Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 5176
Aprovació definitiva modificació del capítol 13è “Platges” de l'Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana en l'espai públic de Capdepera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada aprovada inicialment la modificació del capítol 13è “Platges” de l'Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana en l'espai públic de Capdepera i transcorregut el termini d’exposició al públic sense que s'hi hagi presentat cap reclamació, es dóna per definitivament aprovada, en compliment de l’article 49.c) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, i l’art. 102.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears; i es publica íntegrament, de conformitat amb l’art. 70.2 de l’esmentada Llei i l’art. 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre.

ORDENANÇA DE MESURES PER FOMENTAR I GARANTIR LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA EN L'ESPAI PÚBLIC DE CAPDEPERA

SUMARI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

SECCIÓ I: DISPOSICIONS GENERALS

- TÍTOL PRIMER: FINALITAT, FONAMENTS LEGALS I ÀMBIT D’APLICACIÓ DE L’ORDENANÇA.

- TÍTOL SEGON: PRINCIPIS GENERALS DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA I CIVISME: DRETS I DEURES.

- TÍTOL TERCER: MESURES PER FOMENTAR LA CONVIVÈNCIA.

- TÍTOL QUART: ORGANITZACIÓ I AUTORITZACIÓ D’ACTES PÚBLICS.

SECCIÓ II: NORMES DE CONDUCTA EN L'ESPAI PÚBLIC, INFRACCIONS, SANCIONS I

INTERVENCIONS ESPECÍFIQUES.

- CAPÍTOL PRIMER: ATEMPTATS CONTRA LA DIGNITAT DE LES PERSONES.

- CAPÍTOL SEGON: DEGRADACIÓ VISUAL DE L'ENTORN URBÀ.

2A: GRAFITS, PINTADES I ALTRES EXPRESSIONS GRÀFIQUES.

2B: PUBLICITAT ESTÀTICA, PANCARTES, CARTELLS I FULLETS.

- CAPÍTOL TERCER: PUBLICITAT DINÀMICA.

- CAPÍTOL QUART: ÚS INADEQUAT DE L'ESPAI PÚBLIC PER A JOCS.

- CAPÍTOL CINQUÈ: ALTRES CONDUCTES EN L'ESPAI PÚBLIC.

5A: OCUPACIÓ DE L'ESPAI PÚBLIC PER CONDUCTES QUE ADOPTEN FORMES DE MENDICITAT

5B: UTILITZACIÓ DE L'ESPAI PÚBLIC PER A L'OFERIMENT I DEMANDA DE SERVEIS SEXUALS

- CAPÍTOL SISÈ: NECESSITATS FISIOLÒGIQUES.

- CAPÍTOL SETÈ: CONSUM DE BEGUDES ALCOHÒLIQUES.

- CAPÍTOL VUITÈ: COMERÇ AMBULANT NO AUTORITZAT D'ALIMENTS, BEGUDES I ALTRES PRODUCTES.

- CAPÍTOL NOVÈ: ACTIVITATS I PRESTACIÓ DE SERVEIS NO AUTORITZATS. DEMANDA I CONSUM.

- CAPÍTOL DESÈ: ÚS IMPROPI DE L'ESPAI PÚBLIC.

- CAPÍTOL ONZÈ: ACTITUDS VANDÀLIQUES EN L'ÚS DEL MOBILIARI URBÀ.

DETERIORAMENT DE L'ESPAI URBÀ.

- CAPÍTOL DOTZÈ: REGULACIÓ DE RENOUS.

-CAPÍTOL TRETZÈ: PLATGES.

-CAPÍTOL CATORZÈ: ANIMALS.

-CAPÍTOL QUINZÈ: ESPAIS VERDS.

SECCIÓ III: DISPOSICIONS COMUNES SOBRE RÈGIM SANCIONADOR I ALTRES MESURES D’APLICACIÓ

- APARTAT PRIMER: DISPOSICIONS GENERALS.

- APARTAT SEGON: RÈGIM SANCIONADOR.

- APARTAT TERCER:REPARACIÓ DE MALS.

- APARTAT QUART:MESURES DE POLICIA ADMINISTRATIVA.

- APARTAT CINQUÈ:MESURES DE POLICIA ADMINISTRATIVA DIRECTA.

- APARTAT SISÈ: MESURES PROVISIONALS.

- APARTAT SETÈ: MESURES D’EXECUCIÓ FORÇOSA.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

DISPOSICIONS FINALS

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'objectiu principal d'aquesta ordenança és el de preservar l'espai públic com un lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, d'oci, de trobada i de recreació, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d'expressions i de formes de vida diverses existents a CAPDEPERA.

L'ordenança pretén ser una eina efectiva per fer front a les noves situacions i circumstàncies que poden afectar la convivència o alterar-la i que es produeixen en un món cada vegada més globalitzat. Intenta ser una resposta democràtica i equilibrada a aquestes noves situacions i circumstàncies, basant-se, d'una banda, en el reconeixement del dret de tots a comportar-se lliurement en els espais públics i a ser respectats en la seva llibertat; però, d'altra banda, també, en la necessitat que tots assumim determinats deures de convivència i de respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts als altres, i també al manteniment de l'espai públic en condicions adequades. I, tot això, a més, essent conscients que, per a l'èxit d'aquests objectius, no basta amb l'exercici, per part de l'autoritat municipal, de la potestat sancionadora, que a vegades també és necessari, sinó que és necessari, també, que l'Ajuntament dugui a terme les corresponents activitats de foment i de prestació social necessàries per promoure els valors de convivència i el civisme a la ciutat i per atendre convenientment les persones que ho puguin necessitar. En aquest sentit, perquè, i no pot ser d'una altra manera, l'Ajuntament ha de ser el primer a complir l'ordenança.

Des del punt de vista material, aquesta ordenança actua dins l'àmbit de competències de què disposa l'Ajuntament de CAPDEPERA a fi d'evitar totes les conductes que puguin pertorbar la convivència i minimitzar els comportaments incívics que es puguin realitzar en l'espai públic. Té, així, una naturalesa clarament transversal, per tal com afecta un bon nombre de competències locals i travessa literalment gran part de l'estructura de responsabilitats polítiques i del sistema administratiu municipal. L'ordenança també preveu mecanismes per impedir l'explotació de les persones mitjançant la prostitució; l'ordenança evita que en el supòsit de l'exercici de la prostitució al carrer afecti la convivència ciutadana.

El fonament jurídic de l'ordenança es troba, en primer lloc, en la Constitució de l'any 1978, sobretot des de la perspectiva de la garantia de l'autonomia municipal. Més tard, els articles 139 a 141 de la Llei 7/1985, de 7 d'abril, reguladora de les bases de règim local, introduït per la Llei 57/2003, de 16 de desembre, recull també, expressament, un títol competencial en virtut del qual s'estableix la possibilitat que els ajuntaments, per a l'adequada ordenació de les relacions socials de convivència d'interès local i de l'ús dels seus serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics, en defecte de normativa sectorial específica, puguin establir els tipus de les infraccions i imposar sancions per l'incompliment de deures, prohibicions o limitacions. En tot cas, totes aquestes previsions configuren una cobertura legal suficient per complir la reserva legal del mandat de tipificació i donar resposta completa a l'article 25.1 de la Constitució espanyola.

Secció I de l’ordenança. Destinat a regular una sèrie de disposicions generals en què s'emmarquen les línies mestres de la política de convivència que vol impulsar l'Ajuntament de CAPDEPERA, i es defineix l'àmbit objectiu i subjectiu d'aplicació de la normativa. Aquest títol es divideix en quatre capítols, dedicats a establir la finalitat, els fonaments legals i els àmbits objectius i subjectius d'aplicació de l'ordenança, i també els principis generals de convivència ciutadana i civisme, amb els corresponents drets i deures i les mesures de foment i col·laboració per a la convivència. També es regulen determinats aspectes referents a l'organització i autorització d'actes públics quan en el transcurs d'aquests pugui resultar afectada la convivència.

Secció II. Estableix les normes de conducta en l'espai públic, les infraccions, sancions i intervencions específiques corresponents a cadascuna d'aquestes. Incorpora, en els seus diferents capítols, una estructura homogènia: en primer lloc, es defineixen els fonaments generals o les finalitats que es persegueixen amb cada regulació; a continuació s'estableixen les normes de conducta que han de respectar-se en cada cas i les sancions que corresponen a cadascuna d'aquestes, i, finalment, en molts casos, es preveuen les intervencions específiques que poden activar-se en les diferents circumstàncies. Aquest títol II es divideix en QUINZE capítols, referits, respectivament, als atemptats contra la dignitat de les persones, la degradació visual de l'entorn urbà (tant per grafits, pintades i altres expressions gràfiques com per pancartes, cartells i fullets), la publicitat dinàmica, l'ús inadequat de jocs en l'espai públic, altres conductes en l'espai públic (aquelles que adoptin formes de mendicitat i les que suposen la utilització de l'espai públic per a l'oferiment i la demanda de serveis sexuals), la realització de necessitats fisiològiques, el consum de begudes alcohòliques, el comerç ambulant no autoritzat, les activitats i prestació de serveis no autoritzats, l'ús impropi de l'espai públic, les actituds vandàliques en l'ús del mobiliari urbà, el deteriorament de l'espai urbà i la resta de conductes que pertorbin la convivència ciutadana (zones naturals i espais verds, contaminació acústica i altres), regulació de renous, platges, espais verds i animals de companyia.

Secció III. Té com a objecte les disposicions comunes referents al règim sancionador i altres mesures d'aplicació. Es divideix en set capítols: disposicions generals, règim sancionador, reparació de mals, mesures de policia administrativa i de policia administrativa directa, mesures provisionals i mesures d'execució forçosa.

SECCIÓ I: DISPOSICIONS GENERALS

TÍTOL PRIMER: FINALITAT, FONAMENTS LEGALS I ÀMBIT D’APLICACIÓ DE L’ORDENANÇA.

Article 1.- Finalitat de l’ordenança

1. Aquesta ordenança té com a objecte preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin desenvoluparen llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esplai, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d’expressions culturals, polítiques, lingüístiques i religioses i de formes de vida diverses existents a CAPDEPERA. La ciutat és un espai col·lectiu en què totes les persones tenen dret a trobar les condicions per a la seva realització personal, política, social, amb les condicions ambientals òptimes, la qual cosa implica assumir també els deures de la solidaritat, el respecte mutu i la tolerància.

2. Als efectes expressats en l’apartat anterior, aquesta ordenança regula una sèrie de mesures encaminades específicament al foment i a la promoció de la convivència i el civisme en l’espai públic, identifica quins són els béns jurídics protegits, preveu quines són les normes de conducta en cada cas i sanciona aquelles que poden pertorbar, lesionar o deteriorar tant la pròpia convivència ciutadana com els béns que es troben en l’espai públic que li ha de servir de suport, preveient, si és el cas, mesures específiques d’intervenció.

Article 2.- Fonaments legals

1. Aquesta Ordenança s’ha elaborat d’acord amb la potestat municipal d’acord en les competències establertes a l’article 25.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, sense perjudici de les altres competències i funcions atribuïdes a l’ajuntament de CAPDEPERA per la normativa general de règim local i la legislació sectorial aplicable.

2. La potestat de tipificar infraccions i sancions que, amb la finalitat d’ordenar les relacions de convivència ciutadana, s’estableix en els articles 139 i següents de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local.

Article 3.- Àmbit d’aplicació objectiva

1.Aquesta ordenança s’aplica a tot el terme municipal de CAPDEPERA.

2.Particularment, l’ordenança és d’aplicació en tots els espais públics de la ciutat, com ara carrers, vies de circulació, voravies, places, avingudes, passeigs, passatges, bulevards, parcs, jardins i la resta d’espais o zones verdes o forestals, ponts, túnels i passos subterranis, aparcaments, fonts i brolladors, edificis públics i la resta d’espais destinats a l’ús o al servei públic de titularitat municipal, i també a construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i la resta de béns i elements de domini públic municipal que hi estan situats a dins.

3.Així mateix, l’ordenança s’aplica en aquells altres espais, construccions, instal·lacions, vehicles o elements que estiguin destinats a un ús o a un servei públic de titularitat d’una administració diferent de la municipal o de qualsevol altra entitat o empresa, pública o privada, com vehicles de transport; marquesines; aturades d’autobusos o d’autocar; tanques; senyals de circulació; contenidors i la resta d’elements de naturalesa semblant. Quan pertoqui, l’ajuntament impulsarà la subscripció de convenis específics amb els titulars de tals espais, construccions, instal·lacions, vehicles o elements a fi de dotar de la cobertura jurídica necessària a la intervenció municipal.

4.Igualment, l’ordenança s’aplica a les platges de CAPDEPERA i a la zona portuària en aquells àmbits o matèries que siguin de competència municipal d’acord amb la legislació aplicable, o en virtut d’un acord de delegació o de conveni.

5. L’ordenança s’aplicarà també en espais, construccions, instal·lacions i béns de titularitat privada quan des d’aquests es realitzin conductes o activitats que afectin o puguin afectar negativament la convivència i el civisme en els espais, instal·lacions i elements assenyalats en els apartats anteriors, o quan el descuit o la falta d’un adequat manteniment d’aquests per part dels seus propietaris, arrendataris o usuaris pugui implicar igualment conseqüències negatives per a la convivència o el civisme en l’espai públic.

Article 4.- Àmbit d’aplicació subjectiva

1.Aquesta ordenança s’aplica a totes les persones que estan al municipi de CAPDEPERA, sigui quina sigui la seva concreta situació jurídica administrativa.

2.Aquesta ordenança és aplicable a les conductes realitzades pels menors d’edat, en els termes previst en aquesta i en la resta de l’ordenament jurídic. En els supòsits en què així es prevegi expressament, els pares, tutors, o guardadors, també podran ser considerats responsables de les infraccions comeses pels menors quan concorri, per part d’aquells, dol, culpa o negligència, inclosa la simple inobservança.

3.Així mateix, en els supòsits en què així es prevegi de manera expressa en l’ordenança, aquesta també serà aplicable als organitzadors d’actes públics a què es refereix l’article 11.

TÍTOL SEGON: PRINCIPIS GENERALS DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA I CIVISME:DRETS I DEURES

Article 5.- Principi de llibertat individual

Totes les persones a qui es refereix l’article anterior tenen dret a comportar-se lliurement en els espais públics de la ciutat i a ser respectades en la seva llibertat. Aquest dret s’exerceix sobre la base del respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts a les altres persones, i també del manteniment de l’espai públic en condicions adequades per a la pròpia convivència.

Article 6.- Deures generals de convivència i de civisme

1.Sense perjudici d’altres deures que es puguin derivar d’aquesta o altres ordenances municipals i de la resta de l’ordenament jurídic aplicable, totes les persones que hi hagi a la ciutat, sigui quin sigui el títol o les circumstàncies en què hi estiguin o la situació jurídica administrativa en què es trobin, han de respectar les normes de conducta previstes en la present ordenança, com a pressupost bàsic de convivència en l’espai públic.

2.Ningú no pot, amb el seu comportament, menyscabar els drets de les altres persones ni atemptar contra la seva dignitat o la seva llibertat d’acció. Totes les persones s’abstindran particularment de realitzar pràctiques abusives, arbitràries o discriminatòries o que comportin violència física o coacció moral o psicològica o d’un altre tipus.

3.És un deure bàsic de convivència ciutadana tractar amb respecte, atenció, consideració i solidaritat especials aquelles persones que, per les seves circumstàncies personals, socials o de qualsevol altra índole, més ho necessitin.

4.Totes les persones tenen l’obligació d’utilitzar correctament els espais públics del municipi i els serveis, les instal·lacions i el mobiliari urbà i la resta d’elements que hi ha ubicats, d’acord amb la seva pròpia naturalesa, destí i finalitat, i respectant en tot cas el dret que també tenen els altres a usar-los i gaudir-ne.

5.Tots els propietaris o ocupants d’immobles, edificis, construccions, instal·lacions, vehicles o altres béns de titularitat privada estan obligats a evitar que, des d’aquests, puguin produir-se conductes o activitats que causin molèsties innecessàries a les altres persones.

6. Totes les persones que es trobin a CAPDEPERA tenen el deure de col·laborar amb les autoritats municipals o els seus agents en l’erradicació de les conductes que alterin, pertorbin o lesionin la convivència ciutadana.

TÍTOL TERCER: MESURES PER FOMENTAR LA CONVIVÈNCIA

Article 7.- Foment de la convivència ciutadana i del civisme

1.L’ajuntament durà a terme les polítiques de foment de la convivència i el civisme que siguin necessàries a fi d’aconseguir que les conductes i actituds de les persones que són a la ciutat s’adeqüin als estàndards mínims de convivència amb l’objectiu de garantir el civisme i de millorar en conseqüència la qualitat de vida en l’espai públic.

Article 8.- Voluntariat i associacionisme

1. L’ajuntament impulsarà diverses fórmules de participació dirigides a les persones o entitats o associacions que vulguin col·laborar en la realització de les actuacions i les iniciatives municipals sobre la promoció i el manteniment del civisme i la convivència a la ciutat.

2. Es potenciarà especialment la col·laboració de l’ajuntament amb les associacions de veïns i les altres associacions i entitats ciutadanes que, pel seu objecte o finalitat, tradició, arrelament a la ciutat, experiència, coneixements o altres circumstàncies, més puguin contribuir al foment de la convivència i el civisme.

Article 9.- Accions de suport a les persones afectades per actes contraris a la convivència

1. L’ajuntament col·laborarà amb les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que s’hagin vist afectades o lesionades per actuacions contràries a la convivència i al civisme, informant-los sobre els mitjans de defensa dels seus drets i interessos.

2. Quan la conducta atempti greument contra la convivència ciutadana, l’ajuntament, si pertoca, compareixerà, en la condició que correspongui segons la legislació processal vigent, en les causes obertes als jutjats i tribunals.

Article 10.- Col·laboració de les persones estrangeres en el foment de la convivència i el civisme

1.L’ajuntament promourà la col·laboració de les persones estrangeres en el foment de la convivència i el civisme al municipi de CAPDEPERA.

2. Quan sigui el cas, als efectes de la sol·licitud del permís de residència excepcional previst en els articles 45. 2 b) i 46.2 c) del Reial Decret 2393/2004, de 30 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener del 2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, l’ajuntament, a petició del sol·licitant, i en reconeixement d’aquella col·laboració, la farà constar en el corresponent informe d’arrelament.

TÍTOL QUART: ORGANITZACIÓ I AUTORITZACIÓ D’ACTES PÚBLICS

Article 11.- Organització i autorització d’actes públics

1.Els organitzadors d’actes que es facin en els espais públics han de garantir la seguretat de les persones i els béns. A aquest efecte han de complir les condicions de seguretat generals i d’autoprotecció que en cada cas fixi l’òrgan competent. Quan les circumstàncies així ho aconsellin, l’ajuntament podrà exigir als organitzadors que dipositin una fiança o subscriguin una pòlissa d’assegurança per respondre dels mals i perjudicis que es puguin causar.

2.Els organitzadors d’actes públics, en atenció als principis de col·laboració, corresponsabilitat i confiança amb l’autoritat municipal, hauran de vetllar perquè els espais públics utilitzats no s’embrutin i els seus elements urbans o arquitectònics no es deteriorin, quedant obligats, si és el cas, a la corresponent reparació, reposició i/o neteja.

3. L’ajuntament no atorgarà autorització per a la celebració d’actes festius, musicals, culturals, esportius o d’índole semblant en els espais públics en què es pretenguin realitzar quan, per les previsions del públic assistent, les característiques del propi espai públic o altres circumstàncies degudament acreditades i motivades en l’expedient, tals esdeveniments puguin posar en perill la seguretat, la convivència o el civisme. En aquests supòsits, sempre que sigui possible, l’ajuntament proposarà als organitzadors espais alternatius en què es pugui fer l’acte.

4. Quan es tracti de l’exercici del dret fonamental de reunió i manifestació, reconegut en l’article 21 de la Constitució, i d’acord amb el que disposa l’article 9.2 de la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol, reguladora del dret de reunió, l’ajuntament emetrà un informe preceptiu motivat en el qual es recolliran les circumstàncies i causes objectives que, si és el cas, puguin desaconsellar la celebració de l’acte o esdeveniment en l’espai públic previst pels seus organitzadors, a fi que l’autoritat competent adopti la decisió que correspongui.

SECCIÓ II: NORMES DE CONDUCTA EN L’ESPAI PÚBLIC, INFRACCIONS, SANCIONS I INTERVENCIONS ESPECÍFIQUES

CAPÍTOL PRIMER: ATEMPTATS CONTRA LA DIGNITAT DE LES PERSONES

Article 12.- Fonaments de la regulació

Les conductes tipificades com a infraccions en aquest capítol troben el seu fonament, constitucional i legal, en la necessitat d’evitar en l’espai públic totes les pràctiques individuals o col·lectives que atemptin contra la dignitat de les persones, i també les pràctiques discriminatòries de contingut xenòfob, racista, sexista, homòfob, o de qualsevol altra condició o circumstància personal, econòmica o social, especialment quan es dirigeixin als col·lectius més vulnerables.

Article 13.- Normes de conducta

1.Queda prohibida en l’espai públic tota conducta de menyspreu a la dignitat de les persones, i també qualsevol comportament discriminatori, sigui de contingut xenòfob, racista, sexista o homòfob, o de qualsevol altra condició o circumstància personal o social, de fet, per escrit o de paraula, mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coacció psíquica o física, agressions o altres conductes vexatòries.

2.Queden especialment prohibides les conductes anteriorment descrites quan tinguin com a objecte o es dirigeixin contra persones majors, menors i persones amb minusvalideses.

3.En concret, es prohibeixen les actituds d’acorralament en l’espai públic. Seran especialment perseguides les conductes d’agressió o assetjament realitzades per altres persones o grups de persones que actuïn en l’espai urbà.

4.Els organitzadors de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, festiva, lúdica o esportiva, o de qualsevol altra índole, vetllaran perquè no es produeixin, durant l’acte, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d’aquests actes es realitzen les esmentades conductes, els seus organitzadors hauran de comunicar-ho immediatament als agents de l’autoritat.

Article 14.- Règim de sancions

1.Sense perjudici que els fets siguin constitutius d’infracció penal, la realització de les conductes descrites a l’apartat 1 de l’article precedent tendrà la consideració d’infracció greu, i serà sancionada amb multa de 750,01 a 1.500 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció o li correspongui una sanció diferent, d’acord amb la legislació aplicable.

2.Sense perjudici de la legislació penal, tindran la consideració d’infraccions molt greus, que se sancionaran amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros, les conductes descrites en els apartats 2 i 3 de l’article precedent. Si les dites conductes foren realitzades per grups de persones, s’imputarà la comissió de la infracció a tots els membres d’aquests grups que es trobessin al lloc dels fets i participassin, activament o passivament, en la realització de les conductes antijurídiques previstes en l’article anterior.

Article 15.- Intervencions específiques

Quan les conductes contràries a la dignitat de les persones o discriminatòries puguin ser constitutives d’il·lícits penals, els agents de l’autoritat n’informaran l’autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació de l’expedient sancionador, en els termes de l’article 82 d’aquesta ordenança.

CAPÍTOL SEGON: DEGRADACIÓ VISUAL DE L’ENTORN URBÀ

Article 16.- Fonaments de la regulació

1.La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en el dret a gaudir del paisatge urbà de la ciutat, que és indissociable del correlatiu deure de mantenir-lo en condicions de neteja, pulcritud i correcció.

2.Els grafits, les pintades i altres conductes d’embrutiment i enlletgiment no sols devaluen el patrimoni públic o privat i posen de manifest el seu deteriorament, sinó que principalment provoquen una degradació visual de l’entorn, que afecta la qualitat de vida dels veïns i visitants.

3.El deure abstenir-se d’embrutar, tacar i deslluir l’entorn troba el seu fonament en l’evitació de la contaminació visual, i és independent i per tant compatible amb les infraccions, incloses les penals, basades en la protecció del patrimoni, tant públic com privat.

2A:Grafits, pintades i altres expressions gràfiques

Article 17.- Normes de conducta

1. Està prohibit realitzar tot tipus de grafit, pintada, taca, gargot, escrit, inscripció o grafisme, amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica, o semblants) o bé ratllant la superfície, sobre qualsevol element de l’espai públic, i també a d’interior o l’exterior d’equipaments, infraestructures o elements d’un servei públic i instal·lacions en general, inclosos transport públic, equipaments, mobiliari urbà, arbres, jardins i vies públiques en general i la resta dels elements descrits en l’article 3 d’aquesta ordenança. Queden exclosos els murals artístics que es realitzin amb autorització del propietari o amb autorització municipal.

2. Quan el grafit o la pintada es realitzi en un bé privat que es trobi instal·lat de manera visible o permanent a la via pública, es necessitarà, també, l’autorització expressa de l’ajuntament.

3. Els organitzadors de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, festiva, lúdica o esportiva, o de qualsevol altra índole, vetllaran perquè no es produeixin, durant l’acte, conductes de degradació visual de l’espai utilitzat. Si amb motiu de qualsevol d’aquests actes es produeixen les conductes descrites en l’apartat primer d’aquest article, els seus organitzadors hauran de comunicar-ho immediatament als agents de l’autoritat.

4. Sense perjudici de la responsabilitat civil subsidiària dels pares o tutors o guardadors per les accions dels menors d’edat que en depenguin, aquells seran també responsables directes i solidaris de les infraccions descrites en aquest article comeses pels menors que es trobin sota la seva tutela, sempre que, per la seva banda, consti dol, culpa o negligència, inclosa la simple inobservança.

5. Queda prohibida l’exhibició de roba en balconades, baranes, façanes i altres elements comuns.

Article 18.- Règim de sancions

1.La realització de les conductes descrites a l’article precedent tendrà la consideració d’infracció lleu, i serà sancionada amb multa de 60 fins a 750 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu.

2.Tendran la consideració d’infraccions greus, sancionables amb multa de 750,01 a 1.500 euros, les pintades o els grafits que es realitzin:

a)En els elements del transport, ja siguin de titularitat pública o privada, i, en el primer cas, municipal o no, inclosos els vehicles, les aturades, les marquesines i la resta d’elements instal·lats en els espais públics.

b)En els elements dels parcs i jardins públics.

c)A les façanes dels immobles, públics o privats, confrontants, llevat que l’extensió de la pintada o el grafit sigui quasi inapreciable.

d)En els senyals de trànsit o d’identificació viària, o de qualsevol element del mobiliari urbà, quan impliqui la inutilització o pèrdua total o parcial de funcionalitat de l’element.

3.Les infraccions tindran el caràcter de molt greu, i seran sancionades amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros, quan s’atempti especialment contra l’espai urbà i es realitzin sobre monuments o edificis catalogats o protegits.

Article 19.- Intervencions específiques

1.En els supòsits recollits en els articles anteriors, els agents de l’autoritat retiraran i intervindran cautelarment els materials o mitjans emprats.

2.Si per les característiques de l’expressió gràfica, el material emprat o el bé afectat fos possible la neteja i la restitució immediata al seu estat anterior, els agents de l’autoritat comminaran personalment la persona infractora que procedeixi a netejar-ho, sense perjudici de la imposició de les sancions que corresponguin per la infracció comesa.

3.L’ajuntament, subsidiàriament, podrà netejar o reparar els mals causats per la infracció, a càrrec de la persona o persones responsables i sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents. L’ajuntament es rescabalarà de les despeses que comporti la neteja o reparació, sense perjudici també de la imposició de les sancions oportunes.

4.Si les persones infractores són menors, es faran els tràmits oportuns i necessaris per comprovar si concorren indiciàriament les circumstàncies previstes en l’apartat 4 de l’article 17.

5.Quan el grafit o la pintada puguin ser constitutius de la infracció patrimonial prevista en l’article 626 del Codi Penal, els agents de l’autoritat n’informaran l’autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació de l’expedient sancionador.

2B: Publicitat estàtica. Pancartes, cartells i fullets

Article 20.- Normes de conducta

1.La col·locació de cartells, tanques, rètols, pancartes, adhesius, papers aferrats o qualsevol altra forma de publicitat, anunci o propaganda s’haurà d’efectuar únicament als llocs que l’autoritat municipal hagi habilitat a aquest efecte. Està prohibida la col·locació de cartells i pancartes en edificis i instal·lacions municipals, en qualsevol espai públic o element del paisatge i el mobiliari urbà o natural, sense autorització expressa de l’ajuntament.

2.Igualment, es necessitarà autorització expressa de l’ajuntament, a més de la del titular del bé afectat, quan el cartell o la pancarta s’instal·li en un bé privat si vola sobre l’espai públic, excloses les pancartes en balcons i altres obertures.

3.Els titulars de l’autorització seran responsables de la retirada dels elements instal·lats i de reposar els elements al seu estat anterior, d’acord amb les indicacions que donin els serveis municipals.

4.Es prohibeix esqueixar, arrancar i tirar a l’espai públic cartells, anuncis, pancartes i objectes semblants.

5. Es prohibeix col·locar publicitat damunt la part exterior dels vidres dels vehicles, i també escampar i tirar qualsevol classe de fullets o papers de publicitat comercial o qualsevol material semblant a la via pública i en els espais públics i altres espais definits a l’article 3 d’aquesta ordenança.

6.Les persones que reparteixin publicitat domiciliària no podran deixar propaganda fora del recinte de la porteria dels edificis o de les bústies de les cases.

7.Les persones físiques o jurídiques que promoguin la contractació o difusió del missatge respondran directament i solidàriament de les infraccions precedents amb els autors materials del fet.

8.Queda prohibida la col·locació de cartells, pancartes o fullets amb paraules obscenes, insults o vexatòries o que promoguin actituds incíviques al nostre municipi.

Article 21.- Règim de sancions

1.Llevat que els fets constitueixin una infracció més greu conforme a la normativa sobre publicitat dinàmica o l’ordenança de neteja, els fets descrits en l’article anterior seran constitutius d’infracció lleu, i sancionats amb multa de 60 a 750 euros.

2.Tendran, no obstant això, la consideració d’infraccions greus la col·locació de cartells, pancartes o adhesius en edificis i instal·lacions municipals, en el mobiliari urbà o natural, i en general, en tots aquells elements que, situats en l’espai públic, estiguin destinats a prestar serveis específics a la ciutadania. En aquests casos, la infracció serà sancionada amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

3.Quan les infraccions precedents es realitzin damunt monuments o edificis catalogats o protegits, tendran la consideració de molt greus, i seran sancionades amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros. Tendrà la mateixa consideració i l’import de la multa serà el mateix quan la col·locació de cartells, pancartes o adhesius es faci a senyals de circulació de manera que impossibiliti una correcta visió per part dels conductors i/o vianants.

Article 22.- Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els agents de l’autoritat retiraran i intervindran cautelarment els materials o mitjans emprats.

2. Així mateix, comminaran personalment la persona infractora que procedeixi a retirar el material i reparar els mals efectuats per la seva col·locació, sense perjudici de les sancions que correspongui imposar per la infracció comesa.

3.L’ajuntament podrà adoptar la mesura cautelar de retirada dels elements de propaganda o publicitat a càrrec de la persona responsable, sense perjudici de la imposició de les sancions corresponents.

CAPÍTOL TERCER: PUBLICITAT DINÀMICA

Article 23.-

Es considera publicitat qualsevol forma de comunicació realitzada per una persona física o jurídica, pública o privada, que exerceixi una activitat industrial, comercial, artesanal, professional, de serveis o no lucrativa, amb la finalitat de promoure de forma directa o indirecta la contractació de béns i serveis de qualsevol naturalesa i que per exercitar-la s’hagi d’utilitzar el domini públic municipal o zones privades de concurrència o servitud públic.

Constitueixen mitjans de publicitat dinàmica:

La propaganda manual.

El repartiment de publicitat a domicilis

La publicitat a través de vehicles

La publicitat oral. S’entén per publicitat oral la que transmet els seus missatges de viva veu, amb l’ajut de megafonia o sense, o d’altres mitjans auditius auxiliars, i que per poder-se exercitar s’hagi de realitzar a zones de domini públic, vies i espais lliures i zones privades de concurrència pública.

Article 24.-

No es podran difondre missatges o utilitzar qualsevol material destinat a propaganda o promoció publicitària que atemptin contra la dignitat de la persona o vulnerin els valors i drets reconeguts a la Constitució, especialment els que fan referència a la infància, la joventut i la dona; tampoc publicitat que resulti enganyosa, deslleial o subliminal o que infringeixi la normativa sectorial reguladora de la publicitat de determinats productes, béns, activitats i serveis.

Queden excloses de l’aplicació d’aquesta ordenança les següents activitats:

La publicitat electoral, en els aspectes regulats per la legislació electoral.

Missatges i comunicats de les administracions públiques en matèries d’interès general, encara que la seva distribució o comunicació es realitzi a través d’agents publicitaris independents.

Els missatges i comunicacions relatius a matèria de seguretat o emergències.

Les comunicacions que vagin encaminades, únicament i exclusivament, a poder materialitzar l’exercici d’alguns drets fonamentals i llibertats públiques incloses en la secció 1ª del capítol II, del títol I, de la Constitució Espanyola, que en el seu cas s’hauran de regir per la normativa d’aplicació sobre aquests drets i llibertats.

Serà pública l’acció per exigir a l’ajuntament l’observança de les normes en aquesta matèria, adoptar mesures de defensa de la legalitat, restaurar la realitat física alterada i sancionar infraccions.

Si aquesta acció està motivada per l’execució d’activitats que es considerin il·legals, aquesta es podrà exercitar durant la seva execució i fins al termini de prescripció de les infraccions.

Tot el material imprès utilitzat en la publicitat ha de ser preferentment reciclat.

Els suports publicitaris en paper han de dur obligatòriament una llegenda que aconselli que el paper s’ha de dipositar en contenidors de recollida selectiva, degudament normalitzats.

Batlia té la competència per atorgar les autoritzacions relatives a l’exercici de la publicitat dinàmica que s’hagin de realitzar en el terme municipal. També pot exercir el control de dites activitats, adoptar les mesures correctores o complementàries que siguin necessàries i exercir la potestat sancionadora conforme al Reglament del procediment per a el exercici de la potestat sancionadora aprovat pel Real Decret 1398/1993 del 4 d’agost i el Reglament del procediment a seguir per la CAIB per poder exercir la potestat sancionadora, aprovat pel Decret 14/1994, de 10 de febrer.

Article 25.-

Les prescripcions d’aquesta ordenança seran d’aplicació en tot el territori del terme de Capdepera sense perjudici del que disposen la Llei 5/1997, de 8 de juliol, per la qual es regula la publicitat dinàmica a les Illes Balears i la Llei 34/1988, d’11 de novembre, general de publicitat.

