Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT

Núm. 5054
Resolució de la consellera executiva del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca per la qual es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2015-2016 a l’illa de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 17 de març de 2015, la consellera executiva de Medi Ambient ha dictat la següent resolució:

“Antecedents

L’ordre de vedes ha estat durant dècades el document normatiu de referència pel que fa a la pràctica de la caça a l’Estat espanyol. A les Illes Balears, i concretament a Mallorca, es tracta d’una publicació esperada amb expectació i molt consultada durant tota la temporada pel sector cinegètic.

L’article 27 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial, modificada per la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i econòmicoadministratives (BOIB núm. 196 de 29 de desembre de 2007)  i la Llei 3/2013, de 17 de juliol (BOIB núm. 106 de 30 de juliol de 2013), n’estableix el desenvolupament del contingut mitjançant un reglament general de vedes, que s’ha de concretar i aplicar, anualment, mitjançant una resolució. La resolució de vedes de cada any té com a finalitat l’aplicació i la concreció anual del que disposa el reglament a les particularitats de cada temporada de caça, avaluades tècnicament, i per a una sèrie de conceptes que la mateixa llei de caça estableix.

Després de la transferència de les competències en matèria de caça al Consell de Mallorca, aquesta administració ha elaborat i publicat el Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 90 de 27 de juny de 2013), pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, i és aquesta la normativa marc sobre la qual s’ha de confeccionar, amb caràcter anual, la resolució de vedes, sense oblidar l’altra normativa amb la qual també ha d’estar en consonància.

Per aquestes raons, el director insular de Caça, mitjançant la memòria justificativa corresponent de 16 de març de 2015, exposà la necessitat de confeccionar i aprovar la resolució anual de vedes per a la temporada de caça 2015-2016. Atesa la memòria esmentada, els tècnics del Servei de Caça elaboraren un primer esborrany de la resolució, en relació amb el qual, dia 13 de març de 2015, es donà l’audiència preceptiva al Consell de Caça de Mallorca, el qual fou oït en referència al contingut de l’aquesta resolució.

En compliment del que prescriu el Reglament 1/2012, el 17 de març de 2015, el cap de servei de Caça emeté l’informe tècnic corresponent, preceptiu i vinculant, i dia 18 de març de 2015 ho féu el tècnic jurídic de Caça, amb el vist-i-plau del secretari tècnic del Departament de Medi Ambient.

Fonaments de dret

La Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de  l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears (BOE núm. 52, d'1 de març de 2007; correccions d'errors BOE núm. 77, de 30 de març de 2007 i BOE núm. 173, de 20 de juliol de 2007), que recull  en el seu article 70 les competències dels Consells Insulars, i concretament en el seu apartat 17 fa esment a “Caça. Regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics”.

El Decret 106/2010, de 24 de setembre, (BOIB núm. 142 de 30 de setembre de 2010) sobre el traspàs als consells insulars de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquestes institucions insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de caça i de regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics, com també de pesca fluvial,  mitjançant el qual es fa efectiva la transferència dels mitjans humans i materials.

El Decret de Presidència de 21 de juliol de 2011 pel qual es determina l’organització del Consell de Mallorca, (BOIB núm. 111 de 21/07/2011) que recull  en el seu article 2 punt Y, com a atribucions genèrica dels Consellers Executius exercir la resta de competències que corresponen a la Presidència del Consell de Mallorca en les matèries pròpies del Departament i que no estiguin atribuïdes expressament a altres òrgans i que no tenguin caràcter indelegable.

La Llei 6/2006 Balear de Caça i Pesca Fluvial,  que regula en el seu article 27 l’ordre general de vedes, així com la seva aplicació anual mitjançant una resolució anual de vedes.

L’article 20 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, que estableix que “l’aplicació d’aquesta Ordre general de vedes es fa efectiva anualment mitjançant la resolució administrativa de la persona titular del departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca que n’aplica els criteris a les circumstàncies particulars i al calendari anual. Determina, com a mínim, els períodes i dies hàbils de caça per a les diferents espècies de l’illa de Mallorca i les distintes modalitats de caça. Pot fixar igualment el nombre de captures permeses per caçador i dia o temporada. Aquesta Resolució anual requereix un informe tècnic i jurídic previ favorables i l’audiència prèvia del Consell de Caça de Mallorca. S’ha de publicar en el BOIB, 15 dies hàbils abans de l’inici de l’època hàbil per caçar.”

Per tot l’exposat, amb l’objecte de donar compliment al que disposa la Llei 6/2006, de 12 d’abril, Balear de Caça i Pesca Fluvial; els articles 27.2,  i  62.2 de la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat; l’article 20 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics; el Decret 71/2004, de 9 de juliol, pel qual es declaren les espècies objecte de caça i pesca fluvial a l’illa de Mallorca, i se n’estableixen les normes de protecció, és fa necessari determinar les limitacions i èpoques hàbils de caça que hauran de regir durant la temporada 2015/2016. En virtut de tot l’anterior

RESOLC:

PRIMER.  Aprovar els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2015/2016  a l’illa de Mallorca.

