Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 18545
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 7 d'octubre de 2013, de publicació dels resultats de les fiscalitzacions i de les recomanacions dels informes 81/2013, 82/2013, 83/2013 i 84/2013 dels comptes generals dels consells insulars de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera corresponents a l’exercici 2010

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears regula els informes o memòries de fiscalització i en preveu la seva tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, així com la seva publicació al BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

L’article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta Institució haurà de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que s’ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.

Mitjançant acords del Consell de la Sindicatura de 26 de març de 2013, es van aprovar els informes 81/2013, 82/2013, 83/2013 i 84/2013 dels comptes generals dels consells insulars de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera corresponents a l’exercici 2010.

La presidenta del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s’havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari dels informes a la sessió de la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del 28 de maig de 2013.

Per tot l’anterior i d’acord amb el que preveuen la Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes.

Resolc

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els resultats de les fiscalitzacions i les recomanacions dels informes 81/2013, 82/2013, 83/2013 i 84/2013 dels comptes generals dels consells insulars de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera corresponents a l’exercici 2010, que s’adjunten com a annexos I, II, III i IV.

 

Palma de Mallorca, 7 d’octubre de 2013

El Síndic major
Pere Antoni Mas Cladera

 

ANNEX I.

INFORME 81/2013 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR DE MALLORCA CORRESPONENT A L'EXERCICI 2010

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular de Mallorca corresponent a l’exercici 2010 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2012. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria de Consells Insulars i Universitat.

El present Informe no inclou els apartats de subvencions i de contractes, atès que el Programa d’actuacions per a l’any 2012 estableix que els informes dels comptes generals dels consells insulars corresponents a l’exercici 2010 es limitaran a la fiscalització dels comptes generals, sense incloure els apartats de subvencions i de contractes, qüestions que seran objecte d’informes específics que inclouran els quatre consells insulars.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2010 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són d’aplicació a la gestió dels fons públics.

Analitzar si els procediments de gestió s’atenen a la utilització racional dels recursos.

3. ABAST DEL TREBALL I LIMITACIONS

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Mallorca i les seves entitats dependents i vinculades. Aquest conjunt d’entitats és el següent:

Consell Insular (Administració general)

Entitats dependents:

Organismes autònoms: Institut de l’Esport Hípic de Mallorca, Institut Mallorquí d’Afers Socials, Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca

Societat mercantil: Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut de Mallorca

Fundacions: Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, Fundació Mallorca Turisme, Fundació Teatre Principal de Palma

Consorcis: Consorci Eurolocal-Mallorca, Consorci d’Informàtica Local de Mallorca, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears

Entitats vinculades: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Institut de Biologia Animal de Balears, SA, Fundació Castell d’Alaró, Fundación Democracia y Gobierno Local, Fundació Es Baluard, d’Art Modern i Contemporani, Fundació Jardí Botànic de Sóller, Fundació Musical Àrea de Creació Acústica, Fundació Santuari de Lluc, Fundació Teatre del Mar, Consorci del Castell de Sant Carles, Consorci Ciutat Romana de Pol·lèntia, Consorci Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Consorci Música de les Illes Balears Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma (abans Consorci Fundació Pública Balears per a la Música), Consorci per a la Protecció i Acollida de Disminuïts Psíquics Profunds, Institució Pública Antoni Maria Alcover, Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació

L’Institut de la Joventut de Mallorca és una empresa pública amb naturalesa d’entitat de dret públic creada per la CAIB (Decret 33/2006) i transferida al Consell (Llei 21/2006) que la manté sota la mateixa forma jurídica. Atès que aquest Institut no ha iniciat les seves activitats, no és objecte d’anàlisi en l’apartat d’entitats dependents ni en els quadres agregats.

Hi ha entitats del quadre anterior que no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe atès que, tot i que el Consell n’exerceix la presidència o n’és membre amb representació al Patronat o a la Junta Rectora, durant l’exercici 2010 no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap altre tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat la seva activitat. Aquestes entitats són:

Fundació Art a la Seu de Mallorca, Fundació Balear de la Memòria Democràtica, Fundació Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears, Fundació Cultural Coll Bardolet, Fundació per a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, Fundació Museu Tèxtil Sa Fàbrica Nova de Sóller, Fundació Teatre Principal d’Inca, Fundació Toni Catany Centre Internacional de Fotografia, Fundació Tren de l’Art, Fundació Universitat Estudi General Lul·lià,       Fundación Instituto para la Sostenibilidad de Recursos, Consorci d’Aigües del Pla de Mallorca, Consorci Centre Balears Europa, Consorci per a la Construcció del Velòdrom de Palma, Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears, Consorci per al Foment de l’Esport de Manacor, Consorci per al Foment de l’Esport de Marratxí,       Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears, Consorci del Joc Hípic de Mallorca, Consorci per a la Millora de les Infraestructures Turístiques i per al Foment de la Desestacionalització de l’Oferta de l’Illa de Mallorca, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Consorci Urbanístic per a la Millora i Embelliment de la Platja de Palma.

B. Àmbit objectiu i limitacions

L’abast del treball realitzat és el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

Pel que fa a les entitats dependents s’exposen, si escau, els aspectes més significatius dels informes d’Intervenció i d’auditoria relatius als comptes anuals. Així mateix, s’inclouen unes fitxes amb dades pressupostàries i patrimonials de cada una de les entitats, i uns altres quadres agregats que es consideren adients.

Es reprodueix l’opinió que es reflecteix en els informes d’intervenció i d’auditoria externa de les entitats dependents amb la finalitat de donar-los una major publicitat i transparència, si bé, la Sindicatura no assumeix com a pròpies les opinions que manifesten ja que no han estat objecte de revisió.

S’enumeren les entitats vinculades i s’elabora un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

D’acord amb les directrius tècniques de fiscalització, es fa una fiscalització de l’organisme autònom administratiu IMAS anàloga a la realitzada a l’Administració general, atès que té un pressupost superior en un 25 % al del Consell.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

L’objectiu d’estabilitat pressupostària es regula en el Text refós de la Llei d’estabilitat pressupostària (RDL 2/2007, de 28 de desembre). L’article 3.2 estableix que l’avaluació d’aquest objectiu es realitzarà mitjançant el SEC’95.

L’article 22 determina que les entitats locals que no hagin aconseguit l’objectiu previst en l’article 20 hauran d’aprovar un pla economicofinancer a mitjà termini per corregir la situació de desequilibri. El pla haurà de ser aprovat pel Ple i es trametrà al Ministeri d’Economia i Hisenda, que farà el seguiment de les actuacions per corregir els desequilibris, sense perjudici de les competències que tingui la Comunitat Autònoma.

No obstant això, cal tenir en compte l’Acord de la Subcomissió de Règim Econòmic, Financer i Fiscal, de la Comissió Nacional d’Administració Local (CNAL), en relació amb l’aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària a les liquidacions dels pressuposts de les entitats locals, corresponents a l’exercici 2010 (de 28/04/11), pel qual es fixa en el 0,4 % del PIB nacional de 2010 el límit del dèficit de les entitats locals dins del qual aquestes no hauran de preparar, aprovar i sotmetre a aprovació plans economicofinancers de reequilibri com a conseqüència de les liquidacions dels seus pressuposts generals de l’exercici 2010. L’esmentat límit equival a un dèficit del 5,53 % entre els ingressos dels capítols 1 a 7 i les despeses dels capítols 1 a 7, calculat en termes SEC’95.

Segons l’informe d’Intervenció referent a l’aprovació del pressupost, el Consell va aprovar el pressupost inicial del 2010 amb equilibri en termes d’estabilitat pressupostària. A nivell consolidat, i després de practicar els ajusts en termes de comptabilitat nacional, la diferència entre els ingressos no financers (capítols 1 a 7) i les despeses no financeres (capítols 1 a 7) mostra una capacitat de finançament de 4.781 milers d’euros. La variació neta de passius financers (capítol 9 d’ingressos menys capítol 9 de despeses) mostra una necessitat de finançament de 14.334 milers d’euros.

Durant l’execució d’aquest exercici es va produir l’incompliment de l’objectiu d’estabilitat en la modificació de crèdit núm. 27, que està finançada amb romanent de tresoreria per a despeses generals (10.000 milers d’euros) i amb endeutament (11 milers d’euros). El càlcul de la capacitat / necessitat de finançament en el moment de la modificació donava un saldo pressupostari financer de -36.250 milers d’euros i un saldo pressupostari no financer de -7.135 milers d’euros.

La Intervenció estableix en el seu informe que s’ha d’aprovar un pla econòmic i financer (PEF) de reequilibri en el termini de tres mesos, comptadors des de l’aprovació definitiva de la modificació.

El PEF no s’ha aprovat durant l’exercici 2010 i la resta de modificacions de crèdit que es realitzen fins a final d’any informen de l’incompliment de l’estabilitat pressupostària i de la necessitat d’elaborar un PEF. Les modificacions de crèdit que utilitzen, com a font de finançament, el romanent de tresoreria de 2009 o nou endeutament, contribueixen a generar dèficit.

No obstant això, en el moment de la liquidació pressupostària i en termes consolidats, el saldo pressupostari financer era de 2.406 milers d’euros i el saldo pressupostari no financer de 30.123 milers d’euros. L’informe d’Intervenció conclou que el Consell presenta de forma consolidada capacitat de finançament. Per tant, compleix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària i no necessita de l’elaboració d’un pla econòmic i financer.

L’endeutament de 32.000 milers d’euros previst en el pressupost inicial es formalitza en dues operacions que són informades favorablement per la Intervenció. En canvi, l’operació d’endeutament, prevista en la modificació pressupostària núm. 27, d’11.000 milers d’euros, és informada desfavorablement per incompliment del principi d’estabilitat pressupostària.

Recomanacions:

Vetllar pel compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària en totes les fases del cicle pressupostari.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2010 del Consell Insular i de les entitats dependents és la següent:

Consell Insular:

El Compte general de 2010 es va aprovar definitivament el 10/11/11 i es va retre el 04/05/12 (en ambdós casos fora del termini establert legalment).

S’han retut els comptes, estats i annexos que integren el Compte general del Consell. No s’ha retut la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i Regla 101 de la INCL).

Institut de l’Esport Hípic de Mallorca: Els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma individual i no consolidada, d’acord amb el TRLRHL i la INCL.

Institut Mallorquí d’Afers Socials: Els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma individual i no consolidada, d’acord amb el TRLRHL i la INCL.

Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca: Els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma individual i no consolidada, d’acord amb el TRLRHL i la INCL.

Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU: Ha retut els comptes anuals sense cap informe d’auditoria externa o control financer.

Institut de la Joventut de Mallorca: No ha retut els comptes (el fet de no tenir activitat no l’eximeix de la seva rendició).

Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet: Ha retut els comptes anuals sense cap informe d’auditoria externa o control financer.

Fundació Mallorca Turisme: Ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria financera.

Fundació Teatre Principal de Palma: Ha retut els comptes anuals sense cap informe d’auditoria externa o control financer.

Consorci Eurolocal-Mallorca: Ha retut els comptes i un informe de control de la Intervenció General del Consell.

Consorci d’Informàtica Local de Mallorca: Ha retut l’estat de liquidació del pressupost, però no la resta d’estats que formen els comptes ni cap informe d’auditoria externa o de control financer.

Consorci Centre Associat de la UNED a les Illes Balears: Ha retut els comptes anuals i l’informe d’auditoria financera.

Recomanacions:

Aprovar i retre el Compte general dins del termini establert, amb el contingut i amb el compliment dels requisits establerts a la INCL i a la normativa aplicable.

Trametre els comptes anuals de les entitats dependents amb els informes de control intern i extern corresponents.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar a la presidenta i a la persona que ocupava aquest càrrec durant el període fiscalitzat, per tal que poguessin formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que consideressin adients, de conformitat amb l’article 30 del Reglament de la Sindicatura. En data 28 de gener de 2013 es varen presentar les al·legacions de la persona que ocupava la presidència durant el període fiscalitzat i, en data 11 de febrer de 2013, es varen presentar les del Consell (ambdues figuren com a annexos a aquest Informe).

Les al·legacions s’han analitzat i s’ha suprimit o modificat part de l’Informe quan s’han acceptat. Si no s’ha alterat aquest ni s’ha emès opinió és perquè les al·legacions són explicacions que confirmen els fets i les valoracions de l’Informe, o perquè no s’han justificat adequadament els criteris o les afirmacions de l’al·legació, o perquè es manifesta la voluntat d’esmenar la deficiència en el futur. Excepcionalment, quan la raó de no acceptar l’al·legació ha estat diferent a les abans esmentades, aquesta raó es fa constar amb una nota a peu de pàgina dins l’Informe.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

Històricament no es comptabilitza cap import en concepte d’amortitzacions (regles 18, 19, 20 i 56 i Norma de valoració 2.5 de la INCL).

El saldo final de 2005 del compte “200. Terrenys i béns naturals” (22.072 milers d’euros) de les inversions destinades a l’ús general es va traspassar, per error, al saldo inicial de 2006 del compte “220. Terrenys i béns naturals de l’immobilitzat material”. A 31/12/10 aquest error encara no s’ha corregit.

No s’ha traspassat cap quantitat del subgrup “20. Inversions destinades a l’ús general” al compte “109. Patrimoni lliurat a l’ús general” per les inversions ja finalitzades.

Segons la memòria de 2007, es varen rebre en cessió els immobles La Trapa i Can Prohom-Son Mico, els quals encara no s’han donat d’alta a l’inventari i, a més, no s’ha registrat l’assentament comptable corresponent pel valor venal (Regla 24 de la INCL).

El Consell va aprovar (el 05/03/09) la segregació dels terrenys i la cessió, en concepte d’aportació fundacional, de part del terreny on està ubicat el poliesportiu de Sant Ferran al Consorci per a la Construcció del Velòdrom de Palma. No s’ha registrat comptablement la baixa de l’immobilitzat amb càrrec al compte “108. Patrimoni lliurat en cessió”.

Així mateix, de manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

Les xifres finals de l’immobilitzat no financer de l’inventari no es poden relacionar amb les de la comptabilitat (diferència de 77.796 milers d’euros), i tampoc les altes i les baixes de l’exercici (diferència 86.043 milers d’euros). El detall de l’inventari no inclou la majoria de les dades requerides per a cada epígraf (art. 20 a 26 del Reglament de béns de les entitats locals, aprovat per l’RD 1372/86).

En el compte d’immobilitzat material “227. Equips informàtics” s’han comptabilitzat històricament adquisicions de programes informàtics i de llicències que són immobilitzat immaterial. L’import acumulat corresponent a programes informàtics i llicències inclosos en el compte “227. Equips informàtics”, que s’haurien de reclassificar en el compte “215. Aplicacions informàtiques”, és de 1.229 milers d’euros.

El Consell activa parcialment la retribució variable del contracte de concessió de la carretera de Manacor dins l’immobilitzat material. Atès que, segons el Consell, la retribució variable té la naturalesa de cànon d’ús, aquesta s’hauria de comptabilitzar com una despesa. Per consegüent, l’epígraf "2. Infraestructures i béns destinats a l’ús general" del balanç està sobrevalorat en 28.728 milers d’euros, i els epígrafs del compte del resultat economicopatrimonial "3. Despeses de funcionament dels serveis i prestacions socials" i "5. Pèrdues i despeses extraordinàries" estan infravalorats en 7.181 milers d’euros i en 21.547 milers d’euros, respectivament.

L’exercici 2010 s’ha seguit el criteri d’activar el 50 % de l’import de les certificacions dels contractes de servei de conservació i manteniment de la xarxa de carreteres i de les autopistes d’Inca i de Llucmajor. No obstant això, només el cost corresponent als centres de conservació és activable. En conseqüència, a 31/12/10, l’epígraf "2. Infraestructures i béns destinats a l’ús general" del balanç es troba sobrevalorat per import de 34.306 milers d’euros, dels quals 9.945 milers s’han activat el 2010 i 24.361 milers d’euros es varen activar en exercicis anteriors.

Entre les altes de l'exercici dels comptes “200. Terrenys i béns naturals" i “201. Infraestructures i béns destinats a l'ús general" s'hi inclouen interessos de demora per un total de 3.784 milers d’euros. D'acord amb la INCL, aquests interessos no compleixen els requisits per ser considerats immobilitzat, sinó que s'haurien de registrar com una despesa. Per consegüent, els epígrafs "2. Infraestructures i béns destinats a l’ús general" del balanç i el "5. Despeses de funcionament dels serveis i prestacions socials" del compte del resultat economicopatrimonial, es troben sobrevalorat i infravalorat, respectivament, en 3.784 milers d’euros.

2. Immobilitzat financer. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

L’epígraf "4.1 Valors mobiliaris" dels "Béns de caràcter financer" de l'inventari de 2010 és de 1.936 milers d’euros i té una diferència amb els registres comptables de 1.336 milers d’euros, motivada, principalment, pels imports dels valors mobiliaris que apareixen duplicats a l’inventari. D’altra banda, aquest encara manté les aportacions que es van fer l’any 1983 a Fires i Congressos de Balears, SA, la qual es va dissoldre l’any 1993.

El compte “252. Crèdits a llarg termini” té un saldo de 170 milers d’euros que no ha tengut moviment i que prové d’exercicis anteriors, i del qual no s’han pogut conèixer les seves naturalesa i cobrabilitat. Ateses aquestes circumstàncies, la seva recuperabilitat és improbable i, per tant (d’acord amb les normes de valoració establertes per la INCL), s’hauria de corregir el seu valor, amb la dotació d’una provisió en el compte "298. Provisió per a insolvències de crèdits a llarg termini" de 170 milers d’euros.

El Banco Popular (abans Banc de Crèdit Balear) certifica que el Consell té, a 31/12/10, 9.363 títols seus (import efectiu total de 36 milers d’euros). A l’inventari figuren 890 títols.

L'epígraf "1. Cartera de valors a llarg termini" del balanç està sobrevalorat en 29 milers d'euros. Per tant, s'hauria de dotar una provisió en el compte "297. Provisió per depreciació de valors negociables a llarg termini" per l’import esmentat.

3. Deutors. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

El compte “440. Deutors per IVA repercutit" inclou partides (230 milers d’euros) amb antiguitat superior a l’any.

El Consell ha inclòs en els deutors pressupostaris les bestretes dels exercicis 2009 i 2010, de 37.500 milers d’euros cada una. Atès el contingut de les disposicions addicionals vuitena i quarta de les lleis 9/2008 i 9/2009, així com dels acords del Consell de Govern de 12/03/10 i 03/12/10, mitjançant els quals es varen concedir les bestretes, en aplicació dels principis comptables públics de prudència i de correlació d’ingressos i despeses, s’hauria d'haver posposat el reconeixement del dret en el moment en què es rebessin les quantitats.

Amb independència de l’efecte de les bestretes de la CAIB que figuren anteriorment, existeix una diferència no conciliada de 4.854 milers d’euros corresponent a partides deutores de la CAIB en la comptabilitat del Consell que no figuren en els registres de la CAIB.

El Consell no ha registrat els ingressos del 4t trimestre de 2010 corresponents als cànons de concessió de Son Reus i de la campanya de conscienciació per un total de 275 milers d’euros. En conseqüència, els comptes “441. Deutors per ingressos meritats” i “775. Ingressos per lloguers” s’haurien d’augmentar en 275 milers d’euros.

4.Tresoreria. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

Hi ha 4 comptes bancaris que no consten en l’estat de tresoreria. No han tengut moviment durant l’exercici i, a 31/12/10, tots tenen saldo zero. D’aquests comptes, un és d’estalvi a termini.

En els comptes bancaris figuren 10 persones amb firma autoritzada, les quals ja han deixat els seus càrrecs.

B. Passiu

1. Fons propis

2. Creditors. Endeutament. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

El saldo del compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost” (3.111 milers d’euros) s’ha d’augmentar en 1.625 milers d’euros, per adquisicions de béns i de serveis de 2010 i 2009, que s’han registrat els exercicis 2011 i 2012. D’aquest import, 1.594 milers d’euros corresponen a despesa i 81 milers d’euros a inversió.

Dels 48 subcomptes que formen el compte “419. Altres creditors no pressupostaris” (9.839 milers d’euros), 40 (amb 465 milers d’euros de saldo) no han tengut moviment des de 31/12/07. La majoria d’aquests subcomptes són molt antics. S’hauria de fer una revisió de saldos i, si escau, fer la regularització pertinent.

No es comptabilitzen els interessos meritats i no vençuts de les operacions de préstec a llarg termini que es mantenen al tancament de l’exercici. Aquesta previsió, a comptabilitzar en el compte “526. Interessos a curt termini de deutes amb entitats de crèdit”, és de 94 milers d’euros.

El compte “554. Cobraments pendents d’aplicació” té un saldo de 343 milers d’euros al tancament de l’exercici dels quals 137 milers d’euros són anteriors a l’any 2000.

La liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de l’exercici 2009 (comunicada el 05/08/11) resulta a reintegrar (30.229 milers d’euros) a partir de gener de 2012, en els termes de l’article 99.5 de la Llei 39/2010, de 22 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2011. El Consell no ha comptabilitzat cap passiu per l’esmentada liquidació definitiva que, previsiblement, havia de resultar a reintegrar.

A 31/12/10, existeix una diferència no conciliada de 312 milers d’euros entre el saldo a pagar que figura en la comptabilitat del Consell (28.886 milers d’euros) i el saldo deutor que figura en els registres de l’IMAS (29.198 milers d’euros).

Durant el 2011 es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdits de l’exercici 2010 i d’anteriors per 1.523 milers d’euros. El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la seva validació o esmena, ja que l'acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que existissin.

En l'informe d'Intervenció de la liquidació pressupostària es fa constar que, al tancament de l’exercici, no es reconeixen obligacions (6.600 milers d'euros) de subvencions les justificacions de les quals no s’han fiscalitzat.

Dels 62 expedients d’obligacions reconegudes, que inclouen inversions i despeses, que va sol·licitar l'SCIB per a la seva anàlisi, el Consell no ha retut 22 expedients. Les incidències detectades en els expedients revisats fan referència a la incorrecta capitalització de despeses de funcionament i s’han inclòs en l’apartat d’incidències de l’immobilitzat no financer.

Recomanacions:

Tenir cura que els actius de l'inventari general de béns i de drets estiguin identificats i valorats, que s’hi reflecteixin les correccions valoratives a efectuar (amortitzacions), i que la seva suma correspongui a l’import de comptabilitat. Així mateix, tenir cura que el Ple aprovi, dins del termini establert, l’inventari, d’acord amb la normativa d’aplicació.

Comptabilitzar l’amortització històrica dels béns activats a l’immobilitzat en els comptes del subgrup 28.

Classificar les adquisicions de llicències i programes informàtics com a immobilitzat immaterial, i separar l’import dels equips, que ha de figurar en l’immobilitzat material.

Verificar les inversions ja finalitzades classificades en els comptes del subgrup “20. Inversions destinades a l’ús general” i fer els traspassos corresponents al compte “109. Patrimoni lliurat a l’ús general”.

