Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU
Núm. 19449
Aprovació definitiva de la modificació puntual de la Ordenança Municipal reguladora dels horaris d’establiments i espectacles públics i activitats recreatives en el seu article 3
Publicat en el BOIB núm. 73 de 23 de maig de 2013 l'acord de plenari de 07 de maig de 2013 d'Aprovació inicial de la modificació puntual de l’Ordenança Municipal reguladora dels horaris d’establiments i espectacles públics i activitats recreatives en el seu article 3, sense que transcorregut el termini d'exposició pública s'hagin interposat reclamacions, esdevé aprovat definitivament aquest Reglament de forma automàtica, el text íntegre del qual es fa públic, per al seu general coneixement.
El què es publica als efectes de l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
ORDENANÇA REGULADORA DELS HORARIS D’ESTABLIMENTS I ESPECTACLES PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES
La regulació dels horaris dels establiments i espectacles públics i de les activitats recreatives constitueix un element fonamental per assegurar la tranquil·litat i la convivència entre els veïns i visitants de qualsevol municipi. La seua ordenació i el control corresponent incideix directament en les molèsties que es puguin produir per remors molestes, i és evident també la seua relació directa amb aspectes relacionats amb la seguretat ciutadana, l’ordre públic, la neteja viària, etc.
El fet que la vida quotidiana giri al voltant de determinats horaris obliga a l’adaptació a aquests horaris amb la finalitat de salvaguardar drets constitucionals tals com la qualitat de vida, el dret a la salut i el dret a un medi ambient adequat per a les persones, al mateix temps que es faciliti l’adequada utilització de l’oci.
L’article 19 de la Llei 9/1997, de 22 de desembre, de diverses mesures tributàries i administratives, estableix que l’horari general dels espectacles i de les activitats recreatives serà determinat reglamentàriament pel Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. No obstant això, mentre aquesta administració no regulí aquest tema, correspondrà als plens dels ajuntaments aprovar mitjançant reglament ampliacions o reduccions dels horaris en matèria d’espectacles públics i d’activitats recreatives.
Fent ús d’aquesta facultat prevista en el paràgraf anterior, es procedeix a la fixació dels horaris d’obertura i tancament dels establiments i espectacles públics i de les activitats recreatives al municipi de Santa Eulària des Riu.
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
1.1. L’objecte de la present ordenança és la fixació d’uns horaris de tancament i obertura per als establiments del nostre terme municipal que a continuació es relacionen.
1.2. Als efectes d’aquesta ordenança es consideren els següents grups de locals o activitats.
Restaurants, bars, cafès, cafeteries i anàlegs.
Bars musicals (bar amb llicència de música) i anàlegs.
Bingos, salons de joc, cines, teatres, cafès teatre i anàlegs.
Discoteques, sales de festa i de ball, cafès concert i anàlegs.
Salons recreatius.
1.3. L’horari d’obertura i tancament dels establiments públics i activitats recreatives serà el que es reflecteix en la taula següent:
- En els períodes compresos de l’1 d’abril al 31 d’octubre i del 15 de desembre al 31 de gener:
Grup Tipus d’establiment Obertura Tancament
Restaurants, bars, cafès, cafeteries i anàlegs 08:00 03:00
Bars musicals (bar amb llicència de música) i similars 12:00 04:00
Bingos, salons de joc, cines, teatres, cafès teatre i anàlegs 12:00 04:00
Discoteques, sales de festa, sales de ball, cafès concert i anàlegs 16:00 06:00
Salons recreatius 10:30 03:00
1.4. En els períodes compresos de l’l de novembre al 14 de desembre i de l’l de febrer al 31 de març, l’horari de tancament es reduirà en mitja hora, excepte els divendres, dissabtes i vigílies de festes que es regiran per l’horari establert en l’apartat 1.3. S’exceptuen les sales de bingo, que no alteraran el seu horari de tancament.
L’obertura es refereix a l’horari a partir del qual està permès obrir i iniciar I’activitat. El tancament es refereix a l’horari a partir del qual I’activitat de l’establiment ha d’haver cessat completament. A partir de l’hora de tancament establerta, cessarà tota amenització musical, joc o actuació al local i no se serviran consumicions. Tampoc es permetrà l’entrada de més persones i s’encendran tots els llums del local per facilitar el desallotjament.
Article 2. Excepcions
2.1. Aquells establiments en els quals concorrin diverses i distintes llicències d’activitat i sempre que aquestes activitats no puguin ser separades físicament unes de les altres, i per tant no puguin ser objecte d’obertura i tancament de forma individualitzada en funció de I’activitat; en tal cas adoptaran com a horari d’obertura el més restrictiu dels establerts per a les diferents activitats i com a horari de tancament, el més restrictiu dels establerts per a les diferents activitats.