Article 26.-

Les activitats de publicitat dinàmica estan subjectes a haver de presentar una declaració responsable per part de la empresa interessada, subscrita per la persona interessada, en la qual aquesta manifesti, sota la seva responsabilitat, que compleix amb els requisits establerts a la normativa vigent, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a complir-ho durant el període de temps inherent a l’activitat.

En el cas de publicitat mitjançant l’ús de vehicles, serà d’aplicació el que disposa el paràgraf anterior, sempre que no s’alterin les condicions normals del trànsit de vehicles; en cas contrari, serà necessari obtenir la corresponent llicència municipal.

Article 27.-

Les llicències tendran un termini màxim de validesa d’un any i seran sol·licitades pels interessats. En qualsevol cas, finalitzaran dia 31 de desembre, i es podran renovar.

Les renovacions s’hauran d’instar abans del 31 d’octubre de cada any. Si Batlia no resol sobre aquestes sol·licituds abans del 31 de desembre següent, les renovacions es consideraran denegades per aplicació del silenci administratiu negatiu.

Article 28.-

Les llicències podran revestir les següents modalitats:

a.- Individualitzades: a favor d’una persona o empresa determinada.

b.- Sectorials: a favor d’agrupacions o altres formes associatives amb personalitat jurídica pròpia, que tenguin representativitat en el sector econòmic del qual es tracti, que agrupin o representin legalment professionals o empresaris d’un sector d’activitat econòmica o representin una zona, districte o barri del terme municipal.

Els titulars o promotors de la contractació o difusió de missatges en els termes previstos en aquesta ordenança podran sol·licitar aquestes llicències.

Les agrupacions, les associacions sense ànim de lucre amb interès general o els col·lectius també podran sol·licitar llicència.

Article 29.-

En el cas d’una llicència sectorial, l’entitat associativa interessada podrà sol·licitar a Batlia que, de forma justificada i sense perjudici de les normes d’aquesta ordenança, es regeixi per altres normes complementàries de caràcter específic, adaptades a les especials característiques del sector econòmic o d’activitat afectats. Aquesta regulació s’establirà per via de conveni bilateral.

En aquest conveni es podrà considerar la individualització o la millora especialment de les especificacions dels articles 35, 36, 37, 38 i 39 d’aquesta ordenança. En aquest supòsit, l’entitat interessada haurà d’assumir l’obligació de coadjuvar amb l’ajuntament pel que fa a la consecució dels objectius d’aquesta ordenança, mitjançant la col·laboració en la gestió administrativa i el control de l’activitat dels seus associats i l’assumpció de les responsabilitats específiques que es derivin d’aquests compromisos. Acceptar la proposta de conveni correspondrà, discrecionalment, a Batlia.

Article 30.-

Discrecionalment i per raons d’interès públic municipal, Batlia podrà: alterar les zones d’actuació autoritzades, suspendre temporalment l’exercici d’aquesta activitat de publicitat dinàmica emparada per llicència, en general o respecte d’alguns professionals o empresaris integrats en les sectorials; i retirar definitivament la llicència o alguna d’aquestes per imperatius legals. En qualsevol cas dels anteriors, no aplicarà reclamació, rescabalament o compensació de cap tipus.

Article 31.-

Per a les sol·licituds de llicències i renovacions la persona interessada haurà de presentar sol·licitud d’autorització a la qual la persona interessada haurà d’adjuntar:

1.- NIF del sol·licitant.

2.- Alta de l’impost d’activitats econòmiques amb àmbit d’actuació del terme municipal de Capdepera.

3.- Llicència d’obertura i funcionament d’activitat classificada, d’activitat exclosa de classificació o altres.

4.- Acreditació del nombre de treballadors que té la empresa.

5.- Relació de persones que proposen com a agents de publicitat dinàmica, indicant-ne el seu DNI o passaport, domicili i fotografia.

6.- Liquidació dels drets corresponents per llicència.

7.- Còpia de l’imprès TC2 de la Seguretat Social, actualitzat, si escau, mitjançant els A2.2 corresponents a la darrera mensualitat liquidada o una declaració substitutòria respecte del Règim Autònom de la Seguretat Social.

8.- Una mostra de la publicitat que es vol difondre.

En els casos de sol·licitud per renovació, serà presentar declaració jurada de que es mantenen les condicions anteriors, tret que s’hagin produït alteracions de tipus sancionador.

Article 32.-

Els sol·licitants de llicències sectorials, a més d’haver d’acreditar tot el que es requereix a l’article anterior de cada un dels seus agrupats, associats o representants, hauran de justificar quina representació tenen.

Article 33.-

Es denomina propaganda manual la difusió de missatges publicitaris mitjançant la distribució o el repartiment a mà de material imprès, exclusivament a través de contacte directe amb els possibles usuaris, amb caràcter gratuït, en zones de domini públic, vies, espais lliures públics, solars i les zones privades de concurrència o servitud pública.

Article 34.-

Es denominen agents de propaganda manual les persones que, vinculades laboralment a cada empresa titular d’una llicència de propaganda manual, realitzen per compte d’aquesta, exclusivament, l’activitat a què es refereix l’article 24 d’aquesta ordenança.

Article 35.-

El titular d’una llicència individualitzada i cada un dels empresaris afectats per una llicència sectorial podran disposar d’un nombre d’agents de propaganda manual proporcional a la seva plantilla laboral, a raó d’un agent per cada set treballadors o fracció de tres, amb un límit de set per a cada empresa que realitzi l’activitat i un mínim d’un.

Article 36.-

L’ajuntament expedirà carnets acreditatius de la condició d’agents de publicitat dinàmica a les persones que figuren en la relació per a cada empresa, d’acord amb els límits establerts. La vigència d’aquests carnets mai serà superior al període contractual dels agents.

Aquests hauran de dur al damunt aquesta acreditació durant l’exercici de la seva activitat de publicitat dinàmica, en un lloc visible del vestuari.

Article 37.-

Durant la vigència de llicència, o de qualsevol de les seves pròrrogues, l’empresa afectada podrà sol·licitar a l’ajuntament modificacions dels seus agents en la plantilla, conforme al que estableix aquesta ordenança quant al límit assignat i a les condicions que han de complir aquests agents. Correspon a Batlia autoritzar-ho, amb caràcter previ a l’expedició d’acreditació i a l’inici d’activitats de publicitat dinàmica dels possibles nous agents.

Les propostes de baixa hauran d’anar acompanyades de les acreditacions corresponents dels agents cessants, a fi d’inutilitzar-les, o de la declaració del llicenciatari que justifiqui el fet de no aportar-les.

Article 38.-

Atesa la naturalesa de l’activitat i la ubicació de l’empresa o empreses afectades per les llicències, Batlia podrà delimitar una zona d’actuació en la qual, exclusivament, poden exercir la seva activitat els agents de publicitat dinàmica, així com el nombre màxim d’agents per a cada zona.

Quan una mateixa zona constitueixi l’àmbit d’actuació determinat per més d’una llicència, Batlia, d’acord amb la naturalesa de l’activitat i, si escau, amb la ubicació dels establiments afectats, podrà modificar les llicències atorgades amb la finalitat de fixar els espais on els agents hagin de desenvolupar, amb caràcter exclusiu, l’activitat publicitària.

Article 39.-

L’horari per exercir l’activitat publicitària serà el següent:

En general, de 10 h a 18 h

Establiments i activitats que realitzin els seus serveis al vespre, de 19 h a 23 h.

Article 40.-

Es prohibeix:

Exercir l’activitat de publicitat dinàmica a platges, altres béns de domini públic maritimoterrestre i a ports i aeroports.

Utilitzar animals com a mitjà de reclam o complementari de l’activitat, tret dels casos determinats per la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de protecció dels animals que viuen a l’entorn humà.

Usar mitjans audiovisuals o vehicles dotats d’elements publicitaris, que necessiten una llicència específica.

Situar elements de qualsevol tipus, configuració o estructura a les vies i espais lliures / públics, com a complement de l’activitat de propaganda manual, encara que siguin desmuntables i es retirin quan acabi la jornada.

Produir aglomeracions de grups de persones que obstaculitzin la circulació de vianants o de vehicles.

Obstaculitzar la circulació de vianants.

Realitzar l’activitat de propaganda manual a passos de vianants i als seus accessos.

Quan estigui vinculada, a la mateixa actuació, vendre i revendre entrades i similars.

Vociferar l’activitat que s’està promovent.

Envair la càrrega de circulació de vehicles per distribuir propaganda entre conductors i passatgers.

Situar el material de propaganda als parabrises o altres elements d’un vehicle.

Llençar el material publicitari de forma qualsevol.

Article 41.-

L’empresa titular d’una llicència de publicitat dinàmica i els seus agents han de prendre les mesures correctores que correspongui per evitar l’embrutiment de les vies i els espais públics i solars a la seva zona o radi d’actuació.

Article 42.-

No es podrà realitzar publicitat dinàmica a terrasses, zones de reculada o altres dependències d’establiments públics de propietat privada i zones de domini públic subjectes a una autorització administrativa o concessió, sense l’autorització expressa dels propietaris o titulars de la seva explotació, autoritzats o concessionaris.

Article 43.-

Es considera repartiment a domicili de propaganda el fet de distribuir suports de promoció i publicitat, exclusivament entregant-los directament als propietaris o usuaris d’habitatges, oficines i despatxos o dipositant-los en bústies individuals o porteries d’immobles.

Article 44.-

Aquesta activitat requereix l’autorització administrativa que regeix aquesta matèria, i s’haurà d’ajustar almanco a les següents normes:

a. Es prohibeix dipositar els suports de promoció o publicitat de forma indiscriminada a entrades, vestíbuls o zones comunes d’immobles.

Tenint en compte que una bústia és un bé privat, les empreses distribuïdores de material publicitari s’hauran d’abstenir de dipositar publicitat en aquelles bústies en les quals s’indiqui clarament la voluntat dels propietaris de no rebre’n.

Article 45.-

Aquesta activitat es refereix a la difusió de missatges publicitaris situant elements de promoció, propaganda i/o publicitat a vehicles, estacionats o en circulació, i llur difusió a través de mitjans audiovisuals en ells instal·lats.

Article 46.-

Només es podrà autoritzar aquest tipus d’activitat en els següents casos:

Quan tengui per objecte promoure o fer propaganda d’activitats d’espectacles, esportius recreatius, socioculturals o humanitaris de naturalesa temporal o circumstancial.

Les activitats que no es puguin regular pel que estableix l’article 4.3d) de la Llei 5/1997, de 8 de juliol, de publicitat dinàmica, i siguin realitzades per grups polítics o forces socials representatives de diferents sectors, de forma temporal o circumstancial, en qualsevol cas s’hauran d’ajustar al que estableix la legislació electoral i la resta de normativa aplicable.

Quan així ho determinin reglamentacions específiques i en la forma que estableixin.

Article 47.-

Correspon a Batlia atorgar l’autorització administrativa per poder exercir aquest tipus de publicitat dinàmica. Aquesta facultat tendrà caràcter discrecional, atenent l’impacta ambiental i la repercussió sobre el trànsit i la seguritat vial.

La sol·licitud d’autorització i la subsegüent autorització administrativa, si escau, hauran de concretar a quina activitat apliquen aquesta modalitat de publicitat, el període i horari d’exercir-la, la zona d’actuació, quins vehicles han d’utilitzar i quins elements de suport publicitari han d’utilitzar per afegir-hi aquests efectes i nivells d’ús.

No es podran realitzar en cap cas de les 14 h a les 17 h, i de les 23 h a les 09 h.

Article 48.-

Exercitar aquest tipus de publicitat dinàmica està subjecte a les condicions establertes pels articles d’aquesta ordenança, en tot allò a què sigui aplicable.

Article 49.-

Batlia pot adoptar les mesures cautelars següents:

Comissar el material de promoció o propaganda, quan es tracti d’una activitat no emparada per llicència o es consideri que aquesta mesura és necessària per impedir la continuació de la infracció detectada i, en concret, en els supòsits d’infracció del que disposen els apartats h) i l) de l’article 18. Aquesta mesura la podran adoptar de forma immediata efectius de la Policia Local o personal municipal degudament autoritzat.

Ordenar la immobilització i/o retirada dels vehicles o elements que serveixin de suport a l’activitat de promoció o publicitat, contravenint el que disposa aquesta ordenança, en el cas d’absència o resistència del titular o usuari per cessar la seva actuació il·lícita. Aquesta mesura podrà ser adoptada de forma immediata por efectius de la Policia Local o personal municipal degudament autoritzat, i les despeses aniran a compte del titular del vehicle.

Reclamar a l’infractor l’import de les despeses que es dedueixin de la correcció contrària a les prescripcions d’aquesta ordenança, després de la valoració justificada.

Ordenar la retirada del carnet d’agent de propaganda manual, quan aquest estigui caducat, no s’hagi legalitzat, o l’utilitzi una persona que no sigui la titular, retirada per la Policia Local o personal municipal degudament autoritzat, que haurà d’informar Batlia.

Si es comprova la realització d’una activitat publicitària de la qual, de manera raonada, es pot presumir el caràcter d’infracció greu o molt greu i que pugui ocasionar danys i/o perjudicis a l’interès públic, es podran adoptar les mesures necessàries i imprescindibles per impedir-la.

De les infraccions i les seves sancions

Article 50.-

Correspon a Batlia controlar, adoptar les mesures correctores o cautelars que siguin necessàries per esmenar les infraccions en aquesta ordenança i incoar i resoldre els expedients sancionadors que sol·licitin.

Article 51.-

Els expedients sancionadors es tramitaran conforme al Reglament aprovat per RD 1398/1993 de 4 d’agost o Reglament del procediment seguit per l’Administració de la CAIB per a l’exercici de la potestat sancionadora, aprovat pel Decret 14/1994, de 10 de febrer.

Article 52.-

Les infraccions es classifiquen segons la seva entitat en: lleus, greus i molt greus.

Article 53.-

Constitueixen infraccions lleus:

Incomplir les condicions formals fixades a la llicència corresponent.

Incomplir les normes sobre exhibició del carnet d’agent publicitari.

Contravenir els deures establerts per la Llei 5/1997, de 8 de juliol, de publicitat dinàmica o aquesta ordenança quan, per la seva escassa transcendència, no constitueixi una infracció greu o molt greu.

Col·locar material publicitari als parabrises o a altres llocs dels vehicles.

Transgredir la regla establerta sobre el repartiment a domiciliari, la lletra a) de l’apartat 2 de l’article 17 de la Llei 5/1997, de 8 de juliol: “els suports sobre els quals es materialitzi aquest tipus de publicitat no es podran dipositar de forma indiscriminada o desordenada a entrades, vestíbuls o zones comunes dels immobles”.

Article 54.-

Són infraccions greus:

Vulnerar el que disposen les següents normes:

article 35

article 38

article 39 (horari d’activitat publicitària)

article 40

article 42

exercir les activitats publicitàries regulades en aquesta ordenança sense ajustar-se a les condicions materials determinades a la corresponent llicència.

Que intervinguin en les activitats publicitàries un nombre d’agents superior a l’autoritzat.

exercir sense llicència les activitats reglades en aquesta ordenança.

Les infraccions lleus, quan concorri l’agreujant de reincidència per haver comès, en el termini d’un any, més d’una infracció lleu i així s’hagi declarat per resolució ferma.

Article 55.-

Són infraccions molt greus:

a. Distribuir material publicitari o difondre missatges publicitaris que atemptin contra la dignitat de la persona o vulnerin els valors reconeguts a la Constitució, especialment els que fan referència a la infància, la joventut i la dona.

b. Qualsevol tipus d’infracció que tengui com a base la falsificació, falsedat o ocultació en la presentació de la documentació a què es refereix aquest títol.

c. Les infraccions greus quan concorri l’agreujant de reincidència per haver comès, en el termini d’un any, més d’una infracció greu, i així s’hagi declarat per resolució ferma.

Article 56.-

Constitueixen sancions aplicables:

Multa de 60€ a 750€ per les infraccions lleus.

Multa de 750,01€ a 1500€ per les infraccions greus.

Multa de 1500,01€ a 3.000€ per les infraccions molt greus.

Com a sanció accessòria a les anteriors, es podran imposar una de las següents mesures:

Retirada del carnet d’agent de propaganda per un període no superior a un any.

Suspensió de la llicència individualitzada o, en el cas de llicència sectorial, dels drets de l’empresa associada per un període no superior a un any.

La revocació de llicència i la inhabilitació per un període màxim de tres anys.

Article 57.-

S’hauran de tenir en compte, com a circumstàncies modificatives de la responsabilitat, a efectes de la graduació de les sancions:

- La incomoditat, els perjudicis o danys causats a tercers, a la conservació, la neteja i l’ornamentació de les zones de domini públic o privat de concurrència pública, a l’equipament i al mobiliari urbà.

La importància o categoria de l’activitat promoguda.

La reincidència o reiteració.

La reparació espontània dels danys o perjudicis causats.

La incidència en els drets dels consumidors i usuaris.

El benefici il·lícit obtingut.

Als responsables d’una infracció, com ara exercir activitats de publicitat dinàmica sense la preceptiva llicència municipal, se’ls podrà aplicar la quantia màxima de la sanció que correspongui, sense tenir en consideració les circumstàncies modificatives abans esmentades.

Article 58.-

Són responsables de les infraccions les persones que per acció o omissió hi hagin participat, tant la persona individual.

Així mateix, també es consideren responsables de les infraccions a què es refereix el paràgraf anterior les persones que, en qualitat de titular d’establiments comercials, administradors d’empreses o entitats mercantils o en qualsevol altre concepte, es beneficiïn directament o indirectament de les esmentades conductes, fets i omissions o a favor de qui es realitzin.

Article 59.-

Quan les infraccions, per la seva naturalesa, repercussió o els seus efectes puguin catalogar-se de vulneració de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris, de l’ordenament jurídic, penal, laboral, fiscal, la normativa d’estrangeria i altres de naturalesa similar, els expedients sancionadors es tramitaran pel procediment, la jurisdicció i l’òrgan o autoritat administrativa que correspongui.

DISPOSICION ADDICIONAL AL CAPITOL TERCER.

En tot allò no previst en aquesta ordenança, hom s’ajustarà al que disposen la Llei de bases del règim local i la seva normativa complementària; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; la Llei 34/1988 de 1 de novembre, general de publicitat; el Decret 917/1967, sobre publicitat exterior; el Decret 3449/1977, sobre publicitat exterior d’espectacles; el Real Decret Legislatiu 1/2007 de 16 de novembre pel que s’aprova el TRL General per la defensa de consumidors i usuaris i altres lleis complementàries; el Reial Decret 2816/1982, de policia d’espectacles i activitats recreatives; la Llei 5/1997, de 8 de juliol, per la qual es regula la publicitat dinàmica a les Illes Balears i la resta de preceptes concordants d’aplicació.

CAPÍTOL QUART: ÚS INADEQUAT DE L’ESPAI PÚBLIC PER A JOCS

Article 60.- Fonaments de la regulació

1.La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la llibertat de circulació de les persones, en la protecció dels vianants i en el dret que totes les persones tenen a no ser pertorbades en el seu exercici i a gaudir lúdicament dels espais públics conforme a la naturalesa i el destí d’aquests, respectant les indicacions contingudes en els rètols informatius de l’espai afectat, si existeixen, i en qualsevol cas els legítims drets dels altres usuaris.

2. La pràctica de jocs de pilota, monopatí o semblants en l’espai públic està sotmesa al principi general de respecte als altres, i, en especial, de la seva seguretat i tranquil·litat, i també al fet que no impliquin perill per als béns, serveis o instal·lacions, tant públics com privats.

Article 61.- Normes de conducta

1. Es prohibeix la pràctica de jocs en l’espai públic i de competicions esportives massives i espontànies que posin en perill la integritat física de vianants o altres usuaris, o be que superin el límit de renou permès. .

2. Està especialment prohibida la pràctica de jocs amb instruments o altres objectes que puguin posar en perill la integritat física dels usuaris de l’espai públic, així com la integritat dels béns, serveis o instal·lacions, tant públics com privats.

3. També es prohibeix la pràctica d’acrobàcies i jocs d’habilitat amb bicicletes, patins o monopatins a les zones destinades a la circulació de vehicles o per als vianants, així com aquelles que posin en perill la integritat física dels ciutadans.

Queda prohibida la utilització d’escales per a vianants, elements per a l’accessibilitat de persones minusvàlides, baranes, bancs, arrambadors, o qualsevol altre element del mobiliari urbà per realitzar acrobàcies amb patins i monopatins.

Article 62.- Règim de sancions

1.Els agents de l’autoritat en els casos previstes a l’article 61.1 es limitaran a recordar a aquestes persones que dites pràctiques estan prohibides per la present ordenança. Si la persona/es persistís en la seva actitud podrà ser sancionada d’acord amb l’apartat següent.

2. L'incompliment de les normes previstes en l’article anterior es considerarà infracció lleu i serà sancionada amb multa de 60 fins a 750 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu.

3. Tendran, no obstant això, la consideració d’infraccions greus, i seran sancionades amb multa de 750,01 a 1.500 euros:

a) La pràctica de jocs que impliquin un risc rellevant per a la seguretat de les persones o els béns, i, en especial, la circulació temerària amb patins o monopatins per voravies o llocs destinats a vianants.

b) La utilització d’elements o instal·lacions arquitectònics o del mobiliari urbà per a la pràctica del monopatí, patins o semblants quan es posin en perill de deteriorament.

Article 63.- Intervencions específiques

1 Tractant-se de la infracció consistent en la pràctica de jocs en l’espai públic, els agents de l’autoritat procediran a la intervenció cautelar dels mitjans emprats.

2. Igualment, en el cas de les infraccions greus previstes en l’apartat segon de l’article anterior, els agents intervindran cautelarment el joc, monopatí, patí o semblant amb què s’hagi produït la conducta.

CAPÍTOL CINQUÈ: ALTRES CONDUCTES EN L’ESPAI PÚBLIC

5a: Ocupació de l’espai públic per conductes que adopten formes de mendicitat

Article 64.- Fonaments de la regulació

1.Les conductes tipificades com a infraccions en aquesta secció pretenen salvaguardar, com béns especialment protegits, el dret que tenen els ciutadans a transitar per la ciutat de CAPDEPERA, sense ser molestats o pertorbats en la seva voluntat, la lliure circulació de les persones, la protecció de menors, i també el correcte ús de les vies i els espais públics.

2.Especialment, aquesta secció tendeix a protegir a les persones que siguin a CAPDEPERA enfront de conductes que adopten formes de mendicitat insistent, intrusiva o agressiva, i també organitzada, sigui aquesta directa o encoberta sota la prestació de petits serveis no sol·licitats, o qualsevol altra fórmula equivalent, i també enfront de qualsevol altra forma de mendicitat que, directament o indirectament, utilitzi menors com a reclam o aquests acompanyin la persona que exerceix aqueixa activitat.

Article 65.- Normes de conducta

1. Es prohibeixen aquelles conductes que, sota l’aparença de mendicitat o sota formes organitzades, representin actituds coactives o d’acorralament, o obstaculitzin i impedeixin de manera intencionada el lliure trànsit dels ciutadans pels espais públics.

2. Queda igualment prohibit l’oferiment de qualsevol bé o servei a persones que es trobin dins vehicles privats o públics. Es consideraran inclosos en aquest supòsit, entre altres comportaments, la neteja del parabrisa dels automòbils detinguts als semàfors o a la via pública, i també l’oferiment de qualsevol objecte.

3. Sense perjudici del que preveu l’article 232 de Codi Penal, queda totalment prohibida la mendicitat exercida per menors o aquella que es realitzi, directament o indirectament, amb menors o persones amb minusvalideses.

4. Es prohibeix també la realització en l’espai públic d’activitats de qualsevol tipus quan obstrueixin o puguin obstruir el trànsit rodat per la via pública, posin en perill la seguretat de les persones o impedeixin de manera manifesta el lliure trànsit de les persones per voravies, places, avingudes, passatges o bulevards o altres espais públics. Aquestes conductes estan especialment prohibides quan es desenvolupin a la calçada, als semàfors o envaint espais de trànsit rodat.

5. En aquells casos de conductes que adoptin formes de mendicitat no previstes en els apartats anteriors, i que tenguin arrel social, els agents de l’autoritat, informaran els serveis socials a aquest efecte que siguin aquests els que realitzin les actuacions pertinents i necessàries, amb la finalitat d’assistir-los, si fos necessari.

Article 66.- Règim de sancions

1. Quan la infracció consisteixi en l’obstaculització del lliure trànsit dels ciutadans i ciutadanes pels espais públics, els agents de l’autoritat informaran, en primer lloc, aquestes persones que dites pràctiques estan prohibides per la present ordenança. Si la persona persistís en la seva actitud i no abandonàs el lloc, es procedirà a imposar-li la sanció que correspongui.

En tot cas, aquestes sancions podran ser substituïdes, d’acord amb la legislació, per sessions d’atenció individualitzada amb els serveis socials o per cursos en què s’informarà les persones afectades de les possibilitats que les institucions públiques i privades els ofereixin suport i assistència social, i se’ls prestarà l’ajuda que sigui necessària.

2. La realització de les conductes descrites a l’apartat 1 de l’article anterior és constitutiva d’una infracció lleu, i podrà ser sancionada amb una multa de 60 fins a 750 euros, llevat que els fets puguin ser constitutius d’una infracció més greu.

La dita sanció s’aplicarà al seu límit màxim excepte si concorren circumstàncies atenuants de caràcter rellevant.

3.  Les conductes recollides en l’apartat 2 de l’article anterior tendran la consideració d’infraccions lleus i seran sancionades amb multa de 60 fins a 750 euros. Quan es tracti de la neteja del parabrisa dels automòbils detinguts als semàfors o a la via pública, i també de l’oferiment de qualsevol objecte, en les mateixes circumstàncies, la infracció tendrà la consideració de greu, i serà sancionada amb multa de 750,01 a 1.500 euros. En aquest darrer supòsit no es requerirà l’ordre d’abandó de l’activitat i es procedirà a l'inici del corresponent procediment administratiu sancionador.

4. Si la mendicitat és exercida per menors, les autoritats municipals prestaran a aquests, de forma immediata, l’atenció que sigui necessària, sense perjudici que s’adopti la resta de les mesures que preveu, si és el cas, l’ordenament jurídic. Es considerarà, en tot cas, infracció molt greu, i serà sancionada amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros, la mendicitat exercida, directament o indirectament, amb acompanyament de menors o amb persones amb minusvalidesa, sense perjudici del que preveu l’article 232.1 del Codi Penal.

5. Les conductes recollides a l’apartat 4 de l’article anterior tendran la consideració d’infraccions lleus, i seran sancionables amb multa de 60 fins a 750 euros, excepte el cas de les conductes que l'esmentat apartat 4 qualifica d'especialment prohibides, la sanció del qual podrà pujar a la quantia de 300 euros.

La dita sanció s’aplicarà al seu límit màxim excepte si concorren circumstàncies atenuants de caràcter rellevant.

Els agents de l’autoritat informaran, en primer lloc, aquestes persones que dites pràctiques estan prohibides per la present ordenança. Si la persona persistís en la seva actitud i no abandonàs el lloc, es procedirà a imposar-li la sanció que correspongui.

En tot cas, aquestes sancions podran ser substituïdes, d’acord amb la legislació, per sessions d’atenció individualitzada amb els serveis socials o per cursos en què s’informarà aquestes persones de les possibilitats que les institucions públiques i privades els ofereixin assistència social, i també se’ls prestarà l’ajuda que sigui necessària.

Article 67. - Intervencions específiques

1. L’ajuntament adoptarà totes les mesures al seu abast per eradicar el fenomen de la mendicitat en qualsevol de les seves formes, especialment l'agressiva o organitzada, a la ciutat.

2. Els agents de l’autoritat, sol·licitaran la documentació, i informaran totes les persones que exerceixin la mendicitat en llocs de trànsit públic de les dependències municipals i dels centres d’atenció institucional o de caràcter privat (associacions, organitzacions no governamentals –ONG–, etc.) als quals poden acudir per rebre el suport que sigui necessari per abandonar aquestes pràctiques.

En tot cas, els agents de l’autoritat procediran a la intervenció cautelar dels mitjans emprats per desenvolupar la conducta antijurídica, i també, si és el cas, dels fruits obtinguts.

5b: Utilització de l’espai públic per a l’oferiment i demanda de serveis sexuals

Article 68.- Fonaments de la regulació

1. Les conductes tipificades com a infracció en aquesta secció persegueixen preservar els menors de l’exhibició de pràctiques d’oferiment o sol·licitud de serveis sexuals al carrer, mantenir la convivència i evitar problemes de serveis viaris en llocs de trànsit públic i prevenir l’explotació de determinats col·lectius.

2. La present normativa té com a objectiu establir una regulació sobre l’ocupació de l’espai públic com a conseqüència de les activitats d’oferiment i demanda de serveis sexuals, i es dicta tenint en compte els títols competencials municipals i els béns jurídics protegits previstos en el paràgraf anterior.

Article 69.- Normes de conducta

1. D’acord amb les finalitats recollides en l’article anterior, es prohibeix oferir, sol·licitar, negociar o acceptar, directament o indirectament, serveis sexuals retribuïts en l’espai públic quan aquestes pràctiques excloguin o limitin la compatibilitat dels diferents usos de l’espai públic.

2. Està especialment prohibit per aquesta ordenança l’oferiment, la sol·licitud, la negociació o l’acceptació de serveis sexuals retribuïts en l’espai públic, quan aquestes conductes es duguin a terme en espais situats a menys de dos-cents metres de distància de centres docents o educatius en els quals s’imparteixen ensenyaments del règim general del sistema educatiu.

3. Igualment, està especialment prohibit mantenir relacions sexuals mitjançant retribució per aquestes en l’espai públic.

Article 70.- Règim de sancions

1. Els agents de l’autoritat o els serveis municipals, en els casos previstos a l’article 68.1, es limitaran en primer lloc a recordar a aquestes persones que dites pràctiques estan prohibides per la present ordenança. Si la persona persistís en la seva actitud i no abandonàs el lloc, podrà ser sancionada per desobediència a l’autoritat. En aquest cas, i si no s’aprecien circumstàncies modificatives de la responsabilitat, s’aplicarà la sanció de 60 fins a 750 euros.

2.Les conductes recollides en l’apartat 2 de l’article anterior tindran la consideració de greus, i seran sancionables amb multa de 750,01 euros a 1.500 euros.

3. Les conductes recollides en l’apartat 3 de l’article anterior tindran la consideració de molt greus, i seran sancionables amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros.

Article 71.- Intervencions específiques

1. L’ajuntament de CAPDEPERA, a través dels serveis socials competents, prestarà informació i ajuda a totes aquelles persones que exerceixin el treball sexual a la ciutat i en vulguin abandonar l’exercici.

2. Els serveis municipals competents, amb l’auxili dels agents de l’autoritat, si s’escau, informaran totes les persones que ofereixen serveis sexuals retribuïts en espais públics de les dependències municipals i dels centres d’atenció institucional o de caràcter privat (associacions, ONG, etc.) als quals podran acudir per rebre el suport que sigui necessari per abandonar aqueixes pràctiques.

3. L’ajuntament de CAPDEPERA col·laborarà intensament en la persecució i repressió de les conductes atemptatòries contra la llibertat i indemnitat sexual de les persones que puguin cometre’ls en l’espai públic, en especial les activitats de proxenetisme o qualsevol altra forma d’explotació sexual, i, molt especialment, quant als menors.

CAPÍTOL SISÈ: NECESSITATS FISIOLÒGIQUES, SEXUALS I EXHIBICIONISME.

Article 72.- Fonaments de la regulació

És fonament de la regulació continguda en aquest capítol la protecció de la salut pública i la salubritat, el dret de gaudir d’un espai públic net i no degradat, i el respecte a les pautes generalment acceptades de convivència ciutadana i civisme.

Article 73.- Normes de conducta

1. Està prohibit fer necessitats fisiològiques, com per exemple defecar, orinar, escopir, en qualsevol dels espais públics així com realitzar pràctiques sexuals.

2. Queda especialment prohibida la conducta descrita en l’apartat anterior quan es realitzi en espais de concorreguda afluència de persones o freqüentats per menors, o quan es faci en monuments o edificis catalogats o protegits.

Article 74.- Règim de sancions

1. La conducta descrita en l’apartat 1 de l’article precedent serà constitutiva d’infracció lleu, i se sancionarà amb multa de 60 fins a750 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Constituirà infracció greu, sancionada amb multa de 750,01 a 1.500 euros, la conducta descrita en l’apartat 2 de l’article precedent.

CAPÍTOL SETÈ: CONSUM DE BEGUDES ALCOHÒLIQUES

DISPOSICIONS GENERALS

Article 75.- Objecte

Aquesta Ordenança té com a objecte el desenvolupament de les normes que regulen les limitacions a la publicitat, venda, i consum indegut de begudes alcohòliques, en l’àmbit de les competències que corresponen a l’ajuntament de Capdepera, d’acord amb la legislació estatal i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 76.- Marc Legal.

El marc normatiu dins del que es desenvolupa aquest capítol ve establert per:

* Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local i la resta de disposicions reglamentàries. Article 25-2n apartats h) Protecció de la salubritat pública i i) Participació en la gestió de l’atenció primària de la salut.

* Llei 3/1986, de 14 d’abril de mesures especials en matèria de salut pública.

* Llei 14/1986, de 25 d’abril, general de sanitat.

* RDL 1/2007 general per a la defensa dels consumidors i usuaris.

* Llei 34/1988, d’11 de novembre general de publicitat.

* Llei Orgànica 1/1992, de 21 de febrer, de protecció de la seguretat ciutadana.

* Llei 8/1995 de la CAIB d’Atribucions de competències als consells insulars amb matèria d’activitats classificades i parcs aquàtics i el seu reglament de desenvolupament Decret 18/1996, i normativa autonòmica i ordenances municipals concordants, en particular Llei 16/2006 de 17 d’octubre de règim jurídic de les llicències integrades d’activitats de les Illes Balears.

Per a la correcta aplicació de l’Ordenança s’haurà de tenir en compte la Llei 30/1992 de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú i el Decret 14/1994 de la CAIB regulador del Procediment Sancionador en l’àmbit de la comunitat balear.

Dret supletori. Sense perjudici de les disposicions contingudes en les ordenances seran d’aplicació les lleis autonòmiques, que en el seu dia es dictin, per les quals es regulen la senyalització de les limitacions de la venda i consum de begudes alcohòliques.

Article 77.- Àmbit de les ordenances municipals

1. La regulació de les mesures i accions municipals per a l’aplicació d’una política eficaç contra el consum abusiu d’alcohol, amb la reducció de l’oferta, a través de mesures de control, per ser una de les principals drogues institucionalitzades.

2. Sensibilització ciutadana sobre els riscos derivats del consum d’alcohol.

3. Mesures preventives directes sobre el sector infantil i juvenil, amb la col·laboració de les altres institucions implicades en l’etapa formativa, i en la confortació de la personalitat humana i elecció de models de vida.