Fer l’aplicació definitiva dels saldos dels comptes extrapressupostaris de partides pendents d’aplicació amb una antiguitat que no justifiqui el seu manteniment en aquests comptes.

Realitzar les regularitzacions comptables dels comptes que reflecteixen els moviments de l’IVA amb la Hisenda pública i practicar les anotacions pertinents.

2. COMPTE DEL RESULTAT ECONOMICOPATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat economicopatrimonial de l’exercici que figura en els quadres anteriors.

Diverses factures emeses pel Consell en concepte de servei de transport i recollida de vidre, paper i cartró (2.315 milers d’euros) es comptabilitzen incorrectament com a ingressos per transferències i subvencions, i haurien de figurar en el compte "705. Prestacions de serveis”.

El cost de la gestió del servei de residus urbans de Mallorca, que Tirme, SA presta al Consell (en règim de gestió indirecta de serveis públics), és subvencionat per la CAIB, que el 2010 ha reconegut obligacions per 1.908 milers d’euros que ha pagat directament a la societat concessionària. El Consell no ha reconegut cap ingrés ni despesa per aquest concepte, no obstant, d’acord amb el principi comptable de no-compensació, el Consell hauria d’haver reconegut un ingrés i una despesa de 1.908 milers d’euros.

3. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

En els expedients de modificació de crèdit aprovats per decret de Presidència no consta que se n’hagi donat compte al Ple, tal com estableixen les bases d’execució.

A l'igual d'exercicis anteriors, s’observa:

En els expedients de crèdits extraordinaris, suplements de crèdit, baixes per anul·lació i transferències de crèdit no consta la memòria justificativa (BE núm. 10.3, 12.5 i 15.3).

En els expedients d’incorporació de romanents de crèdit, ni en els informes d’Intervenció ni en forma de certificat separat es detalla el romanent de tresoreria del 2009 disponible per finançar modificacions.

Les modificacions de crèdit per baixes per anul·lació i transferències de crèdit negatives no descriuen com queda afectat el crèdit de la partida abans i després de la minoració (BE 12 i 15).

Dels 32 expedients de modificació de crèdit revisats destaquen les incidències següents:

La modificació de crèdit núm. 1, de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit (389 milers d’euros), finançada amb baixes per anul·lació, s’ha comptabilitzat el dia següent a la publicació de la seva aprovació inicial, per tant, abans de l'aprovació definitiva.

La modificació de crèdit núm. 5, de transferències de crèdit, incrementa el crèdit en una partida que correspon a una subvenció nominativa (aportació Teatre del Mar). Aquesta transferència és aprovada per Decret de Presidència i hauria de ser aprovada pel Ple, d’acord amb el que estableix la BE núm.12.3.b.

La modificació núm. 39, que genera crèdit extraordinari per 118 milers d’euros (subvenció nominativa en el capítol 7, de restauració del patrimoni eclesiàstic), té informe d’Intervenció desfavorable, atès que no queda acreditat l'interès públic de l'activitat o projecte objecte de subvenció ni els motius que justifiquen l'exclusió de publicitat i concurrència, cosa que contravé la BE 10.3.

B. Execució del pressupost

1. Execució d’ingressos. Incidències:

El Consell ha reconegut en el capítol 4 la bestreta de l’exercici 2010, de 37.500 milers d’euros. Atès el contingut de la disposició addicional quarta de la Llei 9/2009, així com de l’Acord del Consell de Govern de 03/12/10, mitjançant el qual es va concedir la bestreta, en aplicació dels principis comptables públics de prudència i de correlació d’ingressos i despeses, no s’hauria d'haver reconegut fins al moment en què es rebés la quantitat.

El Consell comptabilitza en el capítol 4 un total de 2.315 milers d’euros per transferències i subvencions del servei de transport i recollida de vidre i paper cartró, que és una prestació de serveis i s’hauria de comptabilitzar en el capítol 3.

El Consell no ha registrat, en el capítol 5, els ingressos corresponents al 4t trimestre de 2010 dels cànons de concessió de Son Reus i de la campanya de conscienciació per un import total de 275 milers d’euros.

La diferència entre els drets reconeguts pel Consell envers la CAIB i les obligacions que aquesta reconeix a favor del Consell és de 39.450 milers d’euros, en el recàrrec sobre l’IAE i en les transferències (corrents i de capital). Les principals partides incloses dins aquesta diferència són les següents:

37.500 milers d'euros reconeguts en el capítol 4 per la bestreta del fons interinsular de finançament de serveis, que la CAIB ha comptabilitzat extrapressupostàriament.

958 milers d’euros per convenis en matèria social, dels quals la CAIB reconeix l’obligació a favor de l’IMAS els anys 2009 i 2010, ja que els convenis estan signats directament amb l’IMAS.

1.011 milers d’euros en concepte participació ingressos apostes esportives, que el Consell reconeix a nom de la CAIB i el comptabilitza en una partida de transferències procedents de l’Estat.

La CAIB reconeix el 2010 una obligació de 1.908 milers d′euros, de subvenció de la gestió del servei dels residus urbans de l'illa de Mallorca, que Tirme, SA presta al Consell (en règim de gestió indirecta de serveis públics). El Consell no reconeix el dret corresponent, atès que la CAIB realitza l′ingrés directament a la concessionària.

El Consell reconeix a nom de la CAIB 1.528 milers d′euros pel recàrrec provincial de l’IAE de 2009, que hauria de reconèixer a nom dels corresponents ajuntaments.

El Consell reconeix respecte de la CAIB més drets en el capítol 4 de transferències corrents (80.096 milers euros) i menys en el capítol 7 de transferències de capital (42.174 milers d’euros). Aquesta diferència prové, fonamentalment, dels 40.457 milers d’euros de la transferència en matèria de carreteres (Llei 16/2001), que el Consell reconeix en el capítol 4 i la CAIB en el capítol 7.

2. Execució de despeses. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

No es reconeixen 1.908 milers d′euros pel pagament de la gestió del servei de residus urbans de l′illa de Mallorca, que Tirme, SA presta al Consell en règim de gestió indirecta de serveis públics i que subvenciona la CAIB, que fa el pagament directament a la concessionària.

El Consell ha imputat 7.181 milers d’euros corresponents a la retribució variable de la concessió de la carretera Palma-Manacor al capítol 6 del pressupost de despeses. Atès que aquesta retribució es considera un cànon d'ús (cànon variable), l’import esmentat s’hauria d’haver imputat al capítol 2 del pressupost de despeses.

L’exercici 2010 s’han aprovat reconeixements extrajudicials de crèdits per import de 1.094 milers d’euros, amb informe de fiscalització amb objeccions essencials.

El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la seva validació o esmena, ja que l'acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que existissin.

El compte “413. Creditors per operacions pendents d'aplicar al pressupost" té un saldo, a 31/12/10, de 3.111 milers d’euros, per despeses registrades i no comptabilitzades, sense crèdit, o d’actuacions en què s’ha prescindit del procediment legalment establert.

El saldo del compte 413 s’ha d’augmentar en 1.625 milers d’euros, per adquisicions de béns i serveis de 2010 i 2009, que s’han registrat els exercicis 2011 i 2012.

S’ha de fer constar que l'informe d'Intervenció de la liquidació pressupostària diu que no es reconeixen obligacions de subvencions (6.600 milers d'euros) les justificacions de les quals no s’han fiscalitzat. Si es comptabilitzassin disminuirien el resultat pressupostari.

S’han comptabilitzat indegudament en el capítol 6 d’inversions interessos de demora corresponents a liquidacions d’obres pel retard en el pagament (934 milers d’euros), que s’haurien de comptabilitzar en el capítol 3 com a despesa financera.

C. Pressuposts tancats

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

El Consell hauria de revisar i, si escau, regularitzar els saldos pendents de cobrament anteriors a 2007, que sumen 16.308 milers d’euros (el 16,8 % del pendent total).

2. Pressuposts tancats de despeses. Incidències:

La darrera regularització de saldos pendents de pagament d’exercicis tancats es va realitzar el 2005. Dels exercicis 1991-2006 resta un pendent de pagament de 2.593 milers d’euros (un 55,4 % del total del pendent). L’exigibilitat d’aquests saldos és dubtosa, per això caldria la seva revisió i, si escau, instrumentar el corresponent expedient de depuració de saldos (vegeu quadre II.3.17 de l’annex).

D. Pressuposts d’exercicis posteriors

1. Ingressos pluriennals

2. Despeses pluriennals. Incidències:

A l'igual de l'exercici anterior, la Intervenció informa de disconformitat l’expedient del Pla d′Obres i Serveis i de Carreteres de 2010 i el Pla Pluriennal 2010-2012, atès que l’Acord d’autorització i disposició de les despeses pluriennals inclou obres que ja varen ser autoritzades i disposades en exercicis anteriors, i en les quals no es respecten els percentatges màxims de despesa de cada anualitat (art. 174.3 del TRLRHL).

Els informes d’Intervenció posen de manifest l’incompliment de l’article 174 del TRLRHL, relatiu a les despeses de caràcter pluriennal. El POS s’utilitza com un pagament ajornat del preu, i s’hauria de reformular el Reglament de cooperació local, per tal que es pugui realitzar. Solament ha de ser possible el finançament fraccionat i diferit en el temps respecte dels projectes l’execució dels quals es perllongui més d’un any.

E. Despeses amb finançament afectat. Incidències:

Les dades sobre desviacions de finançament que apareixen en la memòria dels comptes anuals i en els diferents estats de seguiment de les despeses amb finançament afectat no coincideixen amb les que apareixen en el resultat pressupostari i en el romanent de tresoreria aprovats amb la liquidació pressupostària. Les diferències s’exposen en el quadre següent:

CIMA 2010. DIFERÈNCIES EN LES DESVIACIONS ANUALS I ACUMULADES DE PROJECTES DE DESPESA AMB FINANÇAMENT AFECTAT (en milers euros)

Desviacions de finançament

Exercici positives

Exercici negatives

Acumulades positives

Estats DFA retuts telemàticament (1)

81.471

53.933

130.434

Memòria (2)

81.471

53.933

130.434

Resultat pressupostari i romanent de tresoreria (3)

68.044

40.503

117.004

Diferència (1) o (2) - (3)

13.428

13.429

13.430

El projecte de finançament afectat relatiu a les carreteres finançades amb fons procedents de la CAIB (2010.2.46.1-2010.90.4.6/CAP) no reflecteix correctament les sumes parcials de les desviacions de finançament. En concret, la suma de les desviacions parcials positives per agents és de 1.118 milers d’euros (el projecte reflecteix 14.528 milers d’euros), i la suma de les desviacions parcials negatives per agents és de 847 milers d’euros (el projecte reflecteix 14.527 milers d’euros).

F. Resultat pressupostari. Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat a conseqüència d'algunes de les incidències exposades en l'apartat de l'estat de liquidació del pressupost, especialment pels reconeixements extrajudicials de crèdits aprovats durant els exercicis 2010 i 2011, les subvencions justificades i pendents de fiscalitzar i tramitar l’obligació corresponent, i el reconeixement del dret de la bestreta del fons interinsular de finançament.

L’ajust que apareix en el resultat pressupostari per despeses finançades amb romanent de tresoreria per a despeses generals (22.519 milers d’euros) no s’ha pogut contrastar amb la relació de les obligacions reconegudes derivades de modificacions de crèdit finançades amb romanent líquid de tresoreria, atès que el Consell no l’ha tramesa.

G. Romanent de tresoreria. Incidències:

El romanent de tresoreria queda desvirtuat a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren al present Informe, especialment per aquelles que fan referència a la quantificació dels drets pendents de cobrament (en particular, els 75.000 milers d'euros de les bestretes del fons interinsular de finançament) i de les obligacions pendents de pagament. Si es consideren totes aquestes incidències el romanent de tresoreria per a despeses generals seria negatiu, i no s’hauria d’emprar en l’exercici 2011 com a font de finançament de modificacions de crèdit.

Recomanacions:

Vetllar per l′adequada ordenació i instrucció dels expedients de modificació de crèdit.

Realitzar i aportar les memòries justificatives dels crèdits extraordinaris, dels suplements de crèdit i de les transferències de crèdit d’acord amb el que estableix la normativa.

Reconèixer els drets a cobrar que estiguin suportats documentalment d’acord amb els principis comptables i bases d’execució.

Preveure i comptabilitzar directament en el pressupost de l’IMAS els ingressos procedents de convenis signats per aquest ens.

Conciliar periòdicament els saldos pendents amb la CAIB, amb l’IMAS i amb la resta d'entitats dependents, de manera que es detectin i resolguin les diferències.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, per tal d’evitar haver de recórrer amb habitualitat a la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Analitzar els deutes pendents de cobrament i les obligacions pendents de pagament antics i, si escau, regularitzar els que calguin.

Realitzar un llistat de creditors i deutors que reflecteixi les partides de cada tercer pendent de pagament i cobrament a 31 de desembre de cada exercici.

Procurar que el sistema d’informació dels compromisos d′ingressos d’exercicis posteriors reculli tota la informació sobre ingressos futurs.

Incloure i revisar tots els projectes amb finançament afectat dins del sistema d’informació de seguiment de les despeses amb finançament.

Modificar el marc normatiu del Pla d’Obres i Serveis de manera que les seves previsions econòmiques s’adaptin a les regles sobre despeses pluriennals.

 

4. MEMÒRIA

Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

La informació retuda de la mitjana dels treballadors no detalla el nombre de funcionaris i de personal laboral.

En la informació de la gestió indirecta dels serveis públics s'esmenta FCC, SA – LUMSA, SA UTE (lot/zona 1 i 2), sense que consti la informació, que estableix la INCL, relacionada amb el servei públic que presta.

Així mateix, de manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

El quadre de la memòria “Informació de les operacions no pressupostàries de tresoreria. Deutors” no inclou els comptes “443. Deutors a curt termini per ajornament i fraccionament” (16 milers d’euros), ”444. Deutors a llarg termini per ajornament i fraccionament” (8 milers d’euros), “5581. Provisions de fons per bestretes de caixa fixa” (1 miler d’euros) i “5585. Altres deutors per lliurament per a provisions de fons” (54 milers d’euros).

El quadre de la memòria “Operacions no pressupostàries de tresoreria. Creditors” no inclou el compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost” (3.110 milers d’euros).

No s'informa dels béns rebuts o lliurats en règim de cessió temporal o adscripció, especificant-ne el valor net comptable i el tipus. En els comptes “103. Patrimoni rebut en cessió” i “108. Patrimoni lliurat en cessió” figuren 816 milers d'euros i 305 milers d’euros, respectivament.

El quadre de la memòria “Estat del deute. Interessos explícits” presenta diferències amb la informació de la rendició: interessos meritats (1.295 milers segons la memòria i 1.314 milers segons la rendició telemàtica), interessos meritats i no vençuts a 31/12/2010 (80 milers segons la memòria i 0 milers d’euros segons la rendició telemàtica, que concorda amb els registres comptables).

El Consell manté, amb entitats de crèdit, quatre contractes de gestió de pagaments a proveïdors per un total de 35 milions d’euros. Tot i que, a 31/12/10, no hi ha cap import disposat, no s’informa de l’existència d’aquests contractes, que poden ser utilitzats per endeutar-se a curt termini.

La memòria no informa de la liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de l’exercici 2009 que, previsiblement, havia de ser a reintegrar.

No s’informa tampoc sobre les subvencions rebudes pendents de justificació, tal com estableix la INCL.

El quadre de finançament (part I) inclòs a la memòria presenta en l’apartat “Deutes a llarg termini” la variació neta que hi ha hagut durant l’exercici mentre que, en realitat, s’han d’incloure les addicions i les baixes de manera separada, per donar una correcta imatge dels fons obtinguts i aplicats.

No s’informa de determinats fets que tenen o poden tenir una transcendència econòmica significativa pel Consell, com és el fet que el Consell té reconegut un deute (75.000 milers d’euros) per les bestretes de la CAIB a compte del sistema de finançament dels consells insulars per a 2010 i 2011 i que, a data de tancament d’aquest Informe, encara no s’han cobrat.

Recomanacions:

Formular la memòria amb tota la informació comptable que estableix la INCL, així com aquella que sigui necessària per poder interpretar correctament els comptes anuals i perquè aquests reflecteixin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

Tenir cura que no hi hagi discrepàncies entre les dades que figuren a la memòria i les que consten en els corresponents estats, relacions i comptes del Compte general.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el següent:

Organismes autònoms: Institut de l’Esport Hípic de Mallorca (IEHM), Institut d’Afers Socials de Mallorca (IMAS), Agència de la Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca.

Societat mercantil: Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut de Mallorca (sense activitat)

Fundacions: Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, Fundació Mallorca Turisme, Fundació Teatre Principal de Palma.

Consorcis: Consorci Eurolocal-Mallorca, Consorci d’Informàtica Local de Mallorca, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears

De l’organisme autònom IMAS s’ha fet una fiscalització anàloga a la realitzada a l’Administració general, atès que té un pressupost superior al 25 % del pressupost del Consell.

Ràdio i Televisió de Mallorca, SAU, la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet i la Fundació Teatre Principal de Palma han retut els comptes però no han tramès cap informe de control financer, d’Intervenció ni d’auditoria financera.

La Fundació Mallorca Turisme ha retut els comptes i l’informe d’auditoria financera, el qual conté una opinió favorable.

El Consorci Eurolocal-Mallorca ha retut els comptes i un informe de control de la Intervenció General del Consell que n’informa favorablement.

El Consorci d’Informàtica Local de Mallorca ha retut l’estat de liquidació del pressupost però no ha tramès la resta d’estats que integren els comptes ni cap informe de control financer, d’Intervenció o d’auditoria financera.

A continuació, s’exposen les excepcions que figuren en els informes financers, d’Intervenció i d’auditoria externa tramesos a la Sindicatura.

Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears

S’ha tramès l’informe d’auditoria financera (amb excepcions), que conté la limitació a l’abast següent:

“Amb anterioritat a l’exercici 2009 la comptabilitat financera del Centre Associat seguia paràmetres de comptabilitat que s'atenien a criteris pressupostaris, és a dir, l’obtenció d’una situació d’execució pressupostària. Els conceptes utilitzats en la comptabilitat financera s’atenien als de despesa i ingrés pressupostari.

Aquesta circumstància ha suposat que no es pugui obtenir evidència suficient i adequada dels saldos d’immobilitzat i de les subvencions concedides per aquest Consorci amb anterioritat a l’exercici 2009.

Ens informen que la intenció de l’entitat és esmenar aquesta limitació.”

Recomanacions:

Efectuar un informe de control financer o una auditoria de l’exercici de cada una de les entitats dependents i trametre’ls a l’SCIB.

Fer un seguiment estricte i adoptar les mesures adients en relació amb les excepcions posades de manifest en els informes de control financer i en els d'auditoria.

2. DADES AGREGADES DE LES ENTITATS DEPENDENTS

A. Drets de cobrament de les entitats dependents respecte del Consell

B. Evolució dels fons propis i dels resultats de les entitats dependents

C. Passius exigibles de les entitats dependents

D. Aportacions rebudes per les entitats dependents

E. Evolució de les despeses de personal de les entitats dependents

3. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades són: Institut de Biologia Animal de Balears, SA, Gestión Urbanística de Baleares, SA, Fundació Castell d'Alaró, Fundació Democracia y Gobierno Local, Fundació Es Baluard, d'Art Modern i Contemporani, Fundació Jardí Botànic de Sóller, Fundació Musical ACA, Fundació Santuari de Lluc, Fundació Teatre del Mar, Consorci del Castell de Sant Carles, Consorci Ciutat Romana de Pol·lèntia, Consorci Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, Consorci per a la Música de les IB "Orquestra Simfònica de les IB Ciutat de Palma", Consorci per a la Protecció i Acollida de les Persones Disminuïdes Profundes de IB, Institució Pública Antoni Maria Alcover, Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.

IV. INSTITUT MALLORQUÍ D’AFERS SOCIALS

1. BALANÇ

A. Actiu. Incidències:

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

No es disposa d'un inventari de béns i drets d'acord amb el Reglament de béns de les entitats locals (RD 1372/1986).

No es comptabilitza cap quantitat en concepte d’amortitzacions (regles 18 i següents de la INCL per a l’immobilitzat no financer).

Així mateix, de manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents a les circularitzacions bancàries:

A dos comptes de La Caixa i a un de Sa Nostra figura una única firma autoritzada per a la disposició de fons, fet que suposa una deficiència de control intern.

Un compte de La Caixa (amb saldo zero a 31 de desembre segons la circularització bancària) no consta en l’estat de tresoreria.

L’exercici 2010 s’han comptabilitzat factures de reparacions dins de les immobilitzacions materials per 395 milers d’euros. En conseqüència, a 31/12/10, les immobilitzacions materials i el resultat economicopatrimonial de l’exercici es troben sobrevalorats en 395 milers d’euros.

A 31/12/10 existeix una diferència no conciliada de 312 milers d’euros entre el saldo deutor del Consell que figura en els registres de l’IMAS (29.198 milers d’euros) i el saldo a pagar que figura en la comptabilitat del Consell (28.886 milers d’euros). Així mateix, també existeixen diferències no conciliades amb la CAIB l’efecte net de les quals és un defecte en el saldo deutor de la CAIB en la comptabilitat de l’IMAS per valor de 67 milers d’euros.

B. Passiu. Incidències:

El saldo del compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost” (113 milers d’euros) s’ha d’augmentar en 27 milers d’euros, per adquisicions de béns i serveis de 2010 i 2009, que s’han registrat l’exercici 2011.

L'exercici 2010 no s'ha retut la documentació suport del pagament de cotitzacions a la Seguretat Social.

Recomanacions:

Elaborar l’inventari general de béns i drets de l’IMAS i conciliar-lo amb la comptabilitat.

Reflectir comptablement en el subgrup 29 l’amortització històrica dels béns activats a l’immobilitzat.

2. COMPTE DEL RESULTAT ECONOMICOPATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats corresponents al balanç de situació s’exposen incidències que, algunes de les quals, afecten i desvirtuen el resultat economicopatrimonial de l’exercici.

3. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions

B. Execució del pressupost

1. Execució d’ingressos. Incidències:

L'IMAS ha reconegut drets envers el Consell per 116.032 milers d'euros, mentre que aquest ha reconegut obligacions per 116.886 milers d’euros. La diferència (854 milers d’euros) s’explica en les incidències següents:

El Consell reconeix dins el 2010 obligacions per import de 1.037 milers d'euros (aportació extraordinària del 2009 i conveni inserció discapacitats) amb relació a les quals l’IMAS va reconèixer el dret el 2009.

L’IMAS ha reconegut drets per valor de 183 milers d’euros (convenis inserció discapacitats), però el Consell no ha reconegut les corresponents obligacions.

La conciliació dels drets reconeguts de l’IMAS i les corresponents obligacions de la CAIB mostra les incidències següents:

L’IMAS ha reconegut drets per diversos convenis i aportacions de la CAIB per import de 5.726 milers d'euros, mentre que aquesta ha reconegut 6.281 milers d'euros. La diferència és de 555 milers d'euros.

