Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 8409
Règim de regulació provisional del Mercat Artesà de Sant Ferran

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió celebrada el 17 d'abril de 2015, i en exercici de les seues competències, sobre la base d’allò proposat, va aprovar el Règim de Regulació Provisional del Mercat Artesà de Sant Ferran, conforme al següent acord:

Primer. APROVAR el règim de regulació provisional del mercat artesà de Sant Ferran, el qual s’adjunta a aquesta proposta com annex I.

Segon. PUBLICAR al BOIB, a la pàgina web del Consell Insular de Formentera i al tauler d’anuncis de l’oficina de Atenció Ciutadana (OAC), el text íntegre d’aquest règim de regulació del Mercat Artesà de Sant Ferran, i donar-ne compte a l’OAC, al departament d’Intervenció i Recaptació d’aquest Consell i a la Policia Local de Formentera.

 

ANNEX I

“Règim de regulació provisional del Mercat Artesà de Sant Ferran

Preàmbul

L’objecte d’aquest règim de regulació provisional és fixar les condicions per les quals ha de regir-se provisionalment el funcionament del mercat Artesà de Sant Ferran i els requisits per formar-hi part del mateix.

Aquest és un mercat artesà periòdic tradicional, de caràcter estiuenc, que s’ajusta a les pràctiques seguides a l’illa de Formentera pel que fa a productes artesans. La manca actual d’una regulació específica i actualitzada fa necessària aquesta regulació provisional, la qual quedarà inclosa en la propera ordenança general dels mercats artesans de l’illa de Formentera.

S’ha de posar de manifest, que aquest règim de regulació provisional del mercat artesà de Sant Ferran, serà únicament per a la temporada estiuenca 2015.

Article 1. Tipologia del Mercat

Als efectes de l’article 45 de la Llei 11/2014, el mercat de Sant Ferran es defineix com a mercat periòdic tradicional, de caràcter estiuenc, que s’ajusta a les pràctiques seguides a l’illa de Formentera.

(...)

«Artículo 45. Modalidades de venta ambulante

El ejercicio de la venta ambulante o no sedentaria se puede llevar a cabo en alguna de las modalidades siguientes:

a) Venta en mercados ocasionales.

b) Venta en mercados periódicos.

c) Venta en la vía pública.

d) Venta en camiones tienda.»

(...)”

Article 2. Ubicació

El mercat es situarà al carrer Major de Sant Ferran de Ses Roques, i serà el Consell Insular de Formentera, qui atorgarà l’autorització per l’ocupació dels llocs de venda al mercat, com a òrgan competent per l’atorgament de l’ocupació de via pública.

Article 3. Horaris i dies de funcionament

El mercat estarà obert durant la temporada estival compresa entre el 30 de maig i el 30 de setembre de l’any 2015, cinc dies a la setmana (dilluns, dimarts, dijous,divendres i dissabtes) en horari de 19h a 24h.

Article 4. Llocs de venda

El nombre màxim llocs de venda al mercat serà de 15.

D’aquestos 15 llocs de venda, 8 seran adjudicats, cada un a un únic titular, per 5 dies a la setmana (dilluns, dimarts, dijous, divendres i dissabte), segons l’acordat a la sessió de la Comissió Assessora d’Artesania, de data 11 de març de 2015.

Els set llocs de venda restants, seran adjudicats de la següent forma:

S’adjudicaran els llocs de venda, per tres dies, cada un a un titular, segons l’establert a la sessió de la Comissió Assessora d’Artesania, de data 11 de març de 2015, quant a la proposta d’aquest òrgan d’atorgament dels llocs de venda.

S’adjudicaran els llocs de venda per dos dies (dilluns i dimarts), cada un a un titular, segons l’establert a la sessió de la Comissió Assessora d’Artesania, de data 11 de març de 2015, quant a la proposta de llista d’espera, de forma que per estricte ordre, aquestos adjudicataris seran els primers set d’aquesta llista d’espera.

Els adjudicataris estan obligats a assistir al mercat els dies pels quals se’ls atorgarà l’adjudicació, és a dir les cassetes hauran d'estar cobertes els cinc dies de mercat establerts.

Article 5. Forma de pagament.

Quant al pagament de la taxa, pel cas dels adjudicats de llocs de venda al mercat, per cinc dies, serà la quota establerta a «l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic o terrenys d'ús públic amb parades, barraques, cassetes de venda, espectacles o atraccions, industries de carrer ambulants i rodatges cinematogràfic», la qual al seu article 6, disposa: “Quota tributaria, tarifa tercera Temporales varios (llicencies per ocupacions de terrenys amb parades per a la venda d'artesania, ceràmica, bisuteria, velones i similars per m2 o fracció i any 360€”. Pel cas dels adjudicats de llocs de venda de tres i dos dies de mercat, el pagament es farà proporcional a la totalitat de la taxa.

Article 6. Estructura del mercat. Drets i deures dels adjudicataris.