2.2. Per als locals del grup I, només i excepcionalment per a aquells establiments que habitualment serveixin esmorzars, i no realitzin cap altra activitat no enquadrada en l’esmentat grup I, es permet l’avançament de 2 hores de l’horari d’obertura, prèvia sol·licitud dels titulars dels esmentats establiments a l’Ajuntament, i s’haurà de realitzar aquest servei sense cap tipus d’activitat o amenització musical.
No podrà optar a aquest permís cap establiment que tengui expedients en curs per qualsevol incompliment de les ordenances municipals. Aquesta autorització serà per a un any.
2.3. En els locals del grup IV, en el cas d’organització de gales juvenils, es permetrà la realització de l'activitat fins a les 24:00 hores en festius i vigílies de festius, amb les limitacions d’admissió, consum i servei de begudes establertes per a menors. En aquests casos haurà de transcórrer almenys 1 hora des de la conclusió de la gala juvenil a l’inici normal de l'activitat, dins de l’horari permès.
Article 3. Terrasses
1. Els locals que comptin amb terrassa pública o privada (qualsevol que sigui el grup de local o activitat) hauran de cessar l'activitat en aquesta terrassa a les 04:00 hores, sense que es pugui sobrepassar l’horari establert en la taula continguda en l’article 1.3.
2. L’activitat d’entreteniment musical, sigui aquesta en viu i/o per mitjans mecànics o electrònics, així com exhibicions artístiques variades, que es realitzi en les terrasses i o espais oberts vinculades als establiments assenyalats en l’apartat 1.3 anterior, així com les realitzades a l’interior d’aquests establiments que transcendeixin a l’exterior mitjançant altaveus o qualssevol altres mitjans electrònics, hauran de cessar a les 24.00 hores no podent iniciar-se abans de les 12:00 hores, sense que pugui sobrepassar l’horari establert en la taula continguda en l’article 1.3. i amb subjecció a la legislació vigent en matèria de sorolls i contaminació acústica.
Article 4. Execució del tancament
L’establiment haurà de quedar totalment buit de públic com a màxim mitja hora després de l’horari de tancament autoritzat.
Article 5. Altres horaris
L’horari d’obertura i de tancament o finalització dels altres establiments, espectacles públics i activitats recreatives que, segons la normativa vigent, requeriran autorització administrativa, i no estiguin contemplades en la present ordenança, requerirà autorització expressa i específica.
Article 6. Restriccions
L’Ajuntament podrà avançar l’horari de tancament, o retardar l’horari d’obertura, d’aquells locals als quals, per infracció a la normativa d’activitats classificades, se’ls hagi assenyalat l’obligació d’adoptar mesures correctores. Aquesta restricció d’horaris de funcionament es perllongarà fins que no s’hagin adoptat aquestes mesures i obtingut informe favorable de L’òrgan competent.
Article 7. Festes populars
Sens perjudici del que disposa l’article 1, l’alcalde podrà autoritzar horaris especials durant la celebració de festes populars i en les de Nadal i Setmana Santa, amb les limitacions que s’estableixin en la resolució administrativa corresponent.
Article 8. Responsabilitat
De les infraccions a la present ordenança seran responsables solidàriament els titulars de les llicències d’activitat dels locals, els organitzadors o promotors d’espectacles o actuacions que hi tenguin lloc o que es beneficiïn directament o indirectament de la seua realització.
Article 9. Infraccions
1. Constitueixen infraccions administratives les accions o omissions que contravinguin les disposicions de la present ordenança, sens perjudici de les responsabilitats civils, penals o d’altre ordre que en poguessin derivar.
2. En els procediments sancionadors que s’instrueixin en aplicació de la present ordenança, els fets constatats per agents de l’autoritat tenen valor probatori, d’acord amb la normativa aplicable a l'efecte, sens perjudici d’altres proves que puguin aportar les persones interessades.
3. Als expedients sancionadors que s’instrueixin, i amb els requisits que corresponguin d’acord amb la legislació vigent, es podran incorporar imatges dels fets denunciats, ja sigui en fotografia, filmació digital o altres mitjans en la denúncia formulada d’acord amb la normativa aplicable. En tot cas, la utilització de càmeres de vídeo requerirà, si és procedent, les autoritzacions previstes en la legislació aplicable, així com el seu ús d’acord amb el principi de proporcionalitat.
4. Les infraccions administratives es classifiquen en:
1. Lleus
El retard en el començament o terminació dels espectacles, en un excés de temps de fins a 30 minuts.
L’avançament en l'obertura o el retard en el tancament dels establiments públics, en un excés de temps de fins a 30 minuts.
Qualsevol infracció a les normes de la present ordenança no qualificada com a falta greu o molt greu.
2. Greus
El retard en el començament o terminació dels espectacles, en un excés de temps de més de 30 minuts i fins a una hora.
