Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT JOSEP DE SA TALAIA

Núm. 11318
Aprovació definitiva de l'ordenança municipal reguladora dels horaris d'establiments i espectacles públics i activitats recreatives

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada definitivament pel Ple de l’Ajuntament en sessió ordinaria celebrada el dia trenta de maig de dos mil tretze, l’ l’Ordenança reguladora dels horaris d’establiments i espectacles públics i activitats recreatives del Municipi de Sant Josep de sa Talaia, es publica el text integre de l’esmentada ordenança, als efectes previstos als articles 70.2 de la Llei 07/85 de 2 d’abril, de bases de règim local, i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears:

 

“ORDENANÇA REGULADORA DELS HORARIS D’ESTABLIMENTS I ESPECTACLES PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES

TÍTOL I.
DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objecte

És objecte de la present Ordenança, establir un marc legal de regulació de l’horari d’obertura i tancament al públic de determinats establiments públics.

Article 2. Àmbit d’aplicació

  • Les prescripcions de la present Ordenança són d’aplicació als establiments de concurrència pública regulats a l’article 3 i ubicats dins del terme municipal de Sant Josep de sa Talaia.
  • Les activitats no regulades per la present Ordenança i que, segons la normativa vigent, necessitin l’obtenció d’autorització administrativa, requerirà d’autorització expressa i específica.

Article 3. Grups d’establiments

Grup I. Establiments de restauració (restaurant, bar cafeteria, o similars)

  1. Establiments de restauració
  2. Establiments de restauració, amb ubicació especial

Grup II. Establiments d’entreteniment:

  1. Clubs de platja i  similars
  2. Cafès concert
  3. Sales de festa, sales de ball i discoteques

Grup III. Sales de joc, teatres, cinemes i similars

Article 4. Definicions

  • Establiment de restauració: és aquell establiment que subministra àpats o begudes per ser consumits al mateix establiment, obert al públic en general, que compleix les condicions establertes en la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, així com els requisits d’infraestructura, serveis, equipament i altres característiques que es determinin reglamentàriament.

S’inclouen els serveis de restauració que s’ofereixin en discoteques, terrasses, sales de festa, locals destinats a jocs recreatius, d’atzar i altres anàlegs.

  • Establiment de restauració, amb ubicació especial: és aquell “establiment de restauració” que està ubicat a aeroports, hospitals o centres sanitaris d’urgència.

La persona titular podrà sol·licitar autorització d’horari especial, d’acord a l’article 7.1b.

  • Establiment d’entreteniment: és aquell establiment que obert al públic, es dedica a oferir serveis d’entreteniment, s’entenen com a tals, les actuacions musicals, tant en viu com per mitjans mecànics o electrònics, les exhibicions artístiques variades, el ball públic i, en general, totes aquelles que es duen a terme per entretenir els assistents.
  • Club de platja: és aquell “establiment d’entreteniment”, situat als voltants de la mar, que ofereix serveis d’animació, restauració, venda de productes, lloguer de gandules, així com altres serveis nàutics.
  • Cafè concert: és aquell “establiment d’entreteniment”, que ofereix al públic intervencions musicals mitjançant participació humana o mitjans mecànics o electrònics, sense que hi hagi participació del públic, ni cap tipus de ball ni espectacle.
  • Sala de festa: és aquell “establiment d’entreteniment”, que ofereix al públic serveis consistents en la presentació d’espectacles artístics, de petit teatre, folklòrics, eròtics, coreogràfics, humorístics, audiovisuals, varietats i atraccions de qualsevol tipus en escena o pista, ball públic amb participació dels assistents, amenitzats mitjançant la participació humana o mitjans mecànics o electrònics.
  • Sala de ball: és aquell “establiment d’entreteniment”, que ofereix servei de ball públic amb participació del assistents, amenitzat per participació humana o mitjans mecànics o electrònics.
  • Discoteca: és aquell “establiment d’entreteniment”, que organitza ball públic amb participació dels assistents, amenitzat exclusivament per mitjans mecànics o electrònics.
  • Festa d’obertura: és aquella festa que pretén celebrar l’inici d’una activitat permanent de caràcter estacional, i que se celebra entre els dies 15 de maig i 31 de maig, ambdós inclosos.
  • Festa de tancament: és aquella festa que pretén celebrar el tancament d’una activitat permanent de caràcter estacional, l’activitat de la qual s’ha desenvolupat diàriament des del dia d’obertura, i que se celebra entre els dies 1 i 15 d’octubre, ambdós inclosos.

