Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Núm. 11273
Resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de 16 de setembre de 2016 per la qual s’aproven els exercicis i els temaris que s’exigiran en les proves selectives per a l’ingrés, pel torn lliure, en el cos d’advocacia de l’Administració del Govern de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

Mitjançant la Resolució del conseller d’Interior de 20 de novembre de 2000 (BOIB núm. 144, de 25-11-2000) es varen publicar els exercicis i temaris que s’havien d’exigir en les proves selectives per a l’ingrés en els cossos i escales de l’Administració del Govern de les Illes Balears, entre els quals hi havia els del cos superior d’advocats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (actual cos d’advocacia).

D’acord amb el que disposa l’article 6.2.c de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon, entre d’altres funcions, al conseller o consellera competent en matèria de funció pública convocar i resoldre els procediments de selecció, establir-ne les bases, els programes i el contingut de les proves i nomenar els membres dels òrgans de selecció.

En compliment d’aquest precepte, la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, mitjançant la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques i a proposta de la Direcció General de l’Advocacia, una vegada analitzat el contingut, ha trobat oportú modificar els temaris actualment vigents per tal d’adaptar-los a les darreres modificacions legislatives.

Pel que fa al contingut, s’ha fet, igualment, una adaptació del nombre de temes exigits, a més, s’ha replantejat la forma de fer els exercicis, amb la finalitat de millorar els procediments de qualificació requerits per ingressar en el cos d’advocacia.

Per tot el que s’ha exposat, una vegada practicada i conclosa la negociació preceptiva amb les organitzacions sindicals més representatives en la Mesa General de Negociació de l’Administració del Govern de les Illes Balears, i en virtut de la competència que m’atorga l’art. 6.2.c de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Aprovar el programa de temes que es preveuen per a l’ingrés, pel torn lliure, al cos d’advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que s’adjunta com a annex 1.

2. Aprovar els exercicis següents per a l’accés al cos d’advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

Primer exercici

De caràcter teòric, obligatori i eliminatori. Consisteix a exposar oralment, durant un termini màxim de seixanta minuts i per l’ordre que s’indica a continuació, cinc temes extrets a l’atzar d’entre els que conformen el programa, amb la distribució següent: dos temes de dret civil, un de cada part en què es divideix el bloc; dos temes de dret processal, un de cada part en què es divideix el bloc, i un tema de la part de dret hipotecari i mercantil.

Els aspirants disposen de deu minuts per preparar aquest exercici i no poden consultar cap tipus d’apunts o textos. El temps màxim d’exposició de cada tema no pot ser inferior a cinc minuts.

Cada tema es valora entre 0 i 10 punts i la qualificació final de l’exercici és la mitjana aritmètica de la nota obtinguda amb els cinc temes. Per superar l’exercici és necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts i no haver obtingut una qualificació inferior de 3 punts en cap dels temes.

Segon exercici

De caràcter teòric, obligatori i eliminatori. Consisteix a exposar oralment, durant un termini màxim de seixanta minuts i per l’ordre que s’indica a continuació cinc temes extrets a l’atzar d’entre els que conformen el programa amb la distribució següent: un tema de la part de dret constitucional, estatutari i de la Unió Europea; dos temes de dret administratiu, un de cada una de les parts en què es divideix el bloc; un tema de la part d’hisenda pública i un tema de la part de dret laboral i penal.

Els aspirants disposen de deu minuts per preparar aquest exercici, sense poder consultar cap tipus d’apunts o textos. El temps mínim d’exposició de cada tema no pot ser inferior a cinc minuts.

Cada tema es valora entre 0 i 10 punts i la qualificació final de l’exercici és la mitjana aritmètica de la nota obtinguda amb els cinc temes. Per superar l’exercici és necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts i no haver obtingut una qualificació inferior de 3 punts en cap dels temes.

Tercer exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consisteix a resoldre per escrit un cas pràctic de caràcter processal (formulació d’una demanda o contestació, formalització de qualsevol tipus de recurs, incidents d’execució, etc.), propi de les funcions del cos d’advocacia, designat per sorteig públic d’entre un mínim de deu alternatives diferents.

Els aspirants poden fer ús dels textos legals i jurisprudencials que considerin necessaris. El tribunal pot retirar als opositors els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal o jurisprudencial.

El temps per resoldre aquest exercici és de cinc hores. Es valorarà de 0 a 10 punts i per superar-lo caldrà obtenir una qualificació mínima de 5 punts.

Quart exercici

De caràcter obligatori i eliminatori. Consisteix a resoldre per escrit un cas pràctic relatiu a un dictamen o informe sobre qualsevol matèria del programa de temes, designat per sorteig públic d’entre un mínim de deu alternatives diferents.

Els aspirants poden fer ús dels textos legals i jurisprudencials que considerin necessaris. El tribunal pot retirar als opositors els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal o jurisprudencial.

El temps per resoldre aquest exercici és de cinc hores. Es valorarà de 0 a 10 punts i per superar-lo cal obtenir una qualificació mínima de 5 punts.

3. Ordenar que aquesta Resolució es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment comú, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat la Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 16 de setembre de 2016

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques

Catalina Cladera i Crespí

 

 

ANNEX I

1. Temari del cos d’advocats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Dret civil

Primera part

Tema 1. El dret objectiu, dret públic i dret privat. El dret civil espanyol. El Codi civil: estructura. Eficàcia derogatòria i eficàcia general supletòria del Codi civil. La legislació estatal complementària en matèria civil.

Tema 2. El dret civil de les Illes Balears. Notes, característiques i evolució històrica fins a la Compilació de dret civil de les Illes Balears. El dret civil balear segons la Constitució i l’Estatut d’autonomia: matèries civils reservades a la competència exclusiva de l’Estat. Examen de la Compilació de dret civil de les Illes Balears.

Tema 3. Les fonts del dret en el sistema juridicopositiu espanyol. Les fonts del dret civil de les Illes Balears. Consideració especial de la llei com a font del dret.

Tema 4. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència. Els tractats internacionals. L’aplicació de les normes jurídiques. Les llacunes de la llei i l’analogia.

Tema 5. La norma jurídica: naturalesa, caràcter i estructura. Classificació de les normes jurídiques. L’ordenament jurídic. La relació jurídica i la institució jurídica. Titularitat i dret subjectiu. Situacions jurídiques secundàries i situacions jurídiques interines.

Tema 6. L’eficàcia general de les normes jurídiques. Inexcusabilitat del seu compliment. La nul·litat com a sanció general. El frau de llei.

Tema 7. L’exercici dels drets: límits. Doctrina de l’abús de dret. Modificació, transmissió i extinció de drets. La renúncia. El poder de disposició i les prohibicions d’alienar.

Tema 8. Els límits de l’eficàcia de les normes en el temps i l’espai. Començament i final de la vigència de les normes. La derogació tàcita. Dret transitori. El principi d’irretroactivitat: principis bàsics de les disposicions transitòries del Codi civil.

Tema 9. La llei en l’espai: reciprocitat, ordre públic, reenviament i frau de llei en el dret internacional privat. Principis i normes del Codi civil espanyol en matèria de conflictes de lleis. El dret interregional a Espanya.

Tema 10. El concepte de persona. La persona física. La mort de la persona. El domicili. Capacitat jurídica i capacitat d’obrar. Estat civil: concepte. L’edat.

