Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAMPANET

Núm. 8329
Aprovació definitiva ordenança de convivència ciutadana als espais públics

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada inicialment pel Ple de la Corporació, en sessió de 2 de març de 2015, l’ORDENANÇA PER AL FOMENT DE LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA ALS ESPAIS PÚBLICS del municipi, sotmesa a informació pública i audiència als interessats per termini de 30 dies hàbils, mitjançant la publicació dels corresponents anuncis al BOIB i Tauló d’Edictes de l’Ajuntament, per a la presentació de reclamacions o suggeriments, i una vegada resoltes les reclamacions formulades; conformement la previsió de l’article 102 de la Llei 20/2006, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears i mitjançant acord adoptat en sessió de data 4 de maig de 2015, el Consistori ha aprovat definitivament l’ordenança esmentada, fent-se públic seguidament el contingut complet de l’articulat, als efectes previstos per l’article 103 de la LLMRLIB:

 

ORDENANÇA PER AL FOMENT DE LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA ALS ESPAIS PÚBLICS DEL MUNICIPI DE CAMPANET

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’objecte d’aquesta ordenança és el de preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme on totes les persones hi puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo.

L’espai públic és on tothom té dret a trobar-hi les condicions per a la seva realització personal, política, social, amb les condicions ambientals òptimes i per aconseguir això s’han d’assumir els deures de la solidaritat, el respecte mutu i la tolerància.

Aquesta ordenança pretén ser una eina efectiva per fer front a les circumstàncies que poden afectar o alterar la convivència i per aquest motiu intenta donar una resposta democràtica i equilibrada a aquestes situacions basant-se en el reconeixement del dret de tothom a comportar-se lliurement en els espais públics i ésser respectat en la seva llibertat; però d’altra banda també en la necessitat de que tothom assumeixi determinats deures de convivència i respecte a la llibertat, la dignitat i els drets reconeguts als altres, així com el manteniment de l’espai públic en condicions adequades.

Per aquest motiu l’ordenança tracta de resoldre problemes com són la degradació visual de l’entorn urbà, els grafits, pintades i altres expressions gràfiques, el consum de begudes alcohòliques i drogues, la realització de necessitats fisiològiques, la contaminació acústica així com les actituds vandàliques en l’ús del patrimoni, del mobiliari urbà i conseqüent deteriorament de l’espai urbà.

 TITOL I
DISPOSICIONS GENERALS

Article 1.- Objecte

Es objecte d’aquesta ordenança preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme, on totes les persones hi puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, oci, trobada i esbarjo.

A aquests efectes aquesta ordenança regula una sèrie de mesures encaminades específicament a millorar el civisme a l’espai públic indicant els béns jurídics protegits i preveient les conductes que en cada cas són sancionables perquè pertorben, lesionen o deterioren la convivència ciutadana o els béns que es troben a l’espai públic que li ha de servir de suport.

Article 2.- Àmbit d’aplicació objectiva

1. Seran d’aplicació les prescripcions de la present ordenança en tot el terme municipal de Campanet.

2. Particularment, l’ordenança és d’aplicació a tots els espais públics del municipi com són els carrers, les vies de circulació, els passeigs, les places, els parcs, jardins i altres espais o zones verdes o forestals, els ponts, els túnels, els aparcaments, les fonts, els edificis públics i els altres espais destinats a l’ús o al servei públic de titularitat municipals, així com a les construccions, instal·lacions, mobiliari urbà i resta de béns i elements de domini públic municipals situats en aquells.

Article 3.- Àmbit d’aplicació subjectiva

Aquesta ordenança s’aplica a totes les persones que són al municipi de Campanet, sigui quina sigui la seva situació jurídica administrativa concreta.

Article 4.- Fonaments legals

Aquesta ordenança s’ha elaborat d’acord amb la potestat municipal de tipificar infraccions i sancions que, amb la finalitat d’ordenar les relacions de convivència ciutadana, s’estableixen en els articles 139 i següents de la llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les bases de règim local.

 

TITOL II
NORMES DE CONDUCTA A L’ESPAI PÚBLIC, INFRACCIONS I SANCIONS

Capítol I
Degradació visual de l’entorn urbà i accés no autoritzat

Article 5.- Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en el dret a gaudir del paisatge urbà del municipi, que és indissociable del deure correlatiu de mantenir-lo en condicions de neteja i bona imatge.