La normativa continguda en aquesta Ordenança té com a objecte, dins del marc de competències atribuïdes als ajuntaments, la prevenció de l’abús en el consum d’alcohol en l’àmbit territorial del municipi.

MESURES PREVENTIVES

Article 78-. D’informació, orientació i educació

Cal que l’Administració municipal faciliti als residents al terme municipal, mitjançant els serveis socials municipals, assessorament i orientació sobre la prevenció del consum abusiu d’alcohol i, si és el cas, del tractament de les situacions d’addicció i dels problemes derivats del consum de begudes alcohòliques.

Amb tal fi s’ha de promoure i impulsar campanyes informatives que conscienciïn dels efectes del consum abusiu d’alcohol a fi de modificar hàbits i actituds en relació al seu consum. Aquests campanyes divulgatives es dirigiran al conjunt de la població i visitants, emfatitzant el positiu de la no ingestió abusiva d’alcohol.

S’ha de dispensar una protecció especial en aquest camp als infants i joves, i població general, per a això cal que es dissenyin accions en l’àmbit de la informació, formació, educació per a l’oci, etc., que tendeixin a aconseguir els indicats fins preventius en aquest col·lectiu, en col·laboració amb els centres escolars, culturals, esportius i totes aquelles institucions que disposin d’infraestructures

destinades a un públic compost principalment per menors de 18 anys.

L’ajuntament podrà promoure actuacions de sensibilització, educatives i formatives que potencien entre els infants i els joves, i la població en general, el valor de la salut en l’àmbit individual i social.

L’ajuntament ha de dotar-se dels dispositius i mitjans necessaris d’intervenció sobre les conductes desenvolupades pels joves menors de divuit anys relacionades amb el consum d’alcohol en la via pública.

En el camp de l’associacionisme promocionarà, amb la mateixa finalitat, les associacions i entitats que treballin en drogodependències i facilitarà la seva participació i integració en els programes que en el camp de la prevenció l’ajuntament realitzi.

Article 79.- Participació ciutadana

En l’àmbit de les seves competències l’ajuntament de Capdepera adoptarà les mesures adequades de foment de la participació social i el suport a les institucions sense ànim de lucre que col·laboren amb el municipi en l’execució dels programes de prevenció que contribueixen a la consecució dels objectius d’aquesta Ordenança.

Les accions informatives i educatives, i quantes altres mesures s’adoptin en aquest camp per l’ajuntament, s’han de dirigir a la policia local, mediadors socials, sector d’hoteleria i oci, etc., a fi d’afavorir la seva col·laboració en el compliment del fi pretès.

MESURES D’INTERVENCIÓ

Article 80.- De les llicències.

No es permetrà la venda ni el consum de begudes alcohòliques en la via pública, excepte terrasses, vetlladors, o en dies de fira o festes patronals o similars autoritzats a l’efecte.

No es permetrà la venda, subministrament i consum de begudes alcohòliques en els establiments que no hagin presentat una declaració responsable per a la instal·lació inicial, subscrita per l’interessat i en la que manifesti, sota la seva responsabilitat, que compleix amb els requisits establerts a la normativa vigent, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a mantenir el seu compliment durant el període de temps inherent a l’activitat»

Article 81.- Prohibició de mostradors a la via pública

Es prohibeix, sota la responsabilitat dels titulars dels establiments:

a) La venda o subministrament de begudes en els establiments d’hostaleria i establiments comercials, per ser consumides en l’exterior de la via pública, excepte en els serveis de terrasses o altres instal·lacions amb la deguda autorització municipal.

b) L’existència de mostradors, finestres o buits que facin possible el despatx de begudes a persones situades en la via pública.

c) La venda d’alcohol en descampats, platges, rius, berenadors, sense la sol·licitud i obtenció prèvia de la corresponent autorització municipal.

Article 82.- Festes Populars

a) Les activitats relacionades amb la venda i consum d’alcohol en la via pública en dies de festa patronal o festes populars, hauran de comptar amb la corresponent autorització, així com qualsevol altre data que es determini per resolució de Batlia. La seva concessió o denegació s’ajustarà a la seva normativa específica, així com als requisits i condicions establerts en la present Ordenança.

b) Per raons de seguretat, en aquells espectacles multitudinaris com a concerts o altres esdeveniments similars que se celebrin amb autorització municipal que incloguin la possibilitat de dispensar begudes alcohòliques, aquestes se serviran en envasos de plàstic, i no es permetrà en cap cas vidre, així com llaunes o similars.

Article 83.- De l’actuació inspectora

La policia municipal i els serveis tècnics municipals competents, conforme a les disposicions vigents en la matèria, estaran facultades per investigar, inspeccionar, reconèixer i controlar tot tipus de locals i instal·lacions a efectes de verificar el compliment pels seus titulars de les limitacions i prohibicions establertes en la present Ordenança.

Quan s’apreciï algun fet que s’estimi pugui constituir infracció als preceptes de la present Ordenança, s’ha d’estendre el corresponent part de denúncia o acta si procedeix, i es consignaran les dades personals del presumpte infractor i els fets o circumstàncies que puguin servir de base per a la incoació, si procedeix, del corresponent procediment sancionador.

Els titulars, gerents, encarregats o responsables de l’activitat sotmesa a control municipal estaran obligats a prestar l’ajuda i col·laboració necessària per a la realització de la labor inspectora referida a la comprovació del compliment dels preceptes d’aquesta Ordenança, incorrent en infracció d’aquesta qui per mitjà d’oposició activa o per simple omissió entorpeixi, dificulti o impedeixi el desenvolupament de l’esmentada labor.

PROHIBICIONS I LIMITACIONS A LA PUBLICITAT, VENDA I CONSUM DE BEGUDES ALCOHÒLIQUES

7a. Mesures quant a la publicitat i promoció de les begudes alcohòliques

Article 84.- De les limitacions a la publicitat

1. La promoció i publicitat, tant directa com indirecta, de begudes alcohòliques, hauran de respectar les limitacions i prohibicions establertes en la Llei 34/1988 general de publicitat, RDL 1/2007 de 16 de novembre per el que s’aprova el TRLG per la defensa de consumidors i usuaris i altres lleis complementàries, i en les respectives normatives de prevenció, assistència i integració social del drogodependent.

Sense perjudici del que estableixen les normes anteriors, la publicitat, tant directa com indirecta, de begudes alcohòliques ha d’observar, en tot cas, les següents limitacions.

a) Queda prohibida qualsevol campanya, sigui com a activitat publicitària o no publicitària dirigida a menors de divuit anys que indueixi directament o indirecta al consum de begudes alcohòliques.

b) En cap cas poden utilitzar-se veus o imatges de menors de divuit anys, o de joves que puguin suscitar dubtes sobre la seva majoria d’edat, per ser utilitzats com a suports publicitaris de begudes alcohòliques.

c) No ha d’associar-se el consum d’alcohol a una millora del rendiment físic i psíquic, a la conducció de vehicles o al maneig d’armes, ni fer la impressió que tal consum contribueix a l’èxit social o sexual. Tampoc pot associar-se aquest consum a pràctiques educatives, sanitàries o esportives.

Article 85.- Amb caràcter general

a)Tots aquells establiments que subministrin i venguin begudes alcohòliques han de tenir fixat un cartell senyalitzador amb el següent text ‘Prohibida la venda de qualsevol tipus de begudes alcohòliques a menors de 18 anys’.

b) En establiments amb mostrador, el cartell s’ha de situar darrere d’aquest, en lloc perfectament visible, a raó d’un cartell per cada mostrador.

c) En la resta d’establiments les senyalitzacions s’han de col·locar en un lloc visible, a raó d’un cartell per cada mostrador.

d) En els establiments d’autoservei, la venda de begudes alcohòliques s’ha de realitzar en una secció concreta, amb rètols anunciadors de la prohibició de venda a menors.

e) Està prohibida la venda, distribució, subministrament i consum de begudes alcohòliques des d’automòbils, caravanes, carrets o parades, a títol onerós o gratuït. Manco en festes, fires i festes patronals degudament autoritzats amb anterioritat.

f) Treure tassons, botelles de vidre, de plàstic, o qualsevol altre recipient dels establiments (bars, cafeteries, clubs nocturns, etc..). S’ha d’entendre que no es podran dur fora del local, a banda de la pròpia terrassa, mai en la voravia, via pública  o espais públics, salvat d’autoritzacions d’ocupació. De d’incompliment d’aquesta norma seran responsables tant els autors com els titulars dels establiments, per la qual cosa, hauran d’adoptar les mesures corresponents, a fi d’evitar-ho.

Article 86.- De les prohibicions

Es prohibeix expressament la publicitat directa o indirecta de begudes alcohòliques en:

* Locals i instal·lacions destinats predominantment a joves menors de 18 anys.

* Centres de dependències de l’Administració municipal, i en especial centres d’acció social i centres culturals.

* Centres sanitaris.

* En l’interior i exterior dels mitjans de transport públic.

* Els vehicles del servei de taxi amb llicència municipal.

* Centres i instal·lacions esportives de qualsevol classe.

* En cines, teatres, concerts, circs i la resta de sales d’espectacle, en les sessions destinades a menors de 18 anys.

* En els centres docents, tant els dedicats a ensenyances no reglades com a qualsevol tipus d’ensenyança.

* Instal·lacions mòbils.

* Sales d’exposició i conferències.

* Es prohibeix qualsevol tipus de publicitat en mobiliari urbà municipal.

* En empreses de transport públic.

* En els llocs on està prohibida la seva venda i consum.

* Es prohibeix tota publicitat dirigida a menors de 18 anys.

Article 87.- Promoció

1. La promoció de begudes alcohòliques en fires, certàmens, exposicions i activitats similars, s’ha de situar en espais diferenciats quan tinguin lloc dins d’altres manifestacions públiques. En aquestes activitats no estarà permès l’oferiment, ni la degustació gratuïta a menors de 18 anys.

2. No es poden distribuir a menors invitacions, cartells o objectes (bolígrafs, camisetes, etc.) al·lusius a begudes alcohòliques.

3. Estarà prohibida la promoció de begudes alcohòliques per mitjà de la distribució d’informació per bústies, correu, telèfon o xarxes informàtiques, llevat que aquesta vagi dirigida nominalment a majors de divuit anys.

Article 88.- L’Administració municipal no utilitzarà com a suports informatius o publicitaris objectes relacionats amb el consum de begudes alcohòliques.

7b. Mesures quant al subministrament, venda i consum de begudes alcohòliques.

Article 89.- Prohibicions.

1. No es permetrà el subministrament, venda i consum de begudes alcohòliques a menors de 18 anys, tant en els llocs d’expedició, com en els de consum.

2. En tots els establiments públics que es vengui o faciliti de qualsevol manera o forma begudes alcohòliques, s’ha d’informar amb caràcter obligatori que està prohibida la seva adquisició i consum pels menors de divuit anys, així com la venda, subministrament o dispensació als menors. Aquesta informació s’ha de realitzar per mitjà d’anuncis o cartells de caràcter permanent, fixats en forma visible en el mateix punt d’expedició.

3. No es permetrà la venda, subministrament o distribució de begudes alcohòliques amb caràcter ambulant, durant l’horari diürn i nocturn que es determini per la corporació local.

4. No es permetrà la venda ni el consum directe de begudes alcohòliques en:

* Centres sanitaris, sociosanitaris, socials i culturals.

* Establiments destinats al despatx de pa i llet, xurreries, així com tots els que no tinguin autorització expressa.

* Centres destinats a l’ensenyament esportiu.

* Recintes amb caràcter esportiu-recreatiu, llevat que siguin en llocs especialment habilitats per a això, i amb les condicions establertes reglamentàriament.

* Els centres d’assistència a menors.

* Centres educatius d’ensenyança primària, secundària i especial.

* Centres i dependències de l’Administració, excepte en els llocs expressament habilitats a aquest efecte.

* Locals de treball de les empreses de transports públics.

* Queda prohibida la venda de begudes alcohòliques en quioscos, parades de gelats, botigues d’articles diversos i qualsevol altra d’instal·lació permanent, ocasional o de temporada en la via pública.

5. Queda prohibit el subministrament de begudes alcohòliques a través de màquines automàtiques, llevat que es troben en l’interior d’establiments tancats i a la vista d’una persona encarregada que es compleixin les condicions anteriors, i sota la directa responsabilitat del titular de l’activitat.

6. En tots els establiments comercials s’han d’adoptar mesures especials de control per evitar la venda de begudes alcohòliques a menors de divuit anys.

En els establiments en règim d’autoservei l’exhibició de begudes alcohòliques s’ha de realitzar en una secció concreta amb cartells anunciadors de la prohibició de la seva venda a menors. Es responsabilitza de la dita venda de begudes alcohòliques a menors el titular de l’establiment, o terceres persones majors d’edat que, a fi d’eludir el control dels responsables dels comerços, adquireixin personalment les begudes alcohòliques i posteriorment les facilitin als menors.

7. No es permetrà la venda, subministrament i consum de begudes alcohòliques en els establiments que no tinguin llicència per a tal fi.

8. No es podrà vendre alcohol de cap tipus a cap establiment no hosteler a partir de les 00.00h.

Article 90.- Accés de menors i acreditació de l’edat

L’accés de menors a establiments es regirà segons el que es disposa en la normativa estatal i autonòmica a la que la present ordenança es remet.

Als efectes establerts en els articles precedents, els titulars, encarregats, empleats o responsables dels establiments podran sol·licitar dels seus clients, respecte a la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic, els documents acreditatius de la seva edat quan aquesta li ofereixi dubtes raonables.

Article 91.- Del consum de begudes alcohòliques

1. Es prohibeix als menors de 18 anys l’ús de màquines automàtiques de venda d’alcohol, sota la responsabilitat del titular de l’establiment.

2. Es prohibeix el consum de begudes alcohòliques en la via pública, excepte autorització.

3. Es prohibeix sota responsabilitat del titular, gerent, responsable o representant legal de l’activitat, que els consumidors treguin de l’establiment a la via pública begudes alcohòliques.

4. No es pot subministrar ni consumir begudes alcohòliques en centres de treball dependents de l’ajuntament, excepte en les dependències habilitades per a això.

5. En les recepcions i actes socials organitzats per l’ajuntament en què s’ofereixi alguna beguda alcohòlica, sempre hauran d’oferir-se begudes alternatives.

INFRACCIONS I SANCIONS

Article 92.- Responsabilitats

Les senyalitzacions esmentades en els articles precedents, així com el compliment de les limitacions i prohibicions seran responsabilitat dels titulars, gerents, responsables o similars de les entitats, centres locals, empreses, mitjans de transport i la resta d’establiments a què es refereix aquesta Ordenança. En el cas de màquines automàtiques la responsabilitat recaurà en el titular del lloc o de l’establiment en què es troba situada.

Article 93.- De les queixes i reclamacions

Les persones que, d’una manera o d’una altra, se sentin danyades per l’incompliment d’aquesta Ordenança podrà formular les seves queixes i reclamacions per escrit en el registre general de l’ajuntament o en els altres organismes competents. De resultar aquelles infundades, seran de càrrec del denunciant les despeses que origini la inspecció.

Article 94.- Del règim sancionador

1. Els fets que constitueixin una infracció a aquesta Ordenança, poden ser denunciats per mitjà d’escrit presentat en el registre general de l’ajuntament.

2. Les infraccions recollides en la present ordenança que s’estableixen com de competència municipal, seran sancionades per la Batlia, qualificant-se com a lleus i greus.

3. La imposició de les sancions, segons la qualificació de la infracció, es graduarà atenent als interessos i riscos per a la salut, gravetat de l’alteració social produïda, naturalesa de la infracció, grau d’intencionalitat, perjudici causat als menors d’edat, benefici obtingut i reincidència en la conducta.

4. En cap cas es podrà imposar una doble sanció pels mateixos fets i en funció dels mateixos interessos públics protegits, si bé han d’exigir-se les altres responsabilitats que es dedueixin d’altres fets o concorrin amb la principal.

Article 95.- De les infraccions

Les accions o omissions que vulnerin el que disposa la present Ordenança constituiran infraccions que han de ser sancionades de conformitat amb el que estableix la legislació estatal, autonòmica i municipal que sigui d’aplicació, en els termes regulats en aquesta Ordenança i en el que disposen els apartats següents.

Article 96.- Classificació de les infraccions

Les infraccions lleus seran:

* Consum de begudes alcohòliques en la via pública.

* L’incompliment del que estableixen els articles 84, 85 i 86 sobre condicions de publicitat i promoció de begudes alcohòliques i article 91.3.

* Les comeses per simple negligència, sempre que el resultat negatiu no tingués repercussions que perjudiquin persones.

* Aquelles que constitueixin qualsevol incompliment de la present ordenança.

Les infraccions greus seran els incompliments dels articles 87, 89, 90, 91.1, 91.2, 917.4 i 91.5 sobre les prohibicions de subministrament, venda i consum de begudes alcohòliques, accés, acreditació d’edat, venda d’alcohol en màquines, i demés recollides en els esmentats articles, així com la reiteració de faltes lleus.

Article 97.- Sancions

1. Una vegada iniciat l’expedient sancionador, i amb la finalitat d’evitar noves infraccions, l’autoritat municipal podrà adoptar motivadament les mesures cautelars adequades com la suspensió de la llicència de l’activitat, tancament temporal de l’establiment, retirada de productes, suspensió temporal de serveis per raons de sanitat, higiene o seguretat, i qualsevol altra de les previstes legalment.

2. La batlia és competent per imposar sancions de les infraccions amb multa de fins a 1.500 euros.

3. Les infraccions lleus sancionaran tant al consumidors com l’establiment de veda, amb multa de 60,00.-euros fins a 750,00.-euros.

4. Les infraccions greus es sancionaran amb multa de 750,01 fins a 1.500 euros.

5. Les actuacions regulades en aquesta Ordenança que, encara que emparades en una llicència, es realitzin en contra de les condicions imposades per la mateixa, seran considerades, als efectes d’aplicació del règim de protecció de la legalitat i sancionador de les infraccions corresponents, com a actuacions sense llicència, i s’imposa la sanció d’acord amb els criteris establerts en aquesta Ordenança. També serà d’aplicació en aquests supòsits el que es disposa en la Llei 8/1995 d’activitats classificades de la CAIB i en el seu reglament de desenvolupament.

Article 98.- De les mesures alternatives al compliment de la sanció.

En el cas de les infraccions lleus referides al consum en la via pública, es contempla la substitució de la multa per una mesura educativa o reparadora.

S’estableix que cada hora de mesura educativa o reparadora que s’estableixi, inclòs el treball comunitari o social, equivaldrà a l’import de 10 euros de multa.

En cas de mesura alternativa a la sanció, la mesura tindrà que ser pactada entre l’infractor, o en cas de ser menor pels seus pares o tutors, i l’ajuntament, tan amb anterioritat com en posterioritat al corresponent expedient sancionador.

Si es pacta amb anterioritat a l’expedient sancionador no es procedirà a la incoació d’aquest, i la mesura educativa o reparadora que s’estableixi, inclòs el treball comunitari o social, equivaldrà, al menys, a les hores equivalents a l’import mig de multa que, de tramitar-se l’expedient, correspongués a la sanció.

Article 99.- De la prescripció

En l’aplicació de les sancions previstes en la present Ordenança, així com en la possible adopció de les mesures cautelars i els terminis de caducitat i prescripció, cal ajustar-se al que estableix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim Jurídic de les Administracions Públiques i del procediment administratiu comú.

1. Les infraccions i sancions a què es refereix la present Ordenança prescriuran:

a) als 6 mesos per a les lleus.

b) als 2 anys per a les greus.

2. El termini de prescripció de les infraccions comença a comptar-se a partir del dia que s’hagi comès la mateixa i s’interromprà des del moment en que el procediment es dirigeixi contra el presumpte infractor.

3. Així mateix, el termini de prescripció de les sancions començarà a comptar-se des de l’endemà a aquell en què adquireixi fermesa la resolució per la qual s’imposa la sanció.

Article 100.- Mesures cauterals i provisionals.

Comprovada la comissió flagrant d’alguna de les infraccions objecte de la present ordenança la Policia i Serveis Municipals podran procedir a l’adopció immediata de les mesures cautelars i provisionals que es considerin oportunes per tal d’evitar que es continuïn duent a terme, cas que el responsable fes cas omís a les ordres de cessament que se li hi fessin.

En cas de consum de begudes alcohòliques en la via pública es podrà procedir a la seva incautació immediata per la Policia Local i Serveis Municipals, o destruïts immediatament si les begudes estan obertes

També podran intervenir-se els efectes que en la via pública fossin necessaris per a la comissió d’alguna de les infraccions previstes.

Els efectes intervinguts quedaran en els dipòsits municipals durant 1 mes abans de ser destruïts, podent optar-se per la seva devolució previ abonament de les despeses d’incautació i custodia municipal a sol·licitud del seu titular, o mantenir-los en garantia d’abonament de les esmentades despeses i de la sanció que en el seu dia s’imposarà.

CAPÍTOL VUITÈ: COMERÇ AMBULANT NO AUTORITZAT D’ALIMENTS,

BEGUDES I ALTRES PRODUCTES

Article 101.- Fonaments de la regulació

Les conductes tipificades com a infracció en el present capítol es fonamenten en la protecció de la salubritat, l’ús racional i ordenat de la via pública i la salvaguarda de la seguretat pública, a més, si s’escau, de la protecció de les propietats industrial i intel·lectual, la competència lleial en l’economia de mercat i els drets de consumidors i usuaris.

Article 102.- Normes de conducta

1. Està prohibida la venda ambulant en l’espai públic de qualsevol tipus d’aliments, begudes i altres productes, excepte les autoritzacions específiques. En tot cas, la llicència o autorització haurà de ser perfectament visible.

2.Queda prohibit col·laborar en l’espai públic amb els venedors ambulants no autoritzats, amb accions com facilitar o guardar el gènere, vigilar o alertar sobre la presència dels agents de l’autoritat.

3. Els organitzadors d’actes públics de naturalesa cultural, festiva, lúdica o esportiva o de qualsevol altra índole vetllaran perquè no es produeixin, durant el transcurs dels actes, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d’aquests actes es realitzen les dites conductes, els organitzadors ho comunicaran immediatament als agents de l’autoritat.

Article 103.- Règim de sancions

1. Sense perjudici de la legislació penal, les conductes prohibides descrites en els tres apartats de l’article precedent són constitutives d’infracció lleu, que se sancionarà amb multa de 60 fins a 750 euros.

2. La reiteració de faltes lleus decaurà amb falta greu amb una sanció d’entre 750,01 i 1500€.

Article 104.- Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els agents de l’autoritat retiraran i intervindran cautelarment el gènere o els elements objecte de les prohibicions, els materials, els vehicles o els mitjans emprats. Si es tracta d’aliments o béns fungibles, es destruiran o els donaran el destí que sigui adequat. Si son productes que no han passar la prova en la qualitat del producte (CE) es destruiran.

Per a l’aixecament de la mesura d’intervenció cautelar s’atindrà al que resulti de d’incoació o resolució del procediment sancionador corresponents. Així i tot, es podrà procedir a la devolució dels objectes, materials, vehicles o mitjans intervinguts, si el propietari abona prèviament en via voluntària la corresponent sanció i justifica suficientment la propietat; si transcorregut dos mesos des de l’intervenció d’aquests, no haguessin estat retirats pels seus legítims propietaris, seran destruïts o entregats a associacions sense ànim de lucre, excepte que els productes o bens siguin falsificats.

2. Quan les conductes tipificades en aquest capítol puguin ser constitutives d’il·lícit penal, els agents de l’autoritat ho faran saber a l’autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació de l’expedient sancionador, en els termes de la disposició transitòria única.

CAPÍTOL NOVÈ: ACTIVITATS I PRESTACIÓ DE SERVEIS NO AUTORITZATS. DEMANDA I CONSUM

Article 105.- Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en l'ús racional, ordenat i propi de les vies i els espais públics, el dret de les persones a no ser molestades o pertorbades en l'exercici de la seva llibertat, la salut de les persones, la salvaguarda de la seguretat pública, a més, si és el cas, de la protecció de les propietats industrial i intel·lectual, la competència lleial i els drets de consumidors i usuaris.

Article 106.- Normes de conducta

1. Es prohibeix la realització d'activitats i la prestació de serveis no autoritzats en l'espai públic, o en els privats que no comptin amb l’oportuna llicència municipal, com ara tarot, vidència, massatges, tronyelles, música, funambulisme, tatuatges i semblants.

2. Queda prohibit col·laborar en l'espai públic amb qui realitza les activitats o presta els serveis no autoritzats, amb accions com vigilar i alertar sobre la presència dels agents de l'autoritat.

3. Es prohibeix l’ús de la via pública per a la promoció i venda de vehicles nous o usats , tant per empreses com per a particulars, mitjançant l’estacionament dels mateixos, incorporant a n’aquests qualsevol tipus d’anunci o ròtol que així ho indiqui, excepte els que comptin amb la corresponent autorització o llicència municipal, igualment estarà prohibit l’ús de vehicles o remolcs estacionats amb caràcter merament publicitari per a altres activitats.

4. Els organitzadors d'actes públics de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetllaran perquè no es produeixin, durant el transcurs de l'acte, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es realitzen les conductes descrites, els seus organitzadors hauran de comunicar-ho immediatament als agents de l'autoritat.

5. De forma expressa queda prohibit exercir l’activitat de “aparca-cotxes”, coneguts vulgarment com a “gorrillas”, excepte quan comptin amb la corresponent autorització municipal.

Article 107.- Règim de sancions

1. Sense perjudici de la legislació penal, les conductes prohibides tipificades en els s apartats de l' article precedent seran constitutives d'infracció lleu, que se sancionarà amb multa de 60 fins a 750 euros.

2. La reiteració de faltes lleus decaurà amb falta greu amb una sanció d’entre 750,01 i 1500€.

Article 108.- Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment el gènere o els elements objecte de les prohibicions, i els materials o els mitjans emprats. Si es tracta d'aliments o béns fungibles, es destruiran o els donaran el destí que sigui adequat.

2. Quan les conductes tipificades en aquest capítol puguin ser constitutives de la infracció penal d'estafa, tipificada en els articles 248 a 251 i 623.4 del Codi Penal, els agents de l'autoritat ho faran saber a l'autoritat judicial competent, sense perjudici de la continuació de l'expedient sancionador.

CAPÍTOL DESÈ: ÚS IMPROPI DE L’ESPAI PÚBLIC.

Article 109.- Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la garantia d’un ús racional i ordenat de l’espai públic i els seus elements, a més, si procedeix, de la salvaguarda de la salubritat, la protecció de la seguretat i el patrimoni municipal.

Article 110.- Normes de conducta

1. Queda prohibit fer un ús impropi dels espais públics, el seu entorn i els seus elements, de manera que impedeixi o dificulti la utilització o el gaudi d’aquests per la resta dels usuaris.

2. No estan permesos els següents usos impropis dels espais públics, el seu entorns i dels seus elements:

a)  Acampar a les vies i els espais públics, acció que inclou la instal·lació estable en aquests espais públics o els seus elements o mobiliari que hi ha instal·lat, o en tendes de campanya, vehicles, autocaravanes o caravanes, excepte amb autoritzacions per a llocs concrets. Tampoc no està permès dormir de dia o de nit en aquests espais. Més en concret, no es permet la pernoctació a les zones verdes, monts públics o platges del municipi i, molt menys, utilitzar les hamaques que estan a les platges o qualsevol altre element del mobiliari públic municipal per fer-ho. Quan es tracti de persones en situació d’exclusió social, s’aplicarà el que preveu l’article 112.2 d’aquesta ordenança.

En el cas de vehicles i autocaravanes es permetrà l’estacionament en una mateixa zona un període no superior a 48 hores.

b) Utilitzar els bancs i els seients públics per a usos diferents als quals estan destinats.

c) Treure tassons, botelles de vidre, de plàstic, o qualsevol altre recipient dels establiments (bars, cafeteries, clubs nocturns, etc..). S’ha d’entendre que no es podran dur fora del local, a banda de la pròpia terrassa, mai en la voravia, via pública o espais públics, salvat d’autoritzacions d’ocupació. De d’incompliment d’aquesta norma seran responsables tant els autors com els titulars dels establiments, per la qual cosa, hauran d’adoptar les mesures corresponents, a fi d’evitar-ho.

d) Encendre fogueres, barbacoes i l’utilització de fogons de gas o de qualsevol altre tipus, per cuinar a la platja, monts públics, zones verdes públiques o al carrer, excepte amb autorització expressa.

e) Rentar-se o banyar-se en fonts, brolladors o semblants.

f) Rentar roba en fonts, brolladors, dutxes o semblants.

g) Ocupar la via pública sense l’autorització municipal corresponent, o augmentar l’autoritzada sense permís.

h) Encendre, llençar o dirigir coets o petards als espais públics sense autorització municipal, o no respectar les distancies de seguretat establertes en espectacles pirotècnics.

i) Antenes i aparells de condicionament d’aire:

Els aparells d’intercanvi de calor, les antenes de recepció o emissió de senyals radioelèctrics, de televisió, ràdio, telefonia i, en general, qualsevol element tecnològic assimilable, hauran d'emplaçar-se obligatòriament en el punt de l’edifici o parcel·la en què menor impacte visual suposi per a l’entorn i sempre on sigui menys visible des dels espais públics. A aquests efectes, serà lloc preferent la coberta de l’edifici, tret que es demostri la impossibilitat física de situar-ho en ella, quedant expressament prohibida la instal·lació individual dels mateixos en les façanes dels edificis.

Els elements per a condicionament d’aire, calefacció o refrigeració, o de qualsevol altra classe, no podran ser visibles en els paraments exteriors de façanes, ni ocupar l’espai de les terrasses o balconades. Els desguassos d’aquestes instal·lacions hauran de ser conduïts a d’interior de l’edifici. Els aparells de condicionament o extractors d’aire no podran evacuar aquest a la via pública amb una altura inferior a dos-cents setanta (270) centímetres sobre el nivell de la vorera o calçada. URBANISME

j) Està prohibit en l’espai públic l’oferiment de jocs que impliquin apostes amb diners o béns, .excepte amb autorització específica.

k) El “botellot.”

Article 111.- Règim de sancions

La realització de les conductes descrites en l’article precedent és constitutiva d’infracció lleu, que se sancionarà amb multa de 60 fins a 750 euros.

Tendrà la consideració d’infracció greu, i se sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros, l’oferiment

de jocs, lletra j) que impliquin apostes de diners o béns.

Tot això, sense perjudici que en els apartats c) i d), en atenció a la reincidència o al perill originat, puguin ser constitutives d’infracció greu, sancionables amb multa de 750,01 a 1.500 Euros.

Tendran la consideració d’infraccions molt greus, i seran sancionades amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros, l’oferiment d’apostes que comportin un risc de pèrdua més enllà del que és habitual en tot joc d’atzar, i, en tot cas, el joc del triler.

Article 112.- Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els agents de l’autoritat retiraran i intervindran cautelarment el gènere, els materials i els mitjans emprats. Essent aquest destruïts desprès d’un mes si no han estat reclamats.

2. Els serveis municipals adoptaran en cada cas les mesures que siguin procedents en coordinació amb els serveis socials municipals o, si pertoca, amb altres institucions públiques i, si ho estimassin necessari per raons de salut, acompanyaran aquestes persones a l’establiment o servei municipal apropiat, amb la finalitat de socórrer-les o ajudar-les en la mesura que es pugui. En aquest cas no s’imposarà la sanció prevista.

3. Quan es tracti de l’acampada amb autocaravanes, caravanes o qualsevol altre tipus de vehicle, descrita en l’apartat a) de l’article 110.2 de la present ordenança, i la persona infractora no acrediti la residència legal en territori espanyol, l’agent denunciant fixarà provisionalment la quantia de la multa i, en cas de no dipositar-se’n l’importa, es procedirà a la immobilització del vehicle i, si pertoca, a la seva retirada i ingrés al dipòsit municipal.

CAPÍTOL ONZÈ: ACTITUDS VANDÀLIQUES EN L’ÚS DEL MOBILIARI URBÀ. DETERIORAMENT DE L’ESPAI URBÀ

Article 113.- Fonaments de la regulació

Amb les conductes tipificades com a infracció en aquest capítol es protegeixen l’ús racional de l’espai públic, el respecte a les persones i béns, la seguretat, la salut i integritat física de les persones o el patrimoni municipal.

Article 114.- Normes de conducta

1. Estan prohibides les conductes vandàliques, agressives o negligents en l’ús del mobiliari urbà que generin situacions de risc o perill per a la salut i la integritat física de les persones o els béns.

2. Queden prohibits els actes de deteriorament greu, com destrosses dels espais públics o les seves instal·lacions o elements, ja siguin mobles o immobles i edificis públics, derivats de les alteracions de la seguretat ciutadana previstes en l’apartat 1 anterior.

3. Els organitzadors d’actes públics de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetllaran perquè no es produeixin, durant el transcurs de l’acte, les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d’aquests actes es realitzen les dites conductes, els seus organitzadors hauran de comunicar-ho immediatament als agents de l’autoritat.

4. Sense perjudici de la responsabilitat civil subsidiària dels pares o tutors o guardadors per les accions dels menors d’edat que en depenguin, aquells seran també responsables directes i solidaris de les infraccions comeses pels menors d’edat, sempre que, per la seva banda, consti dol, culpa o negligència, inclosa la simple inobservança.

Article 115.- Règim de sancions

1. Sense perjudici de la legislació penal i de protecció de la seguretat ciutadana, les conductes descrites en l’apartat 1 de l’article precedent són constitutives d’infracció molt greu, i seran sancionades amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros.

2. Sense perjudici de la legislació penal i local, els actes de deteriorament descrits en l’apartat 2 de l’article precedent són constitutius d’infracció greu, i se sancionaran amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

Article 116.- Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, si s’escau els agents de l’autoritat retiraran i intervindran cautelarment els materials, el gènere o els mitjans emprats.

2. Si la persona infractora és menor, es practicaran les diligències necessàries per comprovar si concorren indiciàriament les circumstàncies previstes a fi de procedir, també, a la seva denúncia.

CAPÍTOL DOTZÈ: REGULACIÓ DE RENOUS

Article 117.- Fonaments de regulació.

L’ordenança municipal per regular l’emissió i recepció de renous te com objectiu regular l’actuació municipal amb vista a la protecció de les persones i els bens contra les possibles actuacions produïdes per les manifestacions més representatives de l’energia acústica, els renous i les vibracions.