SEGON.  Especificar les espècies caçables que, per a les distintes modalitats de caça a l’illa de Mallorca i per a la temporada 2015/2016 (annex I).

TERCER. Fixar els períodes hàbils de caça. La caça, només es podrà practicar, dins els períodes hàbils de caça que,  per cada modalitat, es fixen en l’annex I d’aquesta resolució.

QUART- Recordar a tots els interessats que la caça només es podrà practicar amb les condicions i limitacions indicades, per a cada una de les modalitats de caça normativament regulades i autoritzades explícitament, d’acord amb l’annex I d’aquesta resolució,  d’acord amb la Llei 6/2006,  Balear de Caça i Pesca Fluvial i amb el Reglament 1/2012, del Consell de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics.

CINQUÈ.- Contra aquesta resolució es podrà interposar recurs d’alçada en el termini d’un mes a comptar des del el següent a la seva publicació en el BOIB davant la presidenta del Consell de Mallorca (articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú).”

 

Palma, 18 de març de 2015

Cap de Servei de la Secretaria Tècnica de Medi Ambient

Cristina Carreras Brugada

Per delegació de la Secretaria General. Decret del 16-04-2014

(BOIB núm. 112, de 22-04-2014)

 

ANNEX I

1 Caça major

1.1.Espècies caçables

Són espècies caçables dins la modalitat de caça major a l’illa de Mallorca per a la temporada  2015/2016, de conformitat amb l’informe tècnic preceptiu, i d’entre les cinegètiques establertes en l’article 5 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics:

- la cabra salvatge mallorquina, únicament als vedats de caça major que tenguin el Certificat de Qualitat de Caça Major;

- la cabra assilvestrada d’origen domèstic, coneguda com a borda, a tot el territori de l’illa de Mallorca on hi hagi poblacions assilvestrades.

1.2.Normes generals

La caça major s’ha de dur a terme de conformitat amb l’article 5 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics i amb les limitacions i les condicions que, com a control de la pressió de caça, es concreten en aplicar el reglament esmentat:

a)  Tot exemplar de cabra salvatge mallorquina abatut ha de ser identificat amb el precinte corresponent lliurat pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca als vedats autoritzats per a aquesta activitat. Aquesta identificació s’ha de fer en el moment de la captura, amb la col·locació del precinte en el banyam, si l’exemplar és mascle, i en el garró d’una cama posterior, si és femella o cabrit.

En el mateix moment, s’ha de marcar, amb mosses amb forma de triangle, posades en el marge, la data de captura, tant al cos principal com a la solapa del precinte. La solapa s’ha de tallar i  s’ha de lliurar al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, juntament amb les dades completes del caçador, el lloc i la data de captura, emplenades sobre el model oficial.

Tota cacera que té per objecte exemplars mascles emparats amb precinte de classe d’edat II (representatius) o major edat, ha de ser notificada al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca abans que es dugui a terme. Igualment, se li han de comunicar de forma prèvia, amb 24 hores d’antelació, mitjançant telèfon (971219854), fax (971173959) o correu electrònic (serveicinegetic@conselldemallorca.net), les caceres per descastar qualsevol varietat de caprins emparada per una autorització de control.

b) En els vedats de caça major o en les unions de vedats de caça major es permet la caça amb arma ratllada, arc, cans i llaç i amb escopeta carregada amb cartutx de bala. Igualment, s’hi autoritza la utilització de cans per al seguiment de rastres com a auxiliars en la caça amb arma de foc o arc.

En els vedats de caça menor es pot caçar la cabra amb arc, sempre que es disposi de l’autorització expressa del titular per a aquesta modalitat, amb escopeta carregada amb cartutx de bala i amb cans i llaç.

No es pot caçar amb cartutx de perdigons o postes, ni dur aquestes darreres durant l’exercici de la caça.

No es pot practicar la caça major, en cap modalitat, als terrenys lliures, excepte amb cans i llaç o amb autorització especial subjecta a les previsions de l’article 39 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial.

Per a la sortida d’animals vius dels terrenys cinegètics, serà necessària autorització administrativa expressa.

c)  La caça amb cans i llaç d’exemplars assilvestrats és permesa, amb caràcter general, durant tot l’any, sempre que el caçador estigui en possessió d’una autorització específica, individual i intransferible, per a aquesta modalitat, expedida pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, i de la resta de documentació preceptiva.