Article 6.- Normes de conducta

Es prohibeix realitzar tota mena de grafit, pintada, taca, inscripció o grafisme amb qualsevol matèria (tinta, pintura, matèria orgànica o similars) o bé ratllant la superfície sobre qualsevol element de l’espai públic o privat, així com l’interior o l’exterior d’equipaments, infraestructures o elements d’un servei públic i instal·lacions en general, inclosos transport públic, equipaments, mobiliari urbà, arbres, jardins i en general la resta d’elements descrits a l’article 2.2 d’aquesta ordenança així com també l’accés a les esmentades instal·lacions, fora de l’horari estipulat o sense autorització.

Article 7.- Règim de sancions

1. La realització de les conductes descrites en l’article precedent tindran la consideració d’infracció lleu i serà sancionada amb multa de fins a 750 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu. L’accés a espais públics no autoritzat serà sancionat amb multa de 300 euros .

2. Tindran la consideració d’infracció greu, sancionable amb multa de 751 a 1.500 euros, les pintades o els grafits que es realitzin:

-En els elements del transport, inclosos els vehicles, les parades i altres elements instal·lats als espais públics.

-En les façanes dels immobles públics o de les cases particulars.

-En els elements dels parcs i jardins públics

-En les senyals de tràfic o d’identificació viària quan comporti la inutilització o pèrdua total o parcial de funcionalitat de l’element.

3. Tindran la consideració d’infracció molt greu, sancionable amb multa de 1.501 a 3.000 euros, les pintades o grafits realitzats sobre monuments o edificis catalogats o protegits.

 

Capítol II
Necessitats fisiològiques i actituds violentes

Article 8.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública i la salubritat, el dret de gaudir d’un espai públic net i no degradat, i el respecte a les pautes generalment acceptades de la convivència ciutadana i el civisme.

Article 9.- Normes de conducta

Es prohibeix mantenir conductes incíviques, actituds vexatòries, actituds violentes, insults, fer necessitats fisiològiques com defecar, orinar, escopir en qualsevol dels espais definits a l’article 2.2 d’aquesta ordenança.

Article 10.- Règim de sancions

1. La conducta descrita en els articles precedents serà constitutiva d’infracció lleu i es sancionarà amb multa de fins a 300 euros, tret que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Constituirà infracció greu quan la conducta descrita a l’article precedent es realitzi en espais de concorreguda afluència de persones o siguin freqüentats per menors, o es faci en monuments o edificis catalogats o protegits i és sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

 

Capítol III
Consum de begudes alcohòliques

Article 11.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública i la salubritat, el respecte al medi ambient, la protecció de menors, el dret al descans i tranquil·litat dels veïns o veïnes, el dret a gaudir d’un espai públic net i no degradat, l’ordenada utilització de la via pública, la garantia de la seguretat pública.

Article 12.- Normes de conducta

1. Es prohibeix el consum de begudes alcohòliques en els espais i vies públiques.

Aquesta prohibició restarà sense efecte en els supòsits en què el consum de begudes alcohòliques tingui lloc en establiments i altres espais reservats expressament per a aquella finalitat, com terrasses, i quan l’esmentat consum compti amb l’oportuna autorització en casos puntuals.

2. Es prohibeix llençar al terra o dipositar a la via pública recipients de begudes com ara llaunes, botelles, tassons o qualsevol altre objecte.

Quan es determini dita autorització els dies de berbenes, s’acotarà el consum al nucli de la festa. En cap cas s’admetran recipients de vidre, tan sols botelles i tassons de plàstic.

Article 13.- Règim de sancions

1. La conducta descrita en l’article precedent serà constitutiva d’infracció lleu i es sancionarà amb multa de fins a 500 euros, tret que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Constituirà infracció greu quan la conducta descrita a l’apartat primer de l’article precedent pugui alterar greument la convivència ciutadana i és sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

A aquests efectes, l’esmentada alteració es produeix quan concorrin alguna de les circumstàncies següents:

-Quan el consum es faci de forma massiva per grup de ciutadans o ciutadanes o en convidi a l’aglomeració.

-Quan causi molèsties a les persones usuàries de l’espai públic i al veïnatge.

-Quan el lloc on es consumeixi es caracteritzi per l’afluència de menors o la presència d’infants

 

Capítol IV
Consum de drogues

Article 14.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública i la salubritat.

Article 15.- Normes de conducta

No es permet el consum i la tinença il·lícita de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques considerades il·legals per la legislació vigent als espais o als transports públics, ni el consum de drogues legals fora del marc normatiu vigent.

Article 16.- Règim de sancions

D’acord amb la legislació vigent (Llei 1/1992 de seguretat ciutadana) la conducta descrita en l’article precedent constitueix infracció greu sempre que no sigui constitutiva de infracció penal.

 

Capítol V
Actituds vandàliques en l’ús del patrimoni i del mobiliari urbà. Deteriorament de l’espai urbà.