L’objectiu és també regir l’àmbit de les competències municipals, les activitats i usos susceptibles de provocar molèsties per mor dels renous. Sense perjudici de l’aplicació de la llei estatal del renou 37/2003, de 17 de novembre, llei 16/2006 de 17 d’octubre de regim jurídic de les llicencies integrades d’activitat de les Illes Balears, el que queda vigent de la llei 8/1995, de 30 de març d’atribució de competències als consells insulars amb matèria d’activitats classificades i parcs aquàtics i la llei 1/2007, de 16 de març contra la contaminació acústica de les Illes Balears.

Article 118.-

Aquesta Ordenança serà d’obligat compliment a tot el terme municipal de Capdepera i, incidirà en totes les activitats, instal·lacions, maquinaria i utillatge, vehicles, actes i en general a qualsevol dispositiu o comportament susceptible de produir molèsties o pertorbar la salut o el benestar dels ciutadans.

Article 119.-

Serà potestat municipal exercir el control i exigir el compliment de la present Ordenança, obligant que s’adoptin les mesures correctores necessàries, assenyalar limitacions, realitzar inspeccions i aplicar les sancions pertinents en cas d’incompliment.

Article 120.-

Totes les activitats, instal·lacions i obres que s’autoritzin a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Ordenança hauran de complir les seves prescripcions, d’obligada observació.

Article 121.-

A fi de poder diferenciar i ponderar els diferents renous amb més precisió i racionalitat es fa una primera classificació del renou en funció de les característiques ambientals en què es desenvolupa, i s’obtenen cinc nivells que representen una diversitat de renous amb característiques comunes, els quals es defineixen:

a) Nivell d’emissió.- Per aquesta Ordenança s’entén per nivell d’emissió el nivell de pressió acústica originat per una font sonora.

El nivell de pressió acústica (LP) queda definit per la relació LP=20 log P/Po, i es P= Valor eficaç de la pressió acústica produïda per la font sonora, ponderat conforme a la corba de referència normalitzada (A).-52

Po= Pressió acústica de referència de valor 2x10 Nw/m.

a-1) Nivell d’Emissió Intern (NEI). És el nivell de pressió acústica que hi ha en un determinat local on funcionin una o més fonts sonores.

a-2) Nivell d’Emissió extern (NEE). És el nivell de pressió acústica originat per una o més fonts sonores que funcionin a l’espai lliure exterior.

b ) Nivell de Recepció.- És el nivell de pressió acústica que hi ha en un lloc determinat, originat per una font sonora que funcioni en un emplaçament diferent.

b-1) Nivell de Recepció Intern (NRI).- És el nivell de recepció mesurat en un determinat local o establiment.

b-2) Nivell de Recepció Extern (NRE).- És el nivell de recepció mesurat en un determinat lloc situat a l’espai lliure exterior.

Article 122.-

De manera anàloga amb la finalitat de determinar i ponderar els diferents renous amb més precisió i racionalitat, es fa una segona classificació del renou tenint en compte la variació d’aquest en el temps, i es consideren:

a)Renou continu.- És aquell que es manifesta ininterrompudament durant més de 5 minuts i que a la vegada es pot distingir com:

a-1) Renou Continu Uniforme.- És aquell renou continu amb el nivell de pressió acústica del qual (Lp), fent servir la posició de resposta “rapida” de l’equip de mesura, es manté constant o bé els límits entre els quals varia difereixen en menys de 3 dBA.

a-2) Renou Continu Variable.- És aquell renou amb el nivell de pressió acústica del qual (Lp), fent servir la posició de resposta “rapida” de l’equip de mesura, varia entre uns límits que difereixen entre 3 i 6 dBA.

a-3) Renou Continu Fluctuant.- És aquell renou continu amb el nivell de pressió acústica del qual (Lp)), fent servir la posició de resposta “rapida” de l’equip de mesura, varia entre uns límits que superen els 6 dBA.

b) Renou Esporàdic.- És aquell que es manifesta ininterrompudament durant un període de temps igual o menor a 5 minuts i que alhora es pot distingir com:

b-1) Renou Esporàdic Intermitent.- És aquell renou esporàdic que es repeteix, amb més o manco exactitud, amb una periodicitat la freqüència es possible de determinar.

b-2) Renou Esporàdic Aleatori.- És aquell renou esporàdic que es produeix de manera totalment imprevisible, per la qual cosa, per a la seva correcta valoració és necessari una anàlisi estadística de la variació temporal del nivell sonor durant un temps suficient significatiu.

Article 123.-

En aquesta Ordenança, es considera: Renou de Fons: És el nivell de renou que hi ha en un determinat ambient o recinte, registrat en absència del renou o la font sonora objecte d’inspecció; estadísticament és el nivell de pressió acústica que se supera durant el 97 % d’un temps d’observació suficientment significatiu. La mesura del renou de fons es podrà fer a la zona més propera que no tingui influencia del local i que reuneixen anàlogues condicions de tràfic.

Article 124.-

Cap font sonora podrà emetre ni transmetre nivells de renou superiors als que s’indiquen a l’Annex I de la present Ordenança o les seves ulteriors modificacions.

S’exceptua de la prohibició expressada els renous procedents del transit, construcció i treballs a la via publica, amb regulació especifica.

Article 125.-

Per raó de l’organització d’actes d’especial projecció oficial, cultural, recreativa o per tradició manifesta, l’Ajuntament podrà adoptar mesures necessàries per a modificar amb caràcter temporal peremptori i en determinades zones del nucli urbà, els límits a què es refereix l’Annex I.

CONDICIONS EXIGIBLES A LA EDIFICACIÓ

Article 126.-

Les condicions acústiques exigibles als diferents elements constructius que componen l’edificació seran les que determina el Capítol III de la Norma bàsica de l’edificació sobre condicions acústiques NBE-CA 88 (BOE 8/10/88).

S’exceptuen de l’apartat anterior els forjats i tancaments que constitueixen les plantes inferiors de les edificacions, quan les dites edificacions admetin, conforme amb el planejament, l’ús comercial o industrial de les esmentades plantes, compatible amb el habitatge o residencial en plantes superiors o en edificacions adjacents. En aquets casos l’aïllament acústic exigible serà de 55 dBA.

Article 127.-

En tot cas els elements constructius i d’insonorització de qualsevol recinte, hauran de tenir la capacitat suficient per a l’absorció acústica de l’excés d’intensitat sonora que s’hi generi, i es disposarà si pertoca els mitjans de ventilació i orejament necessaris que permetin el tancament de buits i finestres existents o projectats.

Article 128.-

El titular de l’activitat o focus de renou serà responsable i estarà obligat a adoptar les mesures d’insonorització necessàries, incrementant l’aïllament acústic fins a acomplir els nivells referits a l’Annex I d’aquesta Ordenança.

RENOU DE TRANSIT I VEHICLES AMB MOTOR

Article 129.-

Qualsevol vehicle de tracció mecànica haurà de tenir, en bones condicions de funcionament, el motor, la transmissió, la carrosseria, i la resta de les parts d’aquest capaces de produir renous i vibracions, i especialment el dispositiu silenciador del gasos d’escapament, amb la finalitat que el nivell sonor emès pel vehicle quan circula o amb el motor en marxa no excedí dels límits que estableix el Decret 20/87 (BOCAIB de 30/4/87)

Article 130.-

Es prohibeix la circulació de vehicles amb motor amb l’anomena’t “escapament lliure”, o amb el silenciadors poc eficaços, incomplets, inadequats, deteriorats o amb tubs ressonadors.

Article 131.-

Igualment es prohibeix la circulació de vehicles quan per excés de càrrega, acceleracions innecessàries o perquè es forci el motor a pendents, produeixin renous superior als admissibles segon l’Ordenança.

Article 132.-

Els límits màxims admissibles per als renous emesos pels vehicles amb motor, seran d’acord amb allò establert al Decret 1439/72, de 25 de maig del Ministeri d’Indústria i amb el reglament núm. 9 de 17 d’octubre de 1974 que desenvolupa l’Acord de Ginebra de 20 de març de 1958 (BOE 23/11/74) Reglament 41 i 51 de l’esmenta’t acord i decrets que el desenvolupen (BOE 18/5/82) i 22/6/83). Aquestes limitacions van posades a l’Annex 1 d’aquesta Ordenança.

Article 133.-

Es prohibeix l’ús de botzines o qualsevol senyal acústic dins el perímetre del nucli urbà, llevat de casos d’imminent perill d’atropellament o col·lisió, o que es tracti de serveis públics d’urgència (policia, assistència sanitària i contraincendis) o de serveis privats per a l’auxili de persones.

133.a) Es prohibeix fer ús de l’equip musical dels vehicles amb portes i/o finestres obertes quan estiguin estacionats o aturats a la via publica entre les 20 hores i les 9 hores i superin els nivells permesos a la present Ordenança.

133.b) Els agents de transit podran formular denuncia, sense necessitat d’aparells mesuradors, quan es tracti de vehicles que circulin per dins el casc urbà, tant en horari diürn com a horari nocturn, i que duguin la musica notòriament a un nivell elevat de dBA, i que per tant, superi els nivells esmentats a l’Annex I.

133.c) Els vehicles utilitzats per la neteja viaria (agranadores i bufadores), els vehicles de recollida de fems i els vehicles de recollida dels contenidors de vidre i de punts verds tindran cura extrema de respectar la tranquil·litat i silenci de la nit, fent un ús el més silenciós possible, dins la seva activitat.

Article 134.-

L’Ajuntament es reserva la potestat de restringir el trànsit rodat (en horari i velocitat), a zones en les quals s’afecti notòriament la tranquil·litat de la població.

A aquest efecte poden considerar-se les zones que suportin un nivell de renou per mor del transit rodat que assoleixi valors de nivell continu equivalent (leq) superiors a 55 dbA durant el període nocturn i 65 dbA en horari diürn.

MAQUINARIA I INSTAL·LACIONS

Article 135.-

Els aparells elevadors, les instal·lacions de condicionament d’aire i ventilació i les seves torres de refrigeració, la distribució i evacuació d’aigües, la transformació d’energia elèctrica i la resta del serveis dels edificis seran instal·lats amb les precaucions d’ubicació i aïllament que garanteixin un nivell de transmissió sonora, als locals i ambients propers, d’acord amb les disposicions d’aquesta Ordenança.

Article 136.-

Per a corregir la transmissió de vibracions es tindran en compte les següents normes:

-Qualsevol element amb òrgans mòbils es mantindrà en perfecte estat de conservació,principalment en allò que es refereix al seu equilibri dinàmic o estàtic, i també a la suavitat de marxa del seus coixinets o camins de rodament.

-No es permetrà l’ancoratge directe de les maquines o dels seus suports, ni qualsevol òrgan mòbil, a les parets mitgeres, sòtils o forjats de separació de locals de qualsevol tipus d’activitat.

-L’ancoratge de tota maquina o òrgan a sòls o estructures no mitgeres ni directament connectats amb els elements constructius de l’edificació es disposaran en tot cas amb la interposició dels dispositius antivibratoris adequats.

-En els circuits d’aigua s’evitarà la producció dels anomenats “cops d’ariet”, i les seccions i disposició de les vàlvules i aixetes hauran de ser tals que el fluït circuli per aquestes en regim laminar per els seus consums nominals.

Article 137.-

Les dependencies de sales de calderes, de maquinaria i instal·lacions, disposaran d’un nivell mínim d’insonorització de 70 dbA.

Article 138.-

Els certificats Final d’Obra. A presentar prèvia la llicencia corresponent, hauran de fer constar les prescripcions pròpies de cada grup. I llicencia, a complir segons l’Ordenança. Amb la presentació del certificat de Final d’Instal·lacions, es consolidarà el calibrat i precinte dels equips. Condició prèvia a la posada en servei.

La posada en servei d’equips o instal·lacions sense calibrar i/o precintar facultarà a l’administració municipal pel seu precinte immediat, sense més tràmit, com a mesura cautelar a la legalització de les instal·lacions, disposició de la llicencia municipal.

ACTIVITATS DIVERSES

Article 139.-

La producció de renous a la via publica i a les zones de publica convivència o a l’interior dels edificis, haurà de ser mantinguda dins els límits que exigeixen la convivència ciutadana.

Aquesta prescripció al·ludeix especialment als renous produïts, en horari nocturn per les següents raons:

-To excessivament alt de la veu humana.

-Renous i molèsties d’animals domèstics.

-Aparells i instruments musicals.

-Electrodomèstics.

Article 140.-

Els propietaris d’animals domèstics, en tindran esment i evitaran que provoquin molèsties als veïnats.

Article 141.-

En aparells musicals, els de radio i televisió hauran d’ajustar el seu volum de manera que no sobrepassin els nivells establerts en aquesta Ordenança, especialment durant el període compres entre les 21 hores i les 9 de l’endemà.

Article 142.-

Es prohibeix la utilització d’electrodomèstics entre les 24 hores i les 8 del dia següent, en particular, rentavaixelles, rentadores, eixugadores, liquadores i aspiradores quan ultrapassin els nivells màxims permesos per l’Ordenança.

Article 143.-

Es prohibeix la utilització de tot tipus de dispositiu sonor amb la finalitat publicitària. Es podrà autoritzar, amb caràcter excepcional, aquesta modalitat complint amb les prescripcions de l’Ordenança, l’Ordenança Municipal de Publicitat i altres que es poguessin imposar en la llicencia.

Article 144.-

Se sancionarà el funcionament, excepte per causes justificades, de qualsevol sistema d’alarma o senyalització d’emergència.

Els titulars de les instal·lacions de alarma posaran en coneixement de la Policia Local la posada en funcionament d’aquestes instal·lacions, i també en telèfon de contacte per la localització de la persona responsable en cas de funcionament (injustificat o no).

Article 145.-

Quan el funcionament anormal d’un sistema d’alarma doni molèsties al veïnats i sigui impossible la localització del responsable o titular d’aquesta instal·lació, es procedirà al desmantellament i retirada d’aquest sistema per la Policia Local o per els serveis municipals.

Article 146.-

Qualsevol altre activitat o comportament personal o col·lectiu, no compres en els articles precedents, que impliqui una pertorbació dels veïnats per or del renous, evitable amb l’observança d’una conducta cívica normal,s’entendrà sotmès en el règim sancionador d’aquesta Ordenança.

REGIM JURIDIC

Article 147.-

Els responsables de les conductes que, per acció o omissió, infringeixin les disposicions en les quals es basa la present Ordenança, seran denunciats per haver comes aquestes infraccions, i s’instruirà un expedient sancionador e la forma prevista en la disposició transgredida.

Es consideren persones responsables, a l’efecte del procediment sancionador a l’efecte de sancions econòmiques, els autors materials dels renous o els propietaris dels vehicles o instruments que els produeixin, quan aquets estiguin degudament identificats.

DE LA INCOACIÓ D’EXPEDIENT

Article 148.-

Serà funció dels Serveis Tècnics Municipals competents i dels agents de la Policia Local que tinguin assignades aquestes funcions, l’exercici de la funció inspectora i de la policia que garanteixi el compliment de les disposicions d’aquesta Ordenança.

Els titulars de les instal·lacions i activitats productores de renous i vibracions hauran de permetre i facilitar la inspecció.

Article 149.-

Les visites d’inspecció es podran dur a terme per pròpia iniciativa municipal (d’ofici) o després que qualsevol interessat ho hagi sol·licitat.

Les sol·licituds de visites de comprovació hauran de contenir, a més de les dades exigibles a les simples instancies segons el que es disposa a la Llei 30/92 de Regim Jurídic de les Administracions Publiques i de Procediment Administratiu Comú, les dades necessàries per a la realització de la visita d’inspecció i particularment:

-Relació dels fets i molèsties, amb indicació del lloc, data, hora i establiment o instal·lació que els produeix.

- Quan el seu origen sigui maquinaria o vehicles automòbils, indicació de la seva identificació, tipus i matricula si s’escau.

Si la denuncia presentada fos notòriament injustificada, l’Administració podrà exigir el denunciant les despeses que originin per l’actuació inspectora i fins i tot la sanció pertinent si, a més, es pogués veure mala fe.

Tota infracció de les prescripcions generals de la present Ordenança requerirà visita d’inspecció i acta o informe emes pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament. Aquest serveis podran realitzar les comprovacions que creguin oportunes per a determinar si el funcionament de les instal·lacions o activitats, ja sigui durant les obres o en el seu ulterior funcionament, vulnera les prescripcions d’aquesta Ordenança.

Article 150.-

Les denuncies cursades pels agents de la policia Local, per incompliment dels nivells de recepció (interns o externs) implicaran l’obertura d’expedient sancionador per infracció de les prescripcions d’aquesta Ordenança referides a la superació dels nivells màxims permesos.

Tota infracció de les prescripcions generals d’aquesta Ordenança, requerirà visita d’inspecció i acta d’informe emès pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament. Aquets Serveis podran fer les comprovacions que creguin oportunes per determinar si el funcionament de les instal·lacions o activitats, ja sigui durant les obres o el seu ulterior funcionament vulnera les prescripcions d’aquesta Ordenança.

La funció inspectora s’efectuarà en el lloc en què s’emplaci l’activitat, la maquinaria o les instal·lacions.

De tota visita inspectora se n’aixecarà acta en la qual es determinin les correccions realitzades, o en cas contrari els motius de l’incompliment, que si s’estimessin justificats podran ser causa de nova resolució amb ampliació del termini d’execució. Si les causes de l’incompliment no fossin justificades s’imposarà la sanció corresponent, i fins i tot es podrà decretar el cessament de l’activitat.

DE LES MESURES CAUTELARS

Article 151.-

Sense perjudici del que s’ha disposat a l’article anterior i per el cas que l’administrat abusi del termes de la present Ordenança i de la resta de normativa en matèria de protecció del medi ambient contra la contaminació per emissió de renous i vibracions, que li permet obtenir normalment els beneficis de l’activitat, la Batlia podrà adoptar les mesures cautelars que cregui convenients per a restablir el règim jurídic violat per els promotors de l’activitat.

Aquestes mesures cautelars no tindran caràcter sancionador, atès el caràcter de relació de subjecció especial de la relació entre l’Administració i l’administrat, el qual voluntàriament ha assumit el règim jurídic violat.

151.a) Mesures cautelars

L’incompliment de les disposicions de la present Ordenança facultarà a l’Administració Local i com a mesura cautelar sense efecte sancionador, podrà precintar els equips amb caràcter immediat.

La mesura cautelar anterior es podrà adoptar en el casos següents:

- Quan el nivell de recepció intern en dependencies afectades, motivat per la font sonora causant, superi en 10 dbA o més els nivells permesos segons les taules de la Ordenança.

- Quan dins els espais, tant interiors con exteriors, que pertanyen a l’activitat, es produeixen bregues, cants o hi hagi cridòries, sense que el responsable/s de l’activitat adopti les mesures pertinents per evitar-ho.

- La manipulació, canvi, alteració del precinte/s de l’equip/s de so.

- Ésser reincident, haver estat sancionat.

Article 152.-

Una vegada evacuat el tràmit d’inspecció i independentment de les mesures cautelars que s’hagin pogut adoptar s’incoarà expedient sancionador conforme amb el que es disposa a la Llei 30/92 de Regim Jurídic de les Administracions Publiques i de Procediment Comú, separant la fase instructora del procediment de la fase resolutòria i atorgant audiència a l’interessat, prèvia la notificació de la resolució, amb excepció de les mesures cautelars establertes a l’article anterior.

El titular o interessat podrà presentar les al·legacions que cregui oportunes dins els terminis reglamentaris, al·legacions que abocaran a l’atenuació, anul·lació o ratificació dels fets denunciats i la proposta de resolució.

Article 153.-

Els agents de vigilància de trànsit formularan denuncies per infracció del que es disposa a aquesta Ordenança quan, proveïts de sonòmetres, comprovin que el nivell de renou produït per un vehicle en circulació supera els límits establerts a l’Annex I.

Aquests agents de vigilància de trànsit podran formular denuncia, sense necessitat d’aparells mesuradors, quan es tracti de vehicles que circulin amb l’anomena’t escapadament lliure que produeixin notòriament un renou que superi àmpliament els nivells esmentats a l’Annex I.

INFRACCIONS

Article 154.-

Es consideraran infraccions administratives les accions o omissions que contravinguin les disposicions de la present Ordenança.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus d’acord amb la tipificació de l’article següent.

Article 155.-

Constituirà falta lleu:

a) Superar els valors límits admissibles, fins a 5 dBA.

b) Qualsevol altre infracció a les prescripcions d’aquesta Ordenança, no tipificada com a greu o molt greu.

c) Fer ús dels equips musicals del vehicles segon l’article 133.a i 133.b. superant els nivells permesos fins a 5 dBA.

Article 156.-

Serà falta greu:

a) Superar en més de 5 fins a 10 dBA els valors màxims admissibles.

b) La vulneració expressa dels requeriments municipals per a la correcció de les deficiències observades.

c) La no presentació del vehicles a les inspeccions.

d) La circulació de vehicles amb motor amb l’escapament lliure o amb silenciadors ineficaços, incomplets o inadequats.

e) La negativa o obstrucció a la tasca inspectora.

f) La reincidència de faltes lleus dins el període de tres mesos.

g) Fer ús dels equips musicals dels vehicles, segon l’article 133.a i 133.b, superant els nivells permesos, en més de 5 dBA i fins a 10dBA.

Article 157.-

Serà falta molt greu:

a) Superar en més de 10dBA els valors màxims admissibles.

b) La reincidència en faltes tipificades com a greus.

SANCIONS

Article 158.-

Les infraccions als preceptes de la present Ordenança se sancionaran de la manera següent:

1.- Infraccions lleus, amb multa de 60 a750€.

2.- Infraccions greus, amb multa des de 750,01 a 1.500€

3.- Infraccions molt greus, amb multa des de 1500,01 fins a 3000€

Article 159.-

En las resolucions dels procediments sancionadors es podrà atorgar un termini per a l’adopció de mesures correctores o es podrà imposar la correcció immediata d’aquells comportaments contraris a l’esperit de la present Ordenança.

ÀNNEX 1: TAULA DE NIVELLS SONORS MÀXIMS ADMISSIBLES EN L’EMISSIÓ I TRANSMISSIÓ DE RENOUS AERIS.

Nivell de Recepció Extern (NRE)

Diürn Nocturn

Residencial – Habitatges................. 55 45

Turístic – Comercial....................... 55 55

Docent....................................... 55 45

Sanitari................................... 50 40

Industrial................................. 60 55

Nivell de Recepció Intern (NRI)

Diürn Nocturn

Residencial – Habitatges................. 35 30

A habitacions................................ 30 25

Turístic – Comercial....................... 55 55

Docent........................................ 45 40

Sanitari..................................... 35 30

Industrial.................................... 60 60

Els nivells d’emissió interna no tindran limitació especifica, exceptuant la derivada de l’ampliació de la resta dels límits màxims, depenent directament de nivell de condicionament i aïllament acústic propi del recinte de què es tractí.

A efectes d’aquesta Ordenança i el seus Annexos s’entén per període diürn el comprès entre les vuit hores i les vint-i-dues hores, i és per tant el període nocturn el comprès entre les vint-i-dues hores i les vuit hores de l’endemà.

Els límits màxims indicats s’expressen en decibels, corregits conforme a la xarxa de ponderació normalitzada mitjançant la corba de referència tipus A (dBA).

LÍMITS MÀXIMS DE NIVELL SONOR ALS VEHICLES

CATEGORIA DE VEHICLES VALORS EXPRESSATS EN dB(A)

A)Vehicles automòbils de dues rodes:

Ciclomotor...........................................................80 dB(A)

a) Motors de dos temps de cilindrada:

-Superior a 50 cm3, inferior o igual a 125 cm3............... 82 dB(A)

-Superior a 125cm3........................................... 84 dB(A)

b) Motor de quatre temps per cilindrada:

-Superior a 50 cm3, inferior o igual a 125 cm3............... 82 dB(A)

-Superior a 125 cm3, inferior o igual a 500 cm3............. 84 dB(A)

-Superior a 500 cm3....................................... 86 dB(A)

B) Vehicles automòbils de tres rodes (se n’exclou la maquinaria d’obres publiques):

- La cilindrada dels quals sigui superior a 50 cm3.......... 85 dB(A)

C) Vehicles automòbils de quatre o més rodes (se n’exclou la maquinaria d’obres publiques, etc):

a) Vehicles destinats a transport de persones que tinguin fins a 9 places, inclosa la del conductor........................ 82 dB(A)

b)Vehicles destinats al transport de persones que tinguin més de 9 places, inclosa la del conductor, el pes màxim autoritzat del qual no excedeixi de 3,5 tones................. 84 dB(A)

c)Vehicles destinats al transport de mercaderies, el pes màxim autoritzat dels quals no excedeixi de 3,5 tones.... 84 dB(A)

d)Vehicles destinats al transport de persones que tinguin més de 9 places, inclosa la del conductor, el pes màxim autoritzat del qual excedeixi de 3,5 tones............ 89 dB(A)

e)Vehicles destinats al transport de mercaderies, el pes màxim autoritzat dels quals excedeixi de 3,5 tones......... 89 dB(A)

f)Vehicles destinats al transport de persones que tinguin més de 9 places, inclosa la del conductor, el motor del qual tingui una potència igual o superior a 200 CV. DIN........................................................................ 91 dB(A)

g)Vehicles destinats al transport de mercaderies, el motor dels quals tingui una potència igual o superior a 200 CV. DIN i el pes màxim autoritzat dels quals excedeixi de 12 tones................... 91 dB(A)

ANNEX II: MÈTODE OPERATIU UTILITZAT A LES MEDICIONS

I.- DELS NIVELLS D’EMISSIÓ INTERNS (NEI).

La medició dels nivells d’emissió interns, talment com es refereix a l’article 5.a.1 d’aquesta Ordenança, es realitzarà seguint les directrius detallades als apartats següents:

1.- La medició es realitzarà mantenint tancades les portes i les finestres que hi hagi al recinte en què se situï la font sonora, i es reduirà al mínim imprescindible el número de persones assistents a la medició.

2.- L’equip de mesura es col·locarà a 1.20 metres d’en terra aproximadament i a dos metres de distancia de la font sonora. Si la font es direccional, el micròfon s’orientarà cap aquesta, i es suficient una estació per a la valoració del nivell acústic de la font. Si la font és omnidireccional es fitxaran tres estacions al seu voltant, formant angles de 120 graus. En casos particulars, s’acompanyarà croquis d’emplaçament de la font sonora i de l’equip de mesura.

3.- La característica de medició introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou a mesurar, i s’atendrà a:

Renou continu uniforme.............................. Ràpid (Fast).

Renou continu variable................................Lent (Slow).

Renou continu fluctuant............................... Estadístic

Renou esporàdic......................................... Lent (Slow).

4.- Per a renous continus, ja siguin uniformes o variables, s’efectuaran tres registres a cada estació o punt de mesura amb una durada de 15 segons cadascun i un interval d’un minut entre cada registre. El valor considerat a cada medició serà el màxim nivell instantani registrat.

El nivell d’emissió interna (NEI) de la font sonora vendrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.

5.- Per a renous continus fluctuants s’efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les característiques del renou a mesurar, de manera que el temps d’observació sigui suficientment representatiu.

El nivell d’emissió intern de la font sonora (NEI) vendrà representat per l’índex Leq. Valor proporcionat per la memòria de l’analitzador estadístic.

II.- DELS NIVELLS D’EMISSIÓ EXTERNS (NEE)

1.- La medició dels nivells d’emissió externs, talment com es refereixen a l’article 5.a2 d’aquesta ordenança, es realitzarà seguint les directrius detallades en els apartats següents:

A) Es desistirà d’efectuar la medició quan les característiques climàtiques (temperatura i humitat) quedin fora rang de les condicions de mesura de l’equip utilitzat.

B) Per a velocitats del vent superiors a tres metres per segon es desistirà d’efectuar la medició, Per a velocitats inferiors es podrà efectuar la medició sempre que s’utilitzi l’equip de mesura amb una pantalla protectora contra el vent.

C) La metodologia a utilitzar en les mesures, posada en estació de l’equip de mesura, característica del renou, nombre de registres a realitzar i obtenció del (NEE), seran els esmentats a l’apartat I d’aquest Annex en el qual es refereix la casuística per a (NEI).

III,. DELS NIVELLS DE RECEPCIÓ INTERNS (NRI)

La medició dels nivells de recepció interns, talment com es refereixen a l’article 5.b.1 d’aquesta Ordenança es realitzarà seguint les directrius detallades en els apartats següents:

1.- La medició es realitzarà amb les finestres o buits del recinte tancats, exceptuant si correspon a buits de ventilació o eixides que per la seva concepció puguin romandre oberts, i es desistirà d’efectuar la medició quan les característiques ambientals (temperatura i humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de l’equip utilitzat.

2.- Per a velocitats del vent superiors a 3m/s es desistirà de la medició. Per a velocitats inferiors es podrà efectuar la medició sempre que s’utilitzi l’equip de mesura amb la seva corresponent pantalla contravent.

3.- Es reduirà al mínim imprescindible el nombre de persones assistents a la medició, fins i tot si fos factible es procedirà al desallotjament total.

4.- Se situarà el micròfon a 1 metre de la paret del recinte i aproximadament a 1.20 metres d’en terra. La selecció es realitzarà de manera que l’estació de mesura afecti a aquella paret que es cregui fonamental quant a transmissió de renou. En cas que no hi hagi cap de fonamental se seleccionarà preferentment la paret oposada a aquella per on es manifesta el renou de fons (generalment la façana).

Sobre el lloc així seleccionat es mourà experimentalment el sonòmetre paral·lelament a la paret transmissora tractant de localitzar el punt de major pressió acústica. Aquest moviment es realitzarà al llarg de 0’5 metres en cada sentit.

En el lloc on s’apreciï més intensitat acústica s’efectuarà la medició, orientant el micròfon de manera sensiblement ortogonal cap a la paret (angle horitzontal) i lleugerament inclinat cap a dalt (angle vertical).

5.- La característica de medició introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou a mesurar, i s’atendrà a:

Renou continu uniforme..............................Ràpid (Fast).

Renou continu variable................................Lent (Slow).

Renou continu fluctuant............................... Estadístic

Renou esporàdic.......................................... Lent (Slow).

6.- Per a renous continus, ja siguin uniformes o variables, s’efectuaran tres registres a cada estació o punt de mesura, amb una durada de quinze segons cadascun i un interval d’un minut entre cada registre. El valor considerat a cada medició serà el màxim nivell instantani registrat.

El nivell de recepció intern (NRI) de la font sonora vendrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.

7.- Per a renous continus fluctuants s’efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les característiques del renou a mesurar, de manera que el temps d’observació sigui suficientment representatiu.

El nivell de recepció intern de la font sonora (NRI) vendrà representat per l’índex de Leq. Valor proporcional per la memòria de l’analitzador estadístic.

IV DELS NIVELLS DE RECEPCIÓ EXTERN (NRE)

La medició dels nivells de recepció externs (NRE), talment com es refereixen a l’article 5.b.2 d’aquesta Ordenança es realitzarà seguint les directrius detallades en els apartats següents:

1.- es desistirà d’efectuar la medició quan les característiques ambientals (temperatura i humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de l’equip utilitzat.

2.- Per a velocitats del vent superiors a 3m/s es desistirà de la medició. Per a velocitats inferiors es podrà efectuar la medició sempre que s’utilitzi l’equip de mesura amb la seva corresponent pantalla contravent.

3.- Quan la font de renou considerada es trobi allunyada de l’estació de mesura, el nivell de recepció extern (NRE) dependrà significativament de les condicions climàtiques, per la qual cosa en l’informe de medició es reflectiran les condicions existents durant aquesta. Si és possible s’obtindrà un valor típic i una indicació sobre el marge de variació.

4.- De manera general l’equip s’instal·larà a 1’20 metres d’en terra aproximadament i a 3’5 metres com a mínim de les parets, edificis o qualsevol altre superfície reflectant, i amb el micròfon orientat cap a la font sonora.

Quan les circumstancies ho requereixin es podran modificar aquestes condicions, especificant-ho a l’informe de la medició i en cas necessari haurà d’anar acompanyat d’un croquis d’emplaçament.

5.- la característica de medició introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou a mesurar, i s’atendrà a:

Renou continu uniforme.............................. Ràpid (Fast).

Renou continu variable................................ Lent (Slow).

Renou continu fluctuant............................... Estadístic

Renou esporàdic......................................... Lent (Slow).

6.- Per a renous continus, ja siguin uniformes o variables, s’efectuaran tres registres a cada estació o punt de mesura, amb una durada de quinze segons cadascun i un interval d’un minut entre cada registre. El valor considerat a cada medició serà el màxim nivell instantani registrat.

El nivell de recepció extern (NRE) de la font sonora vendrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.

7.- Per a renous continus fluctuants s’efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les característiques del renou a mesurar, de manera que el temps d’observació sigui suficientment representatiu.

El nivell de recepció extern de la font sonora (NRE) vendrà representat per l’índex de Leq. Valor proporcional per la memòria de l’analitzador estadístic.

V.- DE LES CORRECIONS PER RENOUS DE FONS

1.- Si la durant la medició de qualsevol dels nivells de renou a què es refereixen els apartats I i IV d’aquest Annex s’observa l’existència de renou aliè a la font sonora de l’objecte de la medició i s’estima que l’esmenta’t renou pogués efectuar una correcció per renou de fons, talment com s’indica en el punts que es desenvolupen seguidament.

2.- Es localitzarà l’origen del renou aliè a la font sonora objecte de la medició i s’anul·larà mentre aquest duri.

3.- Si no fos possible aquesta anul·lació es realitzarà una correcció en el nivell total mitjà considerant:

- Es mesurarà el nivell acústic del conjunt format per la font sonora més el renou de fons, i es designarà aquest valor N1.

- Es passarà la font sonora i es mesurarà en les mateixes condicions, el nivell produït pel renou de fons, i es designarà a aquest valor N2.

- S’establirà la diferència entre el dos nivells mesurats: D= N1-N2.

En funció del valor de la diferència D, s’obtindrà la correcció C que haurà d’aplicar-se al Nivell N1 per aplicació directa de la taula:

CORRECCIÓ PER RENOU DE FONS

D(dBA) 0-3.5 3.5-4.5 4.5-6 6-8 8-10 més de 10

C(dBA) 2.5 1.5 1 0.5 0

-Per valors compresos entre 0 i 3.5 es desestimarà la medició, i es realitzarà un altre moment en què el renou de fons sigui menor.

- Per a valors de la diferencia D superiors a 3.5 es determinarà el valor de la correcció corresponent a C i es restarà del valor N1; s’obtindrà així el valor final representatiu del nivell sonor de la font objecte de la medició: N=N1-C.

MÈTODES I APARELLS DE MESURA DEL RENOU PRODUIT PELS VEHICLES AUTOMÒBILS.