Article 5. Establiments multidisciplinars

Quan un establiment tingui caràcter multidisciplinar, és a dir, s’exerceixin diverses activitats en el mateix establiment, cada una d’elles s’haurà d’exercir dins del seu propi horari específic. Per a això, la configuració de l’establiment haurà d’assegurar que el tancament d’una activitat, no afecta el funcionament de la resta. En cas contrari,  s’haurà de  complir l’horari més restrictiu.

Article 6. Horari d’obertura

1. L’horari per a cadascun dels establiments, serà el que li correspongui d’acord amb la classificació de l’article 3 i de la següent taula:

 

HORA D’OBERTURA

HORA DE TANCAMENT

GRUP I A

08.00 (1)

03.00

GRUP I B

08.00 (2)

03.00 (2)

GRUP II A

10.00

03.00

GRUP II B

16.00

05.00

GRUP II C

16.00

06.30

GRUP III

12.00

04.00

                  Taula 1. Horari d’obertura

(1) Els establiments de restauració en els quals s’exerceixi una activitat tradicional servint esmorzars, podran sol·licitar un horari especial d’obertura.

(2) Els establiments de restauració, amb ubicació especial, podran sol·licitar autorització d’horari especial, podent modificar tant l’hora d’obertura com l’hora de tancament.

2. L’hora de tancament es refereix a l’hora a partir de la qual ha de cessar tota amenització, joc o actuació en el local. A més:

  • Es deixaran de servir begudes i altres serveis
  • S’aturarà la música
  • No es permetrà l’entrada a l’establiment de més persones
  • Es deixarà d’executar qualsevol espectacle, joc o similar
  • S’hauran d’encendre els llums per a facilitar el desallotjament

3. Es disposarà d’un màxim de 30 minuts a partir de l’hora de tancament per a  quedar totalment buits de públic. Únicament podran romandre a l’establiment, aquelles persones amb una relació laboral amb el titular de l’activitat.

4. A més, el titular de l’activitat haurà d’adoptar les mesures necessàries per evitar el soroll i l’aglomeració de persones a l’exterior de l’activitat, que puguin provocar molèsties als veïns.

Article 7. Horaris especials

7.1 Establiments específics

  1. Els “establiments de restauració” en els quals s’exerceixi una activitat tradicional servint esmorzars, podran sol·licitar autorització d’horari especial, en concret, de 06.00 a 03.00 h, i amb les restriccions establertes a l’article 8 de la present Ordenança.
  2. Els “establiments de restauració, amb ubicació especial”, podran sol·licitar un horari diferent de l’establert per als “establiments de restauració”.

L’Alcaldia resoldrà discrecionalment, i en cas de ser concedida, dita autorització tindrà una vigència d’un any, renovable per períodes iguals, a sol·licitud de la persona interessada, amb un mes d’antelació a la fi de la vigència, sempre que s’acrediti el manteniment de les circumstàncies que varen justificar la seva autorització.

En aquells supòsits en els quals un establiment incompleixi de manera reiterada les condicions de l’autorització, l’Alcaldia podrà revocar l’autorització concedida o denegar la posterior sol·licitud de renovació.

7.2 Dates específiques

  1. L’Alcaldia podrà autoritzar, de forma discrecional, una prolongació de l’horari d’obertura per a les activitats del Grup IIC, en les festes d’obertura i tancament. L’horari autoritzat podrà ser, com a màxim, de 16.00h a 12.00h del dia següent.
  2. A més, podrà autoritzar horaris especials durant la celebració de festes populars i  de Nadal i Setmana Santa. A aquets efectes, s’entendran per festes populars, les establertes oficialment per l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia. Així mateix, s’entén per Nadal, el període comprès entre el 23 de desembre i el 6 de gener (ambdós inclosos), i per Setmana Santa, des del diumenge de Rams al diumenge de Resurrecció. En ambdós supòsits, l’ampliació d’horari no podrà superar en 2 hores els horaris generals de tancament.