Tema 11. La incapacitació: concepte, naturalesa jurídica i classes. Requisits i efectes. La prodigalitat. Situació jurídica del concursat.

Tema 12. La nacionalitat: adquisició, conservació, pèrdua i recuperació. Condició jurídica dels estrangers. El veïnatge civil: adquisició i pèrdua. La condició política de ciutadà de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 13. El Registre Civil. Breu referència històrica. Organització: seccions. Eficàcia dels assentaments: la prova de l’estat civil. Publicitat i rectificació dels assentaments.

Tema 14. La persona jurídica: naturalesa, classes, constitució, representació, capacitat, domicili, nacionalitat i extinció. Associacions. Fundacions.

Tema 15. El fet i l’acte jurídic. El negoci jurídic: elements essencials. La voluntat: els vicis del consentiment. La causa: en particular, els negocis abstractes; l’enriquiment sense causa.

Tema 16. La representació en el negoci jurídic; règim de la representació voluntària i de la legal. El poder irrevocable. L’autocontracte. La subsistència del poder extingit.

Tema 17. L’objecte del dret. Les coses. El patrimoni. La prova dels fets i actes jurídics en general. Els documents públics i privats: les presumpcions.

Tema 18. El temps i les relacions jurídiques: còmput. La prescripció i les seves classes. Anàlisi essencial de la prescripció extintiva. La caducitat.

Tema 19. El dret real: naturalesa i caràcters. La diferència amb els drets de crèdit. La tipicitat dels drets reals. Drets reals reconeguts en la legislació espanyola. Tipus dubtosos de drets reals.

Tema 20. Dret real de domini. Funció social de la propietat i delimitació del contingut. Garantia constitucional. La defensa del domini: acció reivindicatòria i altres accions. Les relacions de veïnatge.

Tema 21. Maneres d’adquirir el domini. Teoria del títol i el mode. Les adquisicions a non domino. La tradició. L’ocupació.

Tema 22. L’accessió: fonament. Accessió en béns mobles i immobles. Doctrina dels fruits i figures afines.

Tema 23. La usucapió: requisits i efectes. La relació entre la usucapió i el registre de la propietat.

Tema 24. La comunitat de béns i el condomini: el seu règim en el Codi civil. La propietat horitzontal. Referència a la denominada propietat a temps compartit. La propietat intel·lectual.

Tema 25. La possessió: concepte, naturalesa i classes. Adquisició, conservació i pèrdua. Efectes.

Tema 26. L’usdefruit: concepte i naturalesa. Contingut: drets i obligacions de l’usufructuari. Constitució i extinció. Els drets d’ús i habitació. Referència als usdefruits especials.

Tema 27. El dret real de servitud. Classes. Constitució. Contingut. Extinció. Referència a les servituds legals: fonament i classes.

Tema 28. El dret de superfície. Els drets reals de garantia: formes de garantia real. El dret real de penyora. Penyora sobre drets i penyora irregular. El dret real d’anticresi. Els drets reals regulats en la Compilació de dret civil de les Illes Balears.

Segona part

Tema 29. L’obligació: evolució i naturalesa. Elements: subjectes, objecte i vincle. Les fonts de les obligacions. Les obligacions naturals en el Codi civil.

Tema 30. Classes d’obligacions pel subjecte i pel vincle: unilaterals i recíproques; mancomunades i solidàries. Obligacions pures, condicionals i a termini.

Tema 31. Classes d’obligacions per l’objecte: úniques i múltiples (conjuntives, facultatives i alternatives); positives i negatives; específiques i genèriques.

Tema 32. Compliment i incompliment de les obligacions: causes i efectes de l’incompliment. Rescabalament de danys i perjudicis. El principi de responsabilitat patrimonial universal. L’acció subrogatòria i l’acció revocatòria.

Tema 33. Causes d’extinció de les obligacions (I). El pagament: naturalesa i requisits. Referència a les formes especials de pagament.

Tema 34. Causes d’extinció de les obligacions (II). Pèrdua de la cosa deguda. Confusió de drets. Condonació. Compensació. Novació. Assumpció de deute.

Tema 35. El contracte. Capacitat dels contractants. Objecte del contracte. La forma. Perfecció i consumació del contracte. Interpretació dels contractes. Irrevocabilitat dels contractes. Estipulacions a favor de tercer.

Tema 36. Ineficàcia dels contractes. Inexistència, nul·litat i anul·labilitat: causes i efectes. Confirmació i rescissió dels contractes. L’acció revocatòria o pauliana. Classes de contractes.

Tema 37. El contracte de compravenda: naturalesa i elements. Perfecció de la compravenda. Obligacions del venedor i el comprador.

Tema 38. El retracte convencional. Els retractes legals. Dret de patrimoni o de saca. La promesa de venda i el contracte d’opció. La permuta.

Tema 39. La donació: elements personals, reals i formals. Perfecció del contracte. Efectes. Revocació i reducció de donacions. Les donacions mortis causa.

Tema 40. El contracte d’arrendament en el Codi civil. L’arrendament de finques rústiques i la seva legislació especial: principis bàsics en la matèria. L’accés a la propietat.

Tema 41. Règim dels arrendaments urbans. Àmbit d’aplicació de la llei. Arrendaments d’habitatge. Arrendaments per a usos diferents del d’habitatge. Normes comunes i normes especials.

Tema 42. El contracte de préstec: classes. El contracte d’arrendament d’obra o d’empresa. El comodat. El precari. El mutu. El d’edició.

Tema 43. El contracte de societat: naturalesa, classes i contingut. El contracte de dipòsit: naturalesa i classes. Breu referència a la societat rural menorquina i l’explotació a majoral a Eivissa i Formentera.

Tema 44. El contracte de fiança. El contracte de transacció. El conveni arbitral.

Tema 45. Els quasicontractes. Gestió de negocis aliens. Cobrament de l’indegut. Obligacions nascudes de culpa extracontractual. Referència als danys morals.

Tema 46. La concurrència de crèdits des del punt de vista del dret civil. Classificació i prelació de crèdits.

Tema 47. El dret de família. El matrimoni: sistema espanyol vigent. Referència a les unions de fet. Requisits i forma de celebració. Els efectes personals del matrimoni.

Tema 48. Els efectes patrimonials del matrimoni. Les capitulacions matrimonials. El règim de participació. El règim de separació de béns. El règim econòmic conjugal en la Compilació de dret civil de les Illes Balears.

Tema 49. El règim matrimonial de comunitat de béns. La societat de guanys. Exposició del seu règim segons el Codi civil. Nul·litat, separació i dissolució del matrimoni: causes. Efectes comuns a la nul·litat, la separació i el divorci.

Tema 50. Principis generals en matèria de filiació. Determinació de la filiació. Sistema actual de la pàtria potestat. Deures i facultats. Representació legal dels fills. Administració i disposició de béns. Extinció i pròrroga de la representació legal. En particular, la majoria d’edat i l’emancipació com a causes extintives.

Tema 51. La filiació civil o adoptiva en el Codi civil. La protecció jurídica del menor: fonament constitucional i regulació legal. Principis generals del règim de la tutela en el Codi civil. Òrgans de protecció dels menors i impossibilitats: la curatela, el defensor judicial, la guarda de fet i l’acolliment.

