Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TERRITORI, ENERGIA I MOBILITAT

Núm. 18470
Resolució del conseller de Territori, Energia i Mobilitat per la qual es crea la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La pobresa energètica, entesa com la dificultat o incapacitat per afrontar les factures dels subministraments bàsics d’electricitat i de gas, és una realitat que afecta tots els Estats membres de la Unió Europea, i la Comissió obliga els Estats membres a desenvolupar plans contra la pobresa energètica, així com a recollir aquest concepte de pobresa energètica a l’hora d’orientar les seves polítiques energètiques.

El Govern de les Illes Balears considera bàsic el seguiment d’aquesta matèria, en particular, en l’aspecte d’assessorament, consulta i participació de les associacions i agents socials implicats en el sector de l’energia, l’habitatge, el consum i els serveis socials.

 D’acord amb l’article 19.2 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, els titulars de les conselleries poden crear, mitjançant resolució, òrgans col·legiats d’assessorament i consulta no preceptiva.

 D’acord amb el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, exerceix competències en matèria d’ordenació energètica.

 Per tot això, dict la següent

 RESOLUCIÓ

1.Crear la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica, com a òrgan de consulta no preceptiva, debat i assessorament en aquesta matèria, adscrita a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, que ha d’actuar com a òrgan col·legiat, de col·laboració entre les distintes administracions públiques i de participació de les associacions i agents socials implicats en el sector de l’energia, l’habitatge, el consum i els serveis socials.

 2. Són funcions de la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica l’assessorament no preceptiu als òrgans competents en les qüestions següents:

 — La col·laboració, la informació i la proposició de criteris i actuacions referents a l’àmbit de la pobresa energètica a les Illes Balears.

 — La diagnosi de la situació actual de les llars de les Illes Balears pel que fa a la pobresa energètica.

 — La col·laboració, la informació i la proposició de criteris referents a l’àmbit de la pobresa energètica a les Illes Balears.

 — La promoció i el seguiment d’iniciatives relatives a la millora de l’accés assequible per part de les llars de les Illes Balears a l’electricitat i/o al gas, com ara la millora de la informació disponible per a la ciutadania en matèria de tarifes energètiques, estalvi energètic o accés al bo social.

— La informació als òrgans competents sobre els protocols que han de seguir les empreses comercialitzadores i distribuïdores d’energia i les administracions públiques de les Illes Balears davant potencials talls de subministrament energètic per motius d’impagament per manca de recursos. 

— La informació des de la perspectiva de la pobresa energètica i del dret a l’accés a l’energia sobre les qüestions tractades al Consell Assessor de l’Energia i al Consell Balear de Consum. 

3. La Mesa està integrada pels membres següents: 

President: el conseller de Territori, Energia i Mobilitat.

Vicepresident: el director general d’Energia i Canvi Climàtic.

Secretari (amb veu i sense vot): el cap del Servei d’Informació, Promoció i Eficiència Energètica.

Vocals:

— Una persona en representació de la Direcció General d’Arquitectura i Habitatge.

— Una persona en representació de la Direcció General de Consum.

— Una persona en representació de la Direcció General de Planificació i Serveis Socials.

— Una persona en representació de la Direcció General de Política Industrial.

— Una persona en representació de la Direcció General de Coordinació.

— Una persona en representació de la Federació d’Associacions de Consumidors i Usuaris (FACUA).

— Una persona en representació de l’Associació Nuredduna de Defensa del Consumidor.

— Una persona en representació de l’Associació “La Defensa” de Consumidors i Usuaris de Balears.

— Una persona en representació de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

— Una persona en representació de la Creu Roja.

— Una persona en representació de Càritas Diocesana.

— Una persona en representació d’EAPN-Illes Balears – Xarxa per a la Inclusió Social. — Una persona en representació d’Endesa Distribución Eléctrica, SAU.

— Una persona en representació de Vall de Sóller Energia, SLU.

— Una persona en representació de Sampol Energía, SL.

— Una persona en representació d’Endesa Energía XXI SA.

— Una persona en representació d’Eléctrica Sollerense.

El president pot designar com a membres persones en representació de cadascuna de les altres comercialitzadores energètiques amb presència al mercat residencial balear.

4. Funcionament 

És competència del president convocar les reunions de la Mesa, amb antelació de deu dies com a mínim, i fixar-ne l’ordre del dia.  

En cas d’absència del president, les seves funcions les ha d’exercir el vicepresident. 

La Mesa pot constituir comissions, grups de treball o ponències tècniques per a la preparació de reunions o l’estudi de temes concrets d’interès per al compliment de les seves funcions. 

Es pot acordar la compareixença a la Mesa de tècnics, assessors o experts quan es consideri necessària per raó de la matèria que s’ha de tractar ja sigui convidats o requerits pel president o per les comissions, els grups de treball o altres. 

5. Notificar aquesta resolució a les persones interessades i ordenar la seva publicació en el BOIB.

Contra aquesta resolució –que exhaureix la via administrativa- es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució en el BOIB, d’acord amb l’article 117 de la Llei 30/1992, de 26 de març, de règim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. 

També s’hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la publicació de la Resolució en el BOIB, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 23 de desembre de 2015

    

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat

Juan Boned Roig