Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8192
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de la Ratificació del Projecte d'urbanització de Torre Solí Nou sector 2, Alaior. (16914/09)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’annex I de la Llei 11/2006, de 14 de setembre d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, us comuniquem que el Ple de la CMAIB, en sessió de 27 de novembre de 2014,

ATÈS

1.Que el Ple de la CMAIB, de  10 de juny de 2014, va acordar informar favorablement el projecte d’urbanització de Torre-Solí nou Sector 2 al TM d’Alaior amb una sèrie de condicionants (BOIB núm. 123 de 11 de setembre de 2014).

2.Que l’Ajuntament d’Alaior, el 5 de setembre de 2014, remet a la CMAIB tota una sèrie de documentació (còpia digital del Projecte pel sistema de depuració d’aigües residuals del sector 2 SR – Torre Solí Nou, certificat referent al pla parcial de Torre Solí Nou Pb, 3-1 sector 2AR, un Certificat referent a la modificació puntual del Pla General d’Alaior sector torre Solí I i II del PTI-03, l’Informe de la secretària municipal de data 05 de setembre de 2014 i l’Informe de l’enginyer tècnic municipal de data 04 de setembre de 2014), amb la finalitat d’esmenar determinats apartats de l’Acord del Ple de 10/06/2014, en relació als següents punts:

a.Població dels sectors que inclou el Pla d’Urbanització, en el sentit de modificar la població indicada en els atesos i en els condicionants de l’acord donant per bons els càlculs realitzats per l’enginyer tècnic municipal en el seu informe.

b.Capacitat de depuració de l’EDAR existent i la proposta d’ampliació per tal d’aclarir que la depuradora actual té una capacitat de 3.000 habitants equivalents i es preveu l’ampliació amb dues depuradores compactes amb una capacitat de 1.000 habitants equivalents cada una.

c.Volums d’efluents de les EDAR, ja que no són correctes els indicats a l’Acord.

d.Limitació de les llicències de construcció en funció del límit de depuració..

e.Anulació de la fosa sèptica existent.

3.Que una vegada analitzada la documentació i d’acord amb l’informe tècnic i jurídic de 5 de novembre de 2014, no es considera oportú modificar la població prevista en l’Acord ja que és la que es reflexa en la documentació obrant a l’expedient i al PGOU d’Alaior, ni la limitació de les llicències de construcció en funció del límit de depuració i l’anulació de la fosa sèptica existent ja que són condicionants prevists per la Direcció General de Recursos Hídrics, però si s’accepten les modificacions referides a la capacitat de l’EDAR i als volums dels efluents i per tant cal modificar els atesos 7, 8 i 9 i el condicionant 2 de l’Acord.

ACORDA

MODIFICAR en part i RATIFICAR en part l’Acord de la CMAIB, de 10 de juny de 2014, relativa al Projecte d’Urbanització corresponent al Sector 2 de l’àmbit del Pla Parcial de Torre Solí Nou, que quedarà redactat de la següent forma:

ATÈS

1.Que el Projecte d’Urbanització correspon al Sector 2 de l’àmbit del Pla Parcial  de Torre Solí Nou i ocupa una extensió de 687.901 m2 amb una capacitat de població de 1.641 habitants (incloent vivendes i places hoteleres).      

2.Que segons el Pla Territorial de Menorca l’àmbit d’actuació està classificat com a sòl urbanitzable i està afectat per una zona amb risc d’erosió i per una de vulnerabilitat a la contaminació d’aqüífers moderada. Es detecta, també, la presència de dos torrents afluents del torrent des Bec Barranc.

3.Que aquest projecte es va informar al Ple de la CMAIB primer el 3 de juliol de 2013, acordant no emetre informe fins que es presentés documentació complementària i segons al Ple de la CMAIB de 8 d’abril de 2014 es va retirar de l’ordre del dia fins que es tornès a informar per part del Departament de Cultura, Patrimoni i Educació (del Consell Insular de Menorca).

4.Que la capacitat de població de tot l’àmbit corresponent al Pla Parcial de Torre Solí Nou és de 3.974 hab. (2.333 hab. de la part ja executada i 1.641 corresponents al Sector 2, que és el corresponent al Projecte d’Urbanització que ara es tramita).

5.Que s’ha determinat la situació administrativa dels pous que engloben l’expedient de concessió administrativa CAS-1135 (no resolta), i que per tal de garantir el subministrament d’aigua potable (207.385 m3/any per els dos sectors) a més dels 165.000 m3/any dels sondejos AR-4061 i AR-4062, es requereix que el sondeig DI-20035 (50.000m3/any) sigui autoritzat per part de la Direcció General de Recursos Hídrics, per la qual cosa, manca informe favorable del Servei de Protecció de la Salut.

6.I per obtenir l’informe favorable del Servei de Protecció de la Salut s’ha d’anular una fosa sèptica existent a les immediacions del sondeig, operació necessàriament vinculada a la posta en servei de la xarxa de sanejament prevista en el Projecte d’Urbanització que s’està tramitant.

7.Que l’EDAR existent té una capacitat nominal de 3.000 habitants equivalents.

8.Que el projecte preveu l’ampliació de l’EDAR amb dos mòduls que suposaran una capacitat addicional de 2.000 habitants equivalents.