La CAIB ha registrat a favor de l’IMAS 775 milers d’euros corresponents al conveni de col·laboració per dur a terme programes d’acolliment i d’integració de la població immigrada, mentre que els corresponents drets han estat reconeguts en el pressupost del Consell.

La CAIB ha registrat obligacions per valor de 105 milers d’euros corresponents a convenis amb el SOIB per a accions formatives i d’ocupació que l’IMAS no ha registrat.

L’IMAS ha registrat drets per import de 350 milers d’euros, corresponents al conveni amb la CAIB per al finançament del transport d’alumnat amb necessitats educatives especials, i la CAIB va reconèixer l’obligació el 2009. Per aquest mateix conveni, el 2010, l’IMAS reconeix més drets (20 milers d’euros) que obligacions registra la CAIB.

L’IMAS té saldos pendents de cobrament respecte de la CAIB per import de 2.018 milers d’euros (dels quals 43 milers d'euros provenen d’exercicis tancats), mentre que la CAIB té reflectits en la seva comptabilitat saldos pendents de pagament per 2.472 milers d’euros (corresponents a l’exercici corrent). D’aquest import, 412 milers d’euros es troben registrats en la comptabilitat del Consell.

2. Execució de despeses. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

Durant el 2010 es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdit de l’exercici 2009 i anteriors per import de 354 milers d’euros.

Durant el 2011 es produeixen reconeixements extrajudicials de crèdit de l’exercici 2010 i anteriors per valor de 99 milers d’euros.

El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la seva validació o esmena, ja que l’acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que existissin.

C. Pressuposts tancats

1. Pressuposts tancats d’ingressos

2. Pressuposts tancats de despeses

D. Pressuposts d’exercicis posteriors

1. Ingressos pluriennals

2. Despeses pluriennals. Incidències:

De manera similar a l’exercici anterior, l’estat de compromisos de despesa adquirits amb càrrec a exercicis posteriors de la memòria en el qual figuren obligacions compromeses per import de 9.026 milers d'euros, s'hauria d'augmentar en, almenys, 4.638 milers d’euros, corresponents a contractes i convenis no tinguts en compte.

E. Despeses amb finançament afectat. Incidències:

La memòria informa que no hi ha desviacions de finançament a 31 de desembre. No obstant això, s’ha comprovat l'existència de desviacions de finançament en alguns casos puntuals d'ingressos afectats i, per altra banda, els estats de la memòria corresponents al resultat pressupostari i al romanent de tresoreria inclouen desviacions positives de l'exercici (1.307 milers d'euros), desviacions negatives de l'exercici (627 milers d'euros) i un excés de finançament afectat (3.440 milers d'euros).

F. Resultat pressupostari. Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat a conseqüència d'algunes de les incidències exposades en l'apartat de l'estat de liquidació del pressupost, especialment pel que fa als drets reconeguts envers el Consell i la CAIB i als reconeixements extrajudicials de crèdits aprovats durant els exercicis 2010 i 2011.

Un informe d’execució del romanent líquid de tresoreria incorporat de l’IMAS (que concorda amb el càlcul efectuat per l'SCIB) conclou que la xifra de crèdits gastats finançats amb romanent de tresoreria per a despeses generals és de 3.925 milers d’euros. Per tant, l’import d’aquest concepte que figura en el resultat pressupostari s’hauria d’incrementar en 466 milers d’euros.

G. Romanent de tresoreria. Incidències:

El romanent de tresoreria s’hauria de modificar com a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren al present Informe, especialment per a aquelles que fan referència als drets pendents de cobrament i obligacions pendents de pagament assenyalades en els epígrafs d’actiu i passiu del balanç.

Recomanacions:

Reconèixer els drets a cobrar que estiguin suportats documentalment d’acord amb els principis comptables i bases d’execució.

Conciliar periòdicament els saldos pendents amb el Consell i la CAIB, de manera que es detectin i esmenin les diferències.

Pressupostar i comptabilitzar directament en el pressupost de l’IMAS els ingressos procedents de convenis signats per aquest ens.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, per tal d’evitar haver de recórrer amb habitualitat a la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Analitzar els deutes pendents de cobrament i les obligacions pendents de pagament antics i, si escau, regularitzar els que procedeixin.

Incloure tots els projectes amb finançament afectat dins el sistema d’informació de seguiment de les despeses amb finançament.

4. MEMÒRIA

Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

Amb relació a la mitjana dels treballadors informada en la memòria retuda, no es detalla el nombre de funcionaris i de personal laboral.

La memòria no informa de forma individual pel que fa a l’IMAS (import, característiques i dades del perceptor) de les subvencions rebudes pendents de justificar i de les atorgades d’un import significatiu respecte al total.

En el quadre “Operacions no pressupostàries de tresoreria. Creditors” de la memòria no s’ha inclòs el compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost” (113 milers d’euros).

 

ANNEX II.

INFORME 82/2013 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR DE MENORCA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2010

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular de Menorca corresponent a l’exercici 2010 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2012. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria de Consells Insulars i Universitat.

El present Informe no inclou els apartats de subvencions i de contractes, atès que el Programa d’actuacions per a l’any 2012 estableix que els informes dels comptes generals dels consells insulars corresponents a l’exercici 2010 es limitaran a la fiscalització dels comptes generals, sense incloure els apartats de subvencions i de contractes, qüestions que seran objecte d’informes específics que inclouran els quatre consells insulars.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2010 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són d’aplicació a la gestió dels fons públics.

3. ABAST DEL TREBALL I LIMITACIONS

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Menorca i les seves entitats dependents i vinculades.

Les entitats afectades per la fiscalització del present Informe són les següents:

Administració general

Entitats dependents: Organismes autònoms: Consell Econòmic i Social de Menorca i Institut Menorquí d’Estudis.

Societats mercantils dependents: Menorca Informació i Comunicació, SLU i Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA.

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut de Menorca.

Fundació dependent: Fundació Destí Menorca

Consorcis dependents: Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca, Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó, Consorci per a la Protecció de la Legalitat , Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca, Consorci Sociosanitari de Menorca.

Entitats vinculades: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Inmobiliaria Casa de Menorca, SA, Institut de Biologia Animal de Balears, SA, Fundación Democracia y Gobierno Local, Fundació Menorquina de l’Òpera, Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca, Fundació Teatre Principal de Maó, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Consorci del Museu Militar de Menorca i Patrimoni Històric del Port de Maó i Cala Sant Esteve, Consorci Penya-segats del Port de Maó, Consorci per a la Protecció i Acollida de Persones Disminuïdes Psíquiques Profundes de les Illes Balears, Consorci per al Desenvolupament Esportiu de Ciutadella, Consorci Pla-D Ferreries, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears, Associació Fons Menorquí de Cooperació.

L’empresa Menorca, Informació i Comunicació, SLU mai no ha tengut activitat.

L’Institut de la Joventut de Menorca és una empresa pública amb naturalesa d’entitat de dret públic creada per la CAIB (Decret 35/2006) i transferida al Consell (Llei 21/2006), que la manté sota la mateixa forma jurídica.

El Consell ha tramès certificat de les entitats dependents, entre les quals figuren el Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó i el Consorci Sociosanitari de Menorca, que a l’informe de l’exercici anterior figuraven com a entitats vinculades.

El Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de Menorca va ser dissolt pel Ple del Consell Insular el 19/07/10 (BOIB de 03/08/10), i es va crear el Consorci de Recursos Sociosanitaris de les Illes Balears, que té com a membres promotors la CAIB i els consells insulars (conveni i estatuts publicats en el BOIB núm. 190, de 30/12/10).

Diverses entitats vinculades que figuren en el quadre anterior no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe atès que, durant l’exercici, el Consell no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat la seva activitat. Aquestes entitats són: Fundació Balear de la Memòria Democràtica, Fundació Ca n’Oliver, Fundació Enciclopèdia de Menorca, Consorci del Joc Hípic de Menorca, Consorci Centre Balears Europa, Consorci Menorca Reserva de la Biosfera, Consorci Pati de Sa Lluna (conveni de creació i estatuts publicats en el BOIB núm.167, de 18/11/10), Consorci per al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana, Associació Leader Illa de Menorca.

B. Àmbit objectiu i limitacions

L’abast del treball realitzat és el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

De les entitats dependents s’exposen, si escau, els aspectes més significatius dels informes d’Intervenció i d’auditoria referents als comptes anuals. Així mateix, s’inclouen unes fitxes amb dades pressupostàries i patrimonials de cada una de les entitats, i uns altres quadres agregats que es consideren adients.

Es reprodueix l’opinió que es reflecteix en els informes d’intervenció i d’auditoria externa de les entitats dependents amb la finalitat de donar-los una major publicitat i transparència, si bé, la Sindicatura no assumeix com a pròpies les opinions que manifesten ja que no han estat objecte de revisió.

S’enumeren les entitats vinculades i s’exposa un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

L’objectiu d’estabilitat pressupostària es regula en el Text refós de la Llei d’estabilitat pressupostària (RD 2/2007, de 28 de desembre). L’article 3.2 estableix que l’avaluació d’aquest objectiu es realitzarà mitjançant el SEC’95.

L’article 22 determina que les entitats locals que no hagin aconseguit l’objectiu previst en l’article 20 hauran d’aprovar un pla economicofinancer a mitjà termini per corregir la situació de desequilibri. El pla, haurà de ser aprovat pel Ple i es trametrà al Ministeri d’Economia i Hisenda, que farà el seguiment de les actuacions per corregir els desequilibris, sense perjudici de les competències que tengui la Comunitat Autònoma.

No obstant això, cal tenir en compte l’Acord de la Subcomissió de Règim Econòmic, Financer i Fiscal, de la Comissió Nacional d’Administració Local (CNAL), en relació amb l’aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària a les liquidacions dels pressuposts de les entitats locals, corresponents a l’exercici 2010 (de 28/04/11), pel qual es fixa en el 0,40% del PIB nacional de 2010 el límit del dèficit de les entitats locals dins del qual aquestes no hauran de preparar, aprovar i sotmetre a aprovació plans economicofinancers de reequilibri com a conseqüència de les liquidacions dels seus pressuposts generals de l’exercici 2010. L’esmentat límit equival a un dèficit del 5,53% entre els ingressos dels capítols 1 a 7 i les despeses dels capítols 1 a 7, calculat en termes SEC’95.

L’informe d’Intervenció que avalua el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària del pressupost inicial del Consell afirma que no es compleix, atès que hi ha una necessitat de finançament de 1.889 milers d’euros (les despeses dels capítols 1 a 7 són superiors als ingressos prevists en els capítols 1 a 7). El Consell no va elaborar cap pla economicofinancer, encara que tenia l’obligació de fer-ho en un termini màxim de 3 mesos.

A diversos expedients de modificacions de crèdit dels revisats per l'SCIB (suplement de crèdit 07/10, incorporació de romanents de crèdit 03/10), l'interventor informa de la necessitat d'elaborar un pla econòmic i financer, atès que l'expedient no assoleix l’equilibri pressupostari. No es va aprovar cap pla.

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost 2010 afirma que la corporació té, al tancament de l’exercici, una capacitat de finançament d'11.321 milers d’euros (els ingressos dels capítols 1 a 7 són superiors a les despeses dels capítols 1 a 7) i, per tant, no cal l’elaboració del pla economicofinancer. Indica que a l’hora d’avaluar la capacitat de finançament no s’han tengut en compte els ajusts prevists en termes SEC’95 i que el càlcul només es refereix a la liquidació del pressupost del Consell i no al consolidat amb els organismes autònoms i ens públics dependents.

L’informe esmentat al paràgraf anterior recomana, malgrat que no sigui obligatòria l’elaboració d’un pla economicofinancer, l’aprovació d’una planificació pluriennal de l’activitat financera de la corporació, pels motius següents:

"La necessitat d’elaboració del pla economicofinancer que resulta de les modificacions aprovades – a hores d’ara, del pressupost del Consell Insular de Menorca del 2011.

La decisiva influència en el resultat del compliment d’estabilitat pressupostària dels ingressos afectats (la transferència de l’Estat per finançar inversions en carreteres és el cas més paradigmàtic), els quals no han estat contrarestats, a 31/12/10, per la despesa corresponent.

El resultat pressupostari ajustat de 2010 és negatiu en 2.931.974,79 euros.

El romanent de tresoreria per a despeses generals, a 31/12/10, és negatiu en 9.157.528,52 euros."

Recomanacions:

Adoptar les mesures oportunes per tal de complir l'objectiu d’estabilitat en les diferents fases del cicle pressupostari, de forma consolidada i, si escau, aprovar un pla economicofinancer a mitjà termini per corregir la situació de desequilibri.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2010 del Consell Insular i les seves entitats dependents és la següent:

Consell Insular

El Compte general de 2010 es va aprovar definitivament (el 21/11/11) i es va retre el 23/11/1, 14 dies després de finalitzar el termini.

No s’ha retut la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics, ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i Regla 101 de la INCL).

Consell Econòmic i Social de Menorca

Ha retut els comptes formant part del Compte general, de forma individual i no consolidada.

Institut Menorquí d’Estudis

Ha retut els comptes formant part del Compte general, de forma individual i no consolidada.

Menorca Informació i Comunicació, SLU

No ha retut els comptes.

Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA

Ha tramès els comptes anuals i l'informe d'auditoria.

Institut de la Joventut de Menorca

Ha tramès el balanç, el compte de pèrdues i guanys i la memòria, així com l’acta d’aprovació dels comptes de l’exercici pel Consell de Direcció.

Fundació Destí Menorca

Ha tramès els comptes anuals i l’informe d’auditoria.

Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca

Ha retut els comptes i l’informe d’Intervenció.

Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó

Ha retut els comptes i l’informe d’Intervenció.

Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca

Ha retut els comptes i l’informe d’Intervenció.

Consorci Sociosanitari de Menorca

No ha retut els comptes anuals (no els ha aprovat a la data d’elaboració d’aquest Informe); sí que ha tramès l’informe d’Intervenció i, també altra documentació requerida (pendent, no obstant això, de l’aprovació dels comptes anuals).

Recomanacions:

Trametre a l’SCIB els comptes anuals dins del termini legalment establert, amb el contingut i amb el compliment dels requisits establerts a la INCL i a la normativa aplicable.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions practicades es va comunicar al president del Consell i a la persona que ocupava aquest càrrec en el període fiscalitzat, per tal que poguessin formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que consideressin adients (art. 30 del Reglament de la Sindicatura). En data 11 de febrer de 2013 es varen presentar les al·legacions del Consell que figuren com a annex a aquest Informe.

Els comentaris s'han analitzat i s’ha suprimit o modificat part de l'Informe quan s'han acceptat. Si no s’ha alterat aquest ni s'ha emès opinió és perquè els comentaris són explicacions que confirmen els fets i les valoracions de l’Informe, o perquè no s’han justificat adequadament els criteris o les afirmacions del comentari, o perquè es manifesta la voluntat d’esmenar la deficiència en el futur. Excepcionalment, quan la raó de no acceptar el comentari ha estat diferent a les abans esmentades, aquesta raó es fa constar amb una nota a peu de pàgina dins l’Informe.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

Hi ha diferències entre el balanç i l’inventari a 31 de desembre (522 milers d’euros).

Les altes registrades comptablement durant l'exercici són superiors a les imputades a l'inventari en 494 milers d'euros, i les baixes són inferiors en 3 milers d'euros.

Existeix una diferència de 20 milers d’euros entre l’import de l’epígraf 8è de béns i drets revertibles de la rectificació de l'inventari (aprovada el 19/11/11) i l’import del mateix epígraf de l'inventari tramès pel Consell.

Atesa la falta d’un adequat control de les obres gestionades per compte d’altres ens, no es pot esbrinar si hi ha obres executades que s’han lliurat i que, per tant, s’haurien d’haver traspassat al resultat de l'exercici (compte "656. Subvencions de capital").

A l’igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

No es poden analitzar les amortitzacions de l’immobilitzat, atès que no s’ha tramès el llistat dels elements totalment amortitzats, ni els càlculs per a la dotació comptable de l’amortització.

Des de l’exercici 2007 s'inclouen a l’inventari comptable 29 milers d’euros pel pagament a justificar del soterrament d’un tram de la línia elèctrica MT del parc de bombers de Maó, el qual, al tancament d’exercici, encara no ha estat justificat.

Hi ha béns que va adquirir la Fundació Destí Menorca i que consten anotats erròniament en l'inventari del Consell (valor d'adquisició de 5 milers d'euros), encara que no figuren en la comptabilitat del Consell.

Hi ha classificacions errònies d’altes de l’exercici:

Altes com a immobilitzat immaterial que haurien de ser despeses (277 milers d’euros de promocions turístiques, fires, exposicions, estudis i treballs tècnics).

Despeses corrents (59 milers d’euros d’equipaments tèxtils, centre sociosanitari Santa Rita) comptabilitzades com a construccions.

2. Immobilitzat financer. Incidències:

El Consell no comptabilitza com a major deute dels ajuntaments d'Alaior i de Maó els interessos meritats (1 miler d’euros, respectivament) pel préstec concedit amb càrrec al Fons financer de l'Estat per a la modernització d'infraestructures turístiques (FOMIT). Els convenis (signats el 22/03/07 i el 14/12/06) estableixen que l'Ajuntament es farà càrrec de la liquidació d'interessos des de la primera disposició de crèdit (clàusula novena).

A l'igual de l’exercici anterior, en el certificat d’entitats dependents i vinculades no consten les accions de la Inmobiliaria Casa de Menorca, SA, adquirides de forma lucrativa el 2007.

No es comptabilitza la disminució de 20 milers d'euros del valor de la participació a SILME per la substitució efectuada de les accions per tal de restablir l'equilibri patrimonial del Consell sobre la seva participació i, en canvi, es manté incorrectament la provisió calculada (10 milers d'euros).

3. Deutors. Incidències:

De forma semblant als exercicis anteriors s'observen les incidències següents:

No se segueix un mateix criteri per comptabilitzar els crèdits concedits al Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística en Sòl Rústic de l’Illa de Menorca. L’aportació de 2006 (139 milers d’euros) es comptabilitza com a crèdit a curt termini, i la de 2007 (139 milers d’euros), la de 2008 (55 milers d’euros), la de 2009 (170 milers d’euros) i la de 2010 (155 milers d’euros) com a dipòsits a llarg termini. Aquestes quantitats s’han de comptabilitzar en un mateix compte de crèdit a llarg termini, ja que no es preveu que el Consorci les pugui restituir en el proper exercici.

Totes les bestretes a empleats es comptabilitzen com a crèdits a curt termini, sense tenir en compte el seu venciment. El saldo inclou bestretes amb un venciment superior a l’any (44 milers d’euros) que s’haurien de reclassificar en el compte “252. Crèdits a llarg termini.”

En les declaracions d’IVA i en els comptes comptables, els càrrecs del compte “472. Hisenda pública, IVA suportat” (1.912,36 euros) són inferiors a l’import de l’IVA deduïble que consta en les liquidacions de l’impost (2.053,86 euros).

Les retencions als treballadors diferents de les d’IRPF (retencions judicials, quotes sindicals...) es comptabilitzen en el compte “561. Dipòsits rebuts a curt termini”. Aquestes retencions s’haurien de registrar en un compte creditor diferenciat, i no com a dipòsits.

4. Tresoreria. Incidències:

No s’han rebut les respostes a la circularització de Banc de Santander, Caixa d’Estalvis de Catalunya i Caixa Rural.

La Caixa, Sa Nostra, Dexia i Caixa Rural certifiquen més comptes corrents del Consell que els que integren el saldo de tresoreria i figuren en l’acta d’arqueig (2 comptes La Caixa, 2 Sa Nostra, 1 Dexia i 1 Caixa Rural).

B. Passiu

1. Fons propis

2. Creditors. Endeutament. Incidències:

Es traspassen del compte “400. Creditors per obligacions reconegudes, pressupost corrent” al “561. Dipòsits rebuts a curt termini” les indemnitzacions per expropiacions de terrenys, encara que es desconeix la data per fer-ne el pagament efectiu. Aquests traspassos no són necessaris, atès que no reflecteixen la realitat patrimonial ni compleixen amb la definició del compte “561. Dipòsits rebuts a curt termini” de la INCL. El saldo acumulat per aquests conceptes des de l’exercici 2008 és de 218 milers d’euros.

De forma semblant a l'exercici anterior, s'observen les incidències següents:

Les garanties en efectiu dels adjudicataris de contractacions es comptabilitzen en el compte ”560. Fiances rebudes a curt termini”, sense tenir en compte si el venciment del termini de garantia és a curt o a llarg termini. El saldo al tancament de l’exercici d’aquest compte és de 75 milers d’euros.

Reconeixements extrajudicials de crèdit aprovats el 2011 (1.176 milers d’euros) per factures de 2010 i d'exercicis anteriors, no s’han comptabilitzat, a 31/12/10, en el compte "413. Creditors per operacions pendents d'aplicar al pressupost", el qual no s'ha emprat pel Consell.

La liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de l’exercici 2009 (comunicada el 03/08/11) resulta a reintegrar (4.507 milers d’euros) a partir de gener de 2012, en els termes de l’article 99 de la Llei 39/2010, de 22 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2011. El Consell no ha comptabilitzat cap passiu per l'esmentada liquidació definitiva que, previsiblement, hauria de resultar a reintegrar.

L’import del deute amb la Seguretat Social al tancament de l'exercici per les quotes a pagar meritades durant desembre 2010 és inferior a les liquidacions de l’esmentat període (en 368 milers d’euros).

El saldo del compte “4751. Hisenda pública, creditora per retencions practicades a professionals” excedeix en 2 milers d’euros l’import de les retencions per l’IRPF practicades el desembre de 2010 i pagades el gener de 2011. Per altra banda, les retencions practicades al personal el desembre de 2010 i pagades el gener de 2011 excedeixen en 1 miler d’euros del saldo del compte “4751. Hisenda pública, creditora per retencions practicades al personal.”

Els abonaments al compte "477. Hisenda pública, IVA repercutit" són inferiors a l'IVA repercutit que consta en les liquidacions (2 milers d’euros). La diferència coincideix amb l'import comptabilitzat a "4759. Hisenda Pública, creditora per altres conceptes", per IVA d'adquisicions intracomunitàries.

No s'han traspassat al compte "485. Ingressos anticipats" 21.167 milers d'euros d'ingressos per transferències atorgades l'exercici i que financen despeses pendents de realitzar.

L’estalvi net de l’exercici 2009 era negatiu. No consta que s’hagi aprovat un pla de sanejament financer a realitzar en un termini no superior a 3 anys (article 53 del TRLRHL).

Així mateix, el càlcul de l’estalvi net es corregeix amb les obligacions reconegudes derivades de modificacions de crèdit finançades amb excés de finançament afectat (927 milers d’euros), i només s’ha de corregir amb aquelles que s’han finançat amb romanent de tresoreria per a despeses generals (el romanent per a despeses generals era negatiu).

Recomanacions:

Traspassar al resultat de l’exercici, de totes les obres gestionades pel Consell per compte d’altres ens, les obres executades que s’han lliurat durant l’any.

Portar a terme l’actualització de l’inventari de béns de la corporació amb l’oportuna diligència.

