Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE FERRERIES
Núm. 19302
Aprovacio definitiva protocols festes de Sant Bartomeu
En el BOIB núm. 69 de data 15.05.2012, es va publicar l'acord de Ple de l'Ajuntament de Ferreries de data 29 de març de 2012, de l'aprovació inicial de la modificació dels Protocols de les festes de Sant Bartomeu, els quals unifiquen en un sol document els Protocols, el Reglament, els Requisits per participar a la Qualcada i les Normes protocol·làries i de comportament;
Un cop finalitzat el tràmit d’informació pública i un cop recollides les dues modificacions/observacions que es van plantejar, mitjançant acord de Ple de l’Ajuntament de data 26/09/2013, s’aproven definitivament els Protocols de les Festes de Sant Bartomeu i es publiquen íntegrament:
“PROTOCOLS DE LES FESTES DE SANT BARTOMEU, PATRÓ DEL POBLE DE FERRERIES, QUE SE CELEBREN ELS DIES 22, 23 I 24 D’AGOST
(Unificació dels Protocols de les festes de Sant Bartomeu, el Reglament de la Qualcada, els requisits per participar-hi i les normes de comportament)
1. LA QUALCADA
Componen la Qualcada el caixer batle —que la presideix—, el caixer capellà, el caixer casat, el caixer pagès, el caixer sobreposat, el fabioler i la resta de cavallers inscrits.
Per participar a la Qualcada cal inscriure’s a l'Ajuntament entre els dies 1 i 25 de juliol, i complir els requisits del full d’inscripció.
Per Sant Antoni es nomenarà la Junta de Caixers d'entre les persones que van participar a la Qualcada l'any anterior, a excepció del caixer batle i la capellana, que seran nomenats per l’Ajuntament i la parròquia respectivament. Els anys en què hi hagi eleccions, el caixer batle serà nomenat després de la constitució del nou ajuntament.
La Qualcada estarà formada pels membres següents, que s'atendran a la normativa que s'indica a continuació:
Caixer batle. Serà el batle o regidor en qui aquell delegui. Representa la corporació municipal, els membres de la qual en altre temps estaven tots obligats a participar a la Qualcada. La seva funció és presidir la Junta de Caixers i la Qualcada, i és el màxim responsable de l’organització i del compliment dels protocols de la festa.
Capellana. Serà la persona que designi la parròquia per representar-la. La seva funció a la Qualcada és acompanyar en tot moment el caixer batle. Li correspon presidir els actes religiosos, les Completes i la Missa de Caixers, i és el responsable de la Beguda dels Caixers i Cavallers del dissabte, després de Completes. Constitueix una figura imprescindible dins la Qualcada per tal com ens recorda l’origen religiós de les festes.
Caixer casat. Serà el cavaller casat, natural de Ferreries, que hagi participat més anys a la Qualcada amb aquesta distinció i que no ho hagi estat mai. Representa l’estament familiar, i com a membre de la Junta de Caixers participa en la organització de la Qualcada. Acompanya en tot moment el caixer batle i la capellana, i vetla per la seva seguretat i pel bon funcionament de la Qualcada. Després del caixer batle és el màxim responsable de la Qualcada.
Caixer pagès. Serà caixer pagès l'amo o persona responsable de lloc, natural de Ferreries, que hagi participat més anys a la festa. No ho podrà haver estat mai abans i haurà d’estar empadronat a Ferreries. Si es produeix un empat d'anys, ho serà el de més edat. En cas que tots ho hagin estat, repetiran en el càrrec per antiguitat.
El caixer pagès representa la pagesia. És l’estament més antic de la Qualcada i durant molts anys és el que ha mantingut la tradició de les nostres festes. Com a membre de la Junta de Caixers participa en l’organització de la Qualcada i és el responsable d'aportar el be que es rifa durant el Ball dels Caixers.
Caixer sobreposat. Serà el cavaller fadrí, natural de Ferreries, que hagi participat més anys a la Qualcada. Tindrà entre 16 i 35 anys i no podrà haver estat mai sobreposat. S’entén per fadrí aquell que no és casat ni viu en parella.
Representa el jovent, encapçala la Qualcada i és el qui porta la bandera o penó de Sant Bartomeu. Com a membre de la Junta de Caixers participa en l’organització de la Qualcada.