La vigència de l’autorització és de l’1 de juliol al 30 de juny, i no s’expedeix sense que la persona interessada hagi lliurat el resum de captures de la temporada anterior. A cada autorització, hi han de figurar els terrenys cinegètics on el caçador practica la modalitat de forma habitual. En aquests terrenys, hi poden caçar el caçador autoritzat i els seus acompanyants, sempre que tenguin l’autorització preceptiva de cans i llaç. Quan la cacera es du a terme en terrenys que no figuren en cap de les autoritzacions dels integrants del grup de caça, cal que prèviament ho comuniquin als agents de Medi Ambient del Servei de Caça.

d)  En la modalitat de caça major amb arc, els arcs han de ser de potència de 45 lliures o superior.

e)  Els caçadors no residents a l’illa de Mallorca que vulguin practicar la caça major al territori insular de Mallorca, per obtenir la llicència de caça, hauran d’aportar una invitació o autorització de caça signada pel titular del vedat on s’hagi de desenvolupar la cacera, amb identificació d’aquests i indicació de les dates de caça.

1.3.Períodes i dies hàbils de caça

a)  En els vedats de caça major es pot caçar tot l’any, cada dia de la setmana.

b)  En els vedats de caça menor es pot caçar amb armes, en les modalitats permeses per caçar cabres en aquests tipus de terrenys, els dies hàbils de caça menor amb armes. En la modalitat de cans i llaç, es pot caçar tot l’any.

c)  En els vedats o les finques que tenen autorització per al control poblacional o els danys a la vegetació, els períodes i els dies hàbils de caça són els que figuren en la dita autorització.

2. Caça menor

2.1. Espècies caçables

Són espècies caçables de caça menor a l’illa de Mallorca per a la temporada de caça 2015-2016, de conformitat amb l’informe tècnic preceptiu, i d’entre les cinegètiques establertes en l’Annex I del Decret 71/2004, de 9 de juliol, pel qual es declaren les espècies objecte de caça i pesca fluvial a les Illes Balears, i se n’estableixen les normes de protecció, les següents:

el conill (Oryctolagus cuniculus), la llebre (Lepus granatensis), la perdiu (Alectoris rufa), la guàtlera (Coturnix coturnix), el faisà (Phasianus colchicus), el tudó (Columba palumbus), el colom salvatge (Columba livia), la tórtora salvatge (Streptopelia turtur), la tórtora turca (Streptopelia decaocto), la cega (Scolopax rusticola), l’estornell comú (Sturnus vulgaris), el tord (Turdus philomelos), el tord cellard (Turdus iliacus), la grívia (Turdus viscivorus), el tord burell (Turdus pilaris); i les aus aquàtiques següents: el collverd (Anas platyrhynchos), el siulador (Anas penelope),  el coer (Anas acuta), la sel·la rossa (Anas crecca), la sel·la blanca (Anas querquedula), el cullerot (Anas clypeata), la griseta (Anas strepera), el moretó capvermell (Aythya ferina), el moretó de plomall (Aythya fuligula), el cegall (Gallinago gallinago) i la fotja (Fulica atra).

2.2 Normes generals

La caça menor s’ha de dur a terme de conformitat amb el Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, i amb les limitacions i les condicions que s’hi estableixen:

a)  Les modalitats permeses, amb caràcter general, són les establertes en l’article 6.1 de l’esmentat Reglament 1/2012.

b)  Les captures màximes diàries per caçador, per a les espècies caçables següents, són:

- 18 tords, amb independència de la modalitat utilitzada

- 6 tórtores salvatges, però no hi ha màxim per capturar tórtores turques.

- 15 guàtleres

- 4 cegues

- 2 llebres, excepte amb la modalitat sense arma de foc amb cans llebrers, en la qual es poden caçar 3 llebres per caçador i dia

- el nombre màxim de conills depèn de la modalitat que es practica (vegeu els articles 3.4 i 4.3)

- 6 perdius, excepte en la modalitat d’arruix, en la qual es poden caçar el nombre que estableixi el Pla tècnic de caça dels vedats on aquesta modalitat és permesa

- 8 anàtids, dividits en un màxim de 6 collverds i un màxim de 2 entre la resta d’espècies d’ànneres caçables

c)  No hi ha nombre màxim de captures per a la resta d’espècies cinegètiques.

d)  En els vedats de caça acollits al règim especial o intensiu, les captures màximes diàries són les establertes en el pla tècnic corresponent.

e)  Tal com estableix l’article 6.2 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, no s’ha de caçar la cega al seu lloc de pas, ni s’ha de tirar als esbarts de perdius quan són a terra.

f)  En la caça del tord a barraca, a més del tord, es poden abatre la resta d’espècies caçables amb arma de foc i d’acord amb les normes específiques per a cada una  previstes en aquest annex.

g)  Pot ser abatuda, en dies hàbils de caça menor, la gavina vulgar (Larus michahellis).

h)  Les notificacions per a modalitats de caça i tipus de períodes a les quals fa referència aquest annex s’han de lliurar, preferentment en model oficial, al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, han d’estar segellades com a registrades i s’han de dur damunt quan es caça.

i)  Els titulars dels vedats poden establir les limitacions que consideren, relatives a dies, dates o altres aspectes, i fer-les constar en l’autorització que expedeixen al caçador. L’incompliment d’aquestes condicions suposa caçar sense autorització.

