Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, CULTURA I UNIVERSITATS

Núm. 18671
Resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de 9 d’octubre de 2013 per la qual s’estableixen els serveis mínims a l’àmbit del personal docent de l’ensenyament privat sostingut amb fons públics, amb motiu de la vaga convocada pels dies 14, 15, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 24 i 25 d’octubre de 2013

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Els sindicats STEI i FE-CCOO de les Illes Balears han convocat una vaga per als dies 14, 15, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 24 i 25 d’octubre de 2013 que afectarà els docents de l’ensenyament privat concertat de les Illes Balears, tal com consta en el preavís presentat el 2 de octubre de 2013. La vaga començarà a les 00:00 hores i finalitzarà a les 24:00 hores de cada un dels dies esmentats.

El dret fonamental a la vaga està subjecte a limitacions i restriccions en el seu exercici derivats de la seva connexió amb altres llibertats, drets o bens constitucionalment protegits. La mateixa Constitució Espanyola, a l’article 28.2, estableix expressament que “la llei que reguli l’exercici d’aquest dret establirà les garanties precises per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat”, i a l’article 27 reconeix el dret fonamental a l’educació. Els termes de l’exercici del dret de vaga està regulat en el Reial decret llei 17/1997, de 4 de març, sobre relacions de treball.

El paràgraf segon de l’article 10 del Reial decret llei 17/1977 esmentat estableix que quan la vaga es declari a empreses encarregades de la prestació de qualsevol gènere de serveis públics –com és el servei educatiu- l’Administració competent podrà acordar les mesures necessàries per tal d’assegurar el funcionament dels serveis.

L’exercici del dret de vaga i el seguiment de la mateixa sense la determinació de la prestació mínima del servei públic educatiu podria generar greus perjudicis al dret a l’educació de l’alumnat. En aquest sentit, s’ha de dir que el servei essencial de l’educació que presta el personal docent no pot entendre’s reduït exclusivament a l’activitat docent, perquè amb aquesta activitat aquest personal desenvolupa d’altres relacionades amb l’anterior, com ara la vigilància, la cura o l’assistència de menors, en especial dels menors amb necessitats especials, que exigeixen garantir les mínimes condicions d’atenció, seguretat i higiene. Així mateix, la falta dels docents imprescindibles per atendre l’alumnat que acudeixi al centre pot limitar el dret al treball dels pares de l’alumnat o el dret al treball dels treballadors que no secundin la vaga.

En conseqüència, una vegada convocada la vaga, és necessari mantenir determinats llocs de feina per a garantir la prestació de serveis  dependents d’aquesta Conselleria. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte la particularitat organitzativa que, pel que fa a la figura del secretari, existeix en els centres concertats. Els serveis mínims pretenen harmonitzar les garanties constitucionals del dret a la vaga, emparat per l’article 28 de la Constitució, amb el dret al manteniment dels serveis essencials que s’han de prestar als ciutadans i, en aquest cas, pel que fa al dret fonamental a l’educació reconegut a l’article 27 de la Constitució.

Per tant, atès que el dret a la vaga pot col·lidir amb altres drets fonamentals dels ciutadans, i de conformitat amb el que disposen els articles 27 i 28 de la Constitució i atesa la notable durada de la vaga, de deu dies de duració (que, a més, s’afegeix, de forma continuada, a les vagues convocades per als dies 16 a 20, 23 a 27 i 30 de setembre, i 1 a 11 d’octubre de 2013) es fa del tot necessari establir uns serveis mínims que assegurin el manteniment del servei educatiu, evitin que les conseqüències d’una vaga amb aquest caràcter provoquin un efecte acumulatiu perjudicial en la prestació d’un servei essencial com és l’educatiu i limitin el menys possible el contingut dels drets fonamentals en conflicte.

S’ha de tenir en compte que aquesta vaga ha estat convocada pels mateixos sindicats que ja convocaren, en el mateix àmbit, les vagues anteriors, sense que s’assolís cap acord quant als serveis mínims.

Per tot l’anterior, es considera convenient prorrogar els serveis mínims que ja s’establiren per a les vagues convocades en l’àmbit del personal docent de l’ensenyament privat sostingut amb fons públics per als dies 16 a 20, 23 a 27 i 30 de setembre, i 1 a 11 d’octubre de 2013. Així mateix, es prorroguen les instruccions de 12 de setembre de 2013 del director general de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans que es dictaren a l’efecte.

