Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'ECONOMIA I COMPETITIVITAT

Núm. 11331
Resolució sobre la documentació tècnica addicional a la prevista en el Pla Director Sectorial de Telecomunicacions a aportar per part dels operadors per a l’aprovació del projecte d’implantació d’instal·lacions de telecomunicacions o xarxes radioelèctriques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 30 de novembre de 2012 va entrar en vigor la Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l’activació econòmica en matèria d’indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries.

2. L’article 10.1 de la Llei 13/2012, de 20 de novembre, estableix que la instal·lació de xarxes radioelèctriques en qualsevol tipus de sòl, així com la construcció d’altres instal·lacions de telecomunicacions en sòl rústic, exigeix l’aprovació prèvia del projecte d’implantació corresponent per part de la direcció general competent en matèria de telecomunicacions. Les persones interessades han de presentar, juntament amb el projecte d’implantació, la documentació que preveu el Pla Director Sectorial de Telecomunicacions, així com també la resta de la documentació tècnica que, mitjançant una resolució, estableixi el director general competent en matèria de telecomunicacions.

Consideracions jurídiques

1. L’article 9 de la Llei 13/2012, de 20 de novembre, estableix que l’aprovació dels projectes d’implantació implica en tot cas la declaració d’interès general, amb independència que la infraestructura corresponent estigui prevista o no en els instruments de planejament general o en els instruments d’ordenació territorial, inclosos el Pla Director Sectorial de Telecomunicacions i els plans de desplegament que es puguin aprovar.

2. L’article 23 del Decret 22/2006, de 10 de març, pel qual s’aprova el Pla Director Sectorial de Telecomunicacions de les Illes Balears (PDSIB), estableix que l’operador que vulgui desplegar una xarxa radioelèctrica dins el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears ha de presentar un projecte d’implantació davant la conselleria competent en matèria de telecomunicacions i n’estableix el contingut mínim del projecte d’implantació.

3. El Decret 6/2013, de 6 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, va atribuir a la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, integrada en la Conselleria d’Economia i Competitivitat, les competències en matèria de telecomunicacions.

4. L’article 10.2 de la Llei 13/2012, de 20 de novembre, estableix que, en tot cas, les instal·lacions i les construccions de telecomunicacions s’han d’adaptar a l’ambient en què s’hagin d’ubicar, d’acord amb el que preveu l’article 10.2 del text refós de la Llei del sòl, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2008, de 20 de juny.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Establir la documentació tècnica addicional que, a més de la documentació establerta a l’article 23.1 i 23.2 del Decret 22/2006, de 10 de març, hauran d’aportar les persones interessades per a l’aprovació del projecte d’implantació tant per a la instal·lació de xarxes radioelèctriques com per a la construcció d’altres instal·lacions de telecomunicacions en sòl rústic:

a) Certificació que l’operador es troba inscrit en el registre d’operadors a què es refereix l’article 31.2 de la Llei 32/2003, de 3 de novembre i, si escau, la documentació acreditativa de l’aprovació del projecte tècnic per l’òrgan competent de l’Administració General de l’Estat prevista en l’article 27.2 de la mateixa llei.

b) Projecte Tècnic d’Infraestructures signat per un tècnic competent que inclourà:

  • La definició, les característiques i la ubicació del projecte, indicant la classificació del sòl i el règim jurídic aplicable, i la seva possible inclusió en un espai de rellevància ambiental, d’acord amb la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental, en un àrea de protecció natural, de prevenció de riscs, de recursos hídrics o en perímetre de restriccions de pous d'abastament urbà.

  • Una memòria que haurà d’indicar els serveis a instal·lar i les expectatives de millora (desplegament de nous serveis, augment de cobertura, millora de qualitat, augment d’usuaris, entre altres) dels serveis afectats.

  • Si escau, l’estudi detallat sobre els nivells d’exposició radioelèctrica a que es refereix l’article 8.1 del Reial decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant d'emissions radioelèctriques.

c) En el cas que les infraestructures projectades estiguin incloses a l’annex II, grup 7 lletra i de la Llei 11/2006 de 14 de setembre, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears o puguin afectar a la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000, s’haurà de presentar la documentació indicada a l’apartat 2 de l’article 41 de l’esmentada Llei 11/2006.

e) Quan la legislació substantiva o sectorial, així com el planejament territorial, mediambiental o sectorial, prevegin l’emissió d’un informe ambiental, s’haurà d’adjuntar, d’acord amb l’article 48 de la Llei 11/2006 una memòria ambiental on s’inclourà la descripció de les mesures correctores, protectores i/o compensatòries per minimitzar o evitar els impactes paisatgístics i sobre el medi ambient, així com un dictamen de no afectació d’espècies catalogades com amenaçades realitzat pel Servei de Protecció d’Espècies del Govern de les Illes Balears.

f) En el cas que el projecte pugui afectar de forma apreciable als espais designats de la xarxa Natura 2000, ja sigui individualment o en combinació amb altres plans o projectes, s’haurà d’adjuntar l’estudi de repercussions a què es refereix l’article 39 de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO).

g) Declaració responsable de compliment de les mesures correctores per prevenir els riscs d’incendis forestals establertes en el Decret 125/2007, de 5 d’octubre.

h) Quan les infraestructures projectades  s’ubiquin  en  Àrees de Prevenció de Riscs (APRs) o a cursos d’aigua es necessari annexar l’informe preceptiu i vinculant de l’organisme competent segons el tipus de risc, és a dir:  

  • Del Servei d’Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics quant a les APRs d’Erosió, Esllavissament i Vulnerabilitat/Contaminació d’aqüífers.

  • Del Servei d’Aigües Superficials de la Direcció General de Recursos Hídrics quant a les APRs d’inundació i protecció dels cursos d’aigua.

  • Del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic quant a les APRs d’incendis.

Així mateix, la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic podrà sol·licitar a altres administracions els informes escaients en funció de les particularitats de les instal·lacions, així como sol·licitar l’esmena de deficiències o l’aportació de documentació addicional a la presentada pel promotor.

2. Ordenar la publicació d’aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que no exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs d’alçada davant el conseller d’Economia i Competitivitat en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se  publicat en el BOIB, d’acord amb l’article 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 10 de juny de 2013

 

El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic

Antonio J. Mateos Sastre