2.3 Períodes i dies hàbils de caça

a)  Amb caràcter general, sens perjudici del que es concreta en el punt b) següent i en el punt 3.6, els dies hàbils dins el període de caça menor general són el dimarts, el dijous, el dissabte, el diumenge i els festius de caràcter nacional o autonòmic. No tenen la consideració de dies hàbils els afectats per festes de caràcter local.

b) En els vedats de caça, es fixen els períodes següents de caça i els dies hàbils:

1) Conill. S’autoritza la caça del conill, amb escopeta, arc o aus de falconeria, sense cans en ambdues modalitats, des del 28 de juny fins a l’inici de la mitja veda, el dijous i el diumenge.

Des del 11 de juliol fins a l’inici de la mitja veda, amb aus de falconeria i els seus elements auxiliars, així com amb cans eivissencs, el dimarts i el dissabte.

2) Mitja veda. El període de mitja veda és el comprès entre el 15 d’agost (inclòs) i l’obertura de la caça menor general.

Durant aquest període es pot caçar la guàtlera, la tórtora salvatge, la tórtora turca, el tudó, el colom salvatge, el conill i la llebre.

El dijous, el diumenge i els festius de caràcter nacional o autonòmic, es pot caçar amb arc, escopeta i/o qualsevol raça de cans i/o fura.

El dimarts i el dissabte, només es pot caçar amb cans eivissencs, cans llebrers i/o fura.

Amb aus de falconeria i els seus elements auxiliars es pot caçar els dimecres, divendres, dissabte i diumenge.

3) Caça menor general. Comença per a totes les espècies de caça menor el 12 d’octubre i acaba el 31 de gener, llevat del conill i la llebre, que acaba el  27 de desembre. La caça del tord amb escopeta, tudó, tórtera turca i l’estornell acaba dia 7 de febrer. La caça del tord a coll finalitza el 10 de febrer, poguent caçar entre el 1 i el 10 d’aquest mes tots els dies de la setmana.

4) Amb notificació prèvia, es pot prorrogar la caça de les espècies següents:

(1) La perdiu amb reclam i bagues o amb reclam i escopeta fins al 10 de febrer.

b)  Els períodes de caça, modalitats, dies hàbils i màxim de captures per a cada espècie permesa en els terrenys lliures es fixen en l’annex II.

c)  Durant el mes de febrer es podran autoritzar recomptes de cega amb ca de mostra en els vedats que ho sol·licitin, sempre que ho no hi hagi motius que ho desaconsellin. Es podran autoritzar dos dies per setmana com a màxim, amb un conductor i un màxim de dos cans simultanis per cada 50 Ha. de terreny. No es podrà portar arma de foc ni detonadora

3. Modalitats tradicionals de caça menor

3.1  Caça de la perdiu amb reclam mascle i escopeta

3.1.A. Limitacions

a)  Aquesta modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’article 7.1 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, i amb les limitacions que s’hi estableixen, així com amb les condicions previstes específicament per a aquesta modalitat en l’article 36.4 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial.

b)  Es permet la caça de la perdiu amb reclam mascle i escopeta únicament als vedats de caça.

c)  El nombre màxim de captures per caçador i dia és de 4 perdius.

3.1.B. Període i dies  hàbils de caça

Dins el període de caça menor general es pot caçar des de l’1 de gener fins al 31 de gener, cada dia de la setmana, excepte els dimecres. Amb notificació prèvia es pot caçar des de l’1 fins al 10 de febrer tots els dies de la setmana.

3.2. Caça de la perdiu amb reclam mascle i bagues

Aquesta modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’establert en l’article 7.2 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, i amb les limitacions següents, que es concreten en aplicació del reglament esmentat:

a)  Es permet la caça de la perdiu amb reclam mascle i bagues només als vedats de caça.

b) El caçador ha d’estar en possessió d’una autorització específica, individual i intransferible, per a aquesta modalitat, expedida per l’administració competent en matèria de caça, i, a més, ha de disposar d’una autorització del titular expressa per practicar aquesta modalitat concreta.

c)  El nombre màxim de captures per caçador i temporada de caça és de 10.

d) S’autoritza un únic reclam de perdiu mascle i fins a 3 bagues tradicionals amb 4 bagons, per caçador. Les bagues han d’estar precintades per l’administració competent en matèria de caça, segons estableix la normativa específica en la matèria aplicable.

e)  Cada perdiu, en abandonar el lloc de caça, s’ha d’identificar amb una anella codificada, lliurada per l’administració competent al caçador autoritzat, previ pagament de les taxes corresponents, per aquest concepte. La comercialització de les perdius capturades està prohibida.