Article 17.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en protegir l’ús racional de l’espai públic, el respecte a les persones i béns, la seguretat, la salut i la integritat física de les persones o el patrimoni municipal.

Article 18.- Normes de conducta

1. Resten prohibits els actes de deteriorament greu del mobiliari urbà, com ara destrosses dels espais públics o les seves instal·lacions o elements, siguin mobles o immobles.

2. Estan prohibides les conductes vandàliques, agressives o negligents en l’ús del mobiliari urbà que generin situacions de risc o perill per a la salut i la integritat física de les persones o béns.

Article 19.- Règim de sancions

1. Sense perjudici de la legislació penal i de protecció de la seguretat ciutadana les conductes descrites en l’apartat primer de l’article precedent són constitutius d’infracció greu i se sancionaran amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

2. Sense perjudici de la legislació penal i de protecció de la seguretat ciutadana les conductes descrites en l’apartat segon de l’article precedent són constitutius d’infracció molt greu i se sancionaran amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros.

 

Capítol VI
Dipòsit de fems o deixalles inorgàniques a la via publica fora de l’horari estipulat.

Article 20.- Fonament de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonament en protegir l’ús racional de l’espai públic i les condicions de salubritat publica.

Article 21.- Normes de conducta

Resta prohibit el dipòsit de fems i deixalles a la via publica fora de l’horari i els espais d’us habitual. S’entén que per la recollida porta a porta, l’espai adequat es la via publica. Les deixalles inorgàniques (residus sòlids, voluminosos...etc) es portaran al punt verd municipal.

Article 22.- Règim de Sancions

1. La conducta descrita en els articles precedents serà constitutiva d’infracció lleu i es sancionarà amb multa de fins a 300 euros, tret que el fet constitueixi una infracció més greu.

2. Constituirà infracció greu quan la conducta descrita a l’article precedent es realitzi en espais de concorreguda afluència de persones o siguin freqüentats per menors, o es faci en monuments o edificis catalogats o protegits i és sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros.

 

TITOL III
DISPOSICIONS COMUNES SOBRE RÈGIM SANCIONADOR I ALTRES MESURES D’APLICACIÓ

Article 23.- Mesures a aplicar a les persones infractores no residents en el terme municipal

Les persones denunciades no residents al terme municipal de Campanet hauran de comunicar i acreditar a l’agent de l’autoritat denunciant, als efectes de notificació, la seva identificació personal i domicili habitual, i , si s’escau, el lloc i adreça d’on s’estan allotjats a la ciutat. Els agents de l’autoritat podran comprovar en tot moment si la direcció proporcionada per la persona infractora és la correcta.

Article 24.- Rebaixa de la sanció si es paga de manera immediata

1. Les persones denunciades poden assumir la seva responsabilitat mitjançant el pagament de les sancions de multa, amb una reducció de la sanció al seu import mínim si el pagament es fa efectiu abans de l’inici del procediment sancionador. Quan l’ordenança no fixi l’import mínim de la sanció que correspongui, la rebaixa serà del setanta-cinc per cent del seu import màxim.

2. Els presumptes infractors poden reconèixer la seva responsabilitat mitjançant el pagament de les sancions de multa amb una reducció del trenta per cent de l’import de la sanció que aparegui en l’acord d’inici.

Article 25.- Reparació de danys

La imposició de les sancions que corresponguin per l’incompliment d’aquesta Ordenança no exonera la persona infractora de l’obligació de reparar els danys o perjudicis causats, llevat que aquesta se substitueixi per treballs en benefici de la comunitat, d’acord amb l’article següent.

Article 26.- Substitució o complementació de les multes i reparació dels danys per treballs en benefici de la comunitat

L’Ajuntament podrà substituir o complementar la sanció de multa per sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per la comunitat.

L’Ajuntament també pot substituir o complementar, en la resolució o posteriorment, la reparació econòmica dels danys i els perjudicis causats als bens per altres reparacions equivalents en espècie consistents en l’assistència a sessions formatives, participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per la comunitat.

Article 27.- Procediment sancionador

El procediment sancionador s’ajustarà als principis de la potestat sancionadora continguts en la Llei 30/1992 de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i se tramitarà d’acord amb l’establert al Decret 14/1994, de 10 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament del procediment a seguir per l’Administració Autonòmica en l’exercici de la potestat sancionadora, sempre que no siguin aplicables, total o parcialment, per raó de la matèria, els procediments específics legalment o reglamentàriament establerts.

 

Campanet, 12 de maig de 2015

La Batlessa
Magdalena Solivellas Mairata.