Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 18692
Ordenança reguladora de la nominació i retolació de calles i altres vies urbanes de Calvià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple d'aquesta Corporació, en sessió celebrada el dia 26 de setembre de 2013, va adoptar, entre d'altres, el següent acord:

Primer. Aprovar inicialment l'Ordenança reguladora de la denominació i retolació de carrers i d'altres vies urbanes de Calvià, així com dels edificis i instal·lacions municipals segons el text que s'acompanya.

Segon. Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament l'acord d'aprovació inicial, per termini mínim de trenta dies, per tal que els veïns i les persones legítimament interessades puguin examinar-ne l'expedient i formular-hi reclamacions, objeccions o observacions.

Tercer. Donar audiència a les persones físiques o jurídiques que guardin relació directa amb l'objecte de la disposició.

Quart. Resoldre les reclamacions, objeccions o observacions que hi pugui haver durant el període d'informació pública abans d'adoptar l'acord d'aprovació definitiva del Ple. Si no s'ha presentat cap reclamació o suggeriment, l'acord inicialment adoptat s'entendrà definitivament aprovat sense necessitat de prendre un nou acord.

La redacció integra de la citada ordenança municipal és la següent:

«ORDENANÇA REGULADORA DE LA DENOMINACIÓ I RETOLACIÓ DE CARRERS I ALTRES VIES URBANES DE CALVIÀ, AIXÍ COM DELS EDIFICIS I INSTAL·LACIONS MUNICIPALS

CAPÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Art.1. Aquesta ordenança té per objecte regular els criteris per a la denominació i retolació de carrers i camins rurals i el procediment per a l'assignació de noms a les vies urbanes i rurals del municipi, així com als edificis i instal·lacions municipals.

Art.2. Aquesta ordenança és aplicable a tot el terme municipal de Calvià.

 

CAPÍTOL II

COMPETÈNCIA I ÀMBIT D'APLICACIÓ

Art.3. La competència per a l'atorgament inicial de noms a les vies i espais públics urbans i als edificis i instal·lacions municipals, així com els canvis ulteriors de denominació d'aquests, correspon exclusivament a l'Ajuntament.

Art.4. Només els noms atribuïts per l'Ajuntament tenen caràcter oficial i validesa amb caràcter general legals i l'ús n'és obligatori.

Art.5. S'han d'entendre compresos en l'expressió genèrica de vies i espais públics urbans tots els noms comuns que s'utilitzen habitualment precedint el nom propi i que fan referència a la seva configuració i característiques, com ara avinguda, carrer, camí, passatge, glorieta, passeig, plaça, travessia, etc.

Art.6. Els carrers, camins i altres vies públiques, la conservació i policia dels quals siguin de competència municipal, han de dur el nom que l'Ajuntament acordi. Les vies i camins rurals que es construeixin en terrenys particulars no poden dur cap nom sense autorització municipal.

 

CAPÍTOL III

PROCEDIMENT

Art.7. El procediment per atribuir nom a les vies, camins rurals i espais urbans s'ha d'iniciar d'ofici o a instàncies de part; poden actuar com a part les institucions, les associacions o els particulars interessats.

Art.8. Quan la proposta sigui a instàncies de part, aquesta ha de canalitzar-se a través de l'Àrea de Participació Ciutadana.

Art.9. L'admissió i tramitació dels noms proposats a instàncies de part, sobretot quan es refereixin a persones de la comunitat els mèrits de les quals no són del coneixement general, solament tendrà lloc si la sol·licitud ve acompanyada i avalada per signatures o cartes de suport, bé siguin d'institucions, associacions o altres col·lectius, o de particulars, que demostrin o justifiquin que la sol·licitud respon a la demanda d'un grup ampli de la comunitat, i s'hi ha d'adjuntar la biografia d'aquesta persona. La petició per part de particulars ha de ser subscrita per un mínim de tres-cents veïns majors d'edat, empadronats en el municipi i degudament identificats.