1.- Aparells de mesura:

1.1.- S’utilitzarà un sonòmetre d’alta qualitat. La mesura s’efectuarà amb una xarxa de ponderació i una constant de temps, conformes, respectivament a la corba i el temps de “resposta ràpida”, talment com es descriu a la publicació 179 (1965). “Sonòmetres de Precisió”, de la Comissió Electrònica Internacional (CEI) sobre les característiques dels aparells de mesura de renou.

1.2.- L’aparell serà corregit freqüentment i, si és possible, abans de cada sèrie de mesures.

2.- Condicions de la mesura:

2.1.- Les mesures s’efectuaran amb els vehicles en buit i sense remolc, llevat del cas de vehicles indissociables, a zona espaiosa i suficientment silenciosa ( renou ambient i renou del vent inferiors a 10 dB(A), com a mínim, en relació amb el renou a mesurar). L’esmentada zona pot estar constituïda, per exemple, per un espai obert de 50 metres de radi, la part central del qual, de 20 metres de radi, com a mínim, haurà de ser pràcticament horitzontal, pavimentada amb formigó, asfalt o material semblant i no ha d’estar coberta de neu pulveritzada, herbes altes, terres blanes o cendres.

2.2.- El revestiment de la pista de rodadura ha de ser de naturalesa que el pneumàtics no produeixin renou excessiu. Aquesta condició no és valida més que per a la mesura del renou dels vehicles en marxa.

2.3.- Les mesures es realitzaran amb temps clar i vent dèbil. En la lectura no es prendrà en consideració cap punt que aparegui sense relació amb les característiques del nivell sonor general.

2.4.- Abans de procedir a les mesures, el motor serà posat en condicions normals de funcionament, quant a:

2.4.1.- Temperatures.

2.4.2.- Reglatge.

2.4.3.- Benzina.

2.4.3.- Bugies, Carburador/s i altres peces.

3.- Mètodes de mesura.

3.1.- Mesura del renous dels vehicles en marxa.

3.1.1- Posicions per l’assaig:

3.1.1.1.- S’efectuaran, al manco, dues mesures a cada costat del vehicle. Es podran fer mesures preliminars d’ajustament, però no es prendran en consideració.

3.1.1.2.- El micròfon es col·locarà a 1.2 metres+0.1 metre per damunt el sòl a una distancia de 7.5+0.2 metres de l’eix de la marxa del vehicle, mesurada sobre la perpendicular PP a aquest eix.

3.1.1.3.- es traçaran a la pista d’assaig dues línees AA’ i BB’ paral·leles a la línea PP’, situades, respectivament, a 10 metres per davant i per darrera d’aquesta línea. Els vehicles es duran a velocitat estabilitzada, en les condicions especificades anteriorment, fins a la línea AA’. En aquest moment s’obrirà a fons la papallona dels gasos tan ràpidament com sigui possible. La papallona es mantindrà en aquesta posició fins que la part de darrera del vehicle sobrepassi la línea BB’ i desprès es tancarà el més ràpidament possible.

3.1.1.4.- Per els vehicles articulats compostos de dos elements indispensables, considerats com un sol vehicle, no es tindrà en compte el semiremolc per el pas de la línea BB’.

3.1.1.5.- La intensitat màxima registrada constituirà el resultat de la mesura.

3.1.2.- Determinació de la velocitat estabilitzada a adoptar:

3.1.2.1.- vehicle sense caixa de velocitats.

El vehicle s’aproximarà a la línea AA’ a una velocitat estabilitzada corresponent, bé a una velocitat de rotació del motor igual a tres quarts d’aquella a la qual el motor desenvolupa la seva potencia màxima, bé als tres quarts de la velocitat de rotació màxima del motor permesa pel regulador, bé a 50 quilometres per hora.

Es triarà la velocitat més baixa.

3.1.2.2.- Vehicle amb caixa de comandament manual. Si el vehicle està proveït de caixa amb dues, tres o quatre relacions, s’utilitzarà la segona. Si la caixa té més de quatre relacions, s’utilitzarà la tercera. Si procedint així el motor assoleix una velocitat de rotació que sobrepassa el seu regim admissible, s’haurà d’utilitzar en lloc de la segona o tercera relació la primera superior que permeti no sobrepassar aquell règim. No s’hauran d’utilitzar les relacions supermultiplicades auxiliars (“superdirecta”). Si el vehicle està proveït d’un punt a doble relació, la relació elegida serà la corresponent a la velocitat més elevada del vehicle. El vehicle s’ha d’aproximar a la línea AA’ a una velocitat uniforme corresponent, bé a una velocitat de rotació del motor igual a tres quarts d’aquella a la qual el motor desenvolupa la seva potencia màxima, bé a 50 quilometres per hora, i es triarà la velocitat més baixa.

3.1.2.3.- Vehicle amb caixa automàtica de velocitats. El vehicle s’ha d’aproximar a la línea AA’ a una velocitat uniforme de 50 kilòmetres hora o als tres quarts de la seva velocitat màxima, i s’elegirà la més baixa de les dues. Quan es disposi de diverses proposicions de marxa endavant, s’ha de triar la que produeixi l’acceleració mitjana més elevada del vehicle entre les línees AA’ i BB’. No s’ha d’utilitzar la posició del selector que s’empra per el frenat, l’estacionament o d’altres lentes semblants.

3.2.- Mesura dels vehicles aturats.

3.2.1.- Posició del sonòmetre.

3.2.1.1.- El punt de mesura serà el punt X indicat a la figura 2 a una distancia de 7 metres+0.2metres de la superfície més propera al vehicle.

3.2.1.2.- El micròfon es col·locarà a 1.2metres+0.1 metres per damunt del nivell del sòl.

3.2.3.- Condicions d’assaig dels vehicles.

3.2.3.1.- El motor d’un vehicle sense regulador de velocitat serà posat al règim que d’un número de revolució equivalent a tres quarts del número de revolucions per minut que, segons el fabricant del vehicle correspongui a la potència màxima del motor. El nombre de revolucions per minut del motor es mesurarà amb l’ajut d’un instrument independent, per exemple un banc de corrons i un tacòmetre, el motor està proveït de regulador de regulador de velocitat que impedeix sobrepassar la velocitat de rotació a la qual el motor desenvolupa la seva potencia màxima, se’l farà girar al regim d’assaig donat pel regulador.

3.2.3.2.- La intensitat màxima registrada constituirà el resultat de la mesura.

4.- Interpretació dels resultats:

4.1.- Les mesures es consideraran com a vàlides se la diferencia entre dues mesures consecutives en un mateix costat del vehicle, no és superior a 2 dB(A).

4.2.- El valor considerat serà el que correspongui al nivell sonor més elevat. En el cas que aquest valor superi en un dB(A) el nivell màxim autoritzat per a la categoria que pertanyi el vehicle, es procedirà en assaig a una segona sèrie de dues mesures. Tres del quatre resultats així obtinguts hauran d’estar dins els límits prescrits.

4.3.- Per a tenir en compte la imprecisió dels aparells de mesura, els valors llegits a l’aparell durant la mesura disminuiran un dB(A).

ANNEX III

Condicions tècniques dels limitadors i la seva instal·lació.

Operar a tota la gama de freqüències d’àudio, sense afectar-les ni modificar-les.

Possibilitat de programar i de fixar l’horari d’inici i de tancament de l’activitat musical.

Possibilitat de programar dos nivells màxims dins l’horari de funcionament.

Captació de senyals externes, micròfons o altres equips.

Elements, interns i externs amb sistema de protecció antimanipulacions.

Equips totalment precintables, connexions, regulacions etc.

Equips amb indicadors de preavís òptic.

Equips amb nivells d’atenuació, ajustables en temps i nivell.

Programació possible durant el temps de penalització.

Alimentació autònoma, fallida de xarxa.

La seva instal·lació serà. Sempre i en conjunt, accessible de forma que faciliti el seu precintat i la inspecció sense necessitat de moure els equips ni els elements precintables de la instal·lació.

El seu calibrat es realitzarà mitjançant “so rosa” i conforme als nivells corresponents segons el grup establert a l’ordenança.

CAPÍTOL TRETZÈ: PLATGES

I. – Disposicions Generals.

Article 160.-

1.- És l’objecte d’aquesta Ordenança establir les condicions generals que han de complir les diferents instal·lacions així com regular les activitats que es realitzen a les nostres platges, conjugant, el dret que tots tenen a gaudir de les mateixes, amb el deure que l’Ajuntament de Capdepera , en el marc de les seves competències, té de vetllar per la utilització racional de les mateixes, per tal de protegir i millorar la qualitat de la vida i defensar i restaurar el medi ambient, suport de la indispensable solidaritat col·lectiva; principis tots consagrats en la nostra Constitució.

2.- Així mateix, l'Ajuntament de Capdepera, a través d'aquesta Ordenança, instrument normatiu més pròxim i accessible al ciutadà, pretén fer arribar a aquest la diversa normativa estatal bàsica i autonòmica referent a seu objecte, desenvolupat en l'apartat anterior.

3.- La present Ordenança regirà en el terme municipal de Capdepera, en l'espai que constitueix el domini marítim terrestre definit en el títol 1r de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes, i que tingui la consideració de platja, així com a les instal·lacions o elements que ocupin aquest espai.

4.- En els supòsits no regulats en aquesta Ordenança, però que per les seves característiques o circumstàncies pogués estar compresos dins del seu àmbit d'aplicació, els seran aplicades per analogia les normes que guarden similitud amb el cas esmentat.

5.- L'Ajuntament de Capdepera determinarà la temporada de bany.

6.- Les platges del municipi, amb caràcter voluntari per part de l’ Ajuntament de Capdepera, compten amb un sistema de gestió ambiental certificat segons les normes internacionals ISO 14001:2004. Aquesta eina permet gestionar les diferents activitats que es realitzen a les platges, ja siguin de forma directa per part de l’ent municipal o bé indirecta mitjançant concessions i adjudicació de concursos, d’ una forma respectuosa amb el medi ambient, garantint els serveis de neteja i recollida de residus i el manteniment de la biodiversitat en aquests indrets. Es tenen en compte a l’ hora de publicar serveis a concurs en els plecs de condicions tècniques, a part dels requisits legals, els requisits subscrits en aquesta certificació ambiental.

Article 161.-

A efectes d’aquesta Ordenança i d’acord amb la normativa estatal bàsica, així com la de caràcter autonòmic d'aplicació, s'entén com:

a) Platges: Zones de dipòsit de materials solts, com ara sorres, graves i còdols, incloent escarpes, bermes i dunes, tinguin o no vegetació, formades per l’acció del mar o del vent marí, o altres causes naturals o artificials.

b) Aigües de bany: Aquelles de caràcter marítim en què el bany estigui expressament autoritzat o, no estant prohibit, es practica habitualment per un nombre important de persones.

c) Zona de bany: El lloc on es troben les aigües de bany de caràcter marítim i els seus voltants que són part accessòria d'aquesta aigua en relació als seus usos turístics/recreatius.

En tot cas s’entendrà com a zona de bany aquella que es trobi degudament abalisada a aquestefecte.

En els trams de costa que no estiguin abalisats com a zona de bany s'entendrà que aquesta ocupa una franja de mar contigua a la costa d'una amplada de 200 metres a les platges i de 50 metres en la resta de la costa.

d) Zona de Varada: Aquella destinada a l'estada, embarcament, desembarcament i manteniment d'embarcacions professionals i de esbarjo, degudament llistada. Dins les zones privades que limitin amb les zones de domini públic , com a mesura especial, es tindrà la possibilitat de aturar, fondejar, embarcar i desembarcar, exemple: els escats.

e) Temporada de bany: Període de temps en què es preveu una afluència important de banyistes, tenint

en compte els usos i costums locals. A efectes d’aquesta Ordenança, es considerarà temporada de bany el període comprès entre l'1 de març i el 31 d'octubre de cada any, llevat que s’indiqui cosa contrària mitjançant Decret de Batlia.

f) Acampada: Instal·lació de tendes de campanya, taules i cadires de càmping, para-sols no diàfans en els seus laterals o de vehicles o remolcs habitables.

g) Campament: Acampada organitzada dotada dels serveis establerts per la normativa vigent.

h) Zona de repòs: Zona delimitada per la instal·lació d’hamaques i para-sols de les concessions.

Article 162.-

Els agents de l’autoritat i el personal habilitat podran requerir verbalment als que infringeixin qualsevol de les disposicions contingudes en aquesta Ordenança per tal que immediatament cessin l’activitat prohibida o realitzen l'obligació deguda, això sense perjudici de la incoació d’expedient sancionador, quan sigui procedent o , si s’escau, es giri part de denúncia a l’administració competent.

II.- Normes generals d’ús.

Article 163.-

1.- La utilització de les platges serà lliure, pública i gratuïta per als usos comuns i acords amb la naturalesa d'aquelles, com ara passejar, estar, banyar-se, navegar, embarcar i desembarcar, varar, pescar, agafar plantes i mariscs i altres actes semblants que no requereixin obres o instal·lacions de cap tipus i que es realitzin d'acord amb les lleis, reglaments, així com la present Ordenança.

2.- Les platges no seran mai d'ús privat, sense perjudici del que estableix la Llei de Costes i el seu Reglament sobre les reserves demanials.

3.- Les instal·lacions que es permetin en les platges, a més de complir amb el que disposa el número 2 anterior, seran de lliure accés públic, llevat que per raons de policia, d'economia o altres motius d'interès públic, degudament justificats, s'autoritzin per l’Ajuntament de Capdepera o autoritats competents, altres modalitats de ús.

4.- El passeig, l'estada i el bany pacífics en la platja i al mar, tenen preferència sobre qualsevol altre ús.

5.- Es prohibeix el bany en els espigons i embarcadors, i en les zones senyalitzades en les quals no es permeti el bany o el pas estigui restringit.

Article 164.-

Per a una millor utilització i gaudi de les nostres platges i zones de bany, només seran permesos para-sols totalment diàfans en els seus laterals. S'exceptuen d'aquesta prohibició les estructures destinades exclusivament a la protecció per a nadons, condicionat a l'existència d'aquests i d'unes dimensions d'acord per a la seva protecció.

Article 165.-

Qualsevol tipus d'ocupació de platges, haurà de disposar d'autorització expressa de l'autoritat competent.

Article 166.-

Queda terminantment prohibit fer foc i fogueres a la platja, així com l'ús de barbacoes, de bombones de gas i / o líquids inflamables, llançar petardos, coets o focs d’artifici.

Article 167.-

1.-El trànsit pels sistemes dunars de Cala Agulla i Cala Mesquida queda prohibit, llevat de pas per llocs habilitats i els camins degudament senyalitzats.

2.- Es prohibeix travessar el cordó dunar, els canyissos, pantalles eòliques o similars per tal d´accedir al sistema dunar.

Article 168.-

1.- Queda prohibit cuinar a la platja, dunes, bosc i rodalies.

2.- Malgrat que el consum de begudes alcohòliques estigui permès a la platja, no estaran permeses les conductes derivades d’un mal us. Els usuaris que estiguin baix l’efecte de l’alcohol i causin molèsties a la resta d’usuaris estaran obligats a abandonar la platja, dunes, bosc i rodalies. En cas que no ho puguin fer pels seus propis medis, seran els serveis de policia local els qui faran possible el desallotjament. Els serveis de vigilància marítima i el concessionari de les platges estaran obligats a donar avis al servei de Policia Local en cas de que hi hagi qualque usuari baix l’efecte de l’alcohol.

3.- Es prohibeix la tinença i l’ús d'envasos o tassons de vidre a les platges, zones de bany i zones de repòs. Els envasos oberts podran ser destruïts al moment, i els precintats seran incautats i destruïts desprès d’un mes si no han estat reclamats

4.- Es prohibeix la practica del “botellot” a la platja, dunes, bosc i rodalies.

5.- No es poden abandonar a les platges i zones de bany estris, objectes o aparells que per les seves característiques puguin ser nocius per a les persones o el medi ambient.

6.- Les instal·lacions fixes i temporals a les platges han de garantir el compliment legislatiu en referència a la seguretat industrial, ja sigui en quant a inspeccions periòdiques obligatòries com en el manteniment preventiu de les mateixes.

7.- La venda ambulant i la publicitat dinàmica (agents propaganda manual)

III .- De la neteja de la platja i normes higiènic/sanitàries.

Article 169.-

1.- Els usuaris tindran dret a ser informats per l'Ajuntament de la falta d'aptitud per al bany de les aigües que no satisfacin els criteris de qualitat mínima exigibles per les normes vigents.

2.- Amb aquesta finalitat, l'Ajuntament facilitarà a qui així ho demani, informació actualitzada de les

condicions higiènic/sanitàries de les zones de bany.

3.- En l'àmbit de les seves competències, i en l'exercici del deure d'adoptar les mesures necessàries per a la protecció de la salut, l'Ajuntament de Capdepera:

a) Senyalitzarà l'equipament de serveis públics i les possibles limitacions d'ús que puguin existir, d'acord amb el que estableix la normativa vigent.

b) Senyalitzarà la prohibició de bany, d'acord amb el que estableix la normativa d'aplicació, quan així vingui establerta per la Conselleria de Salut de les Illes Balears o òrgan competent, mantenint la mateixa fins que no es comuniqui la desaparició del risc sanitari per aquest organisme.

c) Adoptarà les mesures necessàries per a la clausura de zones de bany, quan així vingui acordada per l'òrgan competent. Aquestes mesures es mantindran fins que sigui comunicat l'acord de reobertura de la zona de bany per l'òrgan competent.

4.- A les platges, la neteja de les mateixes serà realitzada per gestió directa o indirecta per l'Ajuntament, amb la freqüència i horaris previstos per a l'adequada gestió del servei.

Article 170.-

1.- A les zones o parcel·les ocupades pels serveis de temporada, sigui quin sigui el seu ús, serà responsable de la neteja el titular de l'aprofitament.

2.- La concessionària de les platges haurà de procedir a la neteja diària de la seva zona o parcel·la, sota les hamaques, mitjançant rastell o aparell similar.

Article 171.-

En aquelles zones on es realitzi algun tipus d'activitat diferent a l'assenyalada en l'article anterior, ja sigui permanent o temporal, s'han de mantenir, pels seus responsables, les degudes condicions de neteja, sempre que romanguin exercint la seva activitat.

Article 172.-

La concessionària de les platges, els bars, els xiringuitos i les concessionàries d’esports nàutics haurà d'utilitzar elements no contaminants per al medi ambient. Queda prohibida la utilització d'alumini i ferro. Les hamaques han de ser de plàstic o un altre material de característiques similars, i sempre comptant amb l’autorització pertinent de l'Ajuntament.

Article 173.-

Queda terminantment prohibit qualsevol acte que pogués embrutar les nostres platges o zones de bany, estant obligat el responsable, a la neteja immediata, sense perjudici de les sancions que poguessin derivar-se per aquests fets.

Article 174.-

Els titulars dels serveis de temporada estan obligats a evitar que es produeixi acumulació d'escombraries dins les seves zones d’us o aprofitament, pel que tindran l’obligació de netejar i buidar aquestes zones sempre que sigui necessari. En el cas d'establiment d'un horari per al dipòsit d'escombraries en els contenidors, el concessionari de les platges i concessionaris de temporada estaran exempts de tal horari.

Article 175.-

L'evacuació d'aquests residus es farà obligatòriament en el tipus d'envasos i recipients normalitzats que s'estableixin.

Article 176.-

1.- Queda terminantment prohibit, als usuaris de platges o zones de bany, llançar qualsevol tipus de residus a la sorra com papers, restes de menjar, llosques, llaunes, ampolles, plàstics, bolques, compreses o tampons, restes de fruits secs, burilles, etc., Així com deixar abandonats en la mateixa mobles, carrets, pàlees, caixes, embalatges, etc. Cal utilitzar les papereres que es troben col·locades amb aquesta finalitat. En cas que no hagin papereres els usuaris hauran de transportar els residus a un altre lloc, destinat a aquesta finalitat.

2.- En cap cas el fet que les papereres o contenidors no estiguin en situació de ser utilitzats, serà justificació perquè l'usuari abandoni els esmentats residus de manera inadequada. L'usuari estarà sempre obligat a transportar els residus a un lloc destinat a aquesta finalitat.

3.- L'Ajuntament de Capdepera, a través de gestió directa o indirecta, proveirà el nombre suficient de papereres i contenidors per afavorir una forma correcta el dipòsit de residus per part dels usuaris de les platges, així com la seva obligació de vetllar pel seu correcte estat. Caldrà complir amb l’obligació que els contenidors situats a les platges i rodalies disposin, sempre i en tot, cas de tapa.

4.- Per a l'ús correcte d'aquests contenidors hauran de seguir les següents normes:

a) No s'empraran per a l'abocament de líquids, runes, fustes, efectes, etc., així com tampoc per a animals morts.

b) No s'han de dipositar en ells materials en combustió ni aquells productes inflamables o explosius, com ara aerosols i qualsevol tipus d'envasos a pressió, restes d'aparells electrònics com mòbils o similars, així com qualsevol residu que pugui comportar risc d'incendi, d’explosió, contaminació (piles/bateries) o qualsevol risc per a la salut o la seguretat a causa d'una elevada exposició al sol o elevades temperatures.

c) Les escombraries sempre s'han de dipositar a l'interior del contenidor, evitant, en tot cas, el seu desbordament i l'acumulació de residus al seu voltant, de manera que, en cas de trobar el contenidor ple,

s'ha de fer el dipòsit en el contenidor més proper.

d) Una vegada dipositada les escombraries, l’usuari de torn, sempre ha de tancar la tapa del contenidor.

e) Les escombraries, abans de ser dipositada en el contenidor, haurà de disposar-se en una bossa perfectament tancada.

f) La concesionaria de les platges tindrà cura de que els serveis públics WC, rentapeus, dutxes i altres sempre estiguin en perfecta estat d’us i de neteja.

Article 177.-

Es prohibeix netejar en la sorra de la platja o en l'aigua del mar els estris de cuinar o els recipients que hagin servit per a portar aliments o altres matèries orgàniques.

Article 178.-

Els que vulneren aquestes prohibicions, a requeriment verbal dels agents de l'autoritat o el personal habilitat, hauran de retirar immediatament els residus i procedir al seu dipòsit conforme s'estableix en aquesta Ordenança, sense perjudici que giren part de denúncia amb vista a la instrucció de l'expedient sancionador .

Article 179.-

Les Explotacions destinades a bars, restaurants i anàlegs, ubicades en els àmbits de les platges o zones de bany, o qualsevol zona de domini públic, estaran a l'empara del que estableix la "Ordenança Municipal de neteja i eliminació de residus sòlids i urbans de l'Ajuntament de Capdepera.

Article 180.-

En exercici de les competències en relació amb la neteja de platges, es realitzarà la retirada dels residus que s'entremesclen amb la sorra en la seva capa superficial, primer de tot de forma manual per a la retirada dels residus més voluminosos i posteriorment amb maquinària homologada i adequada per evitar la retirada d’arena de la platja.

Article 181.-

Les concessionàries d’esports nàutics del servei de salvament i d’explotació de bars i quioscs tindran prohibit els vertits d’aigües residuals, olis, benzines, aigües de sentines i altres productes contaminats tant a la mar com a la sorra de la platja. No podran realitzar cap tipus de manteniment al material dins la platja.

Article 182.-

Dins els espais destinats per aparcament de cotxes relacionats amb les platges es tindran en consideració les mateixes normes i conductes de neteja que a les platges.

Article 183.-

Amb vista a mantenir la higiene i salubritat, es vigilarà per personal de l'Ajuntament de Capdepera ( depart. Medi Ambient), els abocaments i dipòsits de materials que puguin produir contaminants i riscs d'accidents, denunciant als infractors i adoptant les mesures urgents per impedir que se segueixin produint actuacions d'aquest tipus, i donant compliment d'aquesta forma al que disposa la Llei de Costes, llei 6/2010 de 24 de març, de modificació del TR de la llei d’avaluació d’impacte ambiental de projectes, aprovat pel RDL 1/2008 de 11 de gener i Reial Decret 1131/1988 de 30 de setembre per el que s’aprova el Reglament per l’execució del RDL 1302/1986 d’avaluació d’impacte ambiental.

Article 184.-

1.- Respecte a la higiene personal:

a) Queda prohibit escopir i l'evacuació fisiològica al mar, a la platja, dunes, bosc o a les seves rodalies, així com també a les zones de domini públic i privat.

b) Queda prohibit rentar-se al mar o a la platja utilitzant sabó, gel, xampú o qualsevol altre producte similar.

2.- Queda prohibit donar a les dutxes, rentapeus, lavabos i mobiliari urbà en general, ubicats a les platges, un ús diferent del que els és propi. Així, es sancionarà, d'acord amb la present Ordenança, als usuaris que donin un altre fi a les mateixes, com jugar, netejar els estris de cuina, rentar-se o dutxar-se utilitzant sabó, gel, xampú o qualsevol producte detergent, pintar, deteriorar, etc., sense perjudici de les responsabilitats d'altra índole que puguin exigir pels actes comesos.

3.- Els usuaris que vulneren aquestes prohibicions hauran de cessar immediatament l'activitat prohibida, a requeriment verbal dels agents de l'autoritat i el personal habilitat, sense perjudici que giren part de denúncia amb vista a la instrucció de l'expedient sancionador.

IV .- De la presencia d’animals a les platges.

Article 185.-

L'objecte d'aquest títol és prevenir i controlar les molèsties i perills que els animals puguin causar, tant a les persones com al mobiliari i a les instal·lacions.

1.- Es prohibeix la circulació i permanència de qualsevol tipus d'animals com gossos, cavalls, etc., durant tota la temporada de bany, amb excepció de les platges autoritzades per l’Ajuntament de Capdepera, on estigui permès els cans durant tot l’any. Fora de la temporada de bany i les platges autoritzades per permetre cans durant tot l’any, quant a la circulació o permanència d’animals a la platja, s'hauran de prendre les precaucions necessàries per part del seus propietaris, per tal de garantir la seguretat de les persones i del medi ambient, essent competència de les autoritats fer-los sortir en cas de molèsties a tercers.

2.- El posseïdor d'un animal, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària del propietari, serà responsable dels danys i perjudicis que ocasioni a les persones, coses i al medi en general.

3.- En el cas d'animals abandonats que deambulen per la platja, en seran responsables els seus propietaris.

4.- Es considerarà que un animal està abandonat si no porta cap identificació de l'origen o del propietari, ni va acompanyat de cap persona. En aquest supòsit, s'actuarà d'acord amb l’Ordenança que regula sobre tinença d'animals aprovada per aquest Ajuntament o, si no, per normativa superior.

5.- Es permet la presència a la platja de gossos pigall en companyia de la persona a qui serveixin, sense perjudici de la responsabilitat del seu posseïdor i/o propietari ni de les mesures que el mateix hagi d'adoptar per a evitar molèsties o riscos per a la resta d'usuaris. També es permetrà, en el casos autoritzats per l’Ajuntament, la presència d'animals a la platja.

6.- En el cas que un animal realitzi les seves necessitats fisiològiques a la platja, el portador de l'animal o en el seu cas la seva titular, està obligat a recollir els de caràcter sòlid i dipositar-los als contenidors d'escombraries o similars.

7.- Els que vulneren la prohibició de l'apartat 1, o no compleixin amb les condicions preceptuades en l'apartat 5, anteriors, hauran d'abandonar immediatament la platja amb l'animal, a requeriment verbal dels agents de l'autoritat, els quals giraran part de denúncia amb vista a la instrucció de l'expedient sancionador».

V. – De la pesca.

Article 186.-

Els articles d’aquest títol queden supeditats al la legislació superior que regeix la reserva marina.

Article 187.-

1.- A les platges i zones de bany i durant la temporada de bany, es prohibeix la pesca des de la riba i la submarina, des de les 8:00 fins les 21:00 hores, ambdues incloses, per evitar els danys que els aparells utilitzats poden causar a la resta d'usuaris. No obstant això, qualsevol activitat de pesca esportiva realitzada fora de l'horari establert, quedarà supeditada a l'absència d'usuaris a la platja i a al que estipula la normativa vigent sobre aquest aspecte.

2.- S'exceptuen de la prohibició del número 1 anterior, els casos excepcionals i puntuals, com ara concursos, es podent autoritzar la pràctica de la pesca, havent de respectar els participants els llocs, horaris i condicions que estableixi l'Ajuntament. En aquests casos, la pesca es farà en llocs degudament senyalitzats i amb caràcter temporal.

3.- En els espigons i embarcadors existents en les platges es pot pescar, sempre que hi hagi una distància de almenys 100 metres fins a la vora, amb absència de banyistes i fora de l'horari de vigilància del Servei Públic de Salvament.

Article 188.-

Qualsevol activitat de pesca, quedarà supeditada a l'absència d'usuaris a la platja. En cas de desobeir aquest precepte, els agents de l’autoritat, podran comissar els estris de pesca utilitzats.

Article 189.-

Queda prohibida l'entrada i sortida al mar des de la platja o zones de bany als pescadors submarins a excepció única de supòsits de força major justificades, en aquest cas mai es farà amb el fusell carregat. Així mateix, queda prohibida la manipulació en terra d'aquest o d'altres instruments de pesca submarina que puguin suposar un risc per a la seguretat de les persones.

VI .- De les acampades i circulació de vehicles a les platges.

Article 190.-

Constitueixen les platges un bé de domini públic, tant en la modalitat d'ús, com de servei públic, es prohibeix expressament l'ús privatiu de les mateixes.

Article 191.-

1.- Queda prohibit en totes les platges i zones de domini públic, l'estacionament i la circulació de vehicles de qualsevol tipus, de dos, quatre o més rodes, per tracció mecànica o animal, sense abans obtenir l’autorització prèvia. Quedaran exclosos, sempre que compti’m amb la autorització de l’Ajuntament de Capdepera, els supòsits de les persones que tinguin que utilitzar els vehicles com a mitja per arribar a la seva vivenda.

2.- Els que vulneren aquesta prohibició hauran de treure immediatament els vehicles del domini públic ocupat, a requeriment verbal dels agents de l'autoritat, sense perjudici que giren part de denúncia a l'Administració competent amb vista a la instrucció de l'expedient sancionador quan sigui procedent.

3.- La prohibició a què es refereix l'apartat 1 d'aquest article no és aplicable a aquells vehicles que amb caràcter diari, procedeixen a la neteja, manteniment, vigilància de les platges o zones de bany i els que prestin serveis de caràcter públic. Els referits vehicles no podran quedar estacionats a la platja o zona de banys, havent retirar un cop acabat el motiu del seu accés a la referida platja o zona de bany. No és aplicable la prohibició d'estacionament als vehicles d'urgència, seguretat i altres serveis similars, que es prestin en les platges del terme municipal de Capdepera.

4.- Els agents de l'autoritat podran procedir a la retirada i immobilització del vehicle, quan el seu conductor o titular es trobi absent, o quan l'infractor denunciat no satisfaci el import de la denúncia al no tenir domicili conegut a Espanya.

5.- Els vehicles d'explotacions comercials per a la seva circulació per la platja, pel que fa a la instal·lació d'elements de temporada, hauran de comptar amb autorització expressa de l'Ajuntament de Capdepera, i accediran a la mateixa, exclusivament, pels accessos designats per l'Ajuntament i fora de l'horari cobert per el Servei Públic de Salvament.

6.- Queden expressament autoritzats per estacionar i circular per la platja els carrets de minusvàlids, així com també la utilització en l'aigua del mar d'aquells especialment dissenyats per a tal fi, tot això sense perjudici de les precaucions que han d'adoptar els propis minusvàlids i / o persones que els assisteixin amb vista a la seguretat de la resta d'usuaris.

7.- L'Ajuntament adoptarà dins les seves possibilitats les mesures oportunes per facilitar a les persones amb discapacitat, la utilització de les platges i les seves instal·lacions.

Article 192.-

1.- Queda terminantment prohibida durant tot l'any i a qualsevol hora, la instal·lació a la platja i zones de domini públic,de tendes de campanya, així com les acampades, campaments, cadires, taules, estructures de lona i de més habitacles qualsevol que fos seus materials i formes. S'exceptuen d'aquesta prohibició les estructures destinades exclusivament a la protecció per a nadons, condicionat a l'existència d'aquests i d'unes dimensions d'acord per a la seva protecció.

2.- Els que vulneren aquesta prohibició hauran de desallotjar immediatament, a requeriment verbal dels agents de l'autoritat, el domini públic ocupat, sense perjudici que giren part de denúncia a l'Administració competent amb vista a la instrucció de l'expedient sancionador quan sigui procedent.

3.- Queda terminantment prohibit deixar instal·lats els elements enunciats en l'apartat 1, sempre que no es troben presents els seus propietaris, pel sol fet de tenir reservat un lloc a la platja.

4.- Els empleats municipals i policia local podran retirar els elements instal·lats irregularment, i dipositar-los en dependències municipals.

5.- Una vegada retirats aquests elements i dipositats en dependències municipals, només podran ser tornats als seus propietaris quan presentin un justificant que acrediti la seva titularitat.

6.- Independentment del que s'ha expressat, l'infractor haurà de fer efectiva la sanció, si és el cas, abans de retirar els estris de les dependències municipals.

VII .- De les embarcacions i altres objectes, artefactes flotants.

Article 193.-

1.- Queda prohibida la navegació esportiva i d'esbarjo i la utilització de qualsevol tipus d'embarcació o mitjà flotant mogut a motor, a vela o amb pedals, a excepció de matalassos a l'interior de les zones abalisades per al bany.

2.- La prohibició de l'apartat anterior, no s'aplicarà a aquelles embarcacions oficials i mitjans que s'utilitzin per a la realització dels serveis de neteja de residus flotants, vigilància, salvament i socorrisme, sense superar la velocitat de tres nusos, excepte causa de força major o salvament, havent d'adoptar en aquest cas, les precaucions necessàries per evitar riscos a la seguretat de la vida humana i a la navegació marítima.

Article 194.-

1.- En els trams de costa que no estiguin abalisats com a zona de bany, s'entendrà que aquesta ocupa una franja de mar contigua a la costa d'una amplada de 200 metres lineals en les platges i de 50 metres lineals en la resta de la costa.

2.- Dins d'aquestes zones no abalisades per al bany, no es podrà navegar a una velocitat superior a 3 nusos, excepte causa de força major o salvament, havent d'adoptar les precaucions necessàries per evitar riscos a la seguretat de la vida humana i a la navegació marítima.

Article 195.-

1.- El llançament i varada de les embarcacions i artefactes haurà de fer a través de canals degudament abalisats a velocitat molt reduïda (3 nusos com a màxim), existint així la possibilitat de fondejar, carrega i descarrega als veïns de la zona de domini públic.

2.- L'Ajuntament podrà establir zones de llançament/varada i zones nàutiques, senyalitzant-les convenientment. Les embarcacions a motor i vela hauran d'utilitzar aquestes zones nàutiques obligatòriament. L'Ajuntament podrà abalisar zones per a embarcacions o mitjans flotants a vela exclusivament.

