Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 18796
Acord del Consell de Govern d’11 d’octubre de 2013 pel qual s’accepta la donació d’un conjunt documental que fa la senyora Carmen Martín-Posadillo Socías a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, perquè sigui dipositat en l’Arxiu del Regne de Mallorca (exp. SENDE 3559/2013, exp. DGTPFP/SP 300/2013)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’article 86 b de la Llei 6/2001, d’11 d’abril, del patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l’article 58 del Decret 127/2005, de 16 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desplegament de la Llei 6/2001, atribueixen al Consell de Govern la competència per acceptar donacions.

 El 16 de setembre de 2013, va tenir entrada en el Registre de la Conselleria d’Hisenda i Pressuposts (amb núm. de registre d’entrada 5226/2013) un ofici del secretari autonòmic d’Educació, Cultura i Universitats al qual s’adjuntava la documentació relativa a l’expedient de donació d’un conjunt documental que fa la senyora Carmen Martín-Posadillo Socías a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la finalitat que la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni el tramitàs.

El 8 de maig de 2013, la senyora Carmen Martín-Posadillo Socías, mitjançant una carta adreçada a la Consellera d’Educació, Cultura i Universitats, va expressar la intenció de donar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears un conjunt documental format per tres manuscrits, dos llibres amb cobertes de pergamí i un lligall, tots del segle xviii, referits a l’administració de les possessions de Son Noguera (Puigpunyent), Son Miró (Montuïri) i Son Cotoner (situada entre els termes de Puigpunyent i Palma), amb la finalitat que els documents es conservin definitivament a l’Arxiu del Regne de Mallorca i es posin a disposició del públic.

El 13 de maig de 2013, el director de l’Arxiu del Regne de Mallorca va emetre un informe en relació amb la donació del fons documental Martín-Posadillo Socías, en què consta que, tant pel que fa als aspectes morfològics com al seu contingut, els manuscrits són de prou interès per a la investigació sobre la propietat immobiliària i la seva transmissió en la Mallorca del segle xviii i que, per tant, poden resultar útils per als investigadors que fan recerca en els fons documentals de l’Arxiu. També consta que el conjunt documental està valorat en dos mil cent cinquanta euros (2.150 €).

El 3 de juny de 2013, la senyora Carmen Martín-Posadillo Socías i el director de l’Arxiu del Regne de Mallorca varen signar l’acta de lliurament del fons documental, en concepte de dipòsit provisional, amb la finalitat de tramitar l’oferta de donació.

El 10 de juliol de 2013, la secretària general de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats va emetre un informe en què justifica l’oportunitat i l’interès d’acceptar la donació del fons documental Martín-Posadillo Socías a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El 24 de juliol de 2013, la consellera d’Educació, Cultura i Universitats va proposar al conseller d’Hisenda i Pressuposts que ordenàs l’inici de l’expedient de donació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears del fons documental Martín-Posadillo Socías perquè sigui dipositat en l’Arxiu del Regne de Mallorca.

El 19 de setembre de 2013, el conseller d’Hisenda i Pressuposts, a proposta del director general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, va dictar la resolució d’inici de l’expedient.

El 26 de setembre de 2013, el cap de la Secció VIII del Servei de Patrimoni va emetre un informe favorable sobre l’aprovació i la formalització del contracte de donació d’aquest conjunt documental.

El 27 de setembre de 2013, el director general del Tresor, Política Financera i Patrimoni va elevar al conseller d’Hisenda i Pressuposts la proposta d’acord al Consell de Govern.

A més, cal considerar la resta de documentació que consta en l’expedient 300/2013, tramitat pel Servei de Patrimoni de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d’Hisenda i Pressuposts, en la sessió d’11 d’octubre de 2013, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Acceptar la donació que fa la senyora Carmen Martín-Posadillo Socías a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears d’un conjunt documental, que es descriu en l’annex d’aquest Acord, perquè sigui dipositat en l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Segon. Facultar el conseller d’Hisenda i Pressuposts perquè signi tots els documents públics i privats que calguin per concloure la donació.

Tercer. Notificar aquest Acord a la senyora Carmen Martín-Posadillo Socías, a la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i a l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Quart. Anotar la donació en l’Inventari General de Béns i Drets de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 11 d’octubre de 2013

 

El secretari del Consell de Govern

Antonio Gómez Pérez

 

Annex

 

Signatura: Fons Martín – Posadillo Socías 1

Títol: “Llibre de albarans de penssions pagadas per el predio Son Noguera y demás asuntos”

Dates de creació: 1755 - 1863

Nivell de descripció: document compost

Volum i suport: 305 x 215 mm, I + 33 + CXXIV folis, paper amb cobertes de pergamí

Productor: [Administrador de Son Noguera]

Abast i contingut: còpies dels albarans de pagament de censos que fa la possessió de Son Noguera (Puigpunyent) a diverses institucions religioses. Son Noguera es troba documentada l’any 1566 com a pertanyent a Guillem Noguera, de la família del qual prengué nom. En l’època del manuscrit la possessió, de prop 345 quarterades, fou de Joan Billon i posteriorment de Marià de Quintana

Llengua: català

Estat de conservació: bo

Valoració econòmica: 300 euros

Núm. d’inventari CAIB: 100000012360

 

Signatura: Fons Martín – Posadillo Socías 2

Títol: “Llibre dels arrendaments de les possessions de Son Miró i Son Cotoner (atribuït)”

Dates de creació: 1741 - 1778

Nivell de descripció: document compost

Volum i suport: 320 x 210 mm, I + 117 + XIII, paper amb cobertes de pergamí

Productor: [Administradors de les possessions de Son Miró i Son Cotoner]

Abast i contingut: les finques de què tracta el volum són les possessions de Son Miró de Montuïri i de Son Cotoner, situada entre els termes de Puigpunyent i Palma. El llibre conté la comptabilitat detallada (entrades i sortides) de les dues possessions en el període especificat, el titular de les quals era Gaspar de Puigdorfila, oficial de la Inquisició a Mallorca

Llengua: català, castellà

Estat de conservació: bo

Valoració econòmica: 750 euros

Núm. d’inventari CAIB: 100000012357

 

Signatura: Fons Martín – Posadillo Socías 3

Títol: “Papeles concernientes al empeñoramiento de Son Noguera y su compra en julio de 1768”

Dates de creació: 1754 - 1783

Nivell de descripció: document compost

Volum i suport: lligall de 26 documents en carpetes, més set documents solts; 320 x 220, paper

Productor: Reial Audiència de Mallorca

Abast i contingut: es tracta del procés seguit en l’espai cronològic indicat amb relació a l’empenyorament i la posterior venda de la possessió de Son Noguera al comerciant Blai Billon. En aquest procés es pot trobar l’inventari de la companyia comercial Billon, les estimacions i les liquidacions de la possessió de Son Noguera i altra documentació sobre amortització de censos

Llengua: català, castellà

Estat de conservació: bo

Valoració econòmica: 1.100 euros

Núm. d’inventari CAIB: 100000012363