La Junta de Caixers té la potestat de resoldre tot allò que afecta l'organització de la Qualcada, sempre respectant aquest reglament. Això no obstant, per prendre decisions serà necessari que hi siguin presents tots els membres que en fan part. Té també la funció de nomenar els membres que constituiran la Junta de Caixers de l’any venidor i així successivament i atenent-se sempre a les normes esmentades.
Una altra figura que integra la Qualcada però que no forma part de la Junta de Caixers és el fabioler. Si es dóna el cas que hi hagi més d’una persona candidata a exercir aquesta funció, s’arribarà a un acord entre les persones aspirants i la Junta de Festes; ara bé, tindrà prioritat que sigui de Ferreries. El nomenament del fabioler és per un any i es farà públic per Sant Antoni. És requisit indispensable que sàpiga interpretar les tres tonades de les festes: la del replec, la tonada de l’aigua-ros i el Ball des Còssil.
2. ORDRE DE LA QUALCADA
Obre la comitiva el fabioler, seguit del caixer sobreposat —amb el penó—, el caixer pagès, els cavallers ordenats de menor a major edat i finalment és tancada pel caixer casat, la capellana i el caixer batle.
3. LA VESTIMENTA
Dels cavallers. Han de dur calçons blancs de carrer, levita, guardapits i corbatí negre; camisa blanca de màniga llarga, sabates negres i polaines del mateix color; calcetins blancs, esperons, guindola negra llisa amb un doble viu daurat i un fuet de verga de bou o fuet de festes. També vesteixen d’aquesta manera el fabioler i el caixer pagès. El caixer sobreposat i el caixer casat es diferencien de la resta de cavallers portant guardapits i corbatí blancs. Quant a l’aspecte personal, tots han d’anar ben aclarits i d’acord amb la vestimenta descrita.
De la capellana. Vesteix calçons negres, levita i plastró negres amb coll clerical blanc, guardapits negre i guants blancs. Damunt la levita duu una capa curta negra i es cobreix amb una guindola negra amb una toca morada. Duu un fuet folrat de pell negra, botes de muntar i esperons.
Del caixer batle. Vesteix amb calçons blancs de carrer; camisa, guardapits, corbatí i guants també blancs i levita negra. Calça botes negres de muntar amb esperons i duu el fuet de festes.
Es cobreix amb una guindola negra pelfada amb un doble viu daurat.
Totes les guindoles dels caixers i cavallers han de dur un viu o toca al costat dret i col·locat de baix a dalt començant des de darrere.
Respecte als esperons, cal dur-los des que es munta al cavall fins que s'acaba la festa.
Dels cavalls. Tots els cavalls de la Qualcada han de dur brida i sella típica menorquina amb els components pertinents. La gropa s’ha d’adornar amb la gualdrapa brodada tradicional de les festes, la coa ha d’anar recollida i s’ha d’adornar amb flors confeccionades amb teles de colors. La brida ha de dur galteres i nassera, i s’ha d’adornar amb el mateix tipus d’ornaments que la coa. Els cavalls han de dur també un estel amb un mirall al front. Els cavalls del caixer batle i la capellana no han de dur flocs ni estel, han de portar la coa amollada sense cap ornament i dur els renclins al natural (sense haver-los ondulat amb trunyelles). El pitral i la gualdrapa dels cavalls del caixer batle i la capellana, i el pitral amb picarols del cavall del caixer sobreposat són propietat de l’Ajuntament.
4. ORDRE DE LA FESTA
El dia 22 d’agost, després del Pregó, es farà el Ball dels Caixers, que és organitzat i patrocinat per l’Ajuntament. La Junta de Caixers és la responsable de la venda dels pins i del sorteig del be que aporta el caixer pagès. El be ha de ser blanc i presentar-se net i adornat. Es pagarà del que es recapti de la venda dels pins.
4.1. La vigília de Sant Bartomeu
Al matí, els caixers i el fabioler, amb la vestimenta que s'especifica a l'article 3, i la resta de cavallers amb calçons i camisa blanca de màniga llarga, sabates negres, calcetins blancs, fuet i guindola es dirigiran a la Sala, on el caixer sobreposat recollirà el penó. Els cavallers en tot moment han de romandre descoberts i amb la guindola a la mà.
Abans de l’acte de lliurament del penó, el caixer casat anirà a cercar el caixer batle i el caixer pagès anirà a recollir el caixer capellà per acompanyar-los a l’Ajuntament i assistir a aquest acte.
