Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 18669
Publicació del conveni de col·laboració entre el Consell Insular d'Eivissa i l'associació empresarial "Asociación de Empresarios de guarderías Infantiles de Ibiza y Formentera" per subvencionar/fer front al cost econòmic de les places d'educació infantil corresponents a l'escola infantil pública de Can Nebot per al curs 2012-2013

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò previst a l’art. 8 de la Llei 30/92, de règim jurídic de les administracions públiques i procediment administratiu comú, de 26 de novembre, a continuació es fa públic el següent Conveni núm. 33/13:

Conveni de col·laboració entre el Consell Insular d’Eivissa i l’associació empresarial “Asociación de Empresarios de Guarderías Infantiles de Ibiza y Formentera” per subvencionar/fer front al cost econòmic de les places d’educació infantil corresponents a l’escola infantil pública de Can Nebot per al curs 2012-2013

Parts

L’Hble. Sr. Vicent Serra Ferrer, President del Consell Insular d’Eivissa, que actua en nom i representació d’aquesta Corporació, de conformitat amb el que disposa l’article 9.q de la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de Consells Insulars.

Estefanía Guasch Brooks, presidenta de la “’Asociación de Empresarios de Guarderías Infantiles de Ibiza y Formentera” (en endavant l’Associació), amb CIF núm. G-07235278, que actua en nom i representació d’aquesta associació, i fent ús de les competències que atorga a la presidència de l’entitat l’article número vint-i-sis dels seus Estatuts.

Antecedents

1. La Constitució Espanyola recull a l’article 27 el dret individual a l’educació i la responsabilitat de l’Administració de garantir-la.

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, defineix a l’article 12 l’etapa d’educació infantil com una etapa educativa amb identitat pròpia, que atén els infants des del naixement fins als sis anys d’edat, amb la finalitat de contribuir al seu desenvolupament físic, afectiu, social i intel·lectual i de caràcter voluntari. Així mateix, l’article 14 d’aquesta mateixa llei orgànica estableix que el primer cicle de l’educació infantil comprèn fins als tres anys d’edat.

3. La Llei 17/2006, de 13 de novembre, integral de l’atenció i dels drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears, a l’article 3, estableix les modalitats d’atenció a les persones menors d’edat; d’altra banda, és el Decret 60/2008, de 2 de maig, el que estableix els requisits mínims dels centres de primer cicle d’educació infantil.

4. El Consell Insular d’Eivissa té competències de coordinació dels serveis municipals entre si; d’assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis; de prestació de serveis públics de caràcter supramunicipal; de cooperació en la planificació en el territori insular, i de foment i administració dels interessos peculiars de l’illa, competències que es concreten, entre d’altres, i pel que fa al supòsit present, en relació amb la planificació, l’ordenació i la gestió del primer cicle d’educació infantil, tot això en virtut de l’article 36.1 lletres a, b, c, d i e de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, en relació amb l’article 29.2 p de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Les competències esmentades emparen l’aprovació que aquesta Corporació va fer al seu dia, d’una banda, del corresponent Reglament de règim intern de les escoles infantils públiques que en depenen (BOIB núm. 126, de 14-10-2000) i, d’altra banda, de l’Ordenança reguladora del preu públic per a la utilització de les instal·lacions i serveis de les escoletes del Consell d’Eivissa (BOIB núm. 69, de 15-05-2012).

Així mateix, tots els poders públics tenen responsabilitats en l’educació dels nens i nenes i hi han de contribuir a través dels seus mitjans. L’educació dels infants és una tasca prioritària tant per a la família com per a la societat, i la dificultat de conciliar la vida familiar i laboral és una preocupació social avui dia, i en aquest sentit ha estat dictada la Llei 39/1999, de 5 de novembre, de conciliació de la vida familiar i laboral de les persones treballadores. Les escoles infantils –més conegudes a les Illes Balears com escoletes– tenen una importància cabdal en aquesta conciliació de la vida familiar i professional.