Tema 52. La successió mortis causa. Classes. L’herència. Obertura i delació. Condicions per a la successió. Legislació balear en matèria de successions: disposicions aplicables a Mallorca i Menorca i a Eivissa i Formentera.

Tema 53. La successió testamentària. El testament: caràcter i contingut. Classes. La institució d’hereu. La successió forçosa. Les llegítimes. La successió intestada. Casos en què es produeix. Ordre de crida. Anàlisi de la successió de l’Estat i de les comunitats autònomes.

Dret processal

Primera part

Tema 1. El poder judicial i l’exercici de la potestat jurisdiccional: fonament constitucional. La jurisdicció: extensió i límits. Els conflictes de jurisdicció i els conflictes de competència. La planta i l’organització territorial judicial. Competències de les comunitats autònomes relacionades amb l’Administració de justícia.

Tema 2. Els principis processals continguts en la Constitució i en la Llei orgànica del poder judicial. El dret a la tutela judicial efectiva. Anàlisi de l’article 24 de la Constitució: desenvolupament per la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Tema 3. El procés: naturalesa, fonament i classes. Idea del contingut de la Llei d’enjudiciament civil i principis que la informen. Teoria general de la competència. Regles per determinar la competència en el procés civil. Fur territorial de l’Estat i de les comunitats autònomes. Causes modificatives de la competència: la submissió i la connexió. Les qüestions de competència.

Tema 4. Les parts en el procés civil: la seva posició jurídica. Capacitat per ser part i capacitat processal. La legitimació processal. Representació i defensa tècnica de les parts. Règim d’assistència jurídica a l’Estat i institucions públiques. La rebel·lia en el procés civil. El litisconsorci: classes i règim jurídic. La intervenció processal. Teoria general de la terceria. Intervenció provocada i intervenció adhesiva.

Tema 5. Teoria de l’acció processal: acció, pretensió i demanda. Classes de pretensions. Contingut: determinació de la quantia. Pluralitat de pretensions. Acumulació d’accions i actuacions. Ampliació de la demanda. Reconvenció.

Tema 6. Les actuacions judicials: requisits. Nul·litat dels actes judicials. Cooperació jurisdiccional. Els actes de comunicació a les parts. Responsabilitat de l’Estat pel funcionament de l’Administració de justícia.

Tema 7. Fets i actes processals. Actes d’iniciació del procés civil. La demanda: forma, contingut i efectes. La prova: objecte i valoració. Càrrega de la prova. Mitjans de prova.

Tema 8. La prova documental. Concepte de document. Classes: documents públics i documents privats. Documents atorgats a l’estranger. La presentació de documents, dictàmens, informes i altres mitjans o instruments. La pràctica de la prova documental.

Tema 9. L’interrogatori de les parts. L’interrogatori de testimonis. Especialitats aplicables a les administracions públiques. El dictamen de pèrits. El reconeixement judicial. Altres mitjans de prova. Les presumpcions.

Tema 10. Acabament normal del procés. La sentència: contingut i classes. Efectes jurídics de la sentència: la cosa jutjada formal i material. Altres formes d’acabament del procés: renúncia, desistiment, assentiment, transacció, satisfacció extraprocessal, carència sobrevinguda de l’objecte del procés i caducitat. Referència a la disposició de l’acció per part dels advocats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 11. Efectes econòmics del procés: les costes. Criteris per imposar-les. Taxació de costes. Exempció de garanties per a les administracions públiques. El dret de justícia gratuïta: procediment per declarar-la i efectes del reconeixement.

Tema 12. Tipus de procés civil. Classificació dels processos. El judici ordinari. Caràcters i procediment. El judici verbal. Caràcters i procediment.

Tema 13. Els processos especials. Processos sobre capacitat, filiació, matrimoni i menors. Divisió judicial de patrimonis. Procés monitori i judici canviari. Referència als judicis successoris.

Tema 14. L’execució forçosa. Disposicions generals. Títols executius. Execució dinerària: requeriment de pagament i embargament. Les terceries de domini i de millor dret. Procediment de constrenyiment. Execució no dinerària. Execució de sentències de condemna de l’Administració.

Tema 15. Eliminació del procés. L’acte de conciliació. L’arbitratge: naturalesa, requisits i procediment arbitral. El conveni arbitral. La formalització judicial de l’arbitratge. L’anul·lació del laude.

Tema 16. Impugnació del procés. Classes de recursos. El recurs de reposició. El recurs d’apel·lació. Resolucions que poden ser objecte de recurs: efectes i procediment.

Tema 17. El recurs de cassació. Concepte i finalitat. Resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment i efectes de la sentència. Recurs de cassació en interès de llei. El recurs extraordinari per infracció processal. La revisió de les sentències fermes a la Llei d’enjudiciament civil. Recursos que pot emprar el demandat rebel.

Tema 18. La jurisdicció voluntària. Concepte i naturalesa. Principis generals. Classificació dels actes de jurisdicció voluntària.

Segona part

Tema 19. El procés penal. Estructura i principis que informen la Llei d’enjudiciament criminal. Les parts en el procés penal. Representació i defensa de les parts. La rebel·lia en el procés penal. Les funcions del ministeri fiscal. Regles per determinar la competència en el procés penal. Qüestions prejudicials. Iniciació del procés: denúncia, querella i iniciació d’ofici.

Tema 20. El sumari: objecte. Exposició de les diligències sumarials principals. Referència especial als mitjans d’investigació sobre les persones. La conclusió del sumari. Mesures cautelars personals. Mesures cautelars reals i assegurament de responsabilitats pecuniàries. La prova: proposició i admissió. La prova acordada d’ofici. La prova obtinguda irregularment. Valor de la prova obtinguda en el sumari.

Tema 21. El processament. Recursos contra el processament. Període intermedi de sobreseïment o elevació a judici oral. Articles de pronunciament previ. Qualificacions. Celebració de judici oral i sentència.

Tema 22. Procediment abreujat per a determinats delictes: àmbit, objecte i competències. Iniciació, diligències prèvies. Conclusió de la fase instructora. Tràmit de qualificacions i obertura de judici oral. Procediment per enjudiciament ràpid de determinats delictes. Judici de faltes.

Tema 23. El tribunal del jurat. Composició. Procediment de les causes que se segueixen davant el tribunal del jurat. El recurs d’apel·lació en les causes que se segueixen davant el tribunal del jurat. Els recursos en matèria penal. Recurs de cassació. Recurs de revisió. L’execució penal: naturalesa jurídica. Referència al procés penal de menors.

Tema 24. El procés administratiu. Sistemes en dret comparat. L’ordre jurisdiccional contenciós administratiu a Espanya. La Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa: principis que la informen, estructura i contingut. Naturalesa, extensió i límits de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

Tema 25. Concepte d’Administració pública a l’efecte del recurs contenciós administratiu. Qüestions a les quals s’estén el coneixement d’aquest ordre jurisdiccional i qüestions que en queden excloses. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa. Regles determinants de la competència que els correspon; en particular, la competència territorial.

Tema 26. Les parts: capacitat i legitimació. La representació i defensa. Objecte del recurs contenciós administratiu. Activitat administrativa impugnable. Pretensions de les parts. Acumulació. Quantia del recurs.

Tema 27. Procediment contenciós administratiu (I). Terminis. Procediment en primera o única instància. Diligències preliminars. Interposició del recurs contenciós administratiu. Referència al recurs de lesivitat. L’anunci del recurs i reclamació de l’expedient.

