Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 11522
Modificació del Catàleg de Llocs de Feina

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’Ajuntament Ple, en sessió extraordinària de dia 27 de maig de 2013, va prendre l’acord que seguidament es transcriu:

“3. Modificació del Catàleg de Llocs de Feina quant a l’exigència de nivells de coneixement de la llengua catalana.

Tot seguit es dóna compte del dictamen emès per la Comissió Informativa d’Assumptes Socio Culturals, Patrimoni i Recursos Humans de dia 22 de maigl de 2013, que a continuació es transcriu:

“PROPOSTA DE MODIFICACIO DEL CATÀLEG DE LLOCS DE FEINA

La Disposició Addicional Dotzena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears disposa que el coneixement de la llengua catalana no serà, de manera general, un requisit per accedir a la condició d'empleat públic de les administracions públiques de l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, ni per ocupar llocs de treball en elles. El mateix principi s'ha d'aplicar al personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears, així com per accedir o ocupar llocs en les entitats del sector públic instrumental dependent de les administracions anteriors.

La Disposició Final Quarta de la Llei 9/2012, de 19 de juliol, obliga a aquest Ajuntament i ens dependents a adaptar el seu catàleg de llocs de feina a la normativa abans esmentada en el termini d’un any.      

Vist el que disposa la Disposició Transitòria Segona de la Llei 9/2012, de 19 de juliol, així com l’article 30.c) de la Llei de Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Vistes les excepcions previstes a l’apartat segon de la Disposició Addicional Dotzena abans esmentada.

Atès que l’article 4 de la Llei Orgànica 2/1983, de 25 de febrer, de Estatut d’Autonomia per a les Illes Balears disposa que la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial.

Atès que l’article 35 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú reconeix als ciutadans, en les seves relacions amb aquest Ajuntament, el dret a utilitzar la llengua catalana.

Atesa la realitat sociolingüística d’aquest municipi.

Atès que tots els llocs de treball d’aquest Ajuntament relacionats amb tasques administratives impliquen, per mor del drets que la llei reconeix als ciutadans, donar informació i atendre a aquests en les seves relacions amb aquesta Administració Pública.

Atès que els llocs de treball abans esmentats impliquen la consulta d’expedients i redacció de documents administratius en llengua catalana. Atès tots aquests llocs requereixen, al menys, una comprensió de les idees principals i secundàries de textos redactats en qualsevol de les llengües oficials,  més o menys complexos, sobre temes, tant concrets com abstractes, incloent-hi discussions tècniques en el camp de l’especialització professional. Atès que els treballadors que ocupen aquests llocs han de ser capaços d’expressar-se en les dues llengües oficials, amb un grau de fluïdesa i d’espontaneïtat que ha de fer possible la interacció habitual amb els altres companys, així com els ciutadans que es dirigeixen a aquesta Administració, sense que comporti tensió per a cap dels interlocutors. Atès que aquests treballadors han de ser capaços de produir textos en qualsevol de les llengües oficials, clars i detallats, en una àmplia gamma de temes i expressar un punt de vista sobre una qüestió, exposant els avantatges i inconvenients de diverses opcions.

Atès que el personal funcionari corresponent als grups A1 i A2 i el personal laboral corresponent als grups 1 i 2 d’aquest Ajuntament ha de consultar i redactar documents en qualsevol de les llengües oficials, llargs i complexos, amb la necessitat de reconèixer el seu sentit implícit. Atès que aquests treballadors, per les seves funcions, han de poder expressar-se en les dues llengües oficials amb fluïdesa i espontaneïtat sense haver de buscar d’una manera molt evident paraules o expressions. Atès que aquests treballadors, per les seves funcions, han de poder utilitzar ambdues llengües de manera flexible i eficaç per als seus propòsits professionals. Atès que aquests treballadors, per les seves funcions, han de poder produir textos en ambdues llengües, clars, ben estructurats i detallats sobre temes complexos.