5. Tot seguint el procediment establert en l’Ordre del conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, de 9 de març 2011, per la qual es regulava el procés d’admissió i de matriculació d’alumnes als centres de primer cicle d’educació infantil de titularitat pública per al curs 2011-2012 (BOIB núm. 37, de 12-03-2011), el Consell Insular va realitzar durant els mesos d’abril, maig i juny de 2011 el pertinent procés d’admissió i matriculació d’alumnes per al conjunt de places de primer cicle d’educació infantil vacants en els centres de la seua titularitat per al curs 2011-2012. En aquest procés d’admissió es varen incloure i adjudicar les 24 places d’educació infantil corresponents a l’escola infantil pública de nova construcció de Can Nebot, a Sant Jordi de ses Salines; no obstant l’anterior les restriccions pressupostàries patides pel conjunt de les administracions públiques durant els darrers anys varen impedir que el Consell Insular pogués dotar de forma adequada la dita escoleta per a la seua gestió directa , tot plantejant-se la seua gestió indirecta mitjançant la tramitació de l’oportú expedient de contractació, expedient que, malgrat l’anterior, no s’havia tramitat en el moment de començament del curs 2011-2012.

Aquests fets varen provocar una situació social excepcional i extraordinària com era l’adjudicació de les places de primer cicle d’educació infantil d’un centre infantil públic que no estava en funcionament; davant d’aquesta situació, el Departament d’Educació, Cultura i Patrimoni per evitar perjudicis a les famílies que havien resultat adjudicatàries de places a l’escola de can Nebot durant el procés d’admissió, va establir un acord de col·laboració amb l’Associació de Guarderies. En aquest acord l’associació es comprometia, a través de la col·laboració prestada pels centres privats, a escolaritzar els nens en els centres d’educació infantil privats triats pels pares/mares afectats/afectades (tot atenent als criteris de proximitat al domicili, proximitat al lloc de treball, places disponibles i entorn més immediat i pròxim a la mateixa escola de Can Nebot, és a dir, a Sant Jordi de ses Salines - del municipi de Sant Josep de sa Talaia - i al municipi d’Eivissa), i el Consell Insular, per la seua part, va comprometre’s a assumir la diferència existent entre el cost del servei prestat pels centres d’educació infantil privats i el cost del mateix servei prestat pel centres públics dels quals n’és titular, de forma que les persones adjudicatàries de les places esmentades no haguessin de suportar costos econòmics addicionals i/o superiors als que suporten la resta d’usuaris dels centres d’educació infantil titularitat d’aquest consell.

Amb aquest objectiu el Consell Insular va subscriure un conveni de col·laboració amb l’Associació, per al curs 2011-2012 mitjançant el qual l’associació garantia l’escolarització en els centres col·laboradors dels infants beneficiaris de places públiques i el consell abonava a l’associació la quantia corresponent a la diferència entre el preu de les places públiques i de les places privades, en total 24.000 € pagadors el 70% a la signatura del conveni i el 30% a la total justificació de l’activitat.

Atès que la justificació d’aquest 30%, equivalent a 7.200 €, no es va tramitar de forma correcta dins de termini durant l’exercici 2012 per causa no imputable a la beneficiària i atès així mateix que aquesta ha executat de forma complerta i satisfactòria el total de l’activitat subvencionada, s’inclou en l’articulat del present conveni com a obligació del CIE l’abonament dels 7.200 € corresponents al 30% esmentat i que va quedar pendent de pagament.

Durant el curs 2012-2013 no ha estat possible la tramitació del procediment licitatori de l’escola de can Nebot i les famílies adjudicatàries d’aquestes places han continuat fent ús de les escoles privades en què tenien els seus fills escolaritzats.

6. La Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú estableix a l’article 3. 1 i 2 que les administracions públiques hauran de respectar en la seua actuació els principis de bona fe i de confiança legítima, tot havent de regir-se la seua actuació pels criteris d’eficiència i de servei als ciutadans.

7. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, disposa a l’article 22.2 c que podran atorgar-se de forma directa, amb caràcter excepcional, aquelles subvencions en què s’acreditin, entre altres, raons d’interès públic i social que dificultin la convocatòria pública. En aquest mateix sentit s’expressa l’article 7.1 d del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions aplicable a les Illes Balears. Tot considerant-se que en el cas present concorren les exigides raons d’interès públic i social, ateses les circumstàncies explicades en els punts anteriors, ja que l’Associació forma part de la Federació Balear d’Escoletes Infantils integrada en la PIME (Confederació de la Petita i Mitjana Empresa) de les Illes Balears, ha realitzat i ha desenvolupat convenis de col·laboració amb altres entitats o iniciatives públiques i privades, com el Programa de la Iniciativa Europea Equal i amb l’Ajuntament d’Eivissa, i així mateix és l’única associació de centres d’educació infantil privats existent a l’illa d’Eivissa.

8. El Consell Insular d’Eivissa i l’Associació estan interessats a signar un nou conveni de col·laboració per subvencionar/fer front al cost econòmic de les places d’educació infantil corresponents a l’escola infantil pública de Can Nebot per al curs 2012-2013 i atès que subsisteix el fet que va motivar la subscripció del conveni inicial.