Tema 28. Procediment contenciós administratiu (II). Citació i compareixença dels demandats i de l’Administració. L’admissió del recurs. Tràmit per completar l’expedient administratiu. Demanda i contestació: requisits, contingut i efectes. Aportació de documents. Al·legacions prèvies.

Tema 29. Procediment contenciós administratiu (III). Prova. Vista i conclusions. El plantejament de qüestions noves. La sentència: contingut. Altres formes d’acabament del procediment. La qüestió d’il·legalitat.

Tema 30. Procediment contenciós administratiu (IV). Procediment abreujat. Procediment per a la protecció dels drets i les llibertats fonamentals de la persona. Procediment en els casos de suspensió administrativa prèvia d’acords. Procediment per a la garantia de la unitat de mercat. Procediment per a la supressió de partits polítics. Procediment contenciós electoral.

Tema 31. Procediment contenciós administratiu (V). Costes processals. Recursos contra providències i interlocutòries. Recurs d’apel·lació: resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència.

Tema 32. Procediment contenciós administratiu (VI). Recurs de cassació: resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència. Recurs de revisió. Recursos contra les decisions d’ordenació i decrets.

Tema 33. Procediment contenciós administratiu (VII). Les mesures cautelars. Execució de sentències: disposicions generals. Modalitats específiques d’execució. Extensió dels efectes. Incidents i invalidesa dels actes processals.

Tema 34. El procés de treball. Principis que l’informen. Òrgans jurisdiccionals. Competència. Capacitat, legitimació i representació de les parts. Intervenció del Fons de Garantia Salarial. Conciliació obligatòria. La reclamació administrativa prèvia a la via judicial.

Tema 35. Tramitació del procés ordinari de treball. Processos especials; en particular, els processos en matèria d’acomiadaments i sancions. Els salaris de tramitació.

Tema 36. Impugnació del procés de treball. Recurs de suplicació. Recurs de cassació. Execució de sentències: normes generals i casos especials. Execució provisional.

Dret hipotecari i dret mercantil

Tema 1. Dret immobiliari i dret hipotecari. El registre de la propietat: finalitats. Els llibres del registre: assentaments que s’hi practiquen. Classes i formalitats comunes. Publicitat formal del registre.

Tema 2. Els principis hipotecaris. Principi d’inscripció. Circumstàncies generals de les inscripcions. El principi de rogació. El principi de legitimació registral: abast i conseqüències substantives d’aquest principi. Aspectes processals: l’article 41 de la Llei hipotecària.

Tema 3. El principi de la fe pública registral. Requisits: anàlisi especial de la bona fe. Excepcions a la fe pública registral. Efectes de la inscripció respecte dels actes i contractes nuls. El principi de prioritat. L’article 17 de la Llei hipotecària: l’assentament de presentació.

Tema 4. La possessió i el registre. La prescripció en relació amb el registre: anàlisi dels articles 35 i 36 de la Llei hipotecària. Principi de tracte successiu: modalitats i excepcions. Principi de legalitat. Recursos contra la qualificació del registrador.

Tema 5. El principi d’especialitat. La finca com a base del registre. Els drets inscriptibles en la legislació vigent. Títols inscriptibles i els seus requisits. Inscripcions de béns dels ens públics.

Tema 6. Els assentaments registrals: la inscripció. L’assentament de presentació. L’anotació. La nota marginal. La cancel·lació.

Tema 7. Concepte i caràcters del dret real d’hipoteca. Tipus. Requisits de les voluntàries. Capacitat i responsabilitat del subjecte passiu. Béns hipotecables i no hipotecables. Extensió de la hipoteca en relació amb la finca hipotecada i amb les obligacions que garanteix. Cessió de crèdits hipotecaris.

Tema 8. Hipoteques legals: naturalesa. Prelació dels crèdits tributaris i dels altres crèdits de dret públic. La hipoteca mobiliària i la penyora sense desplaçament de possessió.

Tema 9. Efectes de la hipoteca. L’acció real i l’acció personal en l’execució hipotecària. Procediments per a l’efectivitat del crèdit hipotecari. Referència especial al procediment judicial sumari. Extinció de les hipoteques. Prescripció de l’acció hipotecària.

Tema 10. Concordança entre registre i realitat jurídica. Immatriculació. Expedients de domini. Certificacions de domini. La represa del tracte. Doble immatriculació.

Tema 11. Contingut del dret mercantil. Sistemes. Doctrina i jurisprudència espanyola. L’acte de comerç en la teoria i en el dret espanyol. Fonts del dret mercantil. El Codi de comerç vigent i la legislació complementària. El principi de seguretat en el tràfic mercantil.

Tema 12. La publicitat en el dret mercantil. El registre mercantil. Principis. Organització. Objecte d’inscripció en el registre mercantil.

Tema 13. L’empresa mercantil i els elements que la formen. La comptabilitat dels empresaris. Llibres: requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres de comerç. Comptes anuals. Concepte de comerciant. El comerciant individual: condicions de capacitat, incapacitats i prohibicions.

Tema 14. La societat mercantil: concepte, naturalesa i classes. La Llei de societats de capital: estructura i contingut. L’objecte social. Requisits generals de constitució de les societats de capital. Les societats irregulars.

Tema 15. La societat anònima. Règim jurídic. Formes de constitució. L’escriptura social i els estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Augment i reducció de capital. El règim econòmic de la societat anònima: els comptes anuals i la seva verificació.

Tema 16. Modificació dels estatuts. Règim de les accions. Òrgans de la societat anònima. La junta general. Els administradors. El consell d’administració. Impugnació dels acords socials.

Tema 17. La societat de responsabilitat limitada: constitució. L’escriptura social i els estatuts. Les aportacions socials. Règims de les participacions. Òrgans de la societat. La junta general. Els administradors. Modificació dels estatuts. Els comptes anuals. La societat unipersonal.

Tema 18. Règim jurídic de les modificacions estructurals de les societats de capital: transformació, fusió i escissió. La dissolució. La liquidació.

Tema 19. Doctrina general de les coses mercantils. La propietat industrial. Patents. Marques. Altres drets de propietat industrial. Transmissió i règim jurídic de protecció. La propietat intel·lectual. Dret de la competència. Competència il·lícita i competència deslleial. Referència al règim de la publicitat i del consum. Òrgans de defensa de la competència.

Tema 20. Les entitats de crèdit: concepte i funció. Caixes d’estalvi: referència a la legislació autonòmica de les Illes Balears. Societats de garantia recíproca. Societats laborals. Legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria de cooperatives.

Tema 21. Títols de crèdit: concepte, caràcters i classes. La lletra de canvi: emissió i forma. L’endós. El pagament. El protest. Les accions canviàries. El xec. El pagaré.

Tema 22. Obligacions i contractes mercantils. Disposicions generals del Codi de comerç sobre aquestes matèries. Les condicions generals de contractació. La comissió mercantil. La representació en el dret mercantil.

Tema 23. El contracte de compravenda mercantil. Venda de béns mobles a termini. Préstec i dipòsit mercantil. El contracte de comptes en participació. Idea del contracte de transport terrestre.

Tema 24. Els contractes publicitaris, amb breu referència a la publicitat institucional. El contracte d’assistència tècnica. La franquícia. El contracte d’agència: l’exclusivitat.

