Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE POLLENÇA
Núm. 18606
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació dels serveis assistencials del Patronat Social de Sant Domingo de Pollença
ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LA PRESTACIÓ DELS SERVEIS ASSISTENCIALS DEL "PATRONAT SOCIAL DE SANT DOMINGO DE POLLENÇA"
Als efectes del que disposa l’article 17.4. del R.D.L. 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica el text íntegre de l’ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per la prestació dels serveis assistencials del "Patronat social de Sant Domingo de Pollença" , aprovada definitivament en sessió plenària de dia 26 de setembre de 2013.
Article 1. Objecte
De conformitat amb el que estableixen els articles 133.2 i 142 de la Constitució i l’article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, i d’acord amb el que disposen els articles 20 i 57, del Reial decret legislatiu 2/2004, del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest Ajuntament estableix la taxa per la prestació dels serveis assistencials del Patronat Social de Sant Domingo.
Article 2. Fet imposable
Constitueix el fet imposable la prestació dels serveis del Patronat Social Sant Domingo, consistents en les activitats d’assistència en règim d’acolliment residencial i assistència integral i continuada, amb la funció de substituir la llar habitual, així com qualssevol altres d’índole social i assistencial realitzades pel Patronat de la Residència Social Sant Domingo.
Article 3. Subjecte passiu.
Són subjectes passius contribuents:
a)Les persones físiques o jurídiques i les entitats a què fa referència l’article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, que sol·liciten els serveis o les activitats que presta o duu a terme el Patronat de la Residència Social Sant Domingo, o que en resulten beneficiades.
b)Les persones físiques o jurídiques i les entitats a què fa referència l’article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, que estan obligades a prestar aliments a les persones físiques que sol·liciten la prestació del servei o la realització d’activitats del Patronat de la Residència Social Sant Domingo, o que en resulten beneficiades.
Article 4. Responsables.
1. Han de respondre solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què fa referència l’article 42 de la Llei 58/2003, general tributària.
2. En són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, de concursos, de societats i d’entitats en general, en els casos i amb l’abast que assenyala l’article 43 de la Llei 58/2003, general tributària.
Seran substituts del contribuent els familiars que, d’acord amb el Codi Civil, tinguin la condició d’alimentistes, els hereus i, si escau, les herències jacents, o les persones o institucions que tinguin l’obligació legal o pactada d’atendre els usuaris del servei.
Article 5. Quota tributària.
Les quanties de les taxes que es regulen en aquesta ordenança són les següents:
1.Servei d’atenció residencial.
a)Pel que fa a les habitacions ubicades en el Convent de Sant Domingo:
-S’estableix una quota mensual de 1.750 euros per a les persones dependents i de 1.720 euros per a les vàlides que ocupen una habitació doble compartida amb un altre usuari.
-La quota és de 1.810 euros mensuals per als residents dependents i de 1.750 euros per als vàlids que ocupen una habitació individual.
b)Pel que fa a les habitacions ubicades al nou edifici:
-S’estableix una quota mensual de 1.800 euros per a les persones dependents i de 1.750 euros per a les vàlides que ocupen una habitació doble compartida amb un altre usuari.
-La quota és de 1.900 euros mensuals per als residents dependents i de 1.800 euros per els vàlids que ocupen una habitació individual.
S’entén com a persona vàlida aquella que és capaç de realitzar per si sola les activitats quotidianes i habituals. La qualificació de la validesa i dependència a efectes d’establir la quota mensual corresponent serà determinada pel personal tècnic qualificat de la Residència o de Serveis Socials de l’Ajuntamen
*Servei d’alimentació.- S’ha de pagar la quantitat de 7€ per cada menjada en concepte d’utilització del menjador per dinar-hi visitants.
*Servei d’acompanyament hospitalari.- Si bé l’acompanyament hospitalari del resident és responsabilitat dels familiars, el centre podrà oferir aquest servei al qual s’aplicarà un preu de 12 euros/hora.