3.- Està prohibit qualsevol tipus d'abocament des de les embarcacions.

4. Els fondejos d’embarcacions queden supeditats a la legislació superior, especialment la que regeix la reserva marina i la de protecció de la Posidonia oceanica.

Article 196.-

La infracció dels articles anteriors d'aquest títol comporta la corresponent sanció, i el propietari, a més, tindrà que procedir a la retirada immediata de l'embarcació.

Article 197.-

1.- Queda prohibida la varada o permanència d'embarcacions, remolcs, taules de windsurf, hidropedals, motos aquàtiques, veles, hamaques, para-sols, rems, fora de les zones senyalitzades i destinades a aquesta finalitat per l'Ajuntament o senyalitzades per tercers que comptin amb autorització expressa de l'Ajuntament de Capdepera.

2.- Així mateix queda prohibida qualsevol ocupació d'espai públic sense autorització així com l'abandonament en zona pública dels objectes, artefactes, elements, que s'enuncien a continuació: embarcacions, remolcs, taules de windsurf, veles, hidropedals, motos aquàtiques, hamaques, taules, cadires,para-sols, rems, etc. En aquests casos es procedirà per l'inspector corresponent o agent de l'autoritat a l'aixecament de l'acta respectiva descriptiva de la situació, característiques de l'artefacte, objecte, element, titularitat. Es procedirà a continuació a requerir al infractor, titular, o persona responsable, perquè retiri l'element en qüestió en un termini de 24 hores, indicant, a manera d'advertència en el mateix requeriment que en cas d'incompliment d'aquest, servirà el requeriment com Ordre d'Execució de la retirada immediata per incompliment una vegada transcorregudes les 24 hores abans indicades, efectuant-se de forma subsidiària per l'Ajuntament i amb repercussió dels costos municipals de la retirada a càrrec de l'infractor, titular o responsable, dipositant-se en recinte municipal.

3.- En cas de ser impossible el requeriment, tot i tenir identificat l'infractor, titular, per no localització, es procedirà de forma cautelar a la retirada fent constar en l'acta l'inspector aquesta circumstància.

4.- En cas de no existir mitjà identificatiu de la titularitat de l'objecte, artefacte, element, es procedirà a reflectir en l'acta tals extrems i quedarà facultat l'inspector per a procedir a la retirada a manera de mesura cautelar dels objectes, artefactes, elements abans enunciats i el seu dipòsit en recinte municipal habilitat a aquests efectes.

Article 198.-

El incompliment de les prohibicions disposades en l'article anterior comportaran la corresponent Sanció a l'infractor, a més de procedir a la retirada immediata del vehicle, embarcació, remolc, objecte, artefacte, retirada en la forma que preveu l'article anterior, i per al cas d'haver de efectuar subsidiàriament el mateix ajuntament el cost d'aquesta, es repercutirà a l'infractor.

Article 199.-

1.- Es prohibeix el bany i l'estada en les zones que l'Ajuntament destini per varada d'embarcacions, hidropedals, motos aquàtiques, etc. i que estaran degudament abalisades.

2.- Els que vulneren aquestes prohibicions hauran de desallotjar immediatament, a requeriment verbal dels agents de l'autoritat, el domini públic ocupat, sense perjudici que giren part de denúncia a l'Administració competent amb vista a la instrucció de l'expedient sancionador quan sigui procedent.

Article 200.-

1.- Els usuaris de motos aquàtiques han d'estar en possessió de la titulació requerida per al seu maneig, portar matrícula, tenir assegurança de responsabilitat civil i és obligatori l'ús d'armilles salvavides.

2.- Es prohibeix la navegació nocturna a tota embarcació o artefacte flotant que no disposi de les llums reglamentàries.

3.- La pràctica del "surf, wind-surf, kite-surf" i altres esports similars, queda absolutament prohibida a menys de 200 metres de la riba de les platges, donat el gran risc que suposa per als banyistes. Els usuaris han de portar salvavides, sent recomanable anar equipats amb vestits de neoprè i lligats a la taula.

4.- S'exceptuen de la prohibició del número anterior, els casos excepcionals, com ara concursos, podent autoritzar la pràctica esportiva de surf, wind-surf, kite-surf "i altres esports similars, havent de respectar els participants els llocs, horaris i condicions que estableixi l'Ajuntament de Capdepera. En aquests casos, la pràctica esportiva es farà en llocs degudament senyalitzats i amb caràcter temporal.

VIII .- De la practica de jocs, musica i renous.

Article 201.-

1.- Queda prohibit a les zones i aigües de bany, durant la temporada de bany, tant a la sorra de la platja, com en l'aigua del mar, i en especial a la zona delimitada com de repòs, caracteritzada per la instal·lació de para-sols i hamaques, i en el seu immediats voltants, la realització d'activitats, jocs o exercicis que puguin molestar a la resta d'usuaris.

2.- La realització de qualsevol tipus d'activitats, jocs o exercicis que puguin causar molèsties o danys a tercers, serà causa de sanció, sense perjudici de la responsabilitat que per aquests danys pugui correspondre a l'autor o autors d'aquests.

3.- Es podran realitzar aquest tipus de jocs en aquelles zones lliures que hagin estat assenyalades a aquest efecte, per l'Ajuntament de Capdepera, o bé en les zones que sense estar senyalitzades, no causin molèsties ni danys a instal·lacions ni plantes.

4.- S'exceptuen de la prohibició continguda en el número 1 d'aquest article aquelles manifestacions de caràcter esportiu o lúdic organitzades o autoritzades per l'Ajuntament de Capdepera, sense perjudici de la necessitat d'autorització per part d'altres administracions quan sigui preceptiu. Les mateixes es realitzaran sempre en llocs degudament senyalitzats i abalisats.

5.- Així mateix, queden exceptuades de la prohibició, les activitats esportives i lúdiques que els usuaris poden realitzar en les zones que amb caràcter permanent pugui tenir dedicades l'Ajuntament a la pràctica de diversos esports, jocs infantils, etc., I que estaran degudament abalisades i seran visibles a la resta d'usuaris. Aquesta excepció ho és exclusivament a l'ús normal i pacífic de la zona de què es tracti, en cas contrari, l'activitat desenvolupada s'entendrà continguda en la prohibició del número 1 anterior.

6.- Està prohibit qualsevol pràctica de jocs en els espigons i embarcadors així com saltar o llançar-se des ells a l'aigua.

7.- No es permetrà l'ús d'aparells sonors, instruments o equips musicals quan pel seu volum de sonoritat causin molèsties als altres usuaris de les platges, zones de bany o zones de repòs. Per poder escoltar musica a la platja, zona de bany i zona de repòs, l’usuari sols ho podrà fer fent ús d’auriculars particulars i sempre fora molestar a la resta d’usuaris. Aquests aparells podran ser requisats per la autoritat competent (policia local) essent possible recuperar-los després del pagament de la sanció corresponent, que en aquest cas seria de 60€ com a falta lleu.

8.- Els establiments, bars, quioscs, xiringuitos, etc, etc, fixos o portàtils, fruit o no, de la concessió per la explotació de les platges, podran fer us d’aparells sonors, instruments o equips musicals, quan pel seu volum de sonoritat, no causin molèsties als usuaris de les platges, zones de bany o zones de repòs. Per controlar aquest punt s’aplicarà el que dicta el capítol sobre renous d’aquesta mateixa ordenança .

9.- Les embarcacions que estiguin fondejades prop de les platges, sempre dins les mesures o límits que marca la llei, no podran fer us d’aparells sonors, instruments o equips musicals quan pel seu volum de sonoritat causin molèsties als usuaris de les platges o els habitants propers a la mateixa. Aquesta condició es complirà de dia i, amb especial rigor a la nit.

10.- Queda prohibit qualsevol tipus de festa o acte a la platja, zona de bany o zona de repòs que pugui suposar la més mínima molèstia als usuaris de les platges, exceptuant aquells actes que estiguin organitzats o autoritzats per l’Ajuntament de Capdepera.

11.- Queda terminantment prohibit a partir de les 22 hores de la nit i fins les 8 hores del matí, tant a la platja com al mar, realitzar qualsevol tipus de soroll que causi qualsevol molèstia, exceptuant aquells actes puntuals que siguin organitzats o estiguin autoritzats per l'Ajuntament.

IX -. De la vigilància i seguretat a les platges.

Article 202.-

1.- Les platges del terme municipal de Capdepera, a banda dels efectius de la Policia Local, podran disposar de personal específic (zeladors) per vigilar l'observança de tot el que preveu la present Ordenança.

2.- L'Ajuntament de Capdepera en l'exercici de les competències municipals amb vista a prevenir el pertinent sobre salvament i seguretat de les vides humanes, comptarà amb el personal necessari i adequat per a la prestació d'aquest servei, que conformarà el Servei Públic de Salvament de Platges de Capdepera i que realitzaran les seves funcions sota la supervisió del coordinador de Seguretat de Platges o del regidor responsable de l’àrea. El servei de vigilància es podrà realitzar per gestió indirecta o directa de l'Ajuntament.

3.- L'Ajuntament dotarà a les platges dels llocs de primers auxilis i torres suficients per vigilar l'entorn de les zones de bany. A les platges on no hi hagi Servei Públic de Salvament es disposarà de cartells informatius d'autoprotecció amb el text "Atenció Platja no vigilada".

4.- A la zona de bany hi ha pals clarament visibles pels usuaris de la platja o zona de bany, en el qual es posarà, per part del Servei Públic de Salvament, cada dia i durant la temporada de bany, una bandera, la qual determinarà les condicions del mar per al bany, atenent als següents colors:

a) Verd: permet el bany.

b) Groc: bany permès, amb precaució. Segons les circumstàncies es pot prohibir el bany amb matalassos, maniguets ni flotadors, sense que l'usuari superi els 50 m. de la riba, així com els nens menors de 12 anys no podran banyar-se si no els acompanya un adult.

c) Vermell: prohibició absoluta per al bany.

5.- En cas que algun usuari procedís a banyar-se amb l'existència de bandera vermella, serà instat pels serveis de salvament, si n'hi ha, que surti del mar immediatament. Si no acata l'ordre, serà reclamada la presència de les forces de seguretat, perquè intervinguin, i realitzin les actuacions i diligències pertinents per fer complir la prohibició del bany.

6.- Els banyistes no podran allunyar-se més enllà de la línia d'abalisament de platges per tal de poder garantir la seva protecció contra qualsevol accident.

7.- Els banyistes han de complir les indicacions dels socorristes i vigilants amb relació al bany: distància de la riba, jocs a l'aigua etc.

8.- Està prohibit desobeir les ordres dels Socorristes per prohibir el bany o perquè cessament l'exercici d'activitats que puguin generar un perill per a la mateixa persona a qui es dirigeixi l'ordre o per als altres.

9.- Queda prohibit pujar i l'ús de qualsevol tipus de les torres de vigilància, pals de banderes de senyalització de l'estat de la mar i mòduls de primers auxilis per persona aliena als Serveis de Salvament i Seguretat de les Platges.

Article 203.-

1.- Queda prohibit la col·locació o hissament de qualsevol tipus de bandera, que per les seves formes o colors, puguin donar confusió, així com a totes aquelles que utilitzi o pugui utilitzar el Servei Públic de Salvament i / o indiquin l'existència de serveis públics, determinats perills, etc.

2.- Queda prohibit l'hissament de qualsevol bandera, banderoles, carpes o elements similars sense autorització expressa de l'Ajuntament de Capdepera.

Article 204.-

1.-El Servei Públic de Salvament o similar podrà requerir al personal de les concessions temporals a la platja, la col·laboració i l'auxili necessari per complir amb l'observança de les normes d'aquesta Ordenança, estan obligats a això.

2.- Els Servei Públic de Salvament i la resta de concessionaris de les platges tindran l’obligació de consensuar un protocol d’actuació eficaç i en comú, per tal de aplicar-lo  en cas d’emergència.

Article 205.-

1.- El Servei Públic de Salvament o similar en cas de l'existència de ratxes de vent podrà ordenar el tancament de tot tipus de para-sols per evitar possibles problemes o danys. Igual que podrà ordenar la retirada d'aquelles para-sols, cadires, hamaques etc. que estiguin rovellades o visiblement deteriorades per evitar qualsevol tipus de possible, accident o contaminació.

2.- El Servei Públic de Salvament o similar podrà utilitzar qualsevol element com para-sol, hamaca, etc., De titularitat pública o privada, per a funcions de salvament i seguretat quan la urgència i les circumstàncies així ho aconsellin.

X .- De la fauna i flora.

Article 206.-

Queda totalment prohibida trepitjar, destruir o causar la mort intencionada de qualsevol espècie de fauna i destrucció de flora autòctona de l’ecosistema del litoral del terme municipal i per extensió a les platges o zones de bany. Queda prohibit passejar o accedir a qualsevol part dels sistemes dunars prèviament delimitats a tal efecte.

Article 207.-

Queda terminantment prohibit portar-se’n sorra de la platja.

Article 208.-

Queda prohibit el dany i la destrucció de les zones dunars, en qualsevol de les seves formes. Queda prohibit circular o caminar sobre les espècies vegetals delimitades amb tanques de protecció.

XI .- De instal·lacions i elements de temporada.

Article 209.-

1.- Queda prohibit qualsevol ús de les passarel·les d'accés al mar que no sigui el de trànsit, permetent el pas de cadires de minusvàlids i de carrets de nadons. L'ús de les passarel·les per cadires per a minusvàlids equipades amb motor, estarà prohibit, si amb això pot causar danys a les passarel·les.

2.- Queda prohibit moure les passarel·les de lloc i dedicar-les a altres usos diferents dels enunciats.

3.- Queda prohibit circular amb qualsevol classe de vehicles com bicicletes, ciclomotors, etc., Sobre les passarel·les.

4.- Queda prohibit moure les papereres de lloc i dedicar-les a altres usos diferents de la fi a què serveixen.

Article 210.-

1.- Queda prohibit l'abocament i dipòsit de matèries que puguin produir contaminació i risc d'accidents, així com l'abandonament en zona pública d'embarcacions, remolcs, taules de windsurf, veles, hidropedals, motos aquàtiques, hamaques, rems etc.. etc...

2.- Queda prohibit realitzar qualsevol ocupació amb instal·lació fixa o desmuntable sense comptar amb preceptiva autorització, així com l'ocupació d'espai públic sense autorització d'embarcacions, remolcs, taules de windsurf, veles, hidropedals, motos aquàtiques, hamaques, rems.

Article 211.-

Queda prohibit abocar para-sols i hamaques, moure del seu lloc o utilitzar els para-sols, hamaques bolcades o estris.

Article 212.-

1.- L'usuari procurarà un ús ràpid i racional de les dutxes i rentapeus.

2.- Amb vista a economitzar aigua, l'usuari està obligat a deixar les dutxes i rentapeus amb la sortida d'aigua tancada, en el cas que això no pogués realitzar és el seu deure avisar els serveis de vigilància de les platges, o si no n'hi avisar per telèfon a l'Ajuntament o Policia Local.

3. Queda prohibit utilitzar les dutxes i rentapeus en horari nocturn.

Article 213.-

Queda prohibit:

1.- Que el personal de qualsevol concessió de temporada porti uniformitat que pugui confondre amb la del personal del Servei Públic de Salvament.

2.- Posar encallats en els polsadors de les dutxes a rentapeus per aconseguir un raig continu d'aigua.

3.- L'estada de qualsevol tipus en les zones de platja utilitzades per les concessions d'hamaques i para-sols si amb això perjudica o molesta als usuaris que degudament les utilitzen o al bon funcionament de la concessió.

XII .- Altres usos.

Article 214.-

Zona de transit: La zona de servitud de transit formada per 6 metres mesurats terra endins a partir del límit interior la ribera del mar no es podrà utilitzar per col·locar hamaques, parasols, cadires, tovalloles o qualsevol altra element. Se podran habilitar i senyalitzar zones destinades a realitzar escultures i castells d’arena.

Article 215.-

Nudisme: Sols es podrà practicar el nudisme a les platges i en les zones de bany que estiguin expressament autoritzades i senyalitzades per l’Ajuntament.

L’Ajuntament podrà sol·licitar a l’Administració competent l’autorització per delimitar les zones de les platges a on es pugui practicar el nudisme, les quals tindran que estar degudament senyalitzades i no impediran el seu us per la resta d’usuaris ni la obligació per ells de practicar el nudisme.

Article 216.-

La prostitució: La pràctica de la prostitució a les platges i cales del terme municipal de Capdepera esta prohibida.

XIII Règim sancionador.

Article 217.-

Es consideren infraccions d'acord amb la present Ordenança la vulneració de qualsevol de les prohibicions o prescripcions contingudes en aquesta.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

A. - Infraccions lleus:

1) El incompliment de les normes de neteja per part de l'usuari de la platja que no es considerin greus en el punt B d'aquest article.

2) La presència d'animals a la platja durant la temporada de bany, corresponent al posseïdor de l'animal la responsabilitat.

3) L'ús indegut de les dutxes i rentapeus així com també tudar o abusar de l’ús d’aigua.

4) Qualsevol ús de les passarel·les d'accés al mar que no sigui el de trànsit.

5) Utilitzar el personal de concessions de platja uniformitat que pugui confondre amb la del personal del Servei Públic de Salvament.

6) La realització de qualsevol acte que embruti la platja.

7) La pràctica de qualsevol activitat, joc o exercici que pugui causar molèsties a tercers.

8) L'ús d'aparell sonor o instrument musical quan pel seu volum de sonoritat causin molèsties als altres usuaris de les platges.

9) Realitzar sorolls a la platja que puguin molestar els altres usuaris.

10) L'evacuació fisiològica al mar o a la platja.

11) Escopir a les zones de bany, zones de repòs o a la platja.

12) La entrada, tinença o ús d'envasos de vidre a les platges.

13) L’incompliment de qualsevol norma o prescripció assenyalada en aquesta Ordenança i que no estigui qualificada com a greu o molt greu.

B. - Infraccions greus:

1) El incompliment de les normes de neteja per part dels titulars dels serveis de temporada de platja, o de qualsevol altra activitat autoritzada per l'òrgan competent.

2) El dipòsit en contenidors de materials en combustió o contaminats per part dels usuaris de la platja.

3) L’abandonament d’un animal a la platja.

4) La pràctica de la pesca, agafar marisc o plantes en qualsevol de les modalitats en lloc o en època no autoritzada.

5) L'ús d'escopeta o instrument de pesca submarina que pugui suposar risc per a la seguretat de les persones.

6) L'estacionament o circulació de vehicles, de qualsevol tipus, a les platges.

7 La instal·lació de tendes de campanya, para-sols no diàfans en els seus laterals o acampar a les platges.

8) Fer foc, fogueres a la platja, utilitzar barbacoes o fer ús d'estris per fer foc, així com l'ús de bombones de gas o líquids inflamables en la platja.

9) La reiteració de falta lleu.

10) La mort intencionada de qualsevol espècie de fauna i destrucció de flora autòctona de l'ecosistema del terme municipal i per extensió a les platges o zones de bany.

11) L'ús o la manipulació dels elements destinats a salvament i vigilància de platges o zones de bany per a altres efectes distints als que estan destinats per part de personal no autoritzat.

12) La pesca submarina en l'àmbit de les platges o zones de bany, durant la temporada estival i fora d'aquesta, condicionada a la inexistència de banyistes.

13) Rentar-se al mar o a la platja utilitzant sabó o qualsevol altre producte de neteja.

14) Netejar els estris de cuinar en les dutxes, deteriorar d'alguna manera les dutxes, rentapeus, lavabos o mobiliari urbà ubicat a les platges, així com l'ús indegut dels mateixos.

15) Desobeir les indicacions dels Socorristes.

16) La realització de filmacions, vídeos i reportatges fotogràfics amb finalitats comercials, de publicitat o un altre fi semblant sense autorització.

17) Banyar-se en els espigons i embarcadors així com tirar-se des d'ells a l'aigua.

18) L'estada i banyar-se en les zones que l'Ajuntament destini per varada d'embarcacions i artefactes flotants.

19) Banyar-se fora de les zones de bany a les platges en què aquestes estiguin degudament abalisades.

20) Abandonar a les platges i zones de bany qualsevol tipus d'estri, objecte o aparell que pugui ser nociu per a les persones o el medi ambient.

21) Hissar qualsevol tipus de bandera que per les seves formes o colors puguin confondre amb les emprades pel Servei Públic de Salvament.

22) No permetre que el Servei Públic de Salvament utilitzi els elements necessaris com para-sols, hamaques, etc., Per a funcions de salvament, quan la urgència i les circumstàncies així ho aconsellin.

23) La realització de qualsevol tipus de festa. Tan sigui privada com promoguda per els bars o “xiringuitos” fixos o portàtils, de concessió o fora de concessió, que estiguin instal·lats a les platges fora la pertinent autorització de l’ajuntament.

24) La pràctica del nudisme a les platges i zones de domini públic marítim terrestre que no estiguin autoritzades per l’Ajuntament de Capdepera a tal efecte.

25 ) Accedir a la platja fora dels llocs senyalitzats per a fer-ho així com accedir o passejar per aquells punts de les zones o sistemes dunars prèviament delimitades

C. - Infraccions molt greus:

1) L'abocament i dipòsit de matèries que puguin produir contaminació i risc d'accidents.

2) Realitzar qualsevol ocupació amb instal·lació fixa o desmuntable sense comptar amb preceptiva autorització.

3) La varada o permanència d'embarcacions, planxes de vela, hidropedals, motos aquàtiques etc., Fora de les zones assenyalades i destinades a aquesta finalitat.

4) El incompliment de les normes establertes en matèria de navegació per la Capitania Marítima, que puguin posar o posin en perill la seguretat i integritat física dels usuaris de les platges o zones de bany.

5) La reiteració de falta greu.

6) Procedir al bany en platges amb bandera vermella.

7) El trànsit de qualsevol artefacte flotant, a excepció de flotadors i matalassos, a l'interior de les zones abalisades per al bany.

8) La causa de qualsevol tipus d'impacte negatiu sobre la fauna i flora tant litoral com marina, destacant sobretot els impactes negatius que puguin patir les praderies de Posidonia Oceànica.

9) Portar-se sorra de la platja.

10) La practica de la prostitució.

Article 218.-

Sancions:

De conformitat amb el que preveu la Llei de Bases de Règim Local articles 139, 140 i 141 i atenent a la tipificació i classificació de les infraccions en la Llei de Bases i present Ordenança, les sancions per infracció d'aquesta Ordenança seran les següents:

1) Infraccions lleus: de 60 fins a 750 euros.

2) Infraccions greus: de 750,01 fins a 1.500.

3) Infraccions molt greus: de 1.500.01 fins a 3.000.

Per determinar la quantia de les sancions es tindran en compte els següents criteris:

a) La reincidència del responsable en qualsevol de les infraccions tipificades en aquesta Ordenança.

b) La major o menor pertorbació causada per la infracció en el medi ambient i / o en els usuaris.

c) La intencionalitat de l'autor.

Article 219 .-

1.- Seran responsables de les infraccions tipificades en aquesta Ordenança les persones físiques i / o jurídiques que les cometin.

2.- La responsabilitat exigible ho serà no només pels actes o omissions propis, sinó pels d'aquelles persones, animals o béns pels que civilment s'ha de respondre conforme al dret comú.

3.- Les responsabilitats administratives que es derivin del procediment sancionador seran compatibles amb l'exigència al infractor de la reposició de la situació alterada pel mateix al seu estat originari, així com amb la indemnització per danys i perjudicis causats que podran ser determinats per l'òrgan competent , i, en aquest cas, comunicar a l'infractor per a la seva satisfacció en el termini que es determini, i, si no es així, expedita la via judicial corresponent.

Article 220.-

Procediment:

Les denúncies seran formulades pels agents de l'autoritat, per el personal de Socorro i Salvament o per qualsevol particular, i el corresponent expedient sancionador serà tramitat conforme al procediment previst en la Llei 30 / 92 de règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu comú, el RD 1398/1993 de 4 d’agost i el Decret 14/94 de la CAIB, sent competent el Batle o la persona en qui aquest delegui per a la seva resolució llevat que resulti ser competent una altra administració per disposició de la Llei.

Aquesta Ordenança es considera complementària de les disposicions mediambientals que contindrà el Pla General d'Ordenació Urbana de Capdepera.

CAPÍTOL CATORZÈ: ANIMALS.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS DEL CAPÍTOL CATORZÈ

La present ordenança se circumscriu al municipi de Capdepera i té per objecte garantir la protecció dels animals i la defensa i vigilància dels seus drets; també garantir els deures i els drets dels seus tenidors; i regular la convivència harmònica entre els animals que viuen a l’entorn urbà i rural i les persones, en el marc de les competències i obligacions municipals.

DE LA POSSESSIÓ D’ANIMALS DOMÈSTICS

Article 221. Definicions

Als efectes d’aquesta Ordenança, s’entén per:

a) Animals domèstics: els que pertanyen a espècies que habitualment es crien, es reprodueixen i conviuen amb persones i que no pertanyen a la fauna salvatge. Tenen també aquesta consideració els animals que es crien per a la producció de carn, de pell o d’algun altre producte útil per a l'ésser humà; i també els animals de càrrega i els que treballen a l’agricultura.

b) Animals de companyia: els animals domèstics que les persones mantenen generalment a la llar amb la finalitat de fer-se companyia mútua. Gaudeixen sempre d’aquesta consideració els cans i els moixos.

c) Animals salvatges: els autòctons i no autòctons que viuen habitualment en estat salvatge.

d) Animals salvatges en captivitat: els animals autòctons i no autòctons salvatges que, de forma excepcional, viuen en captivitat.

e) Animals exòtics: els animals de companyia, domèstics i salvatges que pertanyen a espècies originàries de territoris externs a l’àmbit geogràfic mediterrani.

Article 222.- El fet de posseir animals de companyia en habitatges urbans comportarà haver de vetlar sempre per la seva higiene. En aquest cas, per a que no es produeixi cap situació de perill o incomoditat per als veïns o altres persones en general, o per al propi animal; ni tampoc cap risc sanitari.

Article 223.- Els animals que visquin a l’exterior de l’habitatge hauran de tenir un lloc prou ample on arrecerar-se de les inclemències meteorològiques. Si es tracta d'una terrassa, haurà de tenir unes dimensions mínimes de 12m2 per una amplada de 2m.

Per tal de facilitar l’exercici físic dels animals, és obligatori treure’ls a passejar diàriament.

Queda prohibida la tinença permanent d'animals en balcons o terrasses de dimensions inferiors a les anteriorment exposades.

Article 224.- Quan els cans hagin d’estar fermats fora de l’habitatge, la longitud del fermall no pot ser, en cap cas, inferior als 3 metres; com a mínim, ha de fer quatre vegades la mida del ca (prenent com a mida de referència des del morro fins a la cua). La subjecció s’ha de fer en un punt que permeti a l’animal arrecerar-se i poder arribar a un recipient d’aigua potable. Si és possible, segons l’espai on s’hagi de moure el ca, el fermall s'ha de disposar de forma que pugui córrer al llarg d’un cable fixat pels seus dos extrems.

Si el ca ha d’estar fermat la major part del temps, és obligatori amollar-lo com a mínim una hora al dia perquè pugui fer exercici.

Es prohibeix fermar altres animals de companyia.

Article 225.- A la casa, els cans i els moixos han de tenir el seu propi jaç.

Article 226.

1. En tot cas, els propietaris han d'adoptar les mesures necessàries per evitar que els animals accedeixin tots sols a les vies i espais lliures, públics o privats, i no puguin fer mal a ningú, ni directament ni indirectament (excepte els moixos, que podran circular a lloure en els nuclis urbans i a les proximitats de les cases rurals, tret d'aquelles que es trobin ubicades a àrees natural protegides (ANEI, ZEPA,...)).

2. Els cans de guàrdia i vigilància d’obres, d’empreses i d’habitatges s’han de tenir de manera que els vianants no prenguin cap mal ni que l’animal pugui abandonar el recinte, atacar a qui circuli per la via pública o provocar un accident. A més, en un lloc ben visible s’haurà de col·locar un rètol advertint del perill d’existència d’un ca vigilant el recinte.

Article 227.- Els propietaris, tant a zones urbanes com de residència, són els responsables dels renous i de la contaminació acústica que els seus animals ocasionin.

Per evitar molèsties a un veïnat, a cada habitatge, finca o establiment situat a l'interior dels nuclis urbans no es permetrà tenir més de tres cans.

A les zones no declarades com a nucli urbà, i sempre que aquestes es trobin a més de 200 metres d’algun, cada persona només podrà posseir un màxim de sis cans.

Se n'exceptuen els cans petits que siguin criats per la mare durant el període de lactància.

En tot cas, els propietaris o posseïdors d’animals de companyia han d’adoptar les mesures necessàries adients per evitar les molèsties produïdes per la contaminació acústica ambiental com a conseqüència de lladrucs, crits prolongats i planyívols, etc.

Article 228.- Els propietaris estan obligats a netejar diàriament, desinfectant i desparasitant, els habitacles dels seus animals i els espais oberts que aquests facin servir.

Article 229.- Els propietaris són els responsables de dispensar als seus animals l'adequada hidratació, alimentació, així com l’atenció higiènica i veterinària necessària per a la seva salut. També han de tenir cura que els seus animals realitzin exercici físic.

Quan els propietais mantinguin els seus animals en estat d’abandó, bruts, afamegats, desnodrits i assedegats incorreran en una responsabilitat.

Article 230.- El tracte que rebin el animals s’ha de regir per criteris humanitaris. Queda prohibit maltractar-los físicament i amb crueltat, siguin de l’espècie que siguin. En la mateixa mesura, han de ser ben tractats els animals d’espècies salvatges que es mantinguin en captivitat.

Article 231.- Resta prohibit:

  • Abandonar animals en habitatges tancats o deshabitats; a la via pública, solars i jardins; o causar-los la mort, excepte en els casos d’hidrofòbia o de necessitat ineludible.
  • Practicar-los mutilacions, excepte les controlades pels veterinaris en cas de necessitat o per mantenir les característiques de la raça.
  • Colpejar els animals amb vares o altres objectes durs, infringir-los qualsevol altre tipus de dany o cometre amb ells actes de crueltat.
  • Dur cans fermats als vehicles motoritzats en marxa.
  • Mantenir-los en instal·lacions inadequades des del punt de vista higiènico-sanitari.
  • No facilitar-los l’alimentació necessària.
  • Usar aparells no homologats que puguin produir mal als animals, impedir-los caminar, córrer o fer exercici.
  • Realitzar actes públics o privats de baralles d’animals, espectacles o altres activitats en les quals se’ls mati, fereixi o hostilitzi.
  • Vendre animals a menors i persones incapacitades jurídicament sense l’autorització dels qui en tenen la pàtria potestat o tutela.
  • Rentar els animals a la via pública, fonts o platges, així com deixar-los beure aigua directament de la boca de les fonts o bevedors públics.

Article 232. L’Ajuntament, per si mateix o a través d’entitats protectores d’animals encarregades a l’efecte, podrà comissar els animals de companyia si hi ha indicis de maltractament o tortura, si presenten símptomes d’agressió física o desnutrició, o es troben en instal·lacions inadequades.

Article 233. Queda totalment prohibit abandonar animals a les vies i espais lliures públics, zones rurals, etc. Els propietaris que es vulguin desfer del seu animal estan obligats a cercar per a ells una destinació adequada a la naturalesa de l’animal, ja sigui una nova llar o una entitat protectora d’animals legalment reconeguda.

Article 234. No es poden llençar els cadàvers d’aquests animals a camp ras, torrents ni altres espais públics o privats. El propietari té l’obligació de dur les restes del seu animal a un veterinari o un gestor autoritzat, per fer-ne un tractament segons la normativa vigent.

Article 235.- No es podran retenir animals que pertanyin a espècies protegides o en risc d’extinció, ni aquells que no es puguin adaptar a la captivitat, bé per les seves condicions naturals o perquè representin un perill per a la salut i la seguretat de les persones o d’altres animals que hi convisquin.

Article 236. Queda prohibit facilitar qualsevol subministrament alimentari (menjar i aigua) als animals a la via pública i/o en espais públics, especialment pel que fa a moixos, coloms i gavines; tot això excepte en els espais que l’Ajuntament determini per a tal fi, i només per a persones autoritzades.

ANIMALS DE CORRAL I ALTRES

Article 237.- La criança domèstica per al consum familiar d’aus de corral, conills i altres animals similars en terrasses o patis de domicilis particulars queda condicionada al fet que les circumstàncies de l’allotjament, l’adequació de les instal·lacions i el nombre d’animals ho permeti, tant en l’aspecte higienico-sanitari com per la no-existència de molèsties ni perill per als veïns o per a altres persones. El servei tècnic municipal assessorarà i avaluarà els casos plantejats.

Article 238. La tinença d’animals salvatges en habitatges estarà sotmesa a l’autorització expressa d’aquest Ajuntament, sempre que es compleixin les condicions següents:

  1. Animals de fauna no autòctona: els propietaris d’animals que pertanyen a espècies permeses pels tractats internacionals i ratificats per Espanya n'hauran d’acreditar la procedència legal. En cap supòsit, no es permet posseir animals salvatges d’agressivitat manifesta o potencialment perillosos, així com animals susceptibles de poder provocar enverinaments per mossegada o picada, o amb una raonada alarma social.
  1. Animals salvatges, autòctons i al·lòctons: queda prohibida la tinença d’aquests animals segons els termes que marca la legislació vigent, principalment els que gaudeixen de qualque protecció específica.

DE LA CIRCULACIÓ D'ANIMALS

Article 239.- Els cans que circulin per vies i espais, públics o privats, han d'anar subjectats amb corretges, cadenes, cordill i collars; també han de portar la placa de control sanitari, el registre del cens caní municipal així com un xip identificatiu, d’acord amb la normativa que el Govern Balear disposi. Sempre han d'anar conduïts per una persona.

Article 240.- Les persones que portin animals de companyia seran les responsables dels danys que aquests puguin produir. Per això, els cans de reconegut caràcter perillós hauran de dur un morral adequadament col·locat.

Batlia podrà ordenar l’ús d’aquest morral en els següents casos: quan un ca en concret sigui un perill públic i quan així ho aconsellin les circumstàncies sanitàries.

Article 241.- Queda prohibit circular amb animals perillosos per a les persones per les vies i els espais, públics o privats.

Article 242.- Queda prohibida l’entrada d’animals de companyia a locals destinats a la fabricació, venda, emmagatzemament, transport o manipulació d’aliments.

Article 243.- Els propietaris de restaurants, bars, cafeteries i allotjaments podran prohibir, segons el seu criteri, l’entrada i la permanència d’animals als seus establiments. Això haurà de figurar en un cartell indicatiu de prohibició. Si se’ls autoritza l’entrada, aquests animals hauran d'estar identificats conforme disposa aquesta Ordenança, dur el corresponent morrió quan escaigui, i estar subjectats mitjançant corretja o cadena.