PARLAMENT PROTOCOL·ARI EN EL LLIURAMENT DEL PENÓ
En nom de la corporació de l’Ajuntament de Ferreries, faig entrega de la bandera de Sant Bartomeu al caixer sobreposat perquè al capdavant de la Qualcada la passegi amb honor i alegria per carrers i places de Ferreries anunciant a tota la gent que les festes han començat.
lliurament del bastó de batle si el caixer batle és un regidor
parlament protocol·lari en el lliurament del bastó
Caixer batle, us faig entrega d’aquest bastó perquè representeu, com a màxima autoritat de la Qualcada, l’Ajuntament de Ferreries durant les festes de Sant Bartomeu.
A continuació, el fabioler farà el primer toc de fabiol amb la tonada del replec. Tot seguit, es cantarà l’himne de Ferreries.
Després del lliurament, la Junta de Caixers i el fabioler, amb el so de la tonada del replec, es dirigiran cap al Geriàtric per retre homenatge a les persones majors i anunciar-los l’inici de la festes.
Posteriorment, la comitiva acompanyarà el caixer batle i la capellana a casa seva. Just després, el fabioler, interpretant la melodia del replec, el caixer pagès i el caixer casat acompanyaran el caixer sobreposat al seu domicili.
Tots els cavallers, una volta acabat l’acte de lliurament del penó, participaran en el repartiment de candeles per les cases del poble. El recorregut es farà pels carrers que els correspongui segons el sorteig que haurà fet la Junta de Caixers. Han de portar les candeles dins la guindola.
Al capvespre, a l'hora de començar el replec dels cavallers, el fabioler s’encaminarà cap a cal caixer sobreposat. Quan hi arribi i abans de fer el toc de fabiol (replec) el caixer sobreposat ja ha d’estar damunt el cavall i portar la bandera. Junts es dirigiran a cal caixer batle, on el caixer sobreposat demanarà permís per iniciar el replec.
parlament protocol·lari del caixer sobreposat
Caixer batle, em donau permís per començar el replec dels caixers i cavallers de la Qualcada?
El replec s’inicia una vegada hagin passat tots dos pel Pla de l’Església.
Cada vegada que un membre de la Junta de Caixers s’afegeix a la Qualcada, el fabioler atura la comitiva i li dedica la sonada del replec.
A continuació, el fabioler i el caixer sobreposat aniran a cercar el caixer pagès, que ja ha d’estar damunt el cavall. Una volta hagin passat per davant l’Ajuntament, s’iniciarà el replec de la resta de cavallers, que passaran pels carrers i places següents: carrer de Sant Bartomeu, carrer de sa Font, carrer Degà Febrer, plaça de Menorca, carrer de Mallorca, avinguda de Son Morera, carrer de Son Granot, carrer del Reverend Guillem Coll, carrer de Mestre Obrador, carrer Fred, carrer des Torrentet, carrer de la Pau, carrer de Sant Josep, carrer de Sant Joan i Pla de l’Església.
Arreplegats tots els cavallers, s’anirà a cercar el caixer casat —que també esperarà preparat damunt el cavall—, la capellana i el caixer batle.
Quan es vagi a cercar la capellana, tota la comitiva hi passarà al davant descobrint-se. Arribat el torn de passar-hi el caixer casat, aquest convidarà la capellana de forma protocol·lària a incorporar-se a la Qualcada. Mentrestant, la resta de caixers i cavallers romandran aturats i amb la guindola llevada.
PARLAMENT PROTOCOL·LARI DEL CAIXER CASAT A LA CABELLANA
Caixer capellà, voleu acompanyar-nos a la Qualcada?
Per finalitzar el replec s’anirà a cercar el caixer batle. Tots els membres de la comitiva hi passaran al davant descobrint-se. Arribat el torn de passar-hi la capellana, aquesta convidarà el caixer batle de forma protocol·lària a incorporar-se i a presidir la Qualcada. Mentrestant, els caixers i cavallers romandran aturats i amb la guindola llevada.
PARLAMENT PROTOCOL·LARI DE LA CAPELLANA AL CAIXER BATLE
Caixer batle, els caixers i cavallers i tot el poble desitgen que ens acompanyeu per presidir la Qualcada.