Article 8. Limitacions de l’amenització musical

8.1 Limitacions d’horari

a) Generals

Entre les 00.00h i les 13.00h, queda prohibida la realització de qualsevol tipus d’amenització musical a l’exterior dels establiments (p.ex. terrasses), independentment de l’activitat que s’hi desenvolupi. En dita franja horària, únicament podrà disposar-se d’amenització musical a l’interior d’aquells establiments els tancaments dels quals impedeixin, de manera efectiva, que el so pugui transcendir al medi ambient exterior, produint nivells d’immissió superiors als permesos legalment.

b) Específiques

Entre les 06.00h i les 08.00h, els “establiments de restauració”  als quals s’hagi concedit autorització d’horari especial, no poden:

  • Disposar de cap tipus d’amenització musical
  • Servir begudes alcohòliques, independentment de la seva graduació
  • Fer ús de les terrasses, si és el cas.

8.2 Limitacions sonores

Els “establiments de restauració” que vulguin disposar d’amenització musical, no poden produir nivells d’emissió que superin els 65 dB a l’interior del local, sense perjudici de complir, igualment, els límits d’immissió establerts legalment.

Els “establiments d’entreteniment” no poden produir nivells d’emissió que provoquin l’incompliment dels nivells d’immissió establerts legalment.

Article 9. Cartell horari

Els establiments públics regulats en la present Ordenança, hauran de col·locar un cartell a l’accés i a la taquilla, en el seu cas, en què s’indiqui l’horari d’obertura.

Al cartell es faran constar, si és el cas, les modificacions que, per ampliació o reducció, s’hagin establert respecte a l’horari general de funcionament de l’establiment.

Igualment, a l’esmentat cartell, es farà constar l’horari en el qual es deixa de prestar alguns dels serveis (per a activitats multidisciplinars)

 

TÍTOL II.
DEL RÉGIMEN DISCIPLINARI

Article 10. Responsables

Seran responsables solidàriament els titulars de les activitats i els organitzadors o promotors d’espectacles o actuacions que hi tinguin lloc o que es beneficiïn directament o indirectament de la seva realització.

Article 11. Tipificació de les infraccions

Qualsevol incompliment de l’horari general d’obertura i tancament establert en aquesta Ordenança serà considerat com a infracció administrativa i donarà lloc a la incoació de l’expedient sancionador corresponent i a l’adopció de les mesures cautelars que es considerin oportunes.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

1. Es consideren infraccions lleus, les següents:

a) L’incompliment de l’horari d’obertura, en un temps inferior a 30 minuts

b) Qualsevol infracció a les normes de la present Ordenança no qualificada com a infracció greu o molt greu       

2. Es consideren infraccions greus, les següents:

a) L’incompliment de l’horari d’obertura, en un temps superior a 30 minuts i inferior a una hora

b) Les infraccions lleus quan, dotze mesos abans de ser comeses, el seu responsable hagi estat objecte de sanció mitjançant resolució definitiva, per infracció comesa com a lleu

3. Es consideren infraccions molt greus, les següents:

a) L’incompliment de l’horari d’obertura, en un temps igual o superior a una hora.

b) Les infraccions greus quan, dotze mesos abans de ser comeses, el seu responsable hagi estat objecte de sanció, mitjançant resolució definitiva, per infracció tipificada com a greu.

c) Impedir o obstaculitzar les labors dels agents de l’autoritat que es trobin en l’ exercici de les seves funcions.

Article 12. Prescripció de les infraccions

Les infraccions tipificades com a lleus, prescriuran als sis mesos, les tipificades com a greus, als dos anys, i les tipificades com a molt greus, als tres anys.