Continuar la revisió de les incorporacions d’immobilitzat de manera que restin classificades d’acord amb la seva naturalesa i el que disposa la INCL.

Classificar correctament els imports a llarg i curt termini dels crèdits concedits pel Consell (bestretes al personal, crèdits a ens dependents).

Comptabilitzar cada préstec en un compte individualitzat, tant pel que fa a les quantitats pendents a llarg termini com a les pendents a curt termini.

Comptabilitzar en un compte a part les retencions realitzades als treballadors per conceptes diferents a les retencions a compte de l’IRPF.

2. COMPTE DEL RESULTAT ECONOMICOPATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s’exposen incidències, algunes de les quals, afecten i desvirtuen el resultat economicopatrimonial de l’exercici que figura en els quadres anteriors.

No es traspassa a resultats de l’exercici (“656. Subvencions de capital”) cap import de les altes d’immobilitzat de l’exercici corresponents a obres gestionades per compte d’altres ens). D’acord amb la INCL, s’han de traspassar al resultat de l’exercici les obres executades que han estat lliurades.

El compte “620. Despeses en investigació i desenvolupament de l’exercici” inclou 2 milers d’euros que no corresponen a despeses d'investigació científica o tecnològica, sinó a altres serveis exteriors, com despeses de menjador, material escolar, etc.

Al compte “629. Comunicacions i altres serveis” manquen comptabilitzar despeses corresponents als mesos de novembre i desembre (vigilància, telefonia, manteniment informàtic...) per un import estimat de 127 milers d’euros.

Al compte "751. Subvencions corrents" es comptabilitzen 20.864 milers d’euros, corresponents a atribució de competències ordinàries CAIB 2010, que s'haurien d'haver registrat en el compte "750. Transferències corrents."

De manera semblant a l'exercici anterior el Consell té arrendat per 19,91 euros mensuals un local comercial a la plaça de la Catedral de Ciutadella que va adquirir fa molts d’anys. S'hauria de revisar i, si escau, actualitzar la renda.

El compte “623. Serveis professionals independents” inclou 508 milers euros de despeses corresponents a altres serveis (comunicacions, reparacions i conservació, transport, etc.).

El compte “662. Interessos de deutes a llarg termini” inclou despeses per avals (13 milers d’euros) que s’haurien d’haver comptabilitzat en el compte “669. D’altres despeses financeres.”

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents per tal de corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

3. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

A l'igual de l'exercici anterior, el pressupost inicial incompleix l'objectiu d’estabilitat pressupostària, ja que els ingressos no financers són inferiors a les despeses no financeres (per 1.889 milers d’euros). No s’ha confeccionat cap pla economicofinancer per tal de compensar la situació de desequilibri de l’aprovació del pressupost i de les modificacions de crèdit (article 22 del Text refós de la Llei d’estabilitat pressupostària, RD 2/2007, de 28 de desembre). L'informe d'Intervenció del pressupost assenyala la necessitat de la presentació d'aquest pla (vegeu el darrer paràgraf de l’apartat I.4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA).

Dels 8 expedients de modificació examinats s’han d’assenyalar les incidències següents:

Als expedients 01/10, 03/10 i 11/10 s'han incorporat romanents (21.499 milers d'euros) finançats parcialment amb l'excedent de finançament afectat de la liquidació del pressupost de 2009 (16.751 milers d'euros). A més, a l'expedient MC007 s'han suplementat crèdits (1.607 milers d'euros) mitjançant excedent de finançament afectat (798 milers d'euros). Atès que el romanent líquid de tresoreria per a despeses generals era negatiu (-7.923 milers d'euros) i el romanent total, un cop deduïts els saldos de dubtós cobrament, era de 16.248 milers d'euros, només es podien finançar aquestes modificacions pel darrer import esmentat. Per tant, s'ha excedit aquest límit en 1.301 milers d'euros.

Expedient de suplement de crèdit 07/10:

L'informe d'Intervenció estableix la necessitat d'elaborar un pla econòmic i financer, atès que l'expedient no assoleix l'equilibri pressupostari. No es va aprovar cap pla.

A la majoria de les memòries justificatives de l’expedient no queden prou justificades les raons que impossibiliten demorar les despeses suplementades (art. 177 del TRLRHL) o són despeses que es podrien haver previst (retribucions de personal, inversions informàtiques, inversions en el Centre d’acollida d’animals, Caserna de bombers de Maó i altres inversions).

Expedient d'incorporació de romanents de crèdit 03/10:

La incorporació de romanents de crèdit correspon íntegrament a projectes de despesa finançats amb ingressos afectats i que no s'han destinat a les mateixes despeses en els següents casos:

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 2 a augmentar el crèdit del capítol 1 per 42 milers d'euros, i al capítol 4 per 17 milers d’euros al programa 2410.

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 2 a augmentar el crèdit del capítol 1 per 7 milers d'euros al programa 2350.

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 2 a augmentar el crèdit del capítol 4 per 20 milers d'euros al programa 2324.

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 7 a augmentar el crèdit del capítol 8 per 198 milers d'euros al programa 3410.

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 7 a augmentar el crèdit del capítol 6 per 6 milers d'euros al programa 3411.

L'informe d'Intervenció estableix la necessitat d'elaborar un pla econòmic i financer, atès que l'expedient no assoleix l'equilibri pressupostari. No es va aprovar cap pla.

Expedient d'incorporació de romanents de crèdit 11/10:

La incorporació de romanents de crèdit correspon íntegrament a projectes de despesa finançats amb ingressos afectats i que no s'han destinat a les mateixes despeses en els següents casos:

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 2 a augmentar el crèdit del capítol 1 per 298 milers d'euros, i al capítol 6 per 30 milers d’euros al programa 1720.

S'ha destinat romanent de crèdit del capítol 7 a augmentar el crèdit del capítol 6 als programes 3345 (10 milers d’euros) i 1350 (76 milers d’euros).

A l'igual dels exercicis anteriors, el Consell, mitjançant les bases d’execució, obre totes les partides pressupostàries de l’estructura establerta a l’Ordre de 20 de setembre de 1989, encara que sigui sense dotació, cosa que produeix l'efecte que les modificacions per crèdits extraordinaris esdevenen totalment innecessàries.

B Execució del pressupost

1. Execució d’ingressos. Incidències:

Es registren com a transferències corrents els ingressos procedents de la CAIB pel Conveni de carreteres (1.412 milers d'euros) que s'haurien de comptabilitzar com a transferències de capital. El mateix succeeix amb l’aportació de la CAIB del Conveni de construcció de la nova seu del Consell (240 milers d’euros).

A l'igual de l'exercici anterior, fins al 30/03/11 el Consell no ingressa els imports de les anualitats 2008 i 2009 del Conveni per al desenvolupament del Pla de Dinamització del Producte Turístic a l'Illa de Menorca (finançat també, i ingressat en termini, pel Ministeri de Turisme i per la Conselleria de Turisme) en el compte restringit destinat a aquest fi. Aquest retard suposa un incompliment dels termes del conveni.

El Consell no reconeix com a ingressos patrimonials els interessos meritats dels ajuntaments d'Alaior i de Maó (1 miler d’euros cada un) del préstec concedit amb càrrec al Fons financer de l'Estat per a la modernització de les infraestructures turístiques (FOMIT)). Ambdós convenis (signats el 22/03/07 i el 14/12/06, respectivament) estableixen que els ajuntaments es faran càrrec de les liquidacions d'interessos des de la primera disposició de crèdit.

L’annex II.3.11 mostra la conciliació dels drets reconeguts per transferències de la CAIB durant l’exercici 2010 i de les obligacions per transferències a favor del Consell reconegudes per la CAIB durant el mateix període. Les diferències més destacables són les següents:

Drets reconeguts pel Consell (74 milers d’euros) que la CAIB va reconèixer l’exercici anterior.

La CAIB reconeix una obligació (transferència de capital) per 769 milers d’euros que el Consell no reconeix. El mateix va succeir durant l’exercici 2009.

La CAIB va reconèixer obligacions a finals de l’exercici 2010 pel Conveni de manteniment de places concertades (1.678 milers d’euros) i el Consell reconeix drets per 1.502 milers d’euros. La diferència (157 milers d’euros) és reconeguda pel Consell durant l’exercici 2011.

2. Execució de despeses. Incidències:

Les objeccions de legalitat de l'interventor més significatives en l'execució del pressupost 2010 (les quatre primeres ja apareixen a l'informe de l'exercici anterior) són:

Fraccionaments de despesa per utilitzar els contractes menors.

Disconformitat amb la contractació de personal interí i laboral temporal, sense que es justifiqui adientment el finançament que suporti la major despesa de personal i per la reiterada insuficiència global de les previsions del capítol 1 per atendre la despesa efectiva del Consell.

Expedició de documents O, sense el previ document AD, per a despeses realitzades sense crèdit o amb crèdit insuficient.

Contractació directa de subministraments amb l'empresa pública SILME sense aplicar l’LCSP. L’acord d'encàrrec de gestió signat el 9/11/2009 inclou com a objecte els treballs de manteniment de tots els programes informàtics d'ús corporatiu del Consell i no el subministrament de material informàtic.

Manca de documentació (factures, informes justificatius o comprovació de certs aspectes establerts en els plecs del contracte) o errors en la tramitació (manca de fiscalització prèvia, duplicitats en els pagaments, incompliments dels termes del conveni pel pagament d’una subvenció).

Aprovacions d’expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits que suposen assumir despeses amb fiscalització desfavorable.

Durant l’exercici 2010 s’han aprovat expedients de reconeixement extrajudicial de crèdit per 1.797 milers d'euros, dels quals, 785 milers d’euros corresponen a despeses d’exercicis anteriors; la resta (1.012 milers d’euros) corresponen a despeses de l’exercici 2010. El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la seva validació o esmena, ja que l'acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que existissin.

Als 13 expedients de despesa examinats, s’han trobat les següents incidències:

A 5 dels expedients les factures no estan conformades amb la signatura del responsable del servei corresponent (base 18a).

Manca el document d’autorització i disposició de la despesa a un dels expedients, així com la firma dels responsables al document ADO d’un altre expedient.

A tres dels expedientes les ordres de pagament de les despeses no estan signades pels responsables.

Al llistat-registre de pagaments a justificar pendents a 31 de desembre, la totalitat del saldo (26 milers d’euros) té una antiguitat superior al termini màxim de tres mesos establert per la normativa per a la justificació corresponent.

D’acord amb l'RDL 8/2010, de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, es declaren recursos afectats els que deriven de l’aplicació de mesures de reducció de costs de personal en els exercicis 2010 i 2011, que es destinaran, per aquest ordre, al sanejament del romanent de tresoreria negatiu i a disminuir el nivell d’endeutament a llarg termini. Atès que el romanent de tresoreria de la darrera liquidació era negatiu, la destinació de la reducció hauria de ser el sanejament d’aquest. Per contra, el Consell destina la reducció de despesa a no disposar de part del préstec concertat l’exercici (419 milers d’euros).

Pel que fa a la conciliació entre les obligacions reconegudes pel Consell i els corresponents drets reconeguts per les seves entitats dependents, s'han d’assenyalar les incidències següents (vegeu l’annex II.3.15):

Entre les obligacions reconegudes pel Consell en favor de l'Institut Menorquí d’Estudis i els drets reconeguts per aquest hi ha una diferència de 19 milers d’euros per transferències corrents (no reconeguts per l’IME) i 9 milers d’euros per transferències de capital (no reconegudes pel CIME). A més, l’IME no reconeix obligacions per serveis prestats al Consell (12 milers d’euros).

La societat dependent Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA declara 29 milers d’euros més que el Consell pels serveis prestats.

L'Institut de la Joventut de Menorca no té reconeguts drets per transferències corrents per import de 185 milers d’euros, que figuren en la liquidació pressupostària del Consell. A més, hi manca informació amb referència als serveis prestats al Consell per poder realitzar una conciliació completa de les operacions.

La Fundació Destí Menorca declara haver rebut del Consell 3.165 milers d'euros en concepte de transferències corrents, 722 milers d'euros més dels que consten a la liquidació del pressupost d’aquest.

El Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca té reconeguts drets per transferències corrents i de capital per import inferior als que figuren en la liquidació pressupostària del Consell (diferència de 140 i 8 milers d’euros respectivament).

El Consorci Pavelló Multifuncional no té reconeguts drets per transferències corrents que figuren en la liquidació pressupostària del Consell (diferència de 19 milers d’euros).

El Consorci Sociosanitari de Menorca té reconeguts drets per transferències corrents que no figuren en la liquidació pressupostària del Consell (diferència de 16 milers d’euros).

Una de les quotes del préstec de Caja Madrid es registra erròniament de forma inversa, atès que els interessos es comptabilitzen com a quota d'amortització en el capítol 9 (5 milers d'euros) i la quota d'amortització com a interessos en el capítol 3 (23 milers d'euros).

C. Pressuposts tancats

1. Pressuposts tancats d’ingressos

L’antiguitat dels saldos pendents de cobrament d’exercicis anteriors es detalla per exercicis en l’annex II.3.16. Els més antics són de 1998. Els deutes amb més de quatre anys d’antiguitat sumen 2.023 milers d’euros i suposen un 32,3% del total. Aquests saldos s'haurien de revisar i, si escau, corregir.

El Consell té un pendent de cobrament respecte de la CAIB d’exercicis tancats de 5.834 milers d’euros (2.850 milers d’euros a 31/12/09), dels quals 2.884 milers d’euros no estan reconeguts per la CAIB (vegeu la conciliació de saldos a 31/12/10 a l’annex II.3.19). Això és degut, principalment, a les partides pendents següents (les tres primeres ja apareixen a l'informe de l'exercici anterior):

240 milers d'euros per a l’ampliació d’obres del Centre Residencial Trepucó (2002).

El saldo pendent per major aportació de la transferència de carreteres de l’exercici 2005 (1.574 milers d'euros).

742 milers d’euros reconeguts pel Consell el 2007 per atribució de competències (disposició addicional vuitena de la Llei 16/2001, de carreteres), mentre que la CAIB no reconeix aquests deutes per diferències d'interpretació (els imports pendents obeeixen a l’actualització del cost efectiu de la transferència, d'acord amb la Llei 16/01, atès que han transcorregut els primers 3 anys de vigència).

100 milers d’euros reconeguts pel Conveni programa esdeveniments esportius nacionals o internacionals.

2. Pressuposts tancats de despeses

D. Pressuposts d’exercicis posteriors

1. Ingressos pluriennals

2. Despeses pluriennals. Incidències:

No s'inclouen en els compromisos d'ingressos posteriors els imports de les obres del conveni en matèria de carreteres signat amb el Ministeri de Foment i que preveu el pagament de 41,4 milions d'euros en el període de 2011 a 2014.

E. Despeses amb finançament afectat. Incidències:

A l'igual de l'exercici anterior, s'observen les incidències següents:

Els imports de les desviacions de finançament generades per les despeses amb finançament afectat són incorrectes i no coincideixen amb les calculades per determinar el romanent de tresoreria i el resultat pressupostari de l'exercici.

No sempre consta a la informació de cada unitat de despesa, per a cada una de les anualitats, l'aplicació o aplicacions pressupostàries de despesa mitjançant les quals s'hagi de realitzar (Regla 48.3 INCL).

En l’annex de l’informe d'Intervenció de liquidació del pressupost figuren 26 partides d'ingressos afectats (4.173 milers d’euros), dels quals no s’han calculat les desviacions de finançament. Segons la Intervenció, aquestes desviacions no serien significatives, ateses les despeses de l’exercici finançades per aquests projectes. Els d'import més important són:

Servei de prevenció i extinció d'incendis (ajuntaments): 1.105 milers d'euros.

Manteniment i funcionament places residencials i centre de dia per a persones en situació de dependència (CAIB): 1.750 milers d’euros.

Hi ha 28 projectes de finançament afectat ja executats, que totalitzen 253 milers d'euros de desviacions positives acumulades al tancament, pendents de ser retornats als agents finançadors. El Consell ha de regularitzar aquesta situació.

La informació dels projectes de despesa finançats amb recursos afectats iniciats abans de 2002 (4 projectes) no té el format estipulat en la INCL. Segons la Intervenció aquests projectes estan a punt de tancar-se i únicament resta la devolució de l'import requerit per l’agent finançador. El Consell ha de regularitzar aquesta situació.

F. Resultat pressupostari. Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat a conseqüència d'algunes de les incidències exposades en l'apartat de l'estat de liquidació del pressupost, especialment pel que fa a les desviacions de finançament de l’exercici, així com pels reconeixements extrajudicials de crèdits aprovats durant els exercicis 2010 i 2011.

G. Romanent de tresoreria. Incidències:

El romanent de tresoreria queda desvirtuat a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren al present Informe, especialment per les incidències exposades sobre les desviacions de finançament, les de la quantificació, per excés o per defecte, dels drets pendents de cobrament i de les obligacions pendents de pagament assenyalades en els epígrafs d’execució del pressupost i de deutors i creditors no pressupostaris.

El romanent de tresoreria per al finançament de despeses generals és negatiu (-9.157 milers d’euros). El romanent negatiu constitueix un dèficit de finançament del Consell i, per tant, s’ha d’actuar d’acord amb l’article 193 del TRLRHL, amb efectes en el pressupost de l’exercici següent.

Recomanacions:

Calcular acuradament les partides del pressupost, per tal d’evitar transferències de crèdits de capital a corrent.

Revisar els saldos de pressuposts tancats, i tramitar i aprovar els corresponents expedients de regularització, tant dels pendents de cobrament com dels de pagament, d’acord amb la normativa vigent.

Implantar el seguiment de les desviacions de finançament a la totalitat dels projectes amb finançament afectat, per tal d'assegurar el control de la seva correcta aplicació.

Regularitzar la situació en els expedients d'aquells projectes de despesa finançats amb recursos afectats ja finalitzats i que presenten desviacions acumulades positives.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, per tal d'evitar la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l'exercici que correspongui la totalitat de l'execució pressupostària.

4. MEMÒRIA

Incidències:

La memòria no informa de la mitjana de treballadors durant l’exercici, per contra informa del nombre de places a la plantilla segons el pressupost.

A l'igual de l'exercici anterior, s'observen les incidències següents:

El quadre sobre avals concedits ha estat retut en blanc, encara que, per Decret de Presidència de 18/12//09, es va concedir un aval de 300 milers d’euros a la Fundació Destí Menorca, que es cancel·la durant l’exercici.

No s'informa de l'import, les característiques ni les dades identificatives dels perceptors de les transferències i subvencions concedides amb import significatiu respecte al total de l’exercici, així com de les subvencions pendents de justificació.

El quadre de finançament de la memòria no inclou una nota amb el resum de les correccions al resultat, per conciliar el resultat comptable de l’exercici amb els recursos procedents de les operacions que es mostren en el quadre de finançament.

Els indicadors de gestió establerts en el punt 21.c del model de memòria de la INCL es presenten en blanc.

A les normes de valoració de l’immobilitzat material no s’indiquen els criteris sobre la comptabilització dels costs d’ampliació, modernització i millores.

El quadre de fons propis no té en compte l’assentament d’aplicació dels resultats positius de l’exercici 2009, inclòs en l’informe d’Intervenció del Compte general de 2010.

La memòria informa sobre l'operació de cessió de crèdit vigent, però no de la contingència que suposa la part pendent d'amortitzar del contracte que, a 31/12/10, és de 740 milers d'euros.

La memòria no informa que la liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l'Estat de l'exercici 2009 serà, previsiblement, a reintegrar.

El total de les variacions del capital circulant presentat en el quadre de finançament (21.449 milers d’euros) no coincideix amb la diferència entre els orígens i les aplicacions de recursos de l’exercici, indicada en el quadre esmentat (-28.555 milers d’euros).

Els interessos vençuts durant l’exercici, segons l’estat del deute, són inferiors a les obligacions reconegudes de l’article 31 (en 55 milers d’euros), les causes són:

Despeses d’avals comptabilitzades erròniament a l’article 31 en lloc de comptabilitzar-les a l’article 35 (21 milers d’euros).

Quota de préstec de Caja Madrid comptabilitzada erròniament: els interessos es registren com a quota d’amortització (5 milers d’euros) i la quota d’amortització com a interessos (23 milers d’euros), la diferència és de 18 milers d’euros.

A l’estat de deute manca part dels interessos del préstec del “BBVA 2005” (15 milers d’euros).

Hi ha una diferència de 193 milers d’euros entre els compromisos de despesa per a exercicis futurs per interessos de préstecs i els imports dels interessos segons les taules d’amortització de préstecs aportades pel Consell.

Els compromisos de despesa per a exercicis futurs per amortització del capital de l’endeutament del préstec Dexia 2009 estan sobrevalorats en 419 milers d’euros.

Existeixen diferències entre la informació que es dóna a la memòria amb relació a les entitats públiques en les quals participa el Consell i el certificat aportat.

Recomanacions:

Formular la memòria amb tota la informació comptable que estableix la INCL, així com aquella que sigui necessària per poder interpretar correctament els comptes anuals i perquè aquests reflecteixin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

Tenir cura que no hi hagi discrepàncies entre les dades que figuren a la memòria i les que consten en els corresponents estats, relacions i comptes del Compte general ni entre els seus apartats.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el següent:

Organismes autònoms: Consell Econòmic i Social de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis.

Societats mercantils dependents: Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA i Menorca Informació i Comunicació, SLU.

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut de Menorca.

Fundació pública dependent: Fundació Destí Menorca.

Consorcis dependents: Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca, Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó, Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca i Consorci Sociosanitari de Menorca.

Els aspectes més significatius de les auditories dels comptes anuals i dels informes d’Intervenció de les liquidacions dels pressuposts que s’han tramès de les entitats dependents són els que s’exposen seguidament. Cal fer palès que, ni els informes d'auditoria externa ni els d’Intervenció no han estat objecte de revisió per part de la Sindicatura, per la qual cosa no es poden assumir com a pròpies les opinions i excepcions que s’hi posen de manifest.

Consell Econòmic i Social

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable. També afirma que s'assoleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària (sense els ajusts en termes SEC’95, i sense consolidar les liquidacions del Consell, dels seus organismes autònoms i ens públics dependents). A més, l’informe manifesta que l’actual forma d’organització de l'organisme és desmesurada i suposa una alta càrrega de treball, per això planteja la possibilitat, que mitjançant un altre tipus d’organització, es puguin conquerir els objectius fixats i a la vegada alleugerar les càrregues administratives.

Institut Menorquí d’Estudis

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable. De la liquidació del pressupost resulta una necessitat de finançament per import de 45.171,93 euros, que representa el 5,74% dels seus ingressos no financers, i en conseqüència no s’assoleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, per la qual cosa resulta necessària l’elaboració – en un termini de 3 mesos des de l’aprovació de la liquidació del pressupost – del pla econòmic i financer assenyalat a l’article 19 del Reglament d’estabilitat pressupostària.

Pel que fa a les societats mercantils:

Servei d’Informàtica Local de Menorca, SA

L’opinió de l’informe d’auditoria és favorable. No conté excepcions.