f) El període de sol·licitud de l’autorització, lliurament d’anelles i precintatge de bagues, és de l’1 de setembre al 15 de desembre, ambdós inclosos. El sol·licitant ha de justificar que es troba en possessió de la llicència de caça de perdiu amb reclam.

g)  Abans del 15 de març s’ha de lliurar el resum de captures associat a l’autorització amb els codis d’anella usats, tot correctament emplenat i signat. Les perdius capturades vives i anellades romanen a nom del caçador autoritzat, el qual ha de notificar la baixa de l’exemplar i justificar-ne les causes, o la cessió a altres caçadors autoritzats, si escau.

h)  Les anelles no emprades queden sota la custòdia dels titulars de l’autorització de caça de perdiu amb bagues per a la propera temporada de la qual suposaran la part corresponent de la quota anual autoritzada, podent sol·licitar el caçador la diferència.

3.3 Caça del tord a coll

3.3.A. Limitacions

Aquesta modalitat s’ha de practicar amb les limitacions establertes en l’article 7.3 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, i amb les següents condicions que es concreten, per al control de la pressió de caça, en aplicació del Reglament esmentat:

a)  S’autoritza la pràctica d’aquesta modalitat a tots els terrenys cinegètics.

b)  No es poden tancar els filats per capturar aus que no siguin d’una de les espècies permeses, que s’han d’amollar en cas de captura accidental

c)  El caçador ha d’estar en possessió d’una autorització específica, individual i intransferible, per a aquesta modalitat, expedida per l’administració competent en matèria de caça, i de la llicència de caça corresponent. El resum de captures inclòs en l’autorització ha d’estar emplenat al dia, i s’ha de mostrar actualitzat en cas d’inspecció de caça.

d)  S’autoritza un màxim de 2.750 permisos per a la corrent temporada de caça.

e) Els filats han de complir les característiques establertes legalment i reglamentàriament, i han d’estar precintats per l’administració competent en matèria de caça, d’acord amb la normativa aplicable.

f)  Els filats de caça poden estar als colls amb un màxim de 2 dies d’antelació a l’inici de la caça d’aquesta modalitat, i s’han de retirar en un màxim de 2 dies després del tancament del període hàbil.

g)  Una vegada acabada la campanya de caça a coll, és obligatori lliurar, abans del 29 de febrer, els impresos de captures emplenats. En cas contrari, es pot denegar el permís per a la temporada següent.

3.3.B Període i dies hàbils  de caça

a)  El període hàbil comença el 12 d’octubre i acaba el 10 de febrer.

b) En els vedats, els dies hàbils de caça del tord a coll amb caràcter general són: el dilluns, el dimecres, el divendres, el dissabte, el diumenge i els festius de caràcter nacional o autonòmic.  Als terrenys lliures, són els que s’estableixen en l’annex II.

c)  Durant el període de l’1 al 10 de febrer es podrà caçar tots els dies de la setmana.

d) El període de sol·licitud de permisos de caça a coll comença l’1 de setembre i acaba el 30 d’octubre.

3.4 Caça de conills amb cans eivissencs

3.4.A. Limitacions

Aquesta modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’article 7.4 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, amb les limitacions que s’hi estableixen i amb les condicions previstes en matèria de cans en l’article 34.4 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial:

a)  Es pot caçar amb una guarda de fins a 8 cans, amb independència del nombre de caçadors.

b) Les captures màximes són de 15 conills per guarda, amb independència del nombre de caçadors. El Reglament 1/2012 estableix que no es poden ajuntar guardes.

3.4.B Períodes i dies hàbils

Els períodes i els dies hàbils de caça són els establerts per al conill i per a la modalitat en el punt 2.3 d’aquest annex.

3.5. Caça del conill amb fura com a element auxiliar

3.5.A. Limitacions

Aquesta  modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’article 7.5 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, amb les limitacions que s’hi estableixen i amb les condicions següents que s’especifiquen, per al control de la pressió de caça i en aplicació del que preveu el reglament esmentat:

a)  D’entre els complements que preveu el Reglament 1/2012, s’autoritzen durant aquesta temporada els següents: cans, escopetes, arc o aus de falconeria. El titular del vedat pot limitar-les en l’autorització.

b) Per a l’ús de la fura en altres tipus de terrenys, per danys a l’agricultura o per altres causes justificades, o per l’ús simultani amb senderes o llaços, ho ha d’autoritzar el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, d’acord amb l’article 39 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial, i amb les previsions establertes en l’article 7.5.c del Reglament 1/2012, a petició de la persona interessada

c)  Qui utilitzi la fura ha de disposar de la llicència de caça específica.

d) Els conills que es capturen no es poden comercialitzar ni els poden moure sense autorització administrativa.

3.5.B. Període i dies hàbils

El període i els dies hàbils de caça són els permesos per a la caça del conill amb les diferents modalitats, d’acord amb el punt 2.3 d’aquest annex, des de l’obertura de la mitja veda fins a l’acabament de la caça d’aquesta espècie.

