Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 18666
Aprovació definitiva del consell de participació de la Infància i Joventut i del seu reglament regulador

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 27 de setembre de 2013, ha aprovat amb caràcter definitiu el consell de participació de la Infància i Joventut de Formentera i el seu reglament regulador, una vegada transcorregut el termini d’exposició pública després de la seva aprovació inicial en sessió de Ple de 22/03/2013 (anunci publicat al BOIB núm. 52 de 18/04/2013, tauler d’edictes i donada audiència als possibles interessats). S’han incorporat al text inicial les modificacions suggerides per l'IES Marc Ferrer, i s’ha adaptat a les recomanacions de l’informe sobre impacte de gènere, (emès per l’Institut Balear de la Dona).

Es procedeix a la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de les Illes Balears de conformitat amb l’article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, per a la seva entrada en vigor, una vegada hagi transcorregut el termini previst a l’article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

APROVACIÓ DEL CONSELL DE PARTICIPACIÓ DE LA INFÀNCIA I JOVENTUT DE FORMENTERA I DEL SEU REGLAMENT REGULADOR

Preàmbul

La Llei Orgànica 1/1996 de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, enumera els drets de participació dels menors, així com els principis rectors de l'acció administrativa, fent esment dels de manteniment del menor en el medi familiar, la seva integració familiar i social, la prevenció de situacions que puguin perjudicar el seu desenvolupament personal i la sensibilització de la població. Vincula a tots els poders públics, a les institucions especialment relacionades amb els menors, als pares, mares i famílies i a la ciutadania en general.

La Llei integral de l'atenció i dels drets de la infància i l'adolescència de la Comunitat Autònoma les Illes Balears 17/2006, de 13 de novembre, té per objecte assegurar la protecció integral de les persones menors d'edat, mitjançant el reconeixement i garantia dels que en són titulars, l'establiment d'un sistema integral que els protegeixi en tots els àmbits i la determinació dels principis que han de regir l'actuació de les entitats responsables de la seva atenció.

El programa “Ciudades Amigas de la Infancia” d’UNICEF Espanya pretén impulsar i promoure l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Nen en l’àmbit dels Governs locals de l’Estat espanyol (ajuntaments, mancomunitats, diputacions i altres governs locals). Es tracta d’una iniciativa d’UNICEF Espanya posada en marxa i desenvolupada amb el suport financer i l’ajuda del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència.

El Consell Insular de Formentera té per objectiu ser reconegut com a Ciutat Amiga de la Infància, per tal de fomentar i fer complir els drets de la infància i la joventut seguint la Convenció sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides. Aquesta és una responsabilitat més dels municipis cap als ciutadans i ciutadanes com a estratègia per promoure una millor qualitat de vida de la ciutadania inclosos els infants i joves.

Una de les condicions per sol·licitar aquest reconeixement suposa la creació d’un Consell de Participació Infantil.

Un municipi que esdevé Amic de la Infància és un municipi compromès amb l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Nen. Per això, el fet que un Municipi sigui reconegut com a Ciutat Amiga de la Infància, suposa que aquest ha de garantir el dret de la infància, d’entre d’altres, a:

-Influir sobre les decisions que es prenen en el municipi

-Expressar la seva opinió sobre el municipi que desitgen

-Participar en la seva família, en la seva comunitat i en la vida social

-Etc.

Amb la publicació de la Llei 21/2006, de 15 de desembre de 2006, d’atribució de competències als consells insulars de Menorca i d’Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure, es va atribuir la funció executiva i la gestió de les competències en matèria de joventut i lleure als consells insulars d’Eivissa i Formentera a més de la potestat reglamentària sobre les competències transferides, amb l’abast que estableix el capítol X.

A més, amb l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, es preveu als articles 39 i 61, la creació del Consell Insular de Formentera, el qual es va constituir efectivament el passat 10 de juliol de 2007 (BOIB núm. 196, de 29 de Desembre de 2007).

Per tot el que s’ha esmentat, el Consell Insular de Formentera, fent ús de la seva potestat reglamentària, considera necessària l’elaboració d’aquest Reglament perquè forma part de la voluntat de garantir els drets de la infància i la joventut seguint la Convenció sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides.

 

Títol I.-
Definició, objectius i funcions del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

Article 1.-Definició

El Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera és un òrgan de participació i consulta des del qual poden ser tractats tots aquells assumptes relacionats amb la situació dels infants i joves del municipi de Formentera i tots aquells que es consideri necessari sotmetre a consulta en matèria de participació, promoció, atenció i protecció a la infància i la joventut.

La creació del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera s’inspira en la Convenció dels Drets de la Infància de 20 de novembre de 1989 i sorgeix com una necessitat de coordinar les actuacions en aquesta matèria per garantir aquests drets, entre els quals s’inclou el de la participació en les actuacions de la política municipal, considerant la seva plena capacitat d’opinió i expressió.