En virtut d’això, i d’acord amb el que estableix l’article 2 del Decret 16/1985, de 21 de febrer, d’establiment de serveis mínims de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

 

Resolució

1. Objecte i finalitat

Aquesta resolució té per objecte establir els serveis mínims per garantir els serveis essencials en centres privats sostinguts amb fons públics de les Illes Balears afectats per la vaga els dies 14, 15, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 24 i 25 d’octubre de 2013.

Amb aquesta finalitat es prorroguen els serveis mínims que ja s’establiren per a les vagues convocades pels sindicats STEI i FE-CCOO en l’àmbit del personal docent de l’ensenyament privat sostingut amb fons públics per als dies 16 a 20, 23 a 27 i 30 de setembre, i 1 a 11 d’octubre de 2013, tal i com recullen els punts següents, així com també es prorroguen les instruccions de 12 de setembre de 2013 del director general de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans que es dictaren a l’efecte (amb les pertinents adaptacions per adequar-les al nou calendari de vaga).

 

2. Justificació

La justificació per establir els serveis mínims ve donada per la durada de la vaga –els efectes de la qual s’acumularan a les successives vagues convocades des del 16 de setembre de 2013 - i la necessitat de garantir:

1. El dret a l’educació de l’alumnat.

2. El dret dels pares de l’alumnat menor d’edat a l’exercici de la seva activitat laboral, per coincidir les jornades de vaga amb un dia feiner.

3. El dret al treball del professorat dels centres docents que no secundi la vaga.

4. El compliment de les normes mínimes de convivència als centres educatius.

 

3. Serveis mínims

Establir com a serveis mínims per al personal docent de l’ensenyament concertat inclòs en la convocatòria de vaga en els centres dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, els següents:

Per a tots els centres educatius:

- El/la director/a com a responsable del personal al centre docent, així com per garantir el compliment de la normativa vigent.

- El/la cap d’estudis per tenir entre les seves funcions col·laborar amb el director/a en les tasques precises per garantir la convivència al centre, així com per l’organització del professorat que assisteixi al centre per atendre l’alumnat.

A més de l’anterior, s’estableixen els següents serveis mínims addicionals atenent a les característiques dels ensenyaments i del seu alumnat:

Personal docent:

a) Educació infantil, educació primària i educació especial:

Atenent l’edat de l’alumnat d’educació infantil, que exigeix uns serveis mínims que permetin garantir una atenció permanent i especial; tenint en compte l’edat de l’alumnat de l’educació primària, que exigeix uns serveis mínims que permetin garantir una atenció bàsica, així com l’alt nivell de dependència de l’alumnat d’educació especial: el 30% del personal docent.

Dins aquest còmput i atenent l’exigència d’uns serveis mínims que permetin atendre l’alumnat amb necessitats de suport educatiu, s’ha d’incloure un docent de l’equip de suport.

b) Educació secundària i formació professional:

Atenent l’exigència d’uns serveis mínims que permetin garantir una atenció bàsica de l’alumnat que acudeixi al centre: el 25% del personal docent.

Dins aquest còmput i atenent l’exigència d’uns serveis mínims que permetin atendre l’alumnat amb necessitats de suport educatiu, s’ha d’incloure un docent del departament d’orientació.

 

4. Competències de la titularitat

1- Garantir que el centre educatiu estigui obert durant tota la jornada escolar i que tot l’alumnat que acudeixi al centre sigui atès.

2- Designar nominativament els docents les funcions dels quals s’estableixen com a serveis mínims.

3- Facilitar a l’Administració la informació referent al seguiment de la vaga i qualsevol incidència significativa.

4- Informar les famílies que els seus fills seran atesos adequadament els dies de vaga.

 

5. Incompliment dels serveis

L’incompliment de l’obligació d’atendre els serveis mínims essencials serà sancionat d’acord amb el que preveu la normativa vigent.

 

6. Publicació

Ordenar la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears amb efectes el mateix dia de la seva publicació.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un  recurs potestatiu de reposició davant la consellera d’Educació, Cultura i Universitats en el termini d’un mes, comptador des de l’endemà de la publicació d’aquesta Resolució, d’acord amb els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i amb l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors des de l’endemà de la publicació d’aquesta Resolució, d’acord amb els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, o en el termini de deu dies per al procediment previst a l’article 114 i següents de la Llei esmentada.

 

Palma, 9 d’octubre de 2013

La consellera d’Educació, Cultura i Universitats

  Joana Maria Camps Bosch