Menorca Informació i Comunicació, SLU

A l'informe d'Intervenció del Compte general de 2010 es diu que l’entitat es troba en situació d'inactivitat. A més, la Junta General de la societat va aprovar una proposta de dissolució de la societat en data 19 de desembre de 2011.

De l’empresa pública dependent:

Institut de la Joventut de Menorca

No s’ha tramès l’informe d'auditoria.

Pel que fa a la fundació dependent:

Fundació Destí Menorca

L’informe d’auditoria mostra una opinió favorable. No conté excepcions.

Respecte als consorcis dependents:

Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable.

L'informe d'Intervenció d'avaluació del compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària de la liquidació del pressupost de l'exercici 2010 conclou que el Consorci, sense perjudici d’una major anàlisi de qüestions puntuals que puguin sorgir i d’ampliació de l’informe si així se sol·licita, compleix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària ja que presenta una capacitat de finançament positiva per import de 1.032.196,09 euros.

Consorci Pavelló Esportiu Multifuncional de Maó

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable.

L'informe d'Intervenció d'avaluació del compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària de la liquidació del pressupost de l'exercici 2010 diu que el Consorci, sense perjudici d’una major anàlisi de qüestions puntuals que puguin sorgir i d’ampliació de l’informe si així se sol·licita, assoleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària ja que presenta una capacitat de finançament per import de 604.265,34 euros, per tant, no resulta necessària la revisió del seu pla econòmic i financer.

Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl Rústic de l’Illa de Menorca

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable.

L'informe d'Intervenció d'avaluació del compliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària de la liquidació del pressupost de l'exercici 2010 diu que la liquidació, sense perjudici d’una major anàlisi de qüestions puntuals que puguin sorgir i d’ampliació de l’informe si així se sol·licita, no compleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària, atès que presenta una capacitat de finançament per import de 162.611,95 euros, que excedeix del 5,53 % dels ingressos no financers corresponents i, per tant, resulta necessària l’elaboració del pla econòmic i financer assenyalat en l’article 19 i següents REP.

Consorci Sociosanitari de Menorca

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable.

L’apartat VII de l'informe avalua l'equilibri a efectes de la Llei d'estabilitat pressupostària, del qual resulta una capacitat de finançament de 224.283,65 euros, i en conseqüència, s'assoleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

Incidències:

Els càlculs dels informes d'Intervenció per a la comprovació de l'assoliment de l'objectiu d'estabilitat pressupostària de les entitats dependents no inclouen els ajusts prevists al SEC'95 i no es realitzen de forma consolidada amb el Consell Insular, els organismes autònoms i les entitats dependents.

2. DADES AGREGADES DE LES ENTITATS DEPENDENTS

Incidències:

Hi ha diferències entre els drets de cobrament respecte del Consell que consten en els comptes de les entitats dependents i les obligacions registrades pel Consell.

Hi ha diferències entre els imports del balanç de l’Institut de la Joventut de Menorca i els imports detallats a l’acta en què el Consell de Direcció aprova la liquidació dels comptes de l’any 2010.

Els fons propis de l’Institut de la Joventut de Menorca es veuen incrementats a causa que s’ha ajustat contra reserves voluntàries una subvenció concedida pel Govern Balear relativa a exercicis anteriors, i a alguns errors de poca importància relativa. L’augment de les reserves per aquests conceptes ha estat de 188 milers d’euros, però no es detalla a la memòria l’import que prové de cada concepte, concreció dels termes de la subvenció i detall dels errors.

Existeixen discrepàncies entre les obligacions reconegudes pel Consell respecte a les aportacions atorgades a les entitats dependents i els drets reconeguts per aquestes

Recomanacions:

Realitzar conciliacions periòdiques dels saldos pendents entre les entitats dependents i el Consell.

Reconèixer els drets de cobrament respecte del Consell de forma simultània o, si més no, després que aquest reconegui comptablement l’obligació corresponent.

3. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades són: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Inmobiliaria Casa de Menorca, SA, Institut de Biologia Animal de Balears, SA, Fundación Democracia y Gobierno Local, Fundació Menorquina de l'Òpera, Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca, Fundació Teatre Principal de Maó, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Consorci del Museu Militar de Menorca i Patrimoni Històric del Port de Maó i Cala Sant Esteve, Consorci Penya-segats del Port de Maó, Consorci per a la Protecció i Acollida de Disminuïts Psíquics

Consorci per al Desenvolupament Esportiu de Ciutadella, Consorci Pla D de Ferreries (Edifici Cultural Polivalent de Ferreries), Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears, Associació Fons Menorquí de Cooperació

 

ANNEX III.

INFORME 83/2013 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR D’EIVISSA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2010

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular d’Eivissa corresponent a l’exercici 2010 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2012. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria de Consells Insulars i Universitat.

El present Informe no inclou els apartats de subvencions i de contractes, atès que el Programa d’actuacions per a l’any 2012 estableix que els informes dels comptes generals dels consells insulars corresponents a l’exercici 2010 es limitaran a la fiscalització dels comptes generals, sense incloure els apartats de subvencions i de contractes, qüestions que seran objecte d’informes específics que inclouran els quatre consells insulars.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2010 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són d’aplicació a la gestió dels fons públics.

Analitzar si els procediments de gestió s’atenen a la utilització racional dels recursos.

3. ABAST DEL TREBALL I LIMITACIONS

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular d’Eivissa i les seves entitats dependents i vinculades. En el quadre següent es recullen aquestes entitats. Encara resten entitats dependents i vinculades que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la seva denominació, composició i àmbit territorial a la desaparició del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i a la creació dels consells insulars de cada una d’aquestes illes (mentrestant es mantenen dins l’àmbit del Consell Insular d’Eivissa).

Les entitats afectades per la present fiscalització són les següents:

Consell Insular (Administració general)

Entitats dependents:

Organisme autònom: Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

Societats mercantils: Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU, Serveis Patrimonials Econòmics i Rehabilitacions per a Eivissa, SA i Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL.

Empresa pública dependent: Institut de la Joventut d’Eivissa i Formentera

Consorcis dependents: Consorci Mobilitat per Eivissa i Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa.

Entitats vinculades: Gestión Urbanística de Baleares, SA, Institut de Biologia Animal de Balears, SA, Fundació del Centre Pitiús d'Estudis Avançats, Consorci Universitari Centre Associat de la UNED a les Illes Balears, Fons Pitiús de Cooperació.

Diverses entitats vinculades del quadre anterior no s’han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe, atès que durant l’exercici el Consell no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat la seva activitat. Aquestes entitats són: Fundació Balear de la Memòria Democràtica, Fundació per a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, Fundació per al Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears, Fundació Promoció Esportiva d’Eivissa, Consorci Centre Balears Europa, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, Consorci per al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana, Consorci Formentera Desenvolupament, Consorci Joc Hípic d'Eivissa i Formentera, Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears.

B. Àmbit objectiu i limitacions

La fiscalització s'ha realitzat sobre el Compte general de 2010, que ha estat tramès pel Consell sense que hagi estat aprovat pel Ple de la corporació en la forma establerta en l'article 212.4 del TRLRHL (i que no consta que s'hagi aprovat a la data d'aquest Informe).

L’abast del treball realitzat, amb la limitació exposada al paràgraf anterior, ha estat el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

De les entitats dependents s’exposen, si escau, els aspectes més significatius dels informes d’Intervenció i d’auditoria externa dels comptes anuals. Així mateix, s’inclouen unes fitxes amb dades pressupostàries i patrimonials de cada una de les entitats, i uns altres quadres agregats que es consideren adients.

Es reprodueix l'opinió que es reflecteix en els informes d'Intervenció i d'auditoria externa de les entitats dependents amb la finalitat de donar-los una major publicitat i transparència, si bé, la Sindicatura no assumeix com a pròpies les opinions que manifesten ja que no han estat objecte de revisió.

S’enumeren les entitats vinculades i s’exposa un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell.

Recomanacions:

Analitzar i clarificar el sector públic insular de les Pitiüses per tal de suprimir les entitats que actualment no tenen contingut i, si escau, adaptar-les a la nova estructura territorial que suposa la creació d’un consell insular per a cada illa, des de l'any 2008.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

L’objectiu d’estabilitat pressupostària es regula en el Text refós de la Llei d’estabilitat pressupostària (RDLEG 2/2007, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general d’estabilitat pressupostària). L’article 3.2 estableix que l’avaluació d’aquest objectiu es realitzarà mitjançant el SEC’95.

L’article 22 determina que les entitats locals que no hagin aconseguit l’objectiu previst en l’article 20 hauran d’aprovar un pla economicofinancer a mitjà termini per corregir la situació de desequilibri. El pla, haurà de ser aprovat pel Ple i es trametrà al Ministeri d’Economia i Hisenda, que farà el seguiment de les actuacions per corregir els desequilibris, sense perjudici de les competències que tengui la Comunitat Autònoma.

No obstant això, cal tenir en compte l’Acord de la Subcomissió de Règim Econòmic, Financer i Fiscal, de la Comissió Nacional d’Administració Local (CNAL), en relació amb l’aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària a les liquidacions dels pressuposts de les entitats locals, corresponents a l’exercici 2010 (de 28/04/11), pel qual es fixa en el 0,4% del PIB nacional de 2010 el límit del dèficit de les entitats locals dins del qual aquestes no hauran de preparar, aprovar i sotmetre a aprovació plans economicofinancers de reequilibri com a conseqüència de les liquidacions dels seus pressuposts generals de l’exercici 2010. El límit esmentat equival a un dèficit del 5,53% entre els ingressos dels capítols 1 a 7 i les despeses dels capítols 1 a 7, calculat en termes SEC’95.

L’informe d’Intervenció sobre el pressupost general consolidat del Consell indica que compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, atès que hi ha una capacitat de finançament de 1.951 milers d’euros (els ingressos prevists en els capítols 1 a 7 superen les despeses previstes en els capítols 1 a 7).

No obstant això, els crèdits definitius del pressupost del Consell no compleixen amb l’objectiu esmentat (necessitat de finançament de 12.052 milers d’euros), atès que s’han finançat modificacions pressupostàries dels capítols no financers amb romanent de tresoreria per a despeses generals (3.444 milers d’euros) i amb romanent de tresoreria afectat (10.981 milers d’euros). Respecte d’aquesta darrera modificació no consta l’aprovació de cap pla econòmic financer de reequilibri (article 21.1 de l’RD 1463/2007, de 2 de novembre).

L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost afirma que la corporació té, al tancament de l’exercici, una capacitat de finançament de 9.713 milers d’euros (els ingressos dels capítols 1 a 7 són superiors a les despeses dels capítols 1 a 7), per tant no cal l’elaboració del pla economicofinancer. Aquest informe indica que a l’hora d’avaluar la capacitat de finançament no s’han considerat els comptes de les societats mercantils participades pel Consell perquè aleshores no s’havien rebut.

Recomanacions:

Adoptar les mesures oportunes per tal de complir l'objectiu d’estabilitat en les diferents fases del cicle pressupostari a nivell consolidat i, si escau, aprovar un pla economicofinancer a mitjà termini per corregir la situació de desequilibri.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2010 del Consell Insular i de les seves entitats dependents és la següent:

Consell Insular

El Consell considera aprovat el Compte general del Consell Insular d’Eivissa de l’exercici 2010 per Acord del Ple extraordinari de 20/05/11. No obstant això, l’acord esmentat només estableix que l’expedient dels comptes passi a la Comissió Especial de Comptes per a l’emissió d’un nou informe i que, posteriorment, sigui sotmès a l’aprovació pel proper Ple. No consta l’aprovació del Compte general de 2010 a cap Ple posterior, tal com estableix l'article 212.4 del TRLRHL.

El Compte general esmentat es va retre telemàticament el 21/09/11 (dins termini), sense haver-se aprovat de forma definitiva.

S’han tramès els comptes, estats i annexos que integren el Compte general del Consell. No s’ha tramès la memòria justificativa del cost i rendiment dels serveis públics (art. 211.a del TRLRHL i Regla 101.3.a de la INCL). Respecte a la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats (art. 211.b del TRLRHL), que no s'ha retut, el Consell va aprovar (el 10/09/10) mostrar el compliment d'aquests objectius mitjançant la realització dels percentatges, de la liquidació del pressupost de l’exercici des del punt de vista de desagregació màxima. No obstant això, aquests càlculs tampoc no s'han retut.

Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d'Eivissa i Formentera

Els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma individual i no consolidada. No s’ha tramès la memòria.

Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU

Ha retut els comptes anuals i l'informe d'auditoria externa.

Serveis Patrimonials Econòmics i Rehabilitacions per a Eivissa, SA

Ha retut els comptes anuals.

Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL

No ha retut els comptes anuals.

Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera

No ha retut els comptes anuals.

Consorci Mobilitat per Eivissa

Ha retut els comptes anuals. No s'ha rebut el compte del resultat economicopatrimonial.

Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa

No ha retut els comptes anuals.

Recomanacions:

Aprovar i retre el Compte general amb les memòries, els estats, la documentació complementària, els justificants i els annexos establerts en la normativa vigent.

Retre els comptes anuals de totes les entitats dependents dins el termini establert, amb els informes de control intern i extern corresponents.

 

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar al president i a la persona que ocupava aquest càrrec durant el període fiscalitzat, per tal que poguessin formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que consideressin adients, de conformitat amb l’article 30 del Reglament de la Sindicatura. Exhaurit el termini concedit, no s'ha rebut cap al·legació, document ni justificant amb relació a les actuacions esmentades.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

L'import de l'immobilitzat no financer inclòs en l'inventari de béns i drets no coincideix (en 12 milers d'euros) amb l'immobilitzat d'aquest tipus comptabilitzat, ni presenta la mateixa estructura. La INCL (Regla 16) estableix que les entitats han de disposar d’un inventari i que, si no existeix una correlació adient entre aquest i la comptabilitat, s’ha d’elaborar un inventari específic de caràcter comptable que identifiqui de forma individualitzada els béns i els drets i les correccions de valor a practicar.

Històricament no es comptabilitza cap import en concepte d’amortitzacions, cosa que incompleix les regles 18, 19, 20 i 56 i la Norma de valoració 2.5 de la INCL. Atès que l'inventari no quadra amb la comptabilitat, no és possible calcular l’efecte d’amortització.

No es porta un seguiment ni una comptabilització de les baixes d’immobilitzat. A l'inventari general de béns i drets figuren baixes (58 milers d'euros) que no han estat comptabilitzades.

Els conceptes als quals s’han imputat les altes d‘immobilitzat no financer de l’exercici no sempre són els que pertoquen, tant pel que fa a classificacions incorrectes dins els comptes d’immobilitzat (779 milers d'euros), com a activacions que s’haurien d’imputar a comptes de despesa (1.227 milers d'euros). A més, existeixen activacions realitzades en exercicis anteriors que es mantenen comptabilitzades en comptes incorrectes.

Hi ha 4 operacions de cessions de drets de crèdit de la CAIB, per a la construcció de centres d’ensenyament (vegeu l’apartat d’endeutament), les certificacions d’obra de les quals es varen imputar al compte “221. Construccions" (10.820 milers d'euros). Tots els centres es troben operatius al tancament de l’exercici, la seva titularitat correspon a la CAIB o a l’ajuntament respectiu, per la qual cosa no haurien de figurar en el balanç.

En l’adquisició de les diferents propietats comptabilitzades en el compte “221. Construccions” no s’ha distingit la part del terreny que s’hauria d'haver registrat en el compte “220. Terrenys i béns naturals”.

No s’ha traspassat cap quantitat del subgrup “20. Inversions destinades a l’ús general” al compte “109. Patrimoni lliurat a l'ús general” per les inversions ja finalitzades.

El compte "221. Construccions" inclou els interessos de la compra ajornada de la parcel·la de l'antiga comandància militar (226 milers d'euros), que s'haurien d'haver comptabilitzat com a despeses dels exercicis en què es varen meritar (2006-2009).

Entre el total d'altes d'immobilitzat (13.861 milers d'euros) i la xifra d'obligacions reconegudes del capítol 6 (13.853 milers d'euros) existeix una diferència no explicada de 8 milers d'euros.

El Consell activa la retribució fixa del contracte de concessió de la carretera PMV-812.2 Sant Rafel dins l'immobilitzat material. Atès que s'hauria de comptabilitzar com una despesa, els epígrafs "201. Infraestructures i béns destinats a l'ús general" i "621. Arrendaments i cànons" estan sobrevalorat i infravalorat, respectivament, en 1.122 milers d'euros.

2. Immobilitzat financer

3. Deutors. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

Durant l’exercici només s’ha recaptat 1 miler d’euros de saldos dels exercicis 2006 i anteriors, que sumen un total de 1.468 milers d’euros. Aquests saldos podrien haver prescrit, per la qual cosa s’haurien d’analitzar i, si escau, regularitzar.

L’import dels deutors pressupostaris de pressuposts tancats que es dedueix dels comptes del balanç de comprovació (6.836 milers d’euros) no coincideix amb el dels deutors pressupostaris de la memòria (6.806 milers d’euros). La diferència és de 30 milers d’euros.

L’import deutor d’IVA (12 milers d’euros) prové, en gran part, de 2004. No s’ha demanat en cap moment la devolució d’aquest import. S’hauria de regularitzar el saldo amb pèrdues d’exercicis anteriors.

El saldo del compte "555. Pagaments pendents d'aplicació" (56 milers d’euros) s’ha de regularitzar:

40 milers d’euros provenen del compte “5809. Formalització” de l'antiga ICAL, compte que ha de tenir saldo zero al tancament de l’exercici.

16 milers d’euros procedents d’exercicis anteriors (corresponents a lliuraments per execució d’operacions i a altres partides pendents d’aplicació), que s’haurien d'haver regularitzat contra resultats.

El compte “555. Pagaments pendents d’aplicació” inclou un saldo negatiu de - 62 milers d’euros del subcompte "5553. Compte (cte. 5899-Programa anterior) control pagaments agrupats" que hauria de ser comptabilitzat en el compte “559. Altres partides pendents d'aplicació” i figurar en el passiu del balanç.

L'import total del llistat de deutors (25.567 milers d'euros) no coincideix amb el saldo final dels deutors pressupostaris de la liquidació (25.477 milers d'euros). La diferència és de 90 milers d'euros.

El Consell ha inclòs en els deutors pressupostaris la bestreta de l’exercici 2010, de 4.500 milers d'euros. Atès el contingut de la disposició addicional quarta de la Llei 9/2009, de pressuposts generals de la CAIB per a l'any 2010, així com l'Acord del Consell de Govern de 03/12/10, mitjançant el qual es va concedir la bestreta, en aplicació dels principis comptables públics de prudència i de correlació d'ingressos i despeses, s'hauria d'haver posposat el reconeixement del dret al moment en què es rebés.

El Consell té 473 milers d’euros en deutors pressupostaris de 2008 (pel conveni d’encàrrec de gestió per la gestió de les competències assumides per la creació del Consell Insular de Formentera), que el Consell de Formentera no ha registrat com a pendent de pagament. Per altra banda, el Consell Insular de Formentera té un saldo pendent de pagament al Consell Insular d’Eivissa (400 milers d’euros) pels serveis realitzats de l'esmentat Conveni durant l’exercici 2010, que aquest no té registrat.

No s’ha pogut comprovar la coincidència de les liquidacions trimestrals d’IVA amb la declaració anual, perquè aquesta s’ha tramès incompleta.

La participació de 2 milers d’euros en la societat Gestora del Múltiple d'Eivissa i Formentera, SL, comptabilitzada en el compte "540. Inversions financeres temporals en capital", s’ha de reclassificar en el compte "250. Inversions financeres permanents en capital", atès que no és una inversió a curt termini (varen ser adquirides l'exercici 2007).

4. Tresoreria. Incidències:

De forma semblant a l'exercici anterior, a les respostes bancàries figuren comptes (7) que no apareixen en el quadre de tresoreria de la memòria, corresponents a l’entitat La Caixa, amb un saldo total de 3,4 milers d'euros.

El saldo comptable efectiu en caixa (24 milers d'euros) s'ha de reduir en 8 milers d’euros per comptabilitzar la pèrdua extraordinària a causa d'un robatori, oportunament denunciat.

A comptabilitat encara figura un compte corrent amb l'entitat Sa Nostra que va ser cancel·lat i corresponia al Patronat de Salut Mental (dissolt el 31/12/04). Aquest compte ha de ser regularitzat, encara que el seu saldo és insignificant (27 euros).

Hi ha un compte corrent restringit de recaptació a Caixa Rural de Balears (actualment Cajamar) i un compte corrent de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (ambdós sense saldo), que figuren a la memòria però no consten a les respostes ni als certificats bancaris.

No s'han rebut les respostes a la circularització de Banca March, Banesto, BBVA, Banc de Crèdit Balear, Caja Madrid (actualment Bankia) i Colonya Caixa de Pollença. No obstant això, s’han rebut els certificats bancaris, els quals confirmen els saldos comptables, tret d’un compte restringit de recaptació de BBVA (104,26 euros), del qual tampoc no s’ha rebut el certificat bancari. La mancança d’aquestes respostes bancàries suposa una limitació a la fiscalització.

El total justificat durant l'any 2010, segons el resum de registre de bestretes de caixa fixa (101 milers d'euros), excedeix en 4 milers d'euros l'haver del compte "558.1. Provisions de fons per bestretes de caixa fixa pendents de justificació."

 

 

B. Passiu

1. Fons propis

2. Creditors. Endeutament. Incidències:

De forma semblant a l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

L’import inicial de les obligacions pendents de pagament de la memòria (7.567 milers d'euros) és inferior (en 326 milers d'euros) a la suma dels saldos finals dels comptes de balanç “400. Creditors per obligacions reconegudes. Pressupost de despeses corrents” i “401. Creditors per obligacions reconegudes. Pressuposts de despeses tancats” a 31/12/09 (7.893 milers d'euros).

Els pagaments realitzats d'obligacions reconegudes d'exercicis tancats segons la memòria són inferiors al deure del compte “401. Creditors per obligacions reconegudes. Pressuposts de despeses tancats” a 31/12/10 (en 737 milers d'euros).

L'import de les obligacions pendents de pagament a 31 de desembre de 2010 de pressuposts tancats de la memòria (522 milers d’euros) no coincideix (en 405 milers d’euros) amb el saldo del compte 401 del balanç de comprovació (117 milers d’euros).

L’import dels creditors d'exercici corrent de la llista tramesa (5.870 milers d’euros) no quadra amb les obligacions pendents de pagament de l’exercici corrent de la liquidació del pressupost de la memòria (10.730 milers d’euros). Tampoc no quadra l'import de creditors d’exercicis anteriors de la llista de creditors (160 milers d’euros) amb les obligacions pendents de pagament d’exercicis tancats de la memòria (522 milers d’euros). La diferència agregada és de 5.221 milers d’euros.

La suma de la llista de creditors d'exercicis tancats i del corrent (6.031 milers d’euros) no quadra amb la xifra de "Creditors a curt termini. Creditors. Creditors pressupostaris" del balanç de situació (10.851 milers d’euros). La diferència és de 4.821 milers d’euros.

No es classifiquen com a passius a curt termini les quotes (2.624 milers d'euros) dels préstecs amb venciment el 2011 classificats com a llarg termini (Regla 72 de la INCL).