Sobre la base de tot l’anterior, les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d’acord amb les següents

Clàusules

1. Aquest conveni té per objecte continuar la col·laboració entre el Consell Insular d’Eivissa (en endavant, CIE) i l’Associació per subvencionar/fer front al cost econòmic:

-  De les places de primer cicle d’educació infantil corresponents a l’escola infantil pública de Can Nebot per al curs 2012-2013.

- De les places de primer cicle d’educació infantil corresponents a l’escola infantil pública de Can Nebot per al curs 2011-2012, exclusivament el 30% pendent  de pagament del conveni subscrit en data  7 de setembre de 2011.          

Aquestes places s’han distribuït entre els centres d’educació infantil privats escollits pels pares/mares afectats/afectades en atenció als criteris de proximitat al domicili, proximitat al lloc de treball, places disponibles i entorn més immediat i pròxim a la mateixa escola de Can Nebot, és a dir, a Sant Jordi de ses Salines (del municipi de Sant Josep de sa Talaia) i al municipi d’Eivissa.

2.  L’Associació s’obliga a:

2.1. Distribuir el total d’infants (11 places) entre els centres d’educació infantil privats prèviament escollits pels pares/mares amb places adjudicades a l’escola infantil pública de Can Nebot.

2.2. Sotmetre’s al règim jurídic que, en cada moment, estigui en vigor en matèria d’associacionisme empresarial i, en concret, a l’específic en matèria d’educació infantil de primer cicle.

2.3. Garantir, en tot moment, que els centres d’educació infantil privats escollits:

2.3.1. Prestin, en termes de qualitat, l’educació que correspon al primer cicle d’educació infantil, tot donant resposta a les necessitats educatives i als drets dels infants i de les seues famílies. Així mateix, els centres hauran de garantir els drets dels infants i centrar-se en el seu desenvolupament equilibrat i benestar.

2.3.2. Compleixin els requisits legalment exigits relatius a les instal·lacions     –que han de ser suficients i adequades–, al nombre de places escolars i a la qualificació dels professionals i, en tot cas, els requisits que siguin fixats, en matèria d’educació infantil de primer cicle, tant pel Govern de l’Estat espanyol, com per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, cadascú en l’àmbit de les respectives competències, i molt especialment, allò establert en el Decret 60/2008, de 2 de maig, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d’educació infantil (ja esmentat), modificat per Decret 78/2008, d’11 de juliol (BOIB núm. 100, de 19-07-2008), i amb el benentès d’atenir-se, si era el cas, al règim transitori d’adaptació que hi fos d’aplicació.

2.3.3. Imparteixin i observin, amb criteris estrictes de qualitat, els continguts educatius, els criteris d’avaluació i les orientacions metodològiques del primer cicle d’educació infantil legalment establerts i, en concret, allò previst al Decret 71/2008, de 27 de juny, que estableix el currículum de l’educació infantil en les Illes Balears (BOIB núm. 92 ext., de 2-07-2008) i a l’Ordre del conseller d’Educació i Cultura, de 2 de febrer de 2009, sobre l’avaluació dels aprenentatges de l’alumnat d’educació infantil a les Illes Balears (BOIB núm. 20, de 07-02-2009).

2.3.4. Assumeixin la responsabilitat de la custòdia dels infants durant la seua permanència en els centres, així com també la responsabilitat civil que se’n pogués derivar, si era el cas.

2.3.5. I en general, que compleixin la totalitat del règim jurídic que estigui vigent en tota la durada del conveni relatiu a la matèria específica del primer cicle d’educació infantil, sense que l’esment que de la normativa vigent es fa en el conveni present tengui caràcter exhaustiu, sinó ben al contrari, merament enunciatiu.

2.4. Comunicar –immediatament i per escrit– al CIE qualsevol incidència que pugui repercutir de manera negativa en la prestació del servei, així com també qualsevol canvi que pogués originar-se en relació amb el funcionament dels centres d’educació infantil privats escollits o dels seus responsables i que puguin afectar la qualitat del servei.

2.5. Informar, a requeriment del CIE, i en el termini que s’hi indiqui, de la situació de prestació del servei en cadascun dels centres d’educació infantil privats escollits.

2.6. Sotmetre’s a les directrius, la inspecció i el control del CIE, tot facilitant el seguiment tècnic del compliment del conveni present en cadascun dels centres d’educació infantil privats escollits.