Article 2.- Objectius

Els objectius del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera són, entre d’altres:

a. Afavorir la participació dels infants i joves de Formentera en les actuacions de la política municipal, considerant la seva plena capacitat d’opinió i expressió.

b. Propiciar el coneixement, la divulgació i l’exercici dels drets de la infància i la joventut, així com els deures de pares, mares i la resta de la ciutadania de Formentera.

c. Promoure l’exercici dels drets dels infants i joves recollits en la Convenció sobre els Drets del Nen adoptada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 20 de novembre de 1989, en el marc de la millora de la qualitat de vida i el benestar social de la ciutadania.

Article 3.- Funcions del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

Seran funcions del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera:

a. Exercir d’òrgan de participació i de via de comunicació entre els infants i joves de Formentera i la Corporació local.

b. Rebre i escoltar totes aquelles demandes, propostes i queixes que li facin arribar els infants i joves a través dels seus representants en el Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera.

c. Proposar a l’Administració municipal les mesures que consideri oportunes per aconseguir el benestar dels  infants i joves de Formentera.

d. Obtenir informació periòdica sobre les actuacions que el Consell Insular de Formentera realitza en aquesta matèria i participar en l’elaboració i seguiment de les diferents iniciatives adreçades a la infància i a la joventut.

e. Impulsar la col·laboració amb altres Administracions Públiques competents en la matèria i entitats que desenvolupin activitats en aquest àmbit.

 

Títol II.-
Composició del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

Article 4.- Composició

El Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera, estarà format pels següents membres:

1. Presidència. El president del Consell Insular de Formentera

2. Vicepresidència. El/la conseller/a de Joventut del Consell Insular de Formentera.

3. Secretaria. Un/a tècnic/a municipal de l’àrea de Joventut

4. Vocals

a. El/la conseller/a de Participació Ciutadana del Consell Insular de Formentera.

b. El grup d'infants i joves nomenats com a representants del Consell de Participació de la Infància i Joventut, ho seran dels cursos de 5è i 6è de primària i de 1r, 2n, 3r i 4t de secundària: dos representants del Col·legi el Pilar de la Mola essent-ne un de 5è i un de 6è, quatre representants del Col·legi Sant Ferran essent-ne dos de 5è i dos de 6è, sis representants del Col·legi Mestre Lluís Andreu essent-ne tres de 5è i tres de 6è i vuit representants d’alumnes de l’IES Marc Ferrer essent-ne dos del curs de 1r, dos del curs de 2n,  dos del curs de 3r i dos del curs de 4t. Seran un total de 20 alumnes els representants del Consell de Participació de la Infància i Joventut que hauran de complir per a cada curs la paritat dels seus representants, ajustant la proporcionalitat representativa de nens i nenes i dels joves i les joves.

c. Una persona en representació de cadascuna de les Associacions de pares i mares d’alumnes (APIMA del Col·legi Sant Ferran, APIMA del Col·legi Mestre Lluís Andreu, APIMA del Col·legi El Pilar de la Mola i APIMA de l’IES Marc Ferrer).

d. Una persona docent representant de cada col·legi d’Educació Primària de l’illa (Col·legi Públic Mestre Lluís Andreu, Col·legi Públic Sant Ferran, Col·legi Públic El Pilar de la Mola) i de l’Institut d’Educació Secundària (IES Marc Ferrer).

e. El/la policia tutor.

f. Un tècnic de cadascuna de les següents àrees municipals: benestar social, joventut, cultura i esports.

5. Una persona per a cadascuna d’aquelles associacions que treballen a l’illa aspectes relacionats amb la infància i la joventut.

6. En el cas d’absència o malaltia, i en general quan es doni alguna causa justificada, els membres del Consell Municipal de la Infància i Joventut podran delegar el seu vot en un altre membre del Consell Municipal de la Infància i Joventut, o bé ser substituïts per altres, informant prèviament i per escrit, a la secretaria del Consell Municipal de la Infància i Joventut.

7. Es vetllarà perquè en la mesura en què sigui possible hi hagi una presència equilibrada d'homes i dones en la composició total de membres del Consell de participació de la Infància i la Joventut, per tal d'assegurar el principi d'igualtat entre dones i homes.

Article 5.- President/a del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

1. Les funcions que realitzarà el/la President/a del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera seran:

a. Representar el Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera.

b. Convocar, presidir i moderar les sessions.

c. Coordinar la relació entre el Consell de Participació de la Infància i Joventut i els Òrgans de Govern i Gestió del Consell Insular de Formentera.

d. Demanar a l’Administració municipal o altres entitats, tota la informació que es consideri necessària per decidir sobre els assumptes a debatre, així com també demanar l’assistència d’aquelles persones i/o associacions a petició del mateix President o per requeriment dels membres del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera.

