Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TURISME I ESPORTS

Núm. 11396
Resolució d’aprovació de l'Ordenança per a l'ordenació i regulació de l'estacionament tarifat amb horari limitat (ora) en el port de Sóller

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears en sessió de data 27/05/2013 va ordenar la implantació de l'estacionament tarifat amb horari limitat (ora) al port de Sóller, i va acordar facultar a la Vicepresidència i Gerència, indistintament, per aprovar l'Ordenança per a l'ordenació i regulació de l'estacionament tarifat amb horari limitat (ora) en el port de Sóller, previs els tràmits corresponents.

Atès els informes favorables, dict la següent,

 

RESOLUCIÓ

Primer.- Aprovar l'Ordenança per a l'ordenació i regulació de l'estacionament tarifat amb horari limitat (ora) en el port de Sóller i plànol corresponent, adjunts com annex 1 i 2.

Segon.- Publicar-los al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tercer.- Donar compte d’aquesta resolució al Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears.

 

Palma, 11 de juny de 2013

 

El director gerent de Ports,

David Gómez Picard

 

 

Annex 1

Ordenança per a l'ordenació i regulació de l'estacionament tarifat amb horari limitat (ora) en el port de Sóller

 

CAPÍTOL PRELIMINAR

De conformitat amb l'article 38 de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears, el servei d'ordenació, coordinació i control del tràfic portuari és un servei portuari general, titularitat de Ports de les Illes Balears. Aquesta ordenança es dicta a tenor del que disposa l'article 22 del Decret 11/2011, de 18 de febrer, d'aprovació del Reglament de desenvolupament i execució de determinats aspectes de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears, el qual estableix que a falta de Reglament de Policia i Explotació s'hauran d'aprovar ordenances per a la regulació, establiment, gestió i prestació dels serveis portuaris, individualment per a cada port.

 

CAPÍTOL I. OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ

Article 1. Objecte

Constitueix l'objecte de la present ordenança regular i ordenar l'estacionament en el port de Sóller, mitjançant la distribució funcional (tipus de vehicles), espacial (ordenació de la via pública) i temporal (durada limitada) dels estacionaments de vehicles situats en zona de domini públic portuari que gestiona Ports de les Illes Balears i l'establiment de mesures per garantir el seu compliment. S'estableix la limitació en la durada de l'estacionament com a mitjà d'ordenació i selecció del trànsit amb la finalitat de garantir una adequada rotació de les places d'aparcament.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Les zones d'aplicació de les presents regles per a l'ordenació i regulació de l'aparcament (d'ara endavant ORA) dins del domini públic portuari del port de Sóller per part de Ports de les Illes Balears vénen delimitades en el plànol adjunt (annex 2).

La modificació, ampliació o reducció de les zones subjectes a aquestes regles ha d'efectuar-se per acord del Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears o per resolució de persona en qui delegui.

Article 3. Delimitació de les zones d'estacionament regulades

Les zones regulades per aquesta ordenança han d'estar degudament senyalitzades horitzontalment i vertical d'acord a les disposicions establertes en el Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i desenvolupament del text articulat de la Llei sobre tràfic, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, i concretament a l'establert en els seus articles 154 (altres senyals de prohibició o restricció), 156 (senyals de finalització de prohibició o restricció) i 171 (marques d'altres colors).

En conseqüència, per a la delimitació vertical de l'àrea, han de col·locar-se els següents senyals:

-R-309 (zona d'estacionament limitat) en tots els accessos a l'àrea, en les quals es faci constar el següent text:

ORA

DE L'1 D'ABRIL Al 31 D'OCTUBRE

DE DILLUNS A DISSABTE

(període horari en el següent format) De 10.00 H a 19.00 H.

ZONA D'ESTACIONAMENT LIMITAT I CONTROLAT

TIQUET OBLIGATORI

-R-504 (fi zona d'estacionament limitat) en totes les sortides de l'àrea, en les quals es faci constar el següent text:

ORA

FI DE LA ZONA D'ESTACIONAMENT LIMITAT I CONTROLAT

Per a la delimitació horitzontal de les places d'estacionament s'han d'utilitzar marques vials de color blau, no obstant això, en cas de limitar aquestes amb altres zones d'estacionament limitat gestionades per un organisme públic diferent a Ports de les Illes Balears, i amb l'objecte de diferenciar-les, es poden senyalitzar amb marques vials de color taronja o verd. En tot cas, la senyalització horitzontal ha d'ajustar-se a les consideracions tècniques previstes en la Norma 8.2-IC sobre marques vials, i concretament a les marques:

-M-7.3a para estacionaments en línia sense delimitació de places

-M-7.4a1, b3, b5 i b6 per a estacionaments en bateria recta, bateria obliqua, doble bateria recta i bateria en dent de serra.