Quan el caixer batle hagi pujat al cavall, la comitiva es dirigirà cap a l’Ajuntament i a continuació tindran lloc les voltes per aquests carrers i places del poble: carrer de Sant Bartomeu, carrer de sa Font, carrer Nou, plaça de Menorca, carrer d’Eivissa, carrer de Maó, carrer de Ciutadella, carrer de Pau Pons, plaça d’Espanya, carrer del Reverend Pare Huguet, carrer del Reverend Guillem Coll, carrer del Bisbe Sever, carrer de Ciutadella, carrer de sa Sínia, carrer de Mallorca, avinguda de Son Morera, carrer de Son Granot, carrer del Reverend Guillem Coll, carrer del Bisbe Sever, avinguda de la Verge del Toro, carrer de Mestre Obrador, carrer Fred, carrer de sa Creu, carrer de Dalt, carrer de Sant Josep, carrer de Sant Joan i Pla de l’Església.
En el transcurs del replec i en els jaleos, els caixers i cavallers es trauran la guindola en passar davant l’església i les autoritats en senyal de respecte i salutació.
En cap moment no se’ls permetrà baixar del cavall si no és per força major i amb el consentiment del caixer pagès, caixer casat o caixer batle.
Cada vegada que s’afegeixi un nou caixer al replec es passarà davant l’Ajuntament, fins a un total de cinc voltes.
A tots els caixers se’ls va a cercar sempre per la dreta.
4.2. El Jaleo
Quan la Qualcada arribi al capdamunt del carrer de Sant Bartomeu, a la cruïlla amb el carrer de Sant Joan, el fabioler baixarà de la somereta i es dirigirà a peu a l’Ajuntament; el caixer sobreposat lliurarà el penó al batle o representant de l’Alcaldia. Després, la comitiva entrarà a la plaça tot saludant les autoritats i el poble, i en entrar els dos darrers (caixer batle i capellana) sonarà el pasdoble El gato montés.
Seguidament, els membres de la Qualcada retornaran al capdamunt del carrer de Sant Bartomeu per després entrar a la plaça en parelles i començar el Jaleo (Jaleo de Ferreries i El postillón de la Rioja). Tindrà tres voltes, això no obstant aquest nombre és susceptible de ser modificat i dependrà de les inscripcions que hi hagi a la Qualcada.
Entre voltes, els caixers i cavallers retornaran cap a l’inici de la plaça fent un galop controlat.
Es pot donar el cas que el caixer batle i la capellana, sempre de mutu acord, decideixin no participar en el Jaleo i vulguin presidir-lo des de l’Ajuntament. Això no obstant, aquesta decisió ha d’haver estat presa abans de començar les festes.
En el Jaleo, els membres de la Junta de Caixers sortiran a la plaça de la manera que es detalla:
Caixer sobreposat i caixer pagès.
El caixer casat ha de fer parella amb el cavaller més vell (almenys durant la primera volta de cada jornada).
Caixer batle i capellana.
Els cavallers, en canvi, podran formar parella amb qui vulguin, però per sortir a la plaça si no són de la mateixa edat, el cavaller més jove ha d’anar a ocupar el lloc del cavaller més vell.
En acabar el Jaleo es retornarà el penó al caixer sobreposat i es tornarà a formar la Qualcada, passant tots una altra vegada per la plaça i a ritme del pasdoble Fin de juerga. Seguidament, s’iniciarà el Caragol tradicional per carrers i places del poble: carrer de Sant Bartomeu, carrer de sa Font, carrer Degà Febrer, plaça de Menorca, carrer de Pau Pons, carrer de sa Font, carrer Degà Febrer, plaça de Jaume II i Pla de l'Església. Durant les voltes el fabioler sonarà la tonada del replec.
Un cop acabades les tres voltes de caragol, s’anirà a deixar el caixer batle al seu domicili i llavors es farà el mateix amb la capellana, seguint les formes protocol·làries pròpies del replec. En desfer-se la comitiva, el caixer casat i el caixer pagès acompanyaran el caixer sobreposat a ca seva.
4.3. Les Completes
Deixats els cavalls, es trobaran tots els caixers i cavallers a casa del caixer casat. El fabioler anirà a cercar el caixer sobreposat per acompanyar-lo a casa del caixer casat. Quan el caixer casat ho cregui oportú, ordenarà el fabioler a fer tres tocs de tambor per avisar als cavallers que formin dues files, de menor a major edat, per dirigir-se a casa de la capellana. El caixer casat avançarà fins al portal per convidar la capellana a acompanyar-los. De la mateixa manera es dirigiran a casa del caixer batle. La capellana i el caixer casat, passant per entre els cavallers, l’aniran a convidar per assistir a Completes. Tots tres tancaran la comitiva. Mentre es fa aquest trajecte i es conviden els caixers, el fabioler va fent la sonada del replec.
