Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'INNOVACIÓ, RECERCA I TURISME

Núm. 15457
Resolució del conseller d’Innovació, Recerca i Turisme relativa a l’autorització de la modificació de l’estructura accionarial de l’empresa RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, titular de la llicència de comunicació audiovisual radiofònica amb modulació de freqüència d’Eivissa amb emissió a 106.4 MHz

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 7 de juny de 2007 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) l'Acord del Consell de Govern de dia 25 de maig de 2007, pel qual s'acorda l'adjudicació de l'expedient de contractació per a la concessió del servei públic de radiodifusió sonora per mitjà d'ones mètriques amb modulació de freqüència a l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Mitjançant aquest Acord es va adjudicar amb caràcter provisional a l'entitat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, la concessió, en règim de gestió indirecta, del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència a la localitat d’Eivissa i freqüència 106.4 MHz.

2. El 6 d’agost de 2009 es va publicar en el BOIB l'Acord del Consell de Govern de dia 23 de juliol de 2009, per a l'adjudicació definitiva de la concessió (gestió indirecta) del servei públic de radiodifusió sonora per mitjà d'ones mètriques amb modulació de freqüència a RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, a la localitat d’Eivissa (106.4 MHz), per un període de deu anys (amb la modificació per Acord del Consell de Govern de dia 9 d’octubre de 2009, pel qual es rectifica un error observat).

3. El 17 de novembre de 2009, la societat concessionària i la Conselleria d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears van formalitzar el contracte administratiu corresponent a la concessió esmentada.

4. El 21 d’octubre de 2010 es va publicar en el BOIB núm. 152 l'Acord del Consell de Govern de dia 8 d’octubre de 2010, pel qual es va transformar la concessió esmentada en una llicència per a la prestació del servei de comunicació audiovisual radiofònica mitjançant ones hertzianes terrestres, per un període de 15 anys.

5. El 19 d’agost de 2015 (registre d’entrada núm. 14354/2015) va entrar a la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic un escrit signat pel senyor Roberto Concina, amb NIE núm. X-7657361-V, en nom i representació de la societat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, mitjançant el qual sol·licita l’autorització administrativa prèvia per formalitzar una transmissió de participacions socials de la societat.

6. El 31 d’agost de 2015 (registre de sortida núm. 8730/2015), la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic va enviar a RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, un requeriment per tal que aportàs alguna documentació addicional, necessària per poder analitzar l’operació sol·licitada.

7. Mitjançant els escrits de 25 i 29 de setembre de 2015 (registre d’entrada núms. 15258/2015 i 15343/2015) va entrar a la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic la documentació addicional sol·licitada.

8. La societat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, amb CIF núm. B-57477077, va ser constituïda en escriptura pública de dia 9 de febrer de 2007. I va ser declarada societat unipersonal en escriptura de dia 6 de novembre de 2009. Té el domicili social a la ciutat d’Eivissa.

El capital social de l’entitat mercantil està dividit en 100 accions, numerades de la 1 a la 100, ambdues incloses, de 31 euros de valor nominal cadascuna.

D’acord amb la situació prèvia al negoci jurídic objecte d’autorització, la totalitat del capital social de RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL (100%) pertany a l’accionista únic GRUPO PRENSA PITIUSA, SL, amb CIF B-57502502.

9. El senyor Roberto Concina, amb NIE núm. X-7657361-V, està interessat en comprar el 100 % de les participacions socials de RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, i GRUPO PRENSA PITIUSA, SL en vendre-les, prèvia l’obtenció de la preceptiva autorització.

Adjunten una còpia de l’escriptura pública de compravenda de participacions socials de dia 9 de juny de 2015. En el punt setè dels acords atorgats es disposa que si fos el cas que no obtenguessin l’autorització prèvia de l’Administració de la CAIB, quedaria sense efecte el negoci jurídic de transmissió de participacions socials esmentat.

Fonaments de dret i consideracions jurídiques

1. La Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual. D’acord amb la seva disposició final sisena, té caràcter de legislació bàsica.

2. En el marc del desenvolupament legislatiu atribuït a les comunitats autònomes, en tot allò que no resulti contrari a la Llei 7/2010, continua sent d’aplicació el Decret 36/2008, de 4 d’abril, que regula el règim jurídic aplicable a l’atorgament de títols habilitants per a la prestació del servei de radiodifusió sonora per ones terrestres i a la inscripció d’aquests títols en el Registre de Títols Habilitants per a la Radiodifusió Sonora a l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

3. El Plec de clàusules administratives que va regir la convocatòria i el procediment de contractació del servei de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència de l’any 2007, pel qual es va adjudicar a RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, la concessió de l’emissora d’Eivissa i freqüència 106.4 MHz.