No es desglossen els articles 31 i 91 del pressupost de despeses al nivell de préstec, sinó mitjançant una partida genèrica. Tampoc no està desglossat per préstecs el compte "17000. Préstecs a llarg termini rebuts de l'interior."

L'estalvi net calculat per l’SCIB d’acord amb l'article 53 del TRLRHL és negatiu, per tant el Ple haurà d’aprovar un pla de sanejament financer a realitzar en un termini no superior a 3 anys. Així mateix, la corporació haurà de demanar l’autorització prevista en l’article 53 del TRLRHL per concertar noves operacions de crèdit.

Cap dels 2.714 milers d’euros que han estat objecte de reconeixement extrajudicial de crèdit durant l’exercici 2011 (factures de 2010 i anteriors) no estava comptabilitzat, a 31/12/10, en el compte "413. Creditors per operacions pendents d'aplicar al pressupost.”

No s’han rebut les respostes a la circularització de Caja Madrid (Bankia) ni de BBVA, per la qual cosa no es pot verificar l'efectiva cancel·lació de tres pòlisses de crèdit de 3.000 milers d’euros (Caja Madrid), i de 3.600 milers d’euros i 3.950 milers d’euros (BBVA).

S’han comptabilitzat interessos meritats el 2009 (23 milers d'euros), dels quals 19 milers d’euros s'han registrat com a interessos de l'exercici 2010 i 4 milers d'euros s'han comptabilitzat erròniament com a reducció del deute viu amb l'entitat Sa Nostra.

L'import del deute viu a 31/12/10 de l'estat d'endeutament retut i comptabilitzat és inferior a l'indicat a la resposta de la circularització bancària en dos préstecs (Sa Nostra i La Caixa) en 19 i 6 milers d'euros, respectivament.

No s’ha pogut confirmar el capital viu de l’estat d’endeutament amb BBVA, Banc de Crèdit Local i Caja Madrid (actualment Bankia) perquè no s’han rebut les respostes a la circularització bancària.

La Caixa, en la seva resposta a la circularització bancària, inclou 4 contractes de rènting, signats el 28/09/10, amb venciment el 2020, i que a 31/12/10 suposen un import total pendent de 1.187 milers d’euros. Els imports que figuren en el contracte no coincideixen amb els de la resposta bancària.

El saldo del compte “554. Cobraments pendents d’aplicació” conté 208 milers d'euros amb antiguitat superior a 3 anys que s'haurien de revisar i, si escau, regularitzar.

En la conciliació dels saldos pendents amb el Consell Insular de Formentera, aquest inclou 1.373 milers d’euros (proveïts en la seva totalitat), que el Consell Insular d'Eivissa no té registrats.

L'import dels creditors per operacions pendents d'aplicar al pressupost de la memòria (1 miler d’euros) no coincideix amb l'haver del compte "413. Creditors per operacions pendents d'aplicar al pressupost” del balanç de comprovació (0 euros).

El saldo de les obligacions pendents de pagament de pressuposts tancats corresponents a l'exercici 2006 de la memòria, té saldo positiu (405 milers d'euros), contrari a la seva naturalesa.

Durant el 2010 s'ha comptabilitzat la despesa i s'han reconegut les obligacions corresponents a les quotes de la Seguretat Social a càrrec del Consell corresponents a desembre 2009 i no s'han registrat les corresponents a desembre 2010. Això provoca un defecte de despesa i de reconeixement de deute amb la Seguretat Social (513 milers d'euros) i, per tant, el resultat economicopatrimonial i el romanent de tresoreria estan sobrevalorats en aquest import.

La liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de l’exercici 2009 (de data 26/07/11) resulta a reintegrar (5.197 milers d’euros) a partir de gener 2012, en els termes de l’article 99.5 de la Llei 39/2010, de 22 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2011. El Consell no ha comptabilitzat cap passiu per l'esmentada liquidació definitiva que, previsiblement, havia de resultar a reintegrar.

No s’ha rebut la composició del compte "180. Fiances rebudes a llarg termini." El seu saldo al tancament de l'exercici és de 87 milers d'euros.

Recomanacions:

Conciliar els béns i els drets de l’inventari general amb els actius comptabilitzats.

Comptabilitzar l’amortització històrica dels béns activats en els immobilitzats material, immaterial i del patrimoni públic del sòl, en els comptes corresponents del subgrup 28.

Portar un seguiment de les baixes produïdes en l’immobilitzat i comptabilitzar-les, per tal de reflectir en el balanç els immobles que realment formen part del patrimoni actual del Consell.

Diferenciar comptablement, dins l’immobilitzat material, els béns afectes al patrimoni públic del sòl i les inversions gestionades per altres ens públics.

Traspassar l’import de les inversions de les operacions de cessions de crèdit al seu titular, una vegada finalitzada i posada en funcionament l’obra objecte del contracte.

Comptabilitzar acuradament les incorporacions d’immobilitzat de manera que restin classificades d’acord amb la seva naturalesa i el que disposa la INCL.

Comptabilitzar al tancament de l’exercici, al compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost”, totes les despeses realitzades, béns o serveis rebuts durant l’exercici que, per diverses circumstàncies, no s’han pogut aplicar al pressupost.

Fer l’aplicació definitiva dels saldos dels comptes extrapressupostaris de partides pendents d’aplicació amb una antiguitat que no justifiqui el seu manteniment en aquests comptes.

Desglossar els articles 31 i 91 del pressupost de despeses a nivell de préstec, i desglossar per préstecs el compte "17000. Deutes a llarg termini amb entitats de crèdit" de la comptabilitat patrimonial.

Comptabilitzar a final d’exercici les periodificacions d’interessos, així com les classificacions de les quotes amb venciment a curt termini en l’epígraf de passius a curt termini.

2. COMPTE DEL RESULTAT ECONOMICOPATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s'exposen incidències, algunes de les quals afecten i desvirtuen el resultat economicopatrimonial de l'exercici que figura en els quadres anteriors.

De forma semblant a l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

Cap dels ingressos comptabilitzats al compte "770. Beneficis procedents de l'immobilitzat immaterial" (4,8 milers d'euros) correspon a l'alienació d’immobilitzat, sinó que són ingressos per concessions administratives que s’haurien de registrar en el compte “775. Ingressos per arrendaments.”

No es comptabilitzen els interessos meritats i no vençuts de les operacions de préstec. Aquesta previsió, a comptabilitzar en el compte "526. Interessos curt termini de deutes amb entitats de crèdit", és de 27 milers d'euros (regles 64 i 70.b de la INCL).

La classificació errònia de part de les altes d’immobilitzat en l’exercici provoca que, respecte de les incorporacions amb naturalesa no activable, almenys 1.227 milers d’euros haurien de formar part de les despeses del compte de resultats com a serveis exteriors.

El reconeixement extrajudicial de crèdits en l’exercici 2011 corresponents a l’exercici 2010 suposa una manca de comptabilització de despeses no activables (2.074 milers d’euros).

La conciliació de saldos entre el Consell i la CAIB mostra saldos d’exercicis anteriors a favor del Consell que la CAIB no reconeix. Els més antics (2001-2006) sumen 588 milers d’euros i s’haurien d’ajustar.

El compte "625. Primes d'assegurances" recull, al tancament, despesa corresponent a l'exercici 2011 (49 milers d'euros), per la manca de realització de l'assentament d'ajust per periodificació.

El compte "63. Tributs" inclou despeses d’exercicis anteriors (34 milers d'euros) corresponents a l'hipòdrom Sant Rafael (31 milers d'euros d'imposts sobre béns immobles i 3 milers d'euros de taxes de fems).

L'aportació de la CAIB per a l'adquisició dels terrenys de sa Caleta (300 milers d'euros) s'ha registrat correctament en el capítol "7. Transferències de capital"; no obstant això, patrimonialment s'ha comptabilitzat com a transferència corrent.

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents per tal de corregir les incidències exposades, a l'efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

3. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions

Incidències:

El pressupost que figura en el certificat de l'acord d'aprovació no coincideix amb el tramès i publicat en el BOIB. En els capítols 6 i 7 de despeses hi ha diferències entre els imports que figuren en el BOIB (31.660 milers d'euros i 13.926 milers d'euros, respectivament) i els imports aprovats pel Ple (29.160 milers d'euros i 16.426 milers d'euros, respectivament).

A l'igual de l'exercici anterior:

No s’adjunta al pressupost la documentació a què es refereixen els articles 166.1.a i 166.2.a i b del TRLRHL (això també ho posa de manifest l’informe d’Intervenció d’aprovació del pressupost).

En les transferències de crèdit no es pot analitzar si les que afecten partides finalistes estan aplicades a partides del mateix codi, atès que no es duu una codificació independent dels projectes de despesa.

Hi ha transferències de crèdit de capital a corrent, la qual cosa pot provocar un finançament de despesa corrent amb recursos afectats, ja que no es porta un seguiment adequat de les despeses amb finançament afectat.

En les modificacions per incorporació de romanents de crèdit, el romanent de tresoreria per a despeses amb finançament afectat s'utilitza en excés (en 2.223 milers d'euros). En canvi, el romanent de tresoreria per a despeses generals procedent de l'exercici 2009 no s'empra completament (en 17 milers d'euros).

Amb relació als 15 expedients de modificacions examinats, s’han d’assenyalar les incidències següents:

Als 2 expedients de suplement de crèdit que es financen amb romanent de tresoreria per a despeses generals, l'informe d’Intervenció adverteix de l’incompliment del principi d’estabilitat pressupostària i de la necessitat d’elaborar un pla econòmic i financer de reequilibri (art. 7 i 22 de l’RDLEG 2/2007, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’estabilitat pressupostària). No obstant això, no consta que s'hagi elaborat l'esmentat pla.

Pel que fa a l’expedient d’incorporació de romanent i a l'expedient d'ampliació de crèdit, no es pot comprovar, en el primer, la correcta incorporació de les partides subjectes a despesa de finançament afectat, i en el segon, que les partides pressupostàries ampliades corresponen a despeses finançades amb recursos expressament afectats, atès que no es duu un seguiment de les despeses amb finançament afectat.

Als dos expedients de suplement de crèdit no consta l'ordre d'incoació de l'expedient pel president (art. 177.1 del TRLRHL i base d’execució 9).

L'expedient 24/2010, derivat del conveni signat amb la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració per mantenir les places per a persones amb discapacitat per a l'any 2009, genera crèdit per 1.503 milers d'euros, encara que l'esmentat conveni estableix aquest import com a màxim, del qual s'ha de restar la quantia ingressada l'any 2009 pel Consell en concepte de participació de les persones usuàries. A l'expedient no consta aquesta dada.

B. EXECUCIÓ DEL PRESSUPOST

1. Execució d’ingressos. Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

L’estalvi pressupostari net, com a conseqüència de l’execució pressupostària, és negatiu (-2.667 milers d’euros).

Els drets reconeguts de l'exercici que figuren en la liquidació pressupostària (79.255 milers d'euros) no coincideixen amb el llistat de drets reconeguts retut (79.269 milers d'euros). La diferència és de 14 milers d'euros.

El Consell ha reconegut en el capítol 4 la bestreta de l’exercici 2010 del fons interinsular, de 4.500 milers d'euros. Atès el contingut de la disposició addicional quarta de la Llei 9/2009, així com l'Acord del Consell de Govern de 03/12/10, mitjançant el qual es va concedir la bestreta, en aplicació dels principis comptables públics de prudència i de correlació d'ingressos i despeses, no s'hauria d'haver registrat fins al moment en què es rebés.

La conciliació entre els drets reconeguts pel Consell i les corresponents obligacions reconegudes per la CAIB mostra, de forma semblant a l'any anterior, les diferències següents:

Un gran nombre de partides conciliatòries no han estat reconegudes per la CAIB. Destaquen els drets reconeguts en el capítol 4, en concepte de bestreta del fons interinsular de finançament (4.500 milers d’euros) que la CAIB tracta de forma extrapressupostària.

Hi ha diferències en el reconeixement de les operacions de cessions de crèdit: la CAIB reconeix l’obligació per la quota anual que ha de transferir al Consell, mentre que aquest reconeix, en el moment de la signatura de l’operació, la totalitat de la quantia a percebre en els diferents períodes pluriennals.

En la comptabilitat del Consell existeixen drets pendents de cobrament dels exercicis 2001-2009 envers la CAIB (1.564 milers d’euros) que aquesta no té reconeguts.

Dels 14 expedients d’ingressos fiscalitzats, s’assenyalen les incidències següents:

Els expedients "Subvenció programa ciutats digitals electròniques", "Can Blai primer i segon trimestre", "Pagament resta preu just Ca Na Putxa", "Can Blai tercer trimestre" i "75 % PIOS 2010 aportació Estat" no inclouen els convenis o les resolucions que justifiquin el reconeixement del dret.

A l'expedient "Subvenció programa ciutats digitals electròniques" manca el justificant bancari de cobrament.

L'ingrés corresponent a l’expedient "Pagament resta preu just expedient Ca Na Putxa" s'ha imputat a l'aplicació pressupostària “47000. Transferències corrents empreses privades”, mentre que la correcta és la “770000. Transferències de capital d'empreses privades.”

2. Execució de despeses. Incidències:

De manera semblant a l'exercici anterior, la relació nominal de creditors a 31 de desembre no quadra amb la xifra que per aquest concepte figura en el balanç de situació (en 4.821 milers d’euros).

El 2010 s’han aprovat 6 expedients de reconeixement extrajudicial de crèdit (2.032 milers d’euros) per obligacions d’exercicis anteriors. L’exercici 2011, s’han reconegut extrajudicialment 2.871 milers d’euros, dels quals 138 milers d’euros corresponen a obligacions de l’exercici 2009 i anteriors, 2.576 milers d’euros corresponen al 2010 i 157 milers d’euros al 2011. El reconeixement extrajudicial d’un crèdit no suposa la seva validació o esmena, ja que l'acte continua essent nul de ple dret, ni implica deixar sense efecte les possibles responsabilitats que existissin.

El llistat de pagaments del pressupost tancat de despeses retut no quadra (en 730 milers d’euros) amb la xifra que per aquest concepte figura en la liquidació del pressupost.

El Consell ha imputat 1.227 milers d’euros al capítol “6. Inversions reals” que s’haurien d’haver imputat al capítol “2. Despesa corrent en béns i serveis.”

Dels 16 expedients de despesa examinats s’assenyalen les incidències següents:

A 12 dels expedients revisats s’inclouen factures o documents justificatius de la despesa sense conformar pel centre gestor de la despesa.

Només a 3 dels expedients examinats consten tots els documents de les diverses fases d'execució de la despesa degudament signats. A la resta dels expedients no consten tots o no estan signats.

L'expedient 2/2010000004511 s'ha comptabilitzat en l'article "62. Inversió nova associada al funcionament dels serveis" encara que s'hauria d'haver comptabilitzat en l'article "64. Inversions de caràcter immaterial”, com a aplicacions informàtiques. Patrimonialment, s'ha comptabilitzat com a immobilitzat material (equipaments per a processos d'informació) encara que s'hauria d'haver registrat com a immobilitzat immaterial.

A l’expedient 2/2010000009129 la despesa de la retribució fixa de la concessió de la carretera PMV-812.2 Sant Rafel s'ha comptabilitzat en el capítol 6 d'inversions reals i s’hauria d’haver imputat al capítol 2 de despesa corrent.

La despesa de l'expedient 2/2010000005002, corresponent a la certificació final de les obres del centre d'educació infantil i primària s'Olivera a Puig den Valls, és de l'exercici 2007 i no es reconeix fins a l'exercici 2010 mitjançant un expedient extrajudicial de crèdit.

C. PRESSUPOSTS TANCATS

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior s’observen les incidències següents:

Els drets a cobrar de pressuposts tancats a 31 de desembre de la memòria (6.806 milers d’euros) no coincideixen, ni amb el saldo del compte 431 del balanç de comprovació minorat amb el saldo del compte 434, ni amb l’import que figura en el càlcul del romanent de tresoreria (6.836 milers d’euros). La diferència és de 30 milers d’euros (ja apareix aquesta diferència en els saldos inicials de l’exercici).

El Consell presenta saldos de drets reconeguts d’exercicis tancats des de l’any 1994. Els saldos pendents dels exercicis 1994-2006 (1.468 milers d’euros, que suposen el 21,6 % del total) podrien haver prescrit, s’haurien d’analitzar i, si escau, regularitzar.

El Consell té un pendent de cobrament respecte de la CAIB d'exercicis tancats de 1.777 milers d'euros (2.850 milers d'euros a 31/12/09), dels quals 1.564 milers d'euros no estan reconeguts per la CAIB (vegeu la conciliació de saldos a 31/12/10 a l’annex II.3.15).

2. Pressuposts tancats de despeses. Incidències:

A l'igual dels exercicis anteriors, s’observen les incidències següents:

Les obligacions inicials pendents de pagament de la memòria no quadren amb la suma dels saldos finals dels comptes de balanç “400. Creditors per obligacions reconegudes. Pressupost de despeses corrents” i “401. Creditors per obligacions reconegudes. Pressuposts de despeses tancats” a 31/12/09, ni quadra amb l’import inicial del compte 401 (diferència de 326 milers d’euros). Els pagaments realitzats segons la memòria no coincideixen amb el deure del compte 401 (diferència de 737 milers d'euros). Com a conseqüència d'això, l’import de les obligacions pendents de pagament a 31 de desembre de pressuposts tancats de la memòria (522 milers d’euros) no coincideix amb el saldo del compte 401 del balanç de comprovació ni amb l'import que figura en el càlcul del romanent de tresoreria (117 milers d’euros). La diferència és de 405 milers d’euros.

Els imports pendents de pagament dels exercicis 2006 i 2007 a 31/12/07 no coincideixen amb els imports d'aquests conceptes a 01/01/08, amb una diferència negativa per uns imports negatius no justificats de 2006 i que, així mateix, provoquen els desquadraments exposats anteriorment.

Hi ha saldos d’obligacions reconegudes d’exercicis tancats des de 1992; s’haurien de revisar i, si escau, regularitzar els saldos anteriors a 31/12/06, el total dels quals, sense considerar els imports negatius de l’exercici 2006, és de 146 milers d’euros.

D. PRESSUPOSTS D’EXERCICIS POSTERIORS

1. Ingressos pluriennals. Incidències:

La informació dels estats de compromisos d'ingressos amb càrrec a exercicis posteriors és incompleta. A diferència de la memòria del 2009, no s’inclouen en els compromisos d’ingressos posteriors els imports del Conveni en matèria de carreteres amb el Ministeri de Foment, que preveu el pagament de 35.400 milers d’euros en el període de 2011 a 2014.

No s’han inclòs els ingressos posteriors derivats dels convenis amb la CAIB per a l’ execució de l'Escola Internacional sa Comandància (9.100 milers d’euros) ni per les obres de rehabilitació d’edificis a sa Coma (600 milers d’euros el 2011).

2. Despeses pluriennals. Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

En l'import dels compromisos de despesa per a 2010 no estan inclosos 387 milers d'euros, que figuraven en l'estat de despeses d'exercicis posteriors dels comptes anuals de 2009.

No es duu un adequat control i seguiment de les despeses pluriennals, cosa que dificulta l’elaboració del pressupost.

A la memòria no s'han inclòs les despeses pluriennals derivades de 15 expedients. Per això, l'import del llistat tramès és superior al de la memòria en 2.980 milers d'euros (dels quals 2.382 milers d'euros corresponen a l'exercici 2011).

A l’annex d’inversions no consta la informació dels expedients de despeses pluriennals iniciats l’exercici 2010 (bases d’execució del pressupost 32 i art. 12.c i 19 de l’RD 500/1990).

Dels 6 expedients de nous compromisos de despesa examinats s’han d’assenyalar les incidències següents:

A l’expedient de contracte d’arrendament amb manteniment de 4 vehicles autobomba, la despesa futura reflectida a la memòria i al llistat tramès és inferior a la despesa futura segons el contracte amb el proveïdor (en 1.728 milers d’euros).

El projecte conveni de cessió amb l’Ajuntament de Sant Josep per a la gestió de l’escoleta infantil de Can Nebot no genera cap despesa pluriennal, atès que el conveni no es va signar, ni es va dur a terme la cessió. L’import reflectit al llistat tramès pel Consell per aquest conveni és de 479 milers d’euros. A la memòria no figura aquest conveni com a despesa pluriennal.

La convocatòria d’ajudes per desplaçament per a estudis que no es puguin cursar a Eivissa 2010-2011 no es tracta de cap despesa pluriennal, sinó d’un expedient de tramitació anticipada, atès que la totalitat de la despesa (450 milers d’euros) correspon a 2011 (art. 56 de l’RD 887/2006, de 21 de juliol). Aquesta despesa no s’ha inclòs en la memòria, però sí en el llistat tramès.

Pel que fa a la contractació del servei de neteja per als diferents centres del departament de política social i sanitària del Consell, la despesa futura reflectida al llistat tramès és inferior a la que es desprèn del contracte amb el proveïdor (-7,75 milers d’euros). Aquesta despesa pluriennal no s’ha inclòs a la memòria.

No s'ha pogut analitzar la despesa pluriennal del Conveni de col·laboració amb la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració per a la gestió del Programa de Prestacions Bàsiques de Serveis Socials per a l'any 2010, atès que la documentació tramesa només justifica l'ingrés que aquest conveni genera al Consell, però no la despesa associada, ja que correspon al Consell distribuir i transferir entre els municipis del seu àmbit territorial l'import del programa.

E. DESPESES AMB FINANÇAMENT AFECTAT

Incidències:

A l'igual de l’exercici anterior, s’observen les incidències següents:

No es porta un seguiment adequat de les despeses amb finançament afectat.

El quadre "Despeses amb finançament afectat. Desviacions de finançament" s’ha retut en blanc.

Els imports de les desviacions positives i negatives de finançament que apareixen com a ajustament al resultat pressupostari no coincideixen amb la informació sobre finançament afectat que apareix a la memòria, ni amb la derivada dels expedients tramesos.

F. RESULTAT PRESSUPOSTARI

Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat a conseqüència d'algunes de les incidències exposades en l'apartat de l'estat de liquidació del pressupost, especialment pels reconeixements extrajudicials de crèdits aprovats durant els exercicis 2010 i 2011, les despeses amb finançament afectat i el reconeixement del dret corresponent a la bestreta del fons interinsular de finançament.

L’import de les desviacions de finançament positives i negatives del resultat pressupostari de la memòria (16.585 milers d’euros i 2.243 milers d’euros, respectivament) no coincideix amb el total de les desviacions de finançament positives i negatives de les despeses amb finançament afectat de la memòria (0 euros, en ambdós casos), ni amb la informació derivada dels expedients tramesos. L’entitat no duu el control de les despeses amb finançament afectat, la qual cosa condiciona el càlcul del resultat pressupostari ajustat.

G. ROMANENT DE TRESORERIA

Incidències:

El romanent de tresoreria queda desvirtuat a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren al present Informe, especialment per les incidències exposades sobre les desviacions de finançament, les incidències de la quantificació, per excés o per defecte, dels drets pendents de cobrament i de les obligacions pendents de pagament assenyalades en els epígrafs d’execució del pressupost i de deutors i creditors no pressupostaris.