Tema 25. Contractes bancaris en general. Compte corrent bancari. Obertura de crèdit. Préstec. Descompte bancari. Dipòsits en bancs. El facturatge (factoring). El lísing. El contracte d’assegurança.

Tema 26. El concurs (I). La Llei concursal. Supòsit objectiu i subjectiu. La interlocutòria de declaració del concurs. Determinació de la massa activa. Accions de reintegrament patrimonial.

Tema 27. El concurs (II). La massa passiva i els crèdits contra la massa. El conveni: contingut i efectes. Efectes de l’obertura de la fase de liquidació. Les causes de conclusió del concurs i la reobertura: efectes. Referència a la qualificació del concurs.

Dret constitucional, estatutari i de la Unió Europea

Tema 1. Dret constitucional. La constitució: contingut i classes. La constitució com a norma jurídica. La Constitució espanyola de 1978. Sistemàtica i estructura. Contingut bàsic i principis constitucionals. El bloc de la constitucionalitat. La reforma constitucional.

Tema 2. Valors constitucionals i principis en la Constitució. La sobirania nacional. La divisió de poders. La representació política. La participació política.

Tema 3. L’Estat en la Constitució. Estat de dret. Estat social. Estat democràtic. Estat pluralista. La forma d’estat en la Constitució: l’Estat espanyol com a estat compost.

Tema 4. La Corona. Funcions constitucionals del rei. El referendament. L’ordre de successió. La regència. La tutela del rei.

Tema 5. El Govern. Composició. El Govern i l’Administració general de l’Estat. Les funcions del Govern. La funció normativa. La funció política. La funció administrativa.

Tema 6. Les Corts Generals. Composició i estructura del Congrés dels Diputats i del Senat. Referència al funcionament de les cambres: plens i comissions, grups parlamentaris i sessions. Referència a les funcions de les Corts: legislativa, de control, financera, econòmica i en matèria de política internacional.

Tema 7. El sistema electoral espanyol. Capacitat electoral activa i passiva. Administració electoral. La convocatòria d’eleccions i els seus terminis. La campanya electoral. Procediment electoral. Reclamacions. Delictes i infraccions electorals. Legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria electoral.

Tema 8. El poder judicial. El Consell General del Poder Judicial. La independència del poder judicial i les actuacions judicials: principis constitucionals. El ministeri fiscal. La policia judicial.

Tema 9. Els drets fonamentals i les llibertats públiques en la Constitució. Classificació. Eficàcia, garantia i límits. El defensor del poble. La suspensió de drets.

Tema 10. El principi i el dret fonamental a la igualtat. Dret a la vida i a la integritat física i moral. Dret a la llibertat ideològica i religiosa. Dret a la llibertat i a la seguretat. L’habeas corpus.

Tema 11. La llibertat personal. Dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. La inviolabilitat de domicili. Secret de les comunicacions. La protecció de la intimitat davant l’ús de la informàtica. Llibertat de residència i desplaçament. Les llibertats d’expressió i d’informació.

Tema 12. Dret de reunió. Dret d’associació. Els partits polítics. Dret de sindicació. Dret de vaga.

Tema 13. Drets de participació en els assumptes públics. Dret a l’educació i llibertat d’ensenyament. Dret de petició. Principis rectors de la política social i econòmica. Deures constitucionals. Obligacions militars i objecció de consciència. Deure tributari.

Tema 14. La defensa jurídica de la Constitució: sistemes. El Tribunal Constitucional: naturalesa, funcions i composició. Disposicions comunes sobre procediment. Postulació processal. Regles sobre els actes d’iniciació, desenvolupament i acabament dels processos constitucionals.

Tema 15. Procediments de declaració d’inconstitucionalitat. Disposicions generals als recursos i qüestions d’inconstitucionalitat. Recursos d’inconstitucionalitat. Qüestió d’inconstitucionalitat. Efectes de les sentències.

Tema 16. Recurs d’empara constitucional: casos en els quals és procedent. La suspensió de l’acte impugnat. Procediment. La sentència d’empara i els seus efectes.

Tema 17. Conflictes constitucionals. Conflictes en defensa de l’autonomia local. Conflictes entre òrgans constitucionals de l’Estat. Conflictes positius i negatius entre l’Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, o d’aquestes entitats entre si: els procediments corresponents. Impugnació de disposicions i resolucions de les comunitats autònomes.

Tema 18. Les comunitats autònomes en la Constitució de 1978. Els estatuts d’autonomia: naturalesa i contingut. La reforma dels estatuts.

Tema 19. La distribució de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes. Concepte i enumeració de les competències exclusives, compartides, concurrents, de desenvolupament i d’execució. Els procediments de transferència: els decrets de traspassos.

Tema 20. Els òrgans de les comunitats autònomes. Les competències. Relacions entre l’Estat i les comunitats autònomes: principis i mecanismes d’articulació. Control de l’Estat sobre les comunitats autònomes.

Tema 21. L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears. Estructura i característiques generals. La reforma de l’Estatut. Anàlisi del títol primer. L’organització institucional de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 22. El Parlament de les Illes Balears. Composició. Reglament. Estatut dels diputats. Els grups parlamentaris. La Mesa, la Junta de Portaveus, les comissions, el Ple i la Diputació Permanent. Funció legislativa: especialitats del procediment legislatiu. Funció de control polític. Altres funcions atribuïdes al Parlament.

Tema 23. El president del Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: elecció, nomenament i cessació; incompatibilitats i fur processal. Funcions i competències. El Govern de la Comunitat Autònoma: competències i responsabilitat política. Règim de funcionament. Els consellers: nomenament, cessació, estatut personal i fur processal. Atribucions. Règim d’incompatibilitats.

Tema 24. L’Administració de la Comunitat Autònoma. Els consells insulars: naturalesa jurídica, composició i funcions. Competències. Els municipis i altres ens locals.

Tema 25. Altres òrgans estatutaris. El Consell Consultiu. El Consell Econòmic i Social. La Sindicatura de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Audiovisual de les Illes Balears.

Tema 26. El poder judicial a l’estat de les autonomies. Les competències de la Comunitat Autònoma en matèria de justícia. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i l’Administració de justícia: funcions atribuïdes estatutàriament.

Tema 27. Classificació competencial i característiques generals de les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: exposició de l’ordenació estatutària. Els mecanismes de traspàs de serveis i funcions. Les competències de la Comunitat Autònoma i les competències insulars. Possibles alteracions del marc competencial estatutari.

Tema 28. La Unió Europea. Concepte. Antecedents històrics. Objectius i naturalesa jurídica. Tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L’adhesió d’Espanya. El Tractat de la Unió Europea o de Maastricht.

Tema 29. L’estructura orgànica de la Unió Europea. El sistema institucional de les comunitats europees. El Consell. La Comissió. El Parlament Europeu. Concepte. Naturalesa, composició, funcionament i competències. El Tribunal de Comptes. El Comitè Econòmic i Social i el Comitè de les Regions.

Tema 30. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Concepte. Naturalesa, composició, funcionament, organització i competències. El Tribunal de Primera Instància. Processos contra estats membres. Processos contra institucions comunitàries. Qüestió prejudicial.

Tema 31. L’ordenament jurídic comunitari: dret originari i dret derivat. Les seves relacions amb els ordenaments jurídics interns: l’efecte directe i la primacia del dret comunitari. L’aplicació del dret comunitari a Espanya. Idea general sobre les polítiques comunitàries.

