Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 8875
Acord del Consell de Govern de 29 de juliol de 2016 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears relatiu al retorn de drets

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En el marc dels acords de governabilitat que se signaren quan va començar aquesta legislatura, l’estat del benestar, les polítiques socials i el rescat de la ciutadania es configuren com alguns dels eixos fonamentals en els quals els ciutadans tornen a ser el centre de l’acció política i, per tant, els destinataris de totes les actuacions. Aquestes noves polítiques fan una aposta decidida pel sector públic i els valors que representa, al mateix temps que es recupera el diàleg social com a font d’acords, tant amb els partits polítics com amb els agents socials i econòmics.

Dins aquestes línies d’actuació s’emmarca la necessitat d’establir un full de ruta, mitjançant la negociació sindical prèvia, en el qual es marqui el camí al retorn de la dignitat i dels drets dels funcionaris, que en possibiliti una recuperació progressiva i, al mateix temps, que serveixi per avançar en la millora i en la defensa de l’ocupació pública.

L’article 36.3 del Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, determina que per a la negociació de totes les matèries comunes al personal funcionari, estatutari i laboral de cada administració pública s’ha de constituir una mesa general de negociació, que en l’àmbit de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és la Mesa de Negociació dels Empleats Públics.

D’altra banda, l’article 38.1 d’aquest Text refós disposa que, en el si de les meses de negociació corresponents, els representants de les administracions públiques poden concertar pactes i acords amb la representació de les organitzacions sindicals legitimades a aquest efecte, per determinar condicions de treball del personal d’aquestes administracions.

En la sessió de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears del dia 20 de juliol de 2016, la representació de l’Administració i la representació de les organitzacions socials varen subscriure un acord relatiu a la recuperació progressiva de drets.

D’acord amb l’article 5 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern donar validesa i eficàcia als acords assolits mitjançant l’aprovació expressa i formal d’aquests mateixos acords. L’article 38.3 del Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic disposa que, perquè els acords que versin sobre matèries de competència dels consells de govern de les comunitats autònomes tenguin validesa i eficàcia, requereixen l’aprovació expressa i formal d’aquest òrgan, i que “quan els acords hagin estat ratificats i afectin temes que poden ser decidits de manera definitiva pels òrgans de govern, el seu contingut és directament aplicable al personal inclòs en el seu àmbit d’aplicació, sense perjudici que a efectes formals es requereixi la modificació o derogació de la normativa reglamentària corresponent, si s’escau”.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, en la sessió del dia 29 de juliol de 2016, va adoptar, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Ratificar l’Acord, que s’adjunta com a annex, assolit en el si de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el dia 20 de juliol de 2016 relatiu al retorn de drets.

Segon. Ordenar la publicació del present Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.”

   

Palma, 29 de juliol 2016

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra

 

ANNEX
Acord de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears relatiu al retorn de drets

Des de l’inici de la present legislatura aquest Govern s’ha marcat un full de ruta, en el marc dels acords de governabilitat, on l’estat del benestar, les polítiques socials i el rescat a la ciutadania es configuren com a eixos fonamentals i on el ciutadà torna a ser el centre de l’acció política i, per tant, el destinatari de totes les actuacions.

Per al disseny i la implantació d’aquestes noves polítiques es fa una aposta decidida pel sector públic i els valors que representa, al mateix temps que es recupera el diàleg social com a font d’acords, tant amb els partits polítics com amb els agents socials i econòmics.

Després de quatre anys d’atac constant i desmesurat a l’estat del benestar es fa necessari el retorn a la normalitat. Amb l’excusa de la crisi econòmica es varen implementar polítiques dirigides a la minva de la funció pública i del seu sector públic instrumental, i es varen dictar una sèrie de normes, com el Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat, i el Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, que varen posar en greu risc el servei essencial que aquests professionals presten al conjunt de ciutadans de les Illes Balears.

Atès el compromís d’aquest Govern de retorn a la normalitat, que ja ha començat amb els acords adoptats en les diferents meses sectorials de negociació del conjunt dels empleats públics d’aquesta Administració, com el retorn de la paga extraordinària de desembre de 2012, el que ara pertoca és, prèvia negociació amb les organitzacions sindicals més representatives, establir un full de ruta on es marqui el camí al retorn de la dignitat i dels drets de les empleades i els empleats públics d’aquesta Comunitat, ja que amb el seu esforç han contribuït a l’inici de la seva recuperació econòmica.

Per això, s’obre un temps de consens i de diàleg social, en el qual la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics és el fòrum adequat per avançar en la millora i defensa de l’ocupació pública, i en el procés de recuperació progressiva de drets que tindrà lloc en aquesta legislatura.

D’acord amb les consideracions fetes amb anterioritat s’adopta el present

ACORD

Primer. La Mesa General de l’Empleat Públic es compromet a impulsar i respectar tots els acords i les negociacions a totes les meses sectorials amb la finalitat d’abordar els aspectes específics que li són propis, sota els principis de progressivitat, respecte a la legislació bàsica i prudència econòmica.

Segon. En l’àmbit de la Mesa General de l’Empleat Públic i de les meses sectorials corresponents s’adoptaran els acords que resultin necessaris per millorar les condicions de treball del personal empleat públic en tot allò que afecti la conciliació de la vida personal, familiar i laboral; l’agilitació de tots els processos de selecció i de provisió de personal i el desenvolupament i aplicació de plans d’igualtat.

Tercer. La recuperació dels dies addicionals per assumptes particulars i la recuperació dels dies addicionals de vacances es durà a terme de manera progressiva mitjançant la negociació feta en cada àmbit corresponent, de tal manera que al primer semestre de l’any 2019 es pugui gaudir dels dies permesos per la normativa.

La concessió d’aquests permisos es condicionarà a les necessitats del servei, i en el moment del permís s’ha de garantir que la unitat o dependència corresponent assumeix les tasques del funcionari sol·licitant del permís, sense danys per als ciutadans o per a la unitat mateixa.

Així mateix, aquesta recuperació es durà a terme sota els principis de progressivitat, respecte a la legislació bàsica i prudència econòmica.

Quart. Les empleades públiques incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquest Acord gaudiran, quan estiguin en estat de gestació, d’un permís retribuït, a partir del primer dia de la setmana 37 de l’embaràs, fins a la data del part.

En el supòsit de gestació múltiple, aquest permís es gaudirà des del primer dia de la setmana 35 d’embaràs, fins a la data del part.

Cinquè. Per tal d’avançar en la viabilitat del retorn de la resta de drets es crea un grup de treball per tal d’estudiar i analitzar, entre d’altres, les situacions següents:

a) La determinació de les situacions de caràcter excepcional en les quals es reconeix, en les situacions d’IT, un complement econòmic de la prestació reconeguda per la Seguretat Social fins a arribar a assolir, com a màxim, el 100 % de les retribucions que corresponguin a les persones afectades en cada cas.

b) L’elevat nombre d’empleats públics de caràcter interí existents en aquesta Administració, com a conseqüència de la congelació de les ofertes públiques d’ocupació.

c) L’aixecament de les suspensions relatives a les prestacions i ajuts d’acció social.

d) La revisió dels acords suspesos amb especial incidència en els establerts pel Decret llei 5/2012.

Sisè. El contingut d’aquest Acord està subjecte al seu encaix dins el marc del pla econòmic financer vigent i sempre d’acord amb les disponibilitats pressupostàries.