Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8174
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de la Tafona de productes de la pròpia explotació i magatzem agrícola, Puigpunyent. (44A/14)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’annex I de la Llei 11/2006, de 14 de setembre d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, us comuniquem que el Ple de la CMAIB, en sessió de 27 de novembre de 2014,

ATÈS

1.Que el projecte consisteix en l’adequació de dues naus existents per a la instal·lació d’una tafona (s’amplien de 926 m2 a 1.111 m2) i la construcció d’un magatzem agrícola (945 m2) a una explanada ja existent, amb un pati comú amb síquies per a l’evacuació de pluvials a la síquia existent, a la Parc. 118 del Pol. 1 del t.m. de Puigpunyent (finca anomenada Son Ferretjans).

L’explotació agrària ocupa, a més d’aquesta parcel·la, la Parc. 417 del Pol. 1 (finca anomenada Son Serralta), que bàsicament es dediquen al cultiu d’oliveres: actualment hi ha uns 8.656 peus d’olivera i es preveu l’adequació del terreny per poder sembrar altres 5.160 peus.

2.Que s’ha dissenyat la maquinària a utilitzar en base a la eficiència, qualitat de l’oli produït, minimització dels consums d’aigua i energia, reducció de renous i vibracions, així com la reutilització dels subproductes (“alpechín”, “orujo”, fang, fulles i branquetes) obtinguts en l’explotació agropecuària.

3.Que l’Estudi d’Impacte Ambiental no ha avaluat les futures noves plantacions d’oliveres ja que no són objecte del present projecte.

4.Que la tafona i la nau agrícola s’ubiquen a una zona ARIP amb APR d’erosió i esllavissament, havent-se sol·licitat i obtingut informe favorable de la Direcció General de Recursos Hídrics, a la Fase Prèvia de Consultes.

5.Que per a la calefacció i refrigeració, de les zones de bodega d’oli i oficines, s’ha previst la instal·lació d’una caldera que utilitzarà “orujo” de la pròpia producció.

6.Que a la Parcel·la 118 hi ha el sondeig CAT-2.318 per ús agrícola amb un volum màxim autoritzat (61.320 m3/any) suficient per a les necessitats de l’actitivat (413 m3/any).

ACORDA

Informar FAVORABLEMENT EL PROJECTE TAFONA DE PRODUCTES DE LA PRÒPIA EXPLOTACIÓ I MAGATZEM AGRÍCOLA (TM PUIGPUNYENT) amb les  següents condicions:

1.La Direcció General de Recursos Hídrics haurà d’autoritzar el canvi d’ús del sondeig per tal de poder utilitzat l’aigua a la tafona.

2.L’aigua utilitzada a la tafona haurà de ser potable, segons el Reial Decret 140/2003, de 7 de febrer, sobre criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà, per tractar-se d’una indústria agroalimentària a més de pel subministrament de les instal·lacions sanitàries.

Es recorda:

a.Que s’ha de remetre al Servei de Residus i Sòls Contaminats un Informe preliminar de situació per a cada un dels sòls on es desenvolupi l’activitat, amb l’abast i contingut mínim que es recull a l’annex II del Reial Decret 9/2005, de 14 de gener, pel qual s’estableix la relació d’activitats potencialment contaminants del sòl i els criteris i estàndards per a la declaració de sòls contaminats.

b.Que, atès que la producció d’oli està  classificada com a Activitat potencialment contaminadora de l’atmosfera (APCA), el titular de la instal·lació està obligat a fer la notificació a la Secció de Contaminació Atmosfèrica, identificant l’activitat principal de producció d’oli i les calderes i altres equips de combustió existents a la instal·lació, d’acord amb els formats i models de la pàgina web: http://atmosfera.caib.es.

c.Que quan es dugui a terme l’ampliació de l’oliverar s’ha de tenir en compte que el sud de la finca Son Ferretjans està inclòs dins el PORN del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, que hi ha un alzinar protegit ( l’alzinar núm. 420 ,segons el Decret 130/2001, de 23 de novembre, pel qual s’aprova la delimitació de les àrees d’alzinar protegit), i que s’haurà de consultar a la CMAIB per tal d’aclarir si el projecte s’hagués d’incloure a l’Annex I. 1. B de la Llei 11/2006.

      

Palma, 16 de febrer de 2015

      

El president de la CMAIB

José Carlos Caballero Rubiato