Dret administratiu

Primera part

Tema 1. Administració pública i activitat administrativa. El dret administratiu: concepte, característiques i límits d’aplicació. El règim administratiu: sistema espanyol.

Tema 2. Fonts del dret administratiu. La Constitució. Els estatuts d’autonomia. La llei: classes. Lleis orgàniques i ordinàries. Lleis de les comunitats autònomes. Decrets legislatius. Decrets llei. Lleis bàsiques. Lleis marc. Lleis de transferència i delegació. Lleis d’harmonització.

Tema 3. El reglament. Concepte. Fonament de la potestat reglamentària. Òrgans amb potestat reglamentària. Requisits de validesa dels reglaments: aspectes formals i substantius. La impugnació dels reglaments en la doctrina i en el dret positiu.

Tema 4. Els principis de reserva de llei, de jerarquia normativa i de competència. Nul·litat de ple dret de les disposicions administratives per infracció d’aquests principis. La inderogabilitat singular de les disposicions generals. Els actes administratius generals i les circulars i instruccions. Altres fonts del dret administratiu.

Tema 5. Els subjectes en el dret administratiu. L’Estat i l’Administració. La personalitat jurídica de les administracions públiques. La capacitat d’obrar de les administracions públiques i dels organismes públics que en depenen. Altres persones jurídiques públiques: les seves relacions amb l’Estat. L’articulació del principi de col·laboració entre les diferents administracions públiques: les conferències sectorials, els convenis interadministratius i els consorcis.

Tema 6. Les potestats administratives. El principi de legalitat i les seves manifestacions. L’activitat administrativa discrecional i els seus límits. Control de la discrecionalitat; en especial, la desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.

Tema 7. L’Administració i els tribunals de justícia. El principi d’autotutela. L’autotutela declarativa i l’autotutela executiva. Els interdictes i l’Administració. Concurrència d’embargaments administratius i judicials. Els privilegis processals de les administracions públiques.

Tema 8. L’administrat: capacitat jurídica i d’obrar. Drets públics subjectius i interessos legítims: concepte i diferències. Situacions jurídiques passives. Les prestacions de l’administrat. La col·laboració de l’administrat amb les administracions públiques.

Tema 9. L’acte administratiu: concepte i elements. La forma dels actes administratius. Utilització de tècniques electròniques. L’obligació de resoldre. La motivació, la notificació i la publicació. El silenci administratiu: el seu règim juridicopositiu.

Tema 10. Classificació dels actes administratius. Actes de tràmit i actes que posen fi a la via administrativa, amb referència especial a la legislació de procediment administratiu de la Comunitat Autònoma. L’eficàcia dels actes administratius en l’ordre temporal: l’executivitat, la retroactivitat i la suspensió.

Tema 11. La invalidesa dels actes administratius. Nul·litat de ple dret i anul·labilitat. Els actes administratius irregulars. La validació, conservació i conversió dels actes administratius. Examen de la revisió d’ofici dels actes administratius. La revisió dels actes en via jurisdiccional a instància de l’Administració. La revocació per motius d’oportunitat.

Tema 12. L’executivitat dels actes administratius. Fonament i naturalesa. L’execució forçosa dels actes administratius per l’Administració: estudi dels diversos mitjans. La coacció directa de l’Administració. La teoria de la via de fet: manifestacions i mitjans de reacció.

Tema 13. Els actes administratius en particular. La llicència, l’autorització o el permís. Denegació, caducitat i revocació d’aquests actes. El règim d’autoritzacions per a l’accés a les activitats de serveis i el seu exercici. La declaració responsable i la comunicació prèvia.

Tema 14. Les sancions administratives: concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora i del procediment administratiu sancionador. Els procediments en matèria sancionadora. Les mesures sancionadores administratives.

Tema 15. El servei públic. La doctrina clàssica del servei públic i la seva evolució. Les diferents formes de gestió dels serveis públics. Les concessions: naturalesa jurídica i classes. L’activitat de foment. Règim jurídic de les subvencions. L’activitat de policia.

Tema 16. Contractació administrativa (I). Legislació de contractes de les administracions públiques: l’àmbit d’aplicació. Àmbit subjectiu d’aplicació: administració pública, poders adjudicadors i sector públic. Tipus de contractes, amb referència als contractes i negocis exclosos. Contractes subjectes i no subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats. Règim jurídic i jurisdicció competent. Òrgans competents per subscriure’n, amb referència especial als òrgans de l’Administració de la Comunitat Autònoma. Juntes consultives de contractació.

Tema 17. Contractació administrativa (II). Capacitat i solvència dels contractistes, amb referència especial a la classificació. Prohibicions de contractar. Registre dels empresaris i dels contractes. Garanties exigibles en els contractes administratius. Actuacions preparatòries. Procediment i formes d’adjudicació. Recurs especial en matèria de contractació i qüestió de nul·litat.

Tema 18. Contractació administrativa (III). Efectes dels contractes administratius. Prerrogatives de dret públic en la contractació administrativa. Execució i modificació dels contractes. Extinció. La cessió dels contractes i la subcontractació. Règim jurídic del contracte d’obres.

Tema 19. Contractació administrativa (IV). Règim dels contractes de gestió de serveis públics. Contractes de concessió d’obra pública. El contracte de subministrament. Els contractes de serveis. La contractació en els denominats sectors exclosos.

Tema 20. El procediment administratiu (I). Regulació legal i àmbit d’aplicació. Principis generals en matèria de procediment. Abstenció i recusació. Les persones interessades en el procediment administratiu comú. Drets dels ciutadans: en particular, l’ús de mitjans electrònics i l’accés als registres i arxius.

Tema 21. El procediment administratiu (II). Iniciació, ordenació i instrucció. Mitjans de prova. Els informes en el procediment administratiu. Termes i terminis. Acabament: la resolució. Acabament convencional. Altres formes d’acabament: renúncia, desistiment i caducitat. Procediments especials.

Tema 22. Els recursos administratius: concepte, classes i principis generals de la regulació. La reformatio in peius. El recurs d’alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió.

Tema 23. La responsabilitat de les administracions públiques: antecedents i règim vigent. Procediments en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de l’Administració pública. Responsabilitat de l’Administració per actes dels concessionaris i dels contractistes. La responsabilitat de l’Estat legislador.

Tema 24. L’expropiació forçosa: justificació i naturalesa. Subjectes i objecte de l’expropiació. Procediment general. El preu just. La reversió de béns expropiats. Referència als procediments especials: en particular, el procediment d’expropiació per raons d’urgència. Garanties jurisdiccionals.

Tema 25. Patrimoni de les administracions públiques: concepte i classificació. El domini públic: concepte, naturalesa i classes. Elements: subjectes, objecte i destinació. Afectació i desafectació. Règim jurídic del domini públic de la Comunitat Autònoma, conforme a la legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria de patrimoni: la inalienabilitat, la inembargabilitat, la imprescriptibilitat, la delimitació administrativa i la recuperació d’ofici dels béns. La utilització del domini públic: usos comuns i privatius; autoritzacions i concessions; reserves demanials.