Article 6.- Secretaria del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

1. Les funcions que realitzarà la secretaria del Consell de Participació de la Infància i Joventut seran:

a. Servir de punt de comunicació únic i estable entre els membres del Consell de Participació de la Infància i Joventut.

b. Convocar, per ordre de la Presidència, les sessions.

c. Aixecar acta de les sessions del Consell de Participació de la Infància i Joventut.

d. Donar compte a la Presidència de les propostes, queixes i suggeriments rebuts pel seu tractament en el Consell de Participació de la Infància i Joventut.

e. Traslladar a les àrees municipals corresponents, quan sigui el cas, els suggeriments presentats en el Consell de Participació de la Infància i Joventut que els afectin.

f. Assistir a les sessions, amb veu i sense vot.

Article 7.- Acords

1. Els acords del Consell de Participació de la Infància i Joventut s’adoptaran per majoria simple i seran traslladats als Serveis Municipals corresponents.

 

Títol III.-
Elecció, renovació i suplència dels membres del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

Article 8.- Elecció

1. Els membres de la corporació local que formin part del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera ho seran per raó del seu càrrec, conforme al que estableix l’article 4.

2. El grup d'infants i joves seran elegits als seus respectius centres educatius entre l’alumnat de la següent manera: els centres d’Educació Primària i d’Educació Secundària Obligatòria elegiran democràticament entre el seu alumnat, els representants dels infants i joves del Consell de participació Infantil, i si es creu convenient ho podran fer cada nou curs escolar. Únicament serà obligatori per als cursos de 5è de Primària i 1r d’ESO que els representants siguin triats cada inici de curs, els representants de 1r d’ESO seran 2 membres en total, que ho poden seguir sent, si així ho volen, fins que finalitzin el 4rt curs de l’educació secundària. Els representants elegits presentaran una autorització de pares i mares per a assistir a les sessions o comissions.

3.Les persones representants de les associacions de pares i mares d’alumnes seran triades per les seves pròpies associacions.

4.Les persones representants de cadascun dels centres educatius als que es fa referència al punt d) de l’article 4, seran triades des dels mateixos centres educatius.

5.Els tècnics de les àrees municipals de serveis socials, joventut, cultura i esports  seran triats des de cadascuna de les àrees corresponents. 

Article 9.- Renovació

A excepció del que recull l’apartat 2 de l’article 8, la renovació dels membres del Consell de Participació Infantil tendrà lloc cada quatre anys o quan s’hi produeixin baixes voluntàries.

Article 10.- Suplents

Cada representant tendrà un suplent que serà elegit pel mateix procediment que els titulars, i tendrà els mateixos drets quan substitueixi la persona titular.

 

Títol IV.-
Organització del Consell de Participació de la Infància i Joventut de Formentera

Article 11.-El Ple

1. El Ple estarà integrat per la presidència, vicepresidència, vocalies i la secretaria.

2. La presidència establirà l’ordre del dia de les sessions, sense perjudici d’incorporar aquelles propostes que elevin els membres del Consell que es tendran en compte a l’hora d’establir l’ordre del dia.

3. Es reunirà, amb caràcter ordinari, dues vegades l’any, adequant la celebració de les seves sessions al compliment dels compromisos escolars dels infants i joves de Formentera.

4. A més de les sessions ordinàries, podran celebrar sessions extraordinàries quan ho determini la Presidència o ho sol·liciti un terç dels seus components.

5. Entorn del Dia Internacional dels Drets dels Infants, es celebrarà un acte commemoratiu amb la implicació del Consell Municipal de la Infància i Joventut de Formentera, en què participin infants i joves de l’illa.

Article 12.-Les comissions

1. S’estableixen les següents comissions:

a. Comissió d’Educació Primària, formada pels  infants i joves d’aquest cicle escolar.

b. Comissió d’Educació Secundària, formada pels  infants i joves d’Educació Secundària (ESO).

c. Comissió per a la Promoció de la Infància i Joventut, formada per la resta de membres del Consell.

2. Les reunions de les Comissions d’Educació Primària i Educació Secundària seran prèvies a les sessions plenàries del Consell de Participació de la Infància i Joventut. La periodicitat de les sessions de la Comissió per a la Promoció de la Infància i Joventut serà determinada per aquesta Comissió.

3. Les comissions d’Educació Primària i d’Educació Secundària seran dinamitzades per personal tècnic que no han de ser necessàriament membres del Consell de Participació de la Infància i Joventut.

Disposició addicional primera

Totes les actuacions o documents que s’articulin a l’empara d’aquest Reglament s’efectuaran amb llenguatge adequat i comprensible per als infants i joves.

Disposició final

Aquest Reglament entrarà en vigor l’endemà de la publicació íntegra del seu text en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, segons l’establert a l’article 103, en relació al 113, de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Contra aquest acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del present acord. Això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Formentera, 7 d'octubre de 2013.

El President,
Jaume Ferrer Ribas