Precedits per la banda de música, es dirigiran tots a l’església de Sant Bartomeu. Hi entraran per aquest ordre: capellana, caixer batle i caixer casat. Els rebrà el rector o capellà corresponent, que els acompanyarà fins als llocs que hauran d’ocupar durant la celebració. Els cavallers restants, de major a menor edat, i, en darrer lloc, el caixer pagès, el caixer sobreposat i el fabioler, que entrarà sonant el replec (tambor i fabiol). Arribats a l’altar, el caixer sobreposat farà ofrena amb la bandera al sant patró.
Set parelles de cavallers oferiran aigua-ros i candeles a la resta de cavallers i assistents. Un portarà la guindola i l'aigua-ros i farà la col·lecta, i l'altre es limitarà a portar les candeles dins la guindola i les repartirà. Una parella de cavallers, que serà la de més edat, iniciarà el repartiment per als celebrants de les Completes i continuarà amb els caixers i la resta de cavallers. Les sis parelles restants n'oferiran a la resta d'assistents. Un cop acabat el repartiment, restaran al fons de l’església i esperaran els altres cavallers que hauran prestat aquest servei. A continuació, les set parelles en formació portaran les col·lectes a l’altar. Mentrestant, el fabioler farà la sonada de l’aigua-ros.
Finalitzada la celebració, la comitiva sortirà de l'església juntament amb l'ecònom, que se situarà entre la capellana i el caixer batle. Llavors es dirigiran a la rectoria per fer la Beguda i, en acabar, l'ecònom s'acomiadarà de la Qualcada des del portal. Seguidament, la comitiva acompanyarà el caixer batle al seu domicili, on l’acomiadaran la capellana i el caixer casat. Després es farà el mateix amb la capellana, que serà acomiadada pel caixer casat. Durant aquests recorreguts el fabioler sonarà la tonada del replec.
En aquest moment es desfà la comitiva fins a l’endemà. El caixer casat i el caixer pagès acompanyaran el caixer sobreposat a ca seva.
4.4. El dia de Sant Bartomeu
Pel que fa al replec, se seguirà el mateix ordre que el dia abans. Les voltes del dia de Sant Bartomeu es faran d’acord amb l’itinerari següent: Pla de l’Església, plaça de Jaume II, carrer Degà Febrer, costa des Convent, carrer de Pau Pons, plaça de Menorca, carrer de Mallorca, carrer del Reverend Pare Huguet, avinguda de la Verge del Toro, carrer del Bisbe Sever, avinguda de Son Morera, carrer del Mestre Obrador, avinguda de la Verge del Toro, carrer de Mestre Obrador, carrer Fred, carrer des Torrentet, carrer de la Pau, carrer de Sant Josep, carrer de Sant Joan, Pla de l’Església.
En el Jaleo i les voltes l’ordre i la reglamentació seran idèntics als de la vigília de festes. Cal tenir present, però, que es farà una volta més per recollir les canyes verdes amb cullereta de plata al so de la música de Maniquí.
El batle (si no hi participa) i la resta de regidors donaran a cada participant de la Qualcada una canya verda amb una cullereta de plata. Els membres de la Junta de Caixers la rebran de mans del batle o del primer tinent de batle en cas que aquell presideixi la Qualcada.
Després de l’entrega de les canyes verdes s’iniciarà el Caragol per carrers i places del poble: carrer de Pau Pons, plaça d’Espanya, avinguda de la Verge del Toro, carrer del Bisbe Sever, carrer Fred, plaça de Jaume II, carrer Degà Febrer i carrer de sa Font.
Després s’anirà a deixar el caixer batle i la capellana als seus domicilis respectius seguint la normativa establerta per al dia anterior.
En desfer-se la comitiva, el caixer casat i el caixer pagès acompanyaran el caixer sobreposat amb la bandera a casa seva.
Tot seguit els cavallers, desfeta la comitiva i un cop deixats els cavalls, conservant la vestimenta i portant les canyes amb la cullereta es trobaran a casa del caixer casat.