Tema 26. Principis d’organització i funcionament de l’Administració de la Comunitat Autònoma. Organització administrativa. Concepte, naturalesa i classes d’òrgans. Els òrgans col·legiats, amb referència a les especialitats de règim de la legislació autonòmica de les Illes Balears sobre l’Administració pública. La competència. Les relacions interorgàniques: coordinació i jerarquia. Desconcentració i delegació de funcions, amb referència al règim específic de l’Administració de la Comunitat Autònoma. L’encàrrec de gestió.

Segona part

Tema 27. La regulació constitucional de la funció pública: principis. L’Estatut bàsic de l’empleat públic. La funció pública de l’Estat, de les comunitats autònomes i de l’Administració local.

Tema 28. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Objecte i àmbit d’aplicació. El personal al servei de l’Administració pública: concepte i classes. El funcionari públic: concepte i classes. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial. Òrgans competents en matèria de funció pública.

Tema 29. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Estructura i organització actual de la funció pública. Elements. La relació de llocs de treball. Els plans d’ocupació pública. Cossos, escales i especialitats i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal. El registre administratiu de personal.

Tema 30. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). La constitució de la relació funcionarial. La selecció dels funcionaris: principis, requisits per accedir a la funció pública i sistemes de selecció. L’adquisició de la condició de funcionari. Requisits. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.

Tema 31. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). El contingut de la relació funcionarial (1). Els drets dels funcionaris. Drets econòmics i no econòmics; drets individuals. Els drets passius. Els deures dels funcionaris. Les incompatibilitats dels funcionaris.

Tema 32. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). El contingut de la relació funcionarial (2). Els drets col·lectius dels funcionaris. El dret de sindicació: concepte, principis i regulació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga.

Tema 33. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VI). La dinàmica de la relació funcionarial. Les situacions administratives dels funcionaris de carrera: servei actiu, serveis especials, servei a altres comunitats autònomes, l’excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.

Tema 34. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VII). La responsabilitat dels funcionaris. Classes. La responsabilitat disciplinària: concepte, infraccions i sancions disciplinàries. El procediment disciplinari. L’extinció de la responsabilitat disciplinària. L’extinció de la relació funcionarial.

Tema 35. L’Administració pública. Concepte i característiques. Unitat o pluralitat de les administracions públiques. Tipus d’administracions públiques. Principis constitucionals informadors. L’Administració de l’Estat. El Consell d’Estat: organització i atribucions.

Tema 36. L’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Els òrgans administratius i el seu règim jurídic. L’organització central de l’Administració de la Comunitat Autònoma: les conselleries i la seva estructura orgànica; els secretaris generals; els directors generals; altres òrgans assimilats en rang. L’Advocacia de la Comunitat Autònoma: règim jurídic i funcions.

Tema 37. El règim local en la regulació constitucional: el principi de garantia institucional. Principis bàsics de la legislació vigent. El municipi: organització i competències. La província: organització i competències. Funcionament de les entitats locals. Relacions interadministratives. Impugnació d’actes i acords. Idea general del règim dels béns i del règim de les activitats i serveis de les entitats locals.

Tema 38. Els consells insulars. La composició dels consells insulars. L’organització. Les competències dels consells insulars: classes i règim jurídic. La potestat reglamentària dels consells insulars. El funcionament dels consells insulars.

Tema 39. L’Administració institucional a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Regulació del sector públic de la Comunitat Autònoma. Tipologia i règim jurídic. Referència a l’Administració institucional de l’Administració general de l’Estat.

Tema 40. L’Administració corporativa. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Col·legis professionals. Cambres agràries.

Tema 41. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d’educació, cultura i esport. Legislació, normes d’ordenació i desplegament.

Tema 42. El règim de cooficialitat de les llengües. Referència a la Llei de normalització lingüística. L’ús de les llengües oficials a l’Administració.

Tema 43. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de sanitat i consum. Legislació, normes d’ordenació i desplegament.

Tema 44. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de medi ambient i règim hidràulic. Legislació, normes d’ordenació i desplegament. Referència especial a la Llei d’espais naturals i àrees d’especial protecció.

Tema 45. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d’ordenació del territori, urbanisme, costes i ports. Legislació, normes d’ordenació i desplegament.

Tema 46. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d’obres públiques, transports, arquitectura i habitatge. Legislació autonòmica de desplegament i ordenació d’aquestes competències.

Tema 47. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de treball i formació. Legislació, normes d’ordenació i desplegament.

Tema 48. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de turisme. Legislació, normes d’ordenació i desplegament.

Tema 49. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d’agricultura i pesca. Legislació, normes d’ordenació i desplegament.

Tema 50. Ordenació del territori i urbanisme (I). Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Legislació balear en matèria d’ordenació del territori i urbanisme. Principis generals. Referència a les Directrius d’ordenació territorial de les Illes Balears.

Tema 51. Ordenació del territori i urbanisme (II). Classificació i règim del sòl. Planejament urbanístic: pla general d’ordenació urbana, plans parcials, plans especials, estudis de detall, normes subsidiàries, projectes de delimitació del sòl urbà i ordenances urbanístiques. Altres instruments de planejament.

Tema 52. Ordenació del territori i urbanisme (III). L’execució del planejament. Sistemes d’actuació. Sistemes d’actuació directa. Sistemes d’actuació indirecta.

Tema 53. Ordenació del territori i urbanisme (IV). Edificació i ús del sòl: normes d’aplicació directa, l’obligació d’edificar, la llicència, les parcel·lacions i el deure de conservació. Disciplina urbanística: protecció de la legalitat i règim sancionador.

Hisenda pública

Tema 1. L’activitat financera: el dret financer. Legislació balear d’hisenda pública. Potestats i prerrogatives de la hisenda pública de la Comunitat Autònoma. Drets econòmics i obligacions exigibles. Prescripció dels crèdits. Referència a la legislació estatal en matèria pressupostària.

Tema 2. El pressupost: concepte, naturalesa i classes. Els pressuposts de la Comunitat Autònoma: fonts de la seva ordenació jurídica, contingut i principis bàsics de la seva estructura.

Tema 3. Règim jurídic de l’elaboració, aprovació, modificació, execució i liquidació dels pressuposts de la Comunitat Autònoma. Pressuposts del sector públic autonòmic.

Tema 4. La Intervenció General de l’Administració de la Comunitat Autònoma: contingut de la funció interventora. La comptabilitat pública de la Comunitat Autònoma. El compte general. La Tresoreria: fiances i dipòsits.

Tema 5. La despesa pública: principis constitucionals en la matèria. Les subvencions: concepte, classes i règim jurídic. Els ingressos públics de la Comunitat Autònoma: concepte i classificació. Referència especial als ingressos tributaris.

Tema 6. Sistema tributari espanyol: estructura bàsica del sistema vigent. Principis generals de l’ordenament tributari espanyol: referència especial als continguts en la Constitució. La Llei general tributària. Principis generals.

Tema 7. La relació juridicotributària: concepte i elements. L’obligació tributària. El fet imposable. El subjecte passiu i els responsables. La base imposable: règims de determinació. Comprovació de valors. La base liquidable. El tipus de gravamen i el deute tributari. El pagament del deute tributari i altres formes d’extinció. Garanties del crèdit tributari.

Tema 8. La gestió tributària. Les liquidacions tributàries. Autoliquidacions.

Tema 9. El procediment d’inspecció. Recaptació dels tributs: procediment en període voluntari i en via de constrenyiment.