3.6. Falconeria

3.6.A. Limitacions

Aquesta modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’article 7.6 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, amb les limitacions que s’hi estableixen, tot i tenint en compte les indicacions següents, que es fixen en concreció de l’anterior:

a)  Durant tot l’any les aus es poden entrenar amb cimbell o amb peces “d’escape”; cal tenir l’autorització del titular del vedat o, en els terrenys de règim cinegètic comú, l’autorització de la persona propietaria. Els dies hàbils de caça en els terrenys de règim cinegètic comú no serà necessari l’autorització de la persona propietària.

b)  Durant els vols d’entrenament, les aus han de romandre dins el terreny cinegètic on s’està autoritzat.

c)  Es obligatori que totes les aus de falconeria volin amb aparells de telemetria

3.6.B. Període i dies hàbils

Els períodes i dies hàbils amb falconeria i els elements auxiliars són els fitxats per aquesta modalitat a l’apartat 2.3 d’aquest annex, excepte durant la caça menor en general, en que els dies seran els dilluns, dimecres, divendres, dissabtes i diumenges.

4. Altres modalitats i pràctiques de caça menor

4.1 Caça menor amb arc

Aquesta  modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’article 8.2 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, amb les limitacions que s’hi estableixen i amb les condicions següents, que es fixen en aplicació del reglament esmentat:

a)  S’autoritza a vedats, amb l’autorització expressa expedida pel titular del vedat, per practicar aquesta modalitat concreta.

b) S’autoritzen arcs de potència superior a 40 lliures.

c)  Els dies, les modalitats i les espècies autoritzats són els mateixos que en la caça menor amb escopeta.

4.2 Caça amb cans llebrers

Aquesta modalitat, que es du a terme amb cans de la raça corresponent sobre la llebre, es pot practicar d’acord amb les condicions següents:

a)  S’autoritza un màxim de tres cans llebrers, que poden anar acompanyats d’altres races de cans com a auxiliars per a trobar i/o alçar les llebres:

a. durant la mitja veda, a partir del 15 d’agost:

   i.  el dimarts i el dissabte: 1 cans eivissencs

   ii.  el dijous i el diumenge: 1 cans de qualsevol raça

b.  durant la veda general, a partir del 12 d’octubre:

   i.  1 cans de qualsevol raça

b)  En cap cas es pot superar el nombre màxim de 4 cans, amb independència de la raça.

c)  Quan es formin grups de caçadors, aquests podran portar un màxim de 2 cans llebrers per caçador, fermats, i únicament es podran amollar 2 cans llebrers en cada encalç.

4.3 Caça de conills amb cans i escopetes

Per practicar aquesta submodalitat, contemplada en la segona categoria de l’article 6.1.a del Reglament 1/2012, s’autoritza la formació de grups de caçadors i cans per caçar conills en vedats, amb un màxim de sis cans i quatre escopetes. Aquests no es poden ajuntar amb altres grups de caçadors i, com a màxim, es poden caçar 15 conills per grup i dia.

4.4 Aquàtiques

Aquesta modalitat s’ha de practicar de conformitat amb l’article 8.1 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, amb les limitacions que s’estableixen sobre les espècies i amb els màxims de captures per a cada una establerts en el punt 2 d’aquest annex.

4.5 Caça sembrada

Aquesta modalitat s’ha de practicar segons la definició que en dóna l’article 2 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, de conformitat amb els articles 14 i 22 de la mateixa norma i amb les limitacions que s’hi estableixen. Així mateix, es tenen en compte les condicions següents, que s’estableixen com a mesura de control de la pressió de caça i en aplicació del reglament esmentat:

4.5.1 Terrenys

a)  La caça sembrada pot ser practicada en vedats amb pla tècnic de règim general, especial i intensiu, d’acord amb les limitacions establertes al pla. Pot practicar-se, així mateix, en els camps d’ensinistrament de cans, amb les limitacions que estableixi l’autorització del camp.

b) Si el pla tècnic no preveu l’activitat, aquesta queda condicionada a una autorització específica i al règim de notificació afectats pels articles 14 i 22 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics.

c)  Queda prohibida la caça sembrada en terrenys lliures. Els escapes per a vols d’entrenament d’aus de falconeria continguts al punt 3.6 no tenen la consideració de caça sembrada.

4.5.2 Períodes i dies hàbils

a)  Vedats amb pla tècnic de règim general: el període hàbil és el mateix que, amb caràcter general, per a la espècie en qüestió.

b) Vedats amb pla tècnic de règim especial: el període hàbil és el mateix que, amb caràcter general, per a la espècie en qüestió, excepte dins els camps d’ensinistrament de cans que hi pugui haver dins el vedat.

c)  Vedats de règim intensiu: el període hàbil és l’establert en el pla tècnic de règim intensiu.

d) Camps d’ensinistrament de cans: el període hàbil és el que, amb caràcter general, per a cada espècie i ampliat amb el termini, figura en l’autorització del camp.

e)  Els dies hàbils són els fixats per a cada espècie i període de caça en el punt 2 d’aquest annex.