Article 244.- Queda prohibida l’entrada d’animals a locals d’espectacles públics, culturals i esportius, així com a les piscines públiques, parcs infantils i platges durant la temporada de bany i en els recintes escolars.

Article 245.- Els taxistes podran acceptar o no l’accés de viatgers amb animals, segons disposen els art. 65.4 i 68 del Reglament municipal de transports públics de viatgers i de les activitats auxiliars i complementàries. Els taxis que ho permetin ho han d'indicar mitjançant un avís ben visible. Tant les condicions i característiques dels animals com la seva documentació han d’estar en regla.

Article 246.- Els cans que acompanyen persones amb problemes visuals tindran accés als llocs públics o privats i al transport públic, conforme disposen el RD 3250/83, de 7 de desembre, i l'Ordre de dia 18 de juny de 1985. Aquests cans guia hauran de portar un distintiu i no han de patir cap malaltia transmissible a l’home. Podran viatjar amb tots els mitjans de transport urbà sense pagar suplement quan acompanyin d’invident al qual serveixen de pigall. Així mateix, l’amo serà responsable del seu correcte comportament.

Article 247.- Els titulars de comerços, indústries i serveis esmentats en aquesta ordenança seran responsables en cas d’infracció de les normes que estableixen els esmentats articles, quan hi consentin o no adoptin les mesures correctores pertinents.

Article 248.- Queda prohibit utilitzar animals de companyia com a reclam o complement d’una activitat autoritzada a les vies i espais lliures públics.

Article 249.- Els animals que es portin dins vehicles hauran d’anar ben subjectes. Quan els animals es deixin sols dins un vehicle es procurarà que tinguin ventilació i que el vehicle estigui a l’ombra, sobretot a l’estiu.

Article 250.- Si les circumstàncies sanitàries ho requereixen els animals hauran de quedar tancats sota responsabilitat dels amos. L’incompliment d’aquesta norma comportarà una sanció i, a més, l’animal que quedi lliure serà considerat vagabund.

Article 251.

A. Queda prohibit deixar excrements d’animals tant a la via pública com a altres zones públiques. Els propietaris dels animals seran responsables d'eliminar-los de forma immediata i, si fos necessari, de netejar la part de la via, espai públic o mobiliari que hagués resultat afectat. En cas que s’infringeixi aquesta norma, els agents de l’autoritat municipal podran requerir al propietari (o la persona que meni el ca) que retiri les deposicions de l’animal. Si no atenguessin aquest requeriment, podran imposar la sanció pertinent.

Les deposicions recollides s'han de col·locar de forma higiènicament acceptable en bosses de fems domiciliàries o en contenidors de fems.

B. També queda prohibit, sota responsabilitat del conductor de l’animal domèstic, permetre que faci miccions a les façanes, portes, tanques i tancats d’edificis i mobiliari urbà.

DE LA TINENÇA DE CANS POTENCIALMENT PERILLOSOS

Article 252.- Es consideren animals potencialment perillosos, a efectes d’aquesta Ordenança, i d’acord amb l’article 2 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos:

- Els que pertanyen a la fauna salvatge, i són utilitzats com a animals domèstics o de companyia, amb independència de la seva agressivitat, i corresponen a espècies o races que tenen capacitat de causar la mort o lesions a persones o a altres animals i fer malbé objectes o efectes.

- També tenen la qualificació de potencialment perillosos els animals domèstics o de companyia que reglamentàriament es determinen; en particular, els que pertanyen a l’espècie canina, inclosos dins una tipologia racial, que pel seu caràcter agressiu, grandària o potència de mandíbula tinguin capacitat de causar la mort o lesions a les persones o a altres animals i danys a les coses.

- En particular, els cans que pertanyen a les races relacionades a l’annex I del Reial Decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desenvolupa la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre la tinença d’animals potencialment perillosos, que són els següents:

  • Pitbull terrier
  • Staffordshire bull terrier
  • American staffordshire terrier
  • Rottweiller
  • Dogo argentí
  • Fila brasiler
  • Tosa inu
  • Akita inu

En general, els cans que tenen totes o la majoria de les característiques detallades a l’annex II del Reial Decret abans esmentat.

Article 253.- Tota persona que vulgui ser propietària d’un animal potencialment perillós prèviament n'haurà de sol·licitar llicència.

El Batle de la Corporació serà competent per poder atorgar aquest tipus de llicències, en compliment de l’article 21.1.k) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local.

Article 254.- Per obtenir-les obtenir és necessari acreditar els següents requisits:

- Ser major d’edat.

- No haver estat condemnat per delictes d’homicidi, lesions, tortures, contra la llibertat sexual i la salut pública, associació amb banda armada o de narcotràfic, així com no haver estat privat per resolució judicial del dret a la tinença d’animals potencialment perillosos.

- Certificat d’aptitud psicològica i física.

- Acreditar que s’ha formalitzat una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers que puguin ser causats pels seus animals, per una quantia mínima de 120.000 euros.

- No haver estat sancionat per infraccions greus o molt greus amb alguna de les sancions accessòries de les recollides a l’article 13.3 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre

- Aportar les dades personals del posseïdor de l’animal i les característiques de l’animal, així com el lloc de residència, per tal de ser inscrit en el registre municipal.

Article 255.- Aquesta Llicència tindrà un període de duració de cinc anys, renovable per períodes successius d'igual duració i pel mateix procediment.

Perdrà la vigència en el moment en què el seu titular deixi de complir amb els requisits necessaris pels quals li va ser concedida.

VACUNACIONS I TRACTAMENTS OBLIGATORIS

Article 256

1. Les persones propietàries d’animals n'hauran de garantir les degudes condicions sanitàries i proporcionar-los els controls veterinaris necessaris. Amb aquesta finalitat les autoritats administratives podran ordenar l’execució de determinades campanyes sanitàries obligatòries per als animals de companyia, de la forma i en el moment que es determini.

2. Cada propietari i/o posseïdor haurà de disposar de la corresponent documentació sanitària, en la qual s’especificaran les característiques de l’animal, i les vacunes i tractaments que li hagin estat aplicats i que reflecteixin el seu estat sanitari.

3. Tots els moixos que tinguin accés a les vies i espais públics han de ser esterilitzats i portar xip identificatiu.

Article 257.- El metge o ATS que assisteixi un ferit de mossegades o lesions produïdes per un animal domèstic o salvatge ho ha de comunicar per escrit a la Inspecció veterinària. Els propietaris de l’animal que hagi causat la lesió, quan se'ls requereixi, han de facilitar les dades del seu animal. També davant el veterinari oficial.

Article 258.- L’animal que hagi causat lesions quedarà reclòs en el seu domicili, sempre que aquest estigui degudament documentat (vacunació i matrícula de l’any en curs), o bé a la dependència que es cregui oportuna durant el temps que indiqui l’inspector veterinari oficial (mai no serà inferior a 15 dies). Durant aquest temps el manescal farà un reconeixement de l’animal almenys dues vegades, per tal de detectar-hi qualsevol símptoma de ràbia. Si s'hi detecta aquesta malaltia, l’animal serà ingressat i sacrificat en un lloc adient per continuar-ne l’estudi i el seguiment.

Les despeses derivades de la detenció i el control d’animals seran abonades pels seus propietaris conforme a una taxa municipal.

Article 259.- El propietari de l’animal que hagi causat lesions podrà decidir si l’ingressa a les dependències municipals. Si ho fa així, se n'ha de donar compte a la Inspecció veterinària i presentar la certificació del primer reconeixement efectuat per l’inspector veterinari.

En canvi, si el propietari es decideix per retenir l’animal a ca seva, serà responsable de vigilar-lo i haurà de comunicar qualsevol incidència que observi: mort, ferides, malaltia, pèrdua...

Quan un animal es trobi en dependències municipals per manament de l’autoritat competent, l’ordre d’ingrés haurà de precisar el temps d’observació a què hagi de ser sotmès, la causa i a càrrec de qui s'han de satisfer les despeses que s’originin. Excepte ordre contrària, si 21 dies després d’internar l'animal aquest no ha estat recollit, a pesar d’haver requerit l’amo per a que el reculli, es considerarà un ca abandonat.

Article 260.- Com que la conducta a seguir amb la persona ferida depèn de l’estat de salut de l’animal, els propietaris incorreran en responsabilitat en els casos següents:

a) Fuga o pèrdua de l’animal.

b) Matar-lo o causar-li lesions.

c) Fer desaparèixer el cadàver de l’animal.

d) Ocultar l’animal o posar entrebancs a l’actuació administrativa.

Article 261.- Tota persona que hagi estat lesionada per un animal, ho haurà de comunicar immediatament als serveis sanitaris a fi de ser sotmeses a tractament, si així ho aconsellàs el resultat de l’observació. També se’n donarà trasllat a les autoritats judicials.

Així mateix, té el dret de rebre una certificació de l’estat de salut de l’animal agressor.

Aquesta mateixa certificació també serà entregada al propietari del ca agressor.

DEL REGISTRE D’IDENTIFICACIÓ D’ANIMALS DE COMPANYIA

Article 262.- Els posseïdors de cans, d’acord amb l’Ordre del Conseller d’Agricultura de la CAIB, de 12 de maig de 1999, estan obligats a inscriure’ls en el Registre d’Identificació d’Animals de Companyia de les Illes Balears (RIACIB) dins el termini màxim de tres mesos, comptadors a partir de la data de naixement o d’adquisició de l’animal, registre que es realitzarà a través dels veterinaris col·laboradors autoritzats per la DG d’Agricultura.

Per fer la inscripció, la persona propietària de l’animal haurà d’aportar el seu document nacional d’identitat i la targeta sanitària canina. Pel que fa als animals de les races de l’annex, s’haurà de justificar la preceptiva pòlissa d’assegurança.

En cas de defunció o desaparició del ca, el propietari de l’animal ha de comunicar aquesta circumstància al RIACIB en un termini màxim de 15 dies naturals a partir del fet, mitjançant els veterinaris autoritzats o a les oficines municipals de l’ajuntament de residència de l’animal. Caldrà aportar la cartilla sanitària de l’animal i una certificació de la mort emesa per un professional veterinari.

Igualment, les persones que transfereixin la propietat d’un animal o que canviïn d’adreça o de població estan obligades a comunicar aquest fet al RIACIB, en el mateix termini. En el primer cas hauran d’aportar les dades i el document d’acceptació del nou propietari de l’animal.

Article 263.

1. Per poder ser inscrits al RIACIB, els animals hauran d’estar prèviament identificats individualment mitjançant la implantació d’un transponedor o microxip, d’acord amb l’Ordre del conseller d’Agricultura, de 21 de maig de 1999.

2. L’Ajuntament ha de consultar les dades contingudes al RIACIB per tal d’elaborar el seu cens caní municipal.

DEL SERVEI DE RECOLLIDA D’ANIMALS VAGABUNDS

Article 264.- Es considera animal vagabund el que circuli per la via i/o els espais lliures públics o privats de concurrència pública i no vagi conduït o acompanyat per una persona ni tampoc dugui una identificació actualitzada del RIACIB (Registre d’Identificació d’Animals de Companyia de les Illes Balears).

Es considera animal abandonat el que circuli per la via i/o els espais lliures públics o privats de concurrència pública sense anar conduït o acompanyat per una persona, però amb identificació actualitzada del RIACIB.

Article 265.- Els animals vagabunds han de ser retinguts durant quinze dies, comptadors a partir de la data de la seva recollida, a l’objecte de poder ser recuperats pels seus propietaris. Una vegada transcorregut aquest termini s’han d’oferir en adopció, durant un termini mínim de sis dies, o bé ser sacrificats.

Els animals abandonats han de ser retinguts i els seus propietaris avisats per tal que en un termini de 8 dies, comptadors a partir de la recepció de dita comunicació, els puguin recuperar, amb l’abonament previ de les taxes corresponents. Si transcorregut aquest termini l’animal no ha estat recollit pel propietari es podrà oferir en adopció o se sacrificarà, a partir del sisè dia, comptador des de l’acabament del termini anterior.

Article 266. El servei establert per a tal fi recollirà els animals qualificats de vagabunds. Faran el mateix amb qualsevol animal de companyia, animal salvatge o domesticat, que circuli lliurament per les vies i espais, públics o privats.

Article 267.- La captura i el transport dels animals es farà seguint criteris humanitaris, amb tècniques adients per a cada animal, en condicions higièniques i amb garanties per a la seguretat del personal que hi treballa.

El personal que se n’encarregui ha de ser especialitzat. Si cal, per raons sanitàries, es podrà intensificar la recollida dels animals vagabunds.

Si es tracta d’una espècie protegida, l’animal serà lliurat a l’organisme competent al més aviat possible.

Si es tracta d’animals salvatges, passats 15 dies seran oferts a zoològics, centres d’investigació i entitats semblants, però mai no ho seran a particulars.

Article 268.- Un propietari per poder recuperar qualsevol animal haurà d'abonar les despeses corresponents i presentar la cartilla sanitària. Una vegada transcorreguts aquests terminis corresponents, o si no s’han abonat les despeses, l'animal es considerarà abandonat.

DEL DIPÒSIT I ADOPCIÓ D’ANIMALS

Article 269. Queda prohibit abandonar animals, tant al medi natural com als nuclis urbans. Les persones propietàries o posseïdores d’animals de companyia que no desitgin continuar posseint-los estan obligats a cercar per a ells una llar on siguin ben tractats o, en darrer terme, donar-los a una associació protectora d’animals legalment reconeguda que accepti el lliurament o a l’entitat que en tingui delegat el servei municipal d’acollida d’animals, pagant les quotes corresponents. S’haurà d’adjuntar tota la documentació de l’animal (llibreta amb els certificats vacunació, dades de la inscripció en el cens del RIACIB...).

DEL SACRIFICI D’ANIMALS I DE LA RECOLLIDA I ELIMINACIÓ DELS CADÀVERS I LES RESTES

Article 270.- Si s'han de realizar sacrificis d’animals, aquests seran realitzats per personal especialitzat i amb procediments eutanàsics. Queda prohibit tot procediment que causi patiment a l’animal (armes de foc, verins, etc.)

Article 271.- Com a norma general, abans de realitzar el sacrifici dels animals de companyia per eutanàsia, el propietari de l’animal haurà d'haver signat un document acreditatiu mitjançant el qual es responsabilitza de l’acte.

Article 272.- Correspon als serveis municipals fer la recollida de cadàvers i restes d’animals de companyia, bé per iniciativa pròpia o a instància de particulars. Aquesta recollida en tot cas s’ha d’efectuar en bosses o recipients precintats, i s'hauran d'haver abonat prèviament les taxes municipals corresponents.

Els qui tinguin coneixement de l’existència d’un cadàver o de restes d’animals ho han de comunicar personalment o telefònicament a l’Ajuntament o a la Policia Local i facilitar les dades necessàries per poder ser localitzat i recollit de forma immediata.

DELS GRAVÀMENS

Article 273.- Els propietaris d’animals queden obligats a abonar els imposts, arbitris, taxes i altres exaccions municipals establertes a les Ordenances fiscals corresponents que els siguin d’aplicació.

Article 274.- El pagament d’aquest arbitri no suposarà el lliurament de cap element que ho acrediti (medalla, placa, xip, cordonet, etc.) però l’animal n’haurà de dur un a compte del propietari.

Article 275.- Les residències d’animals de companyia, les escoles d’entrenament i altres instal·lacions creades per mantenir-hi temporalment els animals domèstics de companyia hauran de ser declarades nuclis zoològics i hauran de presentar una declaració responsable per a la instal·lació inicial, subscrita per l’interessat i en la qual manifesti, sota la seva responsabilitat, que compleix amb els requisits establerts a la normativa vigent, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a mantenir el seu compliment durant el període de temps inherent a l’activitat, com a requisit imprescindible per al seu funcionament, d’acord amb l’ordre del Conseller d'Agricultura i Pesca de dia 14 de Juny de 1989, per la qual es crea i es desplega la normativa del registre de nuclis zoològics de Balears i estableix els requisits per a l’autorització i els registres d’aquests centres.

Cada centre durà un registre amb les dades de cada un dels animals que ingressin i de la persona propietària o responsable, registre que estarà a disposició de l’autoritat competent. Aquestes residències hauran de complir la normativa urbanística i la Llei d’activitats classificades, en el supòsit de tinença de més de sis animals.

Article 276.- El propietari de l'animal en el moment de deixar l'animal al centre haurà de presentar un certificat veterinari que garanteixi que aquest no presenta cap malaltia manifesta i justificar la seva vacunació contra la ràbia, l'hepatitis, la leptospirosi i el borm (moquillo).

Article 277.- Si un animal morís a la residència, s’haurà d’estendre certificat veterinari que expressi les causes de la seva mort i conservar el cadàver durant 48 hores a disposició del seu propietari o persona encarregada, a qui s’avisarà immediatament.

Article 278.- Escoles d’entrenament. Únicament podran dedicar-se a l’entrenament d’animals, les persones que acreditin posseir els coneixements i títols corresponents.

Article 279.- L’entrenament de l’animal es farà de forma lenta, sense perjudicar la seva salut ni el seu benestar, sense forçar-lo o traspassar les seves capacitats o les seves forces naturals, i sense utilitzar mitjans que els provoquin dolors, sofriment o angoixa.

Article 280.- Vendes. El venedor lliurarà al comprador un certificat veterinari acreditatiu de la raça de l`animal, de la seva edat i del seu estat de salut. Si escau, li lliurarà certificat d’origen de l'animal (pedigrí).

Article 281.- L’administració municipal ha d'adoptar les mesures complementàries oportunes correctores de les anomalies que es poguessin produir, per assegurar la seguretat i sanitat de les persones i béns públics o privats. Per això podrà retenir animals quan els seus amos incompleixin repetidament les normes de seguretat, de sanitat i mediambientals.

Correspon al Batle adoptar aquestes mesures.

DE LES FALTES I LES SEVES SANCIONS

Article 282.- Seran infraccions lleus:

  1. La circulació per la via pública de cans sense que vagin acompanyats i conduïts mitjançant cadena, corretja o cordó resistent.
  2. Dipositar les dejeccions dels cans/moixos a les voravies, passeigs, jardins i en qualsevol lloc destinat al trànsit de vianants.
  3. L’entrada de cans/moixos a locals destinats a la fabricació, venda emmagatzematge, transport i manipulació d’aliments.
  4. L’entrada de cans/moixos als locals d’espectacles públics, esportius i culturals.
  5. L’entrada, circulació i permanència de cans/moixos a les piscines públiques, parcs infantils, recintes escolars i a les platges en temporada de bany.
  6. Donar aliments als animals a la via pública i/o espais públics, sense estar autoritzat per a aquest fi.
  7. No inscriure el ca en el RIACIB en el termini indicat.
  8. Vendre animals als menors de 18 anys i als incapacitats sense l’autorització dels qui en tinguin la pàtria potestat o la custòdia.
  9. Usar estris destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals en condicions prohibides.
  10. Qualsevol altra acció o omissió recollida a l’apartat 4 de l’article 13 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos (BOE 24-12-1999).
  11. Incomplir qualsevol norma o prescripció assenyalada en aquesta Ordenança que no estigui qualificada com a greu o molt greu.

Article 283.- Seran infraccions greus:

  1. Obligar els animals a treballar o produir en cas de malaltia o desnutrició, o explotar-los de manera que puguin posar en perill la seva salut.
  2. Subministrar-los substàncies no permeses, sempre que això no suposi perjudici a un tercer.
  3. Esterilitzar els animals, practicar-los mutilacions innecessàries, agressions físiques greus i sacrificar-los sense control facultatiu o en contra del que disposa aquesta Ordenança.
  4. Sotmetre'ls a agressions físiques que produeixin lesions greus.
  5. Abandonar-los de forma no reiterada.
  6. L’alienació d’animals amb malaltia no contagiosa, tret que aquest extrem fos desconegut pel venedor en el moment de la transacció.
  7. Vendre'ls a laboratoris, clíniques o altres establiments per a experimentació, sense autorització de la Conselleria d'Agricultura i Pesca.
  8. Realitzar la venda ambulant d’animals fora dels mercats i les fires legalitzades.
  9. No vacunar-los o no realitzar-los els tractaments sanitaris obligatoris.
  10. La possessió, exhibició, compravenda, cessió, donació o qualsevol altra forma de transmissió d’animals l’espècie dels quals estigui inclosa en els apèndixs II i III de la CITES o C2 de la legislació comunitària sobre la mateixa convenció, sense els permisos d’importació que corresponguin.
  11. L’obertura d’establiments sense disposar dels permisos i llicències necessaris per al seu funcionament, d’acord amb la legislació vigent.
  12. Tenir animals salvatges que no s’adaptin a la captivitat, tret de motius d’investigació científica o conservació de les espècies.
  13. Qualsevol altra acció o omissió recollida a l’apartat 2 de l’article 13 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos (BOE 24-12-1999).

Article 284.- Són infraccions molt greus:

a) Abandonar animals de companyia, domesticats o salvatges en captivitat, i abandonar-los de forma reiterada, encara que sigui individualitzada.

b) Subministrar-los substàncies no permeses, excepte en el cas previst al paràgraf “c” de l’apartat anterior.

c) L’alienació d’animals amb malaltia contagiosa, tret que no fos detectable en el moment de la transacció.

d) Celebrar espectacles de bregues de galls o d’altres animals, siguin o no de la mateixa espècie, o d’animals amb l’home.

e) Usar d’animals en festes o espectacles en què aquests puguin ésser objecte de danys, sofriment, tractaments no naturals, maltractaments, burles o en els quals es pugui ferir la sensibilitat de l’espectador.

f) La possessió, exhibició, compra venda, cessió, donació o qualsevol altra forma de transmissió d’animals o de les seves parts o derivats, l’espècie dels quals estigui inclosa a l’apèndix I de la CITES o CI de la legislació Comunitària sobre la mateixa convenció, sense els permisos d'importació que corresponguin

g) Tenir animals domèstics no qualificats de companyia i animals salvatges, sense autorització expressa.

h) Les lesions o agressions a persones produïdes per un animal de companyia.

i) Qualsevol altra acció o omissió recollida a l’apartat 1 de l’article 13 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos (BOE 24-12-1999).

Article 285.- Són circumstàncies agreujants de les infraccions les següents:

a) La concurrència de risc sanitari en les circumstàncies objectives dels fets.

b) La perillositat objectiva de les circumstàncies de fet.

c) La reincidència.

d) La situació de risc o perill per a la salut de l’animal.

e) La intencionalitat.

Article 286.-

1) Infraccions lleus: de 60€ fins a 750€.

2) Infraccions greus: de 750,01€ fins a 1.500€.

3) Infraccions molt greus: de 1.500.01€ fins a 3.000€.

Per poder graduar la quantia de les multes, es tindran en compte també les circumstàncies agreujants que se citen en l’article anterior, a part d’altres que puguin incidir també en el grau de responsabilitat en els fets.

La imposició de qualsevol sanció prevista per la present Ordenança no exclou la responsabilitat civil i penal, ni l'eventual indemnització de danys i perjudicis que puguin correspondre al sancionat.

Article 287.- Per imposar les sancions a les infraccions previstes per aquesta Ordenança caldrà seguir el procediment sancionador regulat per la Llei 30/92, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i pel Decret 14/94, de 10 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament per a l’exercici de la potestat sancionada.

La resolució inicial de l’expedient, així com la potestat sancionadora en les matèries pròpies d’aquesta ordenança corresponen a Batlia; i, en qualsevol cas, s’estarà a allò vigent disposat a la normativa de règim local d’aplicació.

1. En cas que els propietaris o posseïdors dels animals incompleixin de manera greu o persistent les obligacions establertes en aquesta ordenança i, especialment, quan hi hagi risc per a la seguretat o la salut de les persones o del mateix animal, l’Administració municipal podrà comissar l’animal i disposar traslladar-lo a un establiment adequat, a càrrec del propietari, i adoptar qualsevol altra mesura addicional que consideri necessària.

2. El comís té caràcter de mesura cautelar fins a la resolució de l’expedient sancionador, en vista del qual l’animal pot ésser retornat al propietari o esdevenir propietat de l’Administració, la qual pot donar-lo en adopció o cessió, o, si escau, sacrificar-lo segons la característica de la situació o estat de l’animal comissat.

Article 288.- Quan les infraccions estiguin expressament tipificades al Reglament de disciplina urbanística, d’activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, Ordenança fiscal o general, o les seves disposicions complementàries, per a la seva correcció s’establirà el que estableixin aquestes normes esmentades. En aquest cas, aquesta Ordenança actuarà amb funció supletòria o complementària.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL AL CAPÍTOL CATORZÈ

Tot el que no es disposa a la present Ordenança, s’ajustarà a la legislació vigent en aquesta matèria, concretament:

- A la Llei 1/1992, de 8 d’abril, de la CAIB de protecció dels animals i al Decret 56/1994, que desenvolupa dita Llei.

- A la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos i al Decret 287/2002, de 22 de març, que la desenvolupa.

CAPITOL QUINZÈ: ESPAIS VERDS

Article 289 .- Objecte.

1. És objecte de la present ordenança la defensa i conservació del patrimoni verd municipal urbà en el seu sentit més ampli, i s’aplica a tots els espais oberts d’ús públic, com ara carrers, places, parcs, jardins, en els quals existeixin elements vegetals de qualsevol classe sobre la base del valor paisatgístic i rellevància ambiental que tenen els arbres, en la seva funció purificadora de l’atmosfera i com a albelló de CO2 dins l’Estratègia Espanyola i Municipal de Canvi Climàtic, en l’estratègia de la qual s’ha d’incentivar la participació del sector privat.

2. Aquesta ordenança també té com a objectiu la defensa de tota classe d’arbres i de plantacions situades en espais privats urbans, especialment aquells que hagin estat prèviament catalogats pel seu interès històric o social o per la qualitat dels exemplars vegetals que contenen.

3. El Ple Municipal, dins l’àmbit de les seves competències, i sobre la base de criteris de singularitat, raresa, edat, grandària, morfologia, valor paisatgístic i històric, podrà catalogar i descatalogar arbres singulars i agrupacions d’arbres i arbusts, i establir, per decret de Batlia, les condicions i actuacions en què se n’haurà de regular la conservació, així com donar de baixa per causa motivada o donar d’alta nous exemplars.

Article 290.- Noves plantacions.

1. Quant a plantació, les noves zones verdes o vials amb vegetació hauran de complir les següents normes:

a) Es respectaran tots els elements vegetals existents al terreny que es considerin d’interès pel servei municipal competent.

b) Per a les noves plantacions, es triaran espècies que estiguin perfectament aclimatades a la zona, utilitzant espècies autòctones i de clima mediterrani, amb la finalitat d’evitar despeses excessives d’aigua i disminuir-ne les tasques de manteniment. No es plantaran espècies vegetals catalogades com a invasores.

2. En realitzar una nova plantació a les proximitats de parets mitgeres o límit, es respectaran les següents distàncies mínimes:

a) Tots els arbres i aquells arbusts que, en estat adult, superin els 2 metres d’alçada se situaran a una distància mínima de 2 m del límit.

b) Els arbusts que, en estat adult, tinguin menys de 2 metres d’alçada se situaran a una distància mínima d’1 m del límit.

c) En el cas que es pretengui realitzar una pantalla o barrera vegetal al costat del límit de la propietat, les distàncies assenyalades en els apartats anteriors podran reduir-se fins a un mínim de 0,5 metres. Únicament s’hi podran utilitzar les espècies adequades per a aquesta finalitat i en cap cas s’hi plantaran espècies que, en créixer, poguessin causar amb les arrels destrosses a les parets o al sòl, com és el cas dels pins.

Article 291.- Obligacions generals.

1. Els propietaris de zones verdes i jardins, ja siguin particulars o entitats públiques, són obligats a mantenir-les en bon estat de conservació, neteja i ornat.

2. Es podrà podar l’arbrat per mantenir-ne el port, l’aspecte o la forma requerida, així com quan sigui necessari per contrarestar l’atac de malalties o quan hi hagi perill de caiguda de branques o de contacte amb instal·lacions de serveis.

3. Quan es facin obres, es protegirà l’arbre adequadament per minimitzarne els danys.

4. Tractaments fitosanitaris:

a) Els serveis municipals detectaran l’aparició i risc de plagues i malalties vegetals i realitzaran els tractaments oportuns, tant preventius com curatius, als espais públics.

b) En el cas que, per a l’efectivitat del tractament, sigui necessari també el tractament als elements privats, els serveis municipals notificaran als propietaris, arrendataris o posseïdors del jardí els productes a utilitzar i la millor forma d’aplicació, els quals hi resten obligats.

c) Tota zona verda o vial públic que hagi estat sotmès a un tractament fitosanitari haurà de tenir un senyal visible indicant aquest fet durant el temps que estableixi el període de seguretat del producte fitosanitari emprat, a fi d’avisar del risc existent per a persones o animals que se’n poguessin veure perjudicats.

Article 292.- Prohibicions generals.

És terminantment prohibit:

a) Talar un arbre municipal sense la pertinent llicència per fer-ho.

b) Tallar l’ull de creixement d’un arbre municipal.

c) Realitzar qualsevol actuació que pugui danyar un arbre municipal i comprometre’n la supervivència, com ara danyar el tronc, arrels i branques, o fer-hi podes injustificades, així com abocar líquids o materials perjudicials als voltants dels arbres.

d) Llençar residus vegetals en terrenys municipals o de propietat particular, essent especialment greu l’abandonament d’espècies invasores que puguin suposar un perill per a la flora autòctona.

e) La introducció d’espècies alòctones a les masses forestals.

Article 293.- Ús dels parcs, jardins, vies, solars i zones verdes municipals.

1. Els visitants dels jardins, parcs i altres zones públiques municipals són obligats a respectar les plantes, arbres i resta d’instal·lacions existents, com ara estàtues, reixats, proteccions, fanals, pals, fonts, tanques, papereres, bancs i qualssevol altres elements del mobiliari urbà, i s’abstindran de realitzar qualsevol acte que els pugui danyar, enlletgir o embrutar.

2. És especialment prohibit dins dels parcs, jardins, vies, solars i zones verdes municipals:

a ) Passar per l’interior dels parterres i plantacions i tocar les plantes i flors, tret d’aquelles zones de gespa expressament autoritzades per ser trepitjades.

b) Sacsar o arrabassar els arbres o plantes, tallar branques i fulles, gravar o raspar-ne l’escorça, foradar-los o danyar-los d’alguna manera, i abocar aigües brutes o materials perjudicials als seus voltants, així com utilitzar-los com a suports d’instal·lacions per a anuncis o cossos estranys sense l’autorització pertinent.

c) Llençar papers o deixalles fora de les papereres o contenidors adequats, i embrutar el recinte o via de qualsevol manera que sigui, o utilitzar l’espai verd per abocar-hi materials de construcció o residus de qualsevol mena.

d) La pràctica d’activitats que poguessin ocasionar danys i/o molèsties, les quals s’hauran de realitzar en aquells espais expressament habilitats als efectes.

e) Encendre o mantenir foc, tret que n’existeixin llocs especialment habilitats.

f) Encendre petards o focs artificials, tret que n’existeixi autorització.

g) Banyar-se a les fonts o estanys.

3. Els actes d’utilització especial que pretenguin portar-se a terme en zones verdes públiques precisen autorització municipal prèvia, i els organitzadors hauran de prendre totes les precaucions i mesures necessàries per a la protecció de les espècies vegetals que es poguessin veure afectades per l’activitat.

4. Tenint en compte que cada zona verda o espai lliure públic pot tenir unes característiques particulars que aconsellin realitzar-hi una ordenació i regulació específica d’usos, l’Ajuntament podrà, mitjançant decret de Batlia, establir una normativa especial que reguli una zona verda concreta. Aquesta regulació específica haurà d’indicar-se degudament a la zona mitjançant icones, missatges, senyals, rètols, etc., que seran d’obligat compliment per als usuaris d’aquest espai.

Article 294.- Conservació i defensa dels espais verds municipals.

1. Per a la millor conservació i protecció dels espais verds públics, els projectes municipals que hi prevegin intervencions hauran de respectar al màxim l’existència de l’arbrat i massa vegetal preexistent, de manera que aquestes intervencions no suposin un deteriorament de la situació anterior com a espai verd de la zona, i així caldrà justificar-ho motivadament a la Memòria del projecte.

2. Les obres d’obertura de rases o intervencions de qualsevol naturalesa que es realitzin a les vies, jardins, places, etc., de propietat municipal, tant si les executa el propi Ajuntament com els particulars, es faran de manera que ocasionin el menor dany possible a l’arbrat o plantacions de la via pública, i es col·locaran sistemes de protecció als arbres en aquells casos en què sigui necessari.

3. En totes les obres esmentades en el paràgraf anterior, hi serà obligatòria la reposició dels arbres i plantacions afectades.

4. L’entrada i circulació de vehicles als parcs i zones verdes es regula de manera específica mitjançant la senyalització instal·lada a aquests efectes. La norma general és la prohibició de circulació dels vehicles a motor no autoritzats per l’interior de zones verdes i parcs públics.

5. Les bicicletes podran circular, a velocitat reduïda, per passejos, parcs i jardins sense necessitat d’autorització expressa, sempre que l’afluència de públic ho permeti i no causin molèsties als altres usuaris.

Article 295.- Intervencions de particulars.

1. Les obres que es realitzin a la via pública, especialment les de construcció de voravies i guals a càrrec de particulars, es faran de manera que ocasionin el menor dany possible a l’arbrat i a altres plantacions de la via pública.

2. En els projectes d’edificacions particulars, les entrades i sortides de vehicles hauran de preveure’s en llocs que no afectin l’arbrat i plantacions existents. En aquests projectes hauran de senyalar-se tots els elements vegetals existents a la via pública que limitin amb el lloc de les obres a realitzar.

3. Els jardins i les plantacions privades situades a les zones urbanes del municipi constitueixen un element important de l’ecosistema urbà i, com a tal, els seus propietaris els han de mantenir en un correcte estat de neteja i en condicions fitosanitàries adequades, amb especial cura pel que fa a la seva estassada, poda i manteniment.

4. Les tanques, plantes enfiladisses i altres elements vegetals existents als jardins privats no podran envair les voreres i zones de pas públic de manera que hi dificultin o molestin el pas de vianants. A aquests efectes, els seus propietaris són obligats a realitzar les podes o intervencions necessàries per evitar-ho.

5 . En el cas que s’observi una negligència en la conservació dels jardins, l’Ajuntament podrà obligar el propietari a la realització dels treballs necessaris. En cas d’incompliment de l’ordre municipal, es podrà procedir a l’execució subsidiària i exigir als propietaris el pagament de les despeses causades, sense perjudici de la imposició de la sanció corresponent.

Article 296.- Risc d’incendis i cremes controlades.

