Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALAIOR

Núm. 8705
Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament d'Alaior, l'Associació Club de Jubilats d'Alaior i la Fundació Bancària "La Caixa" per al desenvolupament dels projectes del programa de gent gran

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exp. 406/2016

D'acord amb l'article 8 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, feim públic el conveni que literalment diu:

CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE L’AJUNTAMENT D’ALAIOR, L’ASSOCIACIÓ CLUB DE JUBILATS D’ALAIOR I LA FUNDACIÓ BANCÀRIA ”LA CAIXA” PER AL DESENVOLUPAMENT DELS PROJECTES DEL PROGRAMA DE GENT GRAN

Alaior,20 d’ Abril de 2016

REUNITS

D’una part, la Sra. Misericordia Sugrañes Barenys , actuant en nom i representació de l’Excel·lentíssim Ajuntament d’Alaior del qual n’és la Batlessa

D’una l’altra, el Sr. Marc Simón Martínez, director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, ”la Caixa”, i el Sr.Santiago Pons Barro ,director de CaixaBank a l'oficina d'Alaior, actuant en nom de la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, ”la Caixa” (d’ara endavant, Fundació Bancària ”la Caixa”), domiciliada a Barcelona, avinguda Diagonal, 621, i amb NIF núm. G-58899998.

I de l’altra, el Sr. Benito Sintes Gomila, en nom i representació de l’Associació Club de Jubilats d’Alaior, de la qual n’és president, entitat domiciliada a la plaça des Ramal núm.11, (dades domicili entitat) amb NIF G-07188469.

Totes les parts es reconeixen la capacitat jurídica per establir aquest document i, en especial, la representació de les institucions que s’hi anomenen.

Manifesten

I. Que l’Ajuntament d’Alaior té entre les seves àrees d’actuació la promoció del benestar de les persones grans, amb l’objectiu d’impulsar-ne la integració i la participació en la societat.

II. Que la Fundació Bancària ”la Caixa” ha fixat des dels seus orígens la seva atenció en la gent gran com un dels col·lectius objecte del seu interès mitjançant el Programa de Gent Gran, la finalitat del qual és impulsar una tasca de promoció i atenció a aquest col·lectiu, desenvolupant activitats de formació i fomentant-ne la participació activa en la societat, i dedicant una atenció especial a la gent gran en situació de més vulnerabilitat.

III. Que les institucions són conscients del paper actiu que desenvolupa i ha de desenvolupar la gent gran a la societat, on l’augment progressiu de l’esperança de vida, com també la millora de les condicions socials i de salut, han donat lloc a un col·lectiu cada vegada més nombrós, amb més formació i informació i amb necessitats diferents al llarg del seu cicle vital. Tot això suposa la necessitat de donar respostes diverses i innovadores a aquest col·lectiu.

IV. Que l’Ajuntament d’Alaior, l’Associació Club de jubilats d’Alaior i la Fundació Bancària ”la Caixa” reconeixen la tasca que s’ha estat desenvolupant aquests últims anys per impulsar la promoció de l’envelliment actiu, materialitzada en els convenis de col·laboració subscrits per ambdues institucions des de 2003, impulsant activitats de promoció de la salut i de prevenció de situacions de dependència, i fomentant les activitats de participació social i voluntariat.

Per tant, reconeixent-se mútuament prou capacitat per formalitzar la col·laboració i obligar-se, acorden lliurement subscriure aquest CONVENI de conformitat amb els següents

 

ACORDS

Primer. Objecte del conveni

L’objecte d’aquest conveni és el desenvolupament del Programa de Gent Gran a la xarxa de l’Ajuntament d’Alaior que es detalla a l’Annex I d’aquest conveni i que comprèn el següent:

1. Des de l’Obra Social ”la Caixa” impulsem un estil de vida actiu per contribuir al benestar de la gent gran i prevenir situacions no desitjades.

En aquest sentit, tots els nostres programes preveuen activitats, tallers i projectes que treballen per promoure al màxim l’autonomia de la gent gran, perquè quan apareguin limitacions estiguin preparats per afrontar-les.