Art.10. Tots els expedients, ja siguin referents a propostes iniciades d'ofici o a instàncies de part, han de ser estudiats i valorats per una comissió tècnica creada a aquest efecte i que ha de ser presidida pel batle o tinent de batle en qui delegui, i integrada per un representant de cadascun dels grups polítics de l'Ajuntament, l'encarregat del Departament de Població, un funcionari adscrit al Servei de Participació Ciutadana i el secretari o funcionari en qui delegui. Aquesta comissió ha d'estudiar els expedients i fer un informe-proposta que s'ha de sotmetre a l'aprovació del Ple municipal.

Art.11. L'òrgan competent per aprovar la denominació de carrers i altres vies urbanes, edificis i instal·lacions municipals és el Ple de la Corporació.

Art.12. A la vista de l'informe-proposta de la comissió tècnica, el Ple ha d'adoptar un acord pel qual es resolgui l'aprovació o desestimació dels noms continguts en l'expedient.

Art.13. Els noms continguts en les propostes no poden utilitzar-se ni tenen valor oficial fins que no hagin estat aprovats.

Art.14. Els acords s'han de comunicar a totes les persones que figurin com a interessades i a les persones, institucions o organismes que puguin resultar-ne particularment afectats.

Art.15. Els noms aprovats definitivament, si no han estat assignats a un carrer, camí rural o via, edifici o instal·lació municipal concret, passen a formar part d'una llista o repertori de noms que s'utilitzaran per denominar les vies de nova creació.

Art.16. L'Àrea de Participació Ciutadana, una vegada hagi rebut el plànol de situació i l'informe del Departament de Població, ha de seleccionar els noms que consideri més adequats d'entre els aprovats, per triar el nom definitiu. D'aquesta decisió se n'informarà al servei municipal competent en la matèria, que farà els tràmits oportuns per incloure el nou carrer en la Llista de carrers municipals.

 

CAPÍTOL IV

CRITERIS GENERALS

Art.17. L'actuació de l'Ajuntament en la selecció del nomenclàtor ha de respondre als següents criteris:

1) Cada via urbana, camí rural, edifici o instal·lació ha d'estar designada per un nom aprovat per l'Ajuntament. L'elecció d'aquest nom és, per la seva pròpia naturalesa, lliure i discrecional, i ha de ser adequat per a la seva identificació i ús general.

2) S'han d'utilitzar prioritàriament els noms que, per la seva significació, mereixin ser perpetuats, principalment els relacionats amb la història, la cultura i la topografia de la ciutat. Tenen prioritat els noms de fills il·lustres o significats de Calvià (ciutadà/ana predilecte/a, ciutadà/ana adoptiu/va, medalla de Calvià, etc.). A continuació, i amb el mateix criteri, els noms de les Illes Balears, d'Espanya, d'Hispanoamèrica i de la resta del món.

Els noms que s'utilitzin poden procedir del camp de les arts, de les lletres, de les ciències polítiques, de la tradició, de la història, etc. També es poden posar noms propis de persones, els mèrits i prestigi de les quals estiguin suficientment acreditats i reconeguts o que hagin contribuït a enaltir i honrar el nom de la ciutat.

3) S'han de mantenir els noms actuals que s'hagin consolidat per l'ús popular. Les modificacions o canvis de noms preexistents només són possibles en els casos de força major o per exigències urbanístiques i han de ser ponderats per l'Ajuntament, amb informe previ del Departament de Població, atenent als possibles perjudicis que es poguessin derivar per als veïns afectats per aquesta modificació. Per a això, l'expedient que se'n tramiti ha de ser exposat al públic, després de l'aprovació provisional, per un termini de trenta dies durant el qual els interessats poden presentar-hi les al·legacions i objeccions que estimin oportunes, les quals han de ser ateses i resoltes abans de l'aprovació definitiva de l'expedient.