En el cas que, pels motius exposats en el paràgraf anterior, el romanent de tresoreria per a despeses generals fos negatiu, suposaria la prohibició de realitzar noves inversions en l’exercici següent finançades amb endeutament (article 9.2 Reial decret llei 5/2009, de 24 d'abril).

Recomanacions:

Calcular acuradament les partides del pressupost, per tal d’evitar transferències de crèdit de capital a corrent.

Realitzar conciliacions periòdiques de saldos pendents amb la CAIB, de manera que no es produeixin diferències entre els drets de cobrament i les obligacions reconegudes per les dues institucions.

Ajustar les actuacions als procediments establerts, per tal d’evitar haver de recórrer amb habitualitat a la situació excepcional del reconeixement extrajudicial de crèdits per regularitzar les obligacions reconegudes, i imputar a l’exercici que correspongui la totalitat de l’execució pressupostària.

Estudiar la situació dels drets i de les obligacions de pressuposts tancats més antics i regularitzar aquells que hagin prescrit.

Assegurar la correcció de la informació dels ingressos i de les despeses pluriennals, atesa la transcendència d’aquestes dades per a la precisa pressupostació dels exercicis posteriors, i desenvolupar una aplicació informàtica que permeti el control d’aquests ingressos i despeses.

Portar el control i el seguiment de les despeses amb finançament afectat de forma completa i adequada, segons les disposicions de la INCL, per tal de poder determinar amb exactitud el resultat de l’exercici i la part afectada de romanent de tresoreria.

Evitar discrepàncies entre els documents i els estats que integren el Compte general, per tal que aquests reflecteixin la vertadera situació economicofinancera de l’entitat.

4. MEMÒRIA

Incidències:

A l'igual de l'exercici anterior, s'observen les incidències següents:

La memòria no conté el nombre mitjà de treballadors de l’exercici, tant funcionaris com personal laboral.

No s’informa de les principals fonts de finançament de l’entitat i de la seva importància relativa.

No s’informa sobre els serveis públics gestionats de forma indirecta.

Les normes de valoració no inclouen el contingut que estableix la INCL.

La memòria recull totes les inversions registrades dins de l'immobilitzat material com a immobilitzat en curs, encara que es tracta realment d'immobilitzat acabat.

Les altes de l’exercici corresponents a inversions destinades a l'ús general, immobilitzacions immaterials i materials s’inclouen en la columna de transferències o traspàs d’altres comptes i no en la d’entrades o dotacions.

Pel que fa a l’endeutament, no presenta informació sobre les creacions dels deutes amb entitats de crèdit per operacions de tresoreria ni sobre els interessos explícits de deute en moneda nacional.

No hi ha constància que es faci un seguiment de les despeses amb finançament afectat. La memòria no conté els imports de les desviacions de finançament.

A l’apartat “17. Ingressos i despeses” no es dóna cap tipus d’informació sobre les subvencions rebudes pendents de justificació, sobre els imports significatius de transferències i subvencions concedides, ni sobre altres circumstàncies de caràcter substantiu que afectin els ingressos i despeses.

L’apartat "21.C Indicadors de gestió" s’ha retut en blanc.

Hi ha imports que figuren en diversos apartats de la memòria que no coincideixen amb els imports que consten en els corresponents estats, relacions i comptes del Compte general.

No conté cap informació de les quatre operacions de cessions dels drets de crèdit a dues entitats financeres de les subvencions de capital pluriennals concedides per la CAIB, ni de la contingència que suposen els seus imports disposats pendents de retornar (1.081 milers d’euros a 31/12/10).

La memòria no informa de la liquidació definitiva de la participació del Consell en els tributs de l'Estat de l'exercici 2009 que, previsiblement, havia de resultar a reintegrar.

No informa de les empreses amb participació inferior al 100 % ni d’altres organismes en què participa.

A l’apartat "1.4. Entitats dependents del subjecte comptable” figura l’anterior denominació del Consell (Consell Insular d’Eivissa i Formentera) i menció del Patronat per al Foment i la Promoció de la Moda d’Eivissa i Formentera, malgrat que el Ple del Consell Insular d’Eivissa va aprovar la seva dissolució, amb efectes de 31/12/09.

El quadre retut a l’apartat “18. Informació respecte a valors rebuts en dipòsit” inclou 12.779 milers d’euros per avals rebuts, dels quals no s’ha pogut obtenir el detall. A més, apareixen 1.113 milers d’euros com a altres valors en dipòsit amb signe negatiu, contrari a la seva naturalesa, dels quals tampoc no s’ha obtingut el detall.

El quadre de finançament de la memòria no inclou una nota amb el resum de les correccions al resultat, per conciliar el resultat comptable de l’exercici amb els recursos procedents de les operacions que es mostren en el quadre de finançament.

El total de les variacions del capital circulant presentat en el quadre de finançament (3.214 milers d’euros) no coincideix amb la diferència entre els orígens i les aplicacions de recursos de l’exercici, indicada en el quadre esmentat (56.159 milers d’euros), ni amb el càlcul de l’SCIB de la variació del capital circulant (-1.781 milers d’euros).

Recomanacions:

Incloure en la memòria tota la informació comptable que estableix la INCL, així com tota aquella necessària per tal que el Compte general reflecteixi la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

Tenir cura que no hi hagi discrepàncies entre les dades que figuren a la memòria i les que consten en els corresponents estats, relacions i comptes del Compte general, ni entre els seus apartats.

III. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el de les entitats dependents i vinculades al Consell Insular d’Eivissa. En el quadre següent es recullen aquestes entitats. Encara resten entitats dependents i vinculades que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la seva denominació, composició i àmbit territorial a la desaparició del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i a la creació dels consells insulars de cada una d’aquestes illes (mentrestant es mantenen en l’àmbit del Consell Insular d’Eivissa).

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat és el següent:

Organisme autònom: Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

Societats mercantils dependents: Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU, Serveis Patrimonials Econòmics i Rehabilitacions per a Eivissa, SA, Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL.

Empresa pública: Institut de la Joventut d’Eivissa i Formentera.

Fundació pública dependent:    Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera.

Consorcis dependents: Consorci Mobilitat per Eivissa, Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa.

L’Institut de la Joventut d’Eivissa i Formentera no és objecte d’anàlisi en aquest apartat d’entitats dependents ni en els quadres agregats, atès que no ha iniciat la seva activitat.

El Consell inclou, en el certificat d’entitats vinculades, les següents: Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL, Consorci Mobilitat per Eivissa, Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera, i Consorci de Gestió Sociosanitària d’Eivissa. La Sindicatura considera que són entitats dependents (atès que el Consell exerceix les presidències, que tenen el mateix domicili que el Consell, i que la participació del Consell és del 50 %, 40 % i 49,6 %, respectivament en les tres primeres entitats, i que en el Consorci de Gestió Sociosanitària, en què la participació de les entitats consorciades no es troba determinada, el finançament majoritari prové del Consell).

Els aspectes més significatius dels informes d'Intervenció i d'auditoria externa d'aquestes entitats, en el seu cas, són els següents:

Patronat de l’Escola de Turisme del Consell Insular d’Eivissa i Formentera

S’ha rebut un informe de la liquidació del pressupost 2010 de la tresorera-administradora. No s’ha tramès cap informe d’Intervenció i en l’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost i del Compte general del Consell no hi ha cap apartat sobre aquest organisme.

Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU

S’ha tramès l’informe d’auditoria externa dels comptes anuals de l’exercici 2010. L’opinió de l’auditor és favorable, amb les excepcions següents:

“La memòria adjunta no es troba actualitzada amb la normativa aprovada durant l’exercici 2010, en conseqüència, no es presenta la informació requerida per les següents normes: RDLEG 1/2010, de 2 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de societats de capital, la Llei 15/2010, de 5 juliol, de modificació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials i l’RD 1159/2010, de 17 de setembre, pel qual s’aproven les Normes per a la formulació de comptes consolidats i es modifica el Pla General de Comptabilitat aprovat per l'RD 1514/2007, de 16 de novembre i el Pla General de Comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses aprovat per l’RD1515/2007, de 16 de novembre.

L’informe d’auditoria de l’exercici 2009 contenia una excepció per omissió d’informació relativa a la situació del patrimoni net de l'entitat, el qual se situava per sota de la meitat del seu capital social. Aquesta situació s’ha solucionat l’exercici 2010 amb l’aprovació d’un pla de viabilitat i mesures de retallada de despeses per als exercicis 2011, 2012 i 2013 per part del Consell d’Administració i el Ple del Consell d’Eivissa. Els comptes anuals abreujats adjunts no inclouen la informació sobre les principals decisions i línies d’actuació preses per pal·liar la situació a 31 de desembre de 2009 i que justifiquen la formulació dels comptes sota el principi comptable d’empresa en funcionament.”

Serveis Patrimonials Econòmics i Rehabilitacions per a Eivissa, SA

Ha retut els comptes anuals.

No s’ha rebut cap informe d’Intervenció ni d’auditoria.

Gestora del Múltiple d’Eivissa i Formentera, SL

No ha retut els comptes anuals.

No s’ha rebut cap informe d'Intervenció ni d’auditoria.

Fundació per a la Promoció Turística d’Eivissa i Formentera

No ha retut els comptes anuals.

No s’ha rebut cap informe d'Intervenció ni d’auditoria.

Consorci Mobilitat per Eivissa

Ha retut els comptes anuals (no inclou el compte del resultat economicopatrimonial).

S’ha tramès l’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost, que és favorable. No s'ha rebut informe d'auditoria.

Consorci de Gestió Sociosanitària d'Eivissa

No ha retut els comptes anuals.

No s'ha rebut cap informe d'Intervenció o d'auditoria.

Recomanacions:

Analitzar i clarificar el sector públic insular de les Pitiüses per tal de suprimir les entitats que actualment no tenen contingut.

Efectuar informes economicofinancers o auditories externes de l’exercici de cada una de les entitats dependents i trametre’ls a l’SCIB.

2. DADES AGREGADES DE LES ENTITATS DEPENDENTS

A. Drets de cobrament de les entitats dependents respecte del Consell. Incidències:

El deute respecte al Consell, a 31/12/10, no reconegut per aquest i sí per les entitats dependents, correspon a:

Respecte al Patronat de l’Escola de Turisme: diferència en el saldo pendent de transferències corrents (29 milers d’euros).

Respecte a Ferias y Congresos de Ibiza y Formentera, SAU: facturació de serveis (350 milers d'euros), transferències (76 milers d'euros), i aportació per a l’any 2011 corresponent al pla de viabilitat aprovat el 23/12/10 (468 milers d’euros).

Respecte al Consorci Mobilitat per Eivissa: transferències corrents (155 milers d'euros) i de capital (197 milers d'euros).

B. Evolució dels fons propis i dels resultats de les entitats dependents

C. Passius exigibles de les entitats dependents

D. Aportacions rebudes per les entitats dependents. Incidències:

Hi ha diferències entre els drets de cobrament respecte del Consell que consten en els comptes de les entitats dependents i les obligacions registrades pel Consell: FECOEF, SAU ha reconegut un dret de 468 milers d'euros corresponents a l’aportació de 2010 del Pla de Viabilitat i Mesures de Retall de Despeses aplicable a aquesta entitat durant els propers 3 anys, mentre que el Consell no havia reconegut l'obligació corresponent el 2010.

Malgrat que el Consell ha reconegut obligacions en el capítol 2 a favor del Consorci de Gestió Sociosanitària d'Eivissa (2.684 milers d'euros) i que també li ha transferit 1.400 milers d'euros, no es pot comprovar la comptabilització d'aquests imports pel Consorci, atès que no ha retut els seus comptes anuals.

E. Evolució de les despeses de personal de les entitats dependents

Recomanacions:

Realitzar conciliacions periòdiques dels saldos pendents entre les entitats dependents i el Consell.

3. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades (no depenen directament del Consell, però aquest té participació en el seu patrimoni fundacional o en els seus òrgans de govern) incloses en l’àmbit subjectiu d’aquest Informe, i els membres que hi participen són els següents:

Gestión Urbanística de Baleares, SA, Institut de Biologia Animal de Balears, SA, Fundació del Centre Pitiús d’Estudis Avançats, Consorci Universitari Centre Associat a la UNED a les Illes Balears, Fons Pitiús de Cooperació.

 

ANNEX IV.

INFORME 84/2013 DEL COMPTE GENERAL DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA CORRESPONENT A L’EXERCICI 2010

I. INTRODUCCIÓ

1. PRESENTACIÓ

L’article 82 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Sindicatura de Comptes la fiscalització externa de l’activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 2 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, l’àmbit subjectiu d’actuació d’aquesta institució inclou els consells insulars i qualsevol organisme, entitat, fundació o empresa amb participació majoritària o domini efectiu d’aquells.

L’Informe del Compte general del Consell Insular de Formentera corresponent a l’exercici 2010 està previst en el Programa d’actuacions de la Sindicatura per a 2012. És un informe de caràcter general i de periodicitat anual, realitzat per l’Àrea d’Auditoria de Consells Insulars i Universitat.

El present Informe no inclou els apartats de subvencions i de contractes, atès que el Programa d’actuacions per a l’any 2012 estableix que els informes dels comptes generals dels consells insulars corresponents a l’exercici 2010 es limitaran a la fiscalització dels comptes generals, sense incloure els apartats de subvencions i de contractes, qüestions que seran objecte d’informes específics que inclouran els quatre consells insulars.

2. OBJECTIUS

Els objectius d’aquesta fiscalització són els següents:

Verificar que els comptes de l’exercici 2010 mostren adequadament, en tots els aspectes significatius, la situació econòmica, financera i patrimonial, així com la liquidació dels pressuposts de despeses i ingressos, d’acord amb els principis comptables públics.

Determinar el grau de compliment de les disposicions legals i reglamentàries que són d’aplicació a la gestió dels fons públics.

Analitzar si els procediments de gestió s’atenen a la utilització racional dels recursos.

3. ABAST DEL TREBALL I LIMITACIONS

A. Àmbit subjectiu

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Formentera i les seves entitats dependents i vinculades. En el quadre següent es recullen aquestes entitats. Encara resten entitats que eren dependents del Consell Insular d’Eivissa i Formentera que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la seva denominació, composició i àmbit territorial a la desaparició d'aquest Consell i a la creació dels nous consells insulars (mentrestant es mantenen dins l’àmbit del Consell Insular d’Eivissa).

Les entitats afectades per la fiscalització d’aquest Informe són les següents:

Consell Insular (Administració general)

Entitats dependents:

Organisme autònom: Patronat de Turisme de Formentera

Entitats vinculades: Consorci Formentera Desenvolupament, Consorci Mobilitat per Eivissa i Associació Fons Pitiús de Cooperació

Hi ha entitats en el quadre anterior que no s'han inclòs dins l’àmbit subjectiu de l’Informe perquè, tot i que el Consell n’és membre amb representació al Patronat o Junta Rectora, durant l’exercici no hi ha efectuat cap aportació ni hi ha mantingut cap altre tipus de relació econòmica significativa o, fins i tot, no han iniciat la seva activitat. Aquestes entitats són: Consorci d’Aigües de Formentera, Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials d’Eivissa i Formentera, Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera

 

B. Àmbit objectiu i limitacions

La fiscalització s’ha realitzat sobre el Compte general de 2010, que ha estat tramès pel Consell sense que hagi estat aprovat pel Ple de la Corporació (i que no consta que s’hagi aprovat a la data del present Informe), incomplint la tramitació prevista a l'article 212 del TRLRHL.

L’abast del treball realitzat, amb la limitació exposada al paràgraf anterior, ha estat el següent:

Amb relació a l’Administració general, l’anàlisi del Compte general i de la documentació complementària.

De l’entitat dependent, organisme autònom Patronat de Turisme de Formentera, l'Informe exposa els aspectes més significatius dels comptes anuals de l'exercici. Així mateix, s'inclouen unes fitxes amb les seves dades pressupostàries i patrimonials.

S’enumeren les entitats vinculades i s’exposa un quadre amb les aportacions patrimonials rebudes del Consell (vegeu apartat III.2).

L’exercici 2010 encara no han quedat adequadament reflectits, en els documents i estats que integren els respectius comptes generals, els efectes derivats de la desaparició del Consell Insular d'Eivissa i Formentera i de l'Ajuntament de Formentera, i les seves substitucions pel Consell Insular d'Eivissa i pel Consell Insular de Formentera.

Recomanacions:

Analitzar i clarificar el sector públic insular de les Pitiüses per tal de suprimir les entitats que actualment no tenen contingut i, si escau, adaptar-les a la nova estructura territorial que suposa la creació d’un consell insular per a cada illa.

4. ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

L’objectiu d’estabilitat pressupostària es regula en el Text refós de la Llei d’estabilitat pressupostària (RD 2/2007, de 28 de desembre). L’article 3.2 estableix que l’avaluació d’aquest objectiu es realitzarà mitjançant el SEC’95.

L’article 22 determina que les entitats locals que no hagin aconseguit l’objectiu previst en l’article 20 hauran d’aprovar un pla economicofinancer a mitjà termini per corregir la situació de desequilibri. El pla haurà de ser aprovat pel Ple i es trametrà al Ministeri d’Economia i Hisenda, que farà el seguiment de les actuacions per corregir els desequilibris, sense perjudici de les competències que tengui la Comunitat Autònoma.

No obstant això, cal tenir en compte l’Acord de la Subcomissió de Règim Econòmic, Financer i Fiscal, de la Comissió Nacional d’Administració Local (CNAL), en relació amb l’aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària a les liquidacions dels pressuposts de les entitats locals, corresponents a l’exercici 2010 (de 28/04/11), pel qual es fixa en el 0,40% del PIB nacional de 2010 el límit del dèficit de les entitats locals dins del qual aquestes no hauran de preparar, aprovar i sotmetre a aprovació plans economicofinancers de reequilibri com a conseqüència de les liquidacions dels seus pressuposts generals de l’exercici 2010. L’esmentat límit equival a un dèficit del 5,53% entre els ingressos dels capítols 1 a 7 i les despeses dels capítols 1 a 7, calculat en termes SEC’95.

L'informe d'Intervenció sobre el pressupost inicial del Consell indica que aquest pressupost compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, atès que hi ha un superàvit de finançament de 115 milers d’euros (els ingressos prevists dels capítols 1 a 7 són superiors a les despeses previstes en els capítols 1 a 7).

L'informe d'Intervenció de la liquidació del pressupost indica que s’ajusta al compliment del principi d’estabilitat pressupostària (els ingressos dels capítols 1 a 7 són superiors en 2.309 milers d’euros a les despeses dels capítols 1 a 7) i, per tant, no cal l’elaboració del pla economicofinancer.

Malgrat el que s'ha exposat en el paràgraf anterior, cal fer palès que a l’hora d’avaluar la capacitat de finançament no s'han tingut en compte els ajusts prevists en termes SEC'95, i que el càlcul només es refereix a la liquidació del pressupost del Consell i no al consolidat amb l'organisme autònom dependent.

Recomanacions:

Avaluar l'acompliment de l'objectiu d'estabilitat a nivell consolidat en les diferents fases del cicle pressupostari.

5. RENDICIÓ DE COMPTES

La situació de la rendició dels comptes de 2010 del Consell Insular i de la seva entitat dependent és la següent:

Consell Insular

El Compte general de 2010 no ha estat aprovat, a data d'aquest informe, pel Ple de la corporació, incomplint la tramitació prevista a l'article 212 del TRLRHL. Així i tot, es va trametre el 23 de gener 2012 (fora de termini), mitjançant la plataforma de rendició telemàtica.

S’han tramès els comptes, estats i annexos que integren el Compte general del Consell. No s’han tramès la memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats dels serveis públics ni l’anàlisi del rendiment d’aquests serveis (art. 211 del TRLRHL i Regla 101 de la INCL).

Patronat de Turisme de Formentera

Els comptes s’han retut formant part del Compte general, de forma individual, i no consolidada, d’acord amb el que estableixen el TRLRHL i la INCL.

Malgrat la seva falta d’aprovació, la Sindicatura ha considerat oportú redactar l’Informe de fiscalització, fent palès que s’ha realitzat amb les dades del Compte general no aprovat.

Incidències:

El Compte general del Consell Insular de Formentera corresponent a l'exercici 2010 no ha estat aprovat pel Ple, incomplint la tramitació prevista a l'article 212 del TRLHL.

Recomanacions:

Aprovar i retre el Compte general dins els terminis legalment establerts i amb les memòries, els estats, la documentació complementària, els justificants i els annexos establerts en la normativa vigent.

6. TRÀMIT D’AL·LEGACIONS

El resultat de les actuacions es va comunicar al president del Consell per tal que pogués formular les al·legacions i presentar els documents i els justificants que considerés adients (art. 30 del Reglament de la Sindicatura). Exhaurit el termini concedit, no s’ha rebut cap al·legació, document ni justificant amb relació a les actuacions esmentades.

II. ADMINISTRACIÓ GENERAL

1. BALANÇ

A. Actiu

1. Immobilitzat no financer. Incidències:

A l’igual de l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

L'Acord de la Comissió Mixta Paritària per a la formulació de la proposta de transferències al Consell Insular de Formentera de 28/02/08 estableix l’adscripció a aquest nou ens d'una part de l'inventari de l'antic Consell Insular d'Eivissa i Formentera. Aquests béns, valorats en 14.699 milers d'euros, segueixen sense reflectir-se en els comptes de l'immobilitzat ni en l’inventari.

El Consell no compta amb un inventari de béns i drets que detalli de forma individual els diversos elements de l’immobilitzat que té registrats en la seva comptabilitat i tampoc no disposa d’un inventari comptable (Regla 16.1 i 2 de la INCL).

No s’ha traspassat cap quantitat del subgrup “20. Inversions destinades a l’ús general” al compte “109. Patrimoni lliurat a l’ús general." Les inversions ja finalitzades i que es troben recollides en els comptes del subgrup 20 s’han de donar de baixa, i traspassar al compte de patrimoni esmentat en el paràgraf anterior.

2. Immobilitzat financer

3. Deutors. Incidències:

Com en l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

El Consell té un saldo pendent de cobrament de la CAIB d'exercicis tancats de 738 milers d'euros i del CIEI de 1.373 milers d'euros, ambdós proveïts al 100 % a 31/12/10. No es té constància documental que s'hagi fet cap reclamació conduent al cobrament d'aquestes quantitats o, si escau, a la seva anul·lació.

El saldo del subcompte "4400. Deutors per IVA repercutit" (24 milers d'euros) prové, principalment, de la taxa per subministrament d'aigua d'exercicis anteriors, per la qual cosa s'haurien d'analitzar les possibilitats de cobrament i dotar provisió per insolvència, si n’és el cas.

Les liquidacions d’IVA del 1r, 2n i 3r trimestres de 2010 es presenten a l’AEAT en blanc. En el 4rt trimestre, el Consell presenta la liquidació amb les dades acumulades de tot l’exercici.