Activitats de promoció de la salut que contribueixin a prevenir i divulgar coneixements i hàbits per envellir satisfactòriament, que ajudin a una adaptació positiva dels canvis i endarrereixin les situacions de dependència.

2. Activitats que se centren en la persona i que ofereixen recursos per desenvolupar les capacitats personals que ajudin a prendre les decisions necessàries, promocionant els valors de dignitat i autonomia al llarg del procés d’envelliment.

3. Activitats vinculades a l’aprenentatge de les noves tecnologies i a l’acostament de la gent gran a les xarxes socials i entorns 2.0.

4. Promoció d’activitats i projectes que impulsen la participació social i el voluntariat, la finalitat de les quals és promoure el paper actiu de la gent gran perquè siguin, i se sentin, protagonistes de la nostra societat. S’hi inclou la col·laboració amb altres entitats de l’entorn en les quals participin activament els socis i/o usuaris dels centres com a protagonistes principals.

La Fundació Bancària ”la Caixa” destinarà els recursos necessaris per desenvolupar una tasca de seguiment i suport als projectes de voluntariat, amb l’objectiu de millorar-ne el funcionament.

La descripció de les activitats s’inclou a l’Annex II del conveni.

Segon. Compromisos de les parts

2.1. Compromisos per part de l’Ajuntament d’Alaior i l’Associació club de jubilats d’Alaior.

D’una banda, l’Ajuntament d’Alaior i l’Associació club de jubilats d’Alaior es comprometen a potenciar, informar i col·laborar en el desenvolupament de les activitats i els projectes, facilitant el suport en l’organització necessari per executar-los correctament.

II. Aquestes activitats es faran als centres de gent gran o entitats de l’entorn amb les quals es col·labori, responsables en cada cas de dur-les a terme i desenvolupar-les.

Finalment, l’Ajuntament d’Alaior es compromet a seguir assumint el cost del funcionament, la conservació i el manteniment dels centres, i és responsable del compliment de la normativa vigent.

2.2. Compromisos de la Fundació Bancària ”la Caixa”

D’altra banda, la Fundació Bancària ”la Caixa” es compromet a impulsar les activitats i els projectes que es descriuen a l’Annex II, proporcionant els recursos necessaris i vinculats exclusivament al seu desenvolupament

Així mateix, la Fundació Bancària ”la Caixa” es compromet a oferir les eines necessàries perquè els voluntaris puguin desenvolupar la capacitació requerida per a l’acció.

La Fundació Bancària ”la Caixa” també assumeix el manteniment dels equips informàtics dels EspaiCaixa (aules d’informàtica), i en garanteix el bon funcionament durant la vigència d’aquest conveni i de les seves pròrrogues.

Tercer. Comissió de Seguiment

Per facilitar el seguiment i el compliment del conveni, es constituirà una Comissió de Seguiment integrada, com a mínim, per 1 representant de l’Ajuntament d’Alaior, 1 representant de l’Associació club de jubilats d’Alaior i 1 de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

A la Comissió de Seguiment li corresponen, entre d’altres, les funcions següents:

a) Definir el pla de treball i les funcions que les parts han de desenvolupar, respectant el calendari d’implantació del pla de treball als centres i la definició dels espais on es duguin a terme els projectes i les activitats.

b) Coordinar i fer el seguiment de les activitats previstes.

c) Presentar propostes de possibles col·laboracions en temes de voluntariat.

d) Velar pel compliment dels termes de col·laboració acordats en aquest document.

Aquesta comissió es reunirà almenys un cop l’any, i es pot convocar tantes vegades com les parts ho considerin necessari.

Quart.- Difusió del conveni

La Fundació Bancària ”la Caixa” pot instal·lar a l’EspaiCaixa, a càrrec seu, la imatge gràfica d’acord amb el manual de retolació fixat per la Fundació Bancària ”la Caixa”. Així mateix, pot informar i comunicar a la gent gran que van als centres les activitats que en virtut d’aquest conveni duu a terme la Fundació Bancària ”la Caixa” per mitjà de diversos materials i suports.