2.7. Assistir, a requeriment del CIE, i en el termini que s’hi indiqui, a les reunions que sigui convocada en relació amb l’objecte del conveni present.

2.8. Acceptar que les despeses de tot tipus derivades del personal necessari per al desenvolupament del servei objecte d’aquest conveni aniran a càrrec dels corresponents centres d’educació infantil privats i en cap moment no s’establirà relació laboral amb el Consell Insular d’Eivissa. Així mateix, aquest personal estarà obligat a guardar secret de la informació obtenguda sobre les circumstàncies familiars i personals dels infants, de conformitat amb la legislació vigent.

2.9. Abonar als centres d’educació infantil privats escollits pels pares/mares amb places adjudicades a l’escola infantil pública de Can Nebot l’import que els correspongui en concepte dels serveis prestats, tot tenint sempre present que l’import màxim que, al seu cas, rebrà per part del CIE serà de fins a VINT-I-TRES MIL DOS-CENTS EUROS (23.200€) dels quals setze mil euros (16.000 euros) corresponents al curs 2012-2013 i set mil dos-cents (7.200€) corresponents al curs 2011-2012.

3. El Consell Insular d’Eivissa s’obliga a abonar a l’Associació la quantitat màxima de fins a VINT-I-TRES MIL DOS-CENTS EUROS (23.200€), amb càrrec a la partida pressupostària 3210.48900, per fer front a la diferència entre el cost del servei que prestaran els centres d’educació infantil privats respecte del mateix servei que prestaria l’escola infantil pública durant el curs 2011-2012 i 2012-2013, des de l’1 de setembre al 31 d’agost de cadascun d’ells. La quantitat esmentada s’abonarà de la següent manera:

- La quantitat de SET MIL DOS-CENTS EUROS (7200€) corresponents al 30% que va quedar pendent de pagament del conveni signat en data  7 de setembre de 2011 a partir de la signatura del present acord i quan s’hagi presentat la corresponent documentació justificativa del compliment de l’activitat pel període corresponent del curs 2011-2012.

- La quantitat corresponent al període de setembre a maig de 2013 a partir de la signatura d’aquest conveni quan s’hagi presentat la corresponent documentació justificativa.

- La quantitat restant, a partir del 31 d’agost de 2013 quan s’hagi justificat el total presentat la corresponent documentació justificativa.

La justificació del compliment es farà mitjançant la presentació de les factures originals –justificatives de les despeses originades– i ajustades a la normativa legal vigent i/o altres documents de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa. Les factures hauran de ser per un import màxim total igual a la quantitat màxima a dalt indicada.

Si l’import total de les accions executades resultàs inferior al total pressupostat, donarà lloc a la reducció proporcional de l’aportació realitzada pel CIE.

En tot cas la justificació de les despeses s’haurà de fer abans del 15 d’octubre de 2013.

4. El conveni es podrà resoldre per les següents causes:

4.1. Impossibilitat material o legal de complir les obligacions derivades de l’objecte del conveni.

4.2. Incompliment greu o manifest de les obligacions per qualsevol de les parts signants. En aquest cas, la part perjudicada no estarà obligada a complir el que li incumbeix.

4.3. Mutu acord de les parts que s’haurà de formalitzar per escrit.

5. Les parts que subscriuen aquest conveni es comprometen a intentar resoldre de mutu acord les diferències que puguin sorgir en la seua aplicació i interpretació, però, si això no fos possible, les qüestions litigioses que en puguin sorgir seran del coneixement i la competència de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu, atesa la naturalesa juridicoadministrativa d’aquest conveni.

6. En tot allò no previst en el present conveni, serà d’aplicació el que s’estableix a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; al Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei 38/2003; i al Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions aplicable a les Illes Balears.

7. El conveni començarà a vigir des del dia de la seua signatura i desplegarà la seua eficàcia durant el curs escolar 2012-2013, tot finalitzant el darrer dia del curs escolar 2012-2013 (31 d’agost de 2013), sense perjudici del termini de justificació assenyalat a la clàusula tercera.

Com a mostra de conformitat, signam aquest conveni en dos exemplars i a un sol efecte.

Eivissa, 16 de setembre de 2013

El President del Consell Insular d'Eivissa,               La Presidenta de la Asociación de Empresarios de Guarderías Infantiles

                                                                                  de Ibiza y Formentera,  

Vicent Serra Ferrer                                                   Estefanía Guasch Brooks

 

Eivissa 1 d’octubre de 2013

La secretària tècnica de l’Àrea de Presidència
Rebeca Miguel Climent