9.Que el volum previst d’efluent de l’EDAR, un cop ampliada, és de 145.000 m3 anuals, i es disposa autorització per a 80.000 m3 de l’any 2011.

10.Que s’ha sol·licitat una ampliació d’abocament de l’EDAR de 30.000 m3.

11.Que la direcció general de Recursos Hídrics ha emès diferents informes favorables amb condicions en relació a l’afecció per dos torrents afluents del torrent des Bec Barranc, a l’abocament de l’EDAR, al risc d’erosió i al risc de vulnerabilitat d’aqüífers.

12.Que el Servei de Protecció d’Espècies ha emès un informe favorable amb condicions en relació a la presència d’espècies protegides.

13.Que el Departament de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca ha emès dos informes en el que es manifesta la necessitat de dur a terme una sèrie de mesures preventives.

ACORDA

informar FAVORABLEMENT sobre el PROJECTE D’URBANITZACIÓ DE TORRE-SOLÍ NOU SECTOR 2, T.M. ALAIOR, sempre i quan es compleixin les mesures preventives i correctores proposades a l’Estudi d’Impacte Ambiental de març de 2011 i les següents condicions:

1.Prèviament a l’assoliment del llindar màxim de la capacitat de depuració de la depuradora de Torre-solí l’Ajuntament d’Alaior haurà d’iniciar els tràmits per dur a terme la seva ampliació per tal de garantir la depuració per al total de la població prevista en aquest sector. Es considera que un cop assolit el llindar màxim de depuració de la depuradora existent no es podran atorgar noves llicències de construcció dins l’àmbit del projecte d’urbanització fins que no es compti amb l’informe favorable de la Direcció General de Recursos Hídrics en relació a l’ampliació de la depuradora.

2.Prèviament a l’ampliació de la depuradora es sol·liciti una ampliació d’abocament davant la Direcció General de Recursos Hídrics per cobrir les necessitats del nou efluent.

3. D’acord amb els informes de la Direcció General de Recursos Hídrics:

a.S'haurà de definir el domini públic hidràulic com a tal en els espais lliure públics afectats per evitar futures actuacions, requalificacions, etc que suposin l'ocupació o alteració del mateix.

b.S'hauran de grafiar en els plànols les zones de policia i servitud (100 i 5 metres mesurats a cada costat des de les marges de les lleres cap a l'exterior del mateix) dels torrents afluents del torrent des Bec Barranc existents en l'àmbit del projecte.

c.S'haurà d'analitzar la interacció entre la llera principal de la urbanització i el vial 3 per si fos necessari l'execució d'una obra de pas, drenatge, etc.

d.Es realitzarà la incorporació de les aigües a la llera aplicant les mesures necessàries per evitar l'erosió al llit, pel que fa als punts d'abocament de pluvials (P1 i P14)

e.S’han de respectar totes les indicacions que imposa l’article 100 i següents del Pla Hidrològic de les Illes Balears en quant a la protecció dels pous d’abastament.

4.D’acord amb l’informe del Servei de Protecció d’Espècies:

a.S’han de prendre mesures per tal de no fer malbé a dues espècies de plantes presents a l’àmbit d’actuació que es troben catalogades com d’Especial Protecció al Catàleg Balears d’espècies amenaçades (Decret 75/2005): Rhamnus alaternus (aladern) i Chamaerops humilis (garballó). Es recomana respectar les que siguin de gran port; si això no fos possible, s’hauria de plantejar la possibilitat de trasplantar-les.

b.Cal evitar l’atropellament de la tortuga mediterrània (la població balear d’aquesta espècie es troba al Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial del Reial Decret 139/2011) causat per l’activitat de la maquinària pesada. Per tant, abans de l’inici de les tasques, caldrà fer una prospecció del terreny i retirar els exemplars que es detectin. Aquests es podran dipositar als terrenys annexos que tenguin un hàbitat el més semblant possible a l’original.

5.El promotor haurà de contractar un auditor ambiental que acrediti el compliment, la vigilància i el seguiment dels aspectes ambientals del projecte.

Es recorda:

1.Les zones boscoses dels espais lliures públics, s’hauran de conservar en bon estat, per evitar la pèrdua de sòl.

2.Abans de la recepció de les obres per part de l’Ajuntament, s’ha de comptar amb:

a.Informe favorable del Servei de Protecció de la Salut respecte del sondeig DI-20035 inclòs dins l’expedient CAS-1135.

b.Autorització de la Direcció General de Recursos Hídrics que garanteixi el proveïment d’aigua per la població prevista per els dos sectors.

3.Segons la Resolució núm. 2011/39  del Departament de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca:

a.S’haurà de revisar la delimitació de l’entorn de protecció del jaciment arqueològic TSN-01 abans de l’inici de les obres.

b.S’haurà de valorar la ubicació de les faroles properes a l’era i a la barraca de bestiar per tal d’afavorir la seva contemplació.

c.Durant l’execució de les obres s’adoptaran les mesures correctores proposades a l’Estudi d’Impacte Ambiental.

 

Palma, 16 de febrer de 2015

El president de la CMAIB

José Carlos Caballero Rubiato