Article 13. Sancions

1.- Les infraccions anteriors podran ser sancionades per via administrativa d’acord amb les següents quanties:

Activitat no catalogada segons Llei 16/2006, de 17 d’octubre (GRUP I)

  1. Infraccions lleus, amb multa de fins a 750,00 euros
  2. Infraccions greus, amb multa des de 751,00 euros a 1.500,00 euros
  3. Infraccions molt greus, amb multa des de 1.501,00 euros a 3.000 euros

Activitat catalogada segons Llei 16/2006, de 17 d’octubre (GRUP II i III)

Conforme al que disposa l’article 119.1.b), de la Llei 16/2006, de 17 d’octubre, de règim jurídic de les llicències integrades d’activitat de les Illes Balears (BOIB núm. 152, de 28 d’octubre de 2006), en relació amb l’article 116.25 de la mateixa norma, les infraccions podran ser sancionades per via administrativa, de conformitat amb la següent gradació:

  1. Infraccions lleus, amb multa de 1.000,00 euros fins a 3.000,00 euros
  2. Infraccions greus, amb multa des de 3.001,00 euros fins a 6.000,00 euros
  3. Infraccions molt greus, amb multa des de 6.001,00 euros fins a 10.000,00 euros.

2.- A més, es podrà imposar com a sanció accessòria:

a) La reducció de l’horari general, amb les reduccions d’horari màxim, i durant els períodes màxims, indicats a la taula següent:

INFRACCIÓ

REDUCCIÓ MÀX. (hores)

PERÍODE MÀX. (mesos)

Lleu

1

1

Greu

2

6

Molt greu

3

12

b) La suspensió de les activitats o de l’exercici de la professió, per un període màxim de 3 mesos, en el cas d’infraccions greus.

c) La suspensió de les activitats o de l’exercici de la professió, per un període màxim de 6 mesos, en el cas d’infraccions  molt greus.

3.- Per a la imposició de les sancions previstes en l’apartat anterior, es tindrà en compte:

a) La gravetat de la infracció

b) L’existència d’intencionalitat

c) La naturalesa dels perjudicis causats

d) La reincidència

Així mateix, es tindrà en compte que la sanció no resulti més beneficiosa per a la persona infractora, que el compliment de les normes infringides.

4.- Les persones infractores, poden assumir la seva culpabilitat mitjançant el pagament de les sancions, amb una reducció del 30% de l’import màxim de la sanció si el pagament es fa efectiu abans de l’inici del procediment sancionador, o amb una reducció del 20% de l’import de la sanció que aparegui en la proposta de resolució, si el pagament es fa efectiu abans de la resolució final.

En tot cas, la quantia resultant d’aplicar les reduccions anteriors, no podrà ser inferior al mínim establert en funció de la infracció comesa.

Article 14. Mesures cautelars

Juntament o amb posterioritat a l’inici del procediment sancionador per infraccions greus i molt greus, es podran acordar, mitjançant resolució motivada, les mesures provisionals imprescindibles per  la normal tramitació de l’expedient sancionador i per assegurar el compliment de la sanció que pugui imposar-se i evitar la comissió de noves infraccions.

Les mesures provisionals que poden adoptar-se consistiran en alguna de les següents actuacions:

  1. Reducció de l’horari d’obertura i tancament de fins a dues hores, respecte del quadre d’horaris previst en la present Ordenança per a cada tipus d’activitat.
  2. Suspensió o prohibició de l’activitat
  3. La paralització o la clausura de l’activitat, del local, de l’establiment, del recinte o de la instal·lació, o bé el precinte de les seves instal·lacions, màquines o aparells.
  4. Altres mesures que no causin perjudici de difícil o impossible reparació a les persones interessades o que impliquin violació dels drets emparats per les lleis.

Article 15. Competència i procediment

L’òrgan competent per a iniciar i resoldre el procediment sancionador serà la persona titular de la batlia de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia.

El procediment sancionador es realitzarà de conformitat amb el procediment establert en el Decret 14/1994, de 10 de febrer, sobre procediment sancionador d’aplicació en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 16. Normativa ambiental i acústica

La present ordenança s’entén sense perjudici de les disposicions legals existents en matèria de contaminació ambiental i acústica.

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor una vegada s’hagin realitzat els tràmits establerts en la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Disposició derogatòria única

Queda derogada l’Ordenança reguladora dels horaris d’establiments i espectacles públics i activitats recreatives, publicada al BOIB núm. 155 de 22/10/09.”

La qual cosa es publica per a general coneixement.

 

Sant Josep de sa Talaia, 10 de juny de 2013.

L’ALCALDESSA
Maria Nieves Marí Marí