Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESTELLENCS

Núm. 13880
Ordenança fiscal de l'impost sobre construccions, instal•lacions i obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se aprovat, inicialment, l'ORDENANÇA FISCAL DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES, en sessió plenària de data 28 d'abril de 2016, havent-se inserit anunci en el Diari Oficial de la Comunitat Autònoma i, sense que s'hagin presentat al·legacions en el termini establert per a això, s'entén elevat a definitiu l'acord adoptat inicialment, publicant-se integramente el text de la referida ordenança.

 Disposició general

De conformitat amb el que disposa l’article 15.1, en relació amb l’article 59.2 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l’Ajuntament d'Estellencs estableix i exigeix l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres segons el que es regula en aquesta ordenança fiscal.

 Article 1er. Fet imposable.

1 .- Constitueix el fet imposable del impost, la realització dins del terme municipal de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'hagi obtingut o no aquesta llicència, sempre que la seva expedició correspongui a aquest municipi o per la qual s'exigeixi la presentació de declaració responsable o comunicació prèvia, sempre que l'expedició de la llicencia o activitat de control correspongui a l'ajuntament.

2 .- Les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior podran consistir en:

a) Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de totes classes de nova planta.

b) Obres de demolició.

c) Obres a edificis, tant aquells que modifiquin la seva disposició interior com el seu aspecte exterior.

d) Altres actuacions urbanístiques.

e) Alineacions i rasants.

f) Obres de fontaneria i clavegueram.

g) Obres en cementiris.

 Article 2on. Subjectes passius.

1. - Són subjectes passius d’aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques, persones jurídiques o entitats incloses a l’article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, que siguin propietàries de la construcció, la instal·lació o l’obra, tant si són propietàries de l’immoble en el qual es fa el treball com si no. Té la consideració de propietari de la construcció, la instal·lació o l’obra qui hagi d’abonar les despeses o el cost que impliqui dur-les a terme.

2. - En el cas que la construcció, la instal·lació o l’obra no sigui realitzada pel subjecte passiu contribuent, tenen la condició de subjectes passius substituts del contribuent els qui sol·licitin les llicències o presentin les corresponents declaracions responsables o comunicacions prèvies o facin la construcció, la instal·lació o l’obra.

El substitut pot exigir al contribuent l’import de l’obligació tributària satisfeta.

 3. - Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

4. - Són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos de societats i entitats en general, en els casos i amb l’abast que indica l’article 43 de la Llei 58/2003, general tributària.

 Article 3er. Base imposable, quota i meritació.

1 . - La base imposable de l’impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, la instal·lació o l’obra, i s’entén per aquest, a aquest efecte, el cost d’execució material.

No formen part de la base imposable l’impost sobre el valor afegit i la resta d’imposts anàlegs propis de règims especials, les taxes, els preus públics i la resta de prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades, si és el cas, amb la construcció, la instal·lació o l’obra, ni tampoc els honoraris de professionals, el benefici empresarial del contractista ni qualsevol altre concepte que no integri, estrictament, el cost d’execució material

2 .- La quota del import serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3 .- El tipus de gravamen serà el 2,5%.

4 .- El impost de meritació en el moment d'iniciar la construcció, instal·lació o obra, encara que no s'hagi obtingut la corresponent Llicència.

 Article 4at. Gestió.

1 .- Quan es sol·liciti la llicència es practicarà una liquidació provisional i la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que el mateix, hagués estat visat pel Col·legi Oficial corresponent, en un altre cas, la base imposable serà determinada pels tècnics municipals, d'acord amb el cost estimat del projecte.

 2 .- A la vista de les construccions, instal·lacions o obres efectivament realitzades i del cost efectiu de les mateixes, l'Ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, podrà modificar, si s'escau, la base imposable a què es refereix l'apartat anterior, practicant la corresponent liquidació, si s'escau, la quantitat que correspongui.

3.-En el cas que la llicencia d'obra o urbanística sol·licitada sigui denegada els subjectes passius tendran dret a la devolució de les quotes satisfetes.

Article 5è. Inspecció i recaptació.

La Inspecció i recaptació del impost es realitzaran d'acord amb el que preveu la Llei General Tributària i en les altres lleis de l'estat reguladores de la matèria, així com en les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Article 6è. Bonificacions.

1.- Està exempta de pagar l’impost qualsevol construcció, instal·lació o obra el propietari de la qual sigui l’Estat, les comunitats autònomes o les entitats locals, i que, tot i estar subjecta a l’impost, es destini directament a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques i sanejament de poblacions i de les seves aigües residuals, encara que la gestió la duguin a terme organismes autònoms, tant si es tracta d’obres d’inversió nova com de conservació.

 2.- Bonificació del 95% a favor de les construccions, instal·lacions o obres que siguin declarades d'especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials com culturals, com històric artístiques o de foment de l'ocupació que justifiquin la declaració (correspon aquesta declaració al ple de la Corporació i s'acordarà, prèvia sol·licitud del subjecte passiu, per vot favorable de la majoria simple dels seus membres).

3.-Bonificació del 100 % a favor de rehabilitació de marges i murs de pedra en sec.

Article 7è. Infraccions i sancions.

En tot allò relatiu a la qualificació de les infraccions tributàries així com la determinació de les sancions que els corresponguin a cada cas, s'aplicarà el règim regulat en la Llei General Tributària i en les disposicions que la complementen i desenvolupen.

DISPOSICIÓ FINAL. La present ordenança  entrarà en vigor a partir dels trenta dies posteriors a la seva publicació al “Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears", quedant derogada qualsevol Ordenança anterior amb el mateix objecte i romanent en vigor fins la seva modificació o derogació expresses. En cas de modificació parcial, els articles no modificats continuaran vigents.

 

Estellencs, a 24 de novembre de 2016.

L'BATLE

Bartomeu Jover Sanchez.