Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 18664
Aprovació definitiva de la creació del Registre administratiu d'acolliments civils i del seu reglament regulador.

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 27 de setembre de 2013, ha considerat aprovat amb caràcter definitiu la creació del Registre d’Acolliments Civils fets al Consell Insular de Formentera i el seu Reglament regulador, una vegada transcorregut el termini d’exposició pública després de la seva aprovació inicial en sessió de Ple de 26/07/2013 (anunci publicat al BOIB núm. 108 de 03/08/2013, tauler d’edictes i donada audiència als possibles interessats), i s’ha adaptat el llenguatge a les recomanacions de l’informe sobre impacte de gènere, (emès per l’Institut Balear de la Dona).

Es procedeix a la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de les Illes Balears de conformitat amb l’article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, per a la seva entrada en vigor, una vegada hagi transcorregut el termini previst a l’article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Reglament regulador de les cerimònies d’acolliments civils del Consell Insular de Formentera i de creació del seu Registre administratiu.

Preàmbul

L’acolliment civil es defineix com un acte que té per objectiu iniciar els infants i joves del nostre municipi en el camí de la convivència i les actituds cíviques, que els portin a un futur de respecte dels iguals, basat en els valors indivisibles i universals de la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat, expressat en el compromís dels pares i/o tutors legals, envers aquests valors, convertint-los en ciutadans lliures iguals en drets i deures que la resta de ciutadans i ciutadanes. Aquest acolliment civil no té caràcter confessional, i deriva de les competències que Formentera té com a municipi, en exercici de la seua autonomia i lliure capacitat d’organització. A més a més, no es confon ni pel fons ni per la forma amb les competències estrictament autonòmiques que el Consell Insular de Formentera té de conformitat amb a la Llei 8/1997, de 18 de desembre,  d’atribucions de competències als consells insulars en matèria de tutela de tutela, acolliment i adopció, i que l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears reconeix en l’article 70.8.

Article 1. Règim jurídic

El Registre d’acolliments civils és voluntari i serà vàlid exclusivament al municipi de Formentera. Té naturalesa administrativa i es regeix per les presents normes i per les que, amb caràcter complementari, es puguin dictar.  La inscripció en aquest Registre no tindrà, en cap cas, qualificació jurídica d’acte i únicament serà una constatació administrativa dels acolliments civils que es realitzin al municipi de Formentera.

Article 2. Objecte

Tindran accés a aquest registre els acolliments civils realitzats al terme municipal de Formentera i que siguin sol·licitats segons el procediment que s’estipula en aquest Reglament.

Article 3. Acreditació dels requisits i documentació a aportar

Les inscripcions es realitzaran amb sol·licitud prèvia dels pares/mares i/o tutors legals, i hauran de complir els següents requisits:

  • Que els o les infants o joves siguin menors de 18 anys.

  • Que els i les sol·licitants i la persona a acollir estiguin empadronats a Formentera.

Juntament amb la sol·licitud, s’haurà d’adjuntar el llibre de família o DNI/passaport/NIE/targeta de residència de la persona acollida, DNI/ passaport/ NIE/targeta de residència dels pares, mares o tutors legals, i dels i les testimonis de la cerimònia d’acolliment de l’infant o jove, així com el certificat d’empadronament al municipi, de la persona a acollir i els pares, mares o tutors.

Article 4. La cerimònia d’acolliment

La cerimònia d’acolliment estarà presidida pel president o presidenta del Consell Insular de Formentera o persona en qui delegui, i serà individual i consistirà en un acte públic, que es celebrarà a les instal·lacions del Consell Insular, es procedirà a la lectura dels articles 12 i 27 de la convenció sobre els drets de la Infància de l’ONU, els articles 39.3 i 39.4 de la Constitució Espanyola, i l’article 16 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, sense prejudici de la possibilitat de llegir per part de les persones sol·licitants, testimonis de la cerimònia, o les autoritats algun altre article o text. En el mateix acte, els pares, mares o tutors legals de l’infant o jove i les persones que actuïn com a testimonis, es comprometran a tenir cura i educar-lo en les principis democràtics i en els seus drets i deures com a ciutadà o ciutadana.

Article 5.Contingut dels assentaments

Als assentaments figuraran les dades personals de les persones sol·licitants i les dades personals de l’infant o jove que es vol inscriure i les dels o les testimonis. Els assentaments es realitzaran en fulls numerats i segellats en un llibre principal. Es crearan els llibres auxiliars que siguin adients per al millor funcionament del Registre.

Article 6. Adscripció orgànica

El Registre d’acolliments civils, depèn de la Presidència del Consell Insular de Formentera, en exercici de les seves competències municipals, de conformitat amb l’establert en la disposició transitòria tercera de la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, per la qual s’aprovaren “Mesures urgents de govern, administració i règim jurídic del municipi i de l’illa de Formentera.

S’adscriu administrativament a la seva Secretaria General i sota la seva custòdia. El/la secretari/secretària general, o la persona en qui delegui, dirigirà el Registre i donarà fe de les inscripcions.

Article 7. Protecció de la intimitat personal

El Registre d’acolliments civils és públic per a qui justifiqui, de forma motivada i per escrit, el seu interès en conèixer els assentaments. No obstant això, qualsevol sol·licitant pot demanar, de manera suficientment justificada i raonada, que les inscripcions que hi realitza siguin secretes. Es podran lliurar certificats a instàncies dels sol·licitants.

El tractament automatitzat de les dades que constin en el Registre, requerirà el consentiment  de les persones que ostentin la pàtria potestat de l’infant o jove, i en tot cas, les actuacions del Consell Insular respectaran estrictament les disposicions de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. En cap cas els llibres integrants d’aquest Registre podran sortir de les dependències del Consell Insular.

Article 8. Gratuïtat dels acolliments

La pràctica de l’acolliment civil i l’expedició dels seus certificats seran gratuïts i no donaran lloc a taxes o drets de cap tipus.

Article 9. Efectes de la inscripció en el registre

El Registre d’acolliments civils tindrà únicament efectes administratius, i acreditarà el lloc i la data de celebració de la cerimònia d’acollida civil de l’infant o jove. El Consell Insular de Formentera no garanteix la veracitat del contingut de les inscripcions quan s’hagin sofert variacions no comunicades al mateix.

Article 10. Entrada en vigor

Aquest Reglament entrarà en vigor un cop publicat el seu text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i hagi transcorregut el termini previst a l’article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, i el previst a l’article 103, en relació al 113, de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. Romandrà en vigor fins que s’aprovi la seva modificació o derogació.

Contra aquest acord es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del present acord. Això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Formentera, 8 d’octubre de 2013.

El President,

Jaume Ferrer Ribas