Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'ECONOMIA I COMPETITIVITAT

Núm. 18735
Resolució del director general d’Indústria i Energia de 2 d’octubre de 2013 per la qual es publica el model oficial de certificat d’inspecció periòdica d’eficiència energètica d’instal·lacions tèrmiques de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Reial decret 1027/2007, de 10 de juliol, va aprovar el Reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis, que té per objecte establir les exigències d’eficiència energètica i seguretat que han de complir les instal·lacions tèrmiques en els edificis destinades a atendre la demanda de benestar i higiene de les persones, durant el seu disseny i dimensionament, execució, manteniment i ús, així com determinar els procediments que permetin acreditar-ne el compliment.

2. L’apartat 1 de l’article 31 del Reial decret 1027/2007 imposa que les instal·lacions tèrmiques en edificis s’han d’inspeccionar periòdicament a fi de verificar el compliment de l’exigència d’eficiència energètica del RITE. A la IT 4 es determinen les instal·lacions que han de ser objecte d’inspecció periòdica, així com els continguts i terminis d’aquestes inspeccions, i els criteris de valoració i  mesures a adoptar com a resultat de les inspeccions, en funció de les característiques de la instal·lació.  

3. L’article 30.34 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que la Comunitat Autònoma té competència exclusiva en matèria d’indústria, sense perjudici del que determinin les normes de l'Estat per raons de seguretat, sanitàries o d'interès militar i les normes relacionades amb les indústries subjectes a la legislació de mines, hidrocarburs o energia nuclear.

4. El decret 57/2010, de 16 d’abril, pel qual es despleguen i complementen diverses disposicions reglamentàries establertes en el Reial decret 1027/2007 dins l’àmbit d’aquesta comunitat autònoma, en l’apartat cinquè de l’article 6 estableix que les instal·lacions tèrmiques i, en particular, els seus equips de generació de calor i fred, i les instal·lacions solars tèrmiques han de ser inspeccionades periòdicament al llarg de la seva vida útil, a fi de verificar el compliment de l’exigència d’eficiència energètica establerta pel RITE.

5. Aquest decret 57/2010, de 16 d’abril, estableix en l’apartat segon de la disposició final primera que es faculta el director general d’Indústria (actualment director general d’Indústria i Energia) perquè dicti resolucions i instruccions a l’efecte d’acreditar el compliment de les instruccions tècniques complementàries.

6. Per altra banda, l’apartat tercer de la disposició final primera del Decret 57/2010 estableix que la documentació normalitzada a què fan referència el Decret 57/2010 i el RITE (Reial decret 1027/2007) ha de ser aprovada, mitjançant una resolució, pel director general d’Indústria i Energia, i s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Fonaments de dret

1. L’article 31 del Reial decret 1027/2007, de 10 de juliol, d’inspeccions periòdiques d’eficiència energètica.

2. L’apartat cinquè de l’article 6 i els apartats segon i tercer de la disposició final primera del Decret 57/2010, de 16 d’abril, pel qual es despleguen i complementen diverses disposicions reglamentàries establertes en el Reial decret 1027/2007.

3. El Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar el model oficial normalitzat de certificat d’inspecció periòdica d’eficiència energètica d’instal·lacions tèrmiques dins l’àmbit d’aquesta comunitat autònoma que figura com a annex, i publicar-lo en la pàgina web http://industria.caib.es.

2. Ordenar la utilització del model oficial de certificat d’inspecció periòdica d’eficiència energètica d’instal·lacions tèrmiques a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada davant el conseller d’Economia i Competitivitat en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Palma, 2 d’octubre de 2013

El director general d’Indústria i Energia

Jaime Ochogavía Colom

 

 

ANNEX:

CERTIFICAT D’INSPECCIÓ PERIÒDICA D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA D’INSTAL·LACIONS TÈRMIQUES

 

Titular/Promotor

Nom/Raó social:                                                                         NIF/CIF:

 

Dades  de la instal·lació i registre de la  instal·lació

Núm. d’expedient d’Indústria (camp obligatori)(*):

Adreça:                                                                                                             CP:

Localitat:

 

Tècnic  inspector

Nom:                                                                                          NIF:

Organisme de control / Agent o entitat qualificada o acreditada:

 

Instal·lacions

Ús:                                                                                             

Tipus d’instal·lació (calefacció/ACS/aire condicionat):

Potència tèrmica total (kW):

 

Generadors

Descripció

Nombre unitats

Marca i model

Potència tèrmica

(kW)

cop/eer/rendiment % (indicau-lo)

         
         
         
         
         

 

Proves

Resultats (s’ha d’emplenar si correspon)

Sense defectes

Amb defectes:

(lleu, greu, molt greu)

Anàlisi i avaluació del rendiment i dimensionament dels generadors de calor o fred.

   

Inspecció de les bombes de circulació.

   

Inspecció del sistema de distribució, aïllament inclòs.

   

Inspecció dels emissors.

   

Inspecció del sistema de regulació i control.

   

En el cas d’instal·lació de potència útil nominal superior a 70kW, verificació dels resultats del programa de gestió energètica segons IT 3.4 del RITE i evolució dels resultats.

   

                           NOMÉS PER A CALEFACCIÓ I ACS:

Inspecció dels sistemes d’evacuació dels gasos de la combustió.

   

Verificació del correcte funcionament del cremador de la caldera, comprovació de l’adequació del combustible.

   

En el cas de biocombustibles sòlids recollits en la norma UNE-EN 14961, verificació que els usats es corresponen amb els establerts pel fabricant del generador de calor.

   

Inspecció de les instal·lacions d’energies renovables i/o cogeneració i la seva aportació a la producció d’ACS i calefacció.

   

Verificació de la contribució solar mínima a la producció d’ACS.

   

                     NOMÉS PER A SISTEMES D’AIRE CONDICIONAT

   

Inspecció dels ventiladors.

   

Inspecció dels sistemes de distribució d’aire.

   

Comprovació de l’aportació a la refrigeració de les instal·lacions d’energia solar, energies renovables i cogeneració, si n’hi ha.

   
       

 

Observacions

(*). En cas de no tenir núm. d’expedient d’Indústria s’han d’actualitzar les dades tèrmiques (BOIB núm. 84, de 16-06-2012), si són edificis anteriors a l’any 2000, o bé seguir el tràmit RITE 2007, si són posteriors.

 

Descripció dels defectes observats

 

 

Qualificació de la instal·lació ( acceptable/condicionada/negativa)

 

 

L’organisme qualificat o acreditat certifica que la instal·lació indicada més amunt ha estat inspeccionada d’acord amb la IT 4.2 del Reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis (Reial decret 1027/2007).

 

                                                          ,                d                                                    de 20

 

Signatura de l’inspector                                                           El titular de la instal·lació

                                                                                                

I segell de l’organisme qualificat o acreditat