 

CAPÍTOL II. PERÍODES I HORARIS

Article 4. Període i horari d'aplicació

L'horari d'aplicació de la limitació d'estacionament a l'àrea regulada per l'ORA, serà: Calendari: des de l'1 d'abril al 31 d'octubre de cada any.

Horari: de dilluns a dissabte de 10:00h a 19:00h.

El calendari i l'horari es podran modificar per resolució de la Vicepresidència de Ports de les Illes Balears, previ informe de l'Àrea d'Explotació de Ports.

Article 5. Règim horari

Com a norma general el règim horari o límit d'estacionament màxim per vehicle a l'àrea regulada per l'ORA, s'estableix en dues (2) hores.

Transcorregut aquest període el vehicle no pot estacionar-se a menys de 200 m de l'àrea que ocupava anteriorment fins que hagin transcorregut quatre (4) hores des de l'hora límit de finalització de l'estacionament anterior que figuri en el tiquet corresponent.

Article 6. Règim tarifari. Quanties

1. Serà aplicable el que es disposa en la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i altra legislació aplicable i les tarifes es reportaran en el moment de l'estacionament, i és exigibles en règim d'autoliquidació mitjançant l'adquisició d'un tiquet en les màquines expenedores habilitades a aquest efecte. De la mateixa manera, es reporta i liquida la taxa d'anul·lació de denúncia mitjançant l'adquisició del butlletí en les màquines expenedores habilitades a aquest efecte.

2. Tarifes aplicables:

Durada estacionament-Tarifa (€)

30 min. 0,50

45 min. 0,75

60 min. 1,00

75 min. 1,25

90 min. 1,50

105 min. 1,75

120 min. 2,00

Anul·lació de la denúncia 4,00

3. Són subjectes passius els conductors dels vehicles que usin l'estacionament al qual es refereix el fet imposable i tenen la consideració de responsables subsidiaris del deute tributari els propietaris dels vehicles.

 

CAPÍTOL III. NORMES REGULADORES

Article 7. Normes reguladores

1. Per estacionar dins de les zones regulades per la present ordenança han de complir-se els requisits següents :

a. Exhibir en la part interior del parabrisa del vehicle, de forma totalment visible des de l'exterior, un tiquet expedit per una màquina expenedora automàtica instal·lada a aquest efecte a la zona on s'efectuï l'estacionament.

b. Transcorregut el període màxim de permanència d'un vehicle en el mateix estacionament s'ha de procedir a retirar el vehicle no podent estacionar-se a menys de 200 m de l'àrea que ocupava anteriorment fins que hagin transcorregut quatre (4) hores des de l'hora límit de finalització de l'estacionament anterior que figuri en el tiquet corresponent.

2. La tarifa d'anul·lació de denúncia s'abona mitjançant l'adquisició del butlletí en les màquines expenedores habilitades a aquest efecte. Aquests butlletins no suposen en cap cas l'habilitació per continuar estacionant en el mateix lloc. Perquè l'anul·lació de la denúncia sorgeixi efecte cal que no hagin transcorregut més de trenta (30) minuts des de l'emissió de la denúncia i s'ha de lliurar el butlletí al costat del tiquet d'estacionament al controlador de la zona o dipositar-ho en la bústia situada a aquest efecte en la màquina expenedora.

3. Els usuaris hauran de disposar de la moneda fraccionària necessària per abonar l'import de la tarifa en les màquines expenedores.

Article 8. Vehicles exclosos de la limitació. Condicions.

Article 8.1. Vehicles exclosos limitació

Queden exclosos de la limitació de la durada de l'estacionament i no subjectes al pagament de la taxa els següents vehicles:

1. Les motocicletes, cicles, ciclomotors i bicicletes. No obstant aquests vehicles no poden estacionar a les places d'aparcament regulades per l'ORA, quan a una distància inferior a 50m, existeixi una zona habilitada per a l'estacionament d'aquests vehicles.

2. Els vehicles estacionats en zones reservades per a la seva categoria o activitat.

3. Els destinats al transport de persones de mobilitat reduïda en els quals s'exhibeixi l'autorització especial corresponent, amb subjecció a les prescripcions i límits establerts en l'autorització especial i sempre que s'estigui transportant al titular d'aquesta autorització.