*Servei de préstec de cadira de rodes.- El préstec de cadires de rodes a usuaris no residents serà gratuït, no obstant això, s’haurà d’efectuar un dipòsit de 50 euros que serà retornat una vegada s’hagi comprovat que la cadira de rodes es troba en les mateixes condicions que quan es realitzà el préstec.
En tot cas, la quota mensual que s’estableixi per al resident i que efectivament hauria d’abonar, no podrà esser superior a les quanties establertes en aquest article.
No obstant això, els residents que rebin prestacions econòmiques en virtut del que disposa la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, hauran d’abonar aquests imports, a més de les tarifes assenyalades en els apartats anteriors.
Les quantitats abans esmentades poden variar en funció del grau de dependència que el resident pugui anar assolint al llarg de la seva estada a la Residència.
Les baixes que es produeixin durant el mes han d’abonar la quantitat resultant del càlcul corresponent als dies efectius pels quals han rebut prestacions.
S’inclouran en la facturació mensual totes aquelles despeses no contemplades en la present ordenança que siguin de caràcter extraordinari i que faci el centre per satisfer les necessitats personals dels residents.
El Patronat es reserva el dret de demanar garantia real o personal als responsables per tal d’assegurar el compliment de l’obligació.
És aplicable a aquestes quanties l’impost sobre el valor afegit, quan sigui legalment procedent.
Article 6. Exempcions i bonificacions.
Gaudeixen d’exempció tributària:
1. Els contribuents que han estat declarats pobres per precepte legal.
2. Els contribuents la mitjana d’ingressos mensuals dels quals en el període anual no arriba a la xifra de 150 euros i, a més, els substituts dels quals manquen de béns i d’ingressos.
Per a la resta de supòsits i en el cas que la capacitat econòmica de l’usuari no permeti satisfer el preu que s’assenyala per serveis residencials, la quota mensual ha de ser del 80% del total dels ingressos de la persona resident, en el cas que es tracti d’una persona depenent, i del 75% del total dels ingressos si es tracta d’una persona vàlida, amb sol·licitud prèvia del resident. Així mateix, s’ha de garantir que, una vegada deduït l’import esmentat de la quota que s’ha d’abonar, l’usuari disposa al manco de 150 euros mensuals o 5 euros diaris per afrontar les despeses personals.
El Patronat, amb la finalitat de valorar de manera adient la capacitat econòmica del resident, podrà dur a terme un estudi socioeconòmic dels recursos disponibles del resident i de les persones responsables establertes a l’article 4 de la present ordenança, i sol·licitar la corresponent documentació amb la finalitat de determinar el conjunt d’ingressos provinents dels rendiments de treball, de capital mobiliari i immobiliari, d’activitats econòmiques de qualsevol índole, així como de saldos positius dels guanys patrimonials i ajudes rebudes d’institucions públiques o de qualsevol altra forma d’ingressos.
En tot cas, s’haurà de presentar la documentació de l’autoritat competent en matèria tributària que acrediti el conjunt de béns mobles i immobles de què disposi l’interessat, així com dels responsables i substituts del contribuent establerts a l’article 4 d’aquesta ordenança. L’esmentada documentació serà presentada cada any amb la finalitat d’actualitzar la capacitat econòmica del resident.
Es tindran en compte les transmissions patrimonials efectuades en un termini de cinc anys anteriors a l’obligació de pagament. D’altra banda, el Patronat podrà acordar que es puguin descomptar de la quota tributària aquelles despeses que siguin de caràcter ineludible per atendre necessitats familiars especials.
L’Ajuntament es farà càrrec de les quantitats que faltin per assolir la taxa establerta. Les quantitats aportades per l’Ajuntament es configuren com a crèdit al seu favor i a càrrec dels responsables i substituts del contribuent segons l’article 4 d’aquesta ordenança per al supòsit que vingués a millor fortuna.
Article 7. Obligació de pagament.