4.6. Ensinistrament de cans

L’ensinistrament de cans dins camps autoritzats amb aquesta finalitat queda condicionat a l’establert en l’article 10 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics.

4.7. Proves i campionats de caça

Poden ser autoritzats d’acord amb l’establert en l’article 11 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics.

4.8. Foment de les races de cans autòctones

Per revalorar el patrimoni que suposen les races de cans autòctones i d’acord amb el que estableixen els articles 34.5, 35.2 i 35.3 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial, així com l’article 19 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, es declaren els dies 29 d’agost i 5 i 12 de setembre hàbils per caçar amb ca eivissenc, amb ca rater i amb ca mè mallorquí, cada un amb la modalitat de caça corresponent, en els vedats de les societats de caçadors i en els vedats privats que ho autoritzin, sempre que es compleixin les condicions i les limitacions que, en aplicació del reglament esmentat, s’han fixat en aquest annex i que els són aplicables durant el període de caça de la mitja veda.

4.9. Alliberament d’espècies cinegètiques

Per alliberar espècies cinegètiques és aplicable el que s’estableix en l’article 14 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics, així com en la normativa de rang superior aplicable.

5. Memòria de captures

La memòria anual de captures dels vedats de caça s’ha de lliurar abans del 15 de març.

6. Documentació necessària per caçar

Durant l’exercici de la caça, els caçadors han de dur la documentació que, per caçar, exigeix la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial,.

A més, si practiquen la caça dins un vedat privat, els caçadors han de dur una autorització escrita del titular del vedat corresponent. Aquest document, en el qual els titulars autoritzen la caça dins els seus vedats, ha de contenir, com a mínim, les dades que figuren en el model que s’estableix en l’annex II del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics. També pot contenir altres limitacions que consideri el titular relatives a terreny, modalitats, espècies, períodes o dies de caça, així com a qualsevol altre aspecte consubstancial a la determinació de la pressió de caça.

Les societats de caçadors poden complementar l’autorització material mitjançant un distintiu identificatiu que portin els socis, i no és necessari que duguin còpia de les notificacions que s’han efectuat en el seu vedat.

S’haurà d’estar en possessió de la tarja T2. En cas de caçadors amb residència fora d’illa de Mallorca, s’haurà d’acreditar alternativament, si s’escau, estar facultat legalment per a la pràctica de la caça amb arc en el lloc d’orígen.

7. Caça en els terrenys lliures

La caça en els terrenys de règim cinegètic comú queda condicionada a l’aplicació del pla marc d’ordenació previst en l’article 25 del Reglament 1/2012 del Consell Insular de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics.

Les espècies cinegètiques, els períodes i els dies hàbils, les modalitats i els màxims de captures per a les modalitats de caça autoritzades es fixen en l’annex II.

La cartografia digital de terrenys cinegètics que figura en els visors web oficials i a la pàgina web del Servei de Caça, i que actualitza el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, és la que preval, amb caràcter general, a partir de la data de cada actualització.

Els àmbits territorials municipals que no estan acollits al pla marc i no disposen d’un pla d’ordenació cinegètica propi queden com a zones inhàbils de caça, d’acord amb l’establert en l’article 24 de la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial.

8. Infraccions

L’incompliment durant la pràctica de la caça de les condicions i les limitacions establertes en la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial; en el Reglament 1/2012, del Consell de Mallorca, i en aquest annex, atès que suposen la concreció de les limitacions i les condicions que necessàriament i, en aplicació del reglament esmentat, són consubstancials a la determinació de la pressió de caça per a l’anualitat 2015-2016, i que només es poden determinar anualment previ l’informe tècnic corresponent, que és preceptiu i vinculant, se sanciona de conformitat amb l’establert en la legislació vigent.

9. Control de la processionària amb escopeta

1. Per controlar la processionària, pot disparar-se a les bosses amb escopeta, entre el 15 de novembre i el 31 de gener, els dies hàbils de caça amb arma de foc (escopeta), dins els terrenys cinegètics.

2. També es pot fer el mateix tipus de control, entre el 1 de febrer i el 29 de febrer, dins els vedats que ho han notificat amb antelació al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, mitjançant fax al 971 173 959, en què constin el dia, l’hora, la localització exacta de l’actuació i la persona responsable de l’ús de l’arma de foc.

3. En els terrenys cinegètics inclosos dins espais naturals protegits, el control previst en el punts 1 i 2 d’aquest article queda condicionat a l’autorització de l’organisme competent en matèria d’espais naturals protegits, si escau.