Article 8.2. Vehicles amb exclusió parcial de la limitació

1. Les màquines d'ORA podran expedir, previ acord a aquest efecte per la Direcció de Ports de les Illes Balears, tiquets horaris gratuïtament per als vehicles propietat d'un usuari amb autorització temporal para amarrament en base que disposi de la targeta d'usuari expedida per Ports de les Illes Balears. Aquest tiquet no eximirà als usuaris del compliment de les regulacions de durada de l'estacionament, sense perjudici de l'establert en l'article relatiu a la targeta d'usuari.

2. No estan obligats a acreditar la possessió d'autorització d'estacionament, però sí sotmesos a la seva limitació temporal (de 2 h) els conductors de vehicles turismes en que el seu interior romangui algun passatger major d'edat.

Article 9. Càrrega i descàrrega

1. Les reserves de càrrega i descàrrega que es trobin situades en una zona d'ORA titularitat de Ports de les Illes Balears estan sotmeses a les normes indicades en aquest article durant el període de durada de la reserva i a la regulació d'aquestes regles una vegada finalitzada aquella.

2. Les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies han d'efectuar-se amb estricta observança de les normes següents:

a. El vehicle ha d'estacionar-se al costat de la voravia o en llocs on no es produeixi pertorbació en la circulació i, en cap cas, la seva interrupció. Es pot fer ús de la reserva mentre durin les operacions de càrrega i descàrrega o durant un temps màxim de quinze (15) minuts.

b. Les mercaderies han de carregar-se i descarregar-se pel costat del vehicle més proper a la voravia o per la part posterior.

c. La càrrega i descàrrega ha d'efectuar-se amb la màxima cura, procurant evitar sorolls i qualsevol altra molèstia als veïns, als vianants o a altres usuaris del port.

d. Les operacions de càrrega i descàrrega han d'efectuar-se amb la major celeritat, tant quan es realitzin en un lloc de la via pública especialment reservat per a la càrrega i descàrrega com quan es realitzin fora dels llocs destinats a l'estacionament.

e. En cap cas han d'emmagatzemar-se en el sòl les mercaderies o objectes que s'estiguin carregant o descarregant.

f. En cas d'existir una zona de càrrega i descàrrega habilitada a aquest efecte en el port queda específicament prohibit realitzar aquestes labors en llocs no habilitats.

 

CAPÍTOL IV. TARGETA D'USUARI I TIQUET D'ESTACIONAMENT

Article 10. Targeta d'usuari

1.Els usuaris (persona física o jurídica) amb autorització vigent de Ports de les Illes Balears per l'amarrament en base d'embarcacions d'esbarjo que estiguin al corrent de pagament amb Ports de les Illes Balears, podran sol·licitar una targeta acreditativa d'usuari, si així ho acorda la Direcció de Ports de les Illes Balears a aquest efecte, previ informe tècnic, mitjançant resolució motivada de la Vicepresidència de Ports de les Illes Balears per un (1) únic vehicle definit com a turisme, vehicle mixt o vehicle industrial tipus furgoneta, per estacionar a la zona habilitada a aquest efecte.

En cas de no sol·licitar-se, malgrat complir els requisits anteriors, l'usuari haurà de subjectar-se al règim general establert.

2. La targeta tindrà validesa únicament i exclusivament en el port pel qual ha estat expedida.

3.Únicament podrà atorgar-se una targeta acreditativa d'usuari per a un vehicle per autorització d'amarrament en base d'embarcacions d'esbarjo.

4.La targeta acreditativa d'usuari permetrà estacionar en el període de l'1 d'abril al 31 d'octubre, de dilluns a dissabte, durant 6 (sis) hores addicionals, una vegada transcorregudes les 2 (dues) primeres hores permeses dins de l'horari d'aplicació de l'ORA; és a dir un total de 8 (vuit) hores en el mateix aparcament.

5. El termini màxim de validesa de la targeta no podrà superar en cap cas el termini de vigència de l'autorització per l'amarrament en base d'embarcacions d'esbarjo, deixant de tenir validesa quan aquesta finalitza la seva vigència.

6. La targeta haurà d'exhibir-se a l'interior del vehicle conjuntament amb el tiquet horari d'aparcament expedit per les màquines instal·lades a aquest efecte, en el seu cristall davanter de manera que resulti visible des de l'exterior.

7. En cas de pèrdua de la targeta d'usuari, podrà expedir-se un altre duplicat de forma gratuïta, sempre que la persona interessada ferma una declaració expressa de la pèrdua i es comprometi a la seva destrucció immediata en cas d'una eventual recuperació. En cas de canvi de vehicle el titular de la targeta d'usuari haurà de retornar la targeta del vehicle antic en sol·licitar la nova targeta.

