Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8228
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de la Tafona a la finca de Son Mesquidassa, Felanitx. (98A/14)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’annex I de la Llei 11/2006, de 14 de setembre d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, us comuniquem que el Ple de la CMAIB, en sessió de 27 de novembre de 2014,

ATÈS

1.Que es tracta de la construcció d’una tafona en la parcel·la 130 i una nau per a l’emmagatzematge d’os d’oliva i alpeorujo a la parcel·la 18 del polígon 1 de la finca Son Mesquidassa, en el terme municipal de Felanitx.

2.Que l'activitat que es pretén desenvolupar és l'extracció d'oli verge procedent d’oliva negra de la plantació de Son Mesquidassa, propietat del promotor. La producció prevista és de 212 t/any, la meitat de la qual es realitzarà amb els criteris de la marca denominació d'origen Oli de Mallorca

3.Que segons el PTI de Mallorca els terrenys on es desenvolupa l’activitat estan classificats com a sòl rústic general (SRG), sense la presència de cap espai protegit ni de rellevància ambiental. Estan afectats per vulnerabilitat d’aqüífers mitjana i per perímetre de restriccions moderats d’un pou d’abastament urbà.

4.Que l’aigua potable per al funcionament de la tafona provindrà de la comunitat de regants de Son Mesquida i d’un pou d’ús de regadiu existent (CAS_1907) a la parcel·la 130 de la finca.

5.Que a les immediacions de la tafona projectada es troba la presència d’un jaciment arqueològic.

6.Que es tracta d’una activitat potencialment contaminant de l’atmosfera (APCA) inclosa a l’annex del Reial Decret 100/2011, de 28 de gener, pel qual s’actualitza el catàleg d’activitats potencialment contaminants de l’atmosfera i s’estableixen les disposicions bàsiques per a la seva aplicació. L’activitat que pertany al grup C, s’inclou a l’apartat Indústria alimentària, Obtenció d’olis, greixos o derivats d’origen amb codi 04060518 i pel que fa a la caldera de combustió projectada de 465 kWt amb codi 3010303 serà alimentada amb os d’oliva triturat.

7.Que l’activitat està considerada com a potencialment contaminant del sòl dins l’Annex 1 del Reial Decret 9/2005, de 14 de gener, pel qual s’estableix la relació d’activitats potencialment contaminants del sòl i els criteris i estàndards per a la declaració de sòls contaminants, epígraf 15.40 de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE 93-Rev1), Fabricació de greixos i olis (vegetals i animals).

8.Que s’ha demanat consulta a les següents administracions públiques presumiblement afectades pel projecte: el Departament de Domini Públic Hidràulic de la Direcció General de Recursos Hídrics, el Servei de Residus i Sòls Contaminants de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, la Secció de Contaminació Atmosfèrica de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, el Departament de Cultura i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Felanitx, i s’han rebut  els corresponents informes.

9.Que es preveuen mesures preventives i correctores per tal de minimitzar els impactes al medi ambient recollides en l’Estudi d’Impacte Ambiental i en el Pla de Vigilància Ambiental.

ACORDA

Informar FAVORABLEMENT el Projecte tafona a la finca son mesquidassa, TM FELANITX amb totes les mesures protectores i correctores de l’Estudi d’Impacte Ambiental i del Pla de Vigilància Ambiental de juny de 2013, i el compliment dels següents condicionants:

1.D’acord amb l’informe del Servei d’Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics (10 de novembre de 2014):

a.Durant el temps que durin les obres serà necessari tenir la màxima cura per evitar abocaments accidentals de substàncies contaminants (olis, hidrocarburs...). Qualsevol abocament o fuita d’elements contaminants que es pogués produir durant l’execució de les obres s’haurà de comunicar a l’Ajuntament de Felanitx i a la Direcció General de Recursos Hídrics.

b.Per a valoritzar els subproductes d’aquesta activitat serà necessari sol·licitar l’autorització pertinent.

c.L’efluent de la fossa sèptica podrà ser utilitzat d’acord amb el previst al Pla Hidrològic de les Illes Balears per al reg de la finca o infiltrat mitjançant zona verda sempre i quan compleixin amb els criteris de qualitat.