Tema 10. Revisió dels actes tributaris en via administrativa: procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Les reclamacions economicoadministratives. El procediment economicoadministratiu. Reclamacions tributàries davant de la Junta Superior d’Hisenda de les Illes Balears.

Tema 11. Les infraccions tributàries. Les sancions. El delicte fiscal.

Tema 12. La imposició directa: referència a l’impost sobre la renda de les persones físiques, a l’impost sobre la renda dels no residents i a l’impost sobre societats.

Tema 13. La imposició indirecta: l’impost sobre el valor afegit. El fet imposable. Els subjectes passius. La repercussió. La deducció. La base imposable. Els tipus de gravamen. Els règims especials.

Tema 14. El finançament de les comunitats autònomes. Principis de la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes. El Consell de Política Fiscal i Financera. Recursos ordinaris de les comunitats autònomes. Els ingressos patrimonials. Els ingressos tributaris propis.

Tema 15. Taxes i preus públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Principis generals. Taxes: concepte, creació i regulació; fet imposable, exempcions i bonificacions; meritació, subjecte passiu i responsables. Procediment tributari: gestió, liquidació, pagament voluntari i recaptació executiva. Preus públics: concepte, creació i modificació. Determinació. Gestió i cobrament.

Tema 16. Els ingressos tributaris de procedència estatal. Els tributs cedits. La Llei de cessió: règim jurídic. Abast de la cessió en relació amb la gestió tributària. La participació en els tributs estatals no cedits.

Tema 17. L’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Naturalesa i contingut. Àmbit d’aplicació territorial. Fet imposable. Subjecte passiu i responsables. La base imposable. Comprovació de valors. Quotes tributàries. Regles especials per a determinats béns. Beneficis fiscals, meritació i prescripció. Obligacions formals. Regles per gestionar l’impost. Devolucions.

Tema 18. L’impost sobre successions i donacions. Fet imposable: presumpcions. Subjectes passius i responsables. Regles sobre la base imposable: normes especials per a adquisicions mortis causa. Normes especials per a adquisicions gratuïtes inter vivos i en matèria d’assegurances. Comprovació de valors. La base liquidable. La tarifa. El deute tributari. Meritació i prescripció. Obligacions formals. Gestió de l’impost.

Tema 19. L’impost sobre el patrimoni. Concepte i naturalesa. Fet imposable. Subjectes passius. Base imposable. Deute tributari.

Tema 20. La participació en els ingressos de l’Estat: la revisió del percentatge. El fons de compensació interterritorial. Les operacions de crèdit i l’emissió de deute públic a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 21. Les hisendes locals. Recursos. Tributs: normes generals. Imposició i ordenació. Els tributs propis dels municipis. Altres recursos dels municipis. Referència als recursos de les províncies i altres entitats locals.

Tema 22. El Tribunal de Comptes: naturalesa, composició i organització. La funció fiscalitzadora del Tribunal de Comptes. Els procediments de fiscalització. Actuacions prèvies a l’exigència de responsabilitat comptable. Referència a la jurisdicció comptable i als procediments especials. Recursos. Execució de sentències. Referència a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.

Dret laboral i dret penal

Tema 1. El dret del treball: principis fonamentals que l’inspiren. Fonts del dret del treball. L’Estatut dels treballadors: àmbit d’aplicació i idea general del contingut.

Tema 2. El conveni col·lectiu. Acords marc interprofessionals. L’aplicació de les normes laborals: principis d’ordenació. La relació llei – conveni col·lectiu. Col·lisió i concurrència de les normes estatals i les normes convencionals. El principi de condició més beneficiosa. Els principis d’irrenunciabilitat de drets i de territorialitat de les normes laborals. El Conveni col·lectiu per al personal laboral al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Estructura i contingut bàsic.

Tema 3. El contracte de treball: concepte, subjectes, objecte i causa. La relació laboral. La forma de contractació. La prova del contracte de treball. Idea de les modalitats del contracte de treball, atenent a la seva durada. La interposició d’empresaris. Els contractes i subcontractes d’obres i serveis. Les empreses de treball temporal.

Tema 4. Drets i deures derivats del contracte de treball. Drets fonamentals del treballador. La mobilitat funcional i geogràfica dels treballadors. La classificació professional. La jornada de treball. L’horari de treball. Hores extraordinàries. Descans. Permisos.

Tema 5. El salari: concepte, estructura i modalitats. Garanties salarials. El Fons de Garantia Salarial. Modificacions del contracte de treball: en particular, la successió en la titularitat empresarial. La suspensió del contracte de treball: causes i efectes. L’extinció del contracte: quadre general de causes extintives. Examen particular de l’extinció per causes objectives i per acomiadament disciplinari. Prescripció i caducitat de les accions derivades del contracte de treball.

Tema 6. Les infraccions i sancions en l’ordre social. La prevenció de riscs laborals.

Tema 7. Drets de representació col·lectiva i de reunió dels treballadors a l’empresa. Dret d’associació sindical: la Llei orgànica de llibertat sindical. Conflictes col·lectius. Vaga i tancament patronal.

Tema 8. Concepte, principis i sistema de seguretat social. Normes del règim general. Règims especials i complementaris de la seguretat social. Aplicació del sistema de seguretat social als funcionaris públics.

Tema 9. Concepte de dret penal. Estructura, contingut i principis que informen el Codi penal vigent. El principi de legalitat. El delicte: concepte i classificacions. El dol. La imprudència. El delicte com a acció: antijuridicitat i tipicitat. Punibilitat.

Tema 10. La vida del delicte: l’excepcionalitat en la punició de la conspiració, la proposició i la provocació per delinquir. Temptativa de delicte. El delicte consumat.

Tema 11. El subjecte actiu del delicte. La participació en el delicte. Autors. Còmplices. La responsabilitat penal de la persona jurídica.

Tema 12. Circumstàncies que eximeixen de responsabilitat criminal. Circumstàncies atenuants i agreujants en el Codi penal. Circumstància mixta de parentiu.

Tema 13. La pena: classes i regles per determinar-la. Les mesures de seguretat. Extinció de la responsabilitat penal.

Tema 14. La responsabilitat civil derivada dels delictes: el fonament. Extensió de la responsabilitat civil. Persones civilment responsables. Particularitats de la responsabilitat civil derivada del delicte en relació amb els ens públics. El compliment de la responsabilitat civil i de la resta de responsabilitats pecuniàries. Extinció de la responsabilitat civil i els seus efectes.

Tema 15. Els delictes contra l’Administració pública. Concepte d’autoritat i funcionari públic a efectes penals. Prevaricació. Abandó de destinació i omissió del deure de perseguir delictes. Desobediència i denegació d’auxili. Infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets.

Tema 16. Els delictes dels empleats públics en l’exercici dels seus càrrecs. Suborn d’un empleat públic. Tràfic d’influències. Malversació. Aspectes fonamentals dels delictes contra la Constitució. Delictes contra la hisenda pública. El delicte fiscal. Frau de subvencions.

Tema 17. Els delictes relatius a l’ordenació del territori. La protecció penal del patrimoni historicoartístic. Els delictes contra el medi ambient. Delictes contra la seguretat col·lectiva. Delictes contra la salut pública.

Tema 18. Els delictes lleus. El principi non bis in idem. Les lleis penals especials. El dret penal de menors: concepte i evolució. La Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal de menors.