8. Ports de les Illes Balears podrà, en qualsevol moment, per motius d'explotació portuària retirar o anul·lar aquestes targetes, procedint a la devolució de l'import rebut en proporció als mesos que no es vagi a utilitzar.

9. L'atorgament de la targeta no suposarà, en cap cas, reserva de plaça d'aparcament ni compromís de Ports de les Illes Balears de proporcionar aquest servei en qualsevol cas.

Article 11. Sol·licitud

Per al cas que s'acordi atorgar targeta d'usuari, s'atorgarà amb validesa igual o inferior al període de vigència de l'autorització per a l'ocupació d'un amarri en base, d'acord amb les següents normes:

1. S'atorga en titular un (1) únic distintiu per vehicle.

2. El titular d'una autorització para amarri en base haurà de sol·licitar expressament el distintiu i haurà d'abonar la taxa corresponent aportant els originals dels següents documents, o, si escau, fotocòpia en els termes contemplats en l'últim paràgraf d'aquest article:

a. Imprès normalitzat de sol·licitud degudament emplenat.

b. Resguard d'ingrés de la taxa per a formació d'expedient, obertura i tramitació, on consti el nom del sol·licitant.

c. Document nacional d'identitat o permís de conducció.

d. Permís de circulació del vehicle en el qual ha de figurar la condició de l'interessat com a propietari del vehicle.

dI. En el supòsit de persones físiques que tinguin la disponibilitat del vehicle, mitjançant contracte de "leasing" o "renting", subscrit al seu nom han d'aportar còpia del contracte.

dII. En el supòsit de persones que tinguin la disponibilitat del vehicle mitjançant contracte de "leasing" o de "renting", subscrit a nom d'una empresa, hauran d'aportar el contracte i l'assegurança del vehicle, havent de constar en ambdós documents com a conductor habitual el sol·licitant, i declaració subscrita pel representant legal de l'empresa en què presti els seus serveis i en la qual es manifesti l'adscripció del vehicle a la seva persona.

dIII. En el cas que el vehicle fos propietat d'una empresa, i no estigués adquirit pels sistemes referits en el paràgraf anterior, hauran d'aportar l'assegurança del vehicle en el qual consti el sol·licitant com a conductor habitual i certificació de l'empresa propietària en la qual presti els seus serveis, on consti l'adscripció del vehicle al referit sol·licitant, i la seva utilització com a percepció en espècie.

dIV. En tot cas, l'empresa arrendadora haurà d'acreditar la seva facultat per realitzar aquest tipus de contractes, mitjançant l'exhibició de les escriptures de constitució de la societat, on consti, en el seu objecte social, el lloguer de vehicles o l'arrendament financer, així com l'exhibició de l'impost d'activitats econòmiques o certificat de la tributació fiscal per un d'aquests conceptes.

A més de realitzar les comprovacions que Ports de les Illes Balears consideri necessàries, l'ens públic podrà exigir als interessats que aportin quants documents complementaris estimi convenients per acreditar qualsevol extrem que no quedi degudament justificat.

En cas que el titular de l'autorització d'amarrament en base no disposi de vehicle al seu nom aquest podrà autoritzar a una altra persona a sol·licitar la targeta d'usuari per a un vehicle.

En el supòsit d'aportar-se fotocòpia dels documents exigits, aquestes han d'estar degudament compulsades, acarats els documents originals per notari, organisme públic o gestor administratiu, constant el segell identificatiu de l'òrgan i la identificació de la persona que la va practicar, així com la data de compulsa, la validesa màxima, la qual és d'un any a partir de la data de la seva expedició.

Article 12. Tiquet d'estacionament

El tiquet d'estacionament expedit a les zones d'ORA ha d'incloure com a mínim:

1. Data i hora de finalització d'estacionament

2. Import abonat

3. Nombre de tiquet

4. Logo de Ports de les Illes Balears

Article 13. Targetes especials

En casos excepcionals i en raó de l'interès públic de l'activitat desenvolupada, Ports dels Illes Balears pot atorgar targetes especials d'horari il·limitat seguint la tramitació en la forma i termini que mitjançant procediment a aquest efecte s'estableixi.

Les targetes especials han de ser concedides mitjançant resolució motivada de la Vicepresidència de Ports de les Illes Balears amb una validesa màxima anual, podent l'ens públic efectuar les comprovacions a aquest efecte que estimi oportunes en qualsevol moment o situació.