El saldo del compte “449. Altres deutors no pressupostaris” (45 milers d’euros) està format per partides que tenen una antiguitat des de 2001 a 2007 i són de dubtós cobrament.

El Consell va reconèixer el 2009 un dret de cobrament de 1.000 milers d’euros de la subvenció pel transport de residus de Formentera a Eivissa, però no ha reconegut els 1.398 milers d’euros subvencionats addicionalment (vegeu l’epígraf II.3.B.2 Execució de despeses), mentre que la CAIB ha reconegut l’obligació dels 2.398 milers d’euros.

S’ha comptabilitzat la dotació del 100% dels drets pendents de cobrament corresponents als capítols 1 a 3 del pressupost d’ingressos de 2006 al compte "490. Provisió per insolvències". D’acord amb les bases d’execució del pressupost la dotació prevista és del 90 %. Hi ha, per tant, un excés de provisió de 60 milers d’euros.

4. Tresoreria. Incidències:

De forma semblant a l'exercici anterior, no es disposa d’un arqueig justificatiu de la comprovació física de les existències líquides de tresoreria a la caixa de la corporació a final d’exercici, que segons el balanç de situació és de 4 milers d’euros.

El saldo d’existències finals de tresoreria i el saldo de l’endeutament a curt termini ha de ser superior en 15 milers d’euros, import que s’ha classificat incorrectament amb signe negatiu a la partida d’endeutament a curt termini.

La Caixa informa de dos comptes restringits de recaptació sense saldo al tancament de l’exercici i que no figuren a l’estat de tresoreria.

B. Passiu

1. Fons propis. Incidències:

No s'ha reflectit l'alta en els fons propis per l'adscripció de part dels béns de l'inventari de l'antic Consell Insular d'Eivissa i Formentera al Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l'Acord de la Comissió Mixta Paritària de 28/02/08.

2. Creditors. Endeutament. Incidències:

Com en l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

No s’han comptabilitzat en el compte “526. Interessos a curt termini de deutes amb entitats de crèdit” els interessos dels préstecs meritats i no vençuts a 31 de desembre (regles 64 i 70.b de la INCL).

El compte "554. Ingressos pendents d'aplicació" forma part del passiu del balanç i és un compte d’aplicació provisional. A 31 de desembre, té un saldo de 295 milers d’euros i el Consell ha aportat la composició i l'antiguitat de les seves partides. Segons mostra el llistat, la major part del saldo prové d’exercicis anteriors.

El saldo d’existències finals de tresoreria i el saldo de l’endeutament a curt termini ha de ser 15 milers d’euros superior, per la classificació incorrecta d’aquest import amb signe negatiu a la partida d’endeutament a curt termini.

No tenen moviment els saldos pendents de pagament d’exercicis anteriors al Consorci Aigües de Formentera (117 milers d’euros de l’exercici 2005) i al Patronat de la Salut Mental (61 milers d’euros per aportacions des de 1997 al 2001). Aquests saldos s'haurien de revisar i, si escau, regularitzar.

Les liquidacions definitives de la participació del Consell en els tributs de l’Estat de 2008 i de 2009 són a reintegrar (-226 milers d’euros i -781 milers d’euros, respectivament) a partir de 2011 i 2012 i, segons els principis de meritació i de prudència, s’han de comptabilitzar.

El compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost” té a final d’exercici un saldo de 1.290 milers d’euros, que està format per les despeses efectuades sense tenir consignació pressupostària o sense sotmetre’s al procediment administratiu d’execució del pressupost. D’aquest import, despeses per 330 milers d’euros es varen comptabilitzar en aquest compte l’exercici anterior. No s’ha formalitzat el 2010 cap expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits per imputar pressupostàriament aquestes despeses d'exercicis anteriors. El saldo del compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupost”  s’ha d’augmentar, com a mínim, en 78 milers d’euros, per adquisicions de béns i serveis de 2010, que no s’han registrat fins l’exercici 2012.

Les garanties constituïdes en efectiu pels adjudicataris de contractacions amb el Consell es comptabilitzen com a fiances rebudes a curt termini, sense tenir en compte si el venciment del termini de garantia és a curt o a llarg termini. El saldo al tancament de l’exercici d’aquestes garanties és de 131 milers d’euros, dels quals 42 milers d’euros són fiances dels anys 2002 a 2007.

Recomanacions:

Registrar en els corresponents apartats del balanç de situació els efectes sobre la comptabilitat derivats de la desaparició del Consell Insular d'Eivissa i Formentera i la creació del Consell Insular de Formentera.

Reflectir els actius en un inventari general de béns i drets, en el qual aquests constin identificats i valorats, i la suma es correspongui amb la comptabilitat.

Portar un seguiment i una comptabilització de les baixes d’immobilitzat.

Verificar les inversions ja finalitzades classificades en els comptes del subgrup “20. Inversions destinades a l’ús general” i fer els traspassos corresponents al compte “109. Patrimoni lliurat a l’ús general.”

Diferenciar comptablement, dins l’immobilitzat material, els béns afectes al patrimoni públic del sòl.

Presentar les liquidacions de tributs a la Hisenda pública dins el termini legalment establert.

Evitar l’aprovació de despeses sense consignació pressupostària i, d'altra banda, aplicar al pressupost les partides comptabilitzades al compte "413. Creditors per operacions pendents d'aplicar al pressupost".

Analitzar i aplicar definitivament les xifres que formen els saldos dels comptes de partides pendents d’aplicació de despeses i ingressos amb una antiguitat que no justifiqui el seu manteniment en aquests comptes.

2. COMPTE DEL RESULTAT ECONOMICOPATRIMONIAL

Incidències:

En els apartats anteriors corresponents al balanç de situació s'exposen incidències, algunes de les quals afecten i suposen una modificació del resultat economicopatrimonial de l'exercici que figura en els quadres anteriors.

Com en l'exercici anterior s’observen les incidències següents:

El compte “607. Treballs realitzats per altres empreses” té un saldo de 223 milers d’euros. Atès que el Consell no té cap procés productiu la imputació a aquest compte és incorrecta. S'hauria d'incloure en el subgrup "62. Serveis exteriors."

L’import que s’ha comptabilitzat en el compte “621. Arrendaments i cànons” (440 milers d’euros) inclou despeses diverses (imposts, allotjaments, etc.) que s’han imputat incorrectament a aquest compte de despesa.

S’ha comptabilitzat la dotació del 100 % dels drets pendents de cobrament corresponents als capítols 1 a 3 del pressupost d’ingressos de 2006 en el compte "694. Dotació a la provisió per insolvències". D’acord amb les bases d’execució del pressupost, la dotació prevista és del 90 %, per la qual cosa hi ha un excés de provisió de 60 milers d’euros.

No s’ha comptabilitzat l’ingrés addicional de 1.398 milers d’euros, per l’ampliació de la subvenció de la CAIB per al transport de residus urbans durant els anys 2006 a 2010 (vegeu l’epígraf II.3.B.2 Execució de despeses).

Recomanacions:

Realitzar les anotacions comptables pertinents per tal de corregir les incidències exposades, a l’efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

Revisar la parametrització dels enllaços entre comptabilitat patrimonial i pressupostària, de manera que totes les despeses pressupostàries que formin part del compte de resultats s’incloguin en el compte patrimonial adient.

3. ESTAT DE LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST

A. Pressupost inicial i modificacions. Incidències:

Com en l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

L’annex de personal no incorpora tota la informació necessària per fer la correlació amb el capítol 1 del pressupost inicial de despeses (art. 18.1.c de l’RD 500/1990).

A l’annex d’inversions no queda especificat per a cada un dels projectes el tipus de finançament i la vinculació dels crèdits assignats (art. 19 de l’RD 500/1990).

Hi ha 6.119 milers d’euros que corresponen a modificacions de crèdits fetes en partides sense crèdit inicial. El Consell, mitjançant les bases d’execució, obre totes les partides pressupostàries de l’estructura establerta a l’Ordre de 20 de setembre de 1989, encara que sigui sense dotació, el que produeix l'efecte que les modificacions de crèdit per crèdits extraordinaris esdevenen totalment innecessàries.

Dels 5 expedients de modificació examinats s’han d’assenyalar les incidències següents:

A l’expedient d’incorporació de romanents de crèdit, no figura la certificació d’existència de romanent de crèdit suficient de l’exercici anterior (Regla 40 de la INCL). Aquesta certificació ha d’estar referida, per a cada aplicació pressupostària, al nivell de vinculació jurídica dels crèdits vigents en l’exercici de procedència. Per altra banda, en aquest expedient no consta document acreditatiu de la comunicació al Ple.

A l’expedient 7/10 (transferència de crèdit) no es va realitzar retenció de crèdit a les partides a minorar.

B. EXECUCIÓ DEL PRESSUPOST

1. Execució d’ingressos. Incidències:

Com en l'exercici anterior, en les bases d’execució del pressupost 2010 no consta cap regulació de la gestió del pressupost d’ingressos (art. 9 de l’RD 500/1990).

L’annex II.3.8 mostra la conciliació entre els drets reconeguts pel Consell i les obligacions reconegudes per la CAIB per transferències al Consell a 31/12/10. A la partida més important (2.398 milers d’euros, del conveni pel transport de residus sòlids urbans durant els anys 2006 a 2010) el Consell només va reconèixer, l’exercici 2009, un dret de cobrament per 1.000 milers d’euros corresponent a la subvenció per al període 2006 a 2009, però no ha reconegut l’ampliació en 1.398 milers d’euros (vegeu apartat següent).

2. Execució de despeses. Incidències:

Durant l'exercici 2010, l'interventor ha informat desfavorablement un expedient de despesa. La incidència més significativa es refereix al fet que no s'ha seguit el procediment de contractació previst a l'LCSP amb relació a la contractació de la redacció del projecte bàsic i d'execució de la millora de l’espai urbà i les instal·lacions del nucli d’es Caló (45 milers d'euros).

D’acord amb l'RDL 8/2010, de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, es declaren recursos afectats els que deriven de l’aplicació de mesures de reducció de costs de personal en els exercicis 2010 i 2011, que es destinaran al sanejament del romanent de tresoreria negatiu i a disminuir el nivell d’endeutament a llarg termini. Atès que el romanent de tresoreria és positiu, la destinació ha de ser la disminució del nivell d’endeutament a llarg termini. No consta que s’hagin destinat aquests recursos afectats a l’amortització de deute a llarg termini. No obstant això, el Consell ha tramès un document RC, RDL 8/2010 (sense signar), per import de 176 milers d’euros.

Dels projectes prevists a l’annex d’inversions només s’han reconegut obligacions per import de 5.174 milers d’euros, tot i que l’import previst en els crèdits inicials era de 16.084 milers d’euros. La diferència respecte al total d’obligacions reconegudes en el capítol 6 (10.085 milers d’euros) correspon a projectes d’inversió que no s’havien inclòs a l’annex d’inversions.

El Consell no ha comptabilitzat en l'exercici 2010 la despesa pel servei de transferència de residus de Formentera a Eivissa dels exercicis 2009 i 2010 (1.568 milers d’euros) i que ha estat objecte d’aplicació parcial al pressupost de 2011, per import de 1.398 milers d’euros, finançat per la subvenció rebuda de la CAIB.

Durant l’exercici s’han fet despeses (1.037 milers d’euros) sense tenir consignació pressupostària i, per tant, sense sotmetre’s al procediment administratiu d’execució del pressupost i, a més, hi ha despeses d’exercicis anteriors (330 milers d’euros) encara pendents d’aplicació pressupostària.

Pel que fa a les despeses esmentades en el paràgraf anterior no s'ha seguit el procediment de contractació previst a l'LCSP amb relació a la contractació del projecte de seguretat i salut i ampliació de l’escoleta (35 milers d’euros), de l’organització de la mitja marató de Formentera (30 milers d’euros) i dels honoraris per assessorament jurídic (41 milers d’euros).

Amb relació als 20 expedients de despeses examinats, s’han d’assenyalar les incidències següents:

No figuren els documents acreditatius de l’aprovació de les diferents fases d’execució de la despesa, i només consta el document justificatiu de la despesa amb la conformitat del responsable.

S’ha comptabilitzat en el capítol 6 la factura núm. 8653 d'01/09/10, per substitució de finestres al col·legi Mestre Lluís Andreu (50 milers d’euros). També s’ha comptabilitzat en el compte “413. Creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost” la factura núm. 8654 de 01/09/10, del mateix creditor i pel mateix concepte (48 milers d’euros). Aquest fet implica un fraccionament de la despesa, en contra de l'establert a l'article 74.2 de l'LCSP.

S’ha aprovat i comptabilitzat la despesa corresponent a una certificació d’obra d’adequació del parc de bombers (18 milers d’euros) de 19/11/10, posterior a la data de l’acta de recepció de l’obra i que supera el preu d’adjudicació del contracte.

S’ha donat el tractament de contracte menor i no s'ha seguit el procediment de contractació previst a l'LCSP, amb relació a la despesa d’assessorament tècnic en urbanisme (96 milers d’euros) i a la despesa d’identificació de camins i habitatges en sòl rústic (62 milers d’euros).

C. PRESSUPOSTS TANCATS

1. Pressuposts tancats d’ingressos. Incidències:

Com en l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

Hi ha cobraments o regularitzacions dels exercicis 1991 a 1999 (420 milers d’euros) que no minoren els corresponents deutes pendents, sinó que els comptabilitzen amb signe negatiu. Això fa que no es cancel·lin els deutes originals i que es dificulti la identificació de les quantitats pendents de cobrament.

Els deutes amb més de quatre anys d’antiguitat (3.569 milers d’euros) suposen el 53,3 % del total de deutors de pressuposts tancats. No obstant això, no s'aprova cap baixa o anul·lació de drets de cobrament d’exercicis tancats, encara que sí que s'incrementa de manera significativa la dotació a la provisió per dubtós cobrament.

2. Pressuposts tancats de despeses. Incidències:

No tenen moviment els saldos pendents de pagament d’exercicis anteriors al Consorci Aigües de Formentera (117 milers d’euros de l’exercici 2005) i al Patronat de la Salut Mental (61 milers d’euros per aportacions des del 1997 al 2001).

D. PRESSUPOSTS D’EXERCICIS FUTURS

1. Ingressos pluriennals. Incidències:

No s’ha tramès còpia dels expedients d’ingressos posteriors.

No s'inclouen en els compromisos d'ingressos posteriors:

Els imports de les obres del conveni en matèria de carreteres signat amb el Ministeri de Foment i que preveu el pagament de 7.650 milers d'euros en el període de 2011 a 2014.

Els imports que resten a percebre en el període de 2011 a 2012 (9.000 milers d'euros) del fons específic d'inversions a Formentera creat per Acord de la Comissió Mixta per a la Formulació de Transferències al Consell.

Els imports a percebre pels convenis signats amb la CAIB (i finançats pel Ministeri de Turisme per 3.200 milers d’euros) i per l’acord amb la Direcció General del Fons de Cohesió de la UE (1.016 milers d’euros).

2. Despeses pluriennals. Incidències:

A l'igual de l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

L’estat de compromisos de despesa amb càrrec a pressuposts d’exercicis posteriors no s’ha retut en el format que estableix la INCL. No es pot identificar el nombre d’expedients de compromisos de despesa amb càrrec a exercicis posteriors ni la seva descripció. Tampoc no es pot conèixer si són expedients iniciats durant l’exercici o si procedeixen d’exercicis anteriors.

Entre els compromisos de despesa del fitxer tramès no s’inclou el deute pendent (capital i interessos) associat a les operacions d’endeutament en vigor, per import total de 4.964 milers d’euros (deute viu).

L'estat de compromís de despeses d'exercicis posteriors no té en compte els efectes del conveni de 04/08/08, signat amb el Consorci Mobilitat per Eivissa (abans Eivissa i Formentera Emprenen). Segons aquest, el Consell es compromet a realitzar una aportació econòmica al Consorci (2.996 milers d'euros), per al finançament parcial del projecte de construcció d'un pavelló poliesportiu. L'aportació pendent de realitzar a 31/12/2010 és de 553 milers d’euros.

L'estat de compromís de despeses d'exercicis posteriors no té en compte la despesa pendent de realitzar a 31/12/2010, corresponent als projectes de despesa inclosos en l’annex d’inversions o finançats amb recursos afectats.

E. DESPESES AMB FINANÇAMENT AFECTAT

Incidències:

Els codis que figuren en l'annex d'inversions del pressupost no coincideixen amb els que formen part dels quadres en els quals es detalla el finançament afectat (Regla 47 de la INCL).

En el projecte núm. 2008-016, corresponent al conveni d’inversions amb la CAIB, figuren desviacions negatives de finançament de l’exercici per 3.486 milers d’euros i acumulades positives per import de 514 milers d’euros. Aquestes xifres haurien de ser ambdues negatives per import de 3.147 milers d'euros i 432 milers d’euros respectivament, degut a la diferència en l'import de les obligacions reconegudes a l'exercici i a un error del sistema en les desviacions de finançament de l'exercici anterior.

En el projecte núm. 2009-001, corresponent al conveni de carreteres finançat pel Ministeri de Foment, figura una desviació negativa de finançament de l’exercici per import de 23 milers d’euros. Aquesta xifra hauria de ser negativa en 133 milers d’euros; la diferència ve motivada per un error del sistema informàtic.

En el projecte núm. 2009-002 corresponent al Fons Estatal d’Inversió Local 2009 (Pla E) no consten les desviacions negatives de finançament acumulades per import de 79 milers d’euros.

En el projecte núm. 2009-004, corresponent al conveni en matèria d’inversions estatals a les Illes Balears, no s’ha inclòs en el càlcul de la desviació negativa de finançament acumulada la factura amb data setembre de 2009 (102 milers d’euros) per redacció del projecte subvencionat d’aparcament soterrat a la plaça d’Europa.

F. RESULTAT PRESSUPOSTARI

Incidències:

El resultat pressupostari de l’exercici queda desvirtuat a conseqüència d'algunes de les incidències exposades en l'apartat de l'estat de liquidació del pressupost, especialment per les despeses de l’exercici no aplicades al pressupost per falta de consignació pressupostària.

G. ROMANENT DE TRESORERIA

Incidències:

El romanent de tresoreria queda desvirtuat a conseqüència d’algunes de les incidències que figuren al present Informe, especialment per les incidències exposades sobre les desviacions de finançament acumulades.

Recomanacions:

Registrar comptablement els fets econòmics de manera simultània a la seva producció, per tal de conèixer en tot moment la situació economicofinancera de la corporació.

Efectuar un seguiment de l’antiguitat dels deutes pendents de cobrament per tal d’evitar-ne la prescripció.

Revisar els saldos de pressuposts tancats i tramitar i aprovar els corresponents expedients de regularització, tant dels pendents de cobrament com dels de pagament, d’acord amb la normativa vigent.

Implementar un sistema d’informació dels compromisos d’exercicis posteriors que doni fiabilitat a les dades i que permeti emplenar l’apartat corresponent de la memòria.

Tramitar els corresponents expedients d’aprovació de totes les despeses de caràcter pluriennal, per assegurar que són tengudes en compte en l’elaboració de pressuposts posteriors.

Introduir els expedients pluriennals en l’aplicació informàtica de comptabilitat, per tal que, amb l’existència d’una dada única, no es produeixin errors ni diferències.

Implantar el seguiment de les desviacions de finançament a la totalitat dels projectes amb finançament afectat, per tal d'assegurar el control de la seva correcta aplicació.

Realitzar les anotacions comptables pertinents per tal de corregir les incidències exposades, a l'efecte de garantir la fiabilitat de la informació i la representativitat dels comptes.

4. MEMÒRIA

Incidències:

A l'igual de l'exercici anterior s'observen les incidències següents:

L’epígraf “7. Immobilitzacions materials” no inclou cap import com "en curs", mentre que en el Compte general sí que consten inversions a efectuar en més d’un exercici.

El quadre de finançament de la memòria no inclou una nota amb el resum de les correccions al resultat, per conciliar el resultat comptable de l’exercici amb els recursos procedents de les operacions que es mostren en el quadre de finançament.

La memòria no informa dels ingressos d’exercicis posteriors (punt 20.3.B), ni de les despeses amb finançament afectat (punt 20.4).

Els indicadors de gestió establerts en el punt 21.c del model de la memòria de la INCL es presenten en blanc.

L’epígraf “4. Normes de valoració”, pel que fa a les relatives a l’immobilitzat immaterial, determina que els béns que figuren en aquest epígraf del balanç s’amortitzen en funció de la seva vida útil, però no detalla la taula amb els percentatges d’amortització.

L’epígraf “14. Informació sobre l’endeutament” hauria d’incloure la informació relativa a les operacions de tresoreria a curt termini (crèdits en compte corrent amb límit 1.000 milers d'euros) concertades i cancel·lades en l’exercici.

L’epígraf “20.3.A. Compromisos de despeses d’exercicis posteriors" no detalla el concepte i la partida pressupostària.

L’epígraf dels projectes de despesa (punt 20.1.A.3) conté la informació prevista per la memòria sobre les despeses amb finançament afectat (epígraf 20.4).

No es reflecteix en la memòria cap import en concepte d’ingrés d’exercicis successius.

Recomanacions:

Formular la memòria amb tota la informació comptable que estableix la INCL, així com aquella que sigui necessària per poder interpretar correctament els comptes anuals i perquè aquests reflecteixin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i de l’execució del pressupost.

II. ENTITATS DEPENDENTS I VINCULADES

L’àmbit subjectiu que abasta aquest Informe és el Consell Insular de Formentera i les seves entitats dependents i vinculades. En el quadre següent es recullen aquestes entitats. Encara resten entitats que eren dependents del Consell Insular d’Eivissa i Formentera que estan en procés (o l’han d’iniciar) d’adaptar la seva denominació, composició i àmbit territorial a la desaparició d'aquest Consell i a la creació dels nous consells insulars (mentrestant es mantenen en l’àmbit del Consell Insular d’Eivissa).

1. ENTITATS DEPENDENTS

L’àmbit subjectiu d’aquest apartat està format per un únic organisme autònom, el Patronat de Turisme de Formentera. L’organisme esmentat ha retut els comptes sense aprovar i no ha tramès cap informe financer ni d'auditoria externa. L’informe d’Intervenció de la liquidació del pressupost és favorable i en proposa l’aprovació.

Incidències:

El Compte general del Patronat de Turisme de Formentera corresponent a l'exercici 2010 no ha estat aprovat pel Ple, incomplint la tramitació prevista a l'art. 212 TRLHL.

Recomanacions:

Efectuar un informe de control financer o una auditoria de l’exercici de l’entitat dependent i trametre’l a l’SCIB.

2. ENTITATS VINCULADES

Les entitats vinculades (no depenen directament del Consell, però aquest té participació en el seu patrimoni fundacional o en els seus òrgans de govern) incloses en l’àmbit subjectiu d’aquest Informe, i els membres que hi participen són els següents: Consorci Formentera Desenvolupament, Consorci Mobilitat per Eivissa i Associació Fons Pitiús de Cooperació.

Incidències:

No s'han retut els comptes anuals i la liquidació del pressupost de l'exercici 2010 dels consorcis Formentera Desenvolupament i Mobilitat per Eivissa.