A continuació s’anirà a cercar la capellana i, posteriorment, el caixer batle per dirigir-se a la Sala a convidar les autoritats a la Missa, a la celebració de la qual s’encaminaran juntament amb els regidors que ho desitgin. Les autoritats rebran la invitació de la capellana, acompanyada pel caixer batle i el caixer casat. A l'hora d'entrar a l'església seguiran aquest ordre: capellana, caixer batle i caixer casat, seguits de les autoritats i els cavallers, que es col·locaran de major a menor edat. Tancaran la comitiva el caixer pagès, el caixer sobreposat i el fabioler, que entrarà tocant el toc de fabiol.
Durant la celebració de la Missa, en l'Ofertori, set parelles de cavallers passaran la col·lecta oferint a tots els assistents aigua-ros. La parella de més edat en repartirà dalt l’altar i la segona parella de més edat n’oferirà a les autoritats. Les cinc parelles restants en repartiran entre la resta d’assistents, seguint el mateix criteri que el dia anterior.
Acabada la celebració, la comitiva i els capellans celebrants es dirigiran a la Sala per a la Beguda, seguint l’ordre següent: caixer batle, capellana i caixer casat, i a continuació la comitiva i la resta de membres de la Qualcada. Si el caixer batle és un regidor, retornarà el bastó de comandament en el transcurs de la Beguda.
parlament protocol·lari per retornar el bastó (quan el caixer batle és un regidor)
Senyor Batle, us retorn el bastó amb agraïment per haver pogut presidir la Qualcada de les nostres estimades festes de Sant Bartomeu.
En acabar la Beguda, caixers i cavallers acompanyaran el caixer batle i la capellana als seus domicilis.
El comiat del caixer batle i de la capellana es farà de la mateixa manera que el dia anterior, amb l’afegit que els dos s’acomiadaran personalment de tots i cadascun dels cavallers i caixers. Durant el comiat, el fabioler sonarà la tonada del Ball des Còssil.
Seguidament el fabioler, el caixer sobreposat, el caixer pagès, el caixer casat i tots els cavallers retornaran el penó a l'Ajuntament, que serà rebut per la corporació. I amb el darrer toc de fabiol (tonada del replec) quedarà desfeta la Qualcada.
parlament protocol·lari del retorn del penó
Acabats els actes protocol·laris de les festes, retorn la bandera de Sant Bartomeu a l’Ajuntament, amb la satisfacció d’haver ocupat el càrrec de sobreposat i perquè l’any que ve puguem tornar-ho a celebrar.
A continuació, els cavallers prèviament designats recolliran de l’Ajuntament les morratxes amb aigua-ros i, en parelles, passaran per les cases dels carrers assignats per oferir-ne a la gent.
L’incompliment d’aquests protocols per part dels cavallers serà tingut en compte per la Junta de Caixers, que ho notificarà a la Junta de Festes perquè prengui les mesures que cregui oportunes.
REQUISITS DE PARTICIPACIÓ
1. Les persones que participin per primera vegada a les festes de Sant Bartomeu com a cavallers i com a fabioler han de ser majors de 14 anys o els han de complir dins l'any.
2. Pagesos de Ferreries, empadronats i residents al poble i amb el lloc dins el terme.
3. Ferreriencs pagesos que menin un lloc de fora terme, vilatans naturals empadronats a Ferreries o residents i empadronats a Ferreries.
4. Els pagesos naturals d’un altre poble que estiguin en un lloc de Ferreries tenen els mateixos drets que els naturals d’aquí si estan empadronats a Ferreries. L’empadronament ha de ser almenys a partir de l’1 de gener de l’any en curs. Si no hi estan empadronats, podrà sortir un sol membre de la unitat agrària i participar en una sola festa a part de la de Ferreries.
5. Tots els cavalls han de ser sencers, no poden estar sanats.
6. Si la Junta de Festes considera excessiu el nombre de participants inscrits a la Qualcada, prendrà les mesures convenients pel seu bon funcionament.
NORMES DE COMPORTAMENT DELS CAIXERS I CAVALLERS DURANT LES FESTES DE SANT BARTOMEU
Tots els caixers i cavallers, mentre se’ls pugui reconèixer com a tals (lliurament del penó, replec, Qualcada, comiats, Completes, Missa, repartiment d’aigua-ros, etc.), guardaran les formes per tal que els visitants i la gent del poble vegin que es tracta d’una festa alegre però alhora respectuosa.