 

Article 14. Contingut mínim de les targetes d'usuari i especials

Les targetes d'usuari i les targetes especials han de contenir com a mínim els següents elements:

a. Logo de Ports de les Illes Balears.

b. Indicació de tipus de targeta mitjançant el següent text:

“Targeta usuari ORA” o “Targeta especial ORA” al costat del text

“Autorització d'estacionament en zona portuària”

c. Nombre de la targeta, seguint l'ordre correlatiu d'atorgament ajustat al seguiment administratiu de Ports de les Illes Balears.

d. Matrícula del vehicle autoritzat.

e. Data de finalització de validesa.

f. Nom del port per la qual és vàlida.

 

CAPÍTOL V. CONTROL I VIGILÀNCIA

Article 15. Control i Vigilància

Article 15.1. Control

Amb l'objecte de garantir el compliment de les regles de funcionament i, per tant, garantir una adequada rotació de les places d'aparcament, és imprescindible l'establiment d'un control dels vehicles estacionats dotat dels mitjans materials i personals necessaris.

Així mateix, es posaran a la disposició dels usuaris, perquè en prenguin coneixement, les condicions que regulen la zona ORA.

Article 15.2. Vigilància

Els agents guardamolls i el personal de l'entitat vetllaran pel compliment de les presents ordenances, comptant per a això, en cas que així s'estableixi, amb el suport de personal assignat específicament per al control de l'estacionament, que tindran plena capacitat d'obrar en tot el relatiu al funcionament del servei.

Les persones encarregades de la vigilància i inspecció denunciaran les infraccions generals de l'estacionament i l'incompliment de les condicions regulades en les ordenances; fent constar la identificació del vehicle, la identitat del denunciat en cas de conèixer-se, lloc, data i hora de la infracció i identificació del denunciant.

Podran adoptar-se les mesures necessàries per a la restitució del domini públic portuari, en els termes previstos en la Llei 10/2005, de Ports de les Illes Balears; podent ordenar la immobilització o retirada d'un vehicle quan es trobi estacionat en zona prohibida, entorpeixi el normal funcionament del servei, romangui estacionat a la zona ora sense col·locar el distintiu que ho autoritzi o pel triple del temps permès conforme a lo anteriorment establert.

Article 15.3. Exempció de responsabilitat

Ports de les Illes Balears no respondrà dels danys que puguin produir-se en el vehicle estacionat o dels possibles robatoris, ni dels danys que es poguessin produir als vehicles que s'hagin de desplaçar per aparcament indegut per aquesta operació.

 

CAPÍTOL VI. INFRACCIONS I SANCIONS

Article 16. Infraccions

1.-L'article 92 b) de la Llei 10/2005, de Ports de les Illes Balears tipifica com a infracció lleu, l'aparcament de vehicles fora dels espais destinats per a aquest ús o amb infracció de les condicions o de la senyalització que ho regula.

A aquests efectes es considerarà infracció:

a. Depassar el temps màxim d'estacionament autoritzat.

b. Depassar el temps màxim d'estacionament assenyalat en el tiquet horari d'aparcament.

c. Tornar a estacionar una vegada finalitzat el període màxim d'estacionament en un radi inferior a 200 metres del lloc últim d'estacionament abans de transcorregudes quatre (4) hores des de l'hora límit de finalització de l'estacionament anterior que figuri en el tiquet corresponent.

d. Estacionar sense tiquet o targeta especial.

e. Utilitzar un tiquet, targeta d'usuari o targeta especial manipulats o falsificats.

f. Utilitzar un tiquet, targeta d'usuari o targeta especial anul·lada, caducada o invàlida.

g. Utilitzar la targeta d'usuari o targeta especial una vegada transferida la propietat del vehicle pel qual es va atorgar.

h. No utilitzar degudament qualsevol de les targetes contemplades en les presents regles.

i. Incomplir els titulars de les targetes l'obligació de comunicar la transferència del vehicle.

j. Incompliment d'algun dels requisits en virtut dels quals es va concedir la targeta.

Article 17. Sancions

1. Per a la imposició de sancions, s'estarà a l'especificat en el Títol V de la Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears. La quantia de les multes és de 60€, podent reduir-se a 36€ en el cas de reconeixement voluntari de la pròpia responsabilitat per part de l'infractor, sempre que ho comuniqui a Ports de les Illes Balears abans de la iniciació del procediment sancionador, o en qualsevol moment de la seva tramitació anterior a la notificació de la proposta de resolució.

2. La manipulació o falsificació d'una acreditació d'autorització d'estacionament, a més de la multa corresponent, porta aparellada la inhabilitació de l'infractor per obtenir qualsevol autorització d'estacionament en el termini de dos anys.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el BOIB.

 

Documents adjunts