Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT

Núm. 13918
Proposta de resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres i Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 24 de novembre de 2016 per la qual es posa fi al procediment administratiu iniciat per a l’aprovació dels decrets per establir els currículums dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia i al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual, i s’inicia una nova tramitació per aprovar els currículums

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. En data 11 de desembre de 2014, la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, a proposta del director general de Planificació i Infraestructures Educatives, va dictar una resolució per la qual s’ordenava iniciar el procediment d’elaboració d’un decret per establir el currículum dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual, i va designar la Direcció General de Planificació i Infraestructures Educatives (actualment, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres) òrgan responsable de la tramitació de la disposició administrativa esmentada i del procediment administratiu corresponent.

2. Així mateix, en data 11 de desembre de 2014, la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, a proposta del director general de Planificació i Infraestructures Educatives, va dictar una resolució per la qual s’ordenava iniciar el procediment d’elaboració d’un decret per establir el currículum dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual, i va designar, també, la Direcció General de Planificació i Infraestructures Educatives (actualment, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres) òrgan responsable de la tramitació de la disposició administrativa esmentada i del procediment administratiu corresponent.

3. Dia 27 de febrer de 2013, la directora de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears va sol·licitar la implantació del primer curs dels nous cicles formatius LOE de Fotografia i Il·lustració per al curs 2013-2014 i del segon curs per al 2014-2015.

4. Dia 3 de maig de 2013, la directora de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears va trametre al director general de Planificació, Inspecció i Infraestructures Educatives la proposta de currículum autonòmic per als cicles formatius d’arts plàstiques i disseny de Fotografia i Il·lustració, així com l’informe del grup de treball que l’havia elaborat.

5. Dia 4 de setembre de 2014, la directora de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears va sol·licitar l’inici del tràmit pertinent per poder aprovar el currículum autonòmic dels estudis de Fotografia i Il·lustració.

6. Dia 12 de setembre de 2013 es va publicar en el BOIB la Resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de dia 28 d’agost de 2013 mitjançant la qual s’autoritza la implantació dels cicles formatius de grau superior d’arts plàstiques i disseny de Fotografia i d’Il·lustració a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears a partir del curs 2013-2014.

7. La cap del Servei d’Ensenyaments de Règim Especial (en funcions), amb el vistiplau del cap del Departament de Planificació i Centres, va emetre en data 4 de desembre de 2014 una memòria justificativa, atès que queda acreditada la necessitat d’iniciar la tramitació per a l’aprovació dels decrets per establir els currículums d’Il·lustració i Fotografia.

8. En data 20 de febrer de 2015, des de la Direcció General de Planificació i Infraestructures Educatives es trameten, mitjançant notes internes (NRS 153, 154, 155), els esborranys dels currículums d’Il·lustració i Fotografia a les altres direccions generals de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats perquè puguin formular les al·legacions que considerin oportunes.

9. En data 10 de març de 2015, els dos esborranys dels currículums es trameten a l’Institut Balear de la Dona (NRS 222) perquè emeti els informes sobre l’impacte de gènere. Dia 17 d’abril de 2015, els informes esmentats tenen entrada a la Direcció General de Planificació i Infraestructures Educatives (NRE 1168).

10. Els esborranys dels currículums s’envien dues vegades al Consell Escolar de les Illes Balears i les dues vegades són retornats. La primera vegada, per la signatura de la nota interna i la segona, perquè no s’han presentat amb el format de decret.

11. En el BOIB núm. 173, de 24 de novembre de 2015, es va publicar la Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 9 de novembre de 2015 per la qual se sotmet a informació pública l’esborrany del Projecte de decret pel qual s’estableix el currículum dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny que condueixen al títol de Tècnic Superior d’arts plàstiques i disseny en Il·lustració de la família professional artística de Comunicació gràfica i Audiovisual i la Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 9 de novembre de 2015 per la qual se sotmet a informació pública l’esborrany del Projecte de decret pel qual s’estableix el currículum dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny que condueixen al títol de Tècnic Superior d’arts plàstiques i disseny en Fotografia de la família professional artística de Comunicació gràfica i Audiovisual. No es fa cap consulta dels esborranys ni cap aportació.

12En data 2 de desembre de 2015, l’actual cap del Servei d’Ensenyaments de Règim Especial, amb el vistiplau del cap del Departament de Planificació, va signar unes noves memòries justificatives referents a la necessitat d’aprovar un decret per establir els currículums dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració i en Fotografia, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual. Seguint les instruccions de la cap del Servei d’Ordenació, s’elaboren dues noves memòries justificatives, en les quals s’incorpora el punt «Informe econòmic» a les signades anteriorment.

