarol

Carrer Salvador

Avinguda de Fernando Tarragó

Carrer Marquès de Comillas

Avinguda Boulevard

Carrer Sant Antoni

Carrer Santanyí

Avinguda Tagomago

Carrer Santueri

Plaça Eivissa

Avinguda Calonge

Disposició final

Aquesta Ordenança reguladora entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació en el BOIB, i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

A la seva entrada en vigor quedarà totalment derogada tota la normativa municipal que regula l'ORA actualment.

Santanyí, 24 de novembre de 2016

El batle

Llorenç S Galmés Verger”