1. Per a l’eliminació de restes vegetals procedents de les tasques de manteniment de jardins, podes, etc., s’estableix l’obligatorietat de retirar-los mitjançant el procediment legal específic que regula l’eliminació i transport d’aquest tipus de residus. En qualsevol cas, seran factibles processos domèstics de compostatge i trituració que pretenguin reutilitzar aquest material a la mateixa par-cel·la.

2. En casos extraordinaris, per raó de quantitat, esforç, accessibilitat, o altra actuació especial, es podrà autoritzar l’ús del foc per cremar aquest tipus de residus vegetals, per a la qual cosa s’haurà de sol·licitar el corresponent permís a l’Ajuntament, si es tracta de sòl urbà.

3. És terminantment prohibit fer foc per a crema de restes vegetals en sòl urbà i rústic durant el període establert com a de màxim risc d’incendi en l’ordre anual de la Conselleria de Medi Ambient, a excepció de la crema de rostolls en terrenys agrícoles que estarà subjecta a autorització per part de la Conselleria de medi ambient.

Article 297.- Infraccions.

1. Les accions o omissions que infringeixin el previst en aquesta ordenança donaran lloc a responsabilitat de naturalesa administrativa, sense perjudici de l’exigible a la via penal, civil o d’altre ordre en què puguin incórrer.

2. Les infraccions de les disposicions d’aquesta ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 298.- Tipus d’infraccions

Són infraccions lleus:

a) La manca de manteniment adequat de zones verdes i jardins.

b) La no aplicació dels oportuns tractaments fitosanitaris preventius per evitar el desenvolupament o l’aparició de plagues i malalties.

c) Llençar papers o deixalles fora de les papereres o contenidors adequats o embrutar el recinte o via pública de qualsevol manera que sigui.

d) La pràctica d’activitats que poguessin ocasionar danys i/o molèsties, quan es realitzin fora dels espais expressament habilitats per a aquesta finalitat.

e) Banyar-se a les fonts o estanys.

f) Mantenir tanques, plantes enfiladisses o elements vegetals que molestin o impedeixin el pas de vianants per les voravies.

g) L’incompliment de la normativa específica que regula una zona verda, si no està tipificat en una altra categoria.

h) Qualsevol altra recollida en aquesta ordenança i que no estigui tipificada com a greu o molt greu.

Són infraccions greus:

a) La no col·locació de cartells d’avís durant el període de seguretat posterior a l’aplicació d’un producte fitosanitari.

b) Deteriorar, de qualsevol forma que sigui, l’arbrat, plantes o mobiliari urbà, o utilitzar aquests elements per aferrar-hi cartells, anuncis o cossos estranys, tret que hi hagi expressa autorització municipal.

c) Abocar materials de construcció o altres residus de naturalesa no tòxica o perillosa a les zones verdes o vies públiques.

d) Encendre o mantenir foc fora dels espais que hi estan especialment habilitats.

e) Utilitzar els jardins municipals o zones verdes per a un ús privatiu, qualsevol que en sigui la naturalesa, sense haver obtingut prèviament la corresponent llicència municipal, o incomplir les condicions imposades en aquesta.

f) L’obertura de rases o la realització d’altres actuacions a les vies públiques que ocasionin danys a l’arbrat o plantacions.

g) Encendre petards o focs artificials als parcs, jardins i zones verdes, tret que n’existeixi autorització.

h) Realitzar cremes sense la corresponent autorització o fora del període autoritzat.

i) La reiteració de faltes lleus.

Són infraccions molt greus:

a) Circular per les zones verdes i jardins municipals amb vehicles no autoritzats.

b) Talar o arrabassar un arbre municipal sense la prèvia autorització municipal.

c) Abocar líquids o materials perjudicials als voltants dels arbres o actuar sobre ells amb la finalitat de danyar-los o matar-los.

d) Danyar el tronc o arrels o una altra estructura de l’arbre amb la finalitat de produir-ne el deteriorament o la mort.

e) L’abandonament d’espècies invasores en zones verdes o d’espècies al·lòctones a les masses forestals.

f) Abocar residus tòxics o perillosos en vies o espais lliures públics.

g) Aplicar productes biocides o fitosanitaris no autoritzats o incomplir-ne la normativa específica d’aplicació.

h) La reiteració de faltes greus.

Article 299.- Sancions econòmiques.

1. Les infraccions a què es refereixen els articles anteriors seran corregides mitjançant l’aplicació de les següents sancions:

1) Infraccions lleus: de 60 fins a 750 euros.

2) Infraccions greus: de 750,01 fins a 1.500.

3) Infraccions molt greus: de 1.500.01 fins a 3.000.

2. En la imposició de les sancions es tindrà especialment en compte l’adequació entre la gravetat del fet constitutiu de la infracció i la sanció aplicada, i es consideraran especialment els següents criteris per a la graduació de la sanció a aplicar:

- L’existència d’intencionalitat o reiteració.

- La naturalesa dels perjudicis causats, especialment la irreversibilitat dels danys causats a l’arbrat o el cost de reposició elevat.

- La reincidència, per comissió en el terme d’un any de més d’una infracció de la mateixa naturalesa, quan així hagi estat declarat per resolució ferma.

Article 300.- Responsabilitat.

1. Són responsables de les infraccions expressades en aquesta ordenança les persones físiques o jurídiques, així com les comunitats de béns o similars que, per acció o omissió, haguessin participat en la comissió del fet infractor per qualsevol títol.

2. Són responsables en concepte d’autor aquells que hagin comès directament o indirectament el fet infractor, els qui hagin donat ordres o instruccions en relació a aquest, els qui resultin beneficiaris de la infracció i els qui es defineixin com a tals en el context d’aquesta ordenança. En cas de pluralitat de responsables, la responsabilitat serà solidària.

Article 301.- Procediment sancionador.

En tot allò relatiu a infraccions i sancions s’estarà al que disposa el Decret 14/1994, de 10 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament del procediment a seguir per l’Administració de la CAIB en l’exercici de la potestat sancionadora; el Reial Decret 1398/1993, de 4 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament del procediment per a l’exercici de la potestat sancionadora, d’aplicació supletòria respecte del Decret 14/94, de 10 de febrer; la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local; la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears; i altres disposicions vigents i concordants en la matèria que hi siguin de general i pertinent aplicació.

Article 302.- Restauració.

1. La persona o persones responsables de l’incompliment de la present ordenança són obligats, a més del pagament de la sanció corresponent, al compliment de les mesures imposades, a restaurar el bé protegit, al reemborsament dels costs de les actuacions realitzades i al rescabalament dels danys i perjudicis que s’haguessin pogut causar a l’Administració i/o a tercers.

2. Transcorregut el termini concedit per a l’execució de les actuacions correctores sense que aquestes s’haginr realitzat degudament, l’Ajuntament podrà exercir l’execució subsidiària, a costa del responsable.

3. La prescripció d’infraccions i sancions no afecta l’obligació de restaurar la realitat física alterada, ni la d’indemnitzar pels danys i perjudicis causats.

Article 303.- Prescripció d’infraccions i sancions.

La prescripció de les infraccions i sancions es regirà pel que disposa l’article 132 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l’article 186.8 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

SECCIÓ III: DISPOSICIONS COMUNES SOBRE RÈGIM SANCIONADOR I ALTRES MESURES D’APLICACIÓ

APARTAT PRIMER.- DISPOSICIONS GENERALS

Article 304.- Decrets i instruccions del batle en desenvolupament i aplicació de l'ordenança

1.Quan les circumstàncies així ho aconsellin, el batle dictarà les instruccions corresponents per a l'aplicació de l'ordenança.

Article 305.- Funcions de la Policia Local referents al compliment d'aquesta ordenança

1 En la seva condició de policia administrativa, la Policia Local és l'encarregada de vetlar pel compliment d'aquesta ordenança, de denunciar, quan pertoqui, les conductes que li siguin contràries, i d'adoptar, s'escau, les altres mesures d'aplicació.

Article 306.- Deure de col·laboració ciutadana en el compliment de l'ordenança

1. Totes les persones que són a Capdepera tenen el deure de col·laborar amb les autoritats municipals o els seus agents per preservar les relacions de convivència ciutadana i civisme en l'espai públic.

2. D'acord amb la legislació vigent en matèria de protecció de menors, tots els ciutadans tenen el deure de comunicar a les autoritats o agents més pròxims qualsevol situació que detectin de risc o desemparament d'un menor. Així mateix, tots els ciutadans que tenguin coneixement que un menor no està escolaritzat o no assisteix al centre escolar de manera habitual han de fer-ho saber als agents més pròxims o a l'autoritat competent, amb la finalitat que s'adoptin les mesures pertinents.

Article 307.- Conductes obstruccionistes a les tasques de control, investigació o sanció en els àmbits de la convivència i el civisme

1. En els àmbits de la convivència ciutadana i el civisme, i salvaguardant tots els drets prevists en l'ordenament jurídic, no es permeten les conductes següents:

a) La negativa o la resistència a les tasques d'inspecció o control de l'Ajuntament.

b) La negativa o la resistència a subministrar dades o facilitar la informació requerida pels funcionaris actuants en compliment de les seves funcions.

c) Subministrar als funcionaris actuants, en compliment de les seves labors d'inspecció, control o sanció, informació o documentació falsa, inexacta, incompleta o que indueixi a error de manera explícita o implícita.

d) L'incompliment de les ordres o els requeriments específics formulats per les autoritats municipals o els seus agents.

2. Sense perjudici de la legislació penal i sectorial, les conductes descrites en l'apartat anterior són constitutives d'infracció molt greu, que serà sancionada amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros.

Article 308.- Elements probatoris dels agents de l'autoritat

1. En els procediments sancionadors que s'instrueixin en aplicació d'aquesta ordenança, els fets constatats per agents de l'autoritat tenen valor probatori, d'acord amb la normativa aplicable a aquest efecte, sense perjudici d'altres proves que puguin aportar els interessats.

2. En els expedients sancionadors que s'instrueixin, i amb els requisits que corresponguin conforme a la legislació vigent, es podran incorporar imatges dels fets denunciats, ja sigui amb fotografia, filmació digital o altres mitjans tecnològics, que permetin acreditar els fets recollits en la denúncia formulada d'acord amb la normativa aplicable. En tot cas, la utilització de video-càmeres requerirà, si és procedent, les autoritzacions previstes en la legislació aplicable, i el seu ús d'acord amb el principi de proporcionalitat.

Article 309.- Denúncies ciutadanes

1. Sense perjudici de l'existència d'altres interessats a banda del presumpte infractor, qualsevol persona, en compliment de l'obligació prevista en l'article 306, pot presentar denúncies per informar de l'Ajuntament l'existència d'un determinat fet que pugui ser constitutiu d'una infracció del que estableix aquesta ordenança.

2. Les denúncies hauran d'expressar la identitat de la persona o persones que les presentin, el relat dels fets que poguessin constituir infracció, la data de la seva comissió i, quan sigui possible, la identificació de les persones presumptament responsables.

3. Quan la denúncia vagi acompanyada d'una sol·licitud d'iniciació del procediment sancionador, l'Ajuntament haurà de comunicar al denunciant la iniciació o no de l'esmentat procediment i, si escau, la resolució que recaigui.

4. L'Ajuntament haurà de compensar les persones denunciants per les despeses que els hagi pogut comportar la formulació d'una denúncia, sempre que quedin efectivament acreditades en l'expedient tant la comissió de la infracció administrativa denunciada com la necessitat i la quantia de les despeses al·legades per aquelles.

5. Prèvia ponderació del risc per la naturalesa de la infracció denunciada, l'instructor podrà declarar confidencials les dades personals del denunciant, garantint l'anonimat d'aquest en el transcurs de la tramitació de l'expedient administratiu. Aquesta confidencialitat serà declarada quan ho sol·liciti el denunciant.

6.  Quan una persona denunciï membres rellevants de les xarxes organitzades en benefici de les quals realitza una activitat antijurídica, es considerarà que la persona denunciant no ha comès la infracció, sempre que s'acrediti degudament aquesta circumstància denunciada. El mateix tractament tindrà la persona que denunciï les infraccions d'aquesta ordenança comeses per grups de menors. En aquests casos, els comminaran a no tornar a realitzar aquesta activitat antijurídica.

7.Quan el denunciant sigui una persona estrangera, d'acord amb el que estableix l'article 10 d'aquesta ordenança, l'Ajuntament podrà dur a terme les gestions oportunes davant les autoritats competents perquè a aquell se li reconeguin o atorguin els beneficis i els avantatges prevists per a aquests casos en la legislació vigent en matèria d'estrangeria.

Article 310.- Mesures de caràcter social

1. Quan el presumpte responsable de l'incompliment de l'ordenança sigui indigent o presenti altres mancances o necessitats d'assistència social o d'atenció mèdica especials o urgents, els agents de l'autoritat que intervinguin l'informaran de la possibilitat d'acudir als serveis socials o metges corresponents i del lloc concret en què pot fer-ho.

2. En aquells casos especialment greus o urgents, i amb l'únic objecte que la persona pugui rebre efectivament i com més aviat millor l'atenció social o mèdica requerida, els agents de l'autoritat o altres serveis competents podran acompanyar-la als esmentats serveis.

3. Així mateix, sempre que sigui possible, els serveis municipals intentaran contactar amb la família de la persona afectada per informar-la de la situació i circumstàncies en què ha estat trobada en l'espai públic.

4. Immediatament després d'haver practicat aquestes diligències, en cas que aquestes haguessin estat duites a terme per agents de l'autoritat, aquests n'informaran els serveis municipals corresponents, amb la finalitat que aquests adoptin les mesures oportunes i, si és procedent, facin el seu seguiment o, si escau, ho facin saber a l'autoritat o administració competent.

Article 311.- Mesures específiques que s'aplicaran en el cas que les persones infractores siguin no residents en el terme municipal de Capdepera

1.Les persones infractores no residents en el terme municipal de Capdepera que reconeguin la seva responsabilitat podran fer efectives immediatament, d'acord amb el que preveu l'apartat 2 de l'article 318, les sancions de multa per l'import mínim que estigués establert en aquesta ordenança. Quan l'ordenança no fixi l'import mínim de la sanció que correspongui, la rebaixa serà del setanta-cinc per cent del seu import màxim.

2.Les persones denunciades no residents en el terme municipal de Capdepera hauran de comunicar i acreditar a l'agent de l'autoritat denunciant, als efectes de notificació, la seva identificació personal i domicili habitual, i, si s'escau, el lloc i l'adreça on estan allotjats a la illa. Els agents de l'autoritat podran comprovar en tot moment si l'adreça proporcionada per la persona infractora és la correcta.

En cas que aquesta identificació no fos possible o la localització proporcionada no fos correcta, els agents de l'autoritat, amb aquest objecte, podran requerir la persona infractora perquè els acompanyi a dependències pròximes, en els termes i circumstàncies prevists en l'apartat 4 de l'article 325 d'aquesta ordenança.

3. Quan la persona infractora no acrediti la seva residència habitual en territori espanyol, l'agent que formuli la denúncia li oferirà la possibilitat de fer immediatament efectiva la sanció, que en aquests casos seria la mínima de 60€, en els termes prevists en l'apartat 1. Si la sanció no fos satisfeta, aquesta mesura provisional serà notificada amb caràcter urgent a l'adreça en què aquella persona estigui allotjada a la ciutat o a la localitat corresponent. En el cas que no es procedeixi a l'ingrés d'aquesta quantitat, l'advertiran, si és procedent, que podria incórrer en responsabilitat penal.

4. En cas que les persones denunciades no residents en el terme municipal de Capdepera siguin estrangeres i no satisfacin la sanció en els termes descrits en l'apartat anterior, una vegada que hagi finalitzat el procediment mitjançant una resolució, es comunicarà a l'ambaixada o consolat corresponent i a la Delegació del Govern la infracció, la identitat de la persona infractora i la sanció que recaigui, als efectes oportuns.

5. L'Ajuntament proposarà a les autoritats competents aquelles modificacions de la normativa vigent tendents a facilitar i millorar l'efectivitat de les sancions que s'imposen als no residents a la ciutat.

Article 312.- Responsabilitat per conductes contràries a l'ordenança comeses per menors d'edat

1. D'acord amb el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets del nin, totes les mesures en aquest cas sancionadores de les autoritats municipals que puguin afectar els menors atendran principalment a l'interès superior d'aquests. Així mateix, en funció de la seva edat i maduresa, es garantirà el dret dels menors a ser escoltats en tots aquells assumptes que els afectin i que les seves opinions siguin tengudes en compte.

2. Quan les persones infractores siguin menors, i amb la finalitat de protegir els drets del nin o adolescent, el seu desenvolupament i formació, es podran substituir les sancions pecuniàries per mesures correctores, com són assistència a sessions formatives, treballs per a la comunitat o qualsevol altre tipus d'activitat de caràcter cívic. Aquestes mesures s'adoptaran de manera motivada en funció del tipus d'infracció, i seran proporcionades a la sanció que rebi la conducta infractora. A aquest efecte, se sol·licitarà l'opinió dels pares o tutors o guardadors, que serà vinculant.

3. Els pares o tutors o guardadors seran responsables civils subsidiaris dels mals produïts per les infraccions comeses pels menors d'edat que en depenguin.

4. Així mateix, en aquells casos en què es prevegi expressament en aquesta ordenança, els pares o tutors o guardadors seran també responsables directes i solidaris de les infraccions comeses pels menors d'edat, sempre que, per la seva banda, consti dol, culpa o negligència, inclosa la simple inobservança.

5. L'assistència als centres d'ensenyament educatiu durant l'ensenyament bàsic obligatori (ensenyament primari i secundari) és un dret i un deure dels menors des de l'edat de sis anys fins a la de setze.

6. La Policia Local intervindrà en aquells supòsits en què els menors d'edat transitin o romanguin en espais públics durant l'horari escolar. A aquest efecte, la Policia Local en sol·licitarà la identificació, esbrinarà quines són les circumstàncies i els motius per què no està al centre d'ensenyament, i el conduirà al seu domicili o al centre escolar en què estigui inscrit, fent saber en tot cas als pares o tutors o guardadors i a l'autoritat educativa competent que el menor ha estat trobat fora del centre educatiu en horari escolar.

7. Sense perjudici que, d'acord amb el que preveu aquesta ordenança, es pugui acudir a fórmules de mediació per resoldre aquestes conductes, els pares o tutors o guardadors seran responsables de la permanència dels menors a la via pública i de la inassistència d'aquests als centres educatius. En aquests casos, quan hi concorri culpa o negligència, els pares o tutors o guardadors incorreran en una infracció lleu, i podran ser sancionats amb multa des de 60 fins a 750 euros, o si és el cas acceptar les mesures previstes en l'apartat 9 d'aquest article.

8. En tot cas, qualsevol denúncia, incoació d'un expedient sancionador o eventual imposició d'una sanció a un menor serà també notificada als seus pares o tutors o guardadors.

9. Els pares o tutors o guardadors hauran d'assistir a les sessions d'atenció individualitzada o cursos de formació que, si és el cas, s'imposin com a alternativa a la sanció pecuniària de les infraccions comeses pels menors que en depenguin.

Article 313.- Principi de prevenció

L'Ajuntament donarà prioritat a totes aquelles mesures municipals encaminades a prevenir riscs per a la convivència ciutadana i el civisme en l'espai públic.

APARTAT SEGON: RÈGIM SANCIONADOR

Article 314.- Graduació de les sancions

1. La imposició de les sancions previstes en aquesta Ordenança es guiarà per l'aplicació del principi de proporcionalitat i, en tot cas, es tindran en compte els criteris de graduació següents:

a)La gravetat de la infracció.

b)L'existència d'intencionalitat.

c)La naturalesa dels perjudicis causats.

d) La reincidència.

e) La reiteració.

f) La capacitat econòmica de la persona infractora.

g) La naturalesa dels béns o productes oferts en el comerç ambulant no autoritzat regulat en el capítol vuitè del Títol II.

2. S'entén que hi ha reincidència quan s'ha comès en el termini d'un any més d'una infracció d'aquesta ordenança i ha estat declarat per resolució ferma. Hi ha reiteració quan la persona responsable ja ha estat sancionada per infraccions d'aquesta ordenança o quan s'estan instruint altres procediments sancionadors per infraccions d'aquesta ordenança.

3.En la fixació de les sancions de multa es tindrà en compte que, en tot cas, el compliment de la sanció no resulti més beneficiós per a la persona infractora que el compliment de les normes infringides.

4. Quan, segons el que preveu la present ordenança, s'imposin sancions no pecuniàries, ja siguin alternatives o obligatòries, la determinació del seu contingut i durada es farà, també, tenint en compte el principi de proporcionalitat i els criteris enunciats en els paràgrafs anteriors.

Article 315.- Responsabilitat de les infraccions

En cas que, una vegada practicades les diligències d'investigació oportunes dirigides a individualitzar la persona o les persones infractores, no sigui possible determinar el grau de participació dels diversos subjectes que hagin intervingut en la comissió de la infracció, la responsabilitat serà solidària.

Article 316.- Concurrència de sancions

1. Una vegada incoat un procediment sancionador per dues o més infraccions entre les quals hi hagi relació de causa a efecte, s'imposarà només la sanció que resulti més elevada.

2. Quan no hi hagi la relació de causa a efecte a què es refereix l'apartat anterior, als responsables de dues o més infraccions els imposaran les sancions corresponents per cadascuna de les infraccions comeses, llevat que s'aprecii identitat de subjectes, fets i fonaments. En aquest darrer supòsit s'aplicarà el règim que sancioni amb major intensitat, gravetat o severitat la conducta de què es tracti.

Article 317.- Destí de les multes imposades

L'import dels ingressos de l'Ajuntament en virtut de les sancions imposades es destinarà a millorar, en les seves diverses formes i a través de diversos programes, l'espai urbà com a lloc de trobada i convivència.

Article 318.- Rebaixa de la sanció si es paga de manera immediata

1. Les persones denunciades poden assumir la seva responsabilitat mitjançant el pagament de les sancions de multa, amb una reducció a la meitat de la sanció tipus si es fa efectiu abans de l’inici del procediment sancionador. Quan l'ordenança no fixi l'import de la sanció tipus, s’aplicarà una reducció de la multa al seu import mínim.

2. Els presumptes infractors poden reconèixer la seva responsabilitat mitjançant el pagament de les sancions de multa amb una reducció del trenta per cent de l'import de la sanció que aparegui en el plec de càrrecs o, en els casos de procediments abreujats, en la proposta de resolució. En els procediments ordinaris, la reducció serà del vint per cent de l'import de la sanció que aparegui en la proposta de resolució.

3. El pagament de l'import de la sanció de multa implicarà l'acabament del procediment, sense perjudici de presentar els recursos procedents.

Article 319.- Substitució de les multes i reparació dels mals per treballs en benefici de la comunitat

1. L'Ajuntament podrà substituir la sanció de multa per sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per a la comunitat.

S’estableix que cada hora de mesura educativa o reparadora que s’estableixi,inclòs el treball comunitari o social, equivaldrà a l’import de 10 euros de multa.

2. Les sessions formatives sobre convivència ciutadana i civisme, de caràcter individual o col·lectiu, substituiran les sancions pecuniàries en els casos en què així estigui previst en la present ordenança. En cas d'inassistència a les sessions formatives, s'imposarà la corresponent sanció, en funció de la tipificació de la infracció comesa.

3. La participació en les sessions formatives, en activitats cíviques o en la realització de treballs en benefici de la comunitat serà adoptada amb el consentiment previ de la persona interessada com a alternativa a les sancions d'ordre pecuniari, llevat que la llei imposàs el seu caràcter obligatori. En tot cas, tindran caràcter obligatori les mesures alternatives a la sanció previstes en l'article 312.2 d'aquesta ordenança.

4. L'Ajuntament també pot substituir, en la resolució o posteriorment, la reparació econòmica dels mals i els perjudicis causats als béns de domini públic municipal per altres reparacions equivalents en espècie consistents en l'assistència a sessions formatives, la participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per a la comunitat, sempre que hi hagi consentiment previ de les persones interessades, excepte que la llei imposàs el seu caràcter obligatori. En el cas que es produís aquesta substitució, l'Ajuntament haurà de reparar els mals causats llevat que el treball que realitzi la persona sancionada consisteixi precisament en la reparació del mal produït.

5. Quan, d'acord amb el que preveu aquesta ordenança, s'adopti la mediació com a alternativa al procediment sancionador, els acords de reparació tindran com a objecte, principalment, les mesures alternatives previstes en aquest article.

Article 320.- Procediment sancionador

1. Quan es tracti d'infraccions lleus comeses per estrangers no residents que afectin la convivència ciutadana en els termes d'aquesta ordenança, i sempre que no existeixi un procediment específic en la legislació sectorial aplicable, la denúncia de l'agent de l'autoritat implicarà l'inici del procediment sancionador i serà notificada a l'acte a la persona denunciada. En aquesta denúncia constaran els fets, les corresponents infraccions i sancions, la identitat de l'instructor, l'autoritat sancionadora competent i la norma que li atribueix aquesta competència. La denúncia també indicarà que, en el termini de dos dies, formuli, si pertoca, al·legacions i plantegi els mitjans de prova pertinents per a la seva defensa. Una vegada transcorregut el termini de dos dies o practicada la prova corresponent, l'instructor elevarà l'expedient a l'òrgan competent per resoldre en un termini màxim d'un dia i es notificarà a la persona infractora la sanció corresponent.

2. Amb les excepcions recollides en aquesta ordenança, el procediment sancionador serà el que amb caràcter general tengui establert l'Ajuntament de CAPDEPERA. Supletòriament, s'aplicarà el procediment sancionador previst per les actuacions de l'Administració insular o autonòmica i, si escau, el que reguli la legislació de l'Estat.

3. Quan la proposta de resolució del procediment sancionador tramitat per l'Administració de l'Ajuntament contingui una sanció que, per la quantia de la multa o pel seu caràcter, no sigui de competència municipal, el batle elevarà l'expedient a l'òrgan corresponent de l'Administració que sigui competent per imposar la sanció que es proposa, de conformitat amb la legislació sectorial aplicable.

4. El batle pot delegar o desconcentrar les seves competències en matèria de potestat sancionadora d'acord amb el que preveu la legislació vigent.

Article 321.- Apreciació de delicte o falta

1. Quan les conductes a què es refereix aquesta ordenança poguessin constituir infracció penal, es remetran al Ministeri Fiscal o a l'autoritat judicial que correspongui els antecedents necessaris de les actuacions practicades.

2. En el cas d'identitat de subjecte, fet i fonament de les conductes il·lícites, la incoació d'un procés penal no impedirà la tramitació d'expedients sancionadors pels mateixos fets, però la resolució definitiva de l'expedient només podrà produir-se quan sigui ferma la resolució recaiguda en l'àmbit penal, quedant fins llavors interromput el termini de prescripció. Els fets declarats provats en via judicial vincularan l'autoritat competent per imposar la sanció administrativa.

3. La condemna o l'absolució penal dels fets no impedirà la sanció administrativa, si s'aprecia diversitat de fonament.

4. Les mesures provisionals adoptades en el si del procediment administratiu sancionador abans de la intervenció judicial podran mantenir-se en vigor mentre no recaigui pronunciament exprés respecte d'això de les autoritats judicials, sense perjudici dels recursos que pugui interposar el presumpte infractor sobre l'establiment o la vigència de les dites mesures provisionals.

Article 322.- Prescripció i caducitat

La prescripció i la caducitat es regiran per la legislació administrativa sancionadora general, sense perjudici del que disposi la legislació sectorial.

APARTAT TERCER.- REPARACIÓ DE MALS

Article 323.- Reparació de mals

1. La imposició de les sancions que corresponguin per l'incompliment d'aquesta ordenança no exonera la persona infractora de l'obligació de reparar els mals o perjudicis causats, llevat que aquesta se substitueixi per treballs en benefici de la comunitat, d'acord amb l'article 319.

2. Als efectes del que estableix l'apartat anterior, quan sigui procedent, l'Administració municipal tramitarà per la via d'execució subsidiària l'obligació de rescabalament que pertoqui.

APARTAT QUART.- MESURES DE POLICIA ADMINISTRATIVA

Article 324.- Ordres singulars del batle per a l'aplicació de l'ordenança

1. El batle pot dictar les ordres singulars o nominatives i les disposicions especials que siguin procedents sobre la conducta a la via pública o el comportament dels ciutadans, a fi de fer complir la normativa en matèria de convivència ciutadana i de civisme.

2. Sense perjudici de la imposició de la sanció que si s'escau correspongui, el batle podrà també requerir a les persones que siguin trobades responsables d'alguna de les conductes descrites en aquesta ordenança perquè s'abstinguin en el futur de realitzar actuacions semblants dins el terme municipal.

3. L'incompliment de les ordres, les disposicions o els requeriments a què s'ha fet esment en els apartats 1 i 2 d'aquest article serà sancionat en els termes prevists en aquesta ordenança, sense perjudici que es pugui iniciar procediment penal per causa de desobediència.

APARTAT CINQUÈ.- MESURES DE POLICIA ADMINISTRATIVA DIRECTA

Article 325.- Mesures de policia administrativa directa

1. Els agents de l'autoritat exigiran en tot moment el compliment immediat de les disposicions previstes en aquesta ordenança, i, sense perjudici de procedir a denunciar les conductes antijurídiques, podran requerir verbalment a les persones que no respectin les normes perquè desisteixin de la seva actitud o comportament, advertint-los que en cas de resistència poden incórrer en responsabilitat criminal per desobediència.

2. Quan la infracció comesa provoqui, a més d'una pertorbació de la convivència ciutadana i el civisme, un deteriorament de l'espai públic, es requerirà al seu causant perquè procedeixi a la seva reparació, restauració o neteja immediates, quan sigui possible.

3. En cas de resistència a aquests requeriments, i sense perjudici del que es disposa en l'apartat 1 d'aquest article, les persones infractores podran ser desallotjades, complint en tot cas amb el principi de proporcionalitat.

4. A efectes de poder incoar el corresponent procediment sancionador, els agents de l'autoritat requeriran a la persona presumptament responsable perquè s'identifiqui.

En cas de no aconseguir la identificació per qualsevol mitjà de la persona que ha comès una infracció, els agents de l'autoritat podran requerir-la perquè, a fi d'iniciar l'expedient sancionador de la infracció comesa, els acompanyi a dependències pròximes que comptin amb mitjans adequats per realitzar les diligències d'identificació, a aquests únics efectes i pel temps imprescindible, informant la persona infractora dels motius del requeriment d'acompanyament.

5. En tot cas, i al marge de la sanció que correspongui imposar per la infracció de les normes que hagi originat la intervenció o requeriment dels agents de l'autoritat, les conductes obstruccionistes tipificades en les lletres b) i c) de l'apartat 1 de l'article 307 constitueixen una infracció independent, sancionades d'acord amb l'apartat 2 de tal article 307, llevat que el fet sigui constitutiu de responsabilitat criminal, en el qual cas es passarà el tant de culpa al Ministeri Fiscal.

APARTAT SISÈ.- MESURES PROVISIONALS

Article 326.- Mesures provisionals

1. Iniciat l'expedient sancionador, mitjançant un acord motivat, es podran adoptar les mesures provisionals imprescindibles per al normal desenvolupament del procediment, per evitar la comissió de noves infraccions o per assegurar el compliment de la sanció que pogués imposar-se. Aquestes mesures podran consistir en qualsevol de les previstes en la normativa general i sectorial aplicable en cada cas, i hauran de ser proporcionades a la naturalesa i la gravetat de la infracció.

2. Quan la llei així ho prevegi, les mesures provisionals es podran adoptar també amb anterioritat a la iniciació de l'expedient sancionador.

3. En matèria de mesures provisionals en els casos d'infraccions comeses per persones estrangeres no residents al territori espanyol, s'hauran de tenir en compte les disposicions especials de procediment previstes en l'article 311.3 d'aquesta Ordenança.

Article 327.- Decomissos

1. A més dels supòsits en què així es preveu expressament en aquesta ordenança, els agents de l'autoritat podran, en tot cas, decomissar els utensilis, vehicles i el gènere objecte de la infracció o que van servir, directament o indirectament, per a la comissió d'aquella, i també els doblers, els fruits o els productes obtinguts amb l'activitat infractora, els quals quedaran sota la custòdia municipal mentre sigui necessari per a la tramitació del procediment sancionador o, a falta d'aquest, mentre perdurin les circumstàncies que van motivar el decomís.

2. Les despeses ocasionades pel decomís, transport, dipòsit i destrucció aniran a càrrec del causant de les circumstàncies que l'han determinat.

3. Si es tracta de béns fungibles, es destruiran o els donaran el destí adequat. Els objectes decomissats es dipositaran a disposició de l'òrgan sancionador competent per a la resolució de l'expedient. Una vegada dictada una resolució ferma i transcorreguts dos mesos sense que el titular hagi recuperat l'objecte, es procedirà a la seva destrucció o s'entregarà gratuïtament a entitats sense ànim de lucre amb finalitats socials. Així i tot, es podrà procedir a la devolució dels objectes, materials, vehicles o mitjans intervinguts, si el propietari abona prèviament en via voluntària la sanció que pertoqui, justificant la seva propietat.

APARTAT SETÈ.- MESURES D'EXECUCIÓ FORÇOSA

Article 328.- Multes coercitives

Per a l'execució forçosa de les resolucions, l'Ajuntament podrà imposar multes coercitives, d'acord amb el que disposa la legislació sectorial.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única.- Els expedients incoats per infraccions comeses abans de l'entrada en vigor d'aquesta ordenança es regiran, en allò que no perjudiqui la persona imputada, pel règim sancionador vigent en el moment de cometre's la infracció.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única.- Queden derogades les ordenances de CONSUM DE BEGUDES ALCOHÒLIQUES, PLATGES i ANIMALS a més de totes les disposicions contingudes en els ordenances municipals de CAPDEPERA que contradiguin la present ordenança.

DISPOSICIONS FINALS

Primera.- Difusió de l'Ordenança

En el moment en què sigui aprovada aquesta ordenança, l'Ajuntament podrà fer una edició especialment preparada per ser distribuïda àmpliament en diferents punts de la ciutat, com a Oficines d'Atenció al Ciutadà, centres cívics, centres educatius, estacions d'autobusos, port, platges, places i mercats, oficines de turisme i d'informació, hotels, pensions i establiments de pública concurrència, associacions veïnals i entitats ciutadanes, entre altres.

Segona.- Entrada en vigor

Aquesta ordenança entrarà en vigor un cop s’hagin realitzat els tràmits del procediment d’aprovació d’ordenances establert en els articles 49 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local i de conformitat amb l’article 103 de la llei 20/2006 s’hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma i hagi transcorregut el termini assenyalat en l’article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

  

Capdepera, 6 de maig de 2016

 

El Batle

Rafel Fernández Mallol