4. En terrenys no cinegètics, entre el 15 de novembre i el 29 de febrer, és preceptiva l’autorització de la Comandància de la Guàrdia Civil –Intervenció d’Armes de Palma de Mallorca, (971774100).

5. Quan es faci aquest control en zones humides, no pot dur-se a terme amb munició que contengui plom.

6. Si bé no són aplicables al control de processionària les normes en matèria de caça referents a zones de seguretat, s’ha d’actuar garantint la seguretat de les persones i els béns.

10. Validesa territorial de la llicència de caça

La llicència de caça expedida a qualsevol consell insular és vàlida al territori de l’illa de Mallorca.

11. Normativa suplementària

En tot allò que  no s’ha especificat en aquest annex, s’hi aplica el que disposa la Llei 6/2006, balear de caça i pesca fluvial; el Reglament 1/2012 del Consell de Mallorca, pel qual es regulen les vedes i els recursos cinegètics; la Llei 42/2007, de patrimoni natural i biodiversitat, i la legislació que la desplega.

 

 

ANNEX II

PLAN MARC D’ORDENACIÓ DE LA CAÇA ALS TERRENYS CINEGÈTICS D’APROFITAMENT COMÚ (LLIURES).

Llegenda: DL dilluns; DM = dimarts; DC = dimecres; DJ = dijous; DV = divendres; DS = dissabte; DG = diumenge

MALLORCA (COMARCA ÚNICA)

ESPÈCIE

MODALITATS

PERÍODES

DIES HÀBILS

MÀXIM CAPTURES

CONILL

ESCOPETA

2/07 - 15/08

DJ

FALCONERIA

2/07 -14/08 // 15/08 – 11/10 // 12/10 – 27/12

DJ, DS, DG // DC, DV, DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10 // 12/10 - 26/12

DJ // DJ, DS

CANS EIVISSENCS

 11/07 - 14/08 // 15/08 – 11/10 // 12/10 -  26/12

DS // DJ,  DS //  DJ,  DS

FURA

AUTORITZADA AMB PERMÍS ESPECIAL PER DANYS A LA AGRICULTURA

LLEBRE

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10 // 12/10 - 26/12

DJ // DJ, DS

1

FALCONERIA

15/08 – 11/10 // 12-10 - 27/12

DC, DV DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

CANS LLEBRERS

15/08 – 11/10 // 12/10 - 26/12

DJ, DS // DJ, DS

PERDIU

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 – 30/01

DJ, DS

2

FALCONERIA

12/10 – 31/01

DL, DC, DV, DS, DG

GUÀTLERA

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10 // 12/10 –  30/01

DJ // DJ, DS

15

FALCONERIA

15/08 – 11/10 // 12-10 – 31/01

DC, DV DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

CEGA

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 –  30/01

DJ, DS

2

FALCONERIA

12/10 – 31/01

DL, DC, DV, DS, DG

FAISÀ

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 – 30/01

DJ, DS

FALCONERIA

12/10 – 31/01

DL, DC, DV, DS, DG

TUDÓ

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10 // 12/10 – 6/02

DJ // DJ, DS

FALCONERIA

15/08 – 11/10 // 12-10 – 31/01

DC, DV DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

TÓRTERA

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10 // 12/10 - 30/01

DJ // DJ, DS

2

SALVATGE

FALCONERIA

15/08 – 11/10 // 12-10 – 31/01

DC, DV DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

TÓRTERA TURCA

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10// 12/10 - 6/02

DJ // DJ, DS

FALCONERIA

15/08 – 11/10 // 12-10 – 31/01

 DC, DV DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

COLOM

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

15/08 – 11/10 // 12/10 – 30/01

DJ // DJ, DS

SALVATGE

FALCONERIA

15/08 – 11/10 // 12-10 – 31/01

DC, DV DS, DG // DL, DC, DV, DS, DG

TORDS

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 – 6/02

DJ, DS 

10

FALCONERIA

12/10 – 31/01

DL, DC, DV, DS, DG

A COLL

12/10 – 10/02

DL, DC, DV, DS, DG I FESTIUS

AQUÀTIQUES

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 – 30/01

DJ, DS 

6 collverds + 2 entre les altres ànneres caçables

FALCONERIA

12/10 – 31/01

DL, DC, DV, DS, DG

CEGALL

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 – 30/01

DJ, DS 

FALCONERIA

12/10 – 31/01

DL, DC, DV, DS, DG

ESTORNELL

ESCOPETA / ESCOPETA I CA

12/10 –  6/02

DJ, DS 

FALCONERIA

12/10 –  31/01

DL, DC, DV, DS, DG

A COLL

12/10-  10/02

DL,DC,DV,DS,DG I FESTIUS

CABRA ASSILVESTRADA

CANS I LLAÇ

TOT L'ANY (sempre que es disposi de l’autorització expedida per part de la DI de Caça per

practicar aquesta modalitat.)

CADA DIA