4) L'assignació de noms, sempre que sigui possible, s'ha de dur a terme procurant que tenguin un caràcter homogeni, atenent a la nomenclatura predominant a la zona de què es tracti. El mateix criteri s'ha de tenir en compte per a l'assignació de diversos noms alhora, quan es refereixin a noves construccions, per a una major facilitat d'identificació i localització.

5) No s'han de repetir noms ja existents en la Llista de carrers, encara que es tracti d'aplicar-los a vies o espais públics de diferent naturalesa o que es presentin sota formes aparentment diverses però referides a la mateixa persona o esdeveniment.

6) No es poden fraccionar carrers que per la seva morfologia hagin de ser de denominació única. Cada via pública ha de tenir en tot el seu traçat un sol nom, tret que variï l'adreça en angle recte o que estigui travessada per un accident físic, un altre carrer o plaça, que en modifiquin el traçat de manera que convengui considerar cada tram com un carrer diferent.

7) Es recomana que, per recordar algun personatge rellevant de la ciutat, s'utilitzin fórmules alternatives: monuments, fonts, plaques commemoratives als edificis, etc., per evitar la massificació de carrers amb noms de persones.

8) En la denominació amb noms de persones, han de regir a més els següents criteris:

8.a. Els noms propis d'estrangers s'han d'escriure en l'idioma del país d'origen del personatge.

8.b. Els noms de persones s'ha de procurar que siguin curts, clars i inconfusibles i s'han d'utilitzar el nom i un cognom o els dos cognoms sense nom, que han d'anar precedits de la professió si aquesta suposa una major identificació (“compositor”, “doctor”, “poeta”, etc.)

8.c. S'han d'usar els pseudònims o noms artístics sempre que les persones siguin més conegudes per aquests que pel seu nom real, amb la finalitat d'una major identificació.

8.d. No s'ha d'anteposar el tractament al nom de cap personatge en les plaques de retolació.

 

CAPÍTOL V

RETOLACIÓ

Art.18. La retolació de les vies públiques té caràcter de servei públic i s'ha de fer mitjançant una placa fixada a les façanes dels edificis que les defineixen. Quan existeixi impossibilitat, física o tècnica, de fer la senyalització amb el sistema anterior o sigui més convenient recórrer a altres procediments, es retolarà mitjançant senyal vertical.

Art.19. Els rètols de les vies públiques han de ser ben visibles i estar col·locats a l'entrada i sortida d'aquestes i en les cantonades de cada encreuament. A les places s'ha de col·locar el rètol triat en l'edifici preeminent i en els accessos.

Art.20. La competència per ordenar l'execució de la retolació física de noms i números correspon al Departament de Població, que ha de fer servir rètols que siguin concordes amb altres elements del mobiliari urbà del conjunt de la ciutat. En el cas dels rètols commemoratius o d'homenatge, correspon a l'Àrea de Participació Ciutadana elaborar-los i col·locar-los.

 

CAPÍTOL VI

DEURES I RESPONSABILITATS

Art.21. Els ciutadans tenen l'obligació de cooperar amb el municipi i no poden oposar-se a la figuració en les façanes de les seves cases dels rètols de carrers, numeració o qualsevol altra indicació que es refereixi al servei públic.

Art.22. Queda prohibit alterar o ocultar la retolació o numeració de vies i edificis.

Art.23. Qualsevol incompliment de les prohibicions i deures citats dóna lloc al requeriment perquè sigui corregit. En cas que no es corregeixi, es poden imposar sancions per infracció lleu, amb expedient previ en el qual ha de ser escoltat l'infractor, al qual li pot correspondre una sanció d'un màxim de 750 euros, segons disposa l'article 141 de la Llei 57/2003, de 16 de desembre.

 

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança ha d'entrar en vigor l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.»

 

Calvià, 4 d'octubre de 2013

 

La tinent de batle de Participació Ciutadana

Esperanza Català Ribó