Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESPORLES

Núm. 7961
Ordenança reguladora de la taxa per a la instal.lació de trasts, barraques, casetes de venda, especacles, atraccions o esplai, situats en terrenys d'ús públic local així com indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Ordenança reguladora de la taxa per a la instal.lació de trasts, barraques, casetes de venda, especacles, atraccions o esplai, situats en terrenys d'ús públic local així com indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic

Article 1r.

Fonament i naturalesa.

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 al 19 del R.D.L. 2/2004, de 5 de març pel que s’aprova el Tex Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament estableix la taxa per instal·lació de trasts, barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions o esplai, situats en terrenys d'ús públic local així com indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, que es regeix per aquesta ordenança fiscal, les normes de la qual s'atenen al que disposa l'article 57 del esmentat Reial Decret Legislatiu.

Article 2n.

Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització o l'aprofitament especial constituït per la instal·lació de trasts, barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions o esplai, situats en terrenys d'us públic local així com indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic.

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències, o aquelles que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 3r.

Subjectes passius.

1. Són subjectes passius d'acord amb l'article 23 del R.D.L. 2/2004, de 5 de març, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques així com les entitats a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, les que gaudeixin, utilitzin o aprofitin especialment el domini públic local en benefici particular.

Article 4t.

Responsables.

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què es refereixen els articles 38 i 39 de la Llei General Tributària.

2. Són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, els interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en el supòsits i amb l`abast que assenyala l'article 40 de la Llei General Tributària.

Article 5è.

Quantia.

1. La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança és la que es fixa segons la superfície ocupada pels aprofitaments expressada en metres quadrats.

2. Les tarifes de la taxa són les següents:

2.1   Trasts de venda al mercat setmanal dels dissabtes, per m2... 1 euro/dia

2.2 Trasts de venda, parades, casetes, barraques, espectacles, atraccions o esplai, per m2...1 euro/dia

2.3   Ambulants amb camió, furgoneta i similar... 1.39 euros/dia

2.4   Ambulants amb carro, motocarro i similar... 0.69 euros/dia

2.5   Ambulants amb carritos, motocicletes o  similar,  o sense ells........................................ 0.50 euros/dia

3.1 Trast de venda, parades, casetes, barraques, de fins a tres metres de fondària, els dies de la fira anual / St. Pere , 5 euros/dia per metre lineal

3.2 Per trasts de venda, espectacles, vehicles o elements d’esplai de mes de 3 metres de fondària, els dies de la fira anual/ Sta. Pere, 4 euros/dia per metre quadrat.

Article 6è. Normes de gestió.

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquiden per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i tenen caràcter irreduïble pel període autoritzat.

2.

a) Els emplaçaments, instal·lacions, parades, etc., podran treure's a licitació pública abans de la celebració de les fires, i el tipus de licitació, en concepte de preu públic mínim que hi servirà de base, serà la quantia fixada en les tarifes de l'article anterior d'aquesta ordenança.

b) Es procedirà, abans de la subhasta, a la formació d'un pla dels terrenys disponibles per a ser subhastats, i s'enumeraran i s'indicarà la superfície de les parcel·les que han de ser objecte de licitació. També s'assenyalaran les parcel·les que poden destinar-se a cotxes de xoc, teatres, exposicions d'animals, restaurants, bijuteries, etc.

c) Si alguna persona concessionària dels aprofitaments utilitza una superfície més gran de l'adjudicada en la subhasta, pagarà, per cada metre quadrat utilitzat de més, el 100% de l'import de l'augment, a més de la quantia fixada en les tarifes.

3. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança i que no s'hagin tret a licitació pública, han de sol·licitar-ne prèviament la llicència corresponent, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article següent i formular una declaració on consti la superfície de l'aprofitament, els elements que s'instal·laran i el temps de durada de l'ocupació. A més, hi han d'adjuntar un pla detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins el municipi.

4. Els serveis tècnics d'aquest municipi comprovaran i investigaran les declaracions que han formulat les persones interessades i les autoritzacions es concediran si no es troben diferències amb les peticions de llicències. Si n'hi ha, aquestes es notificaran a les persones interessades i es giraran, si és el cas, les liquidacions complementàries que s'escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan les persones interessades hagin arreglat les diferències i, si s'escau, quan hagin realitzat els ingressos complementaris corresponents.

5. En cas que les autoritzacions es deneguin, les persones interessades podran sol·licitar a aquest municipi la devolució de l'impost ingressat.

6. No es podrà fer ocupació de la via pública fins que no s’hagi abonat el dipòsit previ a què es refereix aquest article 7.2.a) següent i fins que les persones interessades no hagin obtingut la llicència corresponent. L'incompliment d'aquest precepte podrà originar la no concessió de la llicència sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que s'escaiguin.

7. En quant a les normes pels trasts de venda a l’anomenat mercadet d'Esporles, es regiran per les condicions assenyalades en les pròpies autoritzacions.

8. Les autoritzacions tendran caràcter personal i no podran cedir-se o subarrendar-se a terceres persones. L'incompliment d'aquest precepte provocarà l'anul·lació de la llicència sense perjudici de les quanties que les persones interessades hagin d'abonar.

Article 7è.

Obligació al pagament.

1. L'Obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

2. El pagament de la taxa es realitza:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments, per ingrés directe en la dipositaria municipal o allà on establís l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència corresponent. Aquest ingrés tindrà caràcter de dipòsit, d'acord amb el que es disposa en l'article 46.1 del R.D.L. 2/2004, de 3 de març, i s'elevarà a definitiu quan es concedeixi la llicència corresponent.

b) Quan es tracta de concessions d'aprofitament que ja estan autoritzades i prorrogades, i corresponent a les ocupacions referides al comerç del Mercat del capítol II de l'Ordenança reguladora de l'exercici del comerç ambulant al municipi d'Esporles, es regiran per l'esmentada ordenança i per les condicions assenyalades en les pròpies concessions.

DISPOSICIO FINAL

La present Ordenança Fiscal entrarà en vigor i s'aplicarà, el dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i estarà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

  • Una vegada aprovada provisionalment  l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per llocs, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats a terrenys d’us públic, s’exposarà al públic pel termini de trenta dies, i si no es presenten al·legacions, aquesta restarà aprovada definitivament.

Esporles a 17 de març de 2014.

El Batle,
Miquel Ensenyat Riutort