En la difusió que es faci en qualsevol mitjà de comunicació sobre les actuacions derivades d’aquest conveni, s’hi farà constar expressament que es duen a terme en virtut de la col·laboració establerta entre l’Ajuntament d’Alaior, l’Associació club de jubilats d’Alaior i la Fundació Bancària ”la Caixa”.

En els elements de difusió de les actuacions que s’inclouen en aquest document i que es promouen conjuntament hi ha d’aparèixer la imatge corporativa d’ambdues institucions.

Cinquè.- Altres col·laboracions

L’Ajuntament d’Alaior i l’Associació club de jubilats d’Alaior no poden acceptar altres col·laboracions amb entitats de crèdit o fundacions associades que tinguin el mateix objecte al centre adherit a aquest conveni.

Sisè. Confidencialitat i protecció de dades

Ambdues parts es comprometen a complir les exigències previstes a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (BOE de 14 de desembre), i al Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, que aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999.

Les parts s’obliguen a guardar secret professional respecte de les dades, tant de caràcter personal com professional, als quals tinguin accés i vinculades a la participació en les activitats proposades en el marc d’aquest conveni i recollides a l’annex II, obligació que subsisteix després de finalitzar la vigència d’aquest conveni, i han d’establir les mesures tècniques i organitzatives necessàries que garanteixin la seguretat i la integritat de les dades de caràcter personal, i evitar-ne l’alteració, la pèrdua, el tractament o l’accés no autoritzat, d’acord amb els requisits establerts a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (BOE de 14 de desembre), i al Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, que aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999.

Al terme del conveni, les parts han de tornar tota la informació i documentació aportada per complir-lo que tinguin en poder seu.

Les parts són responsables dels danys i perjudicis que es causin amb motiu de l’incompliment del que s’estableix en aquesta clàusula, inclòs l’import de qualsevol sanció que pugui imposar l’Agència de Protecció de Dades.

Setè. Vigència

Aquest acord entrarà en vigor en el moment de la signatura i tindrà validesa fins al 31 de desembre de 2017. No obstant la durada pactada inicialment, el conveni es pot prorrogar per períodes d’un any.

Vuitè. Resolució anticipada

Són causes de rescissió anticipada d’aquest conveni:

L’acord mutu de les parts, que s’ha d’instrumentar per escrit.

La impossibilitat sobrevinguda, legal o material, per al desenvolupament de les activitats que constitueixen el seu objecte.

— L’incompliment greu o manifest de les seves clàusules.

Novè. Competència jurisdiccional

Les qüestions que pugui suscitar l’aplicació d’aquest conveni les han de resoldre els tribunals de la jurisdicció contenciosa administrativa.

I, com a prova de conformitat per a la deguda constància de tot el que s’ha convingut, ambdues parts signen aquest conveni, en exemplar triplicat i en tots els fulls, al lloc i la data que s’han indicat al començament.

 ANNEX I
Associació club de jubilats d’Alaior

 

ANNEX II
Projectes del Programa de Gent Gran 2016

Activitats de promoció de la salut i el benestar

L’objectiu principal d’aquests tallers és facilitar a la gent gran eines i coneixements que contribueixin a endarrerir l’envelliment, mantenir l’autonomia personal i millorar el benestar.

Despertar amb un somriure

Taller que pretén contribuir al benestar i la salut, intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixin sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, i amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, com també oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

Durada: 6 hores (3 sessions de 2 hores)

A les sessions del taller es treballen les temàtiques següents:

  • Sessió 1: El son
  • Sessió 2: Des que ens despertem fins al capvespre
  • Sessió 3: Des del capvespres fins que ens despertem

Activa’t

Dóna a conèixer com funciona el nostre cos –i el cervell en particular– i quins són els efectes de l’envelliment, posant a l’abast eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, ajudant a entendre la importància de portar una vida activa de cara a gaudir de més benestar en aquesta etapa de la vida.