El mercat artesà de Sant Ferran, estarà estructurat de la següent forma:

Casetes individuals de fusta que ja estaran muntades a l’inici del mercat pel Consell Insular de Formentera. Aquestes no s’han de manipular pels adjudicataris de cap forma.

Quadre de llum a cada una de les cassetes.

Pel manteniment òptim del mercat, els adjudicataris tenen uns drets i unes obligacions, els quals entre d’altres, són:

Per garantir els watts que poden aguantar aquestos quadres de llum, les bombetes han de ser de baix consum.

No es podrà posar música a les casetes.

No es podran endollar ni neveres, microones, ni cap tipus d’aparell que no sigui el propi per il·luminar.

Al final de cada jornada, l’adjudicatari del lloc de venda, haurà de deixar el lloc en perfecte estat de neteja i lliure dels seus objectes.

No es podran tenir mascotes ni animals de companyia en els llocs de venda, excepte gossos pigall.

Article 7. Sol·licituds i procediment

Les sol·licituds per poder obtenir llicència de venda a una parada al Mercat artesà de Sant Ferran durant la temporada estiuenca 2015, han estat presentades en l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) del Consell Insular de Formentera, en el temps i forma, dins el termini establert, és a dir, del 15 de setembre de 2014 fins el 28 de febrer de 2015, ambdós inclosos.

Les sol·licituds han estat valorades per la Comissió Assessora d'Artesania de data 11 de març de 2015, i es va acordar una proposta d’adjudicacions de llocs de venda al mercat, la qual serà elevada a la Comissió de Govern com a òrgan competent per aquestes adjudicacions, segons l’establert a la Resolució de Presidència, de data 30 de novembre de 2011, publicada al BOIB número 13, de 28 de gener de 2012.

L’Àrea d’Artesania del Consell Insular de Formentera, serà l’encarregada d’atorgar les acreditacions pertinents a les persones que resultin adjudicatàries dels llocs de venda del mercat de Sant Ferran, i verificarà que tots els venedors estiguin al corrent amb les seves obligacions tributàries amb l’Estat, amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i amb el Consell insular de Formentera, així com amb la Seguretat Social.

Per part de la Corporació, es comunicaran les dades estrictament imprescindibles de les persones autoritzades per cada lloc de venda del mercat a la Policia Local de Formentera, sempre en compliment de l’establert a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades, als efectes de poder exercir la seva funció de vigilància i control en el mercat.

Article 8. Funcions i obligacions de l’Associació del Mercat

L’associació del Mercat de Sant Ferran es va constituir en data 18 d'abril de 2012 i entre d’altres, té les següents funcions:

-donar un servei de gestió i d’unió entre l’artesà i l’administració.

-controlar les vendes d’artesania al mercat,

-proposar solucions per els problemes que afectin al mercat.

Aquesta Associació del mercat de Sant Ferran, haurà de vetllar pel bon funcionament d’aquest i assegurar el compliment del que estipula aquesta regulació provisional i la resta de la normativa aplicable.

Article 9. Garanties i penalitats

L’òrgan competent per penalitzar l’incompliment d’aquest règim de regulació provisional del mercat de Sant Ferran, és el President del Consell Insular de Formentera, tal com es disposa en la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de consells insulars.

L’import de les penalitzacions variaran en funció de què sigui la primera infracció comesa pels adjudicataris, o a partir de dos infraccions comeses.

Es consideren infraccions d’aquest règim regulador provisional del mercat, per part dels adjudicataris dels llocs de venda, les següents:

a) L'incompliment dels dies establerts de mercat.

b) Incompliment de l'horari d'inici i termini del mercat.

c) Incompliment de les condicions higièniques dels llocs de venda, i neteja del sòl.

d) La venda de mercaderies distintes a les assenyalades en l'autorització.

Qualsevol incompliment d'aquest règim de regulació provisional per part dels adjudicataris dels llocs de venda del mercat, suposarà l'imposició de una penalització per part del Consell Insular de Formentera. Per la primera infracció comesa, la penalització suposarà el pagament de l’import de 200 euros, i a partir de la segona infracció, la penalització ja serà per l’import de 500 euros, i si n’és el cas, podrà implicar també l'impossibilitat d'obtenció d’ autorització al mercat en l'any vinent.

Articulo 10. Normativa aplicable i règim sancionador

La normativa aplicable a aquest règim regulador, en tot el no regulat en aquest document, serà el disposat al Títol X de l’Ordenança de policia i bon govern del Consell Insular de Formentera, i subsidiàriment, s’estarà a allò establert a la Llei 11/2014, de 15 d’octubre, de comerç de les Illes Balears, als articles 139 a 141 de la Llei 7 /1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, a l’article 186.3 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i a tota la resta de normativa vigent que li sigui d’aplicació.

Article 11. Aplicació

 Aquest règim de regulació provisional del Mercat artesà de Sant Ferran, serà d’aplicació des del dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). També s’haurà de publicar a la pàgina web de la Corporació www.consellinsulardeformentera.cat i al tauler d’anuncis de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de la Corporació".

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Formentera, 5 de maig de 2015

El president,
Jaume Ferrer Ribas