 

 

Demanda biològica d’oxigen (DBO5)

Demanda química d’oxigen (DQO)

Sòlids en suspensió (mg/l)

Nitrats (mg/l)

Reducció

85%

75%

85%

<50

2.L’aigua utilitzada a la tafona haurà de ser potable segons allò establert al Reial Decret 140/2003, de 7 de febrer, sobre criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà, per tractar-se d’una indústria agroalimentària a més de pel subministrament de les instal·lacions sanitàries. Per tant, s’haurà d’obtenir l’autorització sanitària corresponent a l’aigua utilitzada de la comunitat de regants de Son Mesquida i del pou de regadiu CAS­_1907 existent a la finca.

3.Que segons l’estudi geomorfològic aportat de maig de 2014 s’haurà d’anar en compte durant l’execució de l’excavació a la presència de carst, atès que tant en els sondeigs com en les roques aflorants s’aprecien signes de carstificació.

Es recorda:

a.Que, el promotor haurà de contractar un auditor ambiental per tal d’assegurar el compliment del Pla de Vigilància Ambiental i de les mesures ambientals previstes a l'Estudi d’Impacte Ambiental  juntament amb el compliment dels anteriors condicionants.

b.Abans de començar les obres s’haurà de tenir còpia de la resolució de constitució de la comunitat de regants de Son Mesquida, així com la informació de la ubicació cadastral de l’aigua, tipus de font i el volum d’aigua previst per l’ús per al desenvolupament del projecte.

c.Que segons l’informe de la Secció de Contaminació Atmosfèrica (02 d’octubre de 2014) un cop obtinguda la declaració d’impacte ambiental el titular de la instal·lació haurà de realitzar la notificació com a Activitat potencialment contaminadora de l’atmosfera (APCA) a la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, d’acord amb els formats i models de la pàgina web: http://atmosfera.caib.es. La corresponent resolució de l’òrgan autonòmic competent indicarà la periodicitat de les mesures de la caldera i de les mesures d’olors, si s’escau.

d.Que, d’acord amb l’informe del Servei de Residus i Sòls Contaminants (02 d’octubre de 2014) segons l’article 3.1 del Reial Decret 9/2005 els titulars de les activitats relacionades en l’Annex 1 estan obligats a remetre al Servei de Residus i Sòls Contaminants un Informe preliminar de situació per a cada un dels sòls on es desenvolupi l’activitat, amb l’abast i contingut mínim que es recull en l’Annex II del Reial Decret 9/2005, una vegada les instal·lacions estiguin en funcionament.

e.Que segons l’informe del Servei d’Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics (10 de novembre de 2014) en cas que els promotors vulguin reutilitzar les aigües procedents de la neteja de les instal·lacions per al reg serà necessari sol·licitar autorització a la Direcció General de Recursos Hídrics.

f.Que, d’acord amb l’informe de l’Ajuntament de Felanitx (30 de setembre de 2014) atès que es té en fase de tramitació el catàleg municipal de patrimoni, en el que s’assenyala la presència d’un jaciment arqueològic a les immediacions de la tafona, es pertinent que es trameti còpia de l’estudi arqueològic que es durà a terme en l’emplaçament de la tafona segons s’apunta en l’annex al document d’impacte ambiental, per tal de poder ajudar a completar l’esmentat catàleg en aquell indret en cas que el resultat de l’esmentat estudi així ho motivi.

g.Que apart de la legislació estatal esmentada en la documentació presentada referent a la gestió de residus sòlids urbans i la gestió dels residus de construcció i demolició són també d’aplicació el PDS per a la Gestió de Residus Urbans de l’illa de Mallorca (BOIB núm. 35 de 9 de març de 2006) i el PDS per a la Gestió de Residus de Construcció i Demolició, Voluminosos i Pneumàtics Fora d’Ús (BOIB núm. 141 de 23 de novembre de 2002).

h.Que, en cas que la zona de la subparcel·la 130a de la finca de Son Mesquidassa  on s’ha realitzat la plantació d’olivar superintensiu de 83 ha pel subministrament de la matèria prima es tracti d’un nou regadiu s’haurà de fer la corresponent tramitació d’impacte ambiental d’acord amb la Llei 11/2006, de 14 de setembre, segons allò establert a l’annex 1 grup 1 apartat c.

Aquest informe s’emet sense perjudici de les competències territorials i/o urbanístiques  de les administracions competents.

 

Palma, 16 de febrer de 2015

El president de la CMAIB
José Carlos Caballero Rubiato