Durada: 8 hores (4 sessions de 2 hores)

En les sessions del taller es treballen les temàtiques següents:

  • Sessió 1: Mites i realitats
  • Sessió 2: Millorem la salut física i l’activitat mental
  • Sessió 3: Per un estil de vida saludable
  • Sessió 4: Per la participació

Menys dolor, més vida

Promou el benestar i la millora de la qualitat de vida de la gent gran afectada pel dolor, i de la gent gran no afectada però que vol tenir eines per prevenir-ho. Pretén ajudar a combatre creences com que el dolor és un “mal de l’edat”, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran.

Durada: 12 hores (6 sessions de 2 hores)

A les sessions del taller es treballen les temàtiques següents:

  • Sessió 1: Conèixer i comprendre què és el dolor i com ens afecta
  • Sessió 2: Aprendre a gestionar el dolor i saber afrontar-lo en diferents situacions
  • Sessió 3: Assumir un rol actiu en la gestió del dolor
  • Sessió 4: Prendre consciència de la influència dels aspectes psicoemocionals en la percepció i la gestió del dolor
  • Sessió 5: Conèixer els beneficis de portar un estil de vida saludable a través de l’exercici, el son i l’alimentació
  • Sessió 6: Ser conscients de la importància de comptar amb una bona comunicació amb la família, els amics i els professionals de la salut

Totes les sessions aniran acompanyades d’activitats pràctiques en les quals es treballaran teràpies per al dolor, higiene postural a la vida quotidiana, tonificació muscular per prevenir caigudes, dansa i relaxació.

Entrena

És un taller preventiu i de promoció de l’envelliment saludable que impulsa l’autonomia funcional i l’activitat física en la gent gran. També és un espai de reflexió en què s’ofereix l’oportunitat de millorar i/o canviar els hàbits de vida quotidians; l’exercici físic; la gestió del dolor; l’alimentació equilibrada; la prevenció de les caigudes; l’autonomia personal, i la participació social.

El taller està dirigit especialment a gent gran fràgil o amb dificultats per fer les activitats de la vida quotidiana i sense afectacions cognitives greus, que siguin usuàries dels serveis dels centres de gent gran.

Durada: 16 hores (8 sessions de 2 hores)

El taller consta d’unes sessions pràctiques en les quals els ajudaran a adquirir una sèries d’hàbits saludables:

  • Aprendran trucs per millorar la qualitat de vida i incorporar hàbits saludables
  • Faran activitat física
  • Podran compartir experiències d’autocura i descobriran les d’altres persones
  • Reforçaran l’autonomia personal
  • Aprendran a gestionar el dolor
  • Tindran més seguretat i perdran la por a les caigudes

Exercit@ la ment

Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives de manera senzilla i entretinguda, com a clau per tenir un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com la gent gran pot seguir un itinerari personalitzat de mes de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, el processament visual, l’atenció i concentració, i el pensament auditiu. Durada: 4 hores

Desenvolupament personal i cicle vital. Viure bé, sentir-se millor

Una de les claus per afrontar l’envelliment és deixar d’entendre aquesta nova etapa de la vida com un període de pèrdues i passar a centrar-se en les oportunitats i fortaleses que pugui oferir.

Viure bé, sentir-se millor planteja un conjunt de coneixements, tècniques i habilitats psicoemocionals que pretenen contribuir a:

  • Promocionar els valors de dignitat i autonomia al llarg del procés d’envelliment.
  • Promoure el coneixement i l’aplicació d’estratègies per contribuir al creixement i desenvolupament personal.
  • Afavorir la reflexió sobre èxits amb significat i valor per al desenvolupament del projecte de vida de les persones.

El programa Viure bé, sentir-se millor s’ha organitzat un primer itinerari (taller) “Viure com jo vull” amb una duració: 19,5 hores (13 sessions).

A les sessions del taller es treballen les temàtiques següents:

1.1 Les meves motivacions

1.2 El control de la meva vida

1.3 Planificar i gestionar el temps

1.4 Prendre decisions

1.5 Pensar en positiu

1.6 Les meves relacions

1.7 Donar-se permís

Activitats d’informàtica i comunicació (TIC)

Formació per a gent gran en els diferents recursos que ens ofereixen les tecnologies de la informació, afavorint una inclusió i una participació social més grans.