L’obligació de pagament de la taxa neix des que s’inicia la prestació dels serveis.
Article 8. Liquidació i ingrés.
Les quotes exigibles s’han de liquidar per mensualitats vençudes. Els terminis d’ingrés en període voluntari de les quantitats esmentades són els primers deu dies de cada mes.
Transcorregut el període voluntari d’ingrés, s’han de meritar els recàrrecs que s’assenyalen a l’article 28 de la Llei general tributària, sense perjudici de les actuacions administratives en matèria d’inspecció tributària que corresponguin.
El lloc d’ingrés en el període voluntari és el compte corrent de l’entitat bancària obert a nom del Patronat de la Residència Social Sant Domingo de Pollença.
Article 9. Regularització de quanties
Les quanties assenyalades a la present ordenança referents a la prestació dels serveis assistencials esmentats, seran actualitzades anualment atenent la variació de l’IPC general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Article 10. Reconeixement de deute.
Els obligats al pagament que disposin de béns immobles i que no puguin abonar la totalitat de la taxa establerta en aquesta ordenança per manca d’ingressos, hauran de subscriure un document de reconeixement de deute a favor del Patronat Social Sant Domingo de Pollença per la diferència entre l’import abonat i el que correspondria satisfer d’acord amb el que preveu aquesta ordenança.
El document de reconeixement de deute es formalitzarà en escriptura pública en el moment de l’ingrés, i l’haurà de subscriure i abonar les despeses que es meritin l’usuari del servei o, si escau, el seu representant legal.
La subscripció d’aquest document implicarà la no transmissió de béns propis ni la renúncia a drets d’índole econòmica o patrimonial mentre el deute que es generi no sigui abonat. La no subscripció suposarà la pèrdua de la condició de resident i la liquidació i execució immediata del deute que no hagi estat satisfet fins el moment en què es deixi de prestar el servei.
Tot això sense perjudici que algun familiar o familiars assumeixin voluntàriament el pagament mensual de la diferència de la taxa que constitueixi el deute generat, cas en el qual no serà necessària la subscripció del document referit.
El procediment general per al reconeixement de deute, que podrà variar segons les situacions, serà el següent:
a) Autorització inicial del reconeixement de deute realitzat en escriptura pública davant notari per part de l’usuari del servei o del seu representant legal. En el document s’ha de fer constar que la persona obligada al pagament:
-No disposa de suficients recursos per fer front als pagaments necessaris.
-Disposa de determinats béns.
-No pot realitzar actes de disposició amb aquests béns sense notificació prèvia a la Residència.
-Es compromet a abonar el deute si en un futur disposa de capacitat econòmica superior motivada pel canvi en el seu patrimoni o d’altre tipus.
b) Notificació anual dels deutes que es produeixin, així com del total del deute generat.
3. En qualsevol cas, el reconeixement de deute permetrà al Patronat rescabalar únicament la quantitat pendent de pagament.
Article 11. Garantia del pagament de la taxa
Quan sol·licitin l’ingrés residencial persones que siguin titulars o propietàries de béns immobles, la persona interessada o els seus representants legals amb capacitat per obligar-se en nom seu, han de formalitzar escriptura pública afectant els seus béns en garantia del pagament de la taxa, amb la corresponent inscripció en el Registre de la Propietat a favor del Patronat Social Sant Domingo de Pollença.
Aquesta obligació de formalitzar escriptura l’hauran de complir també els residents actuals, titulars de béns immobles, si no la formalitzaren en el moment del seu ingrés.
Disposició transitòria.
Les referències a l’articulat d’aquesta ordenança s’han d’entendre sense perjudici que hagin pogut ser modificades per normativa posterior al moment en què s’ha aprovat.
Disposició final.
Aquesta ordenança fiscal entrarà en vigor el mateix dia que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i continuarà vigent fins que es modifiqui o es derogui de manera expressa.
Pollença, 27 de setembre de 2013
El Batle
Bartomeu Cifre Ochogavia