13. Dia 22 de novembre de 2016, la cap del Servei d’Ensenyaments de Règim Especial va emetre un informe que conclou que és necessari modificar substancialment la redacció dels avantprojectes de decret amb la finalitat d’adequar-los a l’Ordre ECD/1565/2013, de 2 d’agost, per la qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia, publicada en el BOE núm. 197, de 17 d’agost, i que s’ha d’aplicar a l’àmbit territorial de gestió del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, pel fet que és normativa substitutòria en cas que no es disposi de la normativa autonòmica pròpia publicada.

14. Atesos els principis de seguretat jurídica, de transparència i de participació dels ciutadans i de les organitzacions afectades en l’elaboració de disposicions administratives, entre altres, i tenint en compte que les modificacions que s’han de fer són de caire substancial, escau reiniciar la tramitació del procediment d’elaboració dels decrets i, consegüentment, cal que s’ordeni l’arxivament de les actuacions practicades fins ara, que s’ordeni la iniciació d’un nou procediment per a l’elaboració dels decrets esmentats i que, novament, es designi l’òrgan responsable de la tramitació de l’elaboració de les disposicions.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol, i suplement en català núm. 7 de 1985).

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (BOE núm. 106, de 4 de maig, i suplement en català núm. 11, de 16 de maig).

3. La Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE).

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d’abril).

5. El Reial decret 1027/2011, de 15 de juliol, pel qual s’estableix el Marc espanyol de qualificacions per a l’educació superior.

6. El Reial decret 1432/2012, d’11 d’octubre, pel qual s’estableix el títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia pertanyent a la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual i s’aproven els corresponents ensenyaments mínims (BOE núm. 265, de 3 de novembre).

7. El Reial decret 1433/2012, d’11 d’octubre, pel qual s’estableix el títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració pertanyent a la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual i s’aproven els corresponents ensenyaments mínims (BOE núm. 265, de 3 de novembre).

8. L’Ordre ECD/1565/2013, de 2 d’agost, per la qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia.

9. L’Ordre ECD/1731/2015, de 31 de juliol, sobre l’avaluació i la mobilitat de l’alumnat que cursa ensenyaments artístics professionals d’arts plàstiques i disseny en l’àmbit de gestió del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, que deroga l’Ordre de 26 de maig de 1997 per la qual es regula el procés d’avaluació, acreditació acadèmica i mobilitat dels alumnes que cursen cicles formatius d’arts plàstiques i disseny establerts per la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, en l’àmbit territorial de gestió del Ministeri d’Educació i Cultura.

10. L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer (BOE núm. 51, d’1 de març, i suplement en català núm. 5 de 1983), i reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, de 16 de març, i suplement en català núm. 9, de 16 de març), el qual estableix en l’article 36.2 que, en matèria d’ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d’execució de l’ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, d’acord amb el que disposen els articles 27 i 149.1.30.a de la Constitució espanyola.

11. El Reial decret 596/2007, de 4 de maig, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny.

12. El Reial decret 303/2010, de 15 de març, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics regulats en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació.

13. L’Ordre de la consellera d’Educació i Cultura de 14 d’abril de 2009 per la qual es regula el procés d’admissió i de matriculació dels alumnes als ensenyaments de règim especial i als ensenyaments de persones adultes als centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

14. L’Ordre del conseller d’Educació i Cultura de 20 de maig de 2010 de modificació de l’Ordre de la consellera d’Educació i Cultura de 14 d’abril de 2009 per la qual es regula el procés d’admissió i de matriculació dels alumnes als ensenyaments de règim especial i als ensenyaments de persones adultes als centres sostinguts amb fons públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Proposta de resolució

Propòs al conseller d’Educació i Universitat que dicti una resolució en els termes següents:

1. Ordenar posar fi al procediment administratiu iniciat per a l’aprovació dels decrets per establir els currículums dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia i al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual.

2. Ordenar l’inici d’un nou procediment administratiu per aprovar el decret per establir els currículums dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia i al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual.

3. Designar la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres òrgan responsable de la tramitació d’aquesta disposició administrativa i del procediment administratiu per a l’aprovació del decret per establir els nous currículums dels ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny conduents al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Fotografia i al títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració, de la família professional artística de comunicació gràfica i audiovisual.

4.  Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 24 de novembre de 2016

 

El director general de Planificació, Ordenació i Centres

Antonio Morante Milla

 

Conforme amb la proposta. En dict resolució.

El conseller d’Educació i Universitat

Martí X. March Cerdà