Inicia’t a la informàtica

Taller adreçat a les persones que no hagin tingut l’oportunitat d’acostar-se a la informàtica. L’objectiu principal és que els participants adquireixin els coneixements essencials, com a usuaris, sobre hardware i software, i que desenvolupin les habilitats digitals bàsiques.

Durada: 20 hores (10 sessions de 2 hores)

Crea i dissenya documents de text

Taller formatiu que pretén fomentar l’aprenentatge de les tecnologies a través de l’elaboració d’un projecte, que es defineix segon les inquietuds i motivacions dels participants. En aquest primer nivell els participants aprenen a fer servir programes d’edició de textos i imatges, sense oblidar els recursos que ens ofereix internet per publicar continguts digitals.

Durada: 20 hores (10 sessions de 2 hores)

Retoc fotogràfic i presentacions digitals

L’objectiu d’aquest taller és que els participants dissenyin i desenvolupin un projecte, alhora que adquireix coneixements informàtics. En aquest segon nivell els usuaris aprenen a fer servir eines de presentació de projectes en format digital.

Durada: 20 hores (10 sessions de 2 hores)

Connecta a la xarxa

L’objectiu principal d’aquest taller és que els participants amb uns coneixements bàsics en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), s’introdueixin en l’ús de les xarxes socials alhora que en comprenguin la utilitat i, en conseqüència, puguin decidir quin ús en vulgui fer en la seva vida quotidiana per ampliar o millorar les possibilitats de comunicació amb l’entorn més proper.

Durada: 16 hores (8 sessions de 2 hores)

Incorpora internet al teu dia a dia

L’objectiu principal d’aquest taller és que els participants amb uns coneixements bàsics en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) s’introdueixin en l’ús de les eines i aplicacions digitals més representatives, alhora que n’entenguin la utilitat i, en conseqüència, puguin decidir quin ús en voler fer en la seva vida quotidiana. Durada: 16 hores

Participació social i voluntariat

Amb aquests tallers es pretén promoure el paper actiu de la gent gran perquè siguin, i se sentin, protagonistes de la nostra societat.

Grans Lectors (tertúlia)

Tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre, triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller el dinamitzen professionals i es farà en els centres on es valori que és difícil que el dinamitzin els voluntaris. Durada: 12 hores

Amics lectors (formació)

Tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre, escollit especialment per la seva temàtica i dinamitzat per voluntaris. Es preveuen activitats formatives. Durada: 12 hores

Acció local

Aportar experiències i dedicació als altres és una bona manera d’estar i sentir-se compromès amb la comunitat.

Per això, l’acció local desenvolupa projectes de participació social amb entitats i agents del territori, en funció de les necessitats específiques de cada zona. Per exemple: CiberCaixa Solidària amb col·lectius en risc d’exclusió social. Es preveuen dues activitats formatives:

1. Definició del projecte d’acció local: plantejament d’objectius i temporalització.

Durada: 6 hores

2. Formació específica per al projecte d’acció local: adreçada a proporcionar coneixements específics als voluntaris i vinculada a l’acció de voluntariat que es faci en cada centre, especialment per als projectes d’acció local.

Durada: 10 hores

Les accions locals es poden desenvolupar en els àmbits següents:

Acció local.Immigració

Acció local.Salut i Vulnerabilitat

Accio local. Exclusió social

Acció local.Educació i cultura (valors)

Acció local. Medi ambient i entorn

Acció local. Intergeneracional

Acció local. Intergeneracional

Activitats intergeneracionals

L’objectiu d’aquestes activitats és promoure les relacions intergeneracionals per acostar persones d’edats diferents, amb l’ànim d’enriquir els vincles i el coneixement mutu, fent servir les TIC com a eina per a la interacció.

En relació amb els projectes de voluntariat, es preveu una formació genèrica en Habilitats socials i promoció de la participació i el voluntariat. Durada: 15 hores “

 

La Batlessa
Misericòrdia Sugrañes