4. La Llei 7/2010 no regula els negocis jurídics de modificació de l’estructura del capital social de les entitats privades prestadores del servei de comunicació audiovisual, com és l’operació de transmissió de participacions socials objecte d’aquesta resolució.

En el seu article 29 es regulen els negocis jurídics sobre llicències de comunicació audiovisual, com la transmissió i l’arrendament de la llicència.

No obstant això, el punt 2 de la clàusula 19 del Plec de clàusules administratives abans esmentat estableix que la modificació que impliqui un canvi d’estructura del capital social assimilable a una transmissió ha de complir els mateixos requisits que s’estableixen per a aquest negoci jurídic.

I la transmissió del 100% de les participacions socials de l’empresa RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, propietat de la mercantil GRUPO PRENSA PITIUSA, SL, a favor del senyor ROBERTO CONCINA, implica clarament un canvi d’estructura del capital social assimilable a una transmissió: es produeix un canvi de control en la societat titular de la llicència.

Els requisits establerts per al negoci jurídic de la transmissió del títol habilitant per a prestar el servei de comunicació audiovisual radiofònica es regulen a la clàusula 18 del Plec de clàusules administratives; en els articles 8 i 9 del Decret 36/2008 i en els articles 25, 26 i 29 de la Llei 7/2010.

Un cop analitzada la documentació aportada a l’expedient, juntament amb els antecedents que consten en aquesta Direcció General, queda acreditat que es compleixen els requisits exigits legalment per poder autoritzar el negoci jurídic que ens ocupa.

L’autorització, si s’escau, s’ha d’entendre sense perjudici de la plena vigència de les obligacions i dels compromisos particulars assolits per la societat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, en el concurs públic corresponent.

5. L’operació per a la qual se sol·licita autorització comporta un canvi de control en la societat llicenciatària RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL. En conseqüència, cal analitzar si s’adequa a les garanties de pluralisme i de control de les concentracions en la comunicació audiovisual que estableix l’article 37 de la Llei 7/2010.

El nou soci únic de l’entitat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, passarà a ser el senyor Roberto Concina, amb NIE núm. X-7657361-V.

De l’anàlisi efectuada, es desprèn que el senyor ROBERTO CONCINA no participa, ni directament ni indirectament, en cap altra societat llicenciatària de serveis de radiodifusió sonora d’àmbit de cobertura coincident o similar amb el de la llicència que ens ocupa. El senyor ROBERTO CONCINA també declara que, personalment, no és concessionari de cap altra concessió (actualment llicència) de serveis de radiodifusió.

En conseqüència, el negoci jurídic de transmissió del 100 % de participacions socials de RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL no té incidència en la garantia del pluralisme en el mercat audiovisual radiofònic i s’adequa a les previsions en matèria de garantia del pluralisme, per al manteniment d’un mercat audiovisual competitiu, transparent i plural.

6. El punt 2 de l’article 10 del Decret 36/2008 estableix:

2. Qualsevol modificació en la titularitat de les accions, participacions o títols equivalents de les persones habilitades per a la prestació del servei de radiodifusió sonora, així com les ampliacions de capital, quan la subscripció d’accions o títols equivalents no es realitzi en idèntica proporció entre els propietaris del capital social, ha de ser autoritzada prèviament pel conseller d’Economia, Hisenda i Innovació.

En el mateix sentit, el punt 3 de la clàusula 18 del Plec de clàusules administratives abans esmentat estableix que serà la persona titular de la conselleria competent de la CAIB qui dicti la resolució corresponent, que s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

D’acord amb el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, corresponen a la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, mitjançant la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic, les competències en els àmbits de planificació i ordenació dels sectors de les telecomunicacions, radiodifusió televisiva i sonora.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Autoritzar la modificació de l’estructura accionarial de la societat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL, titular de la llicència per a la prestació de serveis de comunicació audiovisual radiofònica amb modulació de freqüència de la localitat d’Eivissa i emissió a 106.4 MHz, consistent en la transmissió del 100 % del seu capital social, per part de l’entitat GRUPO PRENSA PITIUSA, SL, a favor del senyor ROBERTO CONCINA, en els termes exposats en aquesta Resolució.

2. Notificar aquesta Resolució a la societat RADIO IBIZA Y FORMENTERA, SL i ordenar-ne la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-ne rebut la notificació, d’acord amb l’article 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació de la Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 15 d’octubre de 2015

 

El vicepresident i conseller d’Innovació,

Recerca i Turisme

Gabriel Barceló i Milta