L’avançament en l’obertura o el retard en el tancament dels establiments públics, en un excés de temps de més de 30 minuts i fins a una hora.
Les infraccions lleus quan, dotze mesos abans de cometre-les, el seu responsable hagi set objecte de sanció mitjançant resolució definitiva, per infracció tipificada com a lleu.
3. Molt greus
El retard en el començament o terminació dels espectacles, en un excés de temps de més d’una hora.
L’avançament en l’obertura o el retard en el tancament dels establiments públics, en un excés de temps de més d’una hora.
Les infraccions greus quan, dotze mesos abans de cometre-les, el seu responsable hagi set objecte de sanció, mitjançant resolució definitiva, per infracció tipificada com a greu.
4. Les infraccions tipificades en la present ordenança com a lleus prescriuran en el termini de 6 meses, les tipificades com a greus en el de 2 anys i les tipificades com a molt greus en el de 3 anys.
Interromprà la prescripció, la iniciació, amb coneixement de la persona interessada, del procediment sancionador, i es reprendrà el termini de prescripció si l’expedient sancionador estigués paralitzat durant més d’un mes per causa no imputable al presumpte responsable.
El procediment sancionador ordinari haurà de ser resolt i notifícar-se la resolució que sigui procedent a la persona interessada, en el terniini màxim d’un any previstos en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. No obstant Panterior, l’instructor de l’expedient podrà acordar la suspensió del termini màxim per resoldre quan concorri alguna de les circumstàncies previstes i exigides a tal fi en l’article 42.5 de l’esmentada llei, d’acord amb la redacció establerta per la Llei 4/1999, de 13 de gener.
Article 10. Sancions
Les sancions per infracció a la present ordenança podran aplicar-se de forma independent o conjunta i ser de tipus:
- Econòmic: Multa.
- Qualitatiu: Tancament, suspensió o retirada de llicència, etc.
Article 11. Graduació de les sancions
1. L’incompliment de l’horari general d’obertura i de tancament de les activitats relacionades en l’article 1.3 de la present ordenança es regirà d’acord amb el que estableix el títol VI de la Llei 16/2006, de 17 d’octubre, de règim jurídic de les llicències integrades d’activitat de les Illes Balears.
2. Per a la imposició de sancions i la seua graduació, es tendràn en compte, en tot cas, els criteris de graduació següents:
La gravetat de la infracció.
L’existència d’intencionalitat.
La naturalesa dels perjudicis causats.
La reiteració. S’entén que hi ha reiteració quan, en el moment de la comissió dels fets tipificats com a infracció en la present ordenança, el presumpte responsable estigui imputat en la instrucció d’altres procediments san- cionadors per infraccions a la present ordenança.
3. En la fixació de les sancions de multa es tendrá en compte que, en tot cas, el compliment de la sanció no resulti més beneficiosa per a la persona infractora que el compliment de les normes infringides.
4. La desobediència o la resistència a la autoritat en els termes dels articles 556 i 634 de la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal donarà lloc al fet que l’òrgan actuant passi el tant de culpa al jutjat d’instrucció per a la determinació de les responsabilitats penals en les quals s’hagués pogut incórrer.
5. Prescriuran als sis mesos les sancions imposades per infraccions lleus en la present ordenança; als dos anys les imposades per infraccions greus i als tres anys les imposades per infraccions molt greus.
El termini de prescripció de les sancions començarà a comptar-se des de l’endemà del dia en què s’hagi esgotat la via administrativa de la resolució per la qual s’imposi la sanció.
Interromprà la prescripció la iniciació, amb coneixement de la persona interessada, del procediment d’execució.
Article 12. Reconeixement de la responsabilitat
Les persones denunciades poden assumir la seua culpabilitat i conformitat mitjançant el pagament de les sancions de multa, amb una reducció del 30% de l’import màxim de la sanció si el pagament es fa efectiu abans de l’inici del procediment sancionador, o amb una reducció del 20% de l’import de la sanció que aparegui en la resolució d’inici o en la proposta de resolució si el pagament es fa efectiu abans de la resolució final.
En tot cas, la quantia resultant d’aplicar aquestes reduccions no podrà superar el límit inferior de les quanties assenyalades en l’article 9.1 de la present ordenança.
Disposició final primera
La present ordenança s’entén sens perjudici de les disposicions legals vigents en matèria de contaminació ambiental i acústica.
Disposició final segona
La present ordenança entrarà en vigor, conforme a l’article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, quan s’hagi publicat íntegrament l'acord definitiu i el seu text en el BOIB, i fins que no hagi transcorregut el termini que assenyala l’article 113 de l’esmentada Llei.
Santa Eulària des Riu, 18 d’octubre de 2013
L'Alcalde
Vicent Marí Torres