Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8236
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de l’Ampliació i regularització instal·lacions planta Font Major, TM Escorca (23a/14)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’annex II de la Llei 11/2006, de 14 de setembre d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, us comuniquem que el Ple de la CMAIB, en sessió de 27 de novembre de 2014,

ATÈS

1.Que el projecte consisteix bàsicament en l’ampliació en 100 m2 de la nau existent de la planta envasadora de la Font Major situada vora la carretera Ma-10 Pollença- Andratx (PK 28), i, alhora, també, integrar amb l’entorn i disminuir l’impacte visual d’aquesta planta i  instal·lacions annexes dels anys 60.

2.Que la planta s’ubica al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (zona d’ús compatible) i el LIC ES5310088 Gorg Blau, si bé l’ampliació es realitzarà sobre un paviment dur i cimentat, sense vegetació ni valors naturals de rellevància.

3.Que s’eliminaran estructures de fibrociment, que s’utilitzaran colors i materials no discordants, així com elements tradicionals i vegetals autòctons, que actuaran de barrera visual des de la carretera.

3.Que no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient en base a  als criteris de l’article 44 de la Llei 11/2006: a) Les característiques dels projectes, sobre tot des del punt de vista de la dimensió, acumulació amb altres projectes, l’ús de recursos naturals, la generació de residus, la contaminació i altres inconvenients, i també el risc d’accidents, considerant d’una manera especial les substàncies i tecnologies utilitzades. b) La ubicació dels projectes, de manera que es tengui en compte la sensibilitat ambiental de les àrees geogràfiques afectades i, en particular, l’ús existent del sòl i la relativa abundància, la qualitat i la capacitat regenerativa dels recursos naturals de cada zona. c) La capacitat de càrrega del medi natural amb una atenció especial a les zones humides, les zones costeres, les àrees de muntanya i de bosc, els espais naturals protegits, les zones d’especial protecció designades en aplicació de les Directives 79/409/CEE, les àrees on ja s’hagin traspassat els objectius de qualitat ambiental que estableix el dret comunitari, les àrees de densitat demogràfica alta i el patrimoni cultural. d)Les característiques de l’impacte ambiental del projecte, en relació amb els criteris que estableixen els apartats a) i b) d’aquest article  i, en particular, l’extensió de l’impacte, es a dir, la dimensió de l’àrea geogràfica i de la població afectades, el caràcter transfronterer, la magnitud i complexitat, la probabilitat i la durada, la freqüència i la reversibilitat.

4.Que l’execució del projecte exigeix l’actualització de l’autorització d’extracció d’aigua de la Font Major per la Direcció General d’Indústria, prèvia avaluació d’impacte ambiental per l’Annex, I - 2.b Explotacions mineres de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, ja que les aigües minerals són recursos miners classificats en la secció B) de l’article 3.1 de la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines, que s’està tramitant davant la CMAIB exp. 28818/2013.

ACORDA

LA NO SUBJECCIÓ A AVALUACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL del projecte “AMPLIACIÓ I REGULARITZACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS DE LA PLANTA DE LA FONT MAJOR” sempre i quan es compleixin les mesures correctores i criteris ambientals que s’inclouen a la documentació ambiental presentada, en especial les relatives a la gestió dels Residus de Construcció i Demolició i al fibrociment, així com la integració paisatgística, amb el següent condicionant, d’acord amb l’informe del Servei d’Estudis i Planificació d’1 d’agost de 2014:

Durant el temps que durin les obres s’hauran de prendre les màximes precaucions per evitar abocaments de substàncies contaminants (olis, hidrocarburs,..) tant de manera accidental com en les feines de manteniment de la maquinària que s’empri per a l’execució de l’obra.

Es recorda:

a.D’acord amb l’informe del Servei d’Aigües Superficials, de 3 d’abril de 2014, en quant a l’afecció del llit pròxim del torrent de Sa Font de s’Hort de Baix:

-Es produeix una ocupació de la zona de servitud  de llit (5 metres)ja que es deixa una passadís lateral de 3,5 metres d’ample aproximadament.

-El parament lateral ocupa dita zona de servitud incumplint per tant l’article 7 del Reglament del Domini Públic Hidràulic.

Totes aquestes qüestions s’hauran de tenir en compte pel promotor abans de sol·licitar la corresponent resolució d’autorització a la Direcció General de Recursos Hídrics abans de l’inici de les obres.

b) D’acord amb l’informe de la Direcció Insular de Carreteras del Consell de Mallorca (entrada CMAIB 6 d’agost de 2014), abans de les obres s’haurà de recaptar la pertinent autorització del Departament d’Urbanisme i Territori.

c) Que l’execució del projecte exigeix l’actualització de l’autorització d’extracció d’aigua de la Font Major per la Direcció General d’Indústria, prèvia avaluació d’impacte ambiental per l’Annex, I - 2.b Explotacions mineres de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, ja que les aigües minerals són recursos miners classificats en la secció B) de l’article 3.1 de la Llei 22/1973, de 21 de juliol, de Mines, que s’està tramitant davant la CMAIB exp. 28818/2013.

El present acord s’entén sense perjudici del informe de Xarxa Natura 2000, per la seva ubicació al LIC ES5310088 Gorg Blau, d’acord amb l’article 39.1 de la Llei 5/2005, de 26 de maig (LECO) i de l’informe  del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

  

Palma, 16 de febrer de 2015

 

El president de la CMAIB

José Carlos Caballero Rubiato