Quant a l’aspecte personal, han d’anar aclarits i d’acord amb la vestimenta descrita. Per exemple, no es poden dur pírcings, s’ha d’anar amb els cabells arreglats, els homes que no duguin barba habitualment han d’anar afaitats, etc.
Es prohibeix fumar i prendre begudes alcohòliques i altres substàncies estupefaents mentre es vagi vestit de caixer o cavaller.
Repartiment de candeles
Durant el repartiment de les candeles s’ha d’evitar, sempre que sigui possible, l’entrada dins els bars.
Replec i Qualcada
Els primers que han de respectar els cavalls són els caixers i els cavallers, i sempre han de vetlar pel seu benestar.
Els cavalls han d’anar nets. Se n’ha de cuidar la presentació davant el poble i han d’anar adornats tal com manen els protocols.
Tots els caixers i cavallers, mentre es fa el replec, han de respectar els companys de Qualcada. Per tant, cada vegada que es passi davant un cavaller que s’ha d’incorporar a la Qualcada, se l’ha de saludar traient-se la guindola. Igualment, i per descomptat, cada vegada que s’incorpora a la Qualcada cadascun dels caixers.
També cal treure’s la guindola cada vegada que es passi davant l’Ajuntament, les dues esglésies, el geriàtric, can Nofre Janer, etc.
Durant el replec s’ha d’evitar fer aturades dins la plaça i donar aigua als cavalls. Si algú per algun motiu s’ha d’aturar, la resta d’integrants de la Qualcada el passarà per tal de no destorbar el replec.
Durant el pasdoble de després del Jaleo del dissabte s’ha d’anar un darrere l’altre, ja que no és una volta de jaleo.
Quan s’entra a la plaça per fer el Jaleo, es recomana treure’s la guindola per saludar les autoritats i les persones jubilades; també, en el moment de sortir de la plaça.
Quan es puja al galop després del Jaleo, cal pujar amb la guindola llevada.
Si pel motiu que sigui algun cavaller es veu obligat a retirar-se, ho haurà de fer saber abans al caixer casat, que ho comunicarà al caixer batle. Així mateix, haurà de presentar el justificant que indiqui la causa de la renúncia o retirada.
Mai no s’ha de portar la canya o el fuet dins la polaina.
Dalt del cavall el fuet sempre es porta amb la mà dreta, igual que la canya.
S’han d’evitar en tot moment actituds impròpies dalt del cavall, com ara fer crits per cridar l’atenció dels companys o adoptar postures incorrectes damunt el cavall (per exemple, quan s’espera per fer el Jaleo).
Cal ser respectuosos amb els infants i la gent que, des d’una finestra, demanen una capadeta; també amb les persones visitants que sol·licitin alguna explicació sobre la festa.
S’ha d’evitar que els cavalls circulin o estiguin aturats damunt les voreres.
Per anar a Completes i a Missa
Quan es va a peu per anar a cercar el caixer casat, tots els cavallers i caixers han d’anar vestits correctament amb la levita posada i la guindola llevada.
Per anar a Completes i a Missa s’ha d’anar amb la roba, les sabates i les polaines ben netes.
Quan es va a peu, la filera de la dreta ha de dur el fuet i la canya amb la mà esquerra, i la filera de l’esquerra els ha de dur amb la mà dreta, de manera que els fuets i les canyes quedin sempre a l’interior de la files.
Cal tenir un comportament i una actitud correctes i a la vegada festius quan es vagi a peu.
No s’ha de treure la cullereta de la canya fins que no s’hagi tornat el penó. No es pot rompre la canya.
Set parelles repartiran l’aigua-ros a l’església. Les dues parelles de més edat de la Qualcada en repartiran dalt l’altar i entre les autoritats. No s’ha de començar a repartir aigua-ros fins que no se n’hagi posat primer al capellà celebrant.
A Missa i a Completes tots els components de la Qualcada s’han de comportar de manera respectuosa i guardant les formes, ja que són els actes principals d’una festa d’origen religiós.
A la Beguda que ofereix l’Ajuntament, els caixers i cavallers han de romandre en tot moment dins la sala d’actes.
Totes aquelles situacions que no recullin aquestes normes seran solucionades per la Junta de Festes, que designarà una comissió d’entre els seus membres.”
Ferreries, 14 d’octubre de 2013
L’alcalde
Manuel Monerris Barberá