Atès que tots els llocs de treball d’aquest Ajuntament que no estan relacionats amb tasques administratives requereixen, al menys, un nivell de coneixement de la llengua catalana suficient per poder comunicar-se amb els altres treballadors i ciutadans en situacions senzilles que exigeixen un intercanvi simple i directe d’informació sobre temes de necessitat immediata.

Atès que els bidells i conserges tenen com a funció principal la informació i l’atenció al públic.

Atès que la present proposta, quant a l’exigència de coneixement de la llengua catalana, ha estat objecte de negociació per la Mesa General de Negociació de l’Ajuntament d’Alcúdia, en sessió celebrada en data 21 de maig de 2013, d’acord amb el que disposa 37.1.c) de Llei 7/2004, de 13 d’abril, de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.

Vistes les atribucions que l’article 22.2.i) de la mateixa llei confereix a aquest Ple.

És per tot això que propòs l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER.- Modificar el Catàleg de Llocs de Feina d’aquest Ajuntament en el següent sentit:

a) Els codis 2110, 2112 i 6410, corresponents a llocs de feina de les àrees de normalització lingüística i promoció educativa, inclouran el requisit del nivell de català C2 (nivell de domini).

b) Tots els codis corresponents a llocs de feina que pertanyin als grups A1 i A2 de personal funcionari o als grups 1 i 2 de personal laboral inclouran el requisit del nivell de català C1 (nivell de domini funcional efectiu).

c) Tots els codis corresponents a llocs de feina que pertanyin al grups C1 i C2 de personal funcionari inclouran el requisit del nivell de català B2 (nivell avançat).

d) Tots els codis corresponents a llocs de feina que pertanyin al grup E de personal funcionari inclouran el requisit del nivell de català A1 (bàsic), excepte els corresponents a bidells i conserges, que inclouran el requisit del nivell de català B1.

e) Tots els codis corresponents a llocs de feina que pertanyin als grups 3 o 4 de personal laboral que no es corresponguin amb els dels/les treballadors/es familiars ni pertanyin a l`àrea de serveis i manteniment inclouran el requisit del nivell de català B2 (nivell avançat).

f) Tots els codis corresponents a llocs de feina que corresponguin amb els dels/les treballadors/res familiars inclouran el requisit del nivell de català A2 (bàsic).

g) Tots els codis corresponents a llocs de feina que pertanyin a l’àrea de serveis i manteniment o de neteja d’edificis inclouran el requisit del nivell de català A2 (bàsic), excepte els que conformen el grup 5 de personal laboral, que inclouran el requisit del nivell de català A1.

g) Tots els codis corresponents a llocs de feina de bidells i conserges que pertanyin al grup 5 de personal laboral inclouran el requisit del nivell de català B1.

SEGON.- Ordenar la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Alcúdia, 21 de maig de 2013.

La Regidora delegada de Personal
Josefina Linares Capó.”

 

Pren la paraula la Sra. Linares i explica que és una proposta que neix d’un acord entre tots els grups municipals i els sindicats. Comenta que la realitat d’aquest Ajuntament és la necessitat de conèixer la llengua catalana  i que s’ha volgut fer d’una manera justa i equitativa per les diferents categories professionals. Diu que s’han tingut en compte aquells llocs de feina que han d’estar majoritàriament de cara al públic per a exigir un major nivell, a diferència dels llocs de serveis i manteniment, on l’exigència és menor.

Finalment la Sra. batlessa agraeix la col·laboració de tots els grups municipals, atès que aquest és el resultat del compromís adquirit des de feia uns mesos. Conclou que amb aquesta modificació s’ha adaptat el catàleg a la legislació vigent en matèria de funció pública.

Passat el dictamen a votació, s’aprova per unanimitat.”.

Cosa que fem pública.

 

Alcúdia, 6 de juny de 2013.

